Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Švestková delikatesa

31. srpna 2008 v 23:51 | © Šárka / www.gurmanka.cz |  Sladká kuchyně
Umět několik moučníkových rychlovek se v těchto dnech opravdu může hodit. Podzim se už pomalinku hlásí o slovo, ale stále je tu plno letního dozrávajícího nadělení. Cítíte taky tu vůni čerstvých švestek? Na slivovici budou ideální až kolem poloviny září, ale v moučníku jim to sluší už dnes. Obzvlášť, když mluvím o moučníku bez mouky! S přípravou těsta se nemusíme "špinit" - koupíme ho hotové a celou proceduru si tím zkrátíme na minimum :-)
ŠVESTKOVÁ DELIKATESA
  • 1 ks listového těsta
  • pěkná hromádka čerstvých švestek
  • 2 kysané smetany (tj. 2 x 250 g)
  • 3 čerstvá vejce
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 1 lžíce rumu
  • skořicový cukr
Nejideálnější je listové těsto rozválené na pečícím papíru, kterým vyložíme menší pekáček tak, aby těstové okraje byly pěkně zvednuté. Poházíme vypeckovanými čerstvými švestkami, které můžeme roztrhnout na poloviny nebo pokrájet na čtvrtiny.
2 kelímky pěkně husté kysané smetany prošleháme s vejci a moučkovým cukrem. Vzniklý krém ochutíme rumem a přelijeme přes švestky. Troubu rozpálíme na 180 °C a pečeme 45 minut. Upečený švestkový moučník necháme prochladnout a před podáváním posypeme voňavým skořicovým cukrem.
Nečekejte rok do příštích švestek a zkuste si upéct plný pekáč švestkového potěšení hned. Nebudu vás zdržovat, běžte raději někam pro švestky. Zrovna mají tu neopakovatelnou pikantní sladkou chuť s decentním kyselým tónem. Každý další den, kdy budou jen tak lelkovat na stromě se stanou sladšími a ještě sladšími, až budou úplně nejsladší a někdo vás předběhne a navaří z nich povidla nebo vypálí slivovici. Skočte střemhlav do švestek a uspokojte choutky na něco sladkého z čerstvého repertoáru české zahrady právě končícího léta. Možná budete muset vyšplhat do koruny stromu bez žebříku nebo přeskočit plot, protože nejlepší švestky jsou bez debat na našich českých zahradách a ty dovozové jsou proti nim chuťovými trpaslíky, ale monstrózních rozměrů. Nedejte na šalby a klamy prvního dojmu a užijte si krásně letošní švestkobraní a s chutí vyplivněte první okousanou pecku pěkně do posečené trávy. Pravých českých švestkových stromů je po hříchu málo, tak třeba zrovna ta vaše pecka příští jaro zakoření a pozvedne skomírající švestkovou populaci.
(Netrvám na tom, že tento moučník musí být jenom ze švestek! Zkuste s klidem i jiné ovoce a taky se vám to povede bravurně ;-)

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

12 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 pixy pixy | E-mail | 1. září 2008 v 1:20 | Reagovat

Eh? Jak se dělá listové těsto bez mouky?

2 Šárka Šárka | E-mail | 1. září 2008 v 1:27 | Reagovat

Koupí se :-)

3 Bali Bali | Web | 1. září 2008 v 6:55 | Reagovat

Švestky jsou ještě u babičky, tak upeču tvé "clafoutis" bez mouky. Takovéto rychlovky jsou fajn, když se člověk nechce s něčím moc piplat. Rychlé a dobré ;-)

4 mish mish | E-mail | Web | 1. září 2008 v 8:42 | Reagovat

Zrovna včera večer jsem koukala na pytlík švestek a přemýšlela, jak je zpracovat a nemuset se při tom hňácat s těstem (jsem v těstech trochu slabší :-)) Nic jsem nevymyslela a je to dobře - dneska už vím...  Děkuju za pomoc :-)

5 Tommy Tommy | Web | 1. září 2008 v 9:10 | Reagovat

dobroty se švestkama jsou moje, bod pro Šárku:D

6 pixy pixy | E-mail | 1. září 2008 v 9:20 | Reagovat

Aha. Už asi chápu. Bohužel pro nás, co mouku nesmíme v jakékoli podobě, má pojem "bez mouky" úplně jiný význam. :(

Když zahlédnu recept chlubící se takovým označením, tak se po něm radostně vrhnu - a skončím zklamaný tím, že to "bez mouky" znamená "z koupeného těsta", "z piškotů", "ze strouhanky" nebo jinou podobnou zradu… ;)

7 Šárka Šárka | E-mail | 1. září 2008 v 11:18 | Reagovat

3 - Bali

4- Mish

5 - Tommy

Zdravím všechny švestkové příznivce. Na tento moučník se dá 100% spolehnout. Jsem zvědavá, jak vám bude chutnat :-)

8 Šárka Šárka | E-mail | 1. září 2008 v 11:20 | Reagovat

6 - pixy :-)

V tomto případě nemusí být nic ztraceno, klidně si to umím představit absolutně bez těsta a bez jediného piškotového drobku.

Na pečící papír vyskládat švestky a zalít je smetanovým krémem podle receptu. Ve vhodné nádobě se to upeče do parádní podoby taky. V této verzi by to bylo opravdu "bez mouky".

9 Bali Bali | Web | 1. září 2008 v 11:28 | Reagovat

taky myslím, že bez mouky to bude ok. Klidně bych to dala do malých formiček jako dávám čokoládovou pěnu.

Se švestkami jsem nedávno dělala šátečky, velmi rychlé, nejen na přípravu, ale i na konzumaci ;-)

10 vilemina vilemina | E-mail | Web | 1. září 2008 v 13:31 | Reagovat

S tím krémem  by to mohlo získat na zajímavosti, už běžím na trh! Znám "příbuzný" francouzský koláč s jablky, která se promíchají jen s vejci, to taky má hned jiný šmrnc!

11 Bali Bali | Web | 1. září 2008 v 19:19 | Reagovat

Jablka promíchaná JEN s vejci? S takovým koláčem jsem se ještě nesetkala; opravdu tam není žádná smetana, mléko,...?

12 Jana Jana | E-mail | 1. září 2008 v 20:42 | Reagovat

U M. D. Rettigové je podobný recept (bez lístkového těsta), nazývá ho "švestková bublanina". Pokud jsou v něm třešně - jedná se o třešňovec. Zkoušela jsem ten švestkový a je opravdu dobrý.

13 Šárka Šárka | E-mail | 2. září 2008 v 11:55 | Reagovat

Bali, Vilemína, Jana :-)

Koláče zalévané krémem s nízkou vrstvičkou těsta jsou hitem mnoha kuchyní a tento nápad jsem si přivezla ze Švýcarska, ale recepty jsou putovní, tak věřím tomu, že i M.D.Rettigová takové dobré koláče pekla taky ;-) Každé chutné ovoce se v koláči parádně vyjímá a já se osobně těším na hrušky.

14 Zarox Zarox | E-mail | Web | 2. září 2008 v 12:01 | Reagovat

Tak do toho jdu! Před lety jsem se s nevalným úspěchem pokoušela o cosi podobného podle francouzské kuchařky Tam se ovšem používal vanilkový krém, který se mi pravidelně srazil. Tady se snad nemá co srazit.

15 Ňam ňam ňam^v˘ Ňam ňam ňam^v˘ | E-mail | 2. září 2008 v 13:29 | Reagovat

Švestky jsou moje 2. nejoblíbenější ovoce...1. jsou jahody^^ Tenhle blog je fantastickej:) Doufám že se dostane i vejš než jenom na několik stran do pátku ( a to před *nwmjakdlouhem* )...třeba bys mohla vydat svou knihu...obrknihu˘U^ +1000000000 bodů pro Šářinku^vˇ

16 Brian Brian | Web | 2. září 2008 v 14:50 | Reagovat

Fantastický :-)

17 Janina Janina | 2. září 2008 v 16:06 | Reagovat

no kdybych zrovna nejedla vanilkovou zmrzlinu politou teplýma malinama jdu do toho :)

18 Pajjulka Pajjulka | Web | 2. září 2008 v 21:35 | Reagovat

Paráda ... tento koláč se mi právě moc moc hodí ... hledám totiž inspiraci co se švestkama ... a švestkových knedlíků už mám plné zuby :-)))) ... ( i mražák ... )

19 Šárka Šárka | E-mail | 3. září 2008 v 11:30 | Reagovat

14 - Zarox :-)

Určitě se podaří!

15 - Ňam :-)

Podobný nápad mi taky přišel na mysl, díky :-)

16 - Brian :-)

Tvá činnost je taky fantastická! www.BLM.cz

20 Šárka Šárka | E-mail | 3. září 2008 v 11:31 | Reagovat

17 - Janina :-)

Když je horko, není nad vanilkovou zmrzlinu :-)

18 - Pajjulka :-)

Se švestkovými knedlíky jsem si zrovna včera hrála. Ale švestek je na stromech pořád dost, tak hledám inspiraci co s nimi :-)

21 Orange Orange | 3. září 2008 v 17:48 | Reagovat

Udělala jsem právě moučník z hrušek a je to super - fakt moučník, žádná buchta :-), a je to tak jednoduché, že si to fakt dobře zapamatuju :-)

22 ×Vája_BaNg_bAnG ×Vája_BaNg_bAnG | Web | 3. září 2008 v 18:38 | Reagovat

Mňam...miluju švestkový koláče

23 Šárka Šárka | E-mail | 3. září 2008 v 23:31 | Reagovat

21 - Orange :-)

Souhlasím s tím, že moučník je moučník a žádná buchta se mu nevyrovná ;-) Díky za vyzkoušení a za dojmy přímo z kuchyně!

22 - Vája :-)

Miluji švestky ve všech podobách :-)

24 Diny Diny | E-mail | Web | 4. září 2008 v 13:04 | Reagovat

Právě se jdu na tuhle dobrotu vrhnout!!!:)

Akorát nemáme rum, chjo...dám tam trošku višňovice, to by šlo, ne?:)

Diny

25 petra petra | E-mail | 4. září 2008 v 14:07 | Reagovat

Zkoušela , ale byla v tom nějaká zrada...nezatuhlo to ani po vychladnutí, takže se jedlo lžičkou, což lehce kazilo dojem. Nebo to tak mělo být? :o)))

26 Šárka Šárka | E-mail | 4. září 2008 v 14:12 | Reagovat

25 - petra :-) To v žádném případě nemělo být, aby krém nezatuhl. Kde byla zrada nevím, ale 2 hustné kysané smetany + 3 rozšlehaná vejce zatuhnout v horké troubě na doporučovanou teplotu a čas pečení vždy. Mé foto takový stav demonstruje, kdy švestky jsou zapečené v krému. Tak to je mi líto Petro :o)

27 Šárka Šárka | E-mail | 4. září 2008 v 14:14 | Reagovat

24 - Diny :-)

Klidně bych rum i višňovici vypustila. Kapku rumu dávám pro aroma. Višňovice je přeci jenom trochu silnější pálenka, tak bych ji s klidem vynechala :-)

28 Diny Diny | E-mail | Web | 4. září 2008 v 14:30 | Reagovat

Šári, já na ní normálně zapomněla, takže tam není a vypadá to i tak výborně!! Ale zatím je to hais, nemůžu ochutnat, pomoooc:)))

Prostě další ze skvělých receptů od tebe!!:)

29 petra petra | E-mail | 4. září 2008 v 15:16 | Reagovat

Šárko klid, zřejmě máme švestky šťavnatější, než u vás :o)) Vpravdě jsem taky nezkoumala hustou a nehustou kysanou smetanu. Prostě jsem dvě koupila. Jinak se to snědlo všechno, jen ho holt na talíři vypadalo jinak, než mělo.

30 Šárka Šárka | E-mail | 4. září 2008 v 16:57 | Reagovat

28 - Diny :-)

Jdu se vrhnout po hlavě znovu do švestek. Tentokrát to bude koláč se švestkami a mákem ;-)

---------------------------------------------------

29 - petra :-)

Hlavně že sladká dobrota skončila tam, kde měla, tj. v žaludku :-) Nějak jsem si všimla, že v mém komentáři (26) chybí kus věty, ale není to tak důležité. Naše švestky fakt ještě nebyly moc zralé. Počítám tak ještě týden a bude to ono ;-)

31 retro lulu retro lulu | Web | 4. září 2008 v 20:19 | Reagovat

ahoooj mas pekny blog aj design je pekny a z tych jedal som az hladna :)

32 Zarox Zarox | E-mail | Web | 5. září 2008 v 8:03 | Reagovat

Tak se podařilo! Připravené to bylo hned a snědlo se to ještě za tepla. A to jsem zapomněla na rum! :o)

33 Šárka Šárka | E-mail | 5. září 2008 v 8:45 | Reagovat

31 - retro lulu :-)

Díky! Design není z nejlepších, ale lákavá tématika mého blogu to kompenzuje :-)

32 - Zarox :-)

Potěšení na mé straně! Díky ;-)

34 Papaja Papaja | Web | 5. září 2008 v 9:52 | Reagovat

Geniálně jednoduché. Švestky při ruce zrovna nemám, ale mám je moc ráda. Určitě to vyzkouším, ale asi s jiným ovocem. Vzpomínám na babiččiny koláček se švestkami a mákem...

Takové recepty miluju :-)

P.

35 Dendiska Dendiska | E-mail | Web | 5. září 2008 v 14:26 | Reagovat

Vypadá to skvěle ! Hned bych se do té švestkové delikatesy zakousla, mňam !

36 Dita Dita | E-mail | 5. září 2008 v 15:58 | Reagovat

Od včerejška, kdy jsem náhodou objevila tenhle recept a vaše stránky, se těším na výsledek :-) Zatím je v troubě, ale chodím se každou chvíli dívat a oblizuju se!

Jste skvělá a myslím, že v nejbližší době nebudu vařit nic, co by nebylo podle vašeho receptu!

37 vilemina vilemina | E-mail | Web | 6. září 2008 v 16:05 | Reagovat

11-Bali

Ano, dolů těsto z tuku a mouky (franc. )  a jablka jen s vejci a cukrem, nebojte se toho...

6-Pixi

Chcete něco geniálního? Tak švestkové knedíky bez těsta: to vezmete kompot, posypete vydatně dobrým tvarohem, cukříčkem, rozpuštěým máslem - a je to.

A jinak - třeba slaný pórkový koláč je též bez těsta, jen na dušený pórek a šunku se lijí vejce se zakysanou, v tom je to zas podoba s Šárčiným koláčem...čili by to mohlo jít i s ovocem.

38 Bali Bali | Web | 6. září 2008 v 19:40 | Reagovat

vilemino, dík, ale já se nebojím. Různé fr. jablečné koláče pečeme často, ale vždy je tam aspoň nějaký krém,  smetana+ ta vejce, marmoška, jablečný kompot,...

Tož tedy vyzkouším bez smetany ;-)

39 Šárka Šárka | 7. září 2008 v 16:10 | Reagovat

34 - Papaja :-)

Koláče se švestkami a mákem byly u nás na programu dne v pátek. Mák a švestky je opravdu zázračná kombinace. Páteční premiérou jsem neskončila, švestek i máku je dostatek. Ahoj ;-)

40 Šárka Šárka | 7. září 2008 v 16:14 | Reagovat

35 - Dendiska :-) Já taky

--------------------------------------------------

36 - Dita :-)

Díky moc za velmi pochvalný komentář a budu si přát, aby všechna mnou doporučená jídla zafungovala tak, jak mají, tj. přinesla kus pochutnání a investovaný čas do domácího vaření podle mých receptur byl klasifikován jako "příjemný" a nepromarněný ;-) Zdravím a děkuji.

41 Zuzana Zuzana | E-mail | 9. září 2008 v 21:13 | Reagovat

Včera jsem objevila tento recept a těšila se.Jenže...Zbytek švestek na stromě byl nepoužitelný,ale chuť převeliká.Proto jsem nadrbala pár hrušek a teď jen čekám,jak to dopadne(vůně se line úžasná),doufám že se nebude konat zklamání,dám vědět.Přeji,Šárko,hezký večer(den,ráno)a zachovejte nám(vděčným čtenářům a posléze konzumentům)přízeň,zdraví vás Zuzana

42 Zuzana Zuzana | E-mail | 9. září 2008 v 23:30 | Reagovat

Tak ještě jednou jsem tu,koláč je skvělý!!!Manžel se vrátil ve 23:00 z rybaření,cítil vůni a ochutnal hned tři kousky (v tuto nekřesťanskou hodinu),takže spokojenost i s hruškami:o)Díky Z.

43 Jana Jana | 10. září 2008 v 16:25 | Reagovat

Hm.. tak mi to listové těsto u dna zůstalo "mokré" a nenafouklo se, jak bych očekávala. Pekla jsem to v horkovzdušné troubě a v keramické formě, možná to mělo být na spodní ohřev a na plechu? Jinak jsme se olizovali až za ušima a je to báječně jednoduché. Dcera si příště žádá jahodový. Zjišťuji, že poslední dobou už vařím hlavně podle Šárčiných receptů.

44 Šárka Šárka | E-mail | 10. září 2008 v 20:27 | Reagovat

42 - Zuzana :-)

Dobrý koláč asi nikde nestačí vystydnout. Raději večer nepeču nic ;-) Dopadlo by to totiž naprosto stejně.

43 - Jana :-)

Problém s těstem nevzal chuť na koláč, což je fajn :-) Listové těsto používám pouze chlazené "Wewalka" a problém s ním nemám. Některé kuchařské záludnosti jsou nepředvídatelné. Snažím se jim přijít na kloub ;-)

45 Kaaia Kaaia | E-mail | Web | 14. září 2008 v 22:15 | Reagovat
46 Šárka Šárka | E-mail | 14. září 2008 v 22:57 | Reagovat

45 - Kaaia :-) Tvoje remosková edice vypadá moc pěkně!

47 Kaaia Kaaia | E-mail | Web | 15. září 2008 v 9:41 | Reagovat

46 - Sarka: a taky ze skvele chutnala! Do remosky se osvedcilo davkovani: jeden kyblik smetany (200 g) + dve mala vajicka.

48 komorka komorka | E-mail | 26. září 2008 v 9:36 | Reagovat

Vypadá to úúúúžasně!!!  Opsala jsem si recept a o víkend  buchtu udělám. Dám ti pak Šárko vědět.

P.S. už se těším na tvou knihu, kterou budu mít doma k nahlédnutí!!!!! Blahopřeji k tvé knize!!

49 Šárka Šárka | E-mail | 28. září 2008 v 0:52 | Reagovat

48 - komorka :-)

Ahoj :-) V úterý si to povíme!

50 komorka komorka | E-mail | 1. října 2008 v 13:32 | Reagovat

Švestková delikatesa byla výborná, akorát jsem špatně četla a skořicový cukr jsme vmíchala do směsi, tak že jsem nic neposypala:-) Ale i tak - byla to pochoutka!  Doporučuji!

51 Šárka Šárka | E-mail | 1. října 2008 v 22:50 | Reagovat

50 - komorka :-)

Vpašovat skořicovou chuť do této delikatesky jakýmkoli způsobem je dovoleno :-) Já jsem skořicový maniak, ještě bych si to pěkně posypala a uvařila si skořicový čaj. Mirko, díky za včerejší návštěvu na palubě lodi Orca.

52 Pechy Pechy | E-mail | Web | 2. října 2008 v 18:19 | Reagovat

Díky za recept.Jsem už druhý měsíc na neschopnosti a tak se starám o domácnost,recepty hledám většinou na netu.Švestková delikatesa je opravdu mňamka.Dělal jsem jí na velký plech protože máme 4 děti,přidal jsem tvaroh a nastrouhaná jablka.Vřele doporučuji.Přeji všem dobrou chuť.Stojí za to si tento recept zkusit.

53 Šárka Šárka | E-mail | 3. října 2008 v 9:08 | Reagovat

52 - Díky Pechy za pěknou reklamu pro tuto sladkou drobnost, která při přípravě nedá moc zabrat a výsledek přesto stojí za to :-) Starat se o domácnost + 4 děti - to opravdu smekám !!!

54 Jarmila Jarmila | Web | 18. října 2008 v 14:08 | Reagovat

Šárko děkuji, děkuji, děkuji. Za skvělý a hlavně málo pracný a rychlý recept. Nerada dělám složité moučníky. Pekla jsem, dokud stačily vlastní švestky. Teď se vrhnu na sousedovy. :D

Manžel se oblizuje, a to je ta největší pochvala.

Já to sypu po upečení jen samotnou skořicí a taky to moc pěkně voní.

55 Šárka Šárka | E-mail | 18. října 2008 v 17:22 | Reagovat

54 - Jarmila :-)

Díky :-) U nás už je po švestkách, ale díky chutným povidlům mám na švestkové pokusy ještě dost příležitostí. Mám v plánu bramborové kobližky s povidlama. Snad budou zdrojem sladkého švestkového uspokojení ;-)

56 jitka jitka | 10. března 2009 v 14:10 | Reagovat

Velmi ráda si pročítám Vaše recepty doprovázené kvalitními fotkami a vždy se ubezpečuji, že tento recept již určitě vyzkouším. Nyní si dovolím poznámku: myslím si, že když je něco ideální, tak není již nic lepšího. Toto slovo je už i tak superlativem a není třeba psát ještě předponu nej.

57 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 10. března 2009 v 23:23 | Reagovat

56 - jitka

Děkuji Jitko za milou poklonu :-) Jsem moc ráda, že mé stránky slouží dobrému účelu a máte z nich dobrý pocit. Co víc si přát? Ráda se obklopuji pozitivní energií, díky stránkám jí mám opravdu dostatečnou zásobu. Gastronomie je takové milé, nekonfliktní téma, což dobré atmosféře jedině přispívá. Jsem ráda, že mám takové milé čtenáře, jako jste vy ;-)

58 KristiVance24 KristiVance24 | E-mail | Web | 29. července 2011 v 18:48 | Reagovat

Make your own life more easy get the <a href="http://bestfinance-blog.com/topics/home-loans">home loans</a> and everything you want.

59 iveta iveta | 1. září 2011 v 15:03 | Reagovat

tento recept jsem jen tak vyzkoušela a přítelovi tak chutnla že ani nechtěl nabídnout návštěvě, dnes ho jdu dělat s malinama :) tak snad se také povede

60 mortgage loans mortgage loans | E-mail | Web | 13. října 2011 v 22:29 | Reagovat

Specialists state that business loans aid people to live the way they want, because they can feel free to buy necessary things. Furthermore, different banks give term loan for different persons.

61 ruža z Moravy ruža z Moravy | E-mail | Web | 29. října 2011 v 16:51 | Reagovat

Také vyzkouším, já jsem u Jarmila.blog.cz nechala recept na švestkový lívan a barkes(jen s názvy ingrediencí bez množství). Měla jsem si nejdříve přečíst recept tady a pak psát. Nevěděla jsem, že ta dobrota je z lístkového těsta.

62 ruža z Moravy ruža z Moravy | E-mail | Web | 29. října 2011 v 16:54 | Reagovat

Ten blog je babca z vysociny.blog.cz ? Nevím http z názvu nepoznám.

63 DolceVita DolceVita | Web | 30. října 2011 v 0:54 | Reagovat

[59]: iveta:

S malinami vyzkouším zase za rok :-)

64 rolex replica rolex replica | E-mail | Web | 31. října 2012 v 14:46 | Reagovat

A. With cabbage patches!
http://www.theirwatches.com/

65 short bridesmaid dresses short bridesmaid dresses | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 6:22 | Reagovat

Very Interesting Blog! Thank You For Thi Blog!.
http://www.spelldress.net/bridesmaid-dresses.html

66 vicious vicious | Web | 8. září 2016 v 3:03 | Reagovat

online pujcka pred výplatou litoměřice [:tired:]

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama