Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Máslem pohlazené maso z grilu

11. srpna 2008 v 21:16 | © Šárka / www.gurmanka.cz |  Grilování - Barbecue
Recept na výtečné maso z grilu, máslovou marinádu, extra špenátové rizoto (risotto) a zlatá rada k tomu. Víte jak nejlépe vyčistit gril? Zázračný prostředek nehledejte v drogerii, ale vyražte k zelináři. Vaše večeře na grilu budou rázem zábavnější ;-)
Máslo, olivový olej, koření, česnek, bylinky. Pokud k tomu máte libové plátky masa, můžete se rovnou pustit do díla. To není všechno! K dobrému masu jedině dobrá příloha. Krémové italské rizoto s čerstvými špenátovými listy a jemným tónem česneku. Když jsme si s česnekem začali zahrávat, tak to nebudeme vzdávat a na jeho chuťové vlně poplujeme až k samému konci. Až závěrečným dezertem si poopravíme chuť a jeho pronikavému charakteru srazíme trochu hřebínek něčím sladkým a delikátním.
Telecí plátky na vídeňské řízky odpočívaly v mé chladničce a už už byl jejich den, kdy měl přijít obřadný ceremoniál. Naklepat, osolit, obalit, osmažit. Takový na másle usmažený řízek není nikdy fádním zážitkem. V tropickém letním počasí jsem nějak neměla chuť zatopit ještě pod pánví a tak jsem si vymyslela tento recept pro pozdní venkovní večeři u grilu. Na vídeňské řízky si dojedu k sousedům do Vídně.
Telecí plátky nadívané bylinkovým máslem a šalvějovými lístky na grilu
  • kolik hostí, tolik plátků masa (telecí nebo vepřové řízky)
  • šalvějové lístky
  • plátky slaniny (parmské šunky)
  • párátka nebo masové jehly
Bylinkové máslo jako úžasná letní marináda
Abych vytvořila konzistenci tvárné marinády, musím dostat máslo do emulzní podoby. Stačí ho nadlehčit lžící olivového oleje, osolit mořskou solí, přidat několik stroužků česneku, malou cibuli a bylinky (šalvěj a plocholistá petrželka). Nejrychlejší způsob je nechat 3x dokola zatančit ostré nožíky bylinkového sekáčku v louži olivového oleje, ve které jsme utopili hrst bylinek, pár stroužků česneku a kousek mladé cibule. Vzniklou směs přidáme k máslu a vidličkou propracujeme do potřebné krémové emulze a osolíme mořskou solí. Můžeme kápnout pro aroma několik kapek limetkové šťávy nebo přistrouhnout kousek citrusové kůry.
Vidličkou dobře promíchat a pro pěkný rustikální vzhled nemíchat moc dlouze a dokonale, protože hladkou máslovou kaši si nemíníme vyrobit. Větší kousky bylinek musí být zřetelné, protože budou plátek masa na talíři krásně zdobit.
Když máme vyrobenou máslovou marinádu, tak můžeme začít pracovat s masem. Plátky masa vyskládáme na velký tác a vezmeme si pěkný plochý nůž, protože máslo budeme natírat na maso ve vyšší vrstvě. Maso nesolím ani nepepřím a spolehnu se na sílu chuti másla, které se do masa ze všech stran vsákne. Namažu plátky po jedné straně, položím několik celých šalvějových lístků a překlopím na polovic. Zajistím párátkem nebo masovou jehlou. Vrchní stranu každého máslem nadívaného plátku potřeme znovu lehce máslem a položíme plátek slaniny a list šalvěje.
Napadlo vás, že je to tak trochu ve stylu Saltimbocca alla romana? V tom případě nejste daleko od pravdy. Chutné telecí řízečky z provincie Lazio smažené na másle a naparáděné plátkem parmské šunky a stříbřitým lístkem voňavé šalvěje si musí každý zamilovat. V přesném překladu se jim říká "Skoč do úst" a připravují se ve velikosti malé něžné dlaně.
Jak známo, telecí maso rychle osychá, tak teplé řízečky nechte do svých úst naskákat co nejrychleji :-) Já si pro tentokrát vymyslela variantu bez pánve, ale máslem jsem nešetřila, aby žár ohně křehkému masu neublížil, nechala jsem plátky máslem rovnou 2x polaskat (uvnitř i na povrchu).
Grilovat je potřeba jen krátce po každé straně, ale gril by měl být dobře rozpálený. Máslová nádivka se líně roztéká a do její vůně a parfému šalvěje se nahatý plátek masa koketně obléká jako do rozevlátých letních šatů. Vypadá velmi svádivě.
Jako přílohu jsem připravila skvělé rizoto s čerstvými špenátovými listy. Rizoto není žádná "šup šup" záležitost a člověk si s ním vytvoří téměř intimní vztah. Jakkoli se dá vaření ošidit, od rizota se nemůžete ani hnout, jinak se vám pomstí a přemění se v lepkavou hroudu rýže, za což si žádnou pochvalu nevysloužíte. Pokud jste milovníci opravdového "Risotta", tak jistě máte tu jedinou správnou rýži (Arborio, Carnaroli nebo Vialone) doma na skladě nebo víte kam si pro ni dojít. Zkuste se cestou podívat po čerstvých špenátových listech, bez kterých se můj recept na risotto neobejde.
Horký plátek masa posadíme na porci špenátového rizota a na samotné maso usadíme kopeček ochuceného másla a ozdobíme bylinkovou kyticí. Barevný letní salát můžeme rozházet po talíři a ušetříme si tím práci s mytím nádobí. Pusťte se do chutného jídla a nemyslete na to, že vás čeká "odporná" činnost s očistou grilu. Mám "zlatou radu". Víte jaký je nejlevnější prostředek na čistění grilu? Citrón! Kupte si třeba půl kila pěkně velkých a šťavnatých citrónů a uvidíte, jaké umí divy.
Před grilováním můžeme grilovací mřížku potřít citrónem pro aroma. Citrónem čistíme gril ještě za tepla, protože tak to jde naprosto nejlépe a všechny nečistoty se nachytají na citrón, který uvolňuje šťávu a tím i připečeniny. Stačí ho napíchnout na vidličku. Tímto geniálním a jednoduchým způsobem čistí své profi grily i švýcarský tým mistrů světa v grilování :-) Když jsme od nich kupovali gril BBQ lokomotivu odkoukala jsem pár profi triků, které fungují. Toto je jeden z nich. Aby se maso na gril nechytalo, je potřeba natřít mřížku olejem. Nemáte náhodou v domácích zásobách spray s olejem se kterým si nevíte rady? Tohle je přesně ta jeho slavná chvíle.
I když telecí plátky byly úžasné, v tomto případě se dostaly do stínu špenátového rizota. Nevěřte řečem! Vyzkoušejte! :-) Tématem pro můj příští receptový nápad bude úžasné špenátové risotto. Ochucené česnekové máslo budete potřebovat, tak si ho připravte rovnou o něco víc. Grilování je letní záležitost a do podzimu už zbývá jenom chvilka, tak si ji stihněte užít v době, kdy se v zahradě bylinky zelenají a mají tu nejintezivnější vůni.

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

6 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Rudka Rudka | 11. srpna 2008 v 21:45 | Reagovat

To jsi tedy Šárko vymyslela výtečně. Už jen ty fotky hovoří, že pochoutka to musela být báječná. Edo, závidím Ti, že jsi byl zase u toho a ještě jsi samozřejmě poctivě ochutnával. Šárko, klaním se před Tvou nekonečnou inspirací.

2 Pivli Pivli | E-mail | Web | 11. srpna 2008 v 22:41 | Reagovat

Tedy Šárko! Ty nám ale dáváš!!! Skočdohubky a ještě k tomu s bylinkovým máslem. Ajajaj. O božském špenátovém rizotu ani nemluvím!

Jen tu zase slintám na klávesnici.

Bylinkové másílko je super, mám na mrazáku malé úhledné balíčky, které čekají až se otevřou dveře a a ony vyskočí rovnou na kus dobrého masa! Nejraději máme kombinaci česnek, koriandr zelený, limetková šťáva a kůra a navrch troška vegetky bez glutasolu. Je to dobroučké samo o sobě, natožpak s masem. A čištění grilu citronem? Ženijální!:-)))

Mám sice jen ten v troubě, ale nepochybuji, že to zabere i na něj. Citronem jsem zatím čistila jen krájecí prkénko. Díky za skvělé počtení, pokoukání a fígle.

3 jednorožec jednorožec | 12. srpna 2008 v 2:26 | Reagovat

Také se mi sbíhají sliny.

Teď jen v UK sehnat telecí, které jsem tu za 30+ let ještě nespatřil a zařídit si u Sv Petra bezdeštné počasí na grillování. To ostatní bych, s receptem jako tahák, snad zvládl!

Fígl s citronem se bude hodit. Momentálně grill po vychladnutí dám na zem a vypustím psy. Po pár minutách grill obrátím. Po dalších minutách se toho ujme manželka přivázána řetězem u mycího dřezu.

(Její řetěz: BBC Radio 4, ke kterému má neodstranitelný návyk!)  :-)

4 Yva Yva | Web | 12. srpna 2008 v 5:08 | Reagovat

Ahoj, Šárko!  Jako vždy si umíš pohrát s klasikou a svými fotkami ji ještě vyzdvihnout.  Ovšem nejlíp skočdohubky chutnají, když je dělá někdo jiný.  ;o)

Pro ty, kdo neseženou (nebo z etických důvodů nechtějí použít) telecí, krůtí prsíčka jsou víc než dobrou náhražkou.

5 Schnytlik Schnytlik | Web | 12. srpna 2008 v 6:37 | Reagovat

Tak a ted jeste jestli byste Sarko neumela zaridit trosku slunicka? Skocdohubky vonej az sem a nestiham si utirat bradu......

6 Šárka Šárka | E-mail | Web | 12. srpna 2008 v 8:58 | Reagovat

1 - Rudka :-)

Je fakt, že Eda byl velmi blízko "u toho" :-) Já nerada stojím v žáru našeho ohromného grilu, protože chlapovi to tam jednoznačně sluší líp :-)

7 Šárka Šárka | E-mail | Web | 12. srpna 2008 v 9:01 | Reagovat

2 - Pivli :-)

Skočdohubky - to je ten pravý název! Že mě to nenapadlo ;-) Gastronomie to je fakt nekonečná inspirace a paleta chutí & vůní. Je mi líto, že většinu z těch skvostných jídel nikdy neochutnám, protože se nedostanou na program dne. Život je tak krátký! :-)

8 Šárka Šárka | E-mail | Web | 12. srpna 2008 v 9:10 | Reagovat

3 - jednorožec :-)

S telecím masem je trochu problém, ale sem tam mám štěstí ho sehnat i v ČR. Ve Svýcarsku je to běžný kus masa, který je v nabídce na každém řeznickém pultu. Nejlepší bylo od farmářů. Farmáři v ČR nevymřeli, tak mám mezi nimi pár kamarádů, od kterých mohu maso kupovat. Pravda je, že běžně se kus telecího nesežene. Není poptávka, není nabídka ...

Fígl se psy je geniální :-) To taky funguje, to je pravda! Pamatuji si, kdy nám pes vyčistil gril ještě před večeří. Pes byl spokojen, my hladoví :-) Paní Jednorožcová s tím má méně práce! Hlavně že je u toho veselo a užijou si všichni :-)

9 Šárka Šárka | E-mail | Web | 12. srpna 2008 v 9:14 | Reagovat

4 - Yva :-)

Já jsem si to myslela! Proto se u nás sešlo 7 lidí a skočdohubky doskákaly rychle tam, kam měly :-) Já jsem se kochala špenátovým rizotem, protože to pro mě byla ta pravá mana nebeská! Musím připravit recept, protože takto není nabídka kompletní a když se tak podívám do svého archivu, rýže tam ze záhadných důvodů chybí :-( Přitom ji mám tak ráda!

10 Míša Míša | 12. srpna 2008 v 10:39 | Reagovat

V květinářství jsem si všimla, že existují dva druhy šalvěje. Jedna má světlejší listy, ta druhá tmavé s fialovým nádechem. Víte někdo, zda je mezi nimi nějaký rozdíl?

11 felixa felixa | Web | 12. srpna 2008 v 10:57 | Reagovat

Nejpoutavější fotky jsou ty s nafoceným jídlem :o), Šárko, ty jsi genius! Nestačím polykat, to je ale nádhera. Takový koncert chutí a barev. A díky za radu na citrónový čistič, určitě ji využiji a také se  těším se na recept na špenátové rizoto ;o)

12 Pivli Pivli | E-mail | Web | 12. srpna 2008 v 11:12 | Reagovat

10. šalvěje je několik druhů. Určitě nejméně tři a ještě více kultivarů (muškátová, levandulová, divotvorná, červená, bílá...), liší se vůní, sílou silic, barvou listů (některé jsou krásně panašované)

13 renata renata | Web | 12. srpna 2008 v 11:59 | Reagovat

asi jsem přišla pozdě, už na mě nezbyla žádná fotka - prostě se mi nezobrazily :-(

14 Tea Tea | 12. srpna 2008 v 13:08 | Reagovat

Také na mne už žádná nezbyla, všechno nám to Renato snědli.....:-(

15 Helli Helli | E-mail | 12. srpna 2008 v 13:46 | Reagovat

13 + 14: Mně se ráno fotky také nezobrazily, i když jsem to zkoušela opakovaně. Teď po obědě už to funguje. Dělalo mi to ale jen u Šárčiných stránek, ostatní blogy fungovaly normálně včetně obrázků.

16 mish mish | E-mail | Web | 12. srpna 2008 v 14:46 | Reagovat

Vypadá to krásně, jako vždycky. Tentokrát ale nejvíc oceňuju tip na čištění roštu. Je to totiž činnost, kterou z duše nenávidím, a ještě jsem nepřišla na způsob, jak si jí ulehčit. Doteď jsem používala citron jen při údržbě dřevěných kuchyňských prkének, tak mu naložím na hrb další práci. Sedřu ho prostě na kůru :-)

17 Šárka Šárka | E-mail | Web | 12. srpna 2008 v 16:06 | Reagovat

5 - Schnytlik :-)

Dnes bych si přála, aby sluníčko bylo trochu línější a nepražilo mi tak moc do oken :-) Léto jako celek se letos moc nepředvedlo! To je fakt.

18 Šárka Šárka | E-mail | Web | 12. srpna 2008 v 16:11 | Reagovat

10 - Míša :-)

Pivli podala vyčerpávající odpověď! Já mám na zahradě 3 šalvějové keříky. Zelenou, fialovou a zelenou s bílými okraji. Ty mé se liší především barvou listů, ale vůně a chuť je téměř identická. Existuje mnoho dalších druhů, které mají i více aromatizovanou vůni a chuť. Ne všem se na české zahradě daří. Mám 3 otužilé šalvějové keříky a ty bez újmy na kráse přečkávají i zimu.

19 Šárka Šárka | E-mail | Web | 12. srpna 2008 v 16:14 | Reagovat

11 - felixa :-)

Když má člověk dobrou společnost, která umí jídlo na talíři patřičně ocenit, je radost vařit :-) Možná všem trochu lezu na nervy tím, že jim strkám do talířů nejprve fotoaparát a až poté dostanou do ruky příbor :-)

20 Šárka Šárka | E-mail | Web | 12. srpna 2008 v 16:17 | Reagovat

renata - Tea - Helli

Opravdu netuším, kde se ty problémy na blogu berou! Já s blogem dnes problémy nemám, ale je pravdou, že technická závada je častý jev. Mnoho blogerů na blog.cz registrováno není, ale např. Pan Sklenička & Mlsná kočka jsou na stejné internetové vlně jako já.

Škoda! Snad se to zase zlepší a stránky budou fungovat bez problémů.

21 Šárka Šárka | E-mail | Web | 12. srpna 2008 v 16:18 | Reagovat

16 - mish :-)

Přesně tak! Objev citrónu mě taky dostal a mohu potvrdit, že to funguje.

22 Tea Tea | 12. srpna 2008 v 16:32 | Reagovat

20: Šárko, asi je někde chyba na blog.cz, nejdřív nešly fotky a teď už mám jen text na bílé ploše, jinak nic. Pan Sklenička a Mlsná kočka taky nejdou. Jestlipak odejde komentář ? ;-)

23 Láďa Láďa | Web | 12. srpna 2008 v 18:10 | Reagovat

Máš luxusní a kvalitní obsah, určitě z toho budeš ještě hodně slavná.

Určitě i já podle tebe něco uvařím, jen mě tak napadá, proč máš tak obyčejný design? :-)

24 Schnytlik Schnytlik | Web | 12. srpna 2008 v 19:48 | Reagovat

Tea+Helli+Renata - cas od casu se na blog.cz stava, ze to proste nejde otevrit nebo jen cast, je to skoda... :(

25 Šárka Šárka | E-mail | Web | 12. srpna 2008 v 22:53 | Reagovat

23 - Láďa :-)

Díky! Design je strašidelný, ale už ho nemíním měnit a snažím se alespoň o smysluplný obsah :-)

---------------------------------------------------

Tea - Schnytlik:

Jsou to záhady na blogu a dost mi to znemožňuje samotnou práci s článkem i fotografiemi. Když jsem v roce 2006 s blogem začínala, problémy byly častější a nyní jsem vcelku spokojena, protože se mnohé zlepšilo. Je čím dál víc uživatelů a tím pádem i technických závad :-(

26 aida aida | 12. srpna 2008 v 23:09 | Reagovat

Šárko, zdravím po návratu z dovolené a děkuju za tip na víkendový oběd přesně podle chuti mojí rodiny (teď ještě to rizoto a bude to OK) - totiž, teď tu mám na návštěvě tchýni, a tak se holt musím snažit a vymýšlet něco nového, něco, co u nás ještě nejedla. No a na vymýšlení jsem levá, takže každá inspirace se hodí.

27 Míša Míša | 13. srpna 2008 v 9:25 | Reagovat

Pivli a Šárko, děkuji za odpověď. Já mám na zahradě klasickou šalvěj, a tak jsem si říkala, jestli s tou chybějící fialovou nepřicházím o nějaké jiné chutě.

Když se dívám na tu předposlední fotografii s naaranžovaným jídlem (jak jednoduché a přitom efektní a vkusné!), přemýšlím , zda to žluté na povrchu, do čeho je vetknutá snítka petrželky, je odkůrovaný měsíček citrónu či hrudka bylinkového másla...

28 Pivli Pivli | E-mail | Web | 13. srpna 2008 v 9:37 | Reagovat

:-))))

Nojo, bylinky, to je moje láska, byť je pěstuju pouze na  balkoně. Teď se chytám pěstovat tam maliny, tak mi držte palce. Doufám, že se ujmou, je to plevel, tak snad...

Jinak tipuju, že je to kousek bylinkového másla.:-)

29 Robert Robert | 13. srpna 2008 v 9:45 | Reagovat

23) já si osobně myslím, že právě tím designem (a ne jenom tím) se Šárka liší od ostatních bloggerů, kteří mají své stránky všichni témeř stejné. Nic proti modernímu designu, který vytváří nějaká společnost. Šárka si pokud vím dělá všechno sama, vše má její rukopis a toho si na ní nesmírně vážím. Jen tak dál Šárko, gratuluji!!

30 Robert Robert | 13. srpna 2008 v 9:46 | Reagovat

23) já si osobně myslím, že právě tím designem (a ne jenom tím) se Šárka liší od ostatních bloggerů, kteří mají své stránky všichni témeř stejné. Nic proti modernímu designu, který vytváří nějaká společnost. Šárka si pokud vím dělá všechno sama, vše má její rukopis a toho si na ní nesmírně vážím. Jen tak dál Šárko, gratuluji!!

31 robert robert | 13. srpna 2008 v 10:06 | Reagovat

Ten blog tedy fakt pěkně blbne!

32 Papaja Papaja | Web | 13. srpna 2008 v 10:21 | Reagovat

Šárko, je to nádhera. Je pravda, že telecí maso u nás není tak úplně často vidět. O to větší chuť na něj mám! Bylinkové máslo ještě nikdy nic nezkazilo. Ten Tvůj gril je bezva "mašina" :-)

K tomu čistícímu citrónu - je to super fígl. Podle některých studií je v čistících prostředcích s vůní citrónu pravé citrónové šťávy více, než např. v citrónové zmrzlině nebo limonádě. :-((( Bohužel je to asi pravda.

Problémy s blogem na JYXO, jsou někdy větší, ale jde to. Jen se mi ale už nesmí stát, že článek napsaný a s hotovými fotkami se při opakované úpravě prostě neuloží a polovina ho zmizí. Tuto zkušenost už jsem si vyzkoušela dvakrát na vlastní kůži, ze které jsem pak málem vyletěla. Takže rada: článek psát v jiném textovém editoru a zálohovat.

Ještě k receptu a k fotkám: Šárko, jsi prostě třída :-)

P.

33 Papaja Papaja | Web | 13. srpna 2008 v 11:52 | Reagovat

PS: U nás se postarají vždy o čistý gril kocouři. Všechno bude v příštím článku :-)))

P.

34 Elli Elli | 13. srpna 2008 v 13:30 | Reagovat

http://standa.blog.cz/0808/potvrzeno-dolcevita-blog-cz-je-extratrida

Souhlasím! Tento blog je extratřída. Gratuluji Šárko.

35 Míša Míša | 13. srpna 2008 v 14:17 | Reagovat

Fajn odkaz. Díky tomu jsem se v komentářích dočetla o chystané knize. Asi mi něco uteklo... Šárko, nebylo by nějaké bližší info, ať vím, na co se mám těšit? :-)

36 Šárka Šárka | E-mail | 13. srpna 2008 v 16:23 | Reagovat

26 - aida :-)

Recept na rizoto už chystám, do pátku tu jistě bude. Momentálně jsou nějaké technické problémy na blogu, tak nemohu vkládat fotografie. Určitě bude všechno brzy zase OK :-)

27 - Míša :-)

Tmavá šalvěj se mi jeví méně estetická než ta zelená se stříbřitými listy. Té zelené to na talíři sluší prostě víc, tu fialovou mám jenom jako dekorativní doprovod na záhoně :-) Na mase si sedí hromádka bylinkového másla. Je to takové poslední máslové pohlazení před tím, než si kousek masa vložíme do úst :-)

37 Šárka Šárka | E-mail | 13. srpna 2008 v 16:30 | Reagovat

28 - Pivli :-)

I z balkónu se může stát úrodná zahrada! Držím ti palce ať to na tvém balkóně voní malinově. Mám na zahradě několik malin, nejvíc se mi líbí ty žluté, ale nějaký chytrák se sekačkou mi přeťal životodárné pruty i s malinami a zůstaly tam jenom plané výhony. Příští rok si budu muset úrodu lépe hlídat a sekačku dávat do rukou jen inteligentním jedincům :-) Myslím, že budeš mít na balkóně vždycky víc malin než já ve svém ovocném sadu, protože uhlídat "sekáče" s kosou na trávu či výkonnou sekačkou se mi ještě ani jeden rok nepodařilo důkladně :-)

38 Šárka Šárka | E-mail | 13. srpna 2008 v 16:35 | Reagovat

29 - Robert :-)

Blog opravdu pěkně blbe a webdesign fakt za moc nestojí :-) Dnes bych to svedla lépe, ale je v tom kus nostalgie, tak si ho nechám ve své původní podobě a budu se soustředit na to, aby obsah byl zajímavější a nenudil :-) Díky za názor, se kterým bez výhrad souhlasím!

39 Šárka Šárka | E-mail | 13. srpna 2008 v 16:38 | Reagovat

32 - Papaja :-)

BBQ mašina je monstrum, ale je radost s ní pracovat. Pokud se týká problémů na blogu, tak ti mohu povědět, že i dnes mám problém s vkládáním fotografií, protože se do článku neukládají a tak to musím donekonečna opakovat. Vylítla bych z kůže zrovna tak jako ty :-) Ale jinak se blog prima obsluhuje a jsem spokojená. Jen kdyby mi bral méně času :-)

40 Šárka Šárka | E-mail | 13. srpna 2008 v 16:39 | Reagovat

34 - Elli :-)

Díky!

41 Šárka Šárka | E-mail | 13. srpna 2008 v 16:40 | Reagovat

35 - Míša :-)

Zítra jde obálka do tisku, tak až budu mít něco hmatatelného v ruce, něco o tom povím bližšího :-)

42 lucinda lucinda | E-mail | 14. srpna 2008 v 9:28 | Reagovat

Milá Šárko, jeden můj kamarád se v sobotu na mě zadíval, poté co jsem mu popisovala své kulinářské úspěchy a barvitě líčila Báthoryččiny kynuté krvavé buchty a s tichým obdivem v hlase prohlásil, že jsem nevětší gurmán jakého zná. Byla to pro mě pochvala. Nicméně můj muž, který je asketa a jídlo má pouze jako energetický příjem pro existenci a někdy neví ani co jí, jenom že už jednou denně jedl a to stačí, se na nás znechuceně podíval, zakroutil hlavou a prohlásil něco o obžerství.  Naštěstí ani existence ne zrovna souznícího životního partnera mě neodradila od dalšího zážitku kuchařské extáze a slaný řecký koláč je prostě unikátní (a to i postudenu).  Teď ale začínam hledat jedlíky, neboť vařila bych a vařila ale sama to fakt všechno nemůžu sníst :-))))

43 Šárka Šárka | E-mail | 14. srpna 2008 v 9:45 | Reagovat

42 - lucinda :-)

Moc dobře ti rozumím :-))) Já jsem se obklopila stejnými šílenci, jako jsem já sama a o jídle (u jídla) se u nás diskutuje opravdu hodně často. Je úžasné, že člověk do takové diskuse může zapojit a uspokojit všechny své smysly :-) Takových geniálních příležitostí na světě moc není, proto gastronomie přitahuje pozornost již po staletí. Jak říkal B. Savarin:

Stolování přináší radost každému věku,

každému stavu, každému kraji a v každém dni.

Tato radost se může připojit ke všem ostatním

radostem a zbude-li nám na konec ona jediná,

oželíme všech ostatních.

44 lucinda lucinda | E-mail | 14. srpna 2008 v 11:32 | Reagovat

Díky Ti za slova útěchy :-))).  Věčer budu dělat chilli con carne (můž se vrací z výletu tak mu snad udělám radost jídlem kde nejou ingerdience které nejí - rozuměj většina zeleniny, bylinek a těstovin, houby, olivy) a doufám, že po přednesení inspirativního citátu ho přiměju ke konverzaci (lehké a nezávazné) a přestane se chovat jak jej naučila maminka a školní výchova : u jídla se nemluví, hleď si svého talíře a rozhodně u jídla nic nepij....... Ale jinak ho mám opravdu ráda :-)))))

45 Janina Janina | 14. srpna 2008 v 11:52 | Reagovat

já bych to taky s desingem blogu neviděla tragicky, sem chodím kvůli obsahu a ne obalu.  Ta knížka mě mrzí, že letos nebude, přesně by se hodila :(  fotky i článek zas luxusní, jdu si aspon udělat obloženej kolingřík :) až mě z toho jídla začalo asi poprvé kopat mimi, to bude asi nějakej gurmánek :)

46 robert robert | 14. srpna 2008 v 13:22 | Reagovat

45-Janina) pokud jsem dobře četl (41) tak obálka knihy jde dnes do tisku, což asi znamená, že kniha už je skoro na světě. Takže letos asi bude!! Nemohu se už dočkat. Jestli bude tak dobrá jako jsou Šárčiny stránky, tak se máme na co těšit:-)

47 Janina Janina | 14. srpna 2008 v 14:59 | Reagovat

wow, tak to je překvapení pro mě :)) mi tady něco uniklo, nebo se to peče tajně :))) doufám, že bude pořádně tlustá, samozřejmě to nechci zadarmo :))

48 Petra Petra | E-mail | 15. srpna 2008 v 8:04 | Reagovat

Tak plátky mě teda dostaly.Vůbec nechápu co na těchto stránkách dělám.Napřed mě dostala Chilli Julie a teď ty.Já totiž vaření nesnáším.Ale třeba se to tvým přičiněním změní.Neodolala jsem a už mám maso a pokoušet ho budu co nevidět.Ještě mi chybí ten recept na rýži a moji chlapci budou určitě v sedmém nebi.No,taky se těším.Hlavně na tu šalvěj.

49 Šárka Šárka | E-mail | 15. srpna 2008 v 15:56 | Reagovat

44 - lucinda :-)

Tak to ti přeji, ať se převýchova u stolu podaří, protože neznám nic horšího než sedět nad chutným jídlem a mlčky žvýkat :-) U stolu se vždycky debatovalo a když bylo chutně prostřeno, dokázalo to odvrátit i válku :-)

50 Šárka Šárka | E-mail | 15. srpna 2008 v 15:57 | Reagovat

Janina - robert :-)

Vždycky je co vylepšovat :-) Ale na druhou stranu by to taky mohlo být o mnoho horší!

51 Šárka Šárka | E-mail | 15. srpna 2008 v 16:00 | Reagovat

48 - Petra :-)

Já mám taky nezodpovězených 100x PROČ? Dneska už se neptám proč dělám tu kterou pošetilost, ale měřím míru zábavy, kterou v tom nacházím :-) Kuchyň není nudná komnata a proto se tam chodím rozptylovat i uklidňovat hodně často. U Julky se určitě potkáme, protože tam chodím taky ráda :-)

52 Petra Petra | E-mail | 17. srpna 2008 v 14:58 | Reagovat

Šárko,nelze než ihned psát slova chvály a díků,za úžasnou dobrotu.I když jsem si trošku vše upravila k momentální potřebě,bylo to mňamózní a moji 3 chlapci v chalupě si pošmákli.Z důvodu nepřízně počasí,jsem to ale dělala v troubě a zbylé bylinkové máslo jsem vmíchala do šťouchaných brambor,protože jsem neměla po ruce listový špenát a s rizotem se mi nechtělo patlat.Počkám si až dáš ten rizotový recept na web.Ale i tak to bylo plné chutí bylinek,česneku a prostě vše ladilo .No ale fotky jsem nestihla.Musím si příště dát foťák hned na linku.Zdravím do jižních čech.Začínáš mít velký vliv na můj dosavadní pohled na vaření?!?!?!

53 evča evča | 17. srpna 2008 v 22:38 | Reagovat

Schwarzwälder Schinken právě přivezený z nádherných dovolenkových rakouských   Alp by myslím mohl alternovat parmské šunce? :-)

Obvykle tím spoutám biftek nebo si dáme jen tak s melounem, ovšem tento recept je docela výzva.

Co se týká telecího, pokud nemáte "svého" řezníka, dá se často kopupit brněnském Globusu.

54 Šárka Šárka | E-mail | 18. srpna 2008 v 2:09 | Reagovat

52 - Petra :-)

Mít 3 chlapy v chalupě a uspokojit je, to chce opravdu velký kus talentu :o) Oslnit  je chutným jídlem se jeví jako dobrá taktika. Trefit se všem třem do chuti je kumšt a pokud se to podařilo díky mému receptu, je to velká poklona. Ještě jsem nestihla popsat recept na risotto, které na mě udělalo taky velký dojem :o) Díky za milý komentář a měj se fajn!

55 Šárka Šárka | E-mail | 18. srpna 2008 v 2:15 | Reagovat

53 - Evča :-)

Takový krásný gastronomický suvenýr z dovolenky může alternovat se vší ctí :o) Na spoutání bifteků je to víc než vhodný materiál, ... to je moc krásně řečeno! Dík za tip, kam pro telecí. V Globusu jsem telecí taky párkrát kupovala.

56 Lucka Lucka | Web | 19. srpna 2008 v 9:16 | Reagovat

Šárko, včera jsem dělala k večeři telecí plátky podle tvého receptu. Byly úžasné, snadné na přípravu, hezké na pohled na talíři. Bohužel jsem k nim nemohla udělat rizoto, protože ho u nás jím akorát já. Nahradila jsem ho tedy kopečkem rýže a lehce podušeným špenátem na česneku. Děkuji ti za recept na skvělou večeři a už teď se těším na opakování:-)

57 Šárka Šárka | E-mail | 19. srpna 2008 v 9:20 | Reagovat

56 - Lucka :-)

Rýže ve všech podobách je skvělá, tak tvůj nápad s dušenou rýží a podušeným špenátem maso chutně i barevně doladil. U nás doma jsem na rizoto taky sama, ale občas si ho prosadím. Nyní už zbývá jenom doplnit článek o slibovanou recepturu :-)

58 bridesmaid evening dresses bridesmaid evening dresses | E-mail | Web | 31. října 2012 v 12:48 | Reagovat

Q. What do you get when you put a fish and an elephant together?
http://www.threedress.com/

59 wedding dresses lace wedding dresses lace | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 5:00 | Reagovat

You certainly deserve a round of applause for your post and more specifically, your blog in general. Very high quality material.
http://www.caredresses.org/wedding-dresses-plus-size-wedding-dresses.html

60 Janička Janička | E-mail | Web | 25. listopadu 2015 v 10:49 | Reagovat

Krásně vypadá, hned bych se do něj pustila. Já jsem teda jinak gulášový typ, ale nepohrdnu https://www.dommo.cz/Kotliky-na-gulas/

61 HonzaP HonzaP | Web | 26. února 2016 v 16:52 | Reagovat

To vypadá moc pěkně. Máě fakt krásný web! Nelžu! :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama