Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Hoďte na stůl bombu

19. srpna 2008 v 13:56 | © Šárka / www.gurmanka.cz |  Sladká kuchyně
Zatím co já jsem teprve "plánovala", neohrožený a vždy připravený pan Cuketka už konal :-) Podařené představení je k nahlédnutí tady. Já tleskám! Když už jsem s myšlenkou na pečenou rýži začala koketovat, dotáhnu to do konce. Pojala jsem to přísně v duchu La Dolce Vita a na stole byla kolem poledního Bomba di riso. Úžasný sladký rýžový koláč, ze všech stran křupavý, voňavý a plný extra velké porce čerstvého ovoce. Tentokrát to byly ryngle a meruňky, kdo propůjčil koláči vláčnost a zařadil ho do repertoáru letních receptur, které nedají moc práce a nejsou jenom dezertíkem na závěr hodování, ale dokážou klidně zahnat i hlad. Bomba di riso v podobě ještě vlažného rýžového koláče umí vzbudit pozornost a pozitivně naladila i jednoho nepojídače rýže, který se vyskytoval v mé bezprostřední blízkosti a nemohl se tím pádem sladkému rýžovému přízraku vyhnout. Snědl skoro polovinu, tak jednoznačně hodnotím recepturu jako velmi povedenou :-)
Bomba di riso
  • odhadem jsem použila 300 g italské rýže na risotto zn. arborio (množství by mělo být tolik, aby se vešlo do vaší koláčové formy)
  • 2 vejce
  • moučkový cukr (s kapkou vanilkové esence, pakliže ji máte)
  • lžička citrónové šťávy, popřípadě i lehce přistrouhněte kůru
  • 250 g tvarohu nebo ricotty
  • plátek másla do uvařené rýže
  • plátek másla na vymazání formy
  • 2 lžíce jemné strouhanky na vysypání formy (lze použít i strouhaný kokos)
  • čerstvé ovoce dle vaší volby (meruňky a ryngle jsem měla po ruce a byly dokonalé)
Rýži jsem nevařila ve speciálním hrnci na rýži, ale v normálním starém hrnci "špageťáku". Vařila jsem ji netradičně ve větším množství decentně osolené vody cca 20 minut a potom přes dírkovanou poklici hrnce na špagety vodu slila a rýži nechala na širší míse vypařit. (Nijak zvlášť rýži neproplachuji). Jak jsem se dočetla, je právě arborio rýže na tyto italské rýžové koláče nejvhodnější, protože zrnka se na sebe pěkně lepí a zaručují soudržnost.
Mezitím jsem našlehala tvaroh s vejci a moučkovým cukrem. Sladké tóny cukru jsem doladila k dokonalosti vanilkovou esencí. Do ještě horké rýže stačí vhodit plátek másla a trochu ji promastit. Potom promíchat s připraveným ochuceným tvarohem a když je základ hotov, je čas přihodit pořádnou porci čerstvého ovoce. Půlky meruněk a rynglí jsem pokrájela na čtvrtky a promíchala s koláčovým základem.
Do koláčové formy nebo dortového korpusu, který musíme máslem vymazat a strouhankou vysypat, umístíme rýžovou sladkou hmotu nadupanou šťavnatým ovocem a šoupneme vše do horké trouby, předehřáté na 180 °C a za 35 minut jsem explodovala radostí, protože Bomba di riso se povedla!
Rýžové dorty a koláče jsou kandidátem na mé mlsné chvilky, které nemusí být nutně jenom sladké. Aby člověk prožil opravdu La Dolce Vita podle svého gusta, musí si ten život umět taky pořádně osolit! Příště zkusím variantu pikantně sýrovou.
Dík patří hlavně rachadovi, protože on mě k tomuto počinu vyprovokoval a nese tedy zodpovědnost za to, že jsem si mimořádně pochutnala a tím pádem mi rýže dokázala zvednout náladu :-) I když zadání bylo jiné, sladký rýžový dort (koláč?) se může právě v době nezřízeného zrání ovoce hodit do každé zmlsané rodiny. Hoďte si sladkou bombu na stůl! Aby ta vaše exploze stála za to, zamiřte na svůj mlsný jazyk takovými ingrediencemi, kterými spolehlivě zasáhnete cíl. Ovocem nešetřit, vejde se ho tam vážně mnoho ;-) ... určitě ještě jednou tolik, než jsem ho tam dala já. Tak se nešiďte a přidejte si do rýžového koláče štědrou dávku.

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

5 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Major Milčák Major Milčák | E-mail | 19. srpna 2008 v 15:27 | Reagovat

Usmívám se pod vousy, jak si Ti, Šárko, zase podařilo zjednodušit recept na další sladkost, tentokrát rýžový nákyp. Místo pracného vaření rýžové kaše, která se, mrcha, ráda připaluje, uděláš jen vařenou, ale značkovou. A pachtění se s třeným koláčovým základem (máslo utřít s cukrem a žloutky, bílky zvlášť našlehat) nahradíš ochuceným tvarohem a plátkem másla. Díky za tip, určitě to zkusím taky, už jen kvůli jednoduchosti a menší porci tuku, než má klasika.

2 Pivli Pivli | E-mail | Web | 19. srpna 2008 v 16:39 | Reagovat

wooow!!!

To je geniální! nevím, pro kterou verzi bych hlasovala.jestli pro sladkou nebo tu slanou.Asi pro obě...

3 Schnytlik Schnytlik | Web | 19. srpna 2008 v 16:58 | Reagovat

Jak tak koukam na ty fotky, utiram slinu a premyslim, jak tuhle dobrotu propasovat na nas stul :) Verze syrova by byla schudnejsi, nebyl by nejaky tip ukryty v rukavu?

4 Šárka Šárka | E-mail | 19. srpna 2008 v 19:06 | Reagovat

1 - Major Milčák :-)

Když jsem byla nucena přehodnotit plán a nesnažit se o recepturu, kterou tak bravurně předvedl a popsal pan Cuketka, nezbylo mi nic jiného než přijít na něco nového - jednoduchého - letního :-)

Rýžová kaše je opravdu mrška, co se ráda připaluje. Koláč se narodil snadno a ještě s menšímí obtížemi jsme ho snědli :-)

-------------------------------------------------

2 - Pivli :-)

Dokud není srovnání, těžko se rozhodnout. Že by jsme šli k Cuketkovi ochutnat? Že mě to nenapadlo ráno! :-)

---------------------------------------------------

3 - Schnytlik :-)

Dokonce si myslím, že verze sýrová by byla jednodušší. Ricotta, mozzarella, parmazán, bylinky ... Bomba di riso al formaggio ... na to existuje recept!

5 Yva Yva | Web | 20. srpna 2008 v 0:26 | Reagovat

Opět trefa do černého, Šárko.  Tak tahle bomba u mě bude expodovat často.  (To je varování těm příslušníkům mé rodiny, kteří nad mým milovaným rýžovým nákypem ohrnují nos. S takovým arzenálem  snad už nebudu mít potíže s dezertéry.) :o)

6 Šárka Šárka | E-mail | 20. srpna 2008 v 0:50 | Reagovat

5 - Yva :-)

Situace u vás je nápadně podobná situaci u nás :-) Exploze rýžové bomby zasáhla i jednoho odpůrce bílých zrnek a samotný zásah sladké dobroty ho donutil změnit na rýži názor. Podle hesla "důvěřuj, ale prověřuj", si jeho slova ověřím ještě jednou v přímém přenosu :o)

7 Bali Bali | Web | 20. srpna 2008 v 10:00 | Reagovat

od školních let si myslím, že rýžový nákyp nejím.Ani se o něj doma nepokouším, myslím, že bychom to ani jeden nejedl. Ale kdo ví?!Přitom oba máme rádi Riz au lait, tedy rýži v mléce s cukrem a vanilkou, jakou vaří naše přítelkyně statkářka. Fakt je ten, že používá čerstvě nadojené mléko, které chutná jako smetánka ;-)

Ale jak tak koukám na tvůj obrázek, mám dojem, že bych jedla i tu "bombu" ;-)

8 Shira313 Shira313 | E-mail | 20. srpna 2008 v 10:15 | Reagovat

Náš výborný sused sa nám vyhráža väčším množstvom broskýň a tak ďakujem za ako vždy super tip čo si s nimi počať :o)) Opíšem ako sa mi zadarilo.

Robievame (dosť často aj inak nevariaca mlsná polovička) ryžovú tortu podľa belgického receptu TARTE DE VERVIERS, ale to je oveľa zložitejší a zdĺhavý postup :o( , aj keď výsledok je tiež famózny.

9 Šárka Šárka | E-mail | 21. srpna 2008 v 11:26 | Reagovat

7 - Bali :-)

Výsledek záleží na tom, jak si dal "záležet" kuchař :-) Dalo by se to připravit i za pomoci créme fraiche a větší hromady čerstvého ovoce, ořechů, rozinek atd. Créme fraiche (mou nejoblíbenější surovinu) bohužel tady v ČR nahrazuji stále častěji kysanou smetanou, ale nemám pocit, že by tím jídlo samotné utrpělo. Tvaroh jsem měla po ruce a bylo to i tak dobré. Až někdy nebudeš vědět co s přebytkem rýže, třeba se recept bude hodit :-)

10 Šárka Šárka | E-mail | 21. srpna 2008 v 11:39 | Reagovat

Shira313 :-)

Rýže ve sladké podobě je zajímavá změna a tak si ráda podobu rýže užiji i na sladko. Rýžomilec jsem u nás doma jenom já, ale jak říkám, v tomto případě si pochutnal i ten, kdo rýži nemusí. Tím u mě tento recept získává na vážnosti :-) Budu se těšit na tvé zprávy ... až někdy vyzkoušíš.

11 Orange Orange | 21. srpna 2008 v 17:03 | Reagovat

Šárko, nemáš tip, ve kterém běžném supermarketu se dá koupit jakákoliv rýže na risotto? Tady fakt v okruhu 30 km nikde není... a do Makra taky daleko...

12 Šárka Šárka | E-mail | 21. srpna 2008 v 19:06 | Reagovat

11 - Orange: běžně sehnat originální rýži na risotto jen tak nejde, ale např. v Kauflandu jsem ji tuším viděla.

13 Šárka M. Šárka M. | 21. srpna 2008 v 20:42 | Reagovat

Tak jsem to tedy dnes vyzkoušela a vyšlo to. Dobré. Použila jsem ricottu, která se mi záhadně zatoulala do lednice. A švestky a hrušky jsem si natrhala na zahradě. Použitá rýže: kulatozrnná od Lagris - a myslím že je OK (chystám se na risotto, takže byla náhodou po ruce). Jen pečení trvalo opravdu dlouho, určitě alespoň hodinu. Takže děkuju za recept. Klasický rýžový nákyp už se mi asi nebude chtít nikdy dělat, je to opravdu dost práce i spousta nádobí.

14 Šárka Šárka | E-mail | 21. srpna 2008 v 22:42 | Reagovat

13 - Šárka M. :-)

Díky za zprávy! Přemýšlím o době tepelné úpravy, protože v mém případě to bylo na stole o něco dřív :-) Záleží na výšce samotného rýžové koláče a taky na použité zapékací nádobě. V neposlední řadě na samotném nastavení trouby. Když to vezmu kolem a kolem, jakmile je kůrčička koláče zlatavá, je hotovo - nezáleží na tom, zda je to o nějakou tu minutku dříve nebo později. Díky za vyzkoušení a za hodnocení receptury ;-)

15 Kytka Kytka | 21. srpna 2008 v 23:59 | Reagovat

11: viděl jsem ji v Tescu, v Hypernově a v Makru.

16 Daisy Daisy | 22. srpna 2008 v 16:09 | Reagovat

11- Orange: rýži na rizoto mají i v potravinové části obchodů Marks & Spencer - 500 g za 35,- Kč

17 Orange Orange | 22. srpna 2008 v 16:31 | Reagovat

holky, díky za tipy, ale máme tu albert, kaufland, hypernovu... a nikde nic, možná taky na malé město šetří sortimentem.....

no nic, on mi ji někdo přiveze :-), ale to vždycky musím čekat, a já bych přitom vařila teď hned :-)..

asi bude prostě babiččin rýžový nákyp...

18 Šárka M. Šárka M. | 22. srpna 2008 v 16:49 | Reagovat

Já bych to možná riskla i bez té "pravé" rýže, myslím, že to bude fajn i tak. A hlavně když se Vám teď opravdu chce a máte čas a náladu.... třeba to bude něco trochu jiného, ale určitě dobré.

19 Lenny Lenny | Web | 22. srpna 2008 v 17:44 | Reagovat

Moc chválím blog:)Sice jsem dítě,a to asi na tento blog moc nezavítá,ale blog teda chválím!Doopravdy úžasný!A báječná návštěvnost!35 online,tolik já mám za den:)Mimochodem jestli budete mít trochu "volného" času,zavítejte,prosím i na můj web,snad se Vám u mě bude líbit,můžete napsat i komentář,jako jsem to já udělala Vám:)Budu Vám vděčná,když ke mě zavítáte,a bude se Vám u mě líbit,a snad se ke mě ještě někdy vrátíte,tak jako já k Vám:))Každopádně moc děkuji!

PS:Blog je doopravdy uplně úžasný,a vidím že se mu věnujtete:)Jen tak dál!

S pozdravem,

                                                                    Lenny

20 Mysha Mysha | Web | 23. srpna 2008 v 19:10 | Reagovat

ahoj Šárko. nejdrive vam musim pochvalit blog a hlavne za nej podekovat. chodim sem cim dal casteji pro inspiraci. napadlo me ze byste mi mohla poradit jak udelam gratinované brambory?jednou sem je mela v restauaci a zachutnali ale bojim se to zkouset jentak aby mi z toho nevyslo cosi nepozivatelneho.. dekuji. s pozdravem Misa

21 Bali Bali | Web | 23. srpna 2008 v 20:06 | Reagovat

Šárko, ty jsi přes tu Itálii ;-) , tak si nenech ujít toto: http://olivovakucharka.webgarden.cz/recepty/chutne-upozorneni.html

22 Stohy Stohy | Web | 24. srpna 2008 v 7:50 | Reagovat

Výborný Blog a skvěle napsané recepty:)

23 Orange Orange | 24. srpna 2008 v 14:58 | Reagovat

Šárka... tak jsem koupila obyčejnou kulatozrnnou rýži a hned po rozbalení jsem zjistila, že jsou v ní hnusní červi... prostě když se nedaří, tak se nedaří. Šla jsem ji vrátit, koupila obyčejnou dlouhozrnnou, uvařila si výbornou rýžovou kaši a na cokoliv dalšího se vykašlala. Příště...

Mimochodem, Šárko, četla jsem v Ona dnes něco o kuchařce... kdy se na ni mám těšit, pokud to není tajné :-)?

24 Pivli Pivli | E-mail | Web | 24. srpna 2008 v 21:21 | Reagovat

Inspirována Tebou, Šárko a Rachadem jsem uplácala sobotní rýžový oběd. Vzhledově nic moc(ale vzhledem k okolnostem...), ovšem chuťově to bylo super.

Díky vám oběma za inspiraci. :-)))

http://www.souk.cz/?p=67#comment-954

25 Šárka Šárka | E-mail | 25. srpna 2008 v 10:08 | Reagovat

19 - Lenny :-)

Díky, je moc hezké, že ač jsi ve věku dítěte, které o "vědy kuchařské" zatím zájem nemá, píšeš mi milou pochvalu :o) Kouknu na tvé stránky a určitě tam najdu nějaké potěšení!

26 Šárka Šárka | E-mail | 25. srpna 2008 v 10:12 | Reagovat

20 - Mysha :-)

Díky, recept na gratinované brambory opravdu není žádná věda, ale zatím jsem ho pro své stránky nestihla zpracovat, i když brambory si takto připravuji dost často. Dám ti dobrý tip pro začátek. Zkus tento můj starší recept, který ti bude určitě chutnat. Jedná se o jednoduše pečené maso s gratinovanými brambory.

http://dolcevita.blog.cz/0704/kotlety-na-slehacce

27 Šárka Šárka | E-mail | 25. srpna 2008 v 10:13 | Reagovat

21 - Bali :-)

Díky - knížku mám od tebe a film si nahrávám a jsem na něj zvědavá.

28 Šárka Šárka | E-mail | 25. srpna 2008 v 10:16 | Reagovat

22 - Stohy :-) Díky

......................................................................................

23 - Orange :-)

Není to až tak tajné, ale zatím mohu prozradit, že zítra jedu do Prahy do tiskárny odsouhlasit plotry a ve středu jdu dát požehnání samotnému tisku. V polovině září by měla být kniha na světě. Určitě dám vědět a v této souvislosti připravuji web www.gurmanka.cz, kde bude o kníze více informací a taky prostor pro mé nové nápady.

29 Šárka Šárka | E-mail | 25. srpna 2008 v 10:20 | Reagovat

24 - Pivli :-)

O chuť jde především ;-)

Doufám, že jsi nás neproklínala? V každém případě rachad si začal, a já díky němu měla taky na stole exkluzivní rýžovou hromádku s vypečenou kůrčičkou. Takových provokací by mělo být na netu víc :o)

30 Pivli Pivli | E-mail | Web | 25. srpna 2008 v 10:33 | Reagovat

Nene, neproklínala, proklínala jsem PRE, že vypli proud a já nemohla dokoukat olympiádu a dopéci koláč do zlatova. Ale i tak to bylo moc dobré a za vaši ispiraci jsem vděčná.

31 Diny Diny | E-mail | Web | 2. září 2008 v 13:54 | Reagovat

Šárko,

tak rýžová bomba se právě peče a musím říct, že jsem se musela držet, aby vůbec bylo co péct, i v tom předpečeném stavu je to neuvěřitelně dobrý!!!:)

Fotila jsem, tak jestli můžu, s odkazem na tebe bych recept vložila na Baby cafe, ale nedá mi to, musím se tě dovolit, bude tam i odkaz na ten pravý postup od tebe (já nemám moučkový cukr, tak jsem dala krystal a nepeču na másle a strouhance, ale na peč. papíře a i ovoce mám jiné).

Jestli řekneš ne, budu respektovat, i tak si moooc pochutnám, určitě!!:)

A nejhorší je, že už vidím další švestkovou dobrotu, to se fakt nedá, na zahrádce nás zdraví posledních pár švestek, no co asi , co asi s nima udělám, nooo?:)))

Přeju krásný den:) A těším se na nové stránky:)

Diny

32 Šárka Šárka | E-mail | 2. září 2008 v 17:20 | Reagovat

Pivli :-)

Tak už máme po Olympiádě i po rýžové bombě, ale když je chuť na sladkou rýži, k tomuto receptu se vrátím i příště :-)

33 Šárka Šárka | E-mail | 2. září 2008 v 17:21 | Reagovat

31 - Diny :-)

Samozřejmě máš mé svolení :-) Jsem ráda, že se ti můj rýžový nápad líbil a ještě raději, že ve tvém receptu je i kus tvé vlastní fantazie ;-)

34 Diny Diny | E-mail | Web | 3. září 2008 v 18:26 | Reagovat

Šári, tak sýrový koláč velikosti kola od vozu zmizel rychleji, než stačil vychladnout!!!

Opravdu výborný a pro mě překvapující, že se rýže nemusí vařit dvě hodiny v mlíce, ale stačí i takhle ve vodě a je to výborný - já teda dala dva tvarohy, my jsme tvarohoví ;)

Děkuju za skvělej recept, už jsem ukecána na zítra na variantu se švestkama - měli dnes v akci, tak zítra zase mňam - i když váhám i nad tím dalším receptem, ale muž je na tu rýži, tak se asi nechám ukecat a ten další receptík holt jindy;)

Diny

35 fula fula | E-mail | Web | 6. září 2008 v 22:58 | Reagovat

ahojže už vidím další švestkovou dobrotu, to se fakt nedá, na zahrádce nás zdraví posledních pár švestek, no co asi , co asi s nima udělám, nooo?:)))

Přeju krásný den:) A těším se na nové

36 Nepřehlédněte!! Nepřehlédněte!! | Web | 6. září 2008 v 23:36 | Reagovat
37 Šárka Šárka | 7. září 2008 v 16:02 | Reagovat

34 - Diny :-)

S rýží se dají podnikat různé kousky, ale u nás domaji bohužel moc často nedělám, protože nespoutanou vášeň pro rýží mám jenom já, ale o to větší mám důvody ji připravovat netradičně a rýžovými recepturami překvapovat. Pár dobrých nápadů se mi již v archivu nakupilo, ale při nejlepší vůli nemám tolik času, abych stihla články o receptech psát tak, jak procházejí mou kuchyní ;-) Jsem ráda, že receptový nápad se ve tvé kuchyňce ujal :-)

38 Šárka Šárka | 7. září 2008 v 16:05 | Reagovat

35 - fula :-)

Píšeš o posledních švestkách v zahradě, ale u nás je to opravdu švestková invaze, která ještě nenašla cestu do mé kuchyně a už je opravdu ten nejvyšší čas. Zatím jenom koštuji rovnou ze stromu a upekla jsem 2x švestkovou dobrotu a 1x se dostalo na švestkové knedlíky, o kterých jeden náš kamarád prohlásil, že na jeho talíři to byl skutečně zlatý hřeb letošního roku, protože pro švestkové knedlíky má nefalšovanou slabost ;-) Na mě se nedostalo, tak knedlíky se švestkami budou někdy brzy zase na programu. Zdravím :-)

39 SabrinaRoth29 SabrinaRoth29 | E-mail | Web | 16. července 2011 v 13:38 | Reagovat

People deserve wealthy life and <a href="http://bestfinance-blog.com/topics/personal-loans">personal loans</a> or secured loan would make it much better. Because people's freedom is based on money state.

40 louboutins louboutins | E-mail | Web | 31. října 2012 v 14:50 | Reagovat

people with scrambled thoughts think like this:I join told all above. Let's discuss this question.
http://www.shoesgreat.com/

41 veta veta | Web | 21. června 2015 v 23:21 | Reagovat

půjčka cetelem recenze :-|

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama