Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

čínsky psáno-gong bao, čteme kung pao

8. srpna 2008 v 10:59 | © Šárka / www.gurmanka.cz |  Maso


Na toto slavné jídlo existuje jen jediný správný recept! Vezmu na to jed, že v nejbližší čínské restauraci vám naservírují parodii na kung pao a budou tvrdit, že přesně tak má kung pao vypadat. Víte vlastně, co do opravdového nejznámějšího pokrmu severočínské "mandarínské" pekingské kuchyně, o které se mluví jako o kuchyni "zlatého věku Číny" patří a co v originálním receptu nemá co dělat?

Protože jsem se tématu čínské gastronomie věnovala v dnešním vydání Lidových novin dosti obšírně, nebudu s tím na blogu nudit a odkážu na starší článek o čínské kuchyni, který jsem zde publikovala. Náhodou jsem včera na jednom jídelním lístku narazila na kung pao a neodolala pokušení. Naservírovaný výsledek se originální receptuře podobal jen v jednom jediném bodě. Burské ořechy nechyběly :o) Ovšem kari tam nemělo co dělat! O chuť chilli papričky jsem nezavadila ani jednou.

Kung pao musí být pikantně ostré i příjemně sladkokyselé s červeným nádechem omáčky. Bez použití kvalitní sojové omáčky a celých sušených chilli papriček opravdové kung pao nevytvoříte. Originál neobsahoval zeleninu. Stačilo pár ingrediencí, wok, pořádně silný plamen a za 3 minuty bylo kung pao na kulatém stole (v Číně nemají rádi čtyřhranné obdélníkové stoly, protože ostré rohy nevyzařují pozitivní energii a nepodporují dobrou komunikaci).

Recept na kuře Kung Pao (2 porce)
  • 400 g kuřecí maso krájené na kostky
  • 1 lžička máčeného škrobu
  • sůl na půl lžičky
  • 1 rozšlehané vejce
  • podzemnicový olej nebo sádlo na smažení (2 vrchovaté lžíce)
  • sušené chilli papričky vcelku (6 ks)
  • vyloupané burské oříšky (50 g)
zálivka:
  • 1 a ½ lžíce čínského rýžového vína (nahradit lze portským nebo sherry)
  • 1 lžíce sójové omáčky "fermentované"
  • ½ lžičky wej-su (MSG, tzv. glutamát sodný)
(prostřený stůl v pekingské restauraci)
Osolené maso promícháme s máčeným škrobem, ve kterém jsme rozmíchali 1 vejce a necháme odležet. Na velmi horkém woku na polovině množství sádla (nebo podzemnicového oleje) orestujeme za stálého prohazování 1 porci masa, tzn. 200 g. Všechny kousky musí být propečené stejně a měli bychom to stihnout v časovém limitu 2 až 3 minut. Na poslední minutku přidáme chilli papričky a burské ořechy, zalijeme promíchanou zálivkou z vína, sójové omáčky s wej-su a servírujeme na dobře nahřátý talíř. Aby v mase zůstala všechna šťáva, je potřeba opékat vždy jen malé množství masa ve velké pánvi. Stačí na to skutečně jen pár minut, tak své kung pao neuspěchejte a dejte mu to, co mu patří.
wej-kchou-chao - dobrou chuť

Na své objednané kung pao jsem čekala déle než 60 minut a na studeném talíři jídlo žlutě zbarvené po kari mi nepřipomínalo vůbec nic z tohoto receptu. Kung pao se nejčastěji vaří z masa kuřecího, ale není výjimkou použití masa vepřového. Když se naučíte správnou přípravu nejznámějšího čínského jídla, budou si vás považovat. I "snadné" jídlo má svá úskalí. Úspěch je ukryt v originálních surovinách a dobře regulovatelném plameni, čemuž doba sklokeramických a indukčních desek zrovna nenahrává.
Vezměte to jako soutěžní disciplinu a porovnejte si svůj domácí výsledek s nejbližším čínským bistrem. Možná budete překvapeni, v jak dobré jste formě a výsledek na vašem talíři ohromí i vietnamského občana v dresu "čínského kuchaře".

V tom nejlepším případě si zajeďte na čínu do Číny. Není vhodnější příležitost než to spojit s OH 2008 a není šťastnějšího dne než v momentě, kdy datum překypuje "magickou 8". Peking je tak obrovský, že si v něm budete připadat jako zrnko rýže. Bude vás šokovat i fascinovat zároveň.
Pokud se vrátím k čínským originálním recepturám, je nezvratným faktem, že staré české kuchařské knihy jsou věrným obrazem "palácové" noblesní kuchyně, kde najdete pravou tvář tohoto jídla. Podle mého názoru "Nová čínská kuchyně" - autor Michael Dobromil Klima, nebyla dosud překonána a právě v této knize najdete pravou tvář čínské gastronomie par excellence.

(gong bao) ... samotné "kung pao" je pouze fonetickým přepisem do českého jazyka. Vypráví se, že název tomuto pokrmu byl dán podle významného pekingského občana Ting Pao Čena, který byl úředníkem v Pekingu a jehož "úřední jméno" znělo Kung Pao. V provincii S´čchuan dohlížel na administrativu a když ho místní honoráři pozvali na slavnostní hostinu, z bohatě prostředného stolu si vybral jídlo, které na jeho počest pojmenovali jeho úředním jménem, tedy Kung Pao.
Původní fotografie na podbarvení článku byly zapůjčeny od kamaráda Michala Beranka, který publikoval svůj článek na mém blogu ZDE již v roce 2006. Konečně jsem se dostala k tomu, abych nové fotografie z Číny přepracovala a přidala je na blog. Ve spolupráci s kamarádem (neohroženým cestovatelem a dobrodruhem F. Štěpánkem) hodláme pokračovat v reportážích, kde nebude chybět adrenalin, fotografie a prostřené stoly z míst, kam se s největší pravděpodobností většina z nás nikdy nepodívá. Reportáže budou vycházet jako samostatná rubrika na nově připravovaných stránkách www.gurmanka.cz. Určitě se máte na co těšit :-)

RECEPT NA KUNG PAO OD PIVLI
Kung - pao (kung - po, kung - bo)
množství pro 4 osoby
  • 300 - 400g kuřecího masa, nejlépe stehenních řízků -jsou šťavnatější
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 bílek
  • 1 -2 lžíce kukuřičné pasty ( rozmícháme kukuřičnou mouku v trošce vody, případně použijeme solamyl či rýžový škrob)
  • 2 menší tmavě zelené papriky, zbavené semínek a rozkrájené na kousky velkosti kostky cukru(nejlepší jsou trojúhelníčky, vypadá to hezky - o to také v čínské kuchyni jde)
  • rostlinný olej
  • 2 šalotky či jarní cibulky nasekané
  • kousek čerstvého zázvoru (nebo šťáva z něj vymačkaná)
  • sušené chilli papričky (množství dle toho, kolik sneseme a podle velikosti-dávám tak 6-8 maličkých)
  • 2 lžíce kvalitní sojové omáčky světlé
  • 2 lžíce žluté bobové omáčky (dá se už sehnat i u nás)-můžeme vynechat, v tom případě dáme navíc 1 lžíci sojové omáčky
  • 1 -2 lžíce rýžového vína nebo suchého sherry
  • 150g opražených nesolených kešú ořechů (můžeme i více)
  • několik kapek sezamového oleje
  • rýže
Nakrájíme kuřecí maso na kostičky velikosti kostkového cukru. Dáme do misky a smícháme se solí, bílkem a pastou z kukuřičné mouky a to v uvedeném pořadí!
Pokrájíme papriku na kousky stejné velikosti jako maso.
Ve woku rozehřejeme olej, jakmile se z něj začne kouřit přidáme kuřecí maso a asi 1,5 minuty smažíme. Vyjmeme děrovanou lžící a dáme do tepla.
Přidáme do woku cibulku, zázvor(nebo jen šťávu - tu dávám já), chilli papričky a papriku. Smažíme opět asi 1,5 minuty, Pak přidáme zpět maso a obě (případně jen jednu) omáčku a víno. Vše dobře promícháme a smažíme ještě asi 1,5 minuty. Nakonec přidáme kešú oříšky. Podáváme s rýží, pokapané sezamovým olejem.

Servíruji k tomu buď vychlazený kompot lychi nebo okurkový salát (okurka na hranolky a zálivka je rozdrcený česnek, pár kapek sojové omáčky, pár kapek rýžového octa, pár kapek vína a sezamový olej -vše se našlehá a promíchá s okurkou)

ryži vařím podle thajského receptu, je vždycky přesně jak má být (stejný zdroj, kuchařka 1000 klasických receptů z celého světa)

Thajská jasmínová rýže (ale funguje na basmati, lepivou i jinou!)
množství pro 4 osoby
  • 225g rýže
  • 4,5 dl vody
Rýži propláchneme studenou vodou. Dáme ji do hrnce, zalijeme příslušným množstvím vody a přivedeme k varu. Jakmile se rýže začne vařit, promícháme ji, přiklopíme a oheň stáhneme na minimum. NEODKRÝVÁME a vaříme 10 minut. Pak odklopíme, načechráme vidličkou a ještě přiklopíme. necháme 5 minut odpočívat. Pak znovu načechráme a servírujeme.
Dodržíme-li tento postup, bude rýže skvělá, půjde perfektně nabírat i hůlkami a je moc dobrá.

Místo kešú oříšků v kung - pao můžeme použít i burské oříšky, nebo jiné, důležitá je křupavá složka, která je jedním z charakteristických rysů sečuánské kuchyně. Ale kešú nám chutnají nejvíce.

Podotýkám, že takto připravené kung - pao se tak na 90% blíží tomu, co jsme jídávali v restauraci Dlouhá zeď.

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

8 lidí ohodnotilo tento článek.

Anketa

Máte rádi čínskou kuchyni?

ano 87.4% (215)
ne 6.5% (16)
ano, ale mám alergii na glutamát sodný 6.1% (15)

Komentáře

1 Kateřina Kateřina | 8. srpna 2008 v 12:01 | Reagovat

Nádherně tímto článkem doplňujete informace v Lidovkách! Moc gratuluji ke skvělému vstupu na českou novinářskou scénu. Já věděla, že to přijde! Obdivuji vaši všestrannost, protože gastronomických pisálků máme v zemi dost. S noblesou vám vlastní vyčníváte.

Kateřina

2 Romana Romana | 8. srpna 2008 v 12:32 | Reagovat

Nějak ten článek v Lidovkách nemůžu najít, nemůžete mi dát odkaz?

Čínskou kuchyni mám moc ráda. Doma jsem měla těžce ukořistěné čínské kuchařky, koukala jsem, že dneska je můžete koupit za korunu

http://www.aukro.cz/item411590402_cinska_kuchyne_iiipredkrm_salaty_ryby_drub_.html

http://www.aukro.cz/item411589060_cinska_kuchyne_i_polevky_maso_zelenina.html

http://www.aukro.cz/item411589693_cinska_kuchyne_ii_mouka_ryze_soja.html

Podle nich mi to docela vycházelo, ale teď jsem už dlouho nic nevařila a koupím si to od Číňanů. I když jsem zjistila, že moje oblíbené jarní závitky s takouvou náplní z nudlí a mletého masa jsou asi vietnamské, ne čínské.

Taky doporučuju se jít podívat do tržnice Sapa /psal o tom Cuketka/, jídlo je tam fakt jiné a moc dobré: http://www.cuketka.cz/?p=725

Pardon, jestli pletu dohromady čínskou a vietnamskou kuchyni, ale my tady to tak nerozeznáme /nebo jen já?/.

3 Šárka Šárka | E-mail | 8. srpna 2008 v 12:51 | Reagovat

1 - Kateřina

Díky. Samotný blog je zdrojem zábavy a příjemného odreagování, kde není potřeba brát věci až tak vážně. Psát o čínské gastronomii je téma tak pestré, že cokoli bylo napsáno je v konečném důsledku jen malou miskou rýže na bohatě prostřeném stole. Jak známo, tou malou miskou si jenom zaplácneme volné místo v žaludku a nestane se zdrojem naší zábavy, protože na čínském stole je toho tolik, že člověk neví kam dříve se svými hůlkami skočit.

Díky za komentář, Šárka

4 Šárka Šárka | E-mail | 8. srpna 2008 v 12:54 | Reagovat

2 - Romana :-)

Článek v Lidovkách je v Magazínu LN, který je přílohou dnešních novin a je na str. 26 - 29.

Tržnici znám a je to opravdu svět sám pro sebe. Kdo má rád asijskou kuchyni, měl by tam zavítat. Díky za dobré tipy na kuchařské knihy z aukra! Kdo si bude chtít doplnit svou knihovnu, ten odkazy ocení. Díky :-)

5 Jana Jana | E-mail | 8. srpna 2008 v 13:14 | Reagovat

Také se přidávám ke gratulantům. Váš článek v Lidovkách mě mile potěšil. Budete pokračovat? Blogy sice jsou spíše zábava, ale i tak čtenář pozná, kdo má co říct a nabídnout. Povrchního "plkání " a kritizování je všude nadbytek. Přeju hodně energie a tvořivých nápadů. Hezký den.

6 Romana Romana | 8. srpna 2008 v 13:25 | Reagovat

4- Děkuju, tak to si Lidovky koupím. A jsem ráda, že takové články jsou.  Přesně jak říká Jana, většina jsou jen plky. V Reflexu musím snášet Macka, který si říká kerblíku "kebrdlík" a tvrdí, že balsamikový ocet se dělá z bazalky.

7 Schnytlik Schnytlik | Web | 8. srpna 2008 v 13:49 | Reagovat

Cinska kuchyne mne prilis neuchvatila, zrejme za to muzou ceske napodobeniny a neblahy zazitek z jedne prazske restaurace. Nicmene v Sarcine podani by to asi stravitelne bylo :) Clanek bych si rada precetla, ale u nas jsou lidovky jaksi nedostupne :( Nevenoval by mi nekdo jedno radne ohmatane a aspon desetkrat prectene vydani? Prosim, prosim....

9 Schnytlik Schnytlik | Web | 8. srpna 2008 v 15:26 | Reagovat

Jano, diky za odkaz! Ale stejne, to ochmatane vydani bych brala :)

Sarko, gratuluji, krasny clanek! Ostatne nic jineho se cekat nedalo :)))

10 Diny Diny | E-mail | Web | 8. srpna 2008 v 20:02 | Reagovat

Schnytlik, pošli adresu na můj email, jedno hodně ohmatané a dětskými ručičkami poznamenané vydání příští týden ráda pošlu:)

Šári, k článku jsem ti psala u buchet ;)

11 zarox zarox | E-mail | Web | 8. srpna 2008 v 20:12 | Reagovat

Stručné, přehledné a vtipné čtení, tedy na blogu i v Lidovkách. Blahopřeji k postupu do vyšší ligy. Vzpomínám na příliv "čínských" restaurantů, které se začaly po Praze objevovat bezprostředně po revoluci. Byly skoro stále prázdné a já jen žasla, proč v cizině znamená čínská restaurace cosi levného, když tady to byla stále poměrně luxusní záležitost. Zato dnes se s bistry roztrhl pytel, čímž kuchyně zlidověla, ale zároveň tak trochu přišla o exotičnost. Přípíjím kan-pej (díky i za obohacení slovní zásoby).

12 Veronika Veronika | 8. srpna 2008 v 23:33 | Reagovat

Neznáte někdo recept na čínské koláčky štěstí? Chtěla bych zoriginálnit rodinné večeře :)

13 jednorožec jednorožec | 9. srpna 2008 v 0:47 | Reagovat

11, zarox: Na to si pamatuji také a na tu prázdnotu nových jídelen.  

Na tu starou čínskou restauraci ve Vodičkově si například lidé v kanceláři střádali do kasičky celý měsíc a pak šli na jídlo, o kterém si  zase celý měsíc povídali a vyprávěli o tom jiným.  Já jako nemajetný student jen chodil mlsně okolo.  Nebyly dveře s tyrkysově zeleným károvaným motivem a s červeným drakem, či dvěma? A malým okýnkem, asi A5?

Šuškalo se v Praze, že nové post-sametově-revoluční restaurace fungují především jako pračky peněz.

14 Michal Michal | E-mail | 9. srpna 2008 v 0:50 | Reagovat

Už je to dávno, co jsem si od kamaráda na jeden den vypůjčil jedinou čínskou kuchařku která tehdy byla, "Počítání nudliček v jarní polévce". Kdo si to ještě pamatuje? Já si ji tenkrát celou vlastnoručně opsal, nic jiného mi nezbývalo.

Teď si žiju v zemi, kde je čínská restaurace na každém rohu. Naposled jsem si dal Kung-Pao asi před dvěma měsíci, a bylo to FUJ!!! Hlavní ingredience - řapíkatý celer, další mrkev, pak hrášek. Potom třepavá omáčka ze škrobu a pro dobrou vůli trochu kuřete.

Díky Šárko za recept, un na to do hospody nepůjdem.

15 jednorožec jednorožec | 9. srpna 2008 v 2:55 | Reagovat

'třepavá omáčka ze škrobu' (14)  mě velmi odradila při naší poslední návštěvě čínské r v Anglii, na přání mé ženy (narozeniny).  Osobně mě zdejší čínské vyvařovny nijak neoslovují.  :-(  Držgrešle.

Jednou jsme jedli v Bostonu, Massačůsets, coby hosti čínského Američana, objednal v restauraci vše předem.  Ale tam zase byl problém s etiketou. On, jako hostitel, vše servíroval. Ryba (s hlavou) měla speciální funkci. Šla mě z toho všeho lebka kolem!

Nejvíc si pamatuji hmatatelný hic a pak nakonec nádherné velké porce vychlazeného melounu, toho, co znám z Čech, watermelon. Áááá.

16 Pivli Pivli | E-mail | Web | 9. srpna 2008 v 9:54 | Reagovat

krásný článek, na Lidovky se musím kouknout! veliká gratulace. To je zvláštní...zrovna jsem si u Cuketků  na foru (Nádobí) pochvalovala, jak se mi v mém woku dělá báječně kung-pao, ačkoliv nemám pořádný fire, jako často mají čínští kuchaři...Telepatie?:-)))

jestli mohu, přidala bych svůj oblíbený recept na kung-pao...

17 Simča Simča | 9. srpna 2008 v 10:56 | Reagovat

Ahoj Šárko, tak jsem neodolala a také se musím přidat ke gratulantům ohledně tvého článku v Lidovkách :-) Moc povedený jako vše, co se zrodí pod tvým "perem"! Mnoho dalších úspěchů!!!

18 Šárka Šárka | E-mail | Web | 9. srpna 2008 v 12:08 | Reagovat

DÍKY VŠEM za komentáře a za názor na čínskou kuchyni, která má opravdu na tisíce tváří a ani sebedelší článek nemůže informacemi nasytit dokonale, protože vždy zbude hladové místo :-)

19 Šárka Šárka | E-mail | Web | 9. srpna 2008 v 12:11 | Reagovat

jednorožec :-)

Informace naprosto detailní o první české čínské restauraci nám může dát jenom pan Michael Dobromil Klima! www.hostovka.cz neboť tam působil jako ředitel a jeho česky vydané kuchařské knihy o čínské kuchyni vystihují opravdu tu nejautentičtější tvář.

20 Šárka Šárka | E-mail | Web | 9. srpna 2008 v 12:14 | Reagovat

Pivli :-)

10 x ANO !!!! na tvůj recept na kung pao se těším a zprezentuji ho zde pro nás všechny. Musíš mi ho poslat mailem a já článek zpracuji. Protože blog nemá tolik možností, už brzy budu mít nové stránky na adrese www.gurmanka.cz a tím pádem i jiné možnosti. Díky předem :-)

21 Šárka Šárka | E-mail | Web | 9. srpna 2008 v 12:17 | Reagovat

Jana - Romana - Schnytlik - Zarox - Diny - Simča :-) Díky!

14 - Michal - Počítání nudliček v mé knihovně chybí, ale někde ji ulovím a už se těším, až ty nudličky budu mít příležitost spočítat :-) e zajímavé, že kung pao opravdu všude vypadá i chutná jinak :-) Dobře to demonstrují fota v Lidovkách, kde je toto jídlo vyfotografované přímo v čínském restaurantu v Pekingu a u nás v ČR. Najde se tam víc jak 10 rozdílů :-)

22 Šárka Šárka | E-mail | Web | 9. srpna 2008 v 12:20 | Reagovat

12 - Veronika :-)

I když na štěstí zakleté v malém koláčku nevěřím, recept opatřit nebude problém. Určitě někdo otevře nějakou kuchařku a poradí. Když ně, tak ti recept dodám, ale momentálně mám opravdu zoufale málo času, ale kousek štěstí i bez koláčku mám pořád :-) Jde o to, jak velké sousto toho štěstí kdo z nás hledá. Čeho mám dostatek, brzy mě to znudí ... štěstí počítám na drobky a umím si každý ten miniaturní kousíček užívat :-) Koláčky štěstí jsou fantastická věc, znám je, ale nikdy jsem je doma nevyráběla.

23 rachad rachad | E-mail | Web | 9. srpna 2008 v 13:07 | Reagovat

Škoda že nečtu noviny, ale troufám si říct že vyšla nová hvězda! :-)  Pokud si dobře vzpomínám, pan Klíma dělal ve Vodičkově ulici provozního ( což nijak nesnižuje kvalitu jeho skvělé kuchařky ). Jeho knihu samozřejmě mám, stejně jako Sísovo Počítání nudliček v jarní polévce.  V Praze byly běžně k sehnání v antikvariátech. Autentická kuchyň z Vodičkovy ulice je k ochutnání v Hostivicích za Prahou ( směr Karlovy Vary ) kde vaří jeden z veteránů z Vodičkovy ulice Vláďa Suchý. Až pojedete kolem, tak ho moc pozdravujte!! Má úžasnou knihovnu a miluje svou práci. btw. čínských restaurací je v Praze mizivě málo. To ostatní buď nejsou Číňané ( většinou Vietnamci ), nebo nejsou kuchaři, což je samozřejmě znát...:-( Nechápu, proč se místo " uspokojování poptávky " radši nevěnují svojí prosté a skvělé kuchyni.

24 Standa Standa | Web | 9. srpna 2008 v 13:26 | Reagovat

Skvělý článek v Lidovkách! Děkuji za fascinující odhalení světa čínské gastronomie, který teprve objevuji.

25 Šárka Šárka | E-mail | Web | 9. srpna 2008 v 14:25 | Reagovat

23 - rachad :-)

Díky ;-) Od tebe mě každá chvála moc těší. Naprosto přesně jsi vystihl situaci a vlastně i mou ústřední myšlenku, kterou jsem do svého článku o čínské kuchyni implantovala. Taky nechápu, proč si vietnamští spoluobčané hrají na čínské kuchaře a prezentují něco, co jim není blízké. Doma konzumují svoji úžasnou vietnamskou kuchyni a nad nabídkou svých bister ohrnují nos a diví se, že my to jíme :-) Raději bych chodila do poctivého asijského bistra, kde by si nikdo na nic nehrál a vařil to, co sám a s chutí jí.

K Vláďovi do Hostivic s chutí zajdu. Díky za dobrý tip.

26 Šárka Šárka | E-mail | Web | 9. srpna 2008 v 14:30 | Reagovat

24 - Standa :-)

Ó děkuji! Je to jenom malé poodhrnutí záclonky, za kterou se ukrývá fascinující a šokující svět.

Psát o čínské gastronomii je téma slovy neuchopitelné. Cokoli bylo napsáno je jen malou miskou suché rýže na bohatě prostřeném stole. Pořád je tolik fascinujících skutečností, které se na první pohled neukáží, ale to tušení nových zážitků je vzrušující ;-)

27 Bali Bali | Web | 9. srpna 2008 v 17:42 | Reagovat

milá Šárko, taktéž gratuluji. Ač mám už noviny doma, nemám čas si je přečíst. To asi stihnu až návštěva odjede ;-)

Recept na koláčky mám někde doma, dala mi jej kdysi moje singapurská učitelka. Časem najdu a napíši rcp sem.

28 Láďa Láďa | Web | 9. srpna 2008 v 17:55 | Reagovat

Velmi duležitý článek pro všechny blogery, prosím zkopíruj si ho také na svůj blog! Všichni musí vědět, že je blogindex.cz podvodná společnost!

http://politik.blog.cz/0808/blogindex-cz-podvod

29 Michal Michal | E-mail | 9. srpna 2008 v 20:22 | Reagovat

Jó stžará dobrá čínská restaurace ve Vodičkové. Jednorožec si ty dveře pamatuje dobře. A udělat si reservaci nejlépe týden dopředu. Večeře stála hrůzu peněz, nejméně 50 korun na osobu!!! Ovšem jejich polévka, pak černé vejce, kung pao, nebo štěstí, nebo... a pak zelný salát, Bože kde jsou ty časy. Tak aspoň půjdem na oběd do Thajské, kde ještě vaří jak se má, ne čína american way.

Počítání nudliček pokládám za jednu z naprosto geniálních kuchařek, protože to nejsou je recepty, ale první část seznamuje s historií kuchyně, prostě je to krásné čtení. Bohužel zub času a hlavně úprk do emigrace způsobil, že už můj opis nemám. Škoda.

30 Šárka Šárka | E-mail | Web | 10. srpna 2008 v 0:48 | Reagovat

27 - Bali :-)

Díky ;-) Koláčky štěstí podle tvého receptu fakt upeču. Autentické recepty jsou nejlepší! Těším se :-)

31 Šárka Šárka | E-mail | Web | 10. srpna 2008 v 0:55 | Reagovat

29 - Michal

Zlatou éru ve Vodičkově jsem propásla, ale chválu na ni pějí štamgasti pamětníci ještě dnes. Tu geniální kuchařku si opravdu musím sehnat, protože miluji kuchařské knihy s literární omáčkou :-) Budu přemýšlet za které nejbližší dveře antikvariátu vezmu. Dokud tu knihu neseženu, nebude se mnou k vydržení.  Měj se hezky, zdravím!

32 Tea Tea | 10. srpna 2008 v 11:25 | Reagovat

Čínská kuchyně je báječná, ale v současné době se inflační spirála roztočila ve všech možných oblastech, hudby, filmu, kuchyně a bohužel i té skvělé čínské. Miluju černá čínská vejce, ale ta pravá jsem měla naposledy právě ve výše jmenované Vodičkově ulici, před tzv. sametovkou. Pak jsem to několikrát zkoušela, ale byla to jen obyčejná vejce tmavé barvy.:-(

Stačí, když do něčeho dám sojovku a hned se mi vybaví "Zelená hospoda" a jak Velký učil vařit Malého a jak z toho nakonec vznikla "ryba spadlá s poličky koření" :-)- "počítání nudliček"

Pana Klímy si velice vážím a jako na potvoru, tu jeho "čínskou" zrovna nemám. Ale budu se snažit doplnit sbírku. Ovšem zase jsem si to vynahradila na italské a mexické, kde jsem se naučila tolik, jak snad nikde. Děkuji, pane Klímo. :-)

Moje také oblíbená kuchařka, dokonce tak, že každý list je již přilepen izolepou, je "Orientální kuchyně" od Mistra kuchaře Jiřího Šourka, který mimochodem  také vařil v pověstné Čínské restauraci ve Vodičkově ulici. Možná by někdo namítl, že to nejsou autentické recepty, ale nežijeme v Číně a kuchařka byla také poplatná době, kdy se např. rýžové víno shánělo velmi obtížně, spíše bylo nesehnatelné......a kung pao bych mohla zase někdy udělat, díky za inspiraci, Šárko...:-)

33 rachad rachad | E-mail | Web | 10. srpna 2008 v 15:13 | Reagovat

32: Se surovinami byl za dob Vodičkovy problém, ale nenechte se mýlit. Tenkrát jezdili v rámci " kulturní výměny" kuchaři z Číny zaškolovat české kuchtíky.

34 Edy Edy | 10. srpna 2008 v 16:24 | Reagovat

33: Min. 1 x za rok se vozily z Číny i originální produkty!

35 Pivli Pivli | E-mail | Web | 10. srpna 2008 v 17:24 | Reagovat

Šárka:děkuji, receptík pošlu mailem, včera jsem nestíhala, byl výlet na Okoř a testování piva v hospůdkách a dortíků v cukrárně. Chichi.

Rachad: ano, ano...star is born!!!

Na Pankráci bývala skvělá čínská restaurace Dlouhá zeď. Teď je na Barrandově...tam jsem ještě nedorazila, ale v Dlouhé zdi jsme bývali tak 2x do měsíce. Nikde jinde jsem nejedla tak dobrou rybu ve sladkokyselé omáčce či kung-pao (po, bo). A Mravenci lezoucí na strom!!!Mňam! A špíz z vepřového, úžasně ochucený římským kmínem, případně na závěr polévka s chřestem  a nebo s krevtkami... Když onehdá skvělý textař Michal Prostějovský zjistil, že bydlím kousek od Dlouhé zdi, říkal mi, že je to nejlepší čínská restaurace v Praze. A prý to tak skutečně bylo. Jinak jsem jich tolik nenavštívila, ve Vodičkově jen 1x -zážitek! A pak u Botanické zahrady. Tam nám nejvíc chutnal moučník - smažená zmrzlina, to byla fakt bomba!!!Teď tu máme místo Dlouhé zdi Peking. Ještě jsem ho nenavštívila, ale zatím na něj jde chvála.

36 Pivli Pivli | E-mail | Web | 10. srpna 2008 v 18:02 | Reagovat

ad čínské koláčky štěstí:

http://www.tyden.cz/rubriky/apetit/zahada-kolacku-stesti-rozlustena_41499.html

je to zajímavé...

37 Tea Tea | 10. srpna 2008 v 22:36 | Reagovat

33,34: Ano, tehdy se dovážely originál produkty a čínští kuchaři sem jezdili v rámci "družby". Kde že loňské sněhy jsou...;-)

38 Michal Michal | E-mail | 10. srpna 2008 v 23:41 | Reagovat

Ke koláčkům štěstí se váže vzpomínka.

Když jsme přišli do Ameriky jako zcela čerství "emouši", netušili jsme a nevěděli mnohé.

Náš starostlivý úřad pro uprchlíky pro nás uspořádal v parku piknik, v rámci družby mezi národy a seznamování se. Každý přinesl něco k jídlu a tehdy jsme poprvé ochutnali koláčky štěstí. Nikdo nám ovšem předem neřekl co obsahují a tak jsme vyjeveně zírali jeden na druhého, proužky papíru nám čouhaly z úst a my nechápali cože je to za vtip.

39 Pivli Pivli | E-mail | Web | 11. srpna 2008 v 1:01 | Reagovat

38. : :-))))

20. : článek přečten, moooc hezké, doufám, že nebude poslední (já vím, že ne)!

Recept jsem si dovolila poslat mailem.

40 jednorožec jednorožec | 11. srpna 2008 v 2:12 | Reagovat

38: Michale, blaží mě, že jste si zachoval evropský smysl pro humra.  ;-)

41 Verča Verča | E-mail | 11. srpna 2008 v 13:05 | Reagovat

Je to jen u mě, nebo se vám dnes taky špatně zobrazuje tento blog?

Dnes jsem koukala že čínské koláčky prodávají v Lidlu. Už mám krabičku doma jsou moc dobré ty věstby jsou v angličtině a v němčině. Ale už se moc těším až koláčky zkusím ukuchtit doma. Prosím Zda-li by někdo nemohl mailem poslat recept.

předem děkuji

42 Rudka Rudka | 11. srpna 2008 v 15:03 | Reagovat

Článek z novin si najdu na internetu a v klídku si ho pročtu a také se připojuji s gratulací. Před chvilkou jsem si zasedla k počítači s tím, že se musím podívat na nějaký zajímavý recept, protože mám v lednici na kostičky nakrájené kuřecí maso. Samozřejmě, že jsem jako první otevřela tyto stránky a jaká náhodička, připravila jsi nám zrovna čínský recept který se perfektně hodí.

43 Pivli Pivli | E-mail | Web | 11. srpna 2008 v 23:09 | Reagovat

Tak nevím, jestli mail dorazil, něco se mi vrátilo jako nedotučitelné, nefungující adresa...

44 Šárka Šárka | E-mail | Web | 12. srpna 2008 v 8:33 | Reagovat

38 - 40 :-)

Evropský smysl pro humra ;-)

45 Šárka Šárka | E-mail | Web | 12. srpna 2008 v 8:36 | Reagovat

42 - Rudka :-)

Článek na netu má nedostatky díky špatnému překopírování, za které já nenesu žádnou odpovědnost :-) Na čínu přijed k nám! Doufám, že to ještě letos stihneme a posedíme v letní kuchyni a pořádně ji pokřtíme. Ahoj ;-)

46 Šárka Šárka | E-mail | Web | 12. srpna 2008 v 8:37 | Reagovat

43 - Pivli - nedošel !!!

adresa gurmankacz@seznam.cz je funkční a nebo zkus skachova@odvlhcovani.cz. Díky ;-)

47 Šárka Šárka | E-mail | Web | 12. srpna 2008 v 8:45 | Reagovat

32 - Tea :-)

O "Počítání nudliček" se obohatila má knihovna právě nyní. Ještě že existují antikvariáty na netu, které splní všechna naše přání :-) Mezi námi mě daleko víc baví objevovat knižní poklady na staré půdě. Dnes najít starou půdu plnou pokladů není tak jednoduché, protože všechen prach a haraburdí již bylo vymeteno a nepotřebné knihy skončily dosti nedůstojně. Ne všichni mají ke knihám intimní vztah tak jako my tady :-) Už se těším na to, jak budu nudličky v čínské polévce počítat ;-)

48 renata renata | Web | 12. srpna 2008 v 11:49 | Reagovat

připojuji se také s gratulací. Je super, že o jídle píše někdo, kdo mu už věnoval tolik času s takovým nadšením a láskou...

PS: je spolupráce s LN oním překvapením, o kterém se tady asi tak před měsícem mluvilo? ;-)

49 Šárka Šárka | E-mail | Web | 12. srpna 2008 v 16:04 | Reagovat

48 - renata :-)

díky! spolupráce s LN byla spontánní záležitost, na překvapení jsem pracovala celé léto :-) ... už brzy ho odtajním.

50 renata renata | 12. srpna 2008 v 19:54 | Reagovat

že by konečně kuchařka? ;-)

51 Pivli Pivli | E-mail | Web | 12. srpna 2008 v 22:11 | Reagovat

46. odesláno znovu. Snad tentokrát úspěšně.

Co medvědi? Doufám, že se tu příště neobjeví recept na grizzlyho se šalvějí. :-)))

52 Šárka Šárka | E-mail | 15. srpna 2008 v 13:50 | Reagovat

51 - Pivli :-)

Díky došlo! Medvědi nic nevědí :-)

---------------------------------------------------

Pokud budete mít problémy s komentáři, není to na vaší straně, ale blog zase pěkně blbne a tak se mi již podařilo pár komentářů smazat :-(

53 Bali Bali | Web | 15. srpna 2008 v 17:43 | Reagovat

rcp na koláčky štěstí jsem nenašla, ale určitě se  doma někde povaluje.

A když je ta Olympiáda, tak jdu dělat na večeři Nem ;-)

Nový komentář

Vezměte na vědomí, že diskuse je moderována. Než se nový komentář začne zobrazovat, musí jej nejdříve schválit autor blogu.

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama