Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Pečený pudink, jahody a vafle

28. června 2008 v 12:07 | Šárka |  Sladká kuchyně
Tak tenhle moučník vás nadchne. Je absolutně nenáročný na přípravu a v naprosto letním aranžmá. Když ho upečete, necháte ho vychladit. Kdo by v létě stál o horká sousta? V parném počasí tělo touží po jediném. Po něčem lehkém, delikátně dobrém a ledovém. Tento moučník slibuje všechny rozkoše najednou.
Pečený pudink je v mé letní kuchyni opravdovou stálicí. Když jsem se poprvé pustila do pečení sladkých dobrot, koukala jsem si práci zjednodušit. Z ovoce se peče v době hojnosti, tedy v létě. Do pudinkového krému se dá též ideálně schovat pikantně kyselý rybíz a velmi mu to prospěje. Tentokrát jsem se dostala do situace, kdy jsem v pohnutí mysli nakoupila vafle a pomalu se z nich stávala nesmrtelná zásoba, která překážela. Poradila jsem si s nimi takhle.
Do silikonové formy jsem postavila několik plátků vaflí pěkně na výšku a mezi každé dva plátky jsem naházela překrájené čerstvé jahody. Vrhla jsem se na přípravu vanilkového pudinku. Rychlejší by byl vanilkový pudink bez vaření, který se prošlehá se studeným mlékem. Pudinkem se zalije forma plná vaflí a jahod a celý expresní moučník putuje do předehřáté trouby vyhřáté na 170 °C. Pečeme 25 minut (v závislosti na velikosti formy).
Pudink musí pečením zatuhnout, což poznáme tlakem prstu. Když pruží a malinko začne zlátnout po krajích, je hotov. Vyndáme z trouby a necháme ve formě vychladnout. Přesuneme ho do chladničky, aby získal osvěžující a ještě chladivější chuť. Až docílíme dostatečně studené podoby, vyklopíme ho na tácek. Nezůstaly náhodou 3 kousky vaflí na ocet? Můžete jimi vypodložit tácek a moučník vyklopit právě na ně.
Krájíme vroubkovým ostrým nožem šikmé širší kousky. Pocukrujeme a ukrajujeme si studená jahodová sousta. Na jazyku se nám rozprostře vanilkové nebe. Když je nad hlavou ještě modré nebe bez mráčku, je to ten nejlepší letní moučník, jakým jste se mohli odměnit.
Jahodovo vanilkové tóny nechte prolnout s vůní letního kvítí. Na mém stole voněl divoký heřmánek. Každé letní období je ve znamení divokých vůní lučního kvítí. Už někdo kvůli vám vyrazil pro kytici do přírody? Hoďte mu malou nápovědu a takovou květinou ho podarujte vy jako první ;-) To je ovšem lekce pro nenapravitelné romantiky. A tím já jsem ;-)
Měsíc červen je ve znamení červených zrajících plodů. Jahody, třešně, rybíz, maliny. Ani jedno ovoce letní sezóny nevynechejte a užijte si sladkých chvilek nepočítaně. Čerstvé ovoce z našich zahrad je nejkouzelnější právě v těchto sluncem prohřátých dnech. Léto je krátké, tak ať máme na co v zimě vzpomínat. Počítáte snad kalorie? Nastražte sladké svody na někoho jiného! Určitě ho dostanete na svou stranu ;-)

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

6 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Papaja Papaja | Web | 28. června 2008 v 15:13 | Reagovat

Šárko,

to je bomba! A krásně jednoduché... Zrovna jsem upekla z křehkého kupovaného těsta jahodový koláč a posnídala jahodové knedlíčky :-) Zítra natrháme další dávku jahod, takže tohle bude další v pořadí.

Měj se fajn

P.

:-)

2 Bali Bali | Web | 28. června 2008 v 21:22 | Reagovat

téda, to jsou zase fotky! Musím si to ale přečíst až zítra.

Po večeři v pensiónku už do sebe nedostanu ani vodu (a to musím ještě spolknout dva léky!)

No, a zítra nás tam čeká kachnička, mňám, uf ;-)

3 Diny Diny | 29. června 2008 v 7:41 | Reagovat

Teda Šárko, díky moc za tip, určitě vyzkouším - pudink máme všichni moc rádi, jahůdky, rybíz, zahrada volá :) Děti milujou takové ty podlouhlé piškoty, možná místo vaflí zkusím zapéct s nima? Každopádně další skvělej recept je na světě a myslím, že se u nás zabydlí, pak dám vědět!!:)

4 emreyilmaz emreyilmaz | E-mail | Web | 29. června 2008 v 13:42 | Reagovat

možná místo vaflí zkusím zapéct s nima

5 Yva Yva | Web | 29. června 2008 v 18:12 | Reagovat

Svoje sladké svody jsi  nastražila správným směrem -- na mě! ;o) Nejenže jsem na sladké a pro tuhle lahůdku by snad stálo za to i dojet do obchodu pro vafle, ale ještě k tomu jsem nenapravitelný romantik jako Ty a bez kytky na stole je pro mě jídlo jaksi ochuzené. Takže si píšu na blbenku: jeden balíček vaflí, pugétek květin... :o)

6 Shira313 Shira313 | E-mail | 30. června 2008 v 11:13 | Reagovat

Vypadá to veľmi dobre! Mňam :o)

Jeden malý tip: po uvarení pudingu pridať tvaroh, ten sa v ňom krásne rozpustí a chuť je po zapečení úžasná.

7 renata renata | Web | 30. června 2008 v 11:57 | Reagovat

Tak takhle si představuji pravý Dolce vita dezert, nádhera, určitě vyzkouším... K svátku přeji spoustu nenapravitelně romantických překvapení ;-)

8 Šárka Šárka | E-mail | 30. června 2008 v 12:39 | Reagovat

1 - Papaja :-) Na jednoduchost se ze mě v posledních dnech stává specialistka :-)

--------------------------------------------------

2 - Bali :-) Věřím ti to do posledního puntíku! Takový penzion by byl narušitel mých vratkých předsevzetí :-) ... dneska si nechám uvařit v jednom jindřichohradeckém zámeckém penzionu dobrou večeři. Pošlu ti provokativní fotku :-) Až přijedeš, tak si tam vyrazíme spolu!

---------------------------------------------------

3 - Diny :-) Cukrářské piškoty se rozhodně vaflím vyrovnají. S pečeným pudinkem se dají dělat různé kousky. Brzy použiji tento recept na likvidaci rybízové úrody.

---------------------------------------------------

5 - Yva :-) To jsem ráda, že se chytla další nenapravitelná romantička na vázu plnou divokého kvítí. Divoký heřmánek je divotvorná kytka. Ještě dneska vypadá velmi svěže a pořád intenzivně voní :o) Po vaflích s jahodami už není ani vidu ani slechu. Začínám řešit jiné zahradní přebytky. Příští téma budou maliny a rybíz.

---------------------------------------------------

6 - Shira 313 :-) To zní báječně! Tvaroh ve všech podobách je "k sežrání" :o)

---------------------------------------------------

7 - renata :-) Díky za milé přání! Dolce vita je opravdu dobrý název pro dezert :o) Život je potřeba si osladit.

9 kolíček kolíček | Web | 30. června 2008 v 14:46 | Reagovat

Bylo léto horké léto....díky za tip, vypadá to nádherně a fotka s heřmánkem (je-li to) mě moc příjemně naladila. A taky jste mi připomněla jak jsem v jednom podobném pamatení mysli nakoupil šílený kvanta těstovin a teď se s nimi taky peru :o)

10 Rudka Rudka | 30. června 2008 v 15:17 | Reagovat

Ahoj Šárko, fotky jsou nádherné a souhlasím s Yvou, že když je kytička na stole, tak lépe chutná. Šikovně si čistíš lednici, bezva nápad. A ještě něco, k Tvému dnešnímu svátku, přeji všechno nejlepší a pěkně si ho oslav. Třeba zase nějakou sladkou dobrůtkou.

11 Papaja Papaja | Web | 30. června 2008 v 15:56 | Reagovat

No jasně! Dnes má Šárka svátek, takže všechno nej... !

A pokud máš "přebytek" malin, hlásím se :-)))

P.

:-)

12 Martin Martin | 30. června 2008 v 16:36 | Reagovat

Vse nejlepsi k svatku!

Hlavne zdravi a pak cas na blog...

:-)

13 mish mish | E-mail | Web | 30. června 2008 v 18:04 | Reagovat

Zase jsem okouzlena. Už se těším na pochvaly od strávníků (jestli na ně něco zbyde, kalorie nekalorie...) Děkuju za inspiraci a připojuju se k řadě gratulantů!

14 evča evča | 30. června 2008 v 20:20 | Reagovat

Na dálku zvedám sklenici s dobrým červeným s přáním pevného zdraví a štěstí ať má vždy navrch!

Dopéká se mi hrníčková bublanina s malinami, jahodami a zbytkem višní. Nicméně hodlám v pátek večer oslnit přátele Vaším receptem.

15 Mánek Mánek | E-mail | Web | 30. června 2008 v 21:28 | Reagovat

Přidávám se k přání všeho nej k svátku a ať ti to píše pořád stejně dobře! :-)

16 Janina Janina | 1. července 2008 v 14:13 | Reagovat

vyzkouším, nejradši bych se do toho dala hned..... :))

17 Šárka Šárka | E-mail | 1. července 2008 v 18:11 | Reagovat

9 - kolíček :-)

Těstovin mívám stále lehký nadbytek taky. Jsou univerzální a sluší jim slaná i sladká podoba. V létě mě baví pikantní těstovinové saláty. Tak ať se podaří noblesní těstovinová likvidace. Ach ty zásoby! Proč je vlastně děláme? :o)

--------------------------------------------------

10 - Rudka :-) Ahoj a díky za přání. Nerozptyluj se mou hrstičkou jahod a soustřeď se na ty své gigantické, které plodí až do vánoc :o) Zdravím tě, jahodová velkopěstitelko ;-)

---------------------------------------------------

11 - Papaja :-)

Díky za přání a s těmi malinami přijď klidně na pomoc. I kdybych neměla přebytek, ale jenom trošku, rozdělila bych se s tebou :o)

---------------------------------------------------

12 - Martin ;-) Děkuji!

---------------------------------------------------

13 - 14 - 15 - 16 - Mish - Evča - Mánek - Janina :o)

Díky za gratulaci všem :o) Letní dezerty, moučníky, zmrzlina a dobře vychlazené nápoje - s tím by se dalo klidně vystačit. Užijte si letní nicnedělání pěkně po svém :o)

18 Diny Diny | E-mail | 1. července 2008 v 22:36 | Reagovat

Šári,

tak tady je můj pokus dle tebe :

http://www.baby-cafe.cz/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=12772

Bohužel, u nás v konzumu ani ty cukrářské piškoty neměly, ale i s těmi obyč to bylo moc fajn, nicméně, vafle jsou vafle a zítra jedu do města, mám je na seznamu!!!:)

Jinak opožděně také přeju k svátku hlavně to zdravíčko, spousty lásky a abys byla stále takovou inspirací pro mnohé z nás :)

19 jednorožec jednorožec | 2. července 2008 v 0:13 | Reagovat

17: *Ach ty zásoby! Proč je vlastně děláme? :o)*

Já vím,  je to nejspíš řečnická otázka...

Bez nich by naši předkové nepřežili, je to v našich génech. Byl jsem minulý týden na skok v Čechách - malebné "stohy" a vyrovnané řady palivového dřeva ve vesnicích okolo Turnova.

Bez zásob by nebylo mé milované kysané zelí a jeho lák. Kompoty, zavařeniny, merendy, povidla a džemy. Nebudu si tu hrát na Čapka a dělat "exhaustive" (vyčerpávající) výčet všech předností, kterým se nám dostávalo a dostává děláním zásob.

Zima se tě zeptá...   :-)

20 jednorožec jednorožec | 2. července 2008 v 1:32 | Reagovat

, kterých...

[theatrálně se samofackuje]

21 Šárka Šárka | 2. července 2008 v 10:23 | Reagovat

18 - Diny :-)

Vypadá to výtečně, prozkoumala jsem všechny tvoje fotky. Pečený pudink je jen jeden letní expresní fígl, jak udělat sladkou dobrotu :-) Postupem doby jsem jich vymyslela víc a nedám na drobné finesy dopustit. Díky za přání ;-)

22 Šárka Šárka | 2. července 2008 v 13:59 | Reagovat

19 - jednorožec :-)

Taky se ospravedlňuji tím, že to mám ve svém genetickém materiálu :o) Pro vyrovnané stohy palivového dřeva má slabost náš soused. Každý den bere sekeru do ruky a štípe a štípe ... Nemohu najít pro jeho počínání pochopení a romantický zvuk štípání dřeva pomalu nesnáším :o) V zásadě je to naše zásobení se na zimu roztomilé. Zavařenin ve svém sklípku bych se nedopočítala, vína je tam víc než vypijeme, přesto se zase těším na to, až budu plody léta konzervovat pod víčka. Nějak mě ta staromódní činnost uklidňuje. Dnes mám rande v sadu s rybízem :-)

23 jednorožec jednorožec | 2. července 2008 v 14:31 | Reagovat

*Dnes mám rande v sadu s rybízem*

Ha, ha, ha. Tak jen aby se vám do toho nepřipletl angrešt!!

"Gooseberry - To be a gooseberry is to be the third person on a date. If two guys are in bar and one of them successfully chats up a girly, his mate becomes a gooseberry and feels a bit awkward! You would feel a bit of a gooseberry if you accompanied a couple on a date."

http://www.effingpot.com/people.shtml

24 kolíček kolíček | Web | 2. července 2008 v 17:48 | Reagovat

Šárka (17), Jednorožec (19):

Jak říkala má babička: aby bylo, kdyby nebylo... Tak snad proto :o))

25 Janina Janina | 2. července 2008 v 19:25 | Reagovat

achjo já nemám silikonovou formu příslušného tvaru, do čeho to jen narvat............

26 Šárka Šárka | 3. července 2008 v 0:16 | Reagovat

23 - jednorožec :-)

Bylo by nemilé, kdyby angrešt dělal křena ;-) Vše proběhlo diskrétně, rybíz byl "k sežrání" a to se mu stalo osudným.

27 Šárka Šárka | 3. července 2008 v 0:19 | Reagovat

25 - Janina :-)

V běžné koláčové formě a s pár kousky piškotů bych ten problém vyřešila. Silikon klidně může zůstat před prahem tvé kuchyně. Tento recept se bez něj obejde. O pečený pudink jde v první řadě, se vším ostatním lze volně improvizovat :-)

28 Šárka Šárka | 3. července 2008 v 0:20 | Reagovat

24 - kolíček :-) ... a babička měla vždycky pravdu :o)

29 Diny Diny | E-mail | 3. července 2008 v 8:44 | Reagovat

Janino, já jsem pekla v klasické dortové formě, krásně se to pak krájelo:)

30 Janina Janina | 3. července 2008 v 11:38 | Reagovat

OK díky, zkusím to, jsem jaksi v tomto směru míň pružná :))))) navíc než jsem sehnala jahody, tak jsem sežrala vafle, takže musím zas od začátku :))))

31 Draniel Draniel | E-mail | 7. července 2008 v 12:38 | Reagovat

Děkuji za fantasticky jednoduchý a lahodně letní desert. Zakoupila jsem vafle, z mrazáku vydolovala loňský rybíz, místo silikonu použila keramickou misku a zjistila, že došla zásoba pudinku, no nic, nenechala se zastrašit, zalovila ve své skromné kuchařské knihovně, jestli někdo má recept na domácí pudink a byl tam, stejně jednoduchý a rychlý jako z prášku, a tak jsme si nakonec moc pochutnali a osvěžili se tímto geniálním receptem. Už se těším na další Vaše  kulinaření. Mimochodem jste skvělá kuchařka :)

32 Šárka Šárka | E-mail | 7. července 2008 v 13:12 | Reagovat

30 - Janina :o)

31 - Draniel :-)

Díky za komentář. Vaření je o dobrých nápadech a moc se mi líbí odvaha, pustit se do výroby domácího pudinku :o) Jsem moc ráda, že chutnalo a díky za milou pochvalu mému kuchařskému umění. Beru to opravdu jako zábavu a někdy časem spořím a vznikají takové jednoduché finty, jindy si zase vyhraju v kuchyni o trochu déle. Beru to jako příjemnou relaxaci. Díky a prima léto přeji :) Šárka

33 Lenny Lenny | Web | 22. srpna 2008 v 20:21 | Reagovat

Hm...to vypadá chutně a lákavě,mňam!Ukážu ho mamince:)

34 Šárka Šárka | E-mail | 24. srpna 2008 v 8:57 | Reagovat

33 - Lenny :-)

To je dobrý nápad! Pozdravuj maminku ;-)

35 Dv Dv | 6. června 2009 v 12:57 | Reagovat

Pudink se mi v troubě naopak totálně rozpustil, zapekl se jen na povrchu. Ale je taky fakt, že nedostal moc času opětovně zchladnout v lednici. Snědli jsme to lačně ještě teplé a čerstvou šlehačkou..
Může neztuhnutí pudinku souviset s faktem, že šlo o bio pudink, tedy jen vlastně škrobový prášek? Nebo šlo o to je déle nechat v troubě a pak v klidu vyčkat a zchladit?

36 Šárka Šárka | E-mail | Web | 7. června 2009 v 12:30 | Reagovat

[35]: Dv

Mohlo by to být použitým pudinkem, nedá se to vyloučit. Ale problém vidím v tom, že hotový dezert nedostal dostatečně dlouhou dobu prochladnout. U pudinku je to zásadní. Tento dezert byla jen čirá improvizace, která se podařila tak, jak to demonstrují fotografie, ale bohatší zkušenosti s receptem nemám. Koláče zalévané pudinkovým krémem peču docela často a příjemně si chuť pundinku sedne třeba s červeným rybízem.

I když nebyl dezertík zrovna vzhledný jako výtvor zručného cukráře, snad byl alespoň trochu jedlý ;-)

37 HanaS HanaS | 18. července 2010 v 15:45 | Reagovat

Tak jsem objevila dalšího kostlivečka ve skříni, ale na chuti mu to nijak neubralo :)
Akorát jsem doma neměla silikonovou formu a ač jsem obyč na biskupský chlebíček vymazala, i tak se mi dno přichytilo, takže esteticky by to na jedničku nebylo. Ale chutnalo moc :) Přidávám další díky za moc dobrý recept, a hlavně ten nápad :)

38 DolceVita DolceVita | Web | 20. července 2010 v 0:32 | Reagovat

[37]: HanaS:

Je fakt, že já ty silikonové formy moc ráda nemám, ale dvě doma nějakou náhodou mám a s přichycením problém nebývá - v tom jsou vážně geniální. Když to jahodovému moučníku nebralo na chuti, tak o tu estetiku někdy nejde. Oči se dají zamhouřit, ale chuť zůstává :-) Díky Hanko za zprávu. Posílám pozdravy, Šárka

39 watches replica watches replica | E-mail | Web | 31. října 2012 v 14:52 | Reagovat

Q. What do you get when you put a fish and an elephant together?
http://www.theirwatches.com/

40 long bridesmaid dresses long bridesmaid dresses | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 6:26 | Reagovat

I happen to enter your blog with the help of Google search. To my sheer luck I got what I was searching for. Thanks.
http://www.spelldress.net/

41 lace wedding dresses vintage lace wedding dresses vintage | E-mail | Web | 2. května 2013 v 10:15 | Reagovat

A. Because it saw a lolly pop!
http://www.spelldress.net/

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama