Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Plněné papriky v rustikálním pojetí

21. července 2008 v 9:09 | © Šárka / www.gurmanka.cz |  Zelenina
Jenom v létě mají papriky a rajčata tu nejopravdovější a nejintenzivnější barvu, chuť i vůni. Je hřích obcházet kolem nich a neuvařit si nějakou letní dobrotu právě z této zeleniny. Udělala jsem si chuť na plněné papriky s rajskou omáčkou. Na nedělní oběd mi to přišlo slavnostnější než pouhé lečo, na které nejspíš letos přijde řada ještě několikrát. V mém skleníku to hraje všemi barvami a vzduch voní majoránkou. Nanosila jsem si zralá rajčata a trikoloru paprik (žluté a oranžové buclaté soudky a hromádku zelených). Pestrá bedýnka zeleniny ze zahrady rozjasnila deštivou neděli. Doběhla jsem pro čerstvý tymián a majoránku, aby rustikální pojetí bylo dokonalé.
  • 6 baculatých barevných paprik
  • 4 rajčata
  • 3 cibule
  • 600 g mletého masa
  • 1 vejce
  • 1 lžíce hořčice
  • 1 lžíce smetany
  • sůl
  • pepř
  • čerstvá majoránka
  • bylinková sůl (vegeta)
  • hrst strouhanky
  • 1 stroužek česneku
  • špetku koření Čubrica
  • hrst syrové rýže
  • 2 bobkové listy
  • 2 kuličky nového koření
  • 2 kuličky celého pepře
  • 4 kostky cukru
  • rajský protlak "passata di pomodoro" (670 g)
  • kostka masoxu
  • špetka skořice
  • 1 dl vody
U paprik na barvě pramálo záleží, ale měly by mít dobrou dosedací plochu, protože jim to bude v pekáči slušet "nastojato" lépe než když budou polehávat na dně. Když budou mít podobu baculatých soudků, budeme je péct i s uříznutou pokličkou. Myslete na to, aby papriky vypadaly co nejlépe, proto neodkrajujte vršky se stopkou ledabyle, ale uřízněte s citem slušivou baretku s anténkou. Chutné jídlo si zasluhuje udělat i umělecký dojem. Aby měly papriky "pod čepicí", šoupněte jim pod uříznutou pokličku kousek čerstvého tymiánu nebo majoránky.
Připravené a očištěné papriky od žebroví a semínek naplníme masovou směsí. Tu připravíme z mletého masa, u kterého bychom měli dbát na to, aby nebylo příliš tučné. Maso osolíme, opepříme, přidáme 1 jemně nasekanou cibulku, utřený česnek, lžíci hořčice, hrst strouhanky, čerstvě drhnutou majoránku, čubricu, 1 vejce a lžíci smetany. Směs dobře promícháme a přidáme syrovou rýži. U nás doma platí zásada, že šidit maso rýží se nemá, tak dávám jen tak nepatrně, ale když dáme podle chuti víc, nestane se nic. Kouzlo syrové rýže zapracuje a papriky budou krásné jako po faceliftingu :-) Maso se vypeče a ztrácí na objemu, syrová rýže se v omáčce dovaří a objem zdvojnásobí. Paprikám se jako malým zázrakem vypnou bříška a masová nádivka je krásně zakulatí. Proč se zdržovat s vařením rýže? Na tuhle malou fintu jsem si přišla už dávno, tak to taky zkuste.
Zastavili jste se u špetky koření Čubrica? Věřte tomu, že do mletého masa není lepšího koření než právě tato tradiční bulharská oblíbená směs, která je k dostání i u nás. V Bulharsku to se zeleninou i mletým masem dělají sakra bravurně, tak uvěřte tomu, že bez čubrici se dobré mleté maso neudělá. Voní saturejkou, pískavicí (řeckým senem), celerem a libečkem.
Masovou směs máme připravenou a je potřeba ji transportovat lžící do ctěných paprik. S tím žádná extra práce není, protože tlusťoučké papriky se plní velmi pohodlně a můžeme si na to troufnout polévkovou lžící. Masovou nádivku pěkně upěchujeme a papriky naskládáme do pekáčku, který má svého dvojníka v podobě pokličky! Poklička bude na pečení důležitá. Když není poklička, pomůžete si alobalem. Do pečící nádoby kolem paprik rozházíme 2 na plátky pokrájené cibule, 2 nakrájené zelené papriky, 4 rajčata. K tomu 2 bobkové listy, 2 kuličky nového koření a stejný počet pepřových kuliček. Zalijeme dobrým rajským protlakem (přimlouvám se za italský z neapolských skvostných podlouhlých rajčat San Marzano! tuhle lahůdku si nakupte na zimu do zásoby, protože tohle rajče přišlo rovnou z ráje a žádné jiné mu nemůže konkurovat).
Přidáme 1 dl vody, kolem paprik rozdrobíme kostku masoxu a do každého roku zapékací nádoby vhodíme jednu kostku cukru, aby se chuť doladila do příjemného sladkokyselého tónu. Papriky by měly být v rajské šťávě potopené tak do poloviny výšky. Delikátní šmrnc opatří mrňavá špetka skořice a větvička tymiánu pohozená ladem v pekáči. Paprikám nasadíme uříznuté pokličky se stopkou a přiklopíme je druhým pekáčem. Troubu rozehřejeme na 180 °C a zavřeme za paprikami na 1 a ½ h dvířka a dáme si pohov, protože v kuchyni od této chvíle nebudeme nic platní. Vše důležité jsme udělali v první přípravné fázi a nebudeme do pečení vůbec zasahovat. Rajský protlak prolne se všemi chutěmi a vůněmi v jeho těsné blízkosti a lehce zahuštěná šťáva nám bude odměnou.
Pokud čekáte jako tradiční přílohu houskový knedlík, tak vás asi zklamu, protože k letním paprikám si klidně dám doma upečený chleba upravený jako bruscheta (topinka z bílého chleba s olivovým olejem a česnekem). Šťávu k paprikám v této rustikální podobě nezahušťuji ani nevylepšuji smetanou. Nechávám ji tak jak je, intenzivně vonící po čerstvé zelenině, koření a vypečené šťávě z masa. Opečeným kouskem chleba z talíře vysmejčíte poslední kapičku lépe než nějakým knedlíkem. Má představa léta se s houskovým knedlíkem a talířem plným omáčky nějak nepojí. Toleruji jen ty letní knedle, co voní ovocem.
Na každém "vyletněném" jídle si v létě pochutnáte nejvíc. Nechte v kredenci sušené bylinky a užívejte si je v čerstvé podobě. Vymáčkněte z léta všechno co se dá. Když chybí slunce venku, v ovoci a zelenině se schovává tolik slunečních paprsků a pozitivní energie, že když si jídlo posadíte na talíř, rozzáří se :-) A to ani nemusíme zdůrazňovat, že letní zahrada je pro nás ta nejlepší lékárna. Ty papriky můžete sníst klidně jen tak. I tak na vás udělají silný dojem.
(nějak nemůžu přijít na to, která paprika je krásnější? ... žlutá nebo oranžová? ... pro jistotu to v pekáči hýřilo všemi veselými barvami, jen červenou jsem přenechala rajčatům a nečinila konkurenci v podobě červených paprik, které jsme z toho samého důvodu letos ani nesázeli :-) Je mi líto každého, kdo nemá vřelý vztah k "Tymiánu", protože straší na každém z mých letních obrázků. Snad ani nemusím říkat, že ho mám ráda. Dřív než se chopím příboru, odrhnu všechny lístečky na stonku a nechám je spadnout do talíře.
Milujete papriky? Nenechte si ujít pár dobrých letních nápadů, jak s nimi naložit:
Chystáte se taky na plněné papriky v rajské omáčce? A máte na tohle jídlo nějaké zaručené fígle, které si nechcete nechat jen pro sebe? I když papriková dobrota k nám doputovala nejspíš z Balkánu, dokonale tu zdomácněla. Nebo vy snad plněné papriky neradi?

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

7 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Bali Bali | Web | 21. července 2008 v 10:12 | Reagovat

krása nesmírná ;-)

Nádherné letní fotky, které voní až sem.

Plněné papriky mám ráda, ale doma plníme častěji rajčata. Je to jedno z našich nejoblíbenějších letních jídel. Omáčku neděláme, stačí nám šťávička z masa a zeleniny (i když po přečtení tvé verze, nevím, nevím). Na kuk zde: http://olivovakucharka.webgarden.cz/zelenina/stavnata-plnena-rajcata-tomates.html

P.S. tymián můžeme ;-)

2 felixa felixa | Web | 21. července 2008 v 11:33 | Reagovat

Mňam, to vypadá jako velká dobrota a bílá topinka je lákavé doplnění. Jen jestli seženu tu Čubricu...

3 Rudka Rudka | 21. července 2008 v 12:40 | Reagovat

Nemůžu ani mluvit, mám plnou pusu slin.....!!! Jedu pro maso.

4 Lenka Lenka | Web | 21. července 2008 v 12:48 | Reagovat

Teda Šárko, teď jsi mě zase dostala. Krása nesmírná je slabé slovo- mezi selkama na Livingu je teď módní krása vesmírná :)

Zrovna píšu sms manžovi aby koupil u řezníka mlete masiko.

Čubricu mám doma a hojně používám.

S knedlíkama souhlasím, v létě ani omylem. Maximálně borůvkové a ty zásadně na Paprsku v Jeseníkách.

U nás k plněným paprikám vede rýže.

5 Šárka Šárka | Web | 21. července 2008 v 13:20 | Reagovat

1 - Bali :-)

Když venku to zrovna nehřeje, tak si to rozsvítím alespoň na talíři :-) A to jsem si včera říkala, že vařit nebudu nic! Proč já jenom chodila do skleníku? Té úrodě se nedalo odolat a nakonec jsem si fakt pochutnala. Než se upekly papriky, stihla jsem připravit i domácí chleba. Nedělní idylické odpoledne se vším všudy :-)

6 Šárka Šárka | Web | 21. července 2008 v 13:24 | Reagovat

2 - felixa :-)

Čubrica se mezi běžným českým kořením krčí už nějakou řádku let, ale moc pozornosti na sebe nestrhává. Až ji ochutnáš, tak si tě jistojistě získá na svou stranu. Hodí se nejen do mletého masa (tam je opravdu fantastická!), ale též do různých zeleninových jídel, která v létě v naší kuchyni hrají prim. Až se vypravíš do obchodu pro čubricu, přeji úspěšný lov :-)

7 Šárka Šárka | Web | 21. července 2008 v 13:26 | Reagovat

3 - Rudka :-)

Letos se nám s úrodou zase zadařilo :-) Když si nebudu vědět rady a dojde inspirace, na řadu přijde lečo :-)

8 Šárka Šárka | Web | 21. července 2008 v 13:33 | Reagovat

4 - Lenka :-)

Tak to vypadá na úžasnou domácí večeři! My dojídáme včerejší zbytky, ale nemám pocit, že by mi chutné zbytky nějak nešly pod nos :-) Nejspíš si plněné papriky brzy zopakuji a půjdu na ně zase jinak.

Procházela jsem se ve tvém levandulovém království - je tam voňavo a útulno! Těším se, až přidáš umělecké foto tvých půvabných barevných paprik. Bude to krása vesmírná ;-)

9 džejkej džejkej | E-mail | 21. července 2008 v 13:45 | Reagovat

krásné :-) doma dělíme plněné papriky na zimní (s rajskou a knedlíkem) a letní, pečené na rajčatech (koukám skoro stejné jako rustikální), ty zimní nevaříme :-) Musím vyzkoušet vychytávku s rýží - dávám jen masovou nádivku bez rýže a bříška paprik bývají scvrklá. Místo kostek cukru sypu pár lžiček hnědého cukru. Zkusím přidat i protlak - vždycky nám trochu omáčky chybí :-)

10 felixa felixa | Web | 21. července 2008 v 13:51 | Reagovat

Šárko, děkuji za dobré rady, na lov se vypravím co nejdříve :o)) U nás doma vítáme každé nové dobroučké kořeníčko... A máš to všechno tak naparáděné a barevné... klobouk dolů před tvou estetickou vesmírnou fantazií!!

11 Šárka Šárka | Web | 21. července 2008 v 13:54 | Reagovat

9 - džejkej :-)

Rozdělení na "zimní" a "letní" demonstruje dokonalý respekt k čerstvým sezónním surovinám :-) Hnědý třtinový cukr "cassonada - piloncillo" v mých zásobách nechybí, ale nějak jsem si zase po čase vzpomněla na obyčejnou bílou českou kostku cukru :-)

Díky za poznámku - záměna za přírodní "materiál"  je vždy pozitivní a žádoucí :-)

12 Šárka Šárka | Web | 21. července 2008 v 14:02 | Reagovat

10 - felixa :-)

Děkuji v hlubokém úklonu za kosmickou poklonu :-)) Dobré koření zvelebuje chuť, ale stejně nejlepším kořením je humor, ... toho máš v zásobě dost ;-)

13 Tommy Tommy | Web | 21. července 2008 v 19:44 | Reagovat

hmm, vypadá to lákavě, jen škoda, že já papriky zrovna moc nemusím:/

14 Yva Yva | Web | 22. července 2008 v 2:59 | Reagovat

Já plněné papriky přímo zbožňuji, ale na rodinku, která si otráveně loupe voňavý a šťavnatý obal z masa (a já ho mileráda přesunu na můj talíř), musím opatrně.  Tymián také patří mezi oblíbence, tak ho mám na zahrádce raději hned několik druhů (včetně chudáka plazivého, který si jako vonný kobereček oblíbila jedna z mých psích slečen!). Ty barvy na fotkách jsou neodolatelné a já blbec se neponaučím a musím je prohlížet večer! Teď aby mě od ledničky odháněla parta ztepilých chlapíků! (A kde já teď večer budu shánět ztepilé chlapíky?!)  ;o)

15 Zuzana Zuzana | E-mail | 22. července 2008 v 9:10 | Reagovat

Pečené papriky milujeme,čubrica je skvělá,jen musím příště zkusit tu syrovou rýži(používám vařenou).Taky jsem dvakrát zkusila do pekáčku přiložit kousek uzeného masa(stačí žebírko),krásně se vše"navonělo".Dnes se bude vařit květáček...Ach jo,jak má člověk zhubnout,když je tolika úžasných dobrot?

16 Edy Edy | 22. července 2008 v 11:28 | Reagovat

Milá Šárko,

tak jsem si náhodou všimnul, že už máš přes 500.000 návštěv a to jestli se nepletu jsi minulý podzim slavila 100.000. Co k tomu dodat, gratuluji a přeji i nadále mnoho elánu ke tvé tvůrčí činnosti.

Jen tak dál. Díky!!

17 renata renata | Web | 22. července 2008 v 12:18 | Reagovat

nádherné fotečky, mohu se zeptat, odkud pochází ten chlebík?

18 Šárka Šárka | E-mail | 22. července 2008 v 14:17 | Reagovat

13 - Tommy :-)

Pro nepojídače paprik recept může vyvolat trochu estetického dojmu, který taky není k zahození :-)

-------------------------------------------------

14 - Yva :-)

Ta papriková slupka bývá problém :-( Papriky opečené a ze slupky vysvlečené umění vzbuzovat větší emoce. Tímto způsobem jich připravím asi nejvíc. Papriky plněné masem musím alespoň 1x za sezónu stihnout, je to takový letní rituál a všichni doma děláme, jak strašně velkou máme radost, že jsme si je vypěstovali sami. Už se docela těším až bude zima a za skleníkem zaklapnou vrátka a nebude se muset zalévat a přemýšlet co s domácí úrodou ;-)

Ztepilý chlapík v domácnosti se vždycky hodí :o) Mít doma celou partu je zbožné přání! O chlapíky je nouze, u nás je to samá holka (mimochodem ... slupky na paprikách nemilují).

19 Šárka Šárka | E-mail | 22. července 2008 v 14:19 | Reagovat

15 - Zuzana :-)

Karfiol je přímo idol mého letního vaření. Když na to přijde, sním ho jen tak ovařený a neproměním ho ani v žádnou další dobrotu :-) Miluju květákové karbanátky!

20 Šárka Šárka | E-mail | 22. července 2008 v 14:25 | Reagovat

16 - Edy :-)

Jů ... to je tedy krásná kulatá cifra, co stojí za povšimnutí! Jdu to oslavit ;-) Jdeš se mnou? Díky za Tvou trpělivost, protože blog mi krade hodně času, který bych mohla investovat jinam, ale myslím si, že je to radost, když člověk koná něco smysluplného a veskrze pozitivního. Potkávám tu jen dobře naladěné lidi, kteří svých 5 minut nudy věnují tomu, aby na mé stránky zašli a zanechali tady svůj komentář. Nebýt jich, nikdy by se to číslo tak krásně nezakulatilo :-) Díky!

21 Šárka Šárka | E-mail | 22. července 2008 v 14:30 | Reagovat

17 - renata :-)

Chlebík je domácí samovýroba :-) Dokonce jsem si tak trochu na správnou italskou notu doladila vlastní recepturu, kterou bych tu ráda zveřejnila. Kdo najde odvahu, může vyzkoušet. Můj chlebík je hodně podobný pravé Ciabattě, kterou mám moc ráda a můj pekař ji neumí :-) Když mě to popadne, udělám si sem tam z kuchyně chlebem vonící pekárnu. Díky za zmínku o fotkách! Od tebe to potěší ;-)

22 Papaja Papaja | Web | 22. července 2008 v 15:18 | Reagovat

:-))) Krásně tam "straší" ten tymián a ostatní bylinky. A to je dobře, v zimě bude radost si na fotkách zavzpomínat. Takové pečené papriky mám moc ráda, my děláme i bezmasou variantu - plníme ochucenou (teď nevím přesně, to je dílo mého šéfkuchaře) rýži nebo kuskus.

Fotky jsou prostě dokonale barevné a k sežrání :-))) Po několika týdnech nejprve boje, pak oťukávání a teď už trochu přátelství s mým novým foťákem musím konstatovat, že venkovní fotku nepředčí nic. Tedy asi předčí, ale musí se to umět. Venkovní fotky mají prostě něco víc v sobě... Nádhera!

P.

:-)

PS: Ale teď momentálně je bohužel venku tak černo, že je to jedno...

23 Papaja Papaja | Web | 22. července 2008 v 15:22 | Reagovat

Nějak jsem komentář rychle odeslala :-( Za prvé se omlouvám za tu rychločeštinu a za druhé Ti chci popřát k úspěšnému a hodně rychlému završení půl miliónu (tedy to zní ohromně!) návštěv! A přeji Ti hodně spravedlivě rozděleného času (protože chuť máme všichni, ale víme, jak to je, že? :-) ).

P.

24 Janina Janina | 22. července 2008 v 15:59 | Reagovat

ta žlutá se mi líbí víc. Achjo, jak já bych chtěla být tvá sousedka, bych čmuchala furt u vrátek :)))) vypadá to zas nádherně, mňam. Mj. borůvkový koláč s tvarohem !byl! uplně dokonalej, jdu ho dělat dneska zas :)

25 jana jana | Web | 22. července 2008 v 21:40 | Reagovat

Tak jsem po přečtení dostala takovou chuť, že jsem to jídlo musela hned udělat :-). Paprika byla doma jen jedna, ale zase spousta domácích rajčat. Naplnila jsem asi 8 menších rajčat, tu jednu malou papriku a prdelku z cukety. Trochu mi ujela ruka se skořicí, ale ve výsledku to nebylo poznat. Jako přílohu jsme měli rýži a bylo to vynikající! Manžel měl velkou radost a moc mu šmakovalo. Díky za výborný recept!

26 Tea Tea | 22. července 2008 v 23:40 | Reagovat

Plněné papriky, to je opravdu lahůdka. Těch  skleníkových "trikolórních" si užívám i v zimě, a tak nedočkavě čeká na léto a tzv. "slovenské papriky". Nevím,  jestli jsou ze Slovenska, ale jsou to ty krásně světle zelené, špičaté, či se špičkou zakulacenou. Některé jsou slaďounké, některé trošku pálí a některé pálí jako čert. V obchodě je očichávám, to se pozná.  Vybírám ty pálivé. :-)  Teprve teď se pouštím do plněných paprik. Nejraději máme klasiku, mleté maso, rajská omáčka a rýže. Knedlík by mě snad ani nenapadl.  Osvědčila se mi jako náplň i rýže s houbami nebo dokonce pohanka. :-) Jsme omáčkoví, tak většinou s omáčkou a nebo naopak jen pečené se sósíkem, jen tak s bagetkou.

Čubrica je skvělé koření, používám ho do mletých kuliček na kysaném zelí, ale to už jsem někde v zimním období...:-))) Zatím je léto a já se na ty papriky moc těším. I s čubricou...:-)))

27 Šárka Šárka | Web | 22. července 2008 v 23:46 | Reagovat

22 - Papaja :-)

Díky ;-) Gratuluji k novému foťáčku! Přeji ti, ať se z vás stanou dobří parťáci :-) Já to s tím svým ještě tak dokonale neumím, ale našla jsem si cestu, jak "občas" udělat fotku ke koukání. Nad venkovní světlo opravdu není. Tři čtvrtiny fotografických kouzel obstará modré nebe nad hlavou a dobré světelné podmínky. Tomu bohužel to letošní léto zrovna nepřeje, ale věřím tomu, že se vyčasí! Těším se na tvé nové fotky ;-)

28 Šárka Šárka | Web | 22. července 2008 v 23:50 | Reagovat

24 - Janina :-)

Takovou sousedku bych brala :-) A to si piš, že za vrátky bych tě čmuchat nenechala. Já bych na revanš chodila čmuchat zase ke tvému sporáku. Byla by to taková sousedská idylka! ;-)

29 Šárka Šárka | Web | 22. července 2008 v 23:54 | Reagovat

25 - jana :-)

Tak to jsem ráda, že článek probudil paprikové sympatie :-) Já pro změnu vařila "dalmátské čufty", protože mi zbylo trochu mletého masa a tohle staré slovinské jídlo si zasluhuje trochu oprášit, protože mnohým školní jídelny zkazily dojem. Šíleně jsem si pochutnala a mám materiál na další zajímavý článek. Jen kdyby to psaní šlo tak rychle, jako vaření samotné :-) V tom je problém. V archivu mi leží hodně dávno snědených receptur, které by stály za tu námahu opatřit je textem a vylepit na blog.

30 Šárka Šárka | Web | 23. července 2008 v 0:01 | Reagovat

26 - Tea :-)

Pálivé papriky jako čert jsou báječné :-) Samotné je tedy nesním, na to jsem malý hrdina, ale když se opečou a oloupe se slupka, jsou pikantní a prudce jedlé :-) Dělám z nich marinovaný salát a pár jich ve skleníku i letos mám (nejsou pálivé, jak jsem zjistila). Pár keříčků chilli papriček mám taky, tak co chybí zeleným špičatým paprikám, to dožene chilli. Náplň s houbami a pohankou zní moc zajímavě a zdravě! Chce to experimentovat, protože papriky jsou velmi tvůrčí materiál. Díky za zprávy z tvé báječné kuchyně. Masové kuličky na kysaném zelí zní dost provokativně a lákavě. Já zelí holduji, můj muž ho moc nemusí , ale masové kuličky má rád. Díky za tipy a přeji ti prima léto s vůní papriky ;-)

31 felixa felixa | Web | 23. července 2008 v 8:24 | Reagovat

Musím se přidat ke gratulantům, 500.000 tisíc návštěvníků je úctyhodné číslo! Gratulujiii!!! A děkuji... za dokonalou gastronomickou výchovu.

32 aida aida | 23. července 2008 v 9:38 | Reagovat

Malá technická k 29 - Slovinsko v Dalmácii není, ale nic ve zlém, ano? ;-)

A k "půlmelounu" taky moc gratuluju - ono není divu, když jsou tu takové dobroty, a tak hezky nafocené.

33 Šárka Šárka | Web | 23. července 2008 v 10:09 | Reagovat

31 - felixa :-)

Díky :-) Já děkuji za docházku všem :-) V této pomyslné škole platí zásada, že není rozdílu mezi žákem a učitelem, rozšiřuje to obzory na všechny strany :-) Za to děkuji i já osobně všem, kteří přicházejí se svou troškou do mlýna.

34 Šárka Šárka | Web | 23. července 2008 v 10:13 | Reagovat

32 - aida :-)

Sakra! To máš pravdu :o) Než člověk něco napíše, má přemýšlet. Už ten blud mazat nebudu, ale díky za povšimnutí - sypu si popel na hlavu :-)) ... Asi jsem myslela na své letošní blbé zážitky ve Slovinsku, které řidiče dokáže notně otrávit. Projíždět Slovinskem bylo za trest. Což se ovšem nedá říct o "čuftech". Ty byly fakt skvělé!

35 Pivli Pivli | E-mail | Web | 27. července 2008 v 0:35 | Reagovat

Ááááá, čubricáááá!!!

Naše oblíbené kořeníčko. Spíš nežli špetku, dávám velkou špetici. Hlavně do pljeskavici a podobných záležitostí. V mletém mase by mi už vyloženě chyběla. Zrovna tento týden jsem vezla tetě na Mělník čerstvou várku, koupenou v Haškově ulici :

www.cajkorenikava.cz  

a voněl mi celý baťoh.

Fotky jsou krásné, recept epesní! :-))))

36 Šárka Šárka | E-mail | 27. července 2008 v 12:32 | Reagovat

35 - Pivli :-)

S tou špeticí souhlasím! Taky nejsem troškař. Vždycky se divím, že tohle koření se někomu zdá být neznámé, protože v české obchodní síti se objevilo už po slavné sametové revoluci :-) Od těch dob ho mám pořád doma.

A co ty a Adžika? Tohle koření taky milujuuuu !!!

Epesní recept je poněkud z letní lenosti zrozený, ale tak to má být. Zimní a letní vaření si nesmí být podobné. Byla by to nuda :-)

37 Pivli Pivli | E-mail | Web | 27. července 2008 v 15:31 | Reagovat

Bať, bať! :-))))

Adžika? Jasně, momentálně vlastním dva druhy -červenou a žlutohnědou. Obě velmi chutné.

Adžika I. obsahuje: bazalku, pískavici, koriandr, kyselinu citronovou, majoránku, sůl, sladkou a pálivou pariku.

Adžika II. : papriku, kopr, koriandr, česnek, sůl 12%, směs zeleniny, celerovou nať.

:-)))

Z (nejen) letní lenosti často vzniknou naprosot fenomenální receptíky.

38 evča evča | 27. července 2008 v 19:02 | Reagovat

U nás to nebylo tak barevné- měla jsem už koupenou jen "zelenou" z trhu, nicméně náplň jsem ochutila podle návodu ( čubricu nemaje tak jsem použila výše zmíněnou adžiku ) a úspěch byl s vašim receptem opět dokonalý :-)

Díky tomu, že mi zbylo směsi a paprika nikoli, rozpůlila jsem lilek určený původně k jiné dobrotě,  vydlabaný,očesnekovaný jsem napnila zapekla stejně jak papriky. S kombinací bramborového pyré a zeleninového salátu jsme měli skvělou večeři. Další varianta by mohla být s cuketou?

Díky za inspiraci. :-)

39 Šárka Šárka | E-mail | Web | 27. července 2008 v 23:57 | Reagovat

37 - Pivli :-)

Ustrnula jsem na Adžice I. a tu II. nemám!

Takový nedostatek se musí hned napravit :-)))

Díky za dobrý tip.

40 Pivli Pivli | E-mail | Web | 28. července 2008 v 0:00 | Reagovat

Nojo, taky jsem byla překvapená. Šla jsem si koupit do Haškovky adžiku a prodavačka mi říká: a kterou chcete? Chtěla jsem obě a doporučuji! :-)

41 Šárka Šárka | E-mail | Web | 28. července 2008 v 0:07 | Reagovat

38 - evča :-)

Tleskám za parádní improvizaci :-) To je na tom celém vaření nejúžasnější - umět použít s noblesou to, co je k mání a upravit to tak, aby to co nejvíce podtrhlo přirozenou chuť suroviny a dát tomu trochu charmu navíc vhodně zvoleným kořením :-) Adžika se s masem i zeleninou snáší velmi kamarádsky. Křehkým cuketkám to s masem taky bude slušet, ale klidně bych je nechala zafungovat trochu dietněji, tj. bez masa. Díky za zprávy z kuchyně :-)

42 Efa Efa | E-mail | 11. srpna 2008 v 8:44 | Reagovat

Sarko, bylo to uzasne. Moc dekuji. Manza rikal, ze je to nejlepsi plnena paprika co jedl. Pekla jsem i ciabattu a pridala do ni kvety levandule. Bylo to super. Zbyla masova smes putovala do rajcatek - tez znamenite!!!

43 Šárka Šárka | E-mail | Web | 11. srpna 2008 v 17:22 | Reagovat

42 - Efa :-)

Tak to u vás bylo kompletní letní menu! Nedivím se, že manža byl očarovaný, protože vůně levandule utajená v pečivu umí udělat patřičný okouzlující dojem :-) Díky za dobré zprávy rovnou od stolu! Zdravím a přeji prima zbytek léta a ještě celou řádku letních receptur + nepočítaně pochval od manžela ;-)

44 pavel pavel | E-mail | 27. srpna 2008 v 13:39 | Reagovat

Rajskou moc nemusím, ale sním ji tak 2x do roka právě s plněnými paprikami. Dnes jsem vyzkušel Váš recept. Jsem zvyklý, že Vaše recepty jsou výborné, ale tyto plněné papriky to je symfonie!!!!!

Zdraví Pavel

45 Šárka Šárka | E-mail | 27. srpna 2008 v 23:24 | Reagovat

44 - pavel :-)

Taková pochvala opravdu dobře zní! Díky :-) Všeobecně jsem přesvědčena, že mužům v kuchyni se vždycky všechno daří báječně. Když se rozhodnou stoupnout si k plotně, tak do toho jdou srdcem a s chutí. Pokud si k tomu ještě vezmou můj recept, je to vážně gentlemanské gesto, které mě moc potěšilo ;-) Zdravím a přeji pěknou dobrou noc, Šárka

46 Ital Ital | 9. září 2008 v 16:19 | Reagovat

Zdar vsem, privezl jsem si rajcata San Marzano z Italie, ale zasoby uz pomalu dochazeji. Netusite nekdo, kde by je bylo mozne sehnat u nas? Kdyz uz ne cerstva, tak aspon konzervovana... Diky!

47 Šárka Šárka | E-mail | 9. září 2008 v 17:32 | Reagovat

46 - Ital

Konzervované pomodori pelati z odrůdy San Marzano nejsou k mání běžně, ale v dobře zásobeném marketu jsou k sehnání. Chce to podniknout výpravu za italskými loupanými rajčaty v plechovce mezi regály např. v Tescu nebo ještě úspěšněji v Makru ;-)

48 Romča Romča | E-mail | 7. srpna 2010 v 14:40 | Reagovat

Tento recept jsem vyzkoušela a tak nám chutnal ,že ho po týdnu dělám znova .Myslím ,že jinak plněné papriky už dělat nebudu :-)

49 Martin Martin | 7. listopadu 2011 v 11:23 | Reagovat

Vzdy kdyz nevim co... mrknu sem.
Mohl jsem dat vic ryze ale to neva.
Takhle jsem je jeste nikdy nedelal ale byly vyborny

50 DolceVita DolceVita | Web | 10. listopadu 2011 v 2:19 | Reagovat

[48]: Romča:

Potěšení na mé straně :-)

51 DolceVita DolceVita | Web | 10. listopadu 2011 v 2:19 | Reagovat

[49]: Martin:

Občasná změna je příjemná a vrátit se k zaběhaným rituálům jde snadno :-) Děkuji za zprávu.

52 Clar Clar | E-mail | 20. října 2012 v 16:16 | Reagovat

Opět výborné. :) Dneska je dělám podruhé, právě jsem je dala do trouby - dělám je v peci, takže jsou opravdu rustikální... :) Díky za recept!

53 copy watches copy watches | E-mail | Web | 31. října 2012 v 13:01 | Reagovat

Q. What flower grows on your face?
http://www.writewatches.com/

54 ball gown dresses ball gown dresses | E-mail | Web | 24. listopadu 2012 v 8:03 | Reagovat

I have recently been searching all over for this info. Luckily I just discovered this at Google. Robert.

55 christian louboutin heels christian louboutin heels | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 5:10 | Reagovat

Q. Why did Tommy throw the clock out of the window?
http://www.shoesfloor.com/

56 Jana Jana | E-mail | Web | 19. května 2015 v 10:33 | Reagovat

V rustikálním pojetí máme chalupu a to vše díkyhttp://www.seart.cz/
Jejich nádherný voskovaný nábytek v mnoha dekorech dokouzlí tu pravou venkovskou atmosféru.

57 Magdalena Magdalena | E-mail | 22. dubna 2017 v 15:09 | Reagovat

Vynikající a lahodné jídlo. Museli jsme odejít z kuchyně, jinak bychom pořad jedli ještě trošku, ještě trošku .....
Šárko děkujeme za Vaše recepty, za Váš web :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama