Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Kde sehnat recept na znojemské okurky?

18. srpna 2008 v 2:01 | © Šárka / www.gurmanka.cz |  Zelenina
Znojemské okurky ve vůni kopru a sladkokyselého láku u mě na celé čáře vítězí. Nálev je prokomponován jedinečně a tak není divu, že sláva přeskočila i hranice. Ani ne moc kyselé, ani příliš sladké. Nálev na znojemské okurky je majetkem kdejaké hospodyně a přísahala by na to, že ten její je opravdu původní znojemský. Ze zkušeností vím, že i když se domácí okurky v recepturách liší, jsou z 95 % úžasné všude. Češi prostě okurky umí! A není to jen doména hospodyně. Na tuto domácí činnost se vrhli i muži a jde jim to znamenitě. V samotném Znojmě se okurky pěstují již od roku 1574, ale svět začaly dobývat až v roce 1784, kdy město Znojmo získalo svůj přídomek - město okurek. I když jsou okurky ve stavu kyselém asi nejoblíbenější, dají se z nich v kuchyni připravit i jiné dobroty.
Víte kdo za to může, že nám doma překážejí zavařovací lahve? Francouzský kuchařský a cukrářský mistr Nicollas Apert byl první, kdo vykoumal geniální způsob, jak uchovávat potraviny pomocí sterilace a již v roce 1795 vyrobil první konzervu. Později konzervu nahradily skleněné obaly a snadné umění sterilace oslnilo všechny pilné hospodyně. Popularita domácí sterilace má své nadšence ještě dnes, přesto že je nabídka všelijakých zavařenin opravdu pestrá. Nejoblíbenějším sortimentem pod víčky zavařovacích sklenic jsou okurky. Dešifrovat správné složení oblíbeného znojemského nálevu se nejspíš snažily už naše babičky a možná podle hodně starého a tajného receptu nakládáte okurky i dnes. Pokud pěstujete nakládačky, naložili jste na svá bedra povinnost domácí konzervace a někde v komoře vám překáží pěkná řádka zavařovacích sklenic. Prožít srpnový víkend ve vůni kopru a okurkového láku je celkem příjemná záležitost, chce to mít ovšem po ruce dobrý a osvědčený recept. Jestli ho nemáte, nic nehledejte a kupte si Mladou frontu DNES. V dnešní příloze ONA DNES se ukrývá spousta rad a receptur, jak tuto staromódní činnost zvládnout s lehkostí. A nebude to tam vonět jenom okurkovým lákem. Přičichnete si i k plnému hrnci letní zavařeniny a dozvíte se jak snadno navařit hrnec švestkových povidel bez míchání. Na tomto letním speciálu jsem se podílela slovem i fotem a mohla přispět malou hrstí svých nápadů. Domácí zavařování vás ničím nesvazuje, tak můžete improvizovat až do omrzení. Do skleničky s voňavou marmeládou můžete strčit opravdu "kdeco".
V mirabelkové zavařenině to sluší tonoucím ostružinám. O pikantnost se postará několik tenkých proužků limetkové kůry. Pro ještě příjemnější vůni přidávám pár kapek koňaku a levandulové kvítky.
Marmeláda ze sevillských pomerančů; Švestkový džem s vlašskými ořechy a červeným vínem; Recept na očarování smyslů s magickým a uhrančivým efektem, který po prvním přivonění a polknutí jedné sladké a voňavé kapky, sklouzne rovnou do srdce = Růžová esence; Cabernet Sauvignon si každé ráno mažu na chleba, ale ...
... zpátky do okurkového záhonu :-) V lahvi jsou okurky s koprem jako nerozluční bratři. Na záhoně s okurkami platí stejná pravidla. Vejdou se tam oba dva a vzájemně si nepřekáží.
Není okurka jako okurka! Než začnete okurky nakládačky pěstovat nebo kupovat, je dobré vědět, že ošklivější okurka plná nevzhledných, řídce posetých bradavic s černými špičkami ostnů je tou nejideálnější. Méně měkne a zachovává si žádanou křupavost! Do vašeho kuchyňského depa zaparkujte odrůdu Dalila F1 a závod o nejlepší a nejkřupavější nakládačku vyhrajete. Správná okurková odrůda je polovinou úspěchu, nyní to chce ten správný nálev.
Než začnete lák na okurky vařit, je dobré mít tak trochu představu, kolik ho bude potřeba. Na 5 kg okurek je potřeba navařit cca 4 l nálevu.
Okurky nakládané bez nutnosti vařit nálev
Takhle si to umí ulehčit šikovný chlap, od kterého tento starý recept mám, ale nálev je potřeba okoštovat a sladkokyselost doladit podle požadavků svého okurkového chtíče. Ne každá láhev okurek umí uspokojit. Mám ráda příjemně sladkokyselé se silnou vůní kopru. Nemám ráda okurky, ve kterých v nálevu plave stroužek česneku. Chápu, že zrovna vám taková kombince chutí imponuje :-) Je krásné, že i o okurkovém nálevu by se dalo dlouhé hodiny diskutovat. Z tohoto důvodu přidávám jeden diskutabilní recept na nakládání okurek :o)
  • 5 kuliček pepře
  • 3 kuličky nového koření
  • 1 bobkový list
  • 4 ks umělého sladidla
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička hořčičného semínka
  • 7 lžic octa
  • snítka kopru
  • 3 kolečka mrkve
  • 3 klínky cibule
  • 3 kolečka křenu
Do okurkové lahve vhodíme koření, kopr, napěchujeme do ní očištěné okurky, proložíme je kolečky mrkve, cibule a křenu. Přidáme ocet, umělé sladidlo i sůl a svaříme vodu. Okurky ve sklenici zalijeme převařenou horkou vodou tak, aby od hladiny nálevu k víčku byl 1 cm. Při teplotě 80 °C sterilujeme 15 minut. Jde to i tímto způsobem, ale zpravidla používám recept klasický, kdy nálev vařím a samotnou sterilaci provádím v utajení, tj. za zavřenými dvířky horké trouby.
Taky si konzervujete kousek léta na zimu a nepřipadá vám to jako zbytečná ztráta času? Tak ať vám vůně kopru stoupá pěkně do nosu;-)

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

13 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Lenka Lenka | Web | 18. srpna 2008 v 8:55 | Reagovat

Ahojky, letos mám svoji premiéru s okurkama za sebou. jedny jsem dělala klasicky s Dekem a jedny téměř stejně jako Šárka, jen místo umělého sladidla jsem dala lžíci cukru a neměla jsem křen :)

Zavařovala jsem jednu dávku v hrnci a potom asi 20 sklenic v myčce, tak jsem zvědavá jak se to osvědčí.

2 mish mish | E-mail | Web | 18. srpna 2008 v 9:25 | Reagovat

Já jsem konzervováním totálně netknutá, z čehož taky pramení následující dotaz - proč to umělé sladidlo? Na co to má vliv?

3 Petra Petra | E-mail | 18. srpna 2008 v 9:28 | Reagovat

Šárčiny fotky jsou jako vždy tak lákavé,že letím koupit noviny.I když vím,že zavařovat nebudu,a kromě toho u nás na jižní moravě je již po okurkách,tak si tento článek nechci nechat ujít.Nejvíc mě zaujaly ty modrý dveře na fotce s vysutým záhonem.Šárko, úplně vidím ten krásný jihočeský statek a jestli jsi jeho majitelka,tak fakt závidím.Měj se krásně.

4 aida aida | 18. srpna 2008 v 9:42 | Reagovat

Pro Misch: No, říká se, že při použití sladidla zůstanou okurky křehké (podobný účinek prý má i křen), ale z vyzkoušené to nemám, nikdy jsem okurky se sladidlem nedělala.

Jinak, na zavařování okurek jsem rezignovala už před pár lety, rodina (hlavně dcera) je totiž značně "okurkožravá" (jedna sklenice na posezení žádný problém), takže při téhle spotřebě bych měla plný špajz okurek a nic jiného by se nevlezlo. Taky toho času už nějak moc není, dřív jsem zavařovala kde co, dneska se spolíhám na tchýni, hodné kamarádky a jejich přebytky. ;-)

P.S. Když jsem ještě okurky zavařovala, tak jedině s česnekem a chilli papričkou. ;-)

5 Lenka Lenka | Web | 18. srpna 2008 v 12:51 | Reagovat

aido, chilli papričky jsem zkusmo do pár sklenic strčila taky, tak jsem zvědavá

6 Pivli Pivli | E-mail | Web | 18. srpna 2008 v 13:43 | Reagovat

hezký článek a pěkná fotečka, v Ona dnes. :-)))

Ten černý hafuša v popředí je to nalezené chuďátko?

7 Pivli Pivli | E-mail | Web | 18. srpna 2008 v 13:59 | Reagovat

Tééda, sliním tu jako Pavlovoův pes. Jen pomyslím na kyselé a slint, slint.

Zavařuji co se dá. Hlavně na kyselo. Letos to s okurkami bylo bídné, kamarád nedovez, měla jsem slíbeno 15 kg z Moravy. Tak to zachránila tržnice. Zatím máme 22 lahví, ale musím ještě udělat. To je strašně málo!!! My okurky milujeme.

Pár let za sebou jsem dělala nymburský nálev, ale už jsme ho měli dost, takže loni bylo Deko a letos jsem prubla Lako. Bez chemie, velmi dobré, tento víkend proběhla degustace. Přidávám, křen, kolečko cibule, kolečko mrkve, plátek česneku, snítku kopru, estragon či saturejku -na střídačku, chilli papričku - aspoň kolečko, když ne celou, hořčičné semínko, vinný list, pepř, nové koření, hřebíček...podle chuti. Při svařování laku jsem také použila pár tabletek umělého sladidla. Okurky zavařuji jen chvilku, nemám hrnec(starý jsem kdysi vyhodila a nový nekoupila), ani tepoloměr. Zavařuji v těch největších hrncích co máme, je to pohoda. Na dno starou utěrku či ručník. Ve chvíli, kdy okurky ztratí jasně zelenou barvu vypínám sporák, nechám je chvliku dotáhnout, vyndám a otočím. Okurky máme rádi chřupavé a mám ozkoušeno, že takhle jsou akorát.

A pochopitelně vybírám ťupkaté okurčičiky, protože jak už tu bylo napsáno -jsou nej!!!:-)

ještě proběhla mirabelková zavařenina a chystám se na Šárčino vinné želé, dostalo mne do kolen. V zimě...na toustík...s dobrým čajem, ach...to bude snídaně!!! Nebo na dobrý sýr či k masu.

8 luckydina luckydina | 18. srpna 2008 v 17:15 | Reagovat

letos  mám zavařeno jen několik skleniček, úroda okurek sice vypadala slibně, ale když se několikrát denně zahradou prožene dvojitý chlupatý tornádo, tak to okurkám moc neprospívá. naštěstí nakládám ačokču.každý rok mám zahradu zaplevelenou koprem a letos bylo párkrát na koprovku a do okurek jsem hledala málem s lupou.

9 KajuLiinQa.x KajuLiinQa.x | Web | 18. srpna 2008 v 19:18 | Reagovat

jó všimla sem si že nevíte jak se píše zavináč.. tk musíte zmačknout pravý alt a v @ a máte to :)

10 Pivli Pivli | E-mail | Web | 18. srpna 2008 v 20:56 | Reagovat

Neřekla bych, že Šárka neví, jak se píše zavináč. To je dosti komická představa. :-)))

Jen se brání spamu a hoaxu. Adresa se tímto způsobem píše běžně na webu, blogu či v odkazech. Kapišto?

11 Janina Janina | 18. srpna 2008 v 23:04 | Reagovat

no tady zas člověk dostane chuť na okurky s vínovou zavařeninou, klidně dohromady......uf.

12 Šárka Šárka | E-mail | 18. srpna 2008 v 23:59 | Reagovat

1 - Lenka :-)

Zavařovat v myčce zní jako eskamotérský kousek, ale nepochybuji o tom, že se to povede! Určitě mě bude zajímat výsledek a návod "jak na to?". Já z nedostatku fantazie a odvahy zavařuji v troubě :-)

13 Šárka Šárka | E-mail | 19. srpna 2008 v 0:05 | Reagovat

2 - mish :-)

Už slovo samotné zní podezřele, že jo? Nesnáším nic, co je umělé. Kupodivu do okurkového láku nedávám nikdy nic jiného (když už, tak  jen cukr a umělé sladidlo v poměru 1:1 podle našeho starého domácího receptu). Proč umělé sladidlo? Prý okurky zůstanou křupavější a umělé sladidlo má lepší vliv na samotnou konzervaci a lépe se rozpouští. Mohu to potvrdit, ale zda jsou tohle ty jediné důvody, proč se kdysi dávno umělé sladidlo stalo nedílnou součástí okurkového nálevu, to se 100% jistotou nevím.

14 Šárka Šárka | E-mail | 19. srpna 2008 v 0:08 | Reagovat

3 - Petra :-)

Okurky v těchto dnech opravdu nejsou v žádné přesile ani u nás na jihu. S modrými dveřmi mohu prozradit jen to, že mě si modré dveře taky získaly na první pohled. Máme stejný vkus ;-)

15 Šárka Šárka | E-mail | 19. srpna 2008 v 0:20 | Reagovat

4 - aida :-)

To ti svým způsobem závidím! Já jsem v létě nešťastnou majitelkou úrodného vlastního sadu, že nevím co s přebytečnou úrodou a k tomu mám tak úžasnou sousedku, že se se mnou rozdělí o polovinu své úrody. Z tohoto důvodu je k politování ten plný koš mirabelek, co zase stojí na mé kuchyňské lince a chtě nechtě ho budu muset zítra zlikvidovat. Po dnešním článku v MF ji nějak nemohu vysvětlit, že zavařování a konzervování není mou nejoblíbenější letní činností a dokázala bych si s časem poradit i jinak :-)

P.S. Okurky jedině s česnekem a chilli papričkou :o)Chilli mě nerozčílí ;-)

16 Šárka Šárka | E-mail | 19. srpna 2008 v 0:34 | Reagovat

6,7 - Pivli :-)

To je on! Hafuša, kterého se člověk nemůže zbavit ani když ho vedle sebe nepotřebuje :-) Z chuďátka se vyklubal sebevědomý fešák a ani mu to moc dlouho netrvalo.

Už cítím tu okurkovou vůni, když se doma pustíš do zavařování. Vinné listy mám po ruce, ale do okurek mě nanapadlo je přidat. Vyzkouším, díky! Vinné želé je opravdu zajímavá záležitost a letos se na něj chystám zase. Osvědčilo se mi krom jiného i jako marináda na ryby, ale při nejlepší vůli nestihnu některé zajímavé letní recepty zpracovat a tak nemá cenu o nich povídat. Ještě dlužím kung pao a špenátové risotto :-( Musím své resty likvidovat jeden za druhým. Už začínám mít ze sebe špatný pocit! ... ještě že si umím vždycky pěkně odpustit :-)

17 Šárka Šárka | E-mail | 19. srpna 2008 v 0:45 | Reagovat

8 - luckydina :-)

Letos jsem taky nebyla moc okurkově pilná, ale nějaké zavařeniny jsem stihla. Určitě mě neminou švestková povidla, protože na stromech se to jenom modrá. Ještě si musím nechat projít hlavou, jestli tekutá forma švestek by nebyla zdraví prospěšnější :-) Už rozumím tomu, když slýchávám o dvou chlupatých tornádech v zahradě! U nás tato přírodní katastrofa řádí taky.

18 Šárka Šárka | E-mail | 19. srpna 2008 v 0:51 | Reagovat

11 - Janina :-)

Nevím proč jsem si vzpomněla na jeden český film, kde si hlavní hrdina objednával "okurky s mákem" :-) Jen si nemohu vzpomenout, co to vlastně bylo za film?

19 Míša Míša | 19. srpna 2008 v 10:49 | Reagovat

Umělé sladidlo? Jsou tím myšleny takové ty malé bílé pecičky alias zdraví škodlivý aspartam?

Jo, jihočeské baroko je nádherné a ještě mě dostal ten svěže zelený kopr. Než dozrají okurky, já ho mám vždy už zrezlý a po odkvětu. A když ho nasévám v pozdější dobu, tak mi nevím proč nevzejde (anebo ho možná v zárodku vypleju společně s plevelem). Takový krásný kopr fakt závidím, víc než ty úžasné modré dveře :-)

Tak ONA DNES jsem v tištěné podobě propásla - objevil se článek už na netu?

20 Pivli Pivli | E-mail | Web | 19. srpna 2008 v 12:50 | Reagovat

Nikoliv aspartam ale sacharin. Což jsou dvě zcela odlišná sladidla. Navíc -aspartam se na zavařování použít v žádném případě nedá, při vyšší teplotě se jeho složení mění, rozpadá a ztrácí se sladivost. Látky které při rozpadu vznikají jsou prý skutečně škodlivé (oproti sacharinu -kde se ovšem vedou sáhodlouhé diskuze)

Sacharin (cukerin ) se při účinku tepla nemění, stejně jako se nesnižuje jeho sladivost.

21 Petra Petra | E-mail | 19. srpna 2008 v 13:09 | Reagovat

S tím zavařováním v myčce má již někdo nějaké zkušenosti??Já jen vím,že se okurky dají umýt v pračce,ale o spolupráci další technické vymoženosti jsem ještě neslyšela.Řekla bych,že ta moje nemá v nabídce ani tolik stupňů pana Celsia.Nebo stačí míň??

22 Šárka Šárka | E-mail | 19. srpna 2008 v 14:42 | Reagovat

19 - Míša :-)

dpověď již dala Pivli naprosto dokonalou. Není umělé sladidlo jako sladidlo a bohužel cukr, který prošel rafinací taky není nic extra. Jsou nízkoenergetická sladidla, která se doporučují při nadměrném výskytu zubního kazu atd. Sama nesladím ani cukrem ani náhradními sladidly, ale bohužel kvůli sterilaci nějaké ty sachariny doma mám ;-)

Kopr je potvora, protože si pamatuji, že se mi ho taky loni nepodařilo vypěstovat :-) Každý říká, že je to plevel, co roste sám, tak nevím.

23 Šárka Šárka | E-mail | 19. srpna 2008 v 14:44 | Reagovat

20 - Pivli - je to přesně tak! Je to takové hodně diskutované téma a jsem ráda, že si kávu ani čaj nesladím a na sladké vlastně založením ani nejsem. Bohužel okurky mám ráda sladkokyselé :-)

24 Šárka Šárka | E-mail | 19. srpna 2008 v 14:46 | Reagovat

21 - Petra :-)

Mytí v pračce je sice pohodlné, ale okurky jsou natlučené (což není pouhým okem tak vidět) a nebudou už nikdy dokonale křupavé. V pračce okurky neperu, tak nemohu moc radit, ale tak nějak by to fakt mohlo být :-)

25 Natalík Natalík | 19. srpna 2008 v 22:34 | Reagovat

mnam,nejradči mám od dědy:-))

26 Pivli Pivli | E-mail | Web | 19. srpna 2008 v 23:26 | Reagovat

23. No, také umělé sladilo nemusím. jeden hříšek ale mám. prptže téměř nepiju kávu, dopuju se čas od času lehkou colou. Tam ten aspartam teda je...

Čaje sladím jen bylinkové nebo ovocno-bylinkové a to lehce medem. nebo tak ťuknout hnědým cukrem.

Teď suším i stevii, takže až budu na podzim míchat čaje na zimu, budou i přirozeně sladké.

27 Šárka Šárka | E-mail | 21. srpna 2008 v 11:13 | Reagovat

25 - Natalík :-) Okurky od dědy - to je stylový originál a některé moderní receptury na okurkový lák ho jen parodují.

28 Šárka Šárka | E-mail | 21. srpna 2008 v 11:14 | Reagovat

26 - Pivli :-)

S myšlenkou pěstovat stevii jsem trochu koketovala, ale nedotáhla jsem to do konce. Zatím :-)

29 Jandule Jandule | E-mail | 29. srpna 2008 v 7:38 | Reagovat

Po létech zkoušení jsme nakonec schválili jako definitivní tento poměr:

1 l 8% octa, 3 l vody, 300 g nerafinovaného cukru, 100 g soli.

Bobkový list - hodně, celý pepř - hrst, asi 10 nových koření a nejméně 2-3 rostliny kopru i se semeny. hrst hořčičného semínka. Nálev uvaříme a necháme přes noc ustát a vylouhovat. Pak slijeme a pak teprve použijeme. Samozřejmě, do lahve na ozdobu se může dát cokoli, cibule vždycky, mrkev také. Křen není vždycky, ale když je, tak nic nezkazí. Snítka čerstvého kopru také není k zahození. No a o Vánocích jsou okurky tak akorát k jídlu. Ještě je důležitá jedna věc - nesterilovat příliš dlouho - 5 min. při 90°C a okurky jsou krásně křupavoučké.

30 Šárka Šárka | E-mail | 29. srpna 2008 v 10:30 | Reagovat

29 - Jandule :-)

Díky za cenné domácí rady! Na okurky se musí s citem a mezi námi ... správně připravený okurkový nálev už žádné přidané kolečko mrkve nebo křenu nezlepší. Důležitý je poměr koření a správná vyváženost cukru a octa. Není nad křupavé okurčičky, sterilovat to chce opravdu s citem a vybrat okurky stejně velké. Můj domácí nálev je shodný s tím tvým (poměr octa a cukru je do puntíku identický :-)

Ať nám ta letošní sladkokyselá okurková zásoba vydrží alespoň do Vánoc ;-)

31 ales ales | E-mail | 26. září 2008 v 0:18 | Reagovat

u vsech receptu, ktere jsem cetl postradam informaci, kolika procentni ocet je uzity.

Je to stejna nejasna informace jako, peceme v mirne vyhrate troube.

Jinak okurkam zdar !

32 ales ales | E-mail | 26. září 2008 v 0:20 | Reagovat

zapomel jsem na umela sladidla. Ty ja zasadne neuzivam .... protoze jsou umela, organismus si s nema nevi rady a chutove jsou zanedbatelna.

33 Šárka Šárka | E-mail | 28. září 2008 v 0:51 | Reagovat

31 - ales :-)

Na okurky ten nejběžnější ocet, tj. 8% ní. Delikatesní přírodní octy ponechat na něco užitečnějšího a noblesního :-)

34 Marie Šourková Marie Šourková | E-mail | 16. října 2008 v 14:18 | Reagovat

můžu poprosit o postup při zavařování v myčce? Ráda bych vyzkoušela. děkuji

35 Šárka Šárka | E-mail | 16. října 2008 v 15:15 | Reagovat

34 - Marie Šourková :-)

Díky za dotaz na tento netradční postup. Myčka jde nastavit na požadovanou teplotu a tím pádem není vyloučeno i tímto způsobem zavařit okurky, ale ... není to žádný ze způsobů, který já sama mohu doporučit, ani ho sama nepraktikuji :-) Jsem pro tradiční postupy, neboť mi přijdou přirozenější. Ale zní to zajímavě, co?

36 Jiří Hájek Jiří Hájek | E-mail | 18. dubna 2009 v 11:53 | Reagovat

[24]:
Okurky myji v automatické pračce(2x program máchání bez odstředění)již od r.1974,protože představa,že budu mýt 25 kg okurek ručně je strašná. Okurky byly vždy perfektně vyprané. Co se týče křupavosti,myslím že větší vliv má dodržení délky sterilace. Znojemské okurky křupou vždy a určitě je perou v bubnových pračkách.

37 Šárka Šárka | E-mail | Web | 19. dubna 2009 v 0:43 | Reagovat

36 - Jiří Hájek

Některá tajemství velkovýroby fungují i doma :-) Ale romantičtější mi přijde postup podle tradičních domácích rad. Nikdy se neperu s extrémním množstvím okurek najednou, tak se to dá zvládnout všechno bez domácí techniky, jen tak ručně. České okurky jsou VŽDY SKVĚLÉ !!! Nikde ve světě jsem nenarazila na lepší. My je prostě umíme, ať už je děláme podle takového nebo makového receptu. Znojemské okurky, to je vážně pojem.

Díky za komentář ;-)

38 Milan Milan | 30. května 2009 v 7:01 | Reagovat

[13]:
Umělé sladidlo se dává, aby se zabránilo rychlému prokvašování. Vydrží proto déle i několik let a nekazí se tudíž.

39 Jarka Jarka | 18. července 2009 v 22:55 | Reagovat

opravdu jsem se zasmála v čem možném se dají zavařovat okurky:-))))

40 Šárka Šárka | E-mail | Web | 19. července 2009 v 10:27 | Reagovat

[38]: Milan:

Díky za milé doplnění celého tajemství umělého sladidla v okurkovém láku :-) I když vydrží okurky i několik let, když se nálev vydaří, stejně se po nich zapráší tak rychle, že nikdy do další okurkové sezóny nezůstane v domácích zásobách ani jedna lahev (u nás se to děje s železnou pravidelností :-)

41 Šárka Šárka | E-mail | Web | 19. července 2009 v 10:27 | Reagovat

[39]: Jarka:

Lidská vynalézavost nezná mezí :-)

42 Zbyšek Dřevojan Zbyšek Dřevojan | E-mail | Web | 7. března 2010 v 18:46 | Reagovat

Milí přátelé Znojemské okurky. Všem vám ušetřím spoustu práce a času. Nejlepší je si koupit Znojemský macerát na okurky a zeleninu a můžete doma dělat zázraky. A to jak při zavařování tak učerstvých salátů nebo dochucování jídel. Přeji heuké gurmánské prožitky s macerátem.

43 DolceVita DolceVita | Web | 7. března 2010 v 19:56 | Reagovat

[42]: Zbyšek Dřevojan:

Měla jsem tu možnost vyzkoušet znojemský macerát a je skutečně skvělý. Díky za doporučení.

Za znojemské okurky bych také položila život ;-)

44 Jana Jana | E-mail | 15. července 2010 v 14:49 | Reagovat

Okurky jsem zavařovala poprvé s víčky Twist-off. Po sterilaci při poklepu na víčka vydává polovička sklenic jiný zvuk než ta druhá. Je to v pořádku ?? Díky za radu.

45 DolceVita DolceVita | Web | 20. července 2010 v 0:38 | Reagovat

[44]: Jana:

Takhle na dálku si netroufám radit, protože zvuk při poklepu je záludná věc. Okurky se mi téměř nikdy nezkazily a s víčky Twist-off mám ty nejlepší zkušenosti. Budu držet palce, aby to s nimi dopadlo dobře a pořádně se v octovém nálevu proležely a všem chutnaly.

46 Irena Beaumont Irena Beaumont | E-mail | 6. června 2012 v 16:26 | Reagovat

Neni upresnene kolik se dava vody ve vasem receptu???        s pozdravem Irena

47 DolceVita DolceVita | Web | 8. června 2012 v 16:01 | Reagovat

[46]:Irena Beaumont:

V tomto jednoduchem receptu se dava vody tolik, kolik se ji vejde do sklenice plne okurek :-) Jednoduse se prevarena voda doleva rovnou do sklenic. Zdravi Sarka :-)

48 christian louboutin heels christian louboutin heels | E-mail | Web | 2. května 2013 v 8:19 | Reagovat

Great. found your site on del.icio.us .
http://www.shoesfloor.com/

49 Vika Vika | 17. srpna 2013 v 9:07 | Reagovat

[1]:Nevím proč najdu v každém receptu umělé sladidlo .To tam raději dám ten cukr nebo stévii !

50 Jiří Jiří | E-mail | 14. července 2014 v 12:59 | Reagovat

Sladidlo není nutné! Dokonce bych řekl, že některá sladidla jsou chuťově výrazně jinak působící, než cukr (Sacharin hořkne, Aspartam bych nepoužil nikdy! a Stévie je super, ale pro chuť okurek je naprosto nevhodná). Já používám jen cukr. Je to dražší, ale nejchutnější. Podobně se tvářím na používání DEKA. To je super rychlé, ale nijak chutné okurky z toho nebudou. Jistě jíst se dá ledacos (tupě kyselé německé okurky z diskontů taky někdo sní), ale když už si s tím hraji, chci to mít vynikající. Dokonce na to přicházejí i největší výrobci okurek (např. efko cz) a dělají okurky bez "éček" - tedy sladidel! A jsou fakt dobré (př. Tradiční Moravské (http://www.efkocz.cz/cz/produkty/okurky/tradicni-moravske-okurky ). Takže doporučuju bez stévie, bez sladidel, bez DEKA. Věřit křenu a pasteraci.

51 griping griping | Web | 22. června 2015 v 15:39 | Reagovat

pujcky v milionech 8-O

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama