Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Slaná řecká koláčová kompozice

20. června 2008 v 13:02 | Šárka |  Slané pečení
Slané koláče jsou hitem mého letošního léta. Ideální záležitost pro dny, kdy nemám čas na žádné dlouhé vaření, ale mám chuť na něco teplého, co ovšem nepotřebuje extra porci času. To je přesně ta ingredience, které se mi nedostává. Z tohoto důvodu se zásobím mraženým křehkým těstem. Stačí ho vyndat z mrazáku, vyložit jím koláčovou formu a může se nandávat chutná nádivka. Na tu se v každé lednici něco najde! Původně jsem si chtěla připravit řecký salát, ale pár ingrediencí se mi nedostávalo. Feta sýr byl v mé domácnosti ve výrazné převaze. Udělala jsem si z něj hlavní koláčovou surovinu a vše ostatní naladila do slaných sýrových tónů. S výsledkem jsem byla spokojená :-) Sousedka dodala na koláč extra čerstvá domácí vejce, já jí oplatila pozváním na koláč a sklenku vína. Dokonalá sousedská harmonie.
  • Křehké těsto na 1 koláčový korpus (ošidila jsem to koupeným těstem, ale žádné vady na kráse to nemělo)
  • 200 g feta sýr (balkánský nebo jiný slaný bude též vhodný)
  • 200 ml kysané smetany
  • 3 vejce
  • 3 rajčata
  • hrst černých oliv
  • 150 g uzené slaniny
  • 2 cibule
  • pepř
Na pánvi osmahneme uzenou slaninu pokrájenou na kostičky a cibuli. Necháme vychladnout a v této chvilce nudy si připravíme koláčovou náplň. V kysané smetaně rozmícháme nadrobený (nastrouhaný) slaný sýr, přidáme 3 celá vejce, opepříme a dobře prošleháme. Sýr je slaný dost, solit nemusíme. Rozřízneme rajčata, vyjmeme semínka a ponecháme si jenom dužinu, kterou nakrájíme na kostičky a lehce vmícháme do koláčové slané nádivky. Přidáme vychladlou slaninu s cibulí, naposledy promícháme, okořeníme podle chuti a vlijeme do připravené koláčové formy s těstem. Křehké těsto je dobré na několika místech propíchnout vidličkou, aby se nám nevzdouvalo a pára mohla přirozeně odejít. Koláč ozdobíme tenkými plátky rajčat a černými olivami a přidáme několik snítek čerstvého tymiánu. V troubě vyhřáté na 180 °C pečeme 45 minut. Po celou dobu pečení se na koláč můžeme vykašlat a jít si zase po své práci, protože přeci nemáme na nějaké vaření čas :-)
Až na vás houkne chytrá trouba, která se právě svou práci skončila, popadněte příbory, talíře, sklenky na víno a s horkým koláčem se přesuňte ke stolu. I takhle se dá ošidit domácí oběd nebo večeře. Přesunula jsem se do své letní kuchyně, ale na nějaké parádnější jídlo si určitě najdu čas někdy příště. Nechala jsem se oslnit slaným koláčem a už mám v hlavě plány, jak bude vypadat ten příští. Slaný koláč je ten nejkreativnější kuchařský materiál, jaký znám. Se slanými koláči by se klidně mohl pořádat festival. Proud tvůrčí fantazie by tekl jako řeka.
Přiznání:
Když není čas umazat si ruce od mouky a potřebujeme se dostat přes přípravu domácího křehkého těsta na sladký nebo slaný koláč, můžeme to ošidit kvalitním polotovarem. Čerstvé těsto rozválené na pečícím papíru je k dostání již celkem běžně a snese i zamrazení. Kupte si ho do zásoby. Je tak dobré, že nikdo nic nepozná :-)
Recept na domácí křehké těsto:
  • 250 g hladké mouky
  • 125 g másla
  • 2 žloutky
  • 0,4 dl vody
  • na špičku lžičky soli
Křehké těsto má rádo chlad, proto suroviny nevyndaváme předem z chladničky. Mouku prosejeme na pracovní desku, přidáme špetku soli a utvíříme uprostřed moučné hromádky důlek, do kterého vyklepneme 2 žloutky, plátky čerstvého másla a zpracujeme těsto. Neprve nožem nakrájíme máslo na menší kousky a zapracujeme ho společně se žloutky a moukou. Když těsto hrudkuje, uděláme uprostřed zase důlek a nalijeme do něj studenou vodu. Rukama rychle prohněteme v těsto, utvoříme váleček, zabalíme ho do fólie a necháme v chladu alespoň 2 hodinky odležet. Během chvilky jsme si vyrobili dobrý základ na slané koláče. Použijeme hned nebo zamrazíme :-)
P.S. Nikdo neřekl, že slaný koláč musí vypadat řecky! Udělejte si třeba český, s uzeným a se zelím :-) Nebo klasický francouzský Quiche, protože ten nikdy nezklame.
Na Řecko oděné do nejkrásnější modré barvy, kde se modravá hladina moře vlévá do ještě modřejšího nebe, si zavzpomínat s klidem můžete i pod naší oblohou, která je jak louka plná beránků. Podle předpovědí se nám nebe vyjasní a bude tropický slunečný víkend. Je nad slunce jasné, že na nějaké velké vyvařování nebude čas, tak zkuste třeba rychlý slaný koláč. Sympatické na takovém vaření bude fakt, že nejspíš všechno potřebné najdete doma ve své lednici. Já bych v té své našla materiálu dost. Měla bych zase vzdát hold ančovičkám a udělat z nich vynikající slaný koláč. Nevím jak k tomu došlo, že do domácích zásob připlavalo celé hejno ančovičkových skleniček a konzerviček :-) Je čas nadzvednout jim víčka a pustit je na svobodu. Receptů na ančovičky mnoho není, ale jeden v zásobě mám. Ančovičky pod drnem! Nenavádím vás k tomu, jak zakopat domácí zásoby slaných rybiček v zahradě pod drnem. Rozpalte troubu a upečte si křupavou letní ančovičkovou dobrotu. Obstarejte si k tomu velký džbánek piva. Žízeň po ančovičkách bude veliká :-) Kdo má chuť ještě na kousek Řecka, zde je v podobě Salátu z pečených paprik & něco navíc se tam ještě na řecké téma najde. Od prostřeného stolu se v Řecku nespěchá, tak si tento dobrý zvyk taky vezměte za své.
Uvařte si co chcete, jen ať máme na víkend krásně modré nebe. Ať si to léto pořádně užijeme!
Omlouvám svou velmi lajdáckou docházku na blog, ale letošní způsob léta zdá se mi býti poněkud nešťastným :-) Něco jsem si vymyslela, co krade můj veškerý čas, ... ale když se to povede, možná vás to bude zajímat. Až přijde čas, dodám patřičné informace. Krásný pátek, báječný víkend, skvělou dovolenou, nezapomenutelné léto!

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

5 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Bali Bali | Web | 20. června 2008 v 13:46 | Reagovat

Nádherné ingredience!

Tvoji kombinaci určitě vyzkouším.  Feta v lednici je, olivy jsou u nás samozřejmostí, bylinek plná zahrádka.

Slané koláče u mne jedou! Je to vděčný pokrm, snadný, rychlý a velmi chutný. A dá se připravit s čímkoliv. Občas dám slaninu, žampiony, ementál či uzený sýr, někdy chřest jindy rajčata, lososa nebo krevety,...

Před pár dny jsem zrovna pekla quiche na přání několik apřátel. Lotrinský, který jsem navíc ozdobila kolečky rajčat. Moc chutnal.

S zeným a zelím; takovou  jsem kdysi jedla pizzu! Výborné!

Hezké a chutné slunné dny ;-)

2 Šárka Šárka | E-mail | 20. června 2008 v 14:17 | Reagovat

Bali :-) Tvoje slané koláče si živě pamatuji! Když jsem byla u tebe, tak jsem všechno vyfotila a je toho pěkná řádka dobrot, které stojí za to, abych připravila článek na téma: "Jak vaří autorky Olivovky a Mořské kuchařky" v přímém přenosu :-) Přeci si nemohu nechat pro sebe, že to bylo tak skvělé! Až zvládnu tu svou letní akci, tak se do toho vrhnu s novým elánem ;-) Jestli ho ještě v sobě najdu!

3 Terezka Terezka | E-mail | Web | 20. června 2008 v 21:05 | Reagovat

Ahoj Šárko, koláč vypadá skutečně jedle, v týdnu na něj vlítnu. Jen jsem se chtěla zeptat, jestli bys neměla recept na křehké těsto, nedostanu se do obchodu jej koupit a i kdybych se dostala, tak bych si radši udělala těsto svoje.

Ad ančovičky, koukni na můj blog, mám tam dobrotu rychlovku :)

Dneska jsem obhlížela Žofín z nábřeží poletujíc za kočárkem, pokud to klapne, tak bych s kamarádem z Aromi v neděli šla, láká mě ta neděle ze všech dní nejvíce. Chystáš se?

Pěkný večer.

4 Papaja Papaja | Web | 20. června 2008 v 21:36 | Reagovat

Slané koláče jsou bezva dobrota! Já už si je také zamilovala. Jen nevím, kde koupit zmrazené KŘEHKÉ těsto? Na to jediné jsem ještě nenarazila...? To je krása, být takhle okouzeln řeckou kuchyní... to je na léto to pravé okouzlení. Jinak Ti přeji, aby se "to" povedlo co nejdříve a těším se!

P.

:-)

5 Bali Bali | Web | 21. června 2008 v 7:09 | Reagovat

bohužel, tady se ještě nekoupí věcí! Několik ruliček KT mám ale v mrazáku ;-)

Manža si dělá těsto své, optám se na rcp. A Šárka sem určitě přidá i to své.

6 renata renata | 21. června 2008 v 10:41 | Reagovat

Dolce Vita mí sledké tajemství ;-). držím palce, ať se to podaří...

7 renata renata | Web | 21. června 2008 v 10:48 | Reagovat

... má sladké tajemství... omlouvám se

8 Šárka Šárka | E-mail | 21. června 2008 v 12:00 | Reagovat

3 - Terezka :-)

Receptů na ančovičky není nikdy dost. Ten tvůj vypadá taky moc dobře! Recept na domácí křehké těsto jsem doplnila přímo do článku, tak na to mrkni. Praha mě o tomto víkendu bohužel uniká. Rodinná oslava musí dostat přednost :-) Moc ráda se podívám na reportáže a fotky, které parádně připravil jako první Cuketka.

9 Šárka Šárka | E-mail | 21. června 2008 v 12:04 | Reagovat

4 - Papaja :-)

Extra kvůli tobě jsem vytáhla z mrazáku jeden koupený exemplář křehkého těsta a venku ho vyfotografovala :-) Když narazím na tento chlazený produkt, koupím si ho do zásoby a co nespotřebuji hned, tak zamrazím. Byla jsem zvyklá kupovat rozválená chlazená těsta švýcarská nebo francouzská a je to opravdu pohodlné a ten nepřeberný sortiment je naprosto lákavý. V ČR to trochu postrádám, ale firma Wewalka dodává opravdu skvělé produkty. Kupuji je většinou v Makru, ale i Globusu. Občas to vaření doma ošidím a ošvindluji ;-)

10 Šárka Šárka | E-mail | 21. června 2008 v 12:08 | Reagovat

5 - Bali :-)

Už jsem recept na křehké těsto dodala, ale kupovaná těsta jsou ve světě velmi populární a hlavně nesmírně kvalitní. Ten sortiment mi tady chybí. Proč si někdy neušetřit čas, že jo? ;-) V létě je to přímo žádoucí.

11 Šárka Šárka | E-mail | 21. června 2008 v 12:10 | Reagovat

6 - renata :-)

Malé sladké tajemství = hořké chviky a velké starosti :-)

Díky ;-)

12 Bali Bali | Web | 21. června 2008 v 12:30 | Reagovat

jejda, to jsem vůbec nevěděla, že mají křehké těsto i u nás! Dík za info ;-)

13 Papaja Papaja | Web | 23. června 2008 v 8:12 | Reagovat

Šárko,

děkuji za přidání extra fotky na přání! To jsem opravdu v obchodě zatím neviděla. Wewalka kupuji listové těsto. Rozhodně je to geniální vynález ta hotová těsta! Tak se budu dívat tam, kde mi radíš.

Díky!

P.

:-)

14 Shira313 Shira313 | E-mail | 23. června 2008 v 10:39 | Reagovat

Torty na slano - to je super vynález: zaberie minimum času a chutí ohromne. Našim favoritom je verzia s pórom, prípadne špenátová s kozím tvarohom. Naozaj sa tu fantázii medze nakladú :o)

Šárko, držím Vám palce, nech to vyjde a nech si môžete aj toto leto užiť do sýtosti :o))

15 Bali Bali | Web | 23. června 2008 v 10:44 | Reagovat

Shiro, špenát a kozina, to zní sakra dobře!

16 Lucka Lucka | 23. června 2008 v 13:02 | Reagovat

Křehké těsto mají běžně třeba v Hypernově.

Ad špenátový koláč: Ten vypadá krásně, pokud se ozdobí tvary vykrájenými ze zbylého křehkého těsta. O Vánocích jsem ho zdobila vykrájenými stromečky, vypadalo to úžasně.

17 Šárka Šárka | E-mail | 23. června 2008 v 17:30 | Reagovat

12 - Bali :-) Taky mě to potěšilo!

-------------------------------------------------

13 - Papaja :-) Všude ho nemají, ale Wewalka je záruka dobré kvality, tak stojí za tu námahu projít regály v obchodě důkladněji. Báječné je též těsto na pizzu s olivovým olejem.

-------------------------------------------------

14 - Shira313:

Díky! :o) Čerstvé hříbky se špenátem taky nejsou k zahození. Slaný koláč se dá udělat opravdu téměř ze všeho možného. Vždycky bude vypadat náramně lákavě :-)

--------------------------------------------------

15 - Bali :-) Jak se přede mnou vysloví "špenát", mám okamžitě chuť na jazyku. O víkendu jsem dělala bezvadné rizoto s čerstvým špenátem. Dopadlo výborně a oslnilo partičku kamarádů, co k nám přišli na grilovačku. Zpočátku koukali dosti nedůvěřivě, ale po rizotu se jenom zaprášilo. Masu z ohýnku rizoto na jednom talíři velmi slušelo :-)

18 Šárka Šárka | E-mail | 23. června 2008 v 17:35 | Reagovat

16 - Lucka :-)

Díky za info! Když je koláč ještě naparáděný ozdůbkami z těsta, tak je neodolatelný. Přeci jenom jíme z větší části i očima. To, že jídlo musí chutnat, je pro nás gurmány/gourmety, labužníky atd. naprostá samozřejmost. Jsem pro všechny jedlé ozdůbky a zbytečnůstky. Když už se pustím do vaření, času nelituji :o) Příště ten koláč taky trochu přikrášlím! Nyní jsme ho zblajzli rovnou z horké formy a ani nám nevadilo, že koláč seděl na pečícím papíru. Letní kuchyň snese drobné prohřešky proti bontonu :o)

19 Papaja Papaja | Web | 25. června 2008 v 20:49 | Reagovat

Šárko,

křehké těsto mělo MAKRO. Hurá! Takže v sobotu udělám první zkušební quiche - tátovi k svátku. A k přítelovu svátku budou v sobotu mušle :-)

P.

:-)

20 Šárka Šárka | E-mail | 26. června 2008 v 10:54 | Reagovat

19 - Papaja :-)

Přiznám se, že právě tam mé kroky vedou nejčastěji :-) Kdo hledá, ten najde!

21 Papaja Papaja | Web | 14. července 2008 v 19:59 | Reagovat

Těsto jsem vyzkoušela. Pokladla jsem jej půlkami jahod a pocukrovala. Byl to moc dobrý koláč. Jen bych čekala, že to těsto nebude tak slabounce vyválené. Ale chuťově bezva!

Tak díky, P.

:-)

22 Šárka Šárka | E-mail | 14. července 2008 v 22:29 | Reagovat

21 - Papaja :-)

Těsto je slabounké, ale obsah koláče udrží bez problému. V tom je jeho síla :-)

23 cheap bridesmaid dresses under 100 cheap bridesmaid dresses under 100 | E-mail | Web | 24. listopadu 2012 v 8:18 | Reagovat

A. Because someone stepped on it's mous

24 Car Diagnostic Tools Car Diagnostic Tools | E-mail | Web | 6. února 2013 v 4:02 | Reagovat

Automotive Mileage Programmer is very essential obd2 Scan tools for the vehicle owners. csh

25 sexy party dress sexy party dress | E-mail | Web | 2. května 2013 v 8:49 | Reagovat

A. One more crack like that and I'll plaster you!
http://www.untildress.net/mermaid-wedding-dresses.html

26 dental Marathon n3 dental Marathon n3 | E-mail | Web | 21. února 2014 v 4:23 | Reagovat

Dentaire ampoule de phare à LED pour loupes dentaires et Led miroir dentaire orale.feng

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama