Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Ve znamení borůvkového koláče a knedlíků

14. července 2008 v 1:22 | © Šárka / www.gurmanka.cz |  Sladká kuchyně
Mezi nejlepší věci na světě patří "borůvkový koláč"! Sezóna borůvek je v plném proudu, chtělo by to osvědčený recept na koláč. Mám ho pro vás ;-)
Borůvkám se letos u nás nedá vyhnout. Bude-li jimi vaše domácnost zaplavena, likvidujte je praktickým způsobem. Upečte si koláč. Nebo rovnou 2. Já recept nehledám, protože již dávno ten svůj nejlepší mám. Těsto tenoučké jako slupka, kraje zlaté a křupavé, nechybí ani čepice ze sladké žmolenky. Nemáte-li po ruce svůj recept, dejte na mé rady a upečte borůvkový koláč podle mého receptu. Než se koláč upeče, ještě pár řádek borůvkového čtení.
O tomto víkendu proběhlo v BOROVANECH u Českých Budějovic tradiční "Borůvkobraní". Hlavním programem bylo nedělní klání v pojídání kynutých borůvkových knedlíků. V místních restauracích se nabízelo borůvkové menu a rady rozdávali mistři řemesla kuchařského, v Borovanském mlýně se točilo borůvkové pivo.
V opravdové jihočeské chalupě se najdou nejméně 2 staré hřebeny na borůvky; bez nich by nebylo "borůvkobraní". Bez borůvek zase knedlíky, žahour ani koláče. Za časů našich dědů a babiček si to trhání borůvek usnadňovali. Borůvkovým keříkům to nesvědčí, proto hřebeny necháme pěkně ležet na půdě.
Borovanské kynuté knedlíky se žahourem
  • 500 g mouky (hladká a polohrubá půl na půl)
  • 250 ml mléka
  • 30 g droždí
  • 1 vejce
  • sůl
  • trocha cukru
Žahour = tradiční jihočeská borůvková omáčka
  • 500 g borůvek
  • 125 ml vody
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžička solamylu (nebo hladké mouky či vanilkového pudinkového prášku)
  • 250 ml mléka (nebo kávové smetany)
  • případně špetka skořice
Zadělejte kvásek a z ingrediencí vypracujte těsto; kyne pouze půl hodiny. Nakrájejte je pak na kousky, ze kterých uděláte kuličky a necháte kynout další čtvrt hodiny. Knedlíky vařte buď ve vodě 10 minut (po 5 minutách je obraťte), anebo v páře 8 až 10 minut. Hotové propíchněte vidličkou. Žahour připravíte tak, že borůvky zalijete vodou a rozvaříte, pak přidejte cukr a máslo. V mléce či smetaně rozšlehejte solamyl (pudink či mouku) a borůvky zahustěte. Jen krátce povařte, lze přidat i skořici. Podávat ho můžete také k lívancům či ke svítku.
Originální receptura, podle které se na letošním Borůvkobraní navařila hromada borůvkových kynutých knedlíků. Jedlíků bývá víc než knedlíků, nezbylo nic.
Závěrem poslední zprávy z borůvkové burzy: cena za 1/2 litru fialové dobroty se včera pohybovala na 70,00 Kč. Koho chytne nápad vydat se na borůvky přímo do lesa, ať na "hřebeny" zapomene, trhá se rukama :-)
Pokud se vám náhodou stane, že borůvky začnou nudit, zkuste je do koláče posadit na nadýchanou tvarohovou peřinu. Určitě vás zase začnou bavit ;-) Když upečete borůvkové koláče, nebudete mít problém s tím, jak se jich zbavit. U nás mizí rychlostí světla. Užijte si taky trochu z toho borůvkového léta!

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

10 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 primula primula | 14. července 2008 v 6:28 | Reagovat

Milá Šárko, recepty jsou pěkné, osvedčené a patří k létu. Co je ale nepřípustné a k létu by vůbec patřit nemělo, je trhání borůvek hřebeny. Lesní zákon zakazuje sbírat plody způsobem, který poškozuje les a trhání borůvek hřebenem k tomu patří. Hřeben ničí borůvčí a to většinou tak, že usychá.

2 Šárka Šárka | E-mail | 14. července 2008 v 6:59 | Reagovat

1 - primula :-)

Jsem ráda, že to zaznělo, protože útoky česáčů jsou tu opravdu nechutné. Je pravda, že na jeden jediný koláč je potřeba víc jak hodina času, ale 1x ročně si takový luxus dovolit může každý. Hodina prožitá v lese je 100x lepší než hodina prosezená u TV :-)

3 Tommy Tommy | Web | 14. července 2008 v 7:34 | Reagovat

klasický kynutý knedle s borůvkama už sem letos měl, takže žahour asi vynechám, ale ten koláč rozhodně zkusím...!

4 Šárka Šárka | E-mail | 14. července 2008 v 7:43 | Reagovat

3 - Tommy :-) Rozhodně mohu doporučit!

Borůvky zlepšují noční vidění - kdo rád ponocuje u pc, měl by snídat borůvkový koláč :-)

5 Papaja Papaja | Web | 14. července 2008 v 7:52 | Reagovat

Šárko, borůvky miluju. Tím více, že je tak málo příležitosti si na nich pochutnat. A přiznám se, že si většinou borůvky koupím od pouličních prodavačů. Když jdu lesem, tak sice mám modrý jazyk od borůvek, ale na koláč to nikdy není...

P.

:-)

6 Šárka Šárka | E-mail | 14. července 2008 v 7:57 | Reagovat

5 - Papaja :-)

Přiznám se, že to dělám většinou zrovna tak :-) Než člověk natrhá borůvky na jeden velký koláčový plech, musí se činit půl dne. Cena od pouličních prodavačů je celkem směšná :-)

7 MUDr. Watson MUDr. Watson | 14. července 2008 v 8:50 | Reagovat

Šárko, proč jsou na těch starých hřebenech z půdy čerstvé lístky?

8 Dv Dv | Web | 14. července 2008 v 8:52 | Reagovat

No jo, ale jak borůvky trhají na ty objemy právě ti prodejci? O tom jsem mockrát přemýšlela i proto, že naše rodina  nikdy hřeben neměla a vždy jsme odcházeli z lesa správně fialoví a s bolavýma zádama:)  (snídám u tohohle příspěvku tematicky právě borůvkový koláč:)

9 Romana Romana | 14. července 2008 v 9:27 | Reagovat

V Praze se většinou borůvky prodávají za 45-50 Kč za 1/2 l. Třeba před Tescem Zličín, u metra Hůrka, Luka, Holešovická tržnice a další.

10 Šárka Šárka | E-mail | 14. července 2008 v 9:57 | Reagovat

7 - MUDr. Watson :-)

Zkoušela jsem funkci starých hřebenů na svých zahradních borůvkách :o)

11 Šárka Šárka | E-mail | 14. července 2008 v 10:04 | Reagovat

8 - Dv :-)

S borůvkovým koláčem je to velmi stylové :-) S těmi prodejci je to jasná odpověď. Zdejší lesy jsou v obležení a kdybych chtěla vyrazit do lesa na borůvky, musím jet až na Landštejn. V podstatě trhám borůvky jen tak na chuť do pusy, jednu misku na koláč a potom chodím na své kanadské borůvky do zahrady. V sezóně alespoň jeden borůvkový koláč musí být!

P.S.

Zkoušela jsem hřeben na zahradních borůvkách a nejde to zrovna moc dobře :-) Kdo bude potom vybírat ty lístečky, co se do borůvek dostanou? Spoléhám se na primitivní nástroj = mé ruce :o) V případě trhání borůvek to zrovna člověku moc od ruky nejde.

12 Šárka Šárka | E-mail | 14. července 2008 v 10:06 | Reagovat

9 - Romana :-)

To je tedy velmi slušná cena! A já si říkám, že i těch 70Kč je sakra solidní cena za tu dřinu :-)

Za 45Kč je to opravdu zadarmo.

13 pixy pixy | E-mail | 14. července 2008 v 11:01 | Reagovat

Ano ano, co oči nevidí, srdce nebolí... Člověk to ví, že holit borůvčí hřebenem je ošklivé, a-áno, sám by to určitě neudělal; a ďobat v podřepu do hrnečku jednu kuličku po druhé, to taky ne. Ale koupit před Teskem litřík za padesát, to už je bez morálních výčitek...

A kdepak se před těmi Tesky ty hektolitříky vzaly? Jakpak jim do bandasek samy naskákaly, aby se jim vyplatilo i za 50 je prodávat? Oholené krkonošské, šumavské a mnohé jiné stráně mluví za vše. <a href="http://en.wikipedia.org/wiki/TANSTAAFL">Tanstaafl</a>!

14 Rudka Rudka | 14. července 2008 v 12:01 | Reagovat

Ach, borůvky, tak to je moje slabost. Mám je velice ráda, ale na sbírání mě nikdo nedostane. Každý rok si je poctivě koupím, i když v lese je mi krásně a ráda jsem na houbách třeba celý den. Koláček už jsem také nějaký upekla a snad ještě upeču. Ten tvůj je lákavý a asi budu muset zase navštívit trh.

15 Šárka Šárka | E-mail | 14. července 2008 v 12:33 | Reagovat

13 - pixy :-)

Jak to ti pokoutní padouši česáči dělají, že v těch prodávaných borůvkách není ani lístek? Zkusila jsem si to na vlastní borůvkové úrodě a je to téměř nemožné! Vybírat z borůvek prťavé lístečky je ještě horší, než ďobat z borůvčí jednu kuličku za druhou :-)

16 Šárka Šárka | E-mail | 14. července 2008 v 12:36 | Reagovat

14 - Rudka :-)

Ach jo, mé borůvkové koláče jsi propásla, ale pro všechny případy rok co rok dostávám borůvkovou pozornost do mrazáku přímo z knížecího lesa :-) Máš ho u mě a upeču ti ho třeba v listopadu. Musíš se pro něj dostavit osobně! ;-)

17 Vladimír Vladimír | 14. července 2008 v 12:46 | Reagovat

Můj děda, který je už 25 let po smrti, chodil do lesa (u Veselí nad Lužnicí směrem na Blata) celou dobu, co pamatuji (tj. tak asi v šedesátých a sedmdesátých), každý den ráno v 5. Před polednem byl zpátky a v sezóně měl na řídítkách kola dvě plechovky s jahodama (jak se tam tenkrát borůvkám říkalo), tj. 5-10 kg, tašku s houbama a na nosiči otep klacků na topení. Vždycky česal hřebenem a říkal, že když se to umí, tak to borůvčí prospívá. Staré se očeše a mladé lépe roste. Ale je pravda, že tenkrát sběračů zdaleka nebylo tolik, jen dědkové a babky, mladý nikdo, do lesa se jezdilo na kole a lidé se vůbec chovali trochu jinak. Asi to bylo takové to rozumné využívání zdrojů. My teď na druhém konci republiky jdeme večer do lesa a ty dva litry na koláč a knedlíky nasbíráme rukama.

18 Vladimír Vladimír | 14. července 2008 v 12:47 | Reagovat

15 Lístečky se vyfoukají z dlaně při přesunu borůvek z hřebene do bandasky :-)

19 Šárka Šárka | E-mail | 14. července 2008 v 13:12 | Reagovat

17 - Vladimír :-)

Černé jahody z "Veselských Blat" :-) Tak tam to moc dobře znám. Tam opravdu nejde jen tak chodit, protože houby i borůvky by se musely přeskakovat. Jsem ráda, že to zaznělo z úst někoho, kdo zdejší kraj zná. Místní lidé říkají to samé. I česat borůvčí se musí umět. Ovšem nikdo z místních nedělá nepřiměřené borůvkové zásoby, ale dojde si jen tak pro misku plodů na koláč. Z čerstvých borůvek je ten koláč absolutně nejlepší :-)

---------------------------------------------------

Co se lesa týká, je potřeba se o něj starat a ne ho jen drancovat. Místní se starají, tak si zcela spravedlivě odnesou výslužku v podobě fialových bobulí. Ovšem musejí být rychlejší než nájezdy městských česáčů, kteří pořádají loupeživá přepadení. Jinak nezbývá nic jiného, než si u silnice zakoupit půllitřík a nebo si nechat zajít chuť :-)

20 Bali Bali | Web | 14. července 2008 v 14:49 | Reagovat

Poslední mražené borůvky jsem si s chutí vyplácala na ty skvělé lívanečky;(http://olivovakucharka.webgarden.cz/recepty/bajecne-livanecky-la-nigella.html). Už to vypadalo, že letos žádné borůvky neseženu, ale nakonec jsem je koupila u Vietnamců! Litr za 70 Kč. Tak mám dva litříky zase v mrazáku, ale asi zajdu pro další, ať mám i na ten tvůj skvělý koláč! Už jsem ho pekla Francouzům, olizovali se. Koláč fakt nemá chybu, foto zde: http://olivovakucharka.webgarden.cz/image/9679405

Jako dítě jsem borůvky sbírala, ale teď si je radši koupím. Ale kdyby byla borůvka velká jako pomeranč, tak bych na ně klidně zase šla ;-)

21 Herkules Herkules | 14. července 2008 v 15:22 | Reagovat

Kdybych nevlezl do vlastního lesa s hřebenem na borůvky, neměli bychom z čeho doma upéct koláč. Loupeživí měšťáci nemají zábrany a oholí všechno do poslední mrtě! Sorry, všech se to pochopitelně netýká. Vyhrává ten rychlejší.

22 Šárka Šárka | E-mail | 14. července 2008 v 15:25 | Reagovat

Bali :-)

Dobrá zpráva! Ať Frantíci vidí, že se u nás taky ohromně vaří :-)

23 Šárka Šárka | E-mail | 14. července 2008 v 15:26 | Reagovat

21 - Herkules :-)))

O tom to celé je - Rychlejší vyhraje :-)

24 Yva Yva | Web | 14. července 2008 v 18:23 | Reagovat

Koláčů a knedlíků s borůvkami nikdy není dost. Ty kynuté dělám, ale borůvky dávám rovnou dovnitř (zvyk z domova). Navrch tvaroh, cukr a polít máslem. Mňam! Ono by ale vůbec nebylo na škodu ty plněné ještě polít žahourem. :o) Koláč vypadá fantasticky, borůvky a tvaroh jsou nebeská kombinace!

Nevím, jak jsme to v dětství dělali, ale na lesní borůvky jsme chodili každé léto a bylo jich vždycky dost na koláče, na knedlíky i do zavařovaček. Asi že nás byl houf? ;o)

25 burmajones burmajones | E-mail | 14. července 2008 v 20:04 | Reagovat

šárko,lístečky se normálně vyfoukají

26 Šárka Šárka | E-mail | 14. července 2008 v 20:33 | Reagovat

24 - Yva :-)

Žahour - slovo samotné na mě působí velmi nevábně, ale ta stará tradiční borůvková omáčka nemá ani jednu chybičku. Naučila jsem se ji připravovat až zde. Pocukrovaný tvaroh s máslem mě taky dokáže nadchnout :-) Upřímně řečeno, patřím spíš do kategorie lidí, co sladké moc v oblibě nemají. Až na některé občasné výjimkym, např. borůvkový letní koláč z první lesní úrody ;o)

27 Šárka Šárka | E-mail | 14. července 2008 v 20:34 | Reagovat

25 - burmajones :-)

V jednoduchosti je krása! Že mě to ale nenapadlo :-) Ze mě by dobrý česáč nebyl. Díky

28 Alienn Alienn | 14. července 2008 v 21:56 | Reagovat

Šárko, předem chci hlavně poděkovat za Vaše krásné stránky, které jsem dnes objevila. Už teď mám vybráno hodně receptů, které určitě vyzkouším. Úplně první bude Váš borůvkový koláč a to přestože nejsem příliš zdatná pekařka:-) Jen bych se ráda zeptala, na jak velký plech koláč děláte. Myslíte, že když ho udělám do zapékací koláčové formy, že to bude akorát? A ještě kolik asi borůvek na něj padne? Musím je koupit, tak abych věděla kolik přibližně, aby byl dobrý a poctivý. Děkuji předem za rady.

29 Šárka Šárka | E-mail | 14. července 2008 v 22:34 | Reagovat

28 - Alienn :-) Díky!

Koláč peču v klasické kruhové formě o průměru 27 cm. Borůvek se do něj vejde něco kolem 1/2 litru. Snad mé rady dopomohou ke zdárnému pekařskému výsledku a k slastnému borůvkovému opojení :-) Budu držet palce!

30 felixa felixa | Web | 15. července 2008 v 12:48 | Reagovat

To je pohádka! Ten koláč je na fotce jako opravdový, jen sáhnout a ochutnat... až se mi splašily všechny chuťové buňky :o) A rychlý...  takové recepty miluji!  Moc pěkný blog, sem je radost chodit na návštěvu :o))

31 petra petra | E-mail | 15. července 2008 v 13:52 | Reagovat

Milá Šárko,

vidím, že jsi pronikla do kuchyně naší ZŠ :o))Škoda, že borůvky kromě těch čerstvě do pusy- nemusím, protože očividně knedlíky jsou to nejlepší, co naše milé dámy z kuchyně za mnoho let uvařily.Nejspíš jim podšoupnu tvoje stránky, aby dostaly inspiraci . Mimochodem, chodím sem ráda, recepty zajímavé, fotky zahubí anorexii v počátku, díky za to.

32 Šárka Šárka | E-mail | 15. července 2008 v 19:52 | Reagovat

30 - felixa :-)

Chuťové buňky je potřeba trochu poškádlit :o) Jak správně říkáš, recept je to opravdu velmi rychlý (pokud si odmyslíme cestu do lesa a sběr hlavní koláčové hrdinky = borůvky). Ale na druhou stranu je zase ta cesta do lesa zdravotní a relaxační terapií. Řekla bych, že cesta ke zdraví vede přes borůvkový koláč :o)

33 Šárka Šárka | E-mail | 15. července 2008 v 20:16 | Reagovat

31 - petra :-)

Borůvkobraní mě spolehlivě dovedlo až na stránky vaší ZŠ :o)

Milá Petro,

pozdravuj kuchařky a pokud jsou jejich úžasné borůvkové knedlíky jediným majstrštykem, chtělo by to provětrat  vyčpělé receptury a udělat v nich pořádný průvan :o) Kdo svede borůvkové knedlíky, ten svede hravě všechno ostatní. Já těm dámám věřím!

Mimochodem, díky za všechny návštěvy na mém blogu :-) Budu muset začít propagovat víc jihočeských receptur, protože jsou stavebním kamenem celé naší české kuchyně. Určitě se do Borovan přijedu podívat :o) Mám to za rohem. Borovanská reportáž by nebyla vůbec marná :o)

34 Janina Janina | 15. července 2008 v 23:55 | Reagovat

tyjo kolik sem chodí za den lidí, za chvíli to bude jak na iDnesu :))))))) jinak koláček vypadá hodobožově, už druhý den uháním manžela, aby mi sehnal borůvky, kvůli pár neúspěchům to nevzdám...... :))

35 Šárka Šárka | E-mail | 16. července 2008 v 0:02 | Reagovat

34 - Janina :-)

Dobré jídlo vnáší jen pozitivní myšlenky :-) Proto se nás tu setkává čím dál víc. Takový obyčejný koláč si dokáže získat patřičnou pozornost. Ve své kategorii je to celebrita :-) Jen tak nějaký koláč se mu nevyrovná. Určitě si ho nenech ujít :))

36 Schnytlik Schnytlik | Web | 16. července 2008 v 8:17 | Reagovat

Sarko, tohle jste mi nemela delat :( ja mam na ten kolac taaaaakovou chut, ale u nas jsou k sehnani jen boruvky plasticke, a ty by to asi cele pokazily...

37 Šárka Šárka | E-mail | 16. července 2008 v 10:29 | Reagovat

36 - Schnytlik :-)

Borůvkové toužení má taky něco do sebe :-) Rozhodně je to v konečném výsledku dietnější počínání, když na koláč jenom myslíme než když ho máme na stole na dosah ruky a celý ho zlikvidujeme :-) Já už se nějak na ty borůvky nemohu podivat.

Budu muset změnit téma :-) A to radikálně! Už na tom pracuji...

38 Schnytlik Schnytlik | Web | 16. července 2008 v 10:49 | Reagovat

:)

39 petra petra | E-mail | 16. července 2008 v 14:13 | Reagovat

Ptám se s nadějí..bude maso ? :o))))

Holky pozdravovat nebudu, páč jsem s nima lehce na válečné noze. Jejich majstrštyk je sedm názvů pro jeden  neidentifikovatelný pokrm. Na druhou stranu, vařit ve velkém není legrace (jestli sem některá zabloudí, abych dostala alespoň tu poléfku s ovesnou vločkou). Až budeš příležitostně "za rohem", stav se na matrice. Jsem vlídný úředník.

40 felixa felixa | Web | 16. července 2008 v 14:40 | Reagovat

Šárko, jsi zabodovala:  :o))))) "... cesta ke zdraví vede přes borůvkový koláč...,"  tak tohle nesmí upadnout v zapomnění, budu to muset šířit dál :o)) i s autorem samozřejmě. Jo, jak já miluju les, jenže za borůvkama to mám dost z ruky, takže nezbyde než tržiště :o(

41 Šárka Šárka | E-mail | 16. července 2008 v 20:10 | Reagovat

39 - petra :-)))

Vypadá to tady jako v cukrárně, to je fakt. Chtělo by to něco peprnějšího. Končím s medovými recepty a nachystám něco z jiného soudku :-)

Vlídně zdravím vlídnou úřednici a příležitostně si nenechám ujít příležitost zaskočit na radnici.

42 Šárka Šárka | E-mail | 16. července 2008 v 20:14 | Reagovat

40 - felixa :-)

Všechno je o úhlu pohledu. Když chci, umím se na věc správně podívat :-)))

43 felixa felixa | Web | 16. července 2008 v 20:42 | Reagovat

Šárko, to jo, ten úhel pohledu ti jde móóc  dobře :o)), jak jsem si pročítala komentáře... každý tu byl spokojen... a já také :o)))

44 jednorožec jednorožec | 17. července 2008 v 0:40 | Reagovat

Nostalgie jako hrom!

Na Plzeňsku to byly také vždy "černé jahody". Koláč z nich považuji za jeden ze špičkových výtvorů české kuchyně. Zejména mírně vychlazený, nikoliv z ledničky, tu jsme tenkrát ani neměli, ale z chladného špajzu. Mhmm!

Mohu si tu v UK o borůvkách nechat pouze zdát. Zde jsou na trhu "blueberries" skoro velikosti třešní. Některé se sice dají jíst, ale chutí a intesitou se NIKDY, NIKDY nevyrovnávají s malými borůvkami divokými. Barvu mají pouze ve slupce; dužina je zelená. Slabý to odvar originálu.

Užívejte si! Přeji vám, jammy buggers!  :-)

45 Terezka Terezka | 18. července 2008 v 10:38 | Reagovat

Šárko, děkuji za inspiraci. Spojila jsem dva tvé recepty a výsledek je zde http://tege.blog.cz/0807/kolac-s-ovocem-a-pudingem

Těsto použito jako na tvůj borůvkový koláč a vafle s jahodami a pečeným pudingem mě navedly na krém.

Děkuji a těším se na další recepty. Škoda, že se s dětmi na borůvky nedostanu...tak snad za rok.

46 Šárka Šárka | E-mail | 18. července 2008 v 11:20 | Reagovat

44 - jednorožec :-)

Ze všech koláčových drobků vůně nostalgie na povrch se dere. Vánek vzpomínek přivál dětství melodii ;-)

47 Šárka Šárka | E-mail | 18. července 2008 v 11:29 | Reagovat

45 - Terezka :-)

Skloubit 2 dobré věci v jeden báječný celek je dobrý počin :-) Pudinkový krém je naprosto spolehlivý a dá se aplikovat na všechny druhy ovoce, co se nám dostanou do kuchyně. Díky za dobré zprávy z tvé kuchyně a pozdravuj 2 roztomilé mrňousky!

48 Michal Michal | E-mail | 19. července 2008 v 20:59 | Reagovat

Zpráva o pečení.

Díky moc za tenhle recept, kde těsto jen jen "tácek" na držení ovoce, o to lepší, aspoň pro nás to je.

A teď, protože ve zdejších suchých lesích Idaha o borůvku člověk nezavadí, koupil jsem litr u stánku na rohu, jsou z farmy a tedy veliké. Stálo to 6,00 dolarů.

Protože nejsem žádný troškař, udělal jsešm těsta rovnou ze dvou dávek, vyválel na placku na 2 pleších (nebo plechách?), protože se mi nechtělo leťět kupovat formu na koláč. Ovšem ten litr borůvek se vešel přesně na ten jeden plech, na druhý tedy přišly meruňky.

Teď mlsám a drobím si do klávesnice.

Takže, ještě jednou dík, protože tohle je něco co nám v životě v americe chybělo.

49 Petra P. Petra P. | E-mail | 20. července 2008 v 14:53 | Reagovat

Ahojky, právě jsem se vrátila z dovčy ve Vašem kraji a mimo jiné jsme se byli podívat i na borůvkobraní. Bohužel knedlíky nám vyprodali těsně před nosem, tak jsem si jich včera trochu nasbírala při zpátečí cestě a teď jsem hledala nějaký receptík na pravý žahour. Moc mne potěšil aktuální článek z akce i s pravým borovanským receptem - jdu na to! Dík!

50 Šárka Šárka | E-mail | 20. července 2008 v 21:02 | Reagovat

48 - Michal :-)

Tak to mám radost, že koláč zabodoval i za mořem a mám o tom čerstvé zprávy. Díky za inovaci v pečení na velkém plechu. Taky jsem si říkala, že bych se do toho měla pustit ve velkém :-) Nemusela bych 2x po sobě dělat kulatý koláč, který je za minutku pryč. Chlap si holt umí vždycky poradit!

Měj se prima Michale a díky za komentář :-)

51 Šárka Šárka | E-mail | 20. července 2008 v 21:06 | Reagovat

49 - Petra P. :-)

Ahoj! Tak doufám, že dovča byla příjemná (počasí trochu narušilo letní náladu a pršelo víc než je zdrávo), ale určitě si vezeš z dovolené pěkné zážitky. Domácí knedlíky se žahourem "od tebe" budou určitě lepší než ty borovanské, tak si jich v teple domova pěkně užij a ať je zase někdo nezbaští před nosem :-) Určitě budou ukrutně dobré! ;-)

52 Bazalka Bazalka | E-mail | 22. července 2008 v 13:28 | Reagovat

Ahoj Šárko,

chci se vyznat z lásky k Vašemu borůvkovému koláči /jakož i jiným receptům/, našla jsem ho loni při slídění po jednoduchém, leč chuťově uspokojivém borůvkovém koláči a tento prostě nemá chybu a i nepříliš zručná kuchařka jako já s ním slaví úspěch! Teď si na něm pochutnáváme z čerstvých borůvek,v zimě z těch v mrazáku a plech nám do druhého dne málokdy vydrží :o) Dnes tedy slídím za účelem nalezení nějaké dobroty z černého a červeného rybízu, protože jsme jím zavaleni /nepochybuju, že budu úspěšná/

Zdravím

Bazalka

53 Šárka Šárka | Web | 22. července 2008 v 15:08 | Reagovat

Ahoj Bazalko :-)

Mimochodem, krásné pojmenování! U nás je (byl) rybíz taky v přesile, ale likvidovala jsem ho koláčem. Poradím malou fintu, jak jeho kyselou povahu trochu zmírnit. Připraví se těsto jako na tento borůvkový koláč, uvaří se vanilkový pudink, vlije do do koláčové formy na těsto, zasype hojně rybízem /klidně mixem z černého i červeného/, posype sladkou drobenkou a upeče. Není li chuť na pudinkový podklad, je prima i tvarohová vrstva, tzn. 250 g tvarohu rozmíchat s 1 vejcem a moučkovým cukrem, potom zasypat rybízem a lehce drobenkou a upéct. Mám i jiné tipy, ale musím trochu prozradit, že jsem ve finále se svou kuchařskou knihou, kde jsem pár takových nových nápadů uveřejnila, proto je nechávám mimo blog :-)

Moc zdravím a fakt jsem potěšena, že koláč tak dobře funguje i za prahem mé kuchyně. Pro mě je to taky jasný favorit! Ať se ti podaří nad rybízem vyhrát! Předem díky za informace o bojové strategii, jak se u vás zneškodňoval. Jistě to poslouží i ostatním. Mě nevyjímaje :-) Krásné (nejen rybízové) léto přeje Šárka

54 Eliza Eliza | E-mail | Web | 22. července 2008 v 21:00 | Reagovat

Tak koláčů bylo na dva plechy, a už večer nezbyl žádný. Tak teď mně čekají ještě ty tvoje knedlíky.

Jinak musím říct, že snad není nic, co by mne u tebe nelákalo, a i ty tvoje fotky jsou perfejtně zvádnuté.  Moc pěkné k počtení i k pokoukání. Zdravím. eli.

55 Šárka Šárka | Web | 22. července 2008 v 23:40 | Reagovat

54 - Eliza :-)

Koláč sám o sobě se tvářil velmi fotogenicky, tak jsem na té fotografii nemohla nic pokazit :-) Pochvala od výtečné fotografky, kterou já chodím obdivovat fakt potěší. Doufám, že i knedle navodí příjemné a libé pocity. Všechno "kulaté" působí uklidňujícím dojmem ... a když jsou u toho ještě borůvky, tak je to absolutní blaho :o)

Zdravím. Š.

56 Kateřina Kateřina | 24. července 2008 v 11:48 | Reagovat

těsto na koláč se chladí, drobenka je připravená, jen místo úžasných borůvek příjdou na koláč krásné tmavé višně. Tak doufám, že tím nic nezkazím!

57 Šárka Šárka | Web | 24. července 2008 v 15:23 | Reagovat

56 - Kateřina :-)

Červenec je zaslíbený červené barvě, tak rozhodně sytě rudé višně budou na koláči vypadat úžasně. A to si ani netroufám představit, jak luxusně to bude chutnat :-)

58 zuzka zuzka | 24. července 2008 v 22:43 | Reagovat

Tak já se přiznám, že se mi dostaly borůvky pod ruku a zkusila jsem knedlíky a žahour vytvořit. Řeknu Ti, to byla taková dobrota a hlavně to nedalo moc práce. Já jsem vždycky knedlíky pracně plnila ale tohle je ještě lepší. Tak jsem díky Tobě byla za hvězdu v kuchyni. Už mám další borůvky protože se musím ještě jednou nacpat touto dobrotou. Na koláč taky taky dojde, dokud ještě borůvky jsou.

59 Diny Diny | E-mail | Web | 26. července 2008 v 10:45 | Reagovat

Šári,

já tu jen uslintávám, u nás borůvky dozrávají později, právě teď je jejich čas, takže zítra vzhůru s prstíčky a hrníčky do našeho lesa:)

Děkuji za nakopnutí, nádherné a motivační recepty i fotky, no jako vždy! Moc ráda sem k tobě chodím na návštěvu:)

60 Šárka Šárka | E-mail | 26. července 2008 v 23:09 | Reagovat

58 - Zuzka :-)

Taky jsem si říkala, že si naši předci uměli s borůvkami poradit :-) Žahour pochází od Jindřichohradeckých pánů, kterým se přezdívalo "Žahúři". A to si představ, že na pořádnou prohlídku zámku jsem se ještě nedostala. Asi půjdu na nějakou tu "noční" - ve dne není čas :-) Zajeď, vyrazíme tam spolu.

61 Šárka Šárka | E-mail | 26. července 2008 v 23:13 | Reagovat

59 - Diny :-)

Moc ráda tě tu potkávám :-) S prstíčky a hrníčky si vyrazit do lesa je zárukou, že takový koláč bude chutnat prostě nebesky dobře, protože každý si představí ten svůj podíl v podobě nasbíraného hrnečku. Ať to tam baví celou tvou rodinku a borůvky ať padají jedna po druhé do hrníčku :-) Dnes jsem byla na Buchtobraní v Holašovicích a bylo tam víc krásných hrníčků než slibovaných buchet :-) Už chystám malou reportáž z místa činu. Měj se prima a užij si borůvkovou neděli!

62 Pivli Pivli | E-mail | Web | 27. července 2008 v 0:46 | Reagovat

44. : nojo, kanadské borůvky, to není ono. Ani se člověk pořádně nezapatlá.

Dnes jsem dělala mini tvarohové knedlíčky, podávané s čerstvými rozňahňanými borůvkami (koupenými na trhu, byly z Moravy) a ozdobené krémem ušlehaným z pomazánkového másla a šlehačky.

Mana nebeská to byla. Kynuté knedle  a žahour jsou skvělé, dnes byla ale chuť  na ty lehké tvarohové.

Ovšem ten koláč, Šárko...ten je! Jako od babičky...

63 Šárka Šárka | E-mail | 27. července 2008 v 12:28 | Reagovat

62 - Pivli :-)

kanadské borůvky jsou takovým kanadským borůvkovým žertíkem a parodií na ty naše české z lesa :-) Ovšem vypadají krásně a mám je jako solitér v zahradě, kde doplňují zrovna kvetoucí modrou hortenzii. Sluší jim to takhle v páru. Když jdu kolem, tak si z keříku nějakou tu borůvku vždycky ukousnu, když už je mám pod nosem.

Koláč musí být jedině z těch od lesa, to jsou potom v puse nebesa :-) Tohle koláčové období mě umoří, musím držet dietu! Včera jsem byla na "Buchtobraní" - a tím můj sladký život končí! Skočím střemhlav do záhonu se zeleninou. Dnes se chystám na lečo.

64 Pivli Pivli | E-mail | Web | 27. července 2008 v 15:34 | Reagovat

:-)))

Krásný report o Buchtobraní jsem četla.

Taky jsme přeslazení, proto dnes bude takový pěkný vietnamský receptík z vepřového, zeleniny a nudlí. Naštěstí jednoduchá příprava, anžto grilovat na balkoně bych se neodvážila, šoupnu maso do trouby. Stát v tomhle vedru u plotny by mne asi zabilo.

65 Lea Lea | E-mail | 9. února 2009 v 21:45 | Reagovat

Ahoj Šárko:)

Dneska jsem dostala obrovskou chuť na borůvkový koláč a řekla si, že zkusím něco trošku jiného než peču normálně. Tvůj recept přišel jako dar z nebes a musím uznat, že výsledek je fantastický:) Chutná celé rodině a nese se i ochutnat hned ráno do práce mlsným kolegům. Jdu mrknout i na další recepty.

Máš krásné stránky a ještě jednou díky

66 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 9. února 2009 v 22:04 | Reagovat

65 - Lea :-)

Vůbec to není špatný nápad, udělat si zimní borůvkový koláč. Pekla jsem ho minulou sobotu z poslední zásoby mražených borůvek. Pod borůvky jsem dala pro změnu nadýchanou tvarohovou peřinu. Jen se po něm zaprášilo :-)

Díky za komentář a díky za to, že mé recepty zkoušíš ve své kuchyni. Tak snad bude koláč chutnat i kolegům :-)

67 Madla Madla | E-mail | 13. února 2009 v 8:26 | Reagovat

Paní Šárko,

vím, že to k tomuto receptu nepatří, ale nemáte nějaký dobrý tip na zpracování čerstvého rybízu? Potřebuji nějak zužitkovat zmražený rybíz z léta a nenapadá mě žádná laskomina. Klasický kynutý koláč manžel moc nemusí a tvaroh bohužel také ne (ačkoli zaretušovaný v koláči jej snědl i s pochvalou několikrát :-)). Jinak Vaše recepty jsou pro mne velikou inspirací a vždy se těším na něco nového. A ještě bych se chtěla zeptat, zda nechcete rozšířit svůj blog o novou kategorii věnovanou luštěninám. Ty jsou totiž velice opomíjené a přitom, když se umí připravit, jsou báječným a chutným zdrojeem bílkovin. Takový falafel (já kuličky pékám v troubě) - to je mana nebeská. Nebo opomíjená obilovina našich prapředků - pohanka...mňam :-)

68 Madla Madla | E-mail | 13. února 2009 v 8:27 | Reagovat

Omlouvám se za předchozí komentář, samozřejmě mělo být mraženého rybízu...Jak tu tak slintám, tak ani nevím, co píšu...

69 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 13. února 2009 v 9:41 | Reagovat

67, 68 - Madlo

Nějaký recept mám, publikovala jsem ho i ve své knize "Rande s gurmánskou v české kuchyni", kde jsem se věnovala ovoci z české zahrady. Rybíz nemohl chybět. Jdou to vynikající jogurtové muffiny, kam se vejde rybízových kuliček celá miska. Je to taková mimořádně chutná bleskovka, za 30 minut je na stole (s přípravou i pečením). Bohužel tento recept na stránkách nemám.

Pokud jde o luštěniny, jsou opravdu nejen zdravé, ale též i vynikající. Je škoda, že tu zatím nemám ani jednu recepturu. Doma je samozřejmě z času na čas připravuji. O luštěninové receptury své stránky ráda vylepším. Mám mnoho materiálu ve svém archivu, ale bohužel málo času na to, abych je pro blog zpracovala. O pohance ani nemluvě, i ta je výtečná a do naší české stravy již po staletí patří.

Díky za milý komentář :-)

70 Januna Januna | 11. července 2009 v 20:15 | Reagovat

[11]:
Dobrý den Šárko,

v těh hřebenech přece nejsou lístky z kanadských borůvek :o) Ač pomalu již 2 desetiletí je ze mne jak já říkám "pražská naplavenina" pocházím ze Soběslavska, tudíž chodím na borůvky také na blata, o kterých tu psal Vladimír. Na borůvky vyrážím s hřebenem a nemíním se za to před někým obhajovat. Trhat borůvky hřebenem mne v dětství naučila má babička. Když to člověk umí, tak opravdu borůvčí neničí, za tím si stojím. Místní lidé borůvky takto trhat umí, ale běda, když dorazí k hřebenem někdo neznalý! Byla jsem toho svědkem - to je tak opravdu útok na borůvčí. Myslím, že jste také rodilá jihočeška, a tak jistě patříte mezi ty, co to s hřebenem umí. Tak se nenechte nikým peskovat a domutit k drobné lži. Příští víkend budeme trávit víkend opět na blatech .... :o)

71 Šárka Šárka | E-mail | Web | 12. července 2009 v 17:17 | Reagovat

[70]: Januna:

Dobrý den,
s tímto názorem se tu setkávám naprosto běžně :-) Místní to umí a lesy neničí (nakonec trhají si jen tak v rozumném množství, aby bylo na pár koláčů a na nějaký ten knedlík se žahourem). Horší je to s nájezdy městských borůvkomilců. Těm hřeben do rukou opravdu nepatří.
Užijte si víkend na blatech :o)

72 charlotte olympia pumps charlotte olympia pumps | E-mail | Web | 31. října 2012 v 13:50 | Reagovat

I happen to enter your blog with the help of Google search. To my sheer luck I got what I was searching for. Thanks.
http://www.shoesgreat.com/

73 tea length wedding dresses tea length wedding dresses | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 5:43 | Reagovat

A. Swimming trunks.
http://www.threedress.net/

74 Michaela Michaela | E-mail | 9. srpna 2014 v 17:48 | Reagovat

Recepty zkusím oba :) Dneska jsme byli na borůvkách v lese, záda mě bolí, ale doufám, že to bude stát za to. Bohužel před námi tam někdo s hřebenem řádil a fakt je to poznat.

75 jagriti jagriti | Web | 21. června 2015 v 3:30 | Reagovat

pujcka ihned ceska sporitelna :-P

76 Pavel Pavel | 13. července 2016 v 16:53 | Reagovat

I hřeben lze používat do značné míry šetrně, tak tady neplácejte:)

77 DolceVita, www.Gurmanka.cz DolceVita, www.Gurmanka.cz | E-mail | Web | 21. července 2016 v 20:42 | Reagovat

[76]: Pavel:

Přesně tak :-) Pokud si vlastník lesa rychle neočeše, nic mu tam nezbude. Tady to místní lidé s hřebeny opravdu umí velmi šetrně a kvůli borůvkám nepodnikají nájezdy. Stačí tak na dva až tři koláče a něco z dlaně rovnou do pusy.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama