Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

5timinutovka na vidličku

8. září 2008 v 21:18 | © Šárka / www.gurmanka.cz |  Zelenina
Chcete-li 5timinutovku na vidličku, nemusí to být jen vajíčko na pánvičku. I když nejspíš nejste milovníky jídel z plechovky, řekla bych, že ve správných domácích zásobách nechybí plechovka fazolí. A to je přesně ta ingredience, kterou budeme potřebovat k tomu, abychom si připravili chutný, vydatný, pikantní chlapský fazolový toast na vidličku, který zvládne připravit i kuchyňskými praktikami neposkvrněný jedinec, který dostal hlad a chuť na něco teplého a vydatného, do čeho se dá zakrojit nůž a píchnout vidlička. I když se jedná o pouhou 5timinutovku, jde o jídlo, které svou kvalitou klidně může konkurovat hlavnímu obědu či pikantní večeři.
Zjistila jsem, že takových plechovek s fazolemi je u nás početná skupina, tak jsem rovnou 3 vynořila ze stínu spíže a rozhodla se pro tuto téměř dietní dobrotu :o) Dietní kouzlo je umocněno celozrnným chlebem.
PIKANTNÍ VYDATNÉ FAZOLOVÉ TOASTY na vidličku
  • plechovka fazolí (množství podle chuti a podle počtu strávníků)
  • 1 velká cibule
  • 1 čerstvá paprika
  • 1 chilli paprička
  • 2 stroužky česneku
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl
  • olivový olej
  • 2 kyselé okurky
Rozpálíme pánvičku s kapkou olivového oleje a osmahneme hrubě krájenou cibuli a na proužky nakrájenou čerstvou papriku. Pokud nás nerozčílí chilli, dáme si na olej i jednu chilli papričku a krátce osmahneme. Přidáme obsah fazolové plechovky a všechnu tekutinu za častého míchání odpaříme. Fazolovou směs ochutíme rozetřeným česnekem, čerstvě mletým pepřem a přisolíme. Do téměř hotové fazolové směsky přidáme jemně pokrájenou kyselou okurku a pokud máme rádi, tak okurkovým lákem osmahnuté fazolky lehce přikyselíme. V pánvičce hodně ohřejeme a směs klademe na horké toasty nebo jiné vhodné pečivo, vydatně posypeme čerstvými bylinkami. Nejvhodnější je petrželka nebo čerstvá pažitka či mladá naťová cibulka. Aby opečený chleba fazolkami hned tak neprovlhnul, obložíme ho nejprve tenkými kolečky čerstvé papriky a tím neztratí své křupavé kouzlo. Jíme horké a pěkně příborem, protože na takové fazolové toasty se vejde pěkně velká hromada orestovaných fazolek, o kterou se přeci nebudeme šidit. V tomto receptu jde o fazole z konzervy v první řadě :-)
Dobrý pozorovatel na první pohled vidí, že jsem použila čerstvou bylinku, která nemá nic společného s doporučovanou petrželkou, pažitkou nebo jarní cibulkou, přesto do české kuchyně neodmyslitelně patří a spolu s fazolemi vytváří perfektní chuť. Pěstuji ji ve skleníku v sousedství keříků chilli papriček, tak jsem ji dala roli právě v tomto receptu. Každý správný zahradník a milovník bylinek ví o čem je řeč :-) Na mou hloupou otázku "co je to za bylinku?" nebudu dlouho čekat :-)
(konzervu fazolí v tomatové omáčce stačí jenom ohřát a může se během chvilky konzumovat; pozitivní zpráva - nejsou v ní žádné chemické konzervanty)
Za vynález konzervace vyplatil 12.000 franků Napoleon Bonaparte pařížskému lahůdkáři a obchodníkovi s vínem, panu Nicholasi Appertovi. On totiž na vyhlášení veřejné státní zakázky v roce 1795 vynalezl způsob, jak konzervovat potraviny ve skleněných obalech utěsněných korkovou zátkou a zapečetěných. Tak jako víno, uchovával v lahvích se širokým hrdlem převážně povařenou zeleninu. Láhve zahříval ve vodní lázni a na pár měsíců je poslal s armádou na moře. Když lodě přirazily zpět ke břehům, komise konzervované potraviny ochutnala a zjistila, že potraviny si skutečně zachovaly svou čerstvost, chuť i vůni. Svůj vynález pan Appert zdokonaloval dlouhých 15 let, přesto prvenství vynálezu první konzervy v plechovém obalu patří Angličanu Peteru Durandovi, který v roce 1810 vynalezl způsob uchovávání potravin v obalu z pocínovaného plechu, který vojáci museli otevírat bajonetem. Oproti Appertovým skleněným láhvím byly tyto konzervy velmi bytelné, proto se ujaly hlavně v armádě. Z první londýnské továrny konzervy putovaly na britské vojenské základny a jako první je vyzkoušelo námořnictvo. Sám Durand konzervy nevyráběl, ale obdržel královský patent. Výroby se ujali John Hall a Bryan Dorkin a roku 1813 otevřeli první továrnu na výrobu konzerv. Armádě i cestovatelům se tím vyřešil problém se zásobami jídla. Konzerva se přesouvala z kontinentu na kontinent a v roce 1812 se první konzervy objevily v New Yorku. Přivezl je z Anglie Thomas Kensett hned krátce po Durandovo objevu. Roku 1825 mu byl udělen prezidentem Monroem patent na "uchování jídla v plechové nádobě". Největší rozmach konzerv byl v období zlaté horečky v r. 1849. Konzerva fazolí se rázem stala nástrojem k přežití a zdrojem důležitých živin a doputovala i do nejzapadlejšího koutu země.
Obaly konzerv byly podstatně těžší než je známe dnes a nebylo výjimkou, že obal samotný převyšoval svou vahou i obsah konzervy. K obsahu konzervy nebylo snadné se dostat, neboť stále neexistoval žádný bezpečný způsob, kterým by se pevná konzerva dala otevřít. Instrukce zněla "Ploché víčko odstraňte dlátem a kladivem". Až v roce 1858 vynalezl Ezra Warner z amerického Connecticutu otvírák na konzervy. Nejslavnějším se stal otvírák P-38, který armáda používala v druhé světové válce.
Jak jste na tom vy a vaše domácí zásoby v plechovkách? Jaká je vaše nejoblíbenější konzerva? Máte doma dobrý otvírák na konzervy nebo otevíráte taky bajonetem? :-)
Kdybych měla zodpovědně vybrat dvě nejoblíbenější konzervy, které se dají potkat v mé spíži, byly by to jistě fazole a tuňák ve vlastní šťávě. Do konzerv se dostávám nudným, ale bezpečným způsobem asi takto :-) Zminimalizovat počet konzerv pouze na 2 je málo (sterilovaný hrášek a cukrová kukuřice mi doma taky nechybí; našel by se i nějaký chutný kompot).

Plechovka inspiruje architekty: Bydlení v plechovce od polévky!

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

9 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Tommy Tommy | Web | 8. září 2008 v 21:45 | Reagovat

no, moje nejoblíbenější konzerva je asi plechovka ananasu, ale to je na jinej recept:D

nutno ale říct, že tahle 5-ti minutovka vypadá opravdu velmi lákavě, hned při příští návštěvě supermarketu poputují fazolky v tomatě do košíku;)

2 Šárka Šárka | E-mail | 8. září 2008 v 22:13 | Reagovat

1 - Tommy :-)

Taky jsem ji chtěla zařadit na seznam svých oblíbených dobrot v plechu, ale potom jsem to nějak přehodnotila a vzpomněla si na čerstvý ananas, který je nedostižný. Přiznávám, že 2 konzervy ananasu doma pro všechny případy mám :-) Dnes jsem provedla velkou inventuru zásob a to jsem našla poklady! Ještě te konzervy dlouho vydrží :-)

3 Márvy Márvy | 8. září 2008 v 22:31 | Reagovat

A to jsem zrovna tuhle četl v Orientaci Lidovek, jak se kvalita konzerv výrazně zhoršila v porovnání s předlistopadovou érou. Jakýsi prošedivělý tramp tam vzpomínal s láskou na konzervy ze starých časů totáče, kdy hovězí ve vlastní šťávě bylo skutečně hovězí, párečky byly skutečně z masa, a pod. On na to člověk ani nemusí otevřít noviny, aby mu došlo, co si to jenom řetězce dovolují prodávat. S údivem jsem hleděl v nejmenovaném supermarketu na tak levné konzervy, až jsem se sám sebe ptal, zda cena vůbec pokryje náklady na obal. :-) Je to skutečně pozoruhodná podvojnost současného trhu s potravinami - na jednu stranu už v je v Praze první restaurace s Michelinem a domů si na svoje vaření můžete koupit zásoby kvalitních surovin z celého světa, na druhou stranu se tady prodávají takové levné náhražky jídla pro dělníky na stavbách a důchodce, že by na nich mělo být správně napsané, že poškozují zdraví, tak jako na cigaretách.

Jinak co se týče značky Heinz obecně, tak ta si drží léta svou kvalitu. Nejenom s jejich konzervami, ale i s dalšími produkty mám jenom ty nejlepší zkušenosti. Tyhle fazole v tomatové omáčce byly za mě studentským hitem na kolejích. Byly jedinci, kteří je měli několikrát do týdne. S chlebem, pochopitelně. To už překonávali pouze tzv. polívkáři, kteří konzumovali čínské polívky z pytlíku za tři pade sedmkrát týdně k snídani, obědu i večeři. :-)

4 schnytlik schnytlik | Web | 9. září 2008 v 8:03 | Reagovat

Nejprve si zkusim tipnout odpověď na otázku. Že by to byla majoránka?

A jinak fazole, obzvlášť tyhle Heinz, miluju! Můžu je dlabat samotný i bez chleba ;)

5 Papaja Papaja | Web | 9. září 2008 v 8:20 | Reagovat

Bylinka je majoránka (nebo oregano) - jedna má bílé a druhá fialové květy, ale pletu si je :-)))

Zrovna včera jsme měli k večeři Cassoulette! Přes kořeny vezený, přímo z Francie. Fazole my máme rádi. Navíc je to v podstatě dobové jídlo na našich "tábořeních".

http://mlsnakocka.blog.cz/galerie/stany-a-cinove-nadobi

Než jsem dostala můj oblíbený otvírák (TESCOMA Prezident), vybírala jsem při nákupu konzervy podle toho, jestli jsou "samootvírací" - s očkem na prst.

V kuchyni se neobejdu bez konzervovaných loupaných rajčat v různé podobě (krájená, soudková, s bazalkou). Pak kukuřice, již zmíněné fazole. Někdy olivy - většinou plněné (losos atd.). A také tuňák, ale častěji sardinky ve vl.šť.  No a teď ještě dvě plechovky Cassoulette a jedna plechovka konfitovaných kachních stehen, která mi přinesl pošťák :-)))

P.

6 schnytlik schnytlik | Web | 9. září 2008 v 8:38 | Reagovat

Papajo: rajčata, fazole, kukuřice, tuňák a další rybičky, sem tam oliva, ty jsi byla u mne ve špajzu  ??? ;))

7 Šárka Šárka | E-mail | 9. září 2008 v 9:14 | Reagovat

3 - Márvy :-)

Něco málo si z těch starých dobrých konzervových časů pamatuji. Dnes je pod víčky v českých konzervách nepoživatelné tajemství a je až s podivem, že náš kocour se od takové konzervy štítivě obrátí. Nejspíš kočičí konzervy budou kvalitnější a lahodnější ;-) České levné náhražky a parodie jsou nešvarem českého potravinářského průmyslu a jsem zvědavá, jak dlouho nás budou výrobci oblbovat. (Co se ještě musí stát, aby si to český konzument konečně přestal kupovat?). Fazolová konzerva Hainz je příjemná jistota ;-)

8 Šárka Šárka | E-mail | 9. září 2008 v 9:19 | Reagovat

4 - schnytlik :-)

No jasně, je to Majorana hortensis, stará dobrá majoránka. To, že tuto odpověď mi posílá jako první "šnytlík" mě těší :-) U mě na záhonu má pažitka i majoránka stejně velký prostor k žití a ani bez jedné bylinky bych si to ve své kuchyni neuměla představit.

9 Šárka Šárka | E-mail | 9. září 2008 v 9:23 | Reagovat

5 - Papaja :-)

Samozřejmě rajčata "pomodori pelati" mám ve spíži taky :o) Když se tak na to koukám, jsem doma samá konzerva. Olivy kupuji častěji ve skle, ale bez konzerv si to naše vaření asi taky už dneska nikdo z nás neumí představit. Užitečný to vynález ;-) ZASE NA TO PŘIŠEL CHLAP! Oni jsou v té kuchyni fakt lepší :o)

10 schnytlik schnytlik | Web | 9. září 2008 v 9:24 | Reagovat

Šárko, já bych to řekla, že nás budou oblbovat ještě hóóódně dlouho, bohužel :( Český konzument si to bude kupovat do té doby, dokud, jak říká Márvy, na tom nebude stát velkým tučným písmem POŽÍVÁNÍ TOHOTO VÝROBKU POŠKOZUJE ZDRAVÍ a nebo alespoň neproběhne velká ,a tím myslím opravdu velká, osvěta na poli zdravé výživy. A dalším faktorem je prostě cenová dostupnost a to, že spoustě lidé je celkem jedno, co jedí, hlavně, že je toho hodně :(((((

11 schnytlik schnytlik | Web | 9. září 2008 v 9:26 | Reagovat

9: no, možná jsou chlapi v kuchyni kreativnější a lepší, ale ta spoušť ;)))

12 Bali Bali | Web | 9. září 2008 v 10:44 | Reagovat

:-))o spoušti bych mohla vyprávět! Manža včera dělal srnčí paštiku a dnes vaří rillettes. Hmmm, to je pohádka, ale ten čurbes!

13 Šárka M. Šárka M. | 9. září 2008 v 11:10 | Reagovat

Tyhle fazole jsem zrovna včera koupila otevřela a použila do těstovin (!) (+ rajče, kapary, parmezán), snad to není moc šílené, mě to docela chutnalo. Vlastně je mám moc ráda a tuhle pětiminutovku bych možná mohla prosadit i u ostatních členů domácnosti. Jinak co se týká konzervovaných potravin, tak určitě tuňák v olivovém oleji, rajčata Valfruta, černé olivy a nedávno objevený losos ve vlastní šťávě (toho stačí prohřát se smetanou, přidat rajče nebo hrášek a s těstovinami je vynikající). Kukuřici jsem dřív taky kupovala a asi ještě někde bude zapomenutá, ale poslední dobou mi víc chutná mražená Bonduelle.

14 manča manča | 9. září 2008 v 12:18 | Reagovat

Tyhle fazolky mě naučila dávat švagrová na těstoviny. Je to podobné, jen do nich ještě dám trochu masa (třeba uzeného), navrch sypeme sýrem.

15 Šárka Šárka | E-mail | 9. září 2008 v 13:21 | Reagovat

10 - Schnytlik :-)

Já s takovýmito výrobky vedu soukromou válku a jen si přeji, aby řady bojovníků byly stále širší :-) Sláva českého špekáčku umřela už dávno a tak si vozím z času na čas výtečné buřtíky ze Švýcar, protože léto bez opečeného buřtu na ohýnku nemá tu správnou romantiku. Za celou dobu jsem tam nepotkala nepoživatelnou potravinu, což mě fakt fascinovalo a o to víc je mi líto, že tady je vídám na každém kroku. Kvantitu na úkor kvality z duše nesnáším, ale dokud se to nestane všeobecně platným pravidlem, nejspíš se ještě hodně dlouho nestane nic :-(

16 Šárka Šárka | E-mail | 9. září 2008 v 13:47 | Reagovat

13 - Šárka M. :-)

Pravda! Kousek lososa ve vlastní štávě a dobré těstoviny = slušné jídlo na talíři ani ne do hodiny :-) S tím nelze než souhlasit!

14 - Manča :-)

Dobré fazolky zdobí každé jídlo, do kterého se přidají. Mám ráda fazolkovou hustou polévku, ve které lžíce stojí, ale to je téma na chladné zimní odpoledne. Venku je krásné babí léto, tak jednoznačně vítězí lehké těstoviny, jak píšeš ty.

17 Jezinka Jezinka | E-mail | 9. září 2008 v 18:29 | Reagovat

Milá Šárko, nejsem sice zastáncem konzerv, ale pár jich také ve spíži máme- jsme na tom asi stejně....jsou tam fazole bílé, fazole v tomatě, zelené fazolky a kukuřice jo a pardon, ještě rajčátka loupaná a nějaký ten tuňák a losos ve vl. šťávě.... hrdě hlásím, že zbytek konzerv nekupuji a jsem tomu ráda...:oDD

18 Terezka Terezka | 9. září 2008 v 19:53 | Reagovat

Milá Šárko,

mám stejný arsenál konzerv doma, jen bych ještě přidala cizrnu.

A jinak, ad majoránka...ta je teď moje favoritka, koukni ke mně, jistě poznáš, že jsem ještě v jižních Čechách na chalupě :) do  neděle...

19 Terezka Terezka | 9. září 2008 v 19:53 | Reagovat
20 Naďa Naďa | E-mail | 9. září 2008 v 19:56 | Reagovat

Jak si tak čtu komentáře, dá se říci, že kupujeme stejné konzervy,fazole vždy mám v zásobě pro případ ztroskotání ,(nevím co vařit, nebo když mám málo času na vaření). Ale manžel fazole rád a  v jakékoliv podobě, tak to vždy projde.Trochu to ovoním  osmaženou slaninou,přidám něco česneku,zelenou papriku, okořením a je uvařeno a pokaždé jinak.Fazolová polévka pěkně hustá s kostičkami brambor a  mrkve, tak tu miluji,ale počkám, až bude chladněji.

21 Kytka Kytka | 9. září 2008 v 20:44 | Reagovat

No já z plechovkovejch konzerv kupuju snad už jenom toho tuňáka, občas sardinky a loupaný rajčata nebo protlak - kukuřici beru mraženou (většinou 2,5 kg pytel a odsypávám množství podle potřeby - konzerva je vždycky buď moc nebo málo a dvě moc...), fazolovou polívku a další podobný jídla miluju, ale dělám je ze suchejch fazolí, nikoli z konzervovanejch, cizrna to samý. Fakt už mě nic nenapadá. Teda vlastně jo, kafe kupuju v plechovce (-:

22 jednorožec jednorožec | 9. září 2008 v 21:04 | Reagovat

Bejkové bíny od Hejnse jím buď studené přímo z pixly, nebo je doma ohřeji vylitím na chips (smažené brambůrky) zakoupené v některé z četných Fish&Chips smažíren.

Zde se na otázku, jakého plemene je pes podobný těm našim dá odpovědět: "Heinz". Lidem dojde, že je tím míněno 57 variací, kterými se Heinz chlubil ve svém reklamním sloganu.

http://en.wikipedia.org/wiki/Heinz_57

23 Yva Yva | Web | 9. září 2008 v 21:44 | Reagovat

Ahoj, Šárko!  Ani já nejsem velkým fandou konzerv, ale podobně jako všichni tady mám věčnou zásobu rajčat (v celku, krájených, drcených a protlak), tuňáka, fazolí všemožných barev a cizrny.  A ananas také nesmí chybět, i přestože čerstvý je tu k dostání po celý rok -- on totiž ten z konzervy lze přidat do želatiny (na dorty atd.), kdežto s čerstvým nikdy neztuhne.  

Voňavou majoránku (a příbuznou dobromysl) ze zahrádky už pomalu sklízím a suším na zimu, to je jiná vůně než z obchodu! :o)

24 Jindra Jindra | E-mail | 10. září 2008 v 9:18 | Reagovat

Včera byla večeře mňam !!!

Díky za nápad.

25 Šárka Šárka | E-mail | 10. září 2008 v 9:55 | Reagovat

17 - Jezinka :-)

Je vidět, že si z konzerv umíme vybrat :-)

---------------------------------------------------

18 - Terezka :-)

K majoránce na tvém blogu jsem už přivoněla a taky mám čas tu svou úrodu sklidit a vysušit na zimu :-) Pokud jseš v jižních Čechách na chalupě, tak to možná ke mně na kávu nemáš tak daleko! Zvu Tě ;-)

26 Šárka Šárka | E-mail | 10. září 2008 v 10:01 | Reagovat

20 - Naďa :-)

Fazole v konzervě = chlapské jídlo, se kterým si poradí fakt každý. Chutnají i studené, ale s trochou fantazie se s nimi dají připravit roztodivné pochoutky, tak jak píšeš ;-)

--------------------------------------------------

21 - Kytka :-)

Mražená kukuřice je též potravina na přežití :-) Do salátů kupuji sterilovanou cukrovou kukuřičku, ale v těchto dnech koukám za domem na velké osázené kukuřičné lány. Když zafouká větřík do kukuřičného pole, dost tajemně suché velké listí šustí a mám pocit, že se co nevidět z pole vyřítí stádo divočáků, které chodí do kukuřice na lukulské hody ;-) Už aby bylo sklizeno!

27 Šárka Šárka | E-mail | 10. září 2008 v 10:08 | Reagovat

22 - jednorožec :-)

S fazolemi stačí udělat jen krátký proces (mnohdy stačí jenom pixlu otevřít) a už se může zahnat hlad. Smažené brambůrky ... kdo by odolal? :-) V této kombinaci je to opravdu lákavé leč nezdravé pochutnání. Když myslím na fazole, napadají mě mladé fazolové lusky na kyselo. Konzerva luskových fazolí se taky do domácích zásob hodí :-)

28 Šárka Šárka | E-mail | 10. září 2008 v 10:14 | Reagovat

23 - Yva :-)

Kdyby byla soutěž konzerva versus sklenice, jsem pro skleněné obaly, do kterých je vidět. Co jde, to kupuji ve skle, ale v plechovkách se dají objevit pěkné poklady taky. Třeba anglická prášková hořčice, holandské kakao, káva, olivový olej, čaj. Mám několik perfektních plechových obalů, které jsou tak krásně vymalované, že je mám vystavené ve své kuchyni a k plechovým obalům jsem získala vřelejší vztah.

Tvá zmínka o ananasu a cukrařině je zajímavá! Budu si to pamatovat. Díky ;-) Na majoránku se taky už chystám. Zatím je ještě svěže zelená, ale sem tam jde do květu, tak je nejvyšší čas na sklizeň :-) Až v zimě pěkně voní po kuchyni.

29 Šárka Šárka | E-mail | 10. září 2008 v 10:15 | Reagovat

24 - Jindra :-)

Díky! V tom případě přeji dobré zažívání, protože fazole druhý den v zažívacím traktu trochu zlobí ;-)

30 aida aida | 10. září 2008 v 12:03 | Reagovat

Šárko, OT, k tomu ananasu - čerstvý obsahuje proteolytické enzymy, zavařený už ne (zahřítím se ničí) - proto to tuhnutí/netuhnutí želatiny.

Ke konzervám - moc je nevyhledávám, ve spížce mám jen loupaná rajčata, všelijaké rybičky, pár kompotů pro juniory (na rychlé zaplácnutí hladu, když nejsem doma) a taky ty fazole (ne fazolky, fazolky jsou ty čerstvé zelené lusky) - ty jsou už putovní, dvakrát jsme je brali na dovolenou, kdyby byl náhodou hlad - a nebyl. Nějak nemáme rádi takovou tu příchuť konzervovaných jídel. Když už konzervace, tak mražením (mražená kukuřice je fakt lepší). Cizrna mi taky nejvíc chutná čerstvě uvařená, zbytek zamrazím.

Ale nic proti ničemu, každý má jiné chutě. A když tlačí čas, nějaká šikovná konzerva se určitě hodí.

P.S. Před časem jste slibovala recept na špenátové rizoto, nebyl by? Samozřejmě, že rizoto vařit umím, i si dokážu představit, jak asi tam ten špenát zakomponovat, ale moc by mě zajímala právě Vaše verze, všechny Vaše recepty jsou moc fajn. Prosím, prosím, smutně koukám.

31 aida aida | 10. září 2008 v 12:04 | Reagovat

...zahřátím, překlep...

A přeju pěkný den!

32 olu olu | Web | 10. září 2008 v 12:10 | Reagovat

Hm, strašně moc mám rádka filety ze sledě v oleji, je to taková oválná plechovka, fakt moc dobré. Kukuřici už jedině Bonduelle - je fakt výborná (i jen tak rovnou z plechovky!). A rajčata Giana - jsou snad nejlevnější, ale mně chuťově naprosto upokojují. A červené fazole:-)

Otvírám takovým předpotopním otvírákem, dřív ho měl doma snad každý, ale obrázek jsem už ani nenašla. Takové ty vylepšené mi nevyhovují, než přijdu na to, jak se to tam nasazujeme, mám to už dávno otevřené svým pižláčkem:-)

33 Šárka Šárka | E-mail | 10. září 2008 v 12:18 | Reagovat

30 - aida :-)

Protože není rizoto jako risotto, chtěla jsem se do článku ponořit trochu víc, ale pořád nemohu najít tu správnou porci času navíc, abych to dotáhla do samého konce. Příští recept bude špenátové risotto :-) Ono vážně za to stojí!

Taky nemám konzervy moc v oblibě, ale musím si přiznat, že má domácnost se občas bez nějaké té šikovné plechovky neobejde. Konzerva pro kočku, konzerva pro psy, v případě nouze nějaké ty fazole v tomatové štávě nebo nějaká chutná konzervovaná rybka :-) V posledních dnech jsem si z kuchyně udělala konzervárenskou výrobnu a chystám se na švestková povidla. Už cítím tu krásnou vůni, která se bohužel po druhé hodině pomalého varu stane nesnesitelnou a já budu mít chuť se z domu odstěhovat :-)

34 Šárka Šárka | E-mail | 10. září 2008 v 12:29 | Reagovat

32 - olu :-)

Konzerva "Campbellova polévka" od Andy Warhola se stala symbolem pop artu, tak proč by se občas nemohla objevovat i v našich domácích zásobách :-) Není konzerva jako konzerva a já doma taky svých pár favoritů mám :-) Přijít o svůj oblíbený otvírák, asi bych se do konzervy nedostala tak snadno.

35 aida aida | 10. září 2008 v 12:33 | Reagovat

Šárko, ad risotto - moc díky! (samozřejmě, že vím, jak se to správně píše, tu českou verzi jsem napsala schválně). Jste opravdu hodná. Správnou rýži na risotto (asi 2 kila) jsem si dovezla z dovolené, už se moc těším.

Domácí konzervování je vůbec nejlepší, máte pravdu, ale já holt nemám čas. Nejvíc jsem toho - paradoxně - stíhala na mateřské, to jsem zavařovala kde co.

Olu: doma jsme si dělali takový menší test konzervovaných rajčat, kupodivu nám jako nejlepší vyšla taková ta "no name" za 9,90 z Alberta, fakt jsem se divila.

36 Šárka Šárka | E-mail | 10. září 2008 v 16:07 | Reagovat

35 - aida :-)

Rizoto není risotto nebyla reakce na česky napsaný název. Tak jsem si pracovně ten svůj článek pojmenovala (již jsem na něm začala pracovat). Zjistila jsem totiž, že v mém blízkém okolí se vyskytují jedinci, kteří o správném italském risottu nevědí nic a mají dojem, že nejlepší rizoto jim uměla připravit babička z lepivého zbytku rýže z pytlíku :-) Evidentně není gastronomie středem jejich vesmíru, tak trochu poučení bude patřit právě jim. V domácích zásobách rýže není nikdy dost a moc ráda ji nakupuji. Momentálně jsem též dobře zásobená, tak se na ni těším. Díky za komentář Aido ;-)

37 Dana Dana | E-mail | Web | 10. září 2008 v 16:57 | Reagovat

Dobrý den Šárko, moc se mi líbí Vás blog. Chtěla bych Vás požádat, jestli si můžu dát odkaz na něj na svůj blog. Ještě tam toho sice moc nemám, ale pracuji na tom. Jedná se sice o recenze na restaurace, ale člověk si někdy rád uvaří sám. A Vaše stránky jsou tak inspirující ... Díky za odpověď

38 Šárka Šárka | E-mail | 10. září 2008 v 17:19 | Reagovat

37 - Dobrý den Dano, samozřejmě můžete odkaz přidat :-) I já chodím velmi ráda tam, kde mi uvaří někdo jiný, tak se na vaše recenze těším! Mějte se fajn a ať se vám daří objevovat zajímavé podniky s dobrou kuchyní a ještě lepší obsluhou ;-) O těch špatných samozřejmě pište hodně nahlas! Ať víme, kde to za návštěvu nestojí. Prima den.

39 Kytka Kytka | 10. září 2008 v 22:27 | Reagovat

33: JJ, špenátové risotto je moc fajn, já originál risotto objevil díky pekelné výzvě pana Cuketky a musím říct, že v drtivé většině případů u mě jako přísada dovnitř vyhrávají právě špenátové listy a mražená kukuřice. Těším se že  bude nějaký další trik nebo zajímavá informace od vás.

40 vilemina vilemina | Web | 11. září 2008 v 13:10 | Reagovat

Ad konzervy - mám to samé...rajčata, tuňáka+ sardinyk, fazole, ostatní radši ve skle. A o konzervách bych mohla vyprávět..no, to je na samostatný příspěvek. Otvírák trigon zvládám od dětství, naučila mě s ním matka - kdysi jsem to používala jako test na hochy, jak jsou šikovní do života - jak vzal otvírák opačně a proti směru, měl konec, nešika jeden!

41 evča evča | E-mail | 11. září 2008 v 20:14 | Reagovat

Ve spíži mám stejné dobroty v plechu, určitě všichni  máte taky sardelky a tresčí játra  :-))))  

--------

Paní Šárko můžete mi prosím poradit, kde koupit výše uvedenou práškovou hořčici? Už jsem se po ní dívala, ale asi špatně nebo nedůsledně. :-). Děkuji.

42 Šárka Šárka | E-mail | 12. září 2008 v 1:18 | Reagovat

39 - Kytka :-)

Pekelné výzvy pana Cuketky mají své kouzlo :-) Jsem zvědavá, jaká další se chystá. Špenátové risotto je skvělé, máme stejné preference ;-)

--------------------------------------------------

40 - vilemina :-)

Test s otvírákem má něco do sebe :o) Nedostat se do konzervy je trapné! Nesnáším, když se utrhne kovové očko a rantlík konzervy je vyšší než schopnosti otvíráku (řeším to u každé páté psí konzervy :-)

--------------------------------------------------

41 - evča :-)

Zatracená anglická prášková hořčice opravdu není na zdejším trhu běžně k mání. Vyřešit by to mohl jen speciální obchod (možná Makro?).

43 Kytka Kytka | 12. září 2008 v 10:50 | Reagovat

41,42: V Makru jí nemaj, dokonce tam vůbec nemaj anglickou hořčici - koukal jsem tam po ní kvůli Wellingtonu z pekelné výzvy. Anglickou hořčici klasickou maj v Marks and Spencer a práškovou jsem viděl u Robertsona

44 Kytka Kytka | 12. září 2008 v 11:04 | Reagovat

40, 41: Nevím, co je otvírák trigon, ale ten test mi přijde divnej... Skončit mohli i ti, kteří od dětství prostě jen používali jiné typy otvíráků. Taky jich asi 5 typů běžně použít zvládnu v pohodě, ale když se mi dostane do ruky nějakej složitější neznámej, je to na poprvé boj. Ale zase někdy se dá mluvit o štěstí, když člověk některým takovým testem neprojde ((((((((-:

Na konzervy s urvaným očkem doporučuju otvírák Tescoma President - já ho doma používám jako jedinej otvírák a ne úplně hladce, ale přeci jen s ním zvládám i dost obtížné konzervy - zřejmě je to jeho jednoduchostí...

45 Šárka Šárka | E-mail | 12. září 2008 v 13:44 | Reagovat

43 - Kytka :-)

Díky za průzkum trhu! Dobrá hořčice se v žádné domácnosti neztratí - kdo ji nemůže sehnat, ví kam za ní vyrazit.

44 - Záludnostem s otvírákem (resp. vývrtkou) jsem též doma podrobována :-) Spolehlivě víno otevřu jen jedním konkrétním a ostatní (byť profesionální) mě nechávají stát před neotevřenou lahví. U některých testů je opravdu lépe neuspět :o)))

46 jednorožec jednorožec | 12. září 2008 v 21:29 | Reagovat

Inserát: Vyměním několik načatých i nenačatých pixel naší anglické práškové hořčice za jedny tresčí játra. Značka: Já rád játra, ty rád mustard, OK?

47 rachad rachad | E-mail | Web | 12. září 2008 v 23:30 | Reagovat

46: Tresčí játra jsou moje úchylka. Mými favority jsou taky sardinky v oleji, tuňák v olivovém oleji, bílé i červené fazole, cizrna, loupaná rajčata ( to je skoro nutnost! ). Taťka býval zatížen na vepřové ve vlastní šťávě, ale kvalita masových konzerv klesla stejně prudce, jako vyletěla kvalita konzerv pro psy a kočky :-) Maminka  zase občas kupovala lunch meat. Ale to už je taky dávno... Můj malý společník, který mě provází už léta je tento:http://i37.tinypic.com/20u49x4.jpg, v případě nouze si s měkkým plechem a trochou grifu poradí i čepel nože.

48 Saran Saran | 25. září 2008 v 18:15 | Reagovat

hledám nějaký recept na Francouzské palačinky ale nejsou tady ani klasické;(

49 Pavel Pavel | 27. září 2008 v 13:57 | Reagovat

Vynikající kniha, blahopřeji paní Šárce.

50 Lenka Lenka | E-mail | 29. září 2008 v 20:49 | Reagovat

Šárce blahopřeji k překrásné knížce, vypadá to na mistrovský kousek ! Až se prokoušu novými receptíky tady, jdu hned na Gurmánku s objednávkou !

Všem ostatním děkuji za příjemný pocit chuťového souznění neb máme doma tak trochu stejnou špajz...

Teď vás poprosím o pomoc, koupila jsem neuváženě GIGA balení sušených rajčat v oleji ( nechala jsem se unést v Makru..) a neuvědomila jsem si, že ani manželova abnormální přítulnost k tomuto sortimentu nezvládne takové množství v rozumné době .

Nemáte nějaký tip, jak cca 4l zachovat v menších porcích na alespoň dva měsíce ? Můžu je v porcích třeba zmrazit?

Všem děkuji

51 Jarda Jarda | 8. října 2008 v 17:36 | Reagovat

Plechove konzervy otviram pouze nozem. Je to velmi rychle a nestane se mi, ze bych nejakou konzervu neotevrel. Nuz pouzivam asi sedmicentimetrovy (aby se neohnul), obycejny, za par korun, takovy ten na zeleninu, s pevnou rukojeti.

52 Šárka Šárka | E-mail | 8. října 2008 v 23:38 | Reagovat

48 - Saran :-)

Správná připomínka! A přitom je dělám tak často :-) Doplním recepturu, palačinky nesmí chybět.

53 Šárka Šárka | E-mail | 8. října 2008 v 23:43 | Reagovat

49 - Pavel :-) Díky

50 - Lenka :-)

Děkuji za milá slova. S rajčaty nikdo neporadil, to mě mrzí, ale možná už jsou zkonzumována za pomoci party kamarádů :-) Asi tak nějak bych to udělala já. Osobně si myslím, že by mohlo být technicky možné je i v malých porcích zamrazit. Samozřejmě od oleje okapané. Olej s naložených rajčat je úžasný a dá se přidat téměř ke všemu. K dušené zelenině, šťouchaným bramborám, do salátové zálivky, k rybě. Určitě se dá vymyslet mnoho zajímavých kroků, jak sušená naložená rajčata i s olejovým nálevem zlikvidovat co nejlépe :-) Dejte vědět Lenko, jak to dopadlo!

54 Šárka Šárka | E-mail | 8. října 2008 v 23:46 | Reagovat

51 - Jarda :-)

Tak to je totálně chlapský přístup! Sympatické, spolehlivé :-)

55 Marie Marie | E-mail | 27. října 2008 v 7:21 | Reagovat

Šárko, co jste mi to udělala... :-))) Domácnost zcela ovládly Vaše křupavé bramboráky... Ať dělám, co dělám, vždy jsou vyžadovány. Včera to byl oběd, česnečka, bramboráky a jako dezert žemlovka.  Vaši kuchařku mám na kuchyňské lince a všichni po ní rádi sáhnou, tedy k přečtení, vářit musím já :-)

56 Šárka Šárka | E-mail | Web | 27. října 2008 v 13:31 | Reagovat

55 - Marie :-)))

Každá kuchařka je nebezpečná literatura :-))) Včera jsem jednu dostala od kamaráda a nemohu od ní oči odtrhnout! Voní Itálií, není v ní ani jeden obrázek, ale o to víc pracuje má vlastní fantazie a plánuji, co si z ní uvařím. Bramboráky jsou na žebříčku popularity u nás doma hodně vpředu, proto jsem si vymyslela tuto rychlou křupavou přípravu, aby od nápadu k samotné konzumaci neprobíhaly žádné zbytečné práce :-) Jsem ráda, že kniha slouží :o)

57 Lenka Lenka | E-mail | 30. října 2008 v 18:30 | Reagovat

Šárko, děkuji za radu ohledně rajčat. Nějaká jsem zamrazila, ale ještě jsem je nechutnala neb těch  "čerstvých " mám stále ještě dosti ( jak se tady říká). Zatím jsem rozšířila svůj repertoár jídel kam se dají šušená rajčata nacpat a uvažuju o vydání knihy " Což takhle dát si sušená ..." - to byl samozřejmě jen vtip :-)

Přeji všem pěkný voňavý podzim !

58 Ráďa Ráďa | E-mail | Web | 15. listopadu 2011 v 14:44 | Reagovat

Tady se mi líbí... ;-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama