Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Doma upečený chleba

23. července 2008 v 8:20 | © Šárka / www.gurmanka.cz |  Slané pečení
aneb od českého bochníku k ciabattě směrem k bruschettě. Upéct domácí chleba můžeme směle považovat za "vyšší pekařskou". Proto bezmezně miluji svého oblíbeného pekaře (pozdrav pro pana Kolingera a Kotyzu :-) Jejich chleba jím nejčastěji a nejsem líná každé pondělí osedlat své koně pod kapotou a vyrazit za vůní čerstvě upečeného bochníku bezmála 2x 20 kilometrů. Beru to jako příjemný pondělní rituál. Občas hřeším a svou kuchyň proměním v pekařskou dílnu a na chleba zadělám sama. Přijde na to, na co dostaneme doma chuť. O klasický český chleba se nepokouším. Proč konkurovat těm, kteří to umějí lépe a jsou tu vlastně od toho, aby s ranním kuropěním zabořili ruce do mouky a než podruhé kohout zakokrhá, tak sázeli chleba do roztopené pece? Že existují dobré pekárny, je holý fakt a pokud se člověku v cizině po něčem stýská, je to náš český bochník chleba! Kváskem zadělaný a dobře vykynutý, co voní kmínem. Někdy k uspokojení stačí tak málo, aby to u srdce zahřálo - chleba s máslem a se solí.
Občas se člověku stane, že posbírá ve světě trochu jiné manýry a přijde na chuť něčemu, co nebývá v zemi zdejší zrovna tradiční. Mám slabost pro italskou ciabattu! Střídka plná prasklinek a bublinek, s vůní olivového oleje a lehce lesklou strukturou a křupavou kůrkou s veselým názvem "pantofel". Správný tvar ciabatty je opravdu dlouhý jako pantofel pro Popelku s nožkou č. 45 :-) Delší tvary jsou v případě tohoto pečiva lepší, ale u dámské nožky to neplati! Ciabatta menších tvarů se taky těší oblibě a parádně se obkládá jako "sendvič". Pokusila jsem se o domácí výrobu ciabatty a nedopadlo to věru zle!
Touha upéct svůj domácí chleba je v nás, s tím nic nenaděláme. Prodavači domácích pekáren si mohou mnout ruce :-) Jeden exemplář se mnou doma taky bydlí, a je to už nějakých 7 let. Nepoužívám ji denně, ale nenechám ji ani zahálet. Pekárna není mou pravou rukou, protože za nejlepší kuchyňský nástroj považuji své ruce, ale stal se z ní dobrý sluha, který umí ušetřit spoustu času. Mám období, kdy čas nemám, a dokonce jsem se několikrát nedostavila na rande se svým pekařem :-) Jak přežít bez chleba? Nasadit dietní režim a pečivo vynechat nebo si ho jednoduše upéct.
Ciabatta z domácí pekárny
Na první pohled to vypadá tak, že jsem se do díla nezapojila, protože domácí pekárna je samostatná jednotka, které zastane všechny přípravné práce a houkne na nás v momentě, když je dílo dokonáno. Na svou sebeobranu podotýkám, že rychlý recept jsem si vymyslela a zmíněné italské ciabattě může statečně konkurovat. Pro konkrétní potřebu jsem nechala pekárnu dílo dokonat a upekla jsem ciabattu ve velmi netradičním tvaru, který kopíruje hranatou pečící nádobu. Nespokojím se s ciabattou a proměním ji v bruschettu. Vy můžete a nemusíte :-)
  • 1 čajová lžička sušeného droždí
  • 300 g pšeničné krupice hrubé
  • 200 g polohrubé mouky
  • 1 čajová lžička cukru
  • 1 čajová lžička soli
  • 3 polévkové lžíce panenského olivového oleje
  • (špetka chilli papriček je tam navíc, ale mě chilli prostě nikdy nerozčílí)
  • 350 ml vody
Vše naházet do pečící nádoby chytré pekárny, nastavit program pro normální chléb velikosti XL a střední režim pro propečení chlebové kůrky. Výsledek už chladne na mřížce v bezpečném koutku zahrady, ukrytý před čtyřnohými přáteli na starém špalku.
Proměna ciabatty v bruschettu
Nakrájíme centimetrové plátky a opečeme je na suché grilovací pánvi z obou stran. Nebydlí s vámi náhodou kvalitní olej ve spreji, se kterým nevíte co si počít? Je tu ideální příležitost vytáhnout ho ze zásob a chleba lehce posprejovat. Jeden skvělý jsem měla po ruce, avokádový za studena lisovaný. V každém případě budete potřebovat dobrý olivový olej (ten nejlepší co najdete) a stroužek česneku. Opečené plátky chleba naskládáme na talíř polechtáme je oloupaným stroužkem česneku, pokapeme olivovým olejem a já se ohnu do záhonu pro pár snítek tymiánu, které v prstech oholím a všechny lístečky a fialové drobné kvítečky nechám volným pádem klesat na chleba, jehož omamná vůně se proměnila v nebeskou :-) Ke chlebu se u nás zrovna podávaly plněné papriky. Myslím, že by to šlo klidně i bez nich. Chleba sám o sobě je dostatečně svůdný a hlavně neznám nikoho, kdo by chleba neměl rád. Nechám se zlákat i na kus suchého sousta (s dobře vychlazeným letním růžovým vínem :-) O suchém chlebu se dá přežít! Domácí pečení chleba se alespoň jednou zkusit má. I když se to nepovede, vyjde z toho zábavná procedura.
Když to nevyjde, nestane se nic horšího, než že si zase budete předcházet svého pekaře ;)
P.S. CUIUS PANEM EDO, ILLIUS CARMINA EDO
Před časem jsem hledala kousek něčeho vhodného právě ke zmíněné sklence vína a vyřešil to zase doma upečený chleba :-) Receptura byla ušita speciálně k láhvi vína, tak se nemůže jmenovat jinak než Vinařův chléb.
Za vůní bramborového chleba se zastavte na El Souku. Je tam čerstvě napečeno ;-) Nevíte snad co s chlebem? Vaše starosti vyřeší velmi prakticky Praktické kulinárium. Dejte si "pan bagnat". Krásně nám zafungovala blogerská telepatie a všichni jsme se vrhli střemhlav na chleba. Nádhera ;o)

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Lucka (buraci) Lucka (buraci) | Web | 23. července 2008 v 9:15 | Reagovat

Šárko, tuhle tvojí ciabattu peču od doby, kdy jsi dala recept na Labužníka a patří k našim nejoblíbenějším chlebíkům. Jsem ráda, že jí konečně vidím na tvých nádherných fotkách. Ještě jednou díky za recept, je naprosto super.

2 Lenka Lenka | Web | 23. července 2008 v 9:19 | Reagovat

ciabattu milujeme celá rodina..ale přiznávám pokorně, že používám kupovanou směs z Lidlu. Ale určitě brzo vyzkouším i tuto Šárčinu verzi :)

3 aida aida | 23. července 2008 v 9:32 | Reagovat

Šárko, nádhera, jako obvykle. Už to ani do komentářů nepíšu, protože bych se opakovala u každého receptu. ;-)

4 Martin Martin | 23. července 2008 v 9:41 | Reagovat

Ciabattu miluje nase rodina taky ale ja ji necham jen pripravit v pekarne a pecu v troube, preci jen ten tvar z pekarny neni ten pravy italsky.

Ale Sarcina vypada i z pekarny skvele!

5 Šárka Šárka | Web | 23. července 2008 v 10:38 | Reagovat

1 - Lucka :-)

To mám radost! Recept jsem utrousila už hodně dávno na Labužníku a zase po čase jsem si na něj vzpomněla a konečně věnovala čas i tomu, abych ji před samotným snědením stihla vyfotografovat. I když složení mouky vypadá podezřele, skvěle funguje :-) Díky Lucko za tu nejlepší reklamu!

6 Šárka Šárka | Web | 23. července 2008 v 10:40 | Reagovat

2 - Lenka :-)

Vyzkoušej a rozhodni se sama. Podle mého receptu to bude určitě levnější žáležitost a uspoříš cestu do Lidla :-)

7 Šárka Šárka | Web | 23. července 2008 v 10:43 | Reagovat

3 - aida :-)

Chleba se ve své prostotě a nahotě se vždycky tváří velmi sebevědomě a frajersky :-) Kdyby se někdo zeptal, co je mým nejoblíbenějším jídlem, s klidem bych řekla "chleba".

8 Šárka Šárka | Web | 23. července 2008 v 10:51 | Reagovat

4 - Martin :-)

Souhlasím! V tomto případě jsem potřebovala mít na pečivu co největší dosedací plochu pro olej a česnek :-) Originální tvar je bezkonkurenční a vyplatí se v pekárně těsto jenom zadělat a potom vytvarovat opravdové podlouhlé ciabatty a šoupnout je do trouby na plech (před pečením pomoučnit, ale to milovníci ciabatty vědí :-)

Správný Ital by se tradičnímu tvaru nezpronevěřil nikdy! Možná by ani nepřiznal, že krom domácího pečiva mu chutná chleba i jinde :-) To já s klidem udělám, protože báječné chleby jsem jedla ve Švýcarsku (jejich malé pekárny jsou opravdu bezkonkurenční) a ve Francii v Alsasu mají tolik druhů chleba, že zrak až přechází. Kdeže jenom čerstvá bageta a bochník bílého chleba bez chuti, jak občas někdo utrousí. Tolik geniálního tmavého pečiva se v jednom pekařském regálu taky moc nevidí. Mám ráda "dobrý" český kváskový chléb, ale nechám se očarovat chlebem i jinde :-)

9 Jindra Jindra | E-mail | 23. července 2008 v 12:33 | Reagovat

No ta vypadá nádherně, dneska peču !

10 Lucka Lucka | 23. července 2008 v 14:42 | Reagovat

8. Šárka: Jsem ráda, že zmiňuješ švýcarský chléb. Byla jsem v této zemi jenom jednou (v Saignelégier v oblasti Jura), ale chléb, který nám byl podáván po celou dobu pobytu, nás všechny naprosto nadchl. Byl to bílý nadýchaný chléb, který se ukrajoval z dlouhatánské šišky, dodnes na něj s láskou vzpomínáme:-)

11 Martin Martin | 24. července 2008 v 11:30 | Reagovat

tak budto mi spatne vazi vaha nebo jsem popleta ale takoveho "usaka" jsem uz dlouho neudelal...

od sameho pocatku jsem si rikal, ze je testo ridke ale protoze z krupice nepecu, tak jsem si rikal, ze to treba zhoustne... nezhoustlo. No zkusim nekdy jindy, mozna.

12 Lenka Lenka | Web | 24. července 2008 v 12:18 | Reagovat

Ahojky, bohužel mám stejnou zkušenost jako Martin. Chlebík propadlý a nejedlý :( Teď jdu udělat verzi č.2 a dám rozohně míň vody. Večer dám vědět jak dopadl

13 Lásková Lásková | E-mail | 24. července 2008 v 14:13 | Reagovat

Dobrý den paní Šárko,

vy jste opravdu pokušitelka, nejprve ty božské plněné papriky a teď k tomu i skvělý chleba... No asi mi nezbyde nic jiného, než se do obou pustit, už jenom napohled dráždí chuťové buňky :-))

14 Hellen Hellen | 24. července 2008 v 15:29 | Reagovat

Díky za prima recept, exkluzivní chlebík už se vydýchává a brousíme si na něj nože. Zdravím od Plzně.

15 Lenka Lenka | Web | 24. července 2008 v 16:38 | Reagovat

Tak druhý pokus super!! Ale dala jsem jen 310 vody.

16 Vaska Vaska | 25. července 2008 v 2:01 | Reagovat

Člověk by ani neřekl, ale fakt každá mouka jinak saje. Recept od Šárky jsem našla před časem na labužnických stránkách a funguje. Mouku používanám výběrovou a bacha na prošlé droždí (o: To dokáže zradit.

17 Yva Yva | Web | 25. července 2008 v 4:08 | Reagovat

Milá Šárko, "pantofel" my taky strašně rádi, ale ten kulatý český chléb na Tvých nádherných fotkách č. 1 a 2 pro nás je a vždycky bude ten nejlepší na světě.  (P.S. Dík!)  :o)

18 Hofik Hofik | E-mail | 25. července 2008 v 9:43 | Reagovat

Díky za recepty. Chci se zeptat jestli není k mání recept na chorvatský chléb. Když jsem tam byl moc mi chutnal. Hodně zdaru v kulinaření

19 Šárka Šárka | E-mail | Web | 25. července 2008 v 11:29 | Reagovat

Martin - Lenka :-)

Tak to je mi líto! Nemám takovou zkušenost a foto je pořízeno právě z tohoto uvedeného receptu. Říká se, že v mouce jsou velké rozdíly a tím pádem i jinak pojme tekutinu. Že by to byl ten kámen úrazu? Čtu tady, že Lenka si poradila tím, že ubrala vodu a bylo to OK.

Nápravné opatření č. 2:

Navrhuji podrobit kalibraci domácí odměrky :-)))

20 Šárka Šárka | E-mail | Web | 25. července 2008 v 11:32 | Reagovat

13 - Lásková :-)

Mám stejný problém, protože v zahradě to hraje všemi barvami a nevím po čem dřív skočit :-) Včera papriky, zítra rajčata ... barevné léto na talíři mě láká a tak si hraji nejen s barvami, ale s tou intenzivní letní chutí, která má opravdu jedinečnou sílu. Papriky a rajčata nikdy nechutnají lépe než v létě :-)

21 Šárka Šárka | E-mail | Web | 25. července 2008 v 11:33 | Reagovat

Hellen - Lenka - Vaska

To mě potěšilo :o)

22 Šárka Šárka | E-mail | Web | 25. července 2008 v 11:35 | Reagovat

17 - Yva :-)

O tu českou kulatou nádheru se doma nepokouším, protože ho s velkým obdivem respektuji a uctívám. Nikdy bych neupekla lepší, protože takový tradiční jihočeský pecen je prostě jen jeden :-)

Na "pantofel" si ovšem drze troufnu!

23 Šárka Šárka | E-mail | Web | 25. července 2008 v 11:37 | Reagovat

18 - Hofik :-)

Takový recept nemám, ale jde přeci jenom o bílý chléb, tak by neměl být problém pokusit se o nějaký chlebový recept z jihu. Zkusila bych se podívat na internetu, tam se určitě něco vhodného najde. Možná někdo recept hodí do komentáře, což by bylo fakt báječné!

24 Martin Martin | 25. července 2008 v 11:44 | Reagovat

rychly pohled na net a Labuznik ma odpoved na chorvatsky chleb...

http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=7387

s tou moukou je to pravda, saje kazda jinak. Ale uz jsem dost zkuseny pekar a nemel jsem se nechat uchlacholit vsemi Sarcinymi predtim vybornymi recepty a pouzit vlastni hlavu.

Pulka bochniku se snedla normalne druha pulka skoncila v troube na kosticky krajena a opecena vlozka do cuketove polivky...

:-)

25 Šárka Šárka | E-mail | Web | 25. července 2008 v 13:53 | Reagovat

24 - Martin :-)

Díky za vystopování chorvatského chleba :-)

Nejen ten chléb tam byl výborný! Hlavně mořské potvůrky, bez nich by dovolená u moře nebyla tak dokonalá. Ovšem jak si pochutnat na rybích dobrotách, když by chyběl chleba? Když už je tohle všechno na stole, musí tam stát i lahev dobrého vína :-) A to mi připomnělo, že jsem začátkem června byla v Chorvatsku a v archivu mi dřímá opravdu solidní gastronomický materiál, který by měl někdo zpracovat :-)

Cuketová polévka a chlebové krutonky vysušené v troubě? Tak to se krásně poslouchá!

26 kolíček kolíček | Web | 25. července 2008 v 16:18 | Reagovat

no bezva, nedávno jsme obdrželi malou domácí pekárnu a zatím zkoušeli jen jakousi směs z přiložené krabice - nic moc. Tak už se těším, až vyzkouším ten váš recept - voní i z fotky :o))

27 Šárka Šárka | E-mail | Web | 25. července 2008 v 16:55 | Reagovat

26 - kolíček :-)

Tak to přeji hodně štěstí při občasných proměnách poklidné kuchyně v pekařskou dílnu ;-)

28 Dlabka Dlabka | 4. srpna 2008 v 13:57 | Reagovat

Dobrý chleba je vždy pochoutka, ale to co se dá koupit v Tescu, Albertu a Kauflandu je poživatelné vždy jen první den. Pražské pekárny jsou na tom bohužel dost podobně....

Za to chléb od p. Kolingera, to je lahoda a doporučuji všem vyzkoušet!!!

Na stejně dobrý jsem narazil snad jen v pekárně v Semilech.

29 Šárka Šárka | E-mail | Web | 5. srpna 2008 v 11:00 | Reagovat

28 - Dlabka :-)

Tak to jsem ráda, že tu potkávám milovnici chleba od A. Kolingera. U nás se dá sehnat jen ve zdravé výživě a to vždy v pondělí, ale vzhledem k jeho vyšší pořizovací ceně se dodávky měsíc po měsíci tenčí. Chleba je to návykový, mám  vypěstovanou slušnou závislost :-)

30 Zugita Zugita | 8. srpna 2008 v 12:53 | Reagovat

Právě jsem narazila na tento web a můžu říct: smekám ;-) paráda, recepty super, fotky taky a ta ciabatta!!! mmmm, škoda že nic nezbylo :-D

31 Šárka Šárka | E-mail | Web | 9. srpna 2008 v 8:26 | Reagovat

30 - Zugita :-)

Díky! Dobrého chleba není nikdy dost, ale času na pečení doma je ještě méně. Když se podívám na tento svůj článek, vždycky dostanu chuť to zase zkusit :-) Má to své kouzlo!

32 Petra Petra | E-mail | 15. srpna 2008 v 8:21 | Reagovat

Ciabatta je úžasná.Už od vánoc pokukuji po pekárně,ale stále odolávám.Ale teď jak koukám na tvé vydařené fotky,tak mě to zase láká.Závidím všem,kdo nakupují pečivo v pekárně,která voní už z dálky.U nás všichni soukromníci zkrachovali a tak jsem nucena jezdit do výše jmenovaných NC a tam jak víme,je ta poživatelnost omezená pouze na den nákupu.

33 Šárka Šárka | E-mail | 15. srpna 2008 v 12:09 | Reagovat

32 - Petra :-)

Objevila jsem v Globusu naprosto fantastický výběr chleba nepřeberných druhů a navíc si ho tam sami pečou. Očarovalo mě to, ale bohužel do Globusu (nejbližší mám v Českých Budějovicích) to mám cca 40 km. Tam to chlebem voní už na parkovišti :-) Jinak velká nákupní centra nemiluji, ale v dnešní době se bez nich obejít nedá :-(

34 Julia Julia | 7. května 2009 v 19:36 | Reagovat

Vyborny prazsky chleb je ze Zoulkovy pekarny -Zoulek a syn tusim oficial. jmeno- skutecna pekarna, kde se od peti rabna sviti a voni... myslim ze maji prodejnu na alberttove, ve vaclavske pasazi na karlove namesti a ejste ted jednu prodejnu(nevim, jetsli tam jen zavazi, nebo i pecou, to ve vaclavske kam chodim ja je proste pekarna, jinak to nove by melo byt snad na strem meste?), ja tedy vetsinou pecu doma, tenhle je jediny kupovany, ktery snesu:-)Zkuste a napiste:-)

35 Šárka Šárka | E-mail | Web | 8. května 2009 v 0:42 | Reagovat

[34]: Julia

Diky za vyborny tip na dobrou pekarnu v Praze. V pekarne se musi svitit uz od boziho rana a vune se musi sirit po celem okoli :-) Pekarenskou atmosferu mam rada, proto si pro dobre upeceny chleba dojdu vzdy. Doma ho obcas pecu, ale znam pekare, kterym konkurovat nemohu a je to tak dobre ;-) Díky!

36 Lucie Lucie | E-mail | 31. května 2014 v 15:41 | Reagovat

Děkuji za výborný recept na ciabattu z pekárny, jen jsem dala 300g hrubé a 200g polohrubé mouky a pouze 300ml vody. Chleba je výborný a krásně voní. Krásný blog (foto svého chleba dám jistě na magrata.blogspot.cz

37 perry perry | Web | 18. června 2015 v 14:09 | Reagovat

krédia půjčka :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama