Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Buchta k nakousnutí

28. července 2008 v 14:40 | © Šárka / www.gurmanka.cz |  Sladká kuchyně
Aby buchta nenudila, chce to pořádnou nádivku. Protože na "Buchtobraní" nebylo kde buchty brát, nezbylo nic jednoduššího, než se do nich doma dát sama. Dá se na buchtách vymyslet něco extravagantního? O to jsem se pokusila. Slyšela jsem názor, že buchta je nudná, lákavější je koláč, protože nic nepředstírá a ukazuje se pěkně v celé své nahotě. Kdo má rád s tvarohem, ten pro něj neomylně sáhne. Buchta je moc tajemná a kdo má poznat čím je plněná?
Rozhodně nemá smysl přestavovat základní recepturu na kynuté těsto, které se vám osvědčilo. To nemám v úmyslu. Ostatně na "buchtobraní" na dotaz, podle jakého receptu se buchty pekly, zaznělo, že podle "tajného". Určitě každý z vás má doma ten svůj tajný exemplář, který funguje, tak si na buchty může jít hned zadělat. Dobře zadělané těsto vytváří puchýřky. Čím jich je víc, tím budou buchty parádnější a chutnější. Než těsto vykyne, může se v domácích zásobách podívat po nějaké dobré nádivce. Buchta bez nádivky má jenom polovic ze své krásy. Vymyslela jsem si trochu netradiční, lehce extravagantní, ale dokonale českou nádivku. Nic, co by nebylo blízké české kuchyni a nemohlo být po ruce.
Na nádivku se vezme:
  • 1 plná lžička domácích povidel, navoněných skořicí a kapkou rumu
  • 1 plná lžička mletého máku smíchaného s cukrem
  • 1 vypeckovaná švestka
  • ZA PECKU dosadíme 1 sušenou švestku
  • ZA PECKU ze sušené švestky dosadíme 1/2 vlašského ořechu
Úplně obyčejně buchty zabalíme a posadíme je natěsno do vymazaného pekáčku a nezapomeneme pořádně promazat i mezi jednotlivými kousky, které se k sobě tulí. Ať jdou potom pěkně od sebe. Upečeme je a těšíme se, až je sníme :-)
Taky mě to hned napadlo! Vypadá to, že jsem se na buchtách dopustila domácího násilí. Samá modřina a podlitina na nich jenom modře hraje!
Jak to dopadlo? Nad očekávání dobře. V buchtách je víc nádivky než těsta a to fakt lákalo k ochutnání ještě horké buchty. Aby vychladla, roztrhla jsem jeden exemplář a buchta hned ukázala svou druhou tvář. Co jí chybí na kráse, to má prostě "uvnitř" na duši. Na mou duši to byla dobrota a krvavá nádivka byla vzrušující a ďábelsky dobrá. Co chvilku jste mezi zuby ucítili drobná a smyslná zrnka máku, na jazyku se vznášel blažený opar jemných domácích povidel provoněných laškovnými tóny skořice a rumu. Když se k tomu připočte trochu umu kuchařky, protože kynuté buchty se do života nerodí zrovna snadno, stane se z pečení buchet doslova "vnadná" záležitost, která nenechá nikoho jen tak v klidu a zaměstná všechny smysly.
Tyhle buchty klidně mohl Juraj Jakubisko podávat ve chvíli, kdy se "krvavá hraběnka" Alžběta Báthoryová poprvé koupala před diváky na filmovém plátně. Jsou stylově krvavé a přesto tak něžné a poetické.
Pečete v dnešní hektické době ještě domácí buchty?
Jestli ano, tak to potom jistě máte nějakou extra vlastní nádivku, které žádná jiná buchta nemůže konkurovat? Pokud ji nechcete držet v tajnosti, sem s tím. Žádné buchty na světě nejsou lepší než ty naše "hezké české".
Pro bystré oči :-) Do článku se dostalo něco, co tam nemá být a není to k přehlédnutí :-) Když už to tam je, tak to tam nechám, ale jsem zvědavá, kdo si toho všimne jako první!

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

12 lidí ohodnotilo tento článek.

Anketa

Jaké buchty máte nejraději?

tvarohové 42.3% (266)
makové 22.4% (141)
povidlové 35.3% (222)

Komentáře

1 Edy Edy | 28. července 2008 v 14:55 | Reagovat

Jakožto první "testař" musím po pravdě přiznat, že tak vynikající buchtu jsem ještě nikdy v životě nejedl. Nemám rád buchty, které jsou téměř suché a teprve až na konci vydají tu svoji náplň, většinou jen trošku marmelády .... Tato buchta je šťavnatá a vláčná a klouže do krku "jako po másle":-). I když jsem spíše masožravec a buchty moc nemusím, tak se po pekáči zaprášilo, že jsme ani nestačili pozvat naší paní sousedku, která peče ty výborné české koláče. A ne jenom ty. Vřele všem doporučuji vyzkoušet, stojí to opravdu za to!!

2 jednorožec jednorožec | 28. července 2008 v 15:07 | Reagovat

Jednou (dávno) jsem pekl buchty se slanou nádivkou. Špenát a ricotta, detaily si nepamatuji. Za tepla to bylo OK, po vychladnutí nic moc.

3 Míša Míša | 28. července 2008 v 15:15 | Reagovat

Je to muška na té první fotce? :-) Ale já blbě vidím, takže se možná pletu. Ale buchty vypadají krásně.

4 Lenka Lenka | Web | 28. července 2008 v 15:19 | Reagovat

Hlasuju pro povidlové. ty milujeme celá rodina ! Hlavně ta nejmenší 2 letá princezna, která je pak špinavá jako prase :)

5 Jana Jana | 28. července 2008 v 15:32 | Reagovat

Šárko, to zatajování receptu na těsto neprojde! :)

6 Bali Bali | Web | 28. července 2008 v 15:35 | Reagovat

Ten Eda se teda má! Šárčino buchty jsou fakt supér! Letos jsem od ní dostala celý pekáč tvarohových! Důkaz zde: http://olivovakucharka.webgarden.cz/image/9928230

7 Helli Helli | E-mail | 28. července 2008 v 18:25 | Reagovat

S tím hlasováním je to zrada! :-( Chtěla jsem kliknout na všechny tři možnosti, protože mám ráda všechny, ale po kliknutí na povidlové mi už hlasování nefunguje! Škoda.  

Prosím Šárku, aby za mne dopsala po jednom hlasu k tvarohovým i makovým.

Taky se připojuji k zájemcům o recept na těsto, prosím, prosím, smutně koukám...

8 Tommy Tommy | Web | 28. července 2008 v 18:42 | Reagovat

já mám pro změnu nejradši klasiku - tvarohové:) povidla totiž moc nemusím:/

9 Pivli Pivli | E-mail | Web | 28. července 2008 v 20:35 | Reagovat

Neříkal tady někdo, že není na sladké a že už je přeslazený? Grrrr!!!

Tohle je opravdu krvavý teror!

Nápad s pětinásobnou nádivkou je úžasný, jen se hloupě zeptám - ta povidla jsou švestková, že?

:-)))

Co do článku nepatří netuším, jsem konsternovaná fotkami a přemýšlím, kdy buchty upeču, tohle fakt musím zkusit.

A to jsem se zapřísáhla, že v těhle vedrech je to max. na jogurt s ovocem, v nejhorším na cheesecake.

achjo...

10 burmajones burmajones | E-mail | 28. července 2008 v 21:08 | Reagovat

tedy? zní to jako kulinární vorgasmus,bohužel jen virtuální

ale zase lepší jak žádnej ,-)

11 pixy pixy | E-mail | 29. července 2008 v 0:19 | Reagovat

Určitě jsem lepší kuchař nežli cukrář a koláče a bábovky vždy jakci vzejdou lépe ženě, nicméně se tomu nebráním a pár úspěchů za sebou mám. Ale jak se přemoct a upéct rodině krásné, voňavé, dobré buchty s lepkem, které nebudu smět pozřít, na to jsem ještě nepřišel... Království za recept na bezlepkové kynuté těsto, se kterým se dá pracovat... :/

12 pixy pixy | E-mail | 29. července 2008 v 0:21 | Reagovat

Jo a jinak, to hlasování má jednu vadu: nemůžu hlasovat víckrát: makové, makové, makové!!! Nejlíp takové ty "svatební" jednohubky od babičky ze Slovácka.

A slza skanula po jeho neholené líci...

13 Yva Yva | Web | 29. července 2008 v 5:26 | Reagovat

Jen ať teče krev! Ty buchty jsou k nakousnutí a já si už brousím špičáky. ;o)

14 Tea Tea | 29. července 2008 v 11:51 | Reagovat

Nemůžu hlasovat ! Není tu moje kategorie ! :-))

Nejraději mám čistě švestkové, bez dalších přísad, ne povidlové. A potom také s rozvařenými jablky s cukrem a se skořicí. Tady ses Šárko pěkně vyřádila. :-) Trochu mně to připomnělo do husy krůtu, do krůty kuře, do kuřete křepelku a všechno upečeme..:-))) Ale vypadá to hóódně zajímavě....:-)

15 felixa felixa | Web | 29. července 2008 v 12:21 | Reagovat

Móc krásně chutné :o) Také se přimlouvám za ten tajný recept :o)) prosím prosím...

16 Vladimír Vladimír | E-mail | 29. července 2008 v 12:47 | Reagovat

Šárko, trefila jste se, ale bohužel hlasovat nemůžu. U nás máme v buchtě nejradši čerstvou švestku s mákem.

17 neftis neftis | E-mail | 29. července 2008 v 12:55 | Reagovat

Asi budu muset upéct buchty...Nádhera která voní i z monitoru, nejlepší dělala (samozřejmě) babička, ty se při pečení přímo koupaly v sádle, ale byly vláčné a křehoučké zároveň a navrchu křupavé...

A ten film se myslím jmenuje "Bathory", viď? :-))

18 Rudka Rudka | 29. července 2008 v 14:55 | Reagovat

Ta poslední fotka je takové sladké mučeníčko. Edo, zase ses musel obětovat a ochutnávat viď? Hlasovat také nemůžu, protože mám ráda všechny náplně.

19 Janina Janina | 29. července 2008 v 15:42 | Reagovat

nebýt tam toho máku, tak požaduju adresu těch buchet :)) na mák mě prostě neužije. V neděli jsme si zrovna přivezli buchty od tchýně, jak jinak než s mákem, takže se manžílek nacpal a já nic :( švestky s povidlama, to bych řvala mňam......

20 Janina Janina | 29. července 2008 v 15:45 | Reagovat

achjo, člověk musí zvednout zadek a jet do krámu pro švestky a povidla, že sem lezu, navíc držím menší dietku...................achjo....ale nemůžu jinak....

21 Šárka Šárka | E-mail | Web | 29. července 2008 v 16:12 | Reagovat

VŠECHNO TO TADY ČTU, ALE NA ODPOVĚĎ ZATÍM NENÍ ČAS :-) Žasnu nad tou ANKETOU! Já to věděla, že tvarohové jdou nejvíc na dračku! Ovšem taková domácí povidla (švestková! díky Pivli za připomenutí), to je taky kouzlo!

22 Edy Edy | 29. července 2008 v 16:49 | Reagovat

Já třeba jen samotné buchty s mákem taky moc nemusím, ale tady v té kombinaci mě tam ten mák vůbec nevadí. Ba naopak, je tam výborný, protože tu směs chutí jen tak něžně podbarvuje a do té buchty prostě patří. Kdo si tuto buchtu nevyzkouší, tak se nikdy nedozví jak buchta může chutnat. A já to vím - je to pohádka!!! Přeji všem, aby jste si to taky vyzkoušeli, nebudete litovat a jinou už snad ani nebudete chtít:-) Mňam...

23 Pivli Pivli | E-mail | Web | 29. července 2008 v 16:49 | Reagovat

Čachtická paní místo Bathory mne taky napadlo, ale zase mi to nepřišlo tak zásadní. :-)))

Povidla jsem nepřipomínala, jen jsem měla nablblý dotaz. :-)))

Jaká asi jiná povidla, když jsou tam švestičky ze zahrádky a ještě v dvojím provedení, že? Borůvková by se se švestkama pěkně prala. :-)))

Hm, až pominou vedra, musím buchty udělat, ovšem už předem je mi jasné, že na tyhle "pětictihodné" fakt nemám...

24 Pivli Pivli | E-mail | Web | 29. července 2008 v 21:08 | Reagovat

Tak naše domácí konsilium se usneslo, žes měla tyhle buchty přivézt do Holašovic. A výhra by byla jistá , byť jsou chudinky už od pohledu týrané a bité. :-))))

25 Vita Vita | 30. července 2008 v 9:31 | Reagovat

Já si pochutnám na všech náplních, ale u nás jednoznačně vedou "slíváky". Tedy na jednu buchtu dvě až tři slívy, místo pecky do každé kostka cukru. Pohádka.

26 Jana Jana | 30. července 2008 v 14:27 | Reagovat

Teda to mě dostalo. Buchty mám ze všeho sladkého snad úplně nejraději. Kam se na ně hrabou dorty.  Kterou náplň mám nejradši, to se teda opravdu neumím rozhodnout. Všechny jsou dobré a každá má svůj půvab. Definitivně jsem se rozhodla, že až přejdou ta vedra, hned se do jejich výroby dám.

27 renata renata | Web | 30. července 2008 v 16:54 | Reagovat

Tedy, to je nádhera. Já se do kynutých buchet moc často nepouštím, ale tyhle určitě vyzkouším. Už jenom kvůli té fotce, jak si hoví ořech v sušené švestce hýčkané švestkou čerstvou na trůnu z těsta a polštáře z máku... Jo, abych nezapomněla: původně jsem sem přišla poděkovat za recept na borůvkový koláč, a doporučit ho všem ostatním, a zatím mě tu čeká další lákadlo... Fakt krása...

28 Martina Martina | E-mail | 31. července 2008 v 11:58 | Reagovat

Moc děkuju za tento krásný recept. Dva dny po jeho přečtení jsem vyzkoušela a měl obrovský úspěch. Pochutnali jsme si na něm se šesti Francouzi v jižní Francii, kteří byť jsou dobrým jídlem zahlceni, nešetřili chválou a komplimenty. Jsem tady jako au-pair, vařím docela často a jsem moc ráda, že existujou tyhle stránky, kde čerpám inspiraci nejčastěji, a na které se můžu spolehnout....

29 Ennynka Ennynka | E-mail | 31. července 2008 v 13:06 | Reagovat

Hlasovala jsem pro tvarohové. Máme je nejraději a k tvarohové nádivce přidáváme do buchty ještě brusinky. Je to mňamka :-)

Co tam nepatří - souhlasím, že je na prvním obrázku nějaká muška přilepená na buchtě. Asi také neodolala :-)

30 Shira313 Shira313 | E-mail | 31. července 2008 v 16:18 | Reagovat

Mne sa zdá, že na prvej fotke je zblúdilý mravček. Dnes sa vrhám na buchty s touto dychvyrážajúcou náplňou, tak sa už na ne teším :o)

31 Schnytlik Schnytlik | Web | 1. srpna 2008 v 10:58 | Reagovat

Buchty miluju povidlove, povidla lehce opila v rumu, ale ted vaham, kdyz i muska si libuje, uplne vidim, jak si mne nozicky :) Asi budu muset vyzkouset!

32 Šárka Šárka | E-mail | Web | 1. srpna 2008 v 12:41 | Reagovat

Tak to se nám tu sešel docela velký fan club "českých buchet" :-) Anketa je zajímavá! Myslela jsem, že tvarohové buchty jednoznačně zvítězí a ejhle! Povidla jsou v oblibě nejvíc :-)

K tomu defektu na obrázku: je to samozřejmě ta moucha, která tam nemá co dělat :-)

33 wrana wrana | 1. srpna 2008 v 21:01 | Reagovat

Mám!!! Neobvyklou nádivku. Rodinnou. Rozinky, nacucané rumem a promíchané se skořicovým cukrem, nebo kakaem. Dovoluji si přidat drobnou zkušenost. Když dávám buchty na pekáč, nekladu je těsně, nechám místo na kynutí. Nevytlačují pak náplň a nemají modřiny. Buchty je možné také posypat drobenkou, trošku pro změnu.Buchty dělám, když mi zbude trochu těsta, které se nevlezlo na plech s koláčem. Pak je to "co som mala, to som dala". Když jsem loni ženila syna,naučila jsem se svatební buchtičky, které se dělají na Vysočině. Mají rozměr centimetr krát centimetr, a protože jsou z kynutého těsta, jsou to fofry při práci, aby moc nenabyly. Když mě při práci sledovala naše náhodná návštěva, pravili, že je na ně přešla chuť. Já jsem těm buchtám začala říkat "veselé buchtičky", protože kdo je uviděl, začal se hrozně smát, tady v Ostravě je neznal nikdo.

34 Major Milčák Major Milčák | E-mail | 1. srpna 2008 v 21:09 | Reagovat

Hlasuju pro makové, a pokud budou vylepšené něčím nakyslým, povidly nebo švestkou, tím líp. Jinak jsem si s dojetím vzpomněla na letní buchty mojí tety. Na chatě pekla takové obrovské, velikosti menší cihly a plnila je višněmi. Musely se vždycky sníst hned po upečení, aby se těsto nepromáčelo...

35 wrana wrana | 1. srpna 2008 v 21:11 | Reagovat

Jednorožec. To je zajímavé, mám stejný postřeh s mrkvovou nádivkou, sladkou. Teplé a vlažné dobré, po vychladnutí už je nikdo nevyhledával. A recept na kynuté těsto, no to se v robotu udělá kvásek a pak se ze sáčků přisypává tu mouka, tu cukr... a zase mléko...

36 Diny Diny | E-mail | 2. srpna 2008 v 10:36 | Reagovat

Joj, buchty, naše nejmilovanější kynuté - hlasovala jsem pro povidlovou nádivku.

Šárko, ty tvoje vypadají fakt luxusně, určitě vyzkouším!!!:)

Náš rodinný recept na tu správnou povidlovou není tajný, tak se podělím:

do misky dám švestková povidla a rozmíchám se šťávou z kompotovaných višní, ale - ty višně jsou tři dny naložené ve vlastní šťávě (co pustí, plus voda plus kys. citronová) s cukrem, vyhnané téměř k varu tři dny po sobě, a rum přidán až na konci. Po třech dnech naplním skleničky.  No a tu šťávu z těch skleniček přidávám k povidlům, možno přidat i kousky višní, samože bez pecky, buchty jsou mňamozní!!!:)

Jinak šťávu používám i jako zálivku na koláče, nechám rozehřát máslo, smíchám s moučkovým cukrem a višňovou šťávou a koláč nemá šanci jevit se kdekoliv vysušeným, ani na okraji a ingredience na něm získají takovou tu konečnou chuťovou stopičku, naštěstí jsem právě včera pekla, takže tu nemusím slintat a jdu si zakrojit:)))

37 Lenka Lenka | E-mail | 2. srpna 2008 v 11:11 | Reagovat

Milá paní Šárko, opět jste mě dostala. Buchty jsou od dětsví mým favoritem a podle toho jsem taky pěkně uplácaná...Celý týden mám na buchty chuť,

ale přece jen, musím jíst zdravě a přesně za tři týdny mě čeká svatba dcery, takže abych trochu vypadala, hledám dnes na netu zdravé recepty z cukety. A co takhle ještě můj oblíbený web.... ?Už při čtení receptu jsem vypadala jako Pavlovovi psi v laboratoři . Je rozhodnuto, jdu zadělat těsto na takový ten úžasný tenký švestkový táč a v rámci diety před zrcadlem raději zavřu oči.

Krásnou letní pohodu přeje Lenka

38 Šárka Šárka | E-mail | Web | 2. srpna 2008 v 13:54 | Reagovat

33 - wrana :-)

Veselé buchtičky :-))) Taky mě rozesmály, když jsem se s nimi setkala nedávno na svatbě. Mého kamaráda, který jich objednal několik kilo,  rozplakaly. Měl pocit, že objednal svatební mrňavé koláčky. Nadívané miniaturní buchtičky ho odrovnaly a prý se tak dlouho nezasmál. Byly úžasně dobré a člověk si jich mohl sypat plnou hrst rovnou do pusy. Uchopit šly jenom pinzetou, jak byly titěrné :-) Nikdy předtím jsem takové pečivo neviděla! Díky za zmínku o buchtičkách, které fakt musí rozesmát každého ;-)

39 Šárka Šárka | E-mail | Web | 2. srpna 2008 v 13:56 | Reagovat

34 - Major Milčák :-)

Cihlové buchty se vejdou tak dvě do jednoho pekáče :-) Už jsem taky měla možnost se s nimi setkat. Mák je fakt o dost lepší, když se něčím provlhčí. Švestky s mákem je naprosto geniální kombinace, ale s dobrými švestkovými povidly je to taky luxus :-)

40 Šárka Šárka | E-mail | Web | 2. srpna 2008 v 14:09 | Reagovat

36 - Diny :-)

Díky za domácí odtajněné kuchařské triky :-) Zní to opravdu dobře. Můj recept taky tajný není, ale nějaké tajnosti poslední dobou mám, ale už brzy o nich tady na blogu řeknu :-) Višně ti závidím, ty na mé zahradě nerostou a je to vada na kráse každé zahrady :-) Až mi tam poroste pěkná "Morella", přijdu k tobě na rady!

41 Šárka Šárka | E-mail | Web | 2. srpna 2008 v 14:16 | Reagovat

37 - Lenka :-)

I cuketa má chuť vnadnou, když se správně připraví :-) Svatební koláčky to je vždycky velké pokušení a chodit na svatbu s dietou není to nejlepší :-) Úžasný švestkový táč zní jako pohádka. Asi taky něco dobrého na zub půjdu do naší kuchyně přičarovat. Smutně tam leží poslední dva kousky borůvkového koláče. Jak k nám dorazí návštěva z velkoměsta, co čerstvé borůvky neviděla od loňska, borůvkovým koláčem je zaručeně potěším. Ovšem takové buchty, to je nehynoucí klasika! Ať se podaří dieta i svatební veselí ;-) Šárka

42 Shira313 Shira313 | E-mail | 4. srpna 2008 v 13:40 | Reagovat

Buchty sa podarili (cesto som vyskúšala z Apetitu - voňavé pečené buchty) a mali nesmierny úspech u všetkých komu sa ušlo :o)

A z kila múky sa ušlo veľa ochutnávačom, ktorí Vás Šárko všetci blahorečia a vyhlasujú za patrónku všetkých maškrtníkov :o)))

43 Zarox Zarox | E-mail | Web | 4. srpna 2008 v 15:58 | Reagovat

Milá paní Šárko, narazila na váš web a moc se mi líbí. Pokud jde o buchty, nedělám je, protože se mi moc nedaří, dopadnou jako takové zatvrdlé kuličky. Nikdy nepřekonají ty, co jsem jedla jako dítě u naší sousedky. Byly borůvkové, 6 na pekáč a protože měla pět dětí, dělala takových pekáčů několik. Nevím jestli vymazávala olejem nebo sádlem, asi spíš tím sádlem, ale byla to naprostá báseň. Po přečtení vašeho článku se možná pokusím o poslední buchtový comeback a teprve pak to definitivně vzdám.

44 Mumma Mumma | E-mail | Web | 4. srpna 2008 v 23:17 | Reagovat

Ne poprvé jsem vyzkoušel něco z Šárčiny kuchyně a dopadlo to jako vždy výborně! Šplhnul jsem si u manželky, u dětí i u známých :-) Jen je škoda, že nikdo z nás neví, jak tyto buchty chutnají vychladlé :-)))

Díky Šárce za skvělou inspiraci a těším se moc na další recepty.

45 Diny Diny | E-mail | Web | 5. srpna 2008 v 7:38 | Reagovat

Zarox - snad nevadí, když si tu přihřeju polívčičku, ale návod na buchty jsem poměrně nedávno dávala jako fotorecept na jeden maminkovský server - tady:   http://www.baby-cafe.cz/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=8883  ;

Hodně holčin, co si na buchty netroufalo, tak se zadařilo a už je pečou jak o život:) Takže jestli chcete, zkuste těsto a postup podle tohoto receptu, náplň je na vás, ta Šárčina musí být bombastická :)

46 Šárka Šárka | E-mail | Web | 5. srpna 2008 v 11:04 | Reagovat

42 - Shira313 :-)

Jsem moc ráda, že role pokušitelky se mi podařila a na extravagantní buchty jsem zlákala několik nebohých jedinců, kteří mi snad odpustí těch pár kalorií navíc ve prospěch gurmánské rozkoše :-)

S radostí přijímám funkci "Patronky všetkých maškrtníkov" :o)))

47 Eva Eva | 5. srpna 2008 v 13:27 | Reagovat

Občas peču - mám super recept na plněné jen švestkama, tzv. slíváky. Jsou dobré teplé i studené a nikdy dlouho nevydrží :-)

48 Šárka Šárka | E-mail | Web | 5. srpna 2008 v 22:10 | Reagovat

43 - Milá Zarox :-) Neházejte vařečku do žita. Koukám, že už tu jsou dobré rady od Diny, tak se jistě podaří! Vítám vás mezi námi všemi, co si na kuchyňskou alchymii v domácích podmínkách troufají. Tady jste v té nejlepší společnosti a všichni vám budou dodávat nekonečnou inspiraci a chuť "nevzdávat se". Za nadbytečné kalorie neneseme žádnou zodpovědnost :o) Sladké lákání je příjemné a podporuje dobrou náladu ;-) Zdravím!

49 Šárka Šárka | E-mail | Web | 5. srpna 2008 v 22:12 | Reagovat

45 - Diny :-) Díky za kamarádskou výpomoc !!! ;-)

50 Šárka Šárka | E-mail | Web | 5. srpna 2008 v 22:15 | Reagovat

47 - Eva :-)

Slíváky letos budou, slívy zrají a je jich požehnaně :-) Takový super recept je jako klenot v domácí šperkovnici. Takovými buchtami se musí každý blýsknout. Já "slíváky" ještě nikdy nepekla. Ovšem ... všechno je jednou poprvé ... :-)

51 Šárka Šárka | E-mail | Web | 5. srpna 2008 v 22:34 | Reagovat

44 - Mumma :-)

Velké kamarádské pozdravení a obdiv za to, že pro mnohé "komplikované" buchty byly vyzkoušeny :-) Od znalce dobrého jídla to potěší. Moc zdravím!

52 °° LilushQa °° °° LilushQa °° | Web | 6. srpna 2008 v 11:53 | Reagovat

mám nejradší povidlové...x))

53 olu olu | Web | 7. srpna 2008 v 20:24 | Reagovat

Teda, Šárko, vy jste divoch. Myslím, že s Vaší dokonalou náplní byste zabodovala na mezinárodních přehlídkách tradičních krajových kuchyní! Fascinující - tradiční český recept podaný v originálním, přesto tradice dodržujícím provedení...

Co mi na buchtách někdy vadí je už zmiňovaná suchost - nemám ráda cokoliv, čemu musím ke klouzání do krčku pomáhat. proto mám nejradši tvarohovou náplň s rozinkami - pěkně to "promaže" :-)

54 Šárka Šárka | E-mail | 8. srpna 2008 v 12:04 | Reagovat

52 - Lilush :-) ... povidla jsou sice dovršením šílené myšlenky neudělat z nich slivovici, ale do buchet prostě patří :-)

55 Šárka Šárka | E-mail | 8. srpna 2008 v 12:05 | Reagovat

53 - olu :-)

Když už buchta nezaujme svou prvoplánovou krásou, tak to musí dohnat duší :-) Tyhle buchty mají duši krásnou :-) Pro tvarohovou náplň taky hlasuji, protože ji mám nejraději. I když tato varianta náplně u nás zabodovala!

56 Diny Diny | E-mail | Web | 8. srpna 2008 v 19:58 | Reagovat

Šári, tak to jsem ráda, měla jsem trošku výčitky, jestli si já začátečnice moc netroufám, když tu dávám svůj postup na těsto:)

Tak za týden dozrají naše švestičky, už se nemůžu dočkat, jak tu tvou náplň vyzkouším!!:) Z kupovaných jsem udělala crumble, z našich udělám na tvou počest buchty, české buchty, joooo :)))

Jinak gratulace ke skvělému článku v dnešních Lidovkách, nepřestane mě udivovat tvůj široký záběr a neuvěřitelné znalosti!!!

57 Jana Jana | E-mail | 12. srpna 2008 v 8:56 | Reagovat

V neděli jsem trochu experimentovala. Měla jsem misku ostružin. Minulý týden jsem pekla bublaninu a drobenkový koláč, tak jsem chtěla upéct trochu něco jiného. Někde jsem našla tento recept na kynuté těsto:

2 hrnky polohrubé mouky, 1 žloutek, 2 lžíce cukru, 1 vanilkový cukr, 1/2 kostky droždí, 7 lžic rozpuštěného másla, 1/4 l vlažného mléka, špetka soli.  

V lednici jsem našla jeden tvaroh, který jsem rozdělala s vejcem a cukrem. A to jsem si ještě pořád myslela, že udělám koláče - na ně tvaroh, ostružiny a posypat mákem. Nakonec jsem udělala buchty - do každé jsem dala lžíci tvarohu, 5 ostružin a posypala mákem se skořicovým cukrem. Z tohoto množství bylo 13 buchet -bohužel jenom 13 ! Závěrečný dojem - těsto bylo výborné, s tvarohem to nebylo suché a nakyslé ostružiny neměly chybu !

58 Petra Petra | E-mail | 15. srpna 2008 v 8:44 | Reagovat

S buchtama jsem na tom jako Zarox.Nepeču je protože se mi nedaří.Nějak nemám trpělivost na vykynutí nebo co,a jsou buď tvrdé nebo spálené.Ale jako všechno tady,mě samozřejmě tyto krvavé buchty lákají.Vidím to jako v barvách,jak smejčím  po spížce a hledám,co za dobrotu bych tam ještě vrazila.Ale nic se nemá přehánět,a tahle kombinace je opravdu fascinující už na obrázku.Tak snad někdy.Zatím zůstávám u rychlé buchty vylité na plech a posypané jakýmkoliv ovocem.Ta se podaří pokaždé.

59 Šárka Šárka | E-mail | 15. srpna 2008 v 12:06 | Reagovat

58 - Petra :-)

Osobně taky dávám přednost rychlému pečení, ale přeci jenom pekáč klasických kynutých buchet vždycky zaboduje. Většinou je peču pro přátele, co se toulají ve světě a zastaví se na kus řeči zase doma, protože rodná hrouda každého táhne zase na chvilku domů. Když postavím na stůl horké buchty, je jejich nadšení nezměřitelné :-) Faktem zůstává, že kynuté buchty se u nás doma pečou jenom svátečně.

60 Jana Jana | 16. srpna 2008 v 4:17 | Reagovat

Diny, děkuji za recept na těsto! Byl to můj první pokus o buchty a jsou jedna báseň! Je to asi rouhání, ale mnohem lepší než od maminky (ty její nejsou moc nadýchané). Tentokrát byly tvarohové a už se těším na další verze.

(http://dolcevita.blog.cz/0807/buchta-k-nakousnuti#komentar-36033153)

61 Pivli Pivli | E-mail | Web | 16. srpna 2008 v 19:26 | Reagovat

Tak u nás měli švestky. Říkám naší mamče upeču Ti k svátku buchty nebo udělám knedle. Zašklebila se, má z dětství averzi ke švestkovým buchtám i knnedlíkům, babička je dělala často, bylo to levné jídlo, co nakrmilo hodně hladových krků. Tak nic. Přítel taky švestky nemusí, tomu stačil koláč před měsícem.

Tak jsem se naštvala a udělala zase cheesecake.

Sama pro sebe si buchty nebo knedle dělat nebudu a tento víkend žádná návštěva nehrozí.

Do sýrového koláče jsem lupla zbytkem pomazánkového másla ušlehaného se smetanou počínaje, přes zakysanou smetanu, tvaroh, poslední kostičku Smetanita a jednu ricottu (byla hnusná od Italatu -horší se snad den ode dne) konče. Vylepšila vanilkovou essencí, dvěma vajíčky, limetovou šťávou a kůrou. Podklad klasika BB sušenky, troška mandlí, skořice, roztopené máslo a dvě lžičky hnědého cukru. Všichni byli spokojení, na talíři si koláč zdobili lemon curdem a já mám taky radost. Že všem chutná  a že jsem zlikvidovala zbytky z lednice. :-)

A na buchty se švestkami se chodím koukat sem.

62 Šárka Šárka | E-mail | 18. srpna 2008 v 23:40 | Reagovat

61 - Pivli :-)

Dávám ti za pravdu, cheesecake je luxusní záležitost a samotné slovo "buchta" moc chutnou návnadou není :-) Občas když mám na něco pracného chuť, otevřu si stránky a důkladně prohlédnu recepturu a fotografie a když se mi povede zachovat si zdravý rozum, od nápadu upustím a jdu se raději projít na čerstvý vzduch. Jenže potom se vrátím, nakouknu na nějaký jiný blog a dostanu nápad, že zkusím něco jiného. Právě jsem se rozhodla, že vyzvu na souboj rýži Basmati a pokusím se o chelou :-) Se svým nákladem rýže v kastrolu s těžkým dnem možná klesnu ke dnu  jako Titanik! Konečně receptura s trochou adrenalinu ;-)

63 Pivli Pivli | E-mail | Web | 19. srpna 2008 v 8:44 | Reagovat

62. Ty taky? Hm, pan Cuketka už se do chelow pustil. Já si netroufám. Dopadlo by to  vyhozením kastrolu i s přiškvařeným chelow do koše...

Ale láká mne to, to zase ano...:-)

64 eva eva | E-mail | 7. října 2008 v 16:25 | Reagovat

Buchty vypadají dobře,ale taky se přimlouvám za recept. Už jsem jich vyzkoušela několik  s majolkou olejem atd. Proto bych chtěla prosím vyzkoušet jiný. Díky.

65 gahai gahai | 19. října 2008 v 19:35 | Reagovat

jooooooooo

66 Marta Marta | 12. listopadu 2008 v 12:20 | Reagovat

Pro začátečníky: stačí zakoupit sáček českých buchet v prášku a udělat těsto přesně podle receptu. A co se týče vláčnosti poradím fígl mojí babičky. Ihned po vytažení pekáče z trouby, zaleju buchty 1-2 dcl vlažného mléka (podle¨velikosti pekáče) a nechám cca 10 min.vsakovat. Buchty potom vydrží vláčné i 3 dny (pokud "vydrží").

67 Šárka Šárka | E-mail | Web | 12. listopadu 2008 v 12:56 | Reagovat

Tak koukám, že mi tu uniklo několik komentářů a recept na buchty jsem ještě nedodala :-) Hřeším na to, že je v mé kuchařské knize, ale i tak bych mohla zpracovat třeba recept na buchtičky se šodó, které jsem dělala právě nedávno :-)

66 - Marta :-)

Díky za dobrý babičkovský fígl. Já praktikuji polití rozpuštěným máslem s kapkou rumu, ale i to mléko má své velké kouzlo. Babičky si uměly poradit za každé situace a v každé době. Je fakt, že vaření pro ně snadné vůbec nebylo. Určitě souhlasím s tím, že "dobré buchty" nikdy nevydrží 3 dny :-)

68 jarda jarda | E-mail | 27. listopadu 2008 v 8:57 | Reagovat

Krucinál "baby jedny",chci pést buchty s tvarohem,povidly i mákem,ale nenašel jsem tady recept.Umím je a říká se,že moc dobré ale chtěl jsem si upřesnit čeho všeho dát.Jak vidím dozvím se recepty na různé jiné ptákoviny,než na základ českého venkova.Polepšíte se snad????Jdu mísit podle paměti,případný neúspěch svedu na Vás.Vaří mi žluč.Přeji hezké vánoce Jarda

69 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 27. listopadu 2008 v 10:44 | Reagovat

68 - jarda :-)

Rozohněný chlap v kuchyni! To se peče nějaká ďábelská dobrota :-) Když jsem tyto buchty psala, pracovala jsem zrovna na své první knize receptů a samozřejmě recept na pořádné české buchty s mákem, tvarohem nebo povidlama tam nechybí :-)

Polepšíme se tedy i na tady :o))) Ať se dílo povede!

70 Libuška Libuška | E-mail | 3. dubna 2009 v 19:22 | Reagovat

Vypadá to výborně kdyby to bylo na našem plechu doma tak to hned sním!!!!!!!

71 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 3. dubna 2009 v 19:52 | Reagovat

70 - Libuška

Tak to je pro tuhle buchtu k nakousnutí ten nejlepší osud, který by ji mohl potkat :-)

72 hgzt hgzt | 4. července 2009 v 17:38 | Reagovat

jzdfsiyduzcfsy

73 Jitka Jitka | Web | 11. listopadu 2009 v 9:55 | Reagovat

Jdu zadělat těsto, svůj dobrý recept na kynuté těsto mám. Není tajný a zájemci ho najdou na mém blogu jako univerzální recept na knuté těsto. Budu péct martinské rohlíky plněné makovou a ořechovou nádivkou. Je to tradice a ty by se měly dodržovat.

74 PRISCILLAWorkman29 PRISCILLAWorkman29 | E-mail | Web | 7. prosince 2011 v 13:54 | Reagovat

It's known that cash can make people independent. But what to do if someone does not have money? The only one way is to get the <a href="http://goodfinance-blog.com/topics/home-loans">home loans</a> and just auto loan.

75 kkll kkll | 15. března 2012 v 10:08 | Reagovat

mnˇam

76 Terezka Terezka | 9. března 2013 v 15:49 | Reagovat

Marně hledám recept na to kynuté těsto :(

77 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 13. března 2013 v 16:53 | Reagovat

[76]: Terezka:

Mohu poskytnout recept na kynuté koláčky, ten je stejný jako ten na buchty. Jinak recepty na přípravu dobrých buchet jsem uveřejnila v kuchařské knize Rande s gurmánkou v české kuchyni, kterou je možno si zde objednat.

Posílám vám recept (odkaz) na kynuté těsto:
http://dolcevita.blog.cz/0707/grandiozni-ceske-kolace

78 special occasion dress special occasion dress | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 5:07 | Reagovat

You certainly deserve a round of applause for your post and more specifically, your blog in general. Very high quality material.
http://www.untildress.net/empire-waist-wedding-dresses.html

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama