Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Nemravné risotto s hrstí zdravých škvarků

22. září 2008 v 1:27 | © Šárka / www.gurmanka.cz |  Těstoviny & Rýže

I když se risotto podle dobrých mravů nemá nikdy ohřívat, může se stát, že se pro tuto nemravnost rozhodnete. Když se rýže do hrnce nesype s mírou, můžete mít rizota za chvilku přes míru. Jsem pro trochu nemravnosti a v tomto případě zkusím risotto ohřát! Ale jak, aby neutrpělo velké vady na kráse? Na způsob jsem si přišla. Bude hladké, jemné, něžně krémové.
K tomu vejce zastřené tajemstvím a celé malé ohřívané veledílo posypeme zdravými křupavými škvarky! Ať je risotto znovunavrácené do života pěkně extravagantní, ale hlavně, ať chutná. Já byla s výsledkem spokojená, dokonce velmi :-) I studené rizoto může mít jedno pokračování, ale potom už bych ho vážně stáhla z programu a vykázala ho z kuchyně pryč. Nemám strach, že k takovému kroku budete přistupovat, protože ho prostě na druhý pokus sníte do posledního rýžového zrníčka.
Vezmeme kelímek jogurtu a okořeníme ho tak, aby jeho chuť harmonizovala s risottem. Pokud je rýže sama o sobě výrazně ochucená, stačí jogurt jenom osolit (parádní je bylinková sůl), přikápnout citrónovou šťávu nebo prošlehat s jemně usekanou naťovou petrželkou či jinou vnadnou bylinkou. Já ke svému zbytku špenátového risotta s česnekovým aroma a vůní másla přidala jenom jogurt s mořskou solí a pro osvěžení pár kapek citrónové šťávy. Ono taky venku ještě před pár dny bylo příjemné slunečné počasí a tak jsem si na risottu pochutnala v letní kuchyni. Ohřát samotnou rýži trvalo pouze nezbytnou chvilku. Pár minut času se musí věnovat přípravě zastřeného vejce, které opravdu hromádku risotta krásně prozáří svým sytě žlutým žloutkem (není nad vejce domácí ze sousedního dvorku :-) Těch několik minut obětujte bez rozmýšlení. Neusnadňujte si to :-) Zvláště v těchto dnech, když o slunce náš pohled na obloze nezavadí. Rozsviťte si své rizoto vajíčkem, které rozlije žluté paprsky po celém talíři.
Jak připravit ztracená vejce?
Někdy se jim říká zastřená, protože žloutek by měl zůstat pěkně tekutý, ale schovaný pod bílkem. Příprava je snadná. Do kastrolku vlijeme vodu a dáme ji svařit na kamna. Když vře, přikápneme trochu octa a do takto okyselené horké vody zaváříme vejce. Rozklepneme a vhodíme do vody. Můžeme rozklepnout na lžíci a se lžící pomalu do horké vody ponořit, aby vejce měla pěkný tvar. Bílek přehrneme přes žloutek jako svatební sukýnku. V krátké době se nám pěkně uvaří a zbělá, ale žloutek zůstane utajen. Vejce vybereme děrovanou lžící a vkládáme je třeba do polévky.

Pokud je libo malý trik, aby ztracená vejce měla opravdu krásný a pravidelný tvar, mohu vám ho dát. Když se okyselená voda vaří a je čas zavářet vejce, lžící hodně roztočte vodní hladinu, až uprostřed zůstane vodní vír. Do vodního víru zvolna vklepněte vejce a točící se voda zařídí, aby bílek krásně a pravidelně obalil žloutek. Jako malým zázrakem se vám to povede naprosto brilantně. Tak si tuto radu neztraťte! Na ztracená vejce se vám bude hodit.
Máte chuť na dietní škvarky? Křupavé a vysmažené v olivovém oleji? Není nic snadnějšího právě v tomto období, protože nápad vane od lesa. Stačí na to pěkné tvrdé houby. Skvělý je křemenáč! Ale pokud na houby nechodíte, ale odpor k nim nemáte, kupte si hromádku hlívy ústřičné, kterou seženete celoročně a je považována za dokonalý elixír mládí. V podobě škvarků potěší nejedno labužnické srdce. Mít doma dobrý olivový olej je již rutina.
Jedno pokračování to vaše rizoto klidně může mít a je pravděpodobné, že si vyslouží ještě jeden potlesk. Když už jeden hřích s ohřívaným rizotem mám za sebou, dopustím se klidně druhého. Jíst budu rovnou z horkého kastrůlku ;-) Nemusím zdůrazňovat, že v tomto případě to jinak než lžící nepůjde. Ale i tak to vypadá na velkou porci gurmánské rozkoše.
Máte taky kuchyňské neřesti a hříchy? Přiznejte je ;-)

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 kreperat kreperat | Web | 22. září 2008 v 1:50 | Reagovat

Recept na polévku Pin-Pin možná znáš, ale určitě neznáš ten na můj způsob. Je to něco novýho, co tě bude určitě zajímat.  I s fotografií.

2 Helli Helli | E-mail | 22. září 2008 v 10:20 | Reagovat

Milá Šárko, líp tento týden ani nemohl začít. O víkendu měl Rachad v Brně svou Balkánskou jízdu a jedním z témat hovoru byla i Šárka a její připravovaná kniha. Shodli jsme se, že se na ni všichni moc těšíme - a stačila jedna noc a knížka je na světě! Určitě bude tak krásná, milá a noblesní, jako je její autorka. Přeji tisíce spokojených čtenářů a uživatelů knihy, šťastnou cestu do českých domácností v tuzemsku i zahraničí a brzké další vydání!

3 Šárka Šárka | E-mail | 23. září 2008 v 0:29 | Reagovat

1 - kreperat :-)

Má zvědavost zůstává neukojena, protože to nejde otevřít.

2 - Helli :-)

V Brně to žije! Balkánská jízda byla určitě děsně fajn a těším se na nějakou barevnou reportáž přímo z místa činu. To je moc milé, že jste o mé knize povídali. Rachada jsem v akci viděla 2x, a stálo to za to. Sešla se především úžasná parta lidí & jeho charisma k tomu, z toho nemůže nikdy vzejít nic všedního a obyčejného. Určitě máte na co vzpomínat. Balkánská kuchyně je skvělá a ráda do ní fušuji :o) Díky Helli za pěkné přání.

4 Helli Helli | E-mail | 23. září 2008 v 10:55 | Reagovat

3 - Šárka :-)

Na Balkánské jízdě fotily Renata Jinozem a ChilliJulie, tak uvidíme, kde se fotky objeví a co k nim napíšou. Už se moc těším, až si z obrázků opět připomenu tu báječnou atmosféru zasněné zahrady nad podzimním Brnem, kouř ohýnku a vůni všech dobrůtek, které Rachad umí nepřekonatelně připravovat. Ach jo, už aby byla další akce...

5 Šárka Šárka | E-mail | 24. září 2008 v 19:03 | Reagovat

4 - Helli :-) ... už aby byly ty fotky :-) holky fotit umí, tak to bude nádhera!

6 Helli Helli | E-mail | 24. září 2008 v 22:25 | Reagovat

5 - Šárka :-) Fotky už jsou u Renaty Jinozem. JE to nádhera.

7 Šárka Šárka | E-mail | 27. září 2008 v 8:55 | Reagovat

6 - Helli - Je to nádhera! Kdo umí, ten umí :-)

8 olu olu | Web | 28. září 2008 v 20:28 | Reagovat

Dietní škvarky - wow :-D ale ohřívat rizoto s jogurtem, krucipísek, hned bych si dala!

9 sarka sarka | 1. října 2008 v 17:57 | Reagovat

je to vynikajici pochoutka

10 Šárka Šárka | E-mail | 1. října 2008 v 22:52 | Reagovat

8 - olu :-)

Už ten název samotný - dietní škvarky - mě fascinuje! Ale vážně to není k zahození :-)

9 - sarka :-)

Máme na to stejný názor ;-)

11 kreperat kreperat | Web | 5. října 2008 v 3:04 | Reagovat

Teď mne už otevřeš - popis polévky Pin -Pin najdeš v jednom čísle mého románu na pokračování "To" i s fotku. Něco pro ženy. Ale nezaměň to s fotkou z předvčerejška, to byl jen můj oběd.

Doufám, že se taky pobavíš..

12 Šárka Šárka | E-mail | 5. října 2008 v 17:21 | Reagovat

11 - kreperat :-)

Koukla jsem se do tvého polévkového talíře a dostala jsem myšlenku, že by nebylo od věci touto podvečerní hodinou něco chutného a teplého si přichystat. Taková polévka je vždycky dobrý nápad :-)

13 kreperat kreperat | Web | 5. října 2008 v 18:22 | Reagovat

Ale nebyla si, asi,  na "To" ze září č.11, kde je podrobný návod na Pin

14 Dana Dana | E-mail | 19. listopadu 2008 v 13:47 | Reagovat

Ahoj Šárko, docela mě překvapilo, že v sekci těstoviny, rýže a přílohy to zeje prázdnotou. Psala jsi, že jsi "bramborová". Já sice taky, ale dovolím si napsat jeden nebramborový recept. Je to příloha i  hotové jídlo, můj manžel masožravec říká, že toto zvládne i samotné. Já mám 2 malé děti a ty by to dokázaly jíst 3x denně, kdyby ovšem zbylo. I tak už vařím dvojnásobnou porci.

Slyšela jsem, že se můj recept nazývá slovenská ryža, ale nikdy jsem se s rímto nikde nesetkala. Takže: 500g těstovin tvaru rýže/moje oblíbená je chiggi, riscossa či jiná kvalitní/, velká cibule, 750 ml vývaru. Suché těstoviny vysypeme do zapékací mísy a promícháme s cibulí najemno. Zakápneme dobrým olejem, slunečnicový, olivový a promícháme. Dáme péct do trouby vyhřáté na 200 st C. Občas promícháme, až těstoviny zrůžoví. Mezitím si připravíme vývar. Vím, že by byl jistě nejlepší pravý hovězí, ale ten u nás jaksi nikdy nezbude, takže si vypomáhám masoxem, bylinkovou kostkou, zkrátka co je po ruce. Na 750 ml vařící vody 2 kostky. To je tak akorát slané. Až je "rýže" opečená, zalijeme horkým vývarem, promícháme a dáme opět nezakryté péct. Těstoviny nasají vodu, změknou a pak občas načechráme vidličkou, pečeme tak dlouho, než se těstoviny nelepí a začnou se sypat. Vytažené z trouby necháme nezakryté dojít, občas promícháme. Možná náročné na čas, nikoli na suroviny. Neznám lepší přílohu k pečenému kuřeti, zalité šťávou, to je báseň. Fakt to zkuste.

15 Šárka Šárka | E-mail | Web | 19. listopadu 2008 v 21:05 | Reagovat

14 - Dana :-)

Díky za milý a bezva recept. Zkusím ráda! Připomínka je správná, ty rubriky zejí prázdnotou. Peru se s časem, tak nestíhám psát recepty tak, jak bych chtěla a zase je nechci šidit a popsat jen několika větami. Momentálně pracuji na kalendáři a potom chystám bramborovou kuchařku, která bude přílohou časopisu DIAstyl. Zítra bude v prodeji Vánoční kuchařka, jako příloha zmíněného DIAstylu a tak mám pořád dost práce. Přitom těstoviny jsou mé oblíbené, protože jejich příprava nezabere mnoho času a dají se chutně upravovat a roztodivně obměňovat. Snad časem i v těchto rubrikách něco zajímavého bude :-) Díky za pěkný komentář a za recept na úžasnou přílohovou rýži.

16 tiger print dress tiger print dress | E-mail | Web | 24. listopadu 2012 v 9:03 | Reagovat

A. In the dictionary!

17 vintage prom dresses vintage prom dresses | E-mail | Web | 2. května 2013 v 10:12 | Reagovat

You certainly deserve a round of applause for your post and more specifically, your blog in general. Very high quality material.
http://www.spelldress.net/

18 trb trb | 3. listopadu 2013 v 12:38 | Reagovat

Ten Váš způsob psaní je naprosto trapný. Hned jsem na ten recept, který popisujete, ztratil chuť. Vážená, buďte tak laskavá, a nepište. Díky!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama