Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Potkal se chřest se smržem

24. června 2008 v 13:12 | Šárka |  Houby
Potkal se chřest se smržem a byla z toho láska na první pohled. Mít takové dva skvosty po ruce, žene to i největšího kuchařského ignoranta bez zbytečného otálení do kuchyně. Potkat chřest na pultech není v červnu žádné umění. Sezóna této delikátní zeleniny ještě neskončila. Narazíte-li na své zahradě na smrže, máte parádní materiál na noblesní večeři. Dva silní spojenci, chřest & smrž, se na společném talíři nepoperou. Doplnit je mohou kvalitní vařené brambory a ve výsledku se dočkáte nefalšované gurmánské rozkoše.
Smrž se vyskytuje v záhonech, které se na podzim zastlaly např. mulčovací kůrou, a to časně zjara, kdy se noční teploty dotýkají bodu mrazu a denní se dostávají ke 20 °C. Na své smrže jsem si počíhala v okrasném záhoně a skutečně se mezi rododendrony a azalkami objevily svraskané hlavičky této delikátní houby s dutou hlavičkou.
Smrže nehledejte v lese. Zásadně se vyskytují v parcích, sadech, Patří mezi naše nejchutnější houby vůbec. Dříve se doporučovalo před kuchyňskou úpravou smrže spařit (blanšírovat) horkou vodou. Tato procedura je podle nynějších poznatků naprosto zbytečná, protože všechny smrže jsou neškodné. Upotřebení této lahůdkové houby v kuchyni je skutečně rozmanité. Hodí se do polévek, pudinků, nákypů, jemných omáček. Čerstvá míchaná vajíčka se smrži, to je nepopsatelná slast. Pokud je nezpracujeme čerstvé, můžeme je usušit. Doporučuji sušit jen celé plodnice, které se navlečou na režnou nit a krásně se ve teplém ovzduší vysuší. Kdo chce, dá přednost domácí sušičce. Já je raději sním rovnou čerstvé. Stejně jich je jen tak trochu do dlaně ;-)
Lahůdková smržová omáčka
  • cca 200 g čerstvých smržů
  • máslo
  • čerstvě mletý pepř
  • petrželka
  • sůl
  • citrónová šťáva z ½ citrónu
  • špetka muškátového oříšku
  • 1 čerstvý žloutek
  • 1 dl smetany
Jíška:
  • máslo
  • hladká mouka
  • vývar z hovězího masa (event. dobré masoxové kostky)
  • 2 dl mléka
Nad rámec nutnosti jsou tenké plátky dušené šunky od kosti, ale jak už to tak bývá, to něco "málo" navíc umí elegantně nadchnout a tak trochu odvést pozornost. Hlavní trumf je ukryt. O to víc udeří chuť a vůně smržů, které jsou v celé kuchařské kompozici téměř neviditelné, ale chuťově je nepřehlédnete! Polknete první sousto a bude se vám zdát, že vám ta rafinovaná houbička přišlápla ostrým podpatkem jazyk. Její chuť se vám příjemně vryje do paměti.
Smrže pečlivě očistíme a nakrájíme na drobné kousky, které orestujeme na másle a krátce podusíme. Z másla a mouky si připravíme v jiném kastrolku světlou jíšku ze stejného množství másla a krátce opražené hladké mouky. Zalijeme vychladlým hovězím vývarem a mlékem. Stále mícháme metličkou a pěkně provaříme, aby mouka nepadala na jazyk (tzn. nebyla cítit). Omáčka musí být sametově hladká. Přistrouhneme špetičku muškátového oříšku, opepříme, osolíme, zakápneme citrónovou šťávou a krátce společně povaříme a omáčku odstavíme. Než poneseme na stůl, zjemníme ji žloutkem rozkvedlaným ve smetaně a přidáme jemně nasekanou petrželku. Omáčku nalijeme do omáčníku, protože tak delikátní omáčka si zaslouží zacházení v rukavičkách a malý ceremoniál před cestou na prostřený stůl jí dodá na vážnosti a důležitosti.
Pokud chcete postupovat podle receptu na mých fotografiích, mělo by to vypadat následovně: V této chvíli by měly být uvařené brambory i chřest podle nejběžnějších zásad. Brambory doporučuji vařit ve slupce a použít ty nejčerstvější jarní. Ještě horké oloupat, nakrájet na plátky, vyskládat na talíř, malinko osolit a položit přes ně uvařený chřest. Potom už stačí pár lžic velejemné a extra voňavé smržové omáčky a labužnické rozjímání začíná. Omáčku nechte v omáčníku a průběžně můžete dolévat. Brambory se do omáčky krásně potopí a chřest tomu všemu dodá lahodnout a křupavou atmosféru. Až ho budete vařit, dbejte na to, ať je pěkně "al dente". (Chřest vaříme v silně osolené vodě se špetkou cukru, plátkem másla a kolečkem citrónu. Podle tloušťky výhonků postačí doba 7 až 12 minut na jeho změknutí. V mém případě byly chřestové pazochy tenké, vařila jsem je 9 minut).
Proč si nedat ještě párkrát chřest, když za chvilku bude po něm? Touto zeleninou se nikdy nenechám rychle znudit a za sezónu si ho dopřeji tolikrát, kolikrát je to jenom možné. Dokonce kvůli tomu nemusím ani potkat na své zahradě smrže. Letos to byla premiéra a stalo se to o nějaký ten týden dříve. Než jsem zpracovala článek, stihla jsem odjet na dovolenou a smrže se odebraly na odpočinek. Příští jaro si na ně počíhám zas. Vy se zkuste taky rozhlédnout.
Jak připravit chřest a proč ho milovat? Dejte si ho a hned vám to bude jasné :-) Ještě na to máte chvilku čas. Nepodléháte podmanivé vůni hub a ani šarmantní fešák smrž vás nerozhází? Potom zkuste houby ignorovat (což je škoda ;-) a zaměřte se na chřest. Třeba Marinovaný a gratinovaný. Ten vás zaručeně dostane do kolen. Důležitá informace: není s ním žádné práce, protože ani vařit ho není potřeba. Vše se odehraje v jedné zapékací nádobě. Není to lákavá nabídka?

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

8 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 mari mari | 24. června 2008 v 14:44 | Reagovat

Šárko, krása, jako ostatně vždy u Tebe. Jen ty smrže... ty už jsem neviděla hodně, hodně dlouho. Vloni mi na záhonku vyrostly ne smrži, ale dvě smrdutky :-))

2 Šárka Šárka | E-mail | 24. června 2008 v 15:16 | Reagovat

mari :-) Taky jsem byla překvapená, že mi vyrostly rovnou pod kuchyňským oknem. To se to potom vaří, když je všechno hezky po ruce a z každého koutu zahrady voní jiná bylinka. Nechala jsem se romantikou na vsi pěkně rozmazlit :-) Každá houba je svým způsobem kouzelná a nemusí nutně přijít do talíře. Svůj půvab mají i smrdutky :-))

3 luckydina luckydina | 24. června 2008 v 15:54 | Reagovat

tak u nás už se dochřestilo, už nechávám rostlinky odpočinout, a smrže na zahrádce tiše závidím, asi budu muset taky koupit mulčovací kůru

4 Šárka Šárka | E-mail | 24. června 2008 v 16:08 | Reagovat

3 - luckydina :-)

Fešáckým chřestem jsem se nechala nalákat v obchodě a neprohloupila jsem. Byl výtečný a křehoučký, opravdu extra čerstvý. Ty si ho sama pěstuješ? V tom případě klobouk dolů! Mulčovací kůra umí smrže do zahrady přilákat (podhoubí se schovává právě v té kůře). Na dobrém stanovišti se prý téměř vždy s jarem objeví jejich nenápadné hlavičky. Taky jsem je skoro přehlídla.

5 Dv Dv | Web | 24. června 2008 v 21:28 | Reagovat

Rostou i v lese, ale spíše při okrajích lesních cest. My je takto na jaře našli v Jeseníkách. A v té mulčovací kůře vyrostou bohužel jen jednou...Díky panu Cuketkovi jsem objevila odkaz www.smrze.cz :)

6 Šárka Šárka | E-mail | 24. června 2008 v 22:50 | Reagovat

5 - Dv :-)

Je vůbec fajn, když je člověk najde. S mulčovací kůrou se to má tak, že zpravidla každý rok na podzim ji na záhony dosypávám, aby nevymrzly azalky a jiné květinové raritky, na které nedám dopustit. Tím si jarní smržovou úrodu pěkně pojistím. Adresa www.smrze.cz je velmi přínosná :o) Člověk se tam toho dozví vážně mnoho! Díky ;-)

7 Yva Yva | Web | 25. června 2008 v 2:20 | Reagovat

Šárko, to je krásná kombinace! Ale ať na zahradě mulčuji, jak chci, smrže ne a ne narůst! ;o) Když jsou v sezóně, občas je koupím i přes jejich astronomickou cenu. Jejich chuť za to stojí. Chřest zařazuji do jídelníčku alespoň jednou týdně (v sezóně) a zatím se nepřejedl. I to svědčí o jeho verzatilním využití v kuchyni. Hezké léto! :o)

8 Papaja Papaja | Web | 25. června 2008 v 7:54 | Reagovat

Chřest je parádní, už jsme ho letos měli několikrát. Také se snažím si ho co nejvíce užít! Ale smrže? Ty jsem ještě nikdy neochutnala, bohužel... I když u rodičů na zahradě mulčovací kůra je, smrže nikde. :-( Mrknu se do Kotvy, jestli se tam třeba nedají koupit, mívají tam čerstvé skoro jakékoliv houby.

Šárko, je to paráda!

P.

9 Míša Míša | 25. června 2008 v 9:18 | Reagovat

Mulčovací kůry máme na zahradě plno, ale smrže ani jednoho. Chjo...

Zato nám v trávě rostou píchavky a klouzci, ale ještě si na ně musím počkat do druhé půlky léta.

10 Major Milčák Major Milčák | E-mail | 25. června 2008 v 10:36 | Reagovat

Pan Kolíček teď měl pěkný článek o houbaření na svém blogu. A dokonce už našel i pár tradičních babek, takže začínají růst! Ale je na ně asi sucho, zatím.

11 Šárka Šárka | E-mail | 25. června 2008 v 16:07 | Reagovat

7 - Yva :-)

Co není snadno k mání, je nám o to víc přitažlivé. Těch mých hub bylo jenom do dlaně. Kupuji si voňavé sušené a taky si je umím užít. Na své zahradě jsem je našla poprvé. Počátkem jara jsem měla na návštěvě na slovo vzatého odborníka-mykologa a byla jsem upozorněna, že na mém záhonu se smržům letos zadaří. Prý ta vůně už visí ve vzduchu :o) Měl pravdu!

12 Šárka Šárka | E-mail | 25. června 2008 v 16:10 | Reagovat

8 - Papaja :-)

Nic si z toho nedělej, já je před časem taky nikdy nejedla. Vše se změnilo až ve Švýcarsku, kde jsem si jich užívala opravdu hojně. Všechny čerstvé houby jsou fantastické a obyčejná smaženice chutná taky neobyčejně :-) Už se těším na první úlovek z lesa. Ovšem až zaprší a nebude tak moc sucho.

13 Šárka Šárka | E-mail | 25. června 2008 v 16:12 | Reagovat

9 - Míša :-)

Já to beru jako malý zázrak a nepočítám s tím, že příští rok tam budou smrže zas. I když pro jistotu se po nich podívám. Bylo to moc milé překvapení. A večeře za to stála!

14 Šárka Šárka | E-mail | 25. června 2008 v 16:15 | Reagovat

10 - Major Milčák :-)

Díky! Právě jsem jeho houbařské zpravodajství dočetla :-) Když les nenabídne žádnou houbu, na pasece se najdou lesní jahody. V každém případě se z lesa nikdo s prázdnou nevrátí :o)

15 Šárka Šárka | E-mail | 27. června 2008 v 11:26 | Reagovat

Včerejší hlášení z lesa po předvčerejším dešti: půl košíku hříbků se už povaluje v kuchyni a čeká na svůj další osud: do smaženice nebo usušit? Má oblíbená hráz rybníka nezklamala :-)

16 evča evča | 27. června 2008 v 21:31 | Reagovat

Jediného smrže ve svém životě jsem našla cca před 30 lety- jako osmáci jsme při akci Z pomáhali při  úklidu před otevřením tzv. kulturáku- polostín a kus rozdrceného prkna byla asi ideální kombinace pro tohoto fešáka. Jak chutná smrž nevím, protože jsem tehdy nevěděla co  je to za houbu a zahodila jej. :-(

Jinak houby máme moc rádi ( sběr i jídlo!) a už se nemůžu dočkat až u nás taky porostou.

Chřest je skvělý a letos jsme si ho užívali na všechny možné způsoby.

17 Bali Bali | Web | 28. června 2008 v 8:36 | Reagovat

Šárko, to mi ani neříkej! Co bych dala za pár hříbků, abych mohla Frantíkům udělat řízky! To oni neznají!

18 Šárka Šárka | E-mail | 28. června 2008 v 11:20 | Reagovat

evča :-)

Poznat všechny houby je kumšt. Ani dnes si nejsem jistá, že bezpečně poznám všechny druhy méně známých hub. Mám dokonale houbařsky vzdělanou sousedku, tak k ní zajdu na mykologickou poradu :-) Zatím u nás rostou jenom hříbky, ale do lesa si zajdu ráda i v případě, že nic nenajdu.

19 Šárka Šárka | E-mail | 28. června 2008 v 11:24 | Reagovat

Bali :-) To máš pravdu! Pamatuji si, že se Frantíci divili, když jsem jim říkala, že chodíme v Alsasku na houby. Sázím na to, že by se olizovali až za ušima :-) Když u nás jedli smažený Camembert s brusinkami, byli z toho taky u vytržení a moc jim to chutnalo. Smažené věci prostě spolehlivě táhnou všude na světě.

20 Shira313 Shira313 | E-mail | 30. června 2008 v 11:04 | Reagovat

Šárko, všetko najlepšie k Vašim dnešným meninám :o)) Nech Vám vydrží kulinársky elán a dobrá nálada.

Ďakujem za ďalší jednoduchý recept na špargľu a huby. Musela som trochu hľadať slovenský názov pre smrž, lebo som tušila, že sa tomu asi u nás hovorí inak. A veru oficiálne je to smrčok.

Sme vášniví pojedači húb, čo nájde moja mamka, ale v zbere skôr opatrní. S manželom sa skoro výlučne špecializujeme na zber bedlí. Je to naša srdcová záležitosť. Zato moja mamka chodí v čase húb do lesa denne, pozná v svojom okolí všetky tajné miesta a postupne plní mrazničky (svoju, našu, sestrinu a potom aj všetky mrazáky v okruhu 100 km :o)). Ešte stále mám zopár porcií kuriatok (lišky), suchohríbov a plávok.

Smrčky sa asi v okolí Prievidze tak veľmi nevyskytujú, ale túto jar som z okna v práci v Bratislave pozorovala chlapíka v obleku, ktorý rozradostene cupital po záhone pokrytom mulčom a zbieral tieto prapodivné špongovité hríbiky uprostred mesta. Je jasné, že budúcu jar si naplánujem návštevu všetkých kamarátov čo mulčujú :o)

21 kolíček kolíček | Web | 30. června 2008 v 14:41 | Reagovat

hm, moc hezký a určitě výborný, jenže - kde vzít smrže??? Já už je v lese nepotkal ani nepamatuji.... Poraďte!!!! A abych nezapomněl - všechno nejlepší k svátku - neumím v těch znacích vytvořit kytku, tak se na vás aspoň usměju :o)

22 Šárka Šárka | E-mail | 1. července 2008 v 18:20 | Reagovat

20 - Shira313 :-)

To je dobrý nápad, naplánovat si návštěvu u pilných kamarádů, co mulčují :o) Houby mám velmi ráda, ale beru je též s respektem. První letošní smaženici jsem již měla, ale díky tropickému současnému počasí vyrazím do lesa až po pořádném dešti. Od loni mám ještě pár sušených exemplářů, množství tak 2x do hrnce s polévkou kulajdou, co se bez hub neobejde. Mamku ti upřímně závidím :o)

Díky moc za přání k jmeninám :-)

23 Šárka Šárka | E-mail | 1. července 2008 v 18:23 | Reagovat

21 - kolíček :-)

Jsou to náhody :-) Člověk nikdy neví, kdy koho a co potká, tak je dobré mít v zásobě řešení, jak se s nimi vypořádat. Na chřest i smrže člověk narazí jen na jaře, klidně můžeme smrže pustit z hlavy.

Díky za krásné přání a úsměv jako bonus k tomu :o)

24 Dáša Dáša | 16. července 2008 v 10:58 | Reagovat

ŠÁRKO ,NEMŮŽU SI PROHLÍŽET MOC TVÉ STRÁNKY,NE ŽE JSOU MI NESIMPATICKÉ-NNAAOOPPAAKK,ALE VŽDY DOSTANU NEZKROTNOU CHUT NA NĚCO TAK DOBRÉHO -JAK TO SAMA PREZENTUJEŠ. Do dnes používám i recept od tvé dcery PETRUŠKY který sama v 6ti letech vymyslela a je také s pudingem a výborný,jen jak říkám...ukočíruj rozdrážděné chutové buńky.Já Ti přeji jen tak dál a houště.Jsi fakt dost dobrá a to je málo výstižné.pa Dáša s pozdravem všem doma

25 Šárka Šárka | E-mail | 16. července 2008 v 12:14 | Reagovat

24 - Dáša :-)

Ahoj! Petruška měla doma docela "torturu", protože byla mým hlavním kuchyňským pomocníčkem :-) Když nedosáhla na kamna, tak  si přistrčila stoličku a míchala neúnavně cibulku atd. :-)  Doufám, že jí to vydrželo i dnes. Nemám bohužel kontrolu, protože odskočit si do Milána k ní na oběd není tak jednoduché :-) Její dětské receptury byly fakt úžasné. Vzpomínám na její první bábovku a vlastnoručně uplácané těsto na pizzu. V té době bych si netroufla ani já :-) Když se naučila psát, tak mi do kuchařek vpisovala poznámky, že recept je "blábol", protože nefunguje! Měla pravdu, takových kuchařek s bláboly je na trhu pořád dost a dost :-) Dnes když si s něčím neví rady, zaskočí na můj blog a pochvaluje si, jak je to praktické! Z toho mám fakt radost :-)

Pa, zavolám a s největší pravděpodobností se i zajedu podívat osobně! už je to až nechutné, jak to dlouho slibuji :-)

26 Štěpán Štěpán | E-mail | 23. dubna 2011 v 20:00 | Reagovat

Loni jsem dal mulčovací kůru a teď tam roste asi 50 smržů. Tak vyzkouším recept. Snad přežiju. Ještě jsem je nejedl.

27 DolceVita DolceVita | Web | 24. dubna 2011 v 1:09 | Reagovat

[26]: Štěpán:

Tomu se říká štěstí :-))) S odvahou do nich :-)

28 christian louboutins christian louboutins | E-mail | Web | 31. října 2012 v 13:24 | Reagovat

A. A pair of slippers
http://www.shoesgreat.com/

29 formal beach dresses formal beach dresses | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 5:25 | Reagovat

awesome song david guetta super star rocking music bookmarks this Thanks for post. Its really good for me becuase i m big fan of david guetta.
http://www.threedress.net/

30 http://www.levertigo.fr http://www.levertigo.fr | Web | 7. listopadu 2014 v 4:11 | Reagovat

Cestou domů přikupte ještě nějakou mladou cuketku, pórek a samozřejmě sýr s bílou plísní na povrchu. Omeletka se bez vajec neobejde, ale když je ještě vylepšíte hermelínovým krémem

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama