Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Není rizoto jako risotto - špenátové je jen jedno

14. září 2008 v 0:36 | © Šárka / www.gurmanka.cz |  Těstoviny & Rýže
S risottem si kuchař vytvoří doslova intimní vztah, protože není radno se od bublající nádoby s rýží vzdalovat na delší dobu než je nezbytných pár minut. Nesmíme zapomenout pravidelně podlévat, míchat a zrnka rýže laskat děrovanou měchačkou, protože ta je na takovou práci jako stvořená. Zrnka mohou přes otvory měchačky krásně proudit a přivede je to k dokonalému risottovému výsledku - vláčnému a krémovému. Přesně takovému, jako by ho na stůl postavila italská starostlivá mamma. Základem je soffritto (cibule, event. zelenina, máslo, olej) se kterým se rýže krátce osmahne. Všechny v Itálii pěstované druhy rýže (Arborio, Carnaroli, Vialone Nano) se vyznačují vyváženým poměrem škrobových látek, díky kterým rýže vsákne velké množství tekutiny, ale ponechá si svou pevnost. Jinou si na rizoto nekupujte.

Italské tradiční risotto - snadná základní receptura
  • 500 g rýže (Arborio) - neproplachujeme ji - do pánve musí přijít suchá!
  • 60 g másla (plátek másla dáme stranou a použijeme ho až ve finále, kdy máme vařeno)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule střední velikosti
  • 200 ml bílého vína
  • 1 až 1 ½ litru masového vývaru (hovězí, drůbeží)
  • mořská sůl (berte v potaz slanost masového vývaru, která přejde do risotta jako první)
  • závěrečná hrstička strouhaného parmezánu by neměla v italském risottu chybět
  • čerstvě mletý pepř (jeho čas je až na talíři)
  • 20 minut trpělivosti a zvláštní pozornosti
Přesné údaje o množství tekutiny nelze stanovit, protože při vaření se tekutina odpařuje v závislosti na intenzitě tepelného zdroje různě a též jsou kladeny různé požadavky na výsledný efekt samotného risotta. Konzistence risotta má být vlhká, což je otázkou citu. Nechte rýži nasát tolik tekutiny, kolik po malých doušcích sama zvládne. Nijak ji neznásilňujte, rýže je velmi povolná surovina. Ptáte se, jak poznat kdy vývar přilévat? Rýže sama napoví! Když má chuť se vývarem opíjet a pánev vyschla, povyskočí a hlasitě odfoukne. To pro případ, aby se vám sama zase připomněla. Vařit risotto je fakt legrace, ale raději si všechno připravte pěkně na stůl, ať to máte po ruce. Tohle jídlo je v zásadě bleskovka, i když to tak možná někomu na první pohled nepřipadá.
Správné italské risotto připravujeme v širokém kastrolu a začneme tím, že rozpustíme máslo, ve kterém zesklovatíme drobně nasekanou oloupanou cibuli. Přidáme olivový olej a přisypeme rýži a na prudkém ohni ji necháme v másle s cibulí opražit za neustálého míchání tak dlouho, až se všechna zrnka máslem obalí a chytnou skleněnou barvu na povrchu, ale střed zůstává mléčně bílý. Rýže nesmí zhnědnout, proto ji ve vhodné chvíli podlijeme celou dávkou bílého vína a mícháme tak dlouho, až se odpaří. Nyní je čas pro masový vývar, který přiléváme po malých částech, ideálně naběračkou a v teplém stavu. V této fázi ubereme pod kastrolem teplotu. Dbáme na to, aby se rýže nepřichytávala ke dnu nádoby a pravidelně mícháme a podléváme. Za cca 20 minut se rýže vývaru nabaží a nebude mít chuť žádnou další tekutinu absorbovat. To je signál pro odstavení risotta s tepelného zdroje. Přidáme zbylý plátek másla, který jsme si nechali na samotné finále a Ital by nezapomněl na hrstičku strouhaného parmezánu! Kastrol zakryjeme pokličkou a necháme pěkně všechny chutě ladně prolnout v jednu neopakovatelnou rýžovou kompozici. 2 minuty risottu stačí a vy stihnete mezitím prostřít stůl. Servírujeme zásadně na nahřáté talíře a nikdy nedáme risottu šanci vychladnout, protože by ztratilo půvaby své dokonalé krémové konzistence. Ono se totiž nedá ohřívat! Základem úspěchu jsou čerstvé a prvotřídní suroviny, rozhodně ten správný druh rýže uvařené "al dente" čili na skus a zásada, že risotta se jí jenom menší porce, ideálně v pořadí teplého předkrmu nebo jen na doplnění talíře k chutné rybě nebo grilovanému masu, jak jsem to udělala já. Čím je risotto jednodušší, tím je samozřejmě lepší. Odhadem množství suché rýže na jednu porci se rovná cca ¼ šálku o obsahu 250 ml. Čímž je jasné, že mnou doporučované množství rýže uhasilo hlad více strávníkům (bylo jich rovných 6) a ještě něco v pánvi zbylo.
Jak poznat, že to vaše risotto je správně uvařené? Správně připravené risotto se musí od sebe dělit ve vlnkách. Tím je potvrzeno, že je akorát vlhké a krásně šťavnaté. Prostě má dokonalou texturu.
Nejklasičtější je milánské šafránové rizoto "Risotto ala milanese". Jeho jedinečnost spočívá v grandiózní chuti hovězího morku, bílého vína a téměř miniaturního množství čerstvých vláken šafránu, které ho provoní a obarví. Pokud si budete doma připravovat opravdu poctivý hovězí vývar a použijete i morkové kosti, zkuste morek na počátku orestovat s cibulkou na másle a pochopíte, co ti Lombarďané na tom svém risotto ala milanese mají.
Já miluji risotto s čerstvými špenátovými listy a česnekovým máslem. A takhle jednoduše se dá připravit.
(nevíte jak na bylinkové máslo? vydejte se tudy - najdete tu rady a malou porci inspirace)
Úžasné špenátové risotto


  • Základní receptura na risotto (viz výše)
  • plná hrst čerstvých špenátových listů
  • 1 lžíce olivového oleje
  • bylinkové máslo s větší než malou dávkou česneku
Čerstvé špenátové listy napěchujeme do vyšší nádoby (používám velký wok), ve které jsme rozehřáli olivový olej. V horku se uvolní ze šťavnatého čerstvého špenátu voda a za lehkého převracení ji necháme odpařit. Stačilo by nyní jenom osolit, opepřit, případně přidat plátek čerstvého másla a je hotovo. Já přidávám bylinkové máslo, které je ochucené mořskou solí, bylinkami a pěknou porcí česneku, což takovému lehce podušenému špenátu opravdu náramně prospěje. Klidně můžete takto připravený špenát konzumovat třeba k opečené rybě. Já stále pokračuji s receptem na mé špenátové risotto, o kterém prohlašuji, že je neodolatelné! Celou porci takto připraveného špenátu přidáme k téměř hotovému risottu dle základního receptu a až ucítíte tu krásnou vůni a dokonalou chuť, zamilujete si ho stejně jako já. Určitě by se tak dobré risotto dalo jíst jen tak samotné, ale já ho doprovodila telecími plátky z grilu a bylo to "silné a nezapomenutelné spojení". Nejchutnější špenátové listy jsou na jaře a ty z podzimní úrody. Doba čerstvého špenátu ještě neskončila, tak až si nebudete s náručí zelených lístků vědět rady, máte tady jeden z mnoha nápadů.
Máte taky rádi risotto? Houbová sezóna "snad" letos ještě vypukne, tak ho zkuste s čerstvými na másle orestovanými hříbky. Naprosto senzační je podrcený houbový prášek ze sušených hub přidat do horkého vývaru. Silná houbová chuť prosákne do každého rýžového zrníčka. To je panečku houbové pochutnání! A to ani nemluvím o čerstvých orestovaných hříbkách, které vás ještě svými půvaby budou okouzlovat. Risotto s čerstvými mrňavými lištičkami, které z bílého talíře září jako oranžová sluníčka jsou další dobrou podzimní inspirací, protože tahle houba se do našich lesů zase vrátila. Kdo rýži v této úpravě miluje, nepotřebuje žádné rady, co si do ní dát. Instinkt a roční období je nejlepší rádce. Vše čerstvé a sezónní se prostě hodí. Důležitá rada je, že všeho se musí dát přiměřeně, protože ne každá surovina se chová kamarádsky. Pokud připravujete risotto s mořskými plody a rybami, nehodí se sýr. Chuť zvýrazněte citrónovou šťávou a bylinkami. Nudí vás bílé víno? Nahraďte ho Martini nebo použijte Prosecco.
Některé prameny hovoří o tom, že risotto (rizoto) lze připravovat též pod poklicí, nalít všechen vývar naráz … , ale to už potom hovoříme o jídle, které se více podobá pilafu, což je trochu jiná záležitost, ovšem neméně vynikající. Ač je risotto počinem několika minut, psát by se o něm dalo ještě dlouho. Proniknout do tajů italské kuchyně není tak těžké, pravidla jsou daná, tak si klidně kousek Itálie prostřete do talíře. Zapomeňte na špatnou pověst rizota ze školní jídelny a napravte mu reputaci.
Máte úžasný recept na doma připravené risotto? Co dobrého do něj dáváte? Nebo máte pocit, že jste v "pěkné rejži", když máte vařit rýži?

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

7 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Papaja Papaja | Web | 14. září 2008 v 8:19 | Reagovat

Nádhera, Šárko!

Já tohle italské risotto miluju a už se na něj dlouho chystám (zatím nejsou dobré fotky). A teď už čekám na ty čerstvé houby (už jen tři dny :-) ).

Jinak obvykle toto risotto dělám se sušenými a předem namočenými hříbky, vývar zeleninový. Jednou jsem ho zkusila podle G.Locatelli a už nikdy jinak! :-) Rýže na pravé risotto už se koupit dá, ale stále ještě to není u nás obvyklé. Lidi mají při představě rizota před očima takovou sypkou směs s mrkví a hráškem. A znám i takové, kterým tohle "patlavé" nechutná. Jejich chyba.

Takže, až se vrátím z dovo, doufám, že Ti budu moci předložit výsledek mého houbového. :-))) Špenát, skoro tak jak píšeš, děláme nejčastěji k rybě (800g čerstvého + 1 palice česneku na plátky). Tuhle přílohu k rybě miluju...

Díky za krásné fotky a těším se na konec září :-)))

P.

2 Brian Brian | Web | 14. září 2008 v 9:35 | Reagovat

Skvělý :-)

3 jednorožec jednorožec | 14. září 2008 v 10:29 | Reagovat

1: "Lidi mají při představě rizota před očima takovou sypkou směs s mrkví a hráškem."

Nebo s drůbky. Suché nevábné "rizoto" drhlo v krku - postrach školních jídelen a později pražských menz.  :-((

Šárka zde dělá vítanou osvětu.

Začátečník by v základní receptuře mohl opomenout, že vývar se přidává k rýži vždy horký.

Jinak recept je solidní.

4 Terezka Terezka | Web | 14. září 2008 v 19:10 | Reagovat

Šárko, zdravím už z domova, dnes jsem se s dětmi vrátila "do civilizace".

Risotto jsem dělala s cuketkou, nyní se chystám na další s dýní, mám dnes utržené Hokkaidó ze zahrádky, tak jej koncem týdne uvařím.

5 luckydina luckydina | 14. září 2008 v 23:56 | Reagovat

mně chutná patlavé i sypké a všeobecně rýže na všechny způsoby, patlavé rizoto je nejlepší čerstvé, ohřívané to už není ono, patlavé-chřest, artyčoky, mangold, špenát,cukety,mladý patizonky,dýně,brokolice,květák,hrášek,fazolky,mladé boby, krevety,houby. Rýži vařím nerada, ale risotto to je jiná, vývar mám pořád a něco do něj taky a vlastně to je za chvilku hotový.

6 Šárka Šárka | E-mail | 15. září 2008 v 10:17 | Reagovat

1 - Papaja :-)

Taky doufám, že bude příležitost pochutnat si na houbovém rizotu z čerstvých a osobně nasbíraných hub :-) Těším se na to tvoje a na setkání ;-)

2 - Brian

Milý ;-)

3 - jednorožec :-)

Díky! Pořád říkám, že je složitější recepty popisovat než je v praxi realizovat. Vždycky se na něco podstatného (co činím automaticky) zapomene. Díky za odhalení - už jsem do textu doplnila :-)

4 - Terezka :-)

Tak si užívej zase radostí velkoměsta - já tě zdravím z místa, kam civilizace ještě v plné síle nepronikla :-) Budu se těšit na další tvou návštěvu u nás. Až budeš připravovat Hokkaidó, dej mi vědět, co na to Viktorka a Beník :-) Měj se krásně!

5 - luckydina :-)

Patlavost rizota je přitažlivá v mnoha podobách :-) Obměňuji podle sezóny a když už se venku nic čerstvého nezelená, pořád se dá do rizota zakomponovat spousta jiných a úžasných dobrot. A navíc je to rychlovka, která umí nasytit i potěšit.

7 Coolna Coolna | E-mail | 15. září 2008 v 17:23 | Reagovat

Mňam!Risoto miluju a tohle si určitě udělám, vypadá báječně!

Jinak pro ty, co"jsou v rejži" při vaření přílohové rýže, nenávidí oblemtané pytlíky s nechutnou slepenou bílou cihlou uvnitř a nebaví je hlídat dušenou rýži na sporáku, mám báječný recept na rýži v mrkvovlnce, jak říká můj syn. Vypadá složitě, ale je to nejrychlejší a nejchutnější způsob, zvlášť  když máte plné ruce i nohy práce s přípravou všeho ostatního.

330 g rýže (4-5 jedlíků) aspoň třikrát propláchnete v teplé vodě v míse z umělé hmoty či ze skla/porcelánu (ideální je sada 3 umělohmotných  mís  s hubičkou+víka z Ikea za necelou stovku, ale to jen tak na okraj).  Zalijete 1/2 l vroucího vývaru, příp.horké vody. Přidáte 1 lžičku másla (neb olivového, přinejhorším i obyč oleje) a 1/4 lžičky soli. Mísu přikryjete víkem nebo talířem a dáte na 3 min do MW na plný výkon. Pak snížíte výkon trouby na polovinu a vaříte 12-13 min. Je prima nechat rýži ještě chvíli odležet přikrytou uvnitř trouby, ale pokud spěcháte, neva. Pozor na páru při odkrývání víka! Rýži načechráte a když je jak z kadeřnického salónu, přišel pravý čas podávat.

Tohle je samozřejmě jen základní recept, je samozřejmě skvělé na začátku přidat celou menší cibuli se zapíchnutým hřebíčkem, sušené houby, podravku místo soli atd. atd. podle vaší fantazie.

Zkuste to a uvidíte, kolik času ušetříte a ještě budete king s rýží, co nikdy nelepí! :-)

8 olu olu | Web | 15. září 2008 v 18:53 | Reagovat

Ano ano ano, risotto je i můj velký favorit, nejradši s houbičkama, ale zjistila jsem, že když ho udělám jen tak "obyč" s cibulí a parmazánem, tak je to skvělá pochoutka... Futruju ho ve velkém:-)

Ještě poznámka k privilegovaným italským druhům rýže - já ji sháněla v brněnském Guspe a poté, co mi paní řekla cenu (asi 80Kč/kg) jsem jen vytřeštila oči a poděkovala... Nicméně paní byla vstřícná a doporučila kulatozrnnou rýži na nákypy. Stojí asi 35 korun a podle mě je výsledek výborný.

9 Šárka Šárka | E-mail | 15. září 2008 v 21:16 | Reagovat

7 - Coolna :-)

Recept na rýži jak z kadeřnického salónu :o) Úžasný! Zrovna jsem se dočetla, že vaření v mikrovlnce není zavrženíhodné, tak takový recept lze doporučit všem, kteří se vaření rýže z nějakého důvodu bojí :-)

Nové studie jsou pro mikrovlny a dokonce se zjistilo, že úprava potravin v mikrovlnce prokazuje výrazně nižší koncentrace některých karcinogenů ve srovnání s pečením v klasické troubě.

Díky za tvůj osvědčený recept! :-)

10 Šárka Šárka | E-mail | 15. září 2008 v 21:20 | Reagovat

8 - olu :-)

Opravdu dobrá poznámka, protože ona ta italská rýže není z nejlevnějších. Použít jinou kulatozrnnou rýži není na škodu vyzkoušet. Milá olu, napiš nám něco víc o té rýži. Díky

(Já mám doma dostatečnou zásobu italské rýže, ale každý není takový úchyl jako já, aby měl doma po ruce všechno :-) Tvoje informace bude zajímat jistě většinu milovníků rizota.

11 aida aida | 15. září 2008 v 22:42 | Reagovat

Šárko, díky za slíbený článek i recept, nakonec jsem to zakomponování špenátu (a jeho formu) odhadla dobře, až na to ochucené máslo, to je bezvadné.

S houbičkami to musí být moc dobré, to jsem zatím nezkoušela, děti houby nějak moc nemusí (mě by to chutnalo, moc).

Legrace je, že podle podobného receptu, který je u nás vlastně více méně neotřelou novinkou, vařím rizoto o té doby, co vlastně vařím. Někdy z kraje 80. let jsem od mamky dostala kuchařku "1000 Recipe Cook Book" (byla tištěná tady u nás, máti ji sehnala nějak pod rukou) a učila se podle ní, včetně toho rizota.

Hodně zdaru, těším se na další recept, a hlavně na tu Vaši knížku!

12 Jandule Jandule | E-mail | 16. září 2008 v 7:38 | Reagovat

Musím konstatovat, že to nemá chybu, uvařeno, snědeno, moc pochváleno. Vyřešilo mi to problém, co dělat se zbylým grilovaným masem po sobotní oslavě zeťových narozenin. No a k takové vepřové pečínce připravené vcelku na grilu, s tím, že jsem pouze dodělala trochu šťávičky a s tím rizotem....

13 Ivet Ivet | Web | 16. září 2008 v 9:06 | Reagovat

Vy mě snad donutíte začít vařit :o)

Dělám si legraci, samozřejmě, že vařím, ale jen takové ty rychlovky a pořád to samé. Tenhle web jsem objevila asi před 4mi dny a co recept, to chuť ho vyzkoušt. To už se mi dlouho nestalo. Dík moc.

14 Bali Bali | Web | 16. září 2008 v 11:26 | Reagovat

hmmmmmmmm, to bych si dnes dala. Ale nemám doma tu správnou rýži. Místo špenátu bych dala mangold, ten mám na záhonku.

Dnes jsem se zbavila dýně z mrazáku (brzy tam přijde čerstvá) a uvařila moji oblíbenou dýňovku. Krutonky už taky zezlátly, tak si dám oběd o něco dřív (už to nemůžu vydržet) .

15 Šárka M. Šárka M. | 16. září 2008 v 12:08 | Reagovat

Já se připojuji. Včera večer nám tohle jídlo zvedlo náladu (protože z počasí vážně šílím). Moc dobré. Jen Davídek (4) neměl moc pochopení a dožadoval se odstranění větších částí špenátových listů. Naštěstí bylo po ruce dost ochotných jedlíků, kteří mu vyhověli. Jinak tohle rizoto vařím už nějaký čas s troškou slaninky a velkou porcí hrášku, na další variace jsem si netroufala, ale houby určitě vyzkouším, až nějaké nasbíráme. Co se týká rýže, tak jsem použila kulatozrnnou made in Italy, ovšem  baleno na Slovensku v poměrně nevzhledném pytlíku s nápisem: Ryža guľatozrnná (zlaté menu), zakoupeno v HM TESCO za cenu, která určitě nedosahuje výše zmiňovaných 80 Kč.

16 schnytlik schnytlik | Web | 16. září 2008 v 12:31 | Reagovat

risotto s hraskem, chrestem, rybi, s houbickama nebo taky s listovym salatem, nebo uplne hole jen se spoustou parmezanu, mnam

spenatove moc nemusim, tyhle zelene listecky mam radeji v jinych podobach, ale proti gustu :)))))))

17 Šárka Šárka | E-mail | 16. září 2008 v 14:24 | Reagovat

11 - aida :-)

Kouzlo tradičních receptur tkví v tom, že fungují beze změn již mnoho let. Odpradávna se risotto vaří podobně a nikdy nenastala potřeba něco vylepšovat, protože vlastně vylepšovat není co :-) Starý základní recept na rizoto z té správné rýže je vymyšlen opravdu bravurně a pokud se ještě za 100 let bude vařit v hrncích, bude stále fungovat ;-) Možná nás čeká doba výživných pilulek a všechny recepty ztratí své kouzlo. Ještě že u toho nebudu ;-)

18 Šárka Šárka | E-mail | 16. září 2008 v 14:26 | Reagovat

12 - Jandule :-)

Rýže v podobě rizota je příjemná změna, tak jsem ráda, že to bylo ve tvé domácnosti náležitě oceněno a kuchařka dostala mimořádnou pochvalu :o)

19 Šárka Šárka | E-mail | 16. září 2008 v 14:35 | Reagovat

13 - Ivet :-)

Rychlovky jsou stále v kurzu (zvláště když všechen čas patří modrookému mužskému jménem Matýsek :-) Občas se na mém blogu nějaká ta chutná rychlovka taky najde, tak snad stránky poslouží i tam, kde toho času není opravdu nazbyt. Na první pohled to vypadá, že z kuchyně nevytáhnu paty (což je téměř pravda, ale ... architektonické pojetí našeho domu udělalo z otevřené kuchyně takříkajíc srdce domu, tzn. jednou nohou jsem v kuchyni, ale druhou již v obývací hale) ... taky mám ráda chutné a šmrncovní rychlovky, ale někdy se do toho vaření ponořím tak trochu víc po staru, tzn. že se nedá nic ošidit a než přijde jídlo do finále, trochu času mi to sebere, ale zatím v tom spatřuji příjemný relax.

Obdivovala jsem fotografie z hájovny a jmenovitě dva úžasné psy (komondor? nebo je to jiná rasa?) Díky za komentář ;-)

20 Šárka Šárka | E-mail | 16. září 2008 v 14:41 | Reagovat

14 - Bali :-)

Mangold bude vypadat naprosto fešácky! Taky si říkám, že už je tady čas dýní, horkých polévek, teplých ponožek, čaje s rumem a praskajících polen v krbu a konečně čas na přečtení hromady knih, které čekají na mé dlouhé zimní večery. Bohužel než si naplno vychutnám tuhle romantiku, čeká mě naprosto neodkladná práce. Uklidit zahradu a ovocný sad, dočesat švestky pro kamarády na slivovici (bude jejich slivovice za moje švestková povidla výměnou :-) a vypořádat se s hromadou listí a otázkou "kam proboha s ním?" Jinak se na dny příští těším!

21 Šárka Šárka | E-mail | 16. září 2008 v 14:50 | Reagovat

15 - Šárka M. :-)

Čím to je, že zelená barva na talíři není malým strávníkům sympatická? Já špenát taky jako malá nesnášela (to nemluvím o čočce a jiných extra dobrotách školních jídelen). Dokud jsem se nenaučila sama vařit, netušila jsem, jaká lahoda se ukrývá v hrnci se špenátem a kolik rozkoše se dá najít v koprovce :-) Nebude dlouho trvat a Davídek taky začne objevovat rozmanitější chutě a nakonec se i špenát pro něj stane zdrojem potěšení. Je pravda, že i v nevzhledném pytlíku může být skutečně dobrá rýže. Chce to vyzkoušet, díky za tip a za komentář. Zdraví Šárka

22 Šárka Šárka | E-mail | 16. září 2008 v 14:54 | Reagovat

16 - schnytlik :-)

Je to tak ... proti gustu žádný dišputát :-) Já si v zeleném poslední dobou libuji a podezírám část mé rodiny, že mě někdy i nenávidí, když dekoruji jejich jídlo pořádnou hromádkou zelené úrody ze zahrady. K jejich smůle se bylinkám u nás fakt daří :-)

23 aida aida | 16. září 2008 v 17:55 | Reagovat

Šárko, Vy jste skvělá, každému odpovíte zvlášť - je to moc milé. Hrozně ráda na Váš web chodím. Je to tu takové domácké, příjemné - a k tomu ty fajn recepty a fotky! Vždycky dostanu hlad. Držím Vám pěsti, ať Vám ten entuziasmus co nejdýl vydrží.

24 Ivet Ivet | Web | 17. září 2008 v 10:03 | Reagovat

Šárko,

úplně jste mě překvapila, že jste si našla chvilku na prokousání těma fotkama. Ano, jsou to komondoři. Škoda, že to u nás není zas až tak běžné plemeno. Umějí sice být "drsní hlídači", ale zrovna tihle dva jsou zlatíčka.

Já zas ve chvilkách klidu koukám na vaše začátky. U nás se říká, že nejlíp vaří babička :o) A citátem "všichni jsou andělé s jedním křídlem, ..." jste mi připoměla kamarádku, kterou jsem aspoň 4 roky neviděla, utíkám jí zavolat!

Mějte se!

25 Šárka Šárka | E-mail | 17. září 2008 v 10:13 | Reagovat

23 - aida :-)

Osobními komentáři se snažím dát signál všem, že mě jejich návštěvy a potažmo komentáře opravdu těší a není samozřejmé mít každý den tolik lidí na internetové adrese, když je dobrých adres všude kolem opravdu tolik a tento můj skromný gastronomický blog je jenom tou nepatrnou kapkou v moři :-) Stránky dělám pro radost a když cítím, že radost přinesou i jinému, je to fakt ta nejlepší odměna, jakou jsem si mohla přát. Díky za všechny tvé návštěvy minulé, současné i budoucí :-) ... a hlavně za ta milá slova!

26 Šárka Šárka | E-mail | 17. září 2008 v 10:24 | Reagovat

24 - Ivet :-)

Mám radost, že jsem to s tím komondorem trefila správně :-) Jsem taky pejskař a tak jsem tohle plemeno znala především z atlasu psů. Měla jsem radost, že ho vidím na pěkné české hájovně. Vypadají krásně! Pokud se týká začátků samotného blogu, tak na chlubení to moc není :-) Nikdy jsem netušila, že bych u psaní článků vydržela tak dlouho (je to již opravdu pár let) a za tu dobu se přeci jenom něco málo změnilo. Naučila jsem se o kapku lépe fotografovat a dostala jsem i dost zajímavých příležitostí, abych své hobby prezentovala i jinak (tištěná média a v současné době se chystám napsat článek, ve kterém hodlám představit mou první knihu o vaření :-) Mít svůj blog je zábavná a užitečná věc, tak jsem ráda, že jsem s tím kdysi dávno tak neohrabaně začala. Citáty jsou mi milé a moc ráda si je čtu :-) Díky za povšimnutí a mějte se Ivet moc fajn!

27 Dita Dita | E-mail | 17. září 2008 v 13:00 | Reagovat

Milá Šárko, můj kuchařský guru :-) Mám otázku úplně mimo, ale nedá mi to - dneska jsem od rodiny nafasovala několik červených řep a protože je od srdce ze školní jídelny nenávidím, nevím co s nimi. Nemáte nápad na recept?

Děkuju Dita

28 aida aida | 17. září 2008 v 14:11 | Reagovat

Dito, nejsem Šárka, ale jestli můžu radit - mě osobně nejlíp chutná řepa pečená ve slupce (lze ji i navíc zabalit do alobalu). Pak už jen oloupat, trošku osolit případně opepřit, polít máslem (alternativně olivovým olejem) a debužírovat. Ze zbytků lze udělat nějaký ten salát se zálivkou podle Vaší chuti.

29 Šárka Šárka | E-mail | 17. září 2008 v 14:12 | Reagovat

27 - Dita :-)

Nemusím moc lovit v paměti a hned použiji mé oblíbené kuchařské kousky, které s červenou řepou provádím :-) Rozhodně můžeš vyzkoušet, jsou to velmi nenáročné postupy. Snad si něco vybereš :-) Dito, držím palce při úspěšné likvidaci a moc zdravím, Šárka

Červená řepa s křenem a rybízem

1 kg červené řepy

2 lžíce másla

1 lžíce hladké mouky mouky

200 ml smetany

200 mů rybízové zavařeniny

4 lžíce křenu

podle chuti sůl

Ovařenou červenou řepu (vaříme i se slupkou), oloupeme a najemno nastrouháme na struhadle. Ná másle připravíme klasickou jíšku, kterou promícháme s rybízovou zavařeninou a strouhanou řepou. Podusíme, osolíme a zalijeme smetanou. Takhle mám červenou řepu ráda já :-)

Červená řepa se místo vaření může upéct v troubě a stačí na to alobal, do kterého omytou celou řepu zabalíme (zastříkneme ji olivovým olejem a můžeme osolit mořskou solí) ... potom už děj se vůle boží ... za dvě hodinky se v žáru 200 °C v troubě sama upeče.

30 Šárka Šárka | E-mail | 17. září 2008 v 14:41 | Reagovat

28 - Jé aido :-)

To jsme se krásně shodly v čase i receptu! Díky za stejný názor na řepu :-) Jednoduše pečená v troubě je opravdu dobrá.

31 aida aida | 17. září 2008 v 15:34 | Reagovat

Šárko ;-)

A vůbec, jdu pro řepu, dostala jsem na ni hroznou chuť!

32 Bali Bali | Web | 17. září 2008 v 17:08 | Reagovat

Pečená je supr.Také děláme salát brambory-cibulka-řepa-vinaigrette-někdy i vejce natvrdo ;-)

33 Dita Dita | E-mail | 17. září 2008 v 18:47 | Reagovat

To Šárka a Aida:

Díky moc, vyzkouším a dám vědět.

34 Yva Yva | Web | 18. září 2008 v 1:23 | Reagovat

Milá Šárko, tak se konečně dočkáme knihy!  Jéééé!!!  Upřímně gratuluji a už se nezřízeně těším.  Tvoje kuchařka bude bezesporu ozdobou každé kuchařské knihovny -- tedy té mojí určitě -- a dovolím si tak trochu předejít dobu a přát Ti (si), aby nezůstalo jen u té jedné. :o)

Jen těžko bych mohla říct, které risotto je moje nejoblíbenější -- to nejjednodušší, jen s parmazánem, houbové (o liškách si mohu nechat jen zdát), s plody moře, chřestem nebo dýní -- , ale špenátové mezi ta "nej" definitivně patří.  Náramně barevný podklad pod grilované maso.

35 Šárka Šárka | E-mail | 18. září 2008 v 14:02 | Reagovat

34)

Milá Yvo, díky za gratulaci. Když tak pročítám tvé skvělé recepty a poutavé psaní k tomu, je mi jasné, že z tvých vět by se utkala nejedna krásná kniha o voňavém kuchařském umění, kterou bych si přirozeně přála mít ve své knihovně ... pardon! kuchyni ;-) Tam se cítí kuchařské knihy nejlépe.

Risotto je krásný materiál pro každé roční období a jeho barevná paleta na bílém talíři se může rozvonět pokaždé do jiných chutných tónů a oblékat barvičky sezónních produktů ... parmazán by neměl mít téměř nikdy absenci :o) Děkuji za tvůj pěkný komentář, který mě potěšil.

36 Mirka Mirka | 22. září 2008 v 0:54 | Reagovat

Neprožíváte to jídlo nějak moc??? Vždyť je to JENOM JÍDLO! Myslíte taky občas na něco jiného??? Kdybych já pořád myslela na to co a jak budu vařit a pořád vařila a vařila a vařila tak už bych měla aspoň 90kg!!!

37 Kytka Kytka | 23. září 2008 v 16:03 | Reagovat

27: Já bych červenou řepu použil buď na boršč, nebo uvařil s cibulí (do hrnce střídavě plátky řepy a kolečka cibule, zalít vodou a octem aby byla řepa skoro ponořená, kápnout olej, přidat pepř, nové koření, jalovec, bobkový list) a pomalu vařit dokud řepa nezměkne. Potom nechat vychladnout (uležet) a podávat (osobně ujídám ještě za tepla, ale já červenou řepu miluju)

38 Kytka Kytka | 23. září 2008 v 16:06 | Reagovat

36: já naopak nejvíc tloustnu, když jen tak v rychlosti plením ledničku/spíž ve stresu - pokud mám čas na relaxaci u vaření, nijak zásadně se to na váze neprojevuje, naopak jsem často schopen vymyslet něco lehčího. A co se týče toho jenom jídlo - umět užívat si takové radosti života, jako je mimo jiné právě jídlo je moc fajn...

39 Helli Helli | E-mail | 23. září 2008 v 19:40 | Reagovat

36: Ono záleží na úhlu pohledu. Taky bychom mohli říct  "JENOM kamarádi", "JENOM přátelství", "JENOM láska", "JENOM život"...

Tady na Šárčiných stránkách se většinou scházejí pozitivně naladění lidé, kteří vědí, že co se dělá s láskou a nasazením, to zpravidla najde odezvu a potěší obě strany.  Zkuste to taky tak! Působí to blahodárně mimo jiné na žaludek, nervovou soustavu i na lidi v blízkém i širokém okolí.

40 Šárka Šárka | E-mail | 24. září 2008 v 19:14 | Reagovat

Hupsnu do debaty :-)

Je fajn, že se o JÍDLE umíme bavit s takovým nasazením, když všichni ve skutečnosti vlastně JENOM NA JÍDLO nemáme čas a každý se živí něčím jiným :-) Ale živit se právě tím jídlem je děsně příjemné, tak proč o něm nedebatit.

Nakonec není lepšího léku na život než zdravá chuť k jídlu :-)

41 olu olu | Web | 28. září 2008 v 20:25 | Reagovat

Ještě k té kulatozrnné rýži - já mám od Lagris, takový dočervena částečně průhledný pytlík, je na tom napsané Kulatozrnná rýže, u nás ji mají v Bille (třeba v Albertu vůbec ne) a stojí kolem těch 35 korun. Nevím, možná, až jednou vyzkouším to origoš italskou Arborio, změním názor, ale s touto jsem zatím moc a moc sokojená :-)

42 Ivo Ivo | Web | 17. října 2008 v 14:42 | Reagovat

No to vypadá opravdu dobře :)

43 Iris Iris | E-mail | 6. listopadu 2008 v 4:27 | Reagovat

Milá Šárko! Tento recept mě velice překvapil, dokonce i odpůrci česneku si toto jídlo oblíbili. Používám jasmínovou rýži a i když vynechám víno, je to skvělé jídlo. Jinak díky za knížku,dnes jsme si jí vyzvedla na poště a ten pán,co s námi bydlí, mi ji nečekaně zabavil. Jo jo.

44 Šárka Šárka | E-mail | Web | 6. listopadu 2008 v 12:14 | Reagovat

43 - Iris

Milá Iris, takto připravená rýže mě též nadchla a u nás ji jedl i odpůrce rýže :-) Což je opravdu co říct! Snad bude knížka dobrou společnicí do kuchyně. Zdravím a díky za milé zprávy ;-)

45 David David | 11. ledna 2009 v 15:35 | Reagovat

Prave jsme dojedli tohle nadherne risotto. Se spenatem a orestovanymi zampiony. Konecne muzu rehabilitovat pojem rizota, ktery mi za 27 let dokazaly ruzne instituce zohavit Diky

46 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 11. ledna 2009 v 23:03 | Reagovat

45 - David

Díky za pozitivní zprávu! V tom případě mám radost, že recept na risotto zafungoval tak, jak měl. Díky ;-)

47 Eva Eva | 1. března 2009 v 11:22 | Reagovat

Dobrý den, Šárko, do italského risotta má tohle daleko, ale nám moc chutná.Možná se Vám recept zalíbí.Na dobrém oleji zesklovatím najemno nakrájenou cibuli(dost).Zasypu kurkumou-také dost.Přidám libovolnou zeleninu-podušenou čerstvou,v zimě  klidně pytlík mražené podle chuti.

Chvilku v troubě restuji a když je zelenina měkká, vmíchám dobrou rýži.Třeba divoká v tom není vůbec špatná.A hotovo.Nahoru klidně strouhaný sýr -zase podle chuti.Měli jsme včera s ledovým salátem.Příště  bude  to špenátové, ale bez masíčka.

48 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 1. března 2009 v 19:36 | Reagovat

47 - Eva :-)

Díky za dobrý risottový tip! Rýže je vždycky dobrá volba a nemusí se zrovna postupovat podle tradičních italských receptů. Souhlasím s tím, že i takto připravená rýže je vynikající. Já připravovala jasmínovou rýžu s thajskou karí pastou a byla to taky mňamka. Rýže není nikdy dost a dobrých nápadů na rýžové recepty taky ne. Bez masíčka se to dá zvládnout, jak jsem zjistila :-)

49 Iris Iris | E-mail | 5. dubna 2009 v 2:07 | Reagovat

Ahoj Šárko! Dnes jsem měla v plánu si udělat rizoto a koukám, nemáme rýži. Místo rýže jsem použila kus kus. Dopadlo to výborně a ještě to bylo dřív vařené.

50 Šárka Šárka | E-mail | Web | 5. dubna 2009 v 12:17 | Reagovat

49 - Iris

Geniální nápad je na světě :-) Pro trénink naší fantazie je moc dobře, že některé suroviny doma chybí!

Díky za zprávu ;-)

51 Petr P. Petr P. | E-mail | 4. února 2010 v 12:52 | Reagovat

Moc děkuju za tento foodblog a za tento recept na rizoto, moc jsem si pochutnal a těším se na další vaření podle tvých receptů. Přeji hezký den a hodně potěšení z vaření. Petr

52 DolceVita DolceVita | Web | 4. února 2010 v 23:27 | Reagovat

[51]: Petr P.

Já díky za vyzkoušení receptu a za tvůj komentář! Přeji hodně pohodových dnů ;-) Šárka

53 VJ_Kombajn VJ_Kombajn | E-mail | Web | 9. května 2010 v 10:41 | Reagovat

Děkuju moc za úžasný recept krok po kroku. Zvládl jsem to i já :) A bylo to naprosto famózní!

54 DolceVita DolceVita | Web | 9. května 2010 v 11:14 | Reagovat

[53]: VJ_Kombajn:

Tak to je fantastická zpráva :-) Vařit je často snadnější než recepty správně popisovat. Tak ať žije risotto a šikovní chlapi, co se nebojí pustit se do vaření!

S rýží se dá krásně experimentovat, ona to snáší velmi dobře a Italové to moc dobře vědí. Jejich risotta jsou vážně nedostižná.

Prima víkend ;-)
Šárka

55 mother of the bride dresses 2012 mother of the bride dresses 2012 | E-mail | Web | 31. října 2012 v 13:07 | Reagovat

Q. What did the stamp say to the envelope for fun?
http://www.standdress.com/

56 long sleeved wedding dresses long sleeved wedding dresses | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 5:13 | Reagovat

I think am just having some problems with subscribing to RSS feed here.
http://www.queweddingdresses.org/

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama