Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Letní musaka s pečeným ledovým salátem

10. června 2008 v 11:52 | Šárka |  Brambory
Zvyk je železná košile. Kdo nemá chuť ji sem tam odložit? Na křupavém ledovém salátu si nejčastěji pochutnám ve stavu syrovém. Proto ho budu dnes zapékat :-) Netradiční řešení mívá tradičně dobrý výsledek. Zkuste letní verzi musaky bez masa.

Musaka nemusí být pořád stejná, ale můžeme použité ingredience podle nálady měnit. Co je však naprosto nezbytné a nepostradatelné, to je bešamel, který s tímto zapékaným jídlem dělá fantastické divy. Budete se divit, že i salát se dá zapékat a kus jeho křupavé povahy nám zůstane na talíři i poté, co ho vyndáme z rozpálené trouby.
  • 1 baklažán (lilek)
  • 1 menší ledový salát, klidně jenom ½
  • předem vařené brambory ve slupce
  • bešamel (kdo si neví rady, postup najde níže)
  • sýr s bílou plísní Camembert či Brie (ostudu neudělá ani Hermelín)
  • olivový olej
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl
Brambory uvaříme ve slupce a po prochladnutí je oloupeme a nakrájíme na plátky. Lilek rozkrájíme na kolečka a stojíme před malým problémem, zda ho nechat vyplakat, jak radí kuchařská literatura. Ukrývá se v něm nahořklá tekutina, které se není třeba bát. Doporučuji rozpálit troubu na vysokou teplotu a kolečka lilku rozložit na horký pečící plech. Lilek se zapotí a všechna tekutina se krásně vysuší touto nenásilnou cestou. Zapékací nádobu vymázneme olivovým olejem, který jsme předem rozmíchali s rozetřeným česnekem a kapkou citrónové šťávy. Vařené brambory oloupeme a krájíme na silnější plátky, kterými vyložíme celé dno zapékací nádoby. Osolíme, podle chuti okořeníme třeba i čerstvými bylinkami. Na vrstvu brambor rozložíme listy ledového salátu bez tvrdých košťálů, plátky nasucho ogrilovaných lilků, které pomažeme olivovým olejem ochuceným česnekem a citrónovou šťávou a poklademe tenkými plátky Camembertu. Vrstvy střídáme, ale končíme bramborami.

Nyní si rozpálíme troubu na 180 °C a než se nám stačí zahřát, připravíme si nezbytný bešamel, který jídlu dodá patřičný šmrnc a glanc. Bešamelem vydatně zalijeme a šoupneme do vyhřáté trouby. Všechny chutě a vůně prostoupí celým pokrmem a chutná večeře je za 45 minut na stole. Pokud vám zelenina nenahání hrůzu, nebude vám v této musace maso rozhodně chybět. Kdo nezkusí, neuvěří :-) Kdo je nedůvěřivý, ten to prověří. Salátu je všude v těchto dnech dost a dost a často si jich ubytujeme v chladničce víc než jsme schopni zkonzumovat. Když jsem stála před tímto malým problémem, vznikl tento nápad. Tak až příště nebudu vědět co se salátem, kterého je do kompostu ještě škoda, použiji tento recept a bude rázem po problému.


Bešamel - bešamelová omáčka - fr. Sauce de Béchamel
Není to žádný sedmý div světa, nemusíte ji hledat hotovou v obchodě, můžete si ji jednoduše a rychle připravit doma sami. Však ta česká kuchyně se bez ní neobejde. Gurmán ví své a ten kdo o panu Louisi de Béchameil, též zvaném markýz de Nointel, ve své době známém finančníku a ještě známějším labužníku neví nic, tak pochopí, že ač tento v kuchyni zručný cizinec nebyl možná nikdy v Čechách, díky němu je mnoho českých slavných omáček tak famózních. Bešamel je nepostradatelný základ všech jemných omáček.
Základní pravidlo pro bešamelovou omáčku běžné hustoty je v použití:
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce mouky
  • 1 šálek (2dl) mléka
  • sůl
  • špetka muškátového oříšku
  • pepř
Množství bešamelové omáčky upravte dle potřeby a klidně dávku znásobte. Je důležité, aby bešamel celým jídlem krásně prostoupil a každý kousek suroviny v zapékací nádobě se zahalil do jemné bílé omáčky. Kouzlo bešamelu se pozná na chuti. V tomto případě bude jeho konzistence ještě krémovější, neboť tomu pomůže hedvábně sametová chuť Camembertu.
Základ omáčky tvoří jíška, kterou připravíme z kvalitního másla a na něm opražíme hladkou mouku. Až mouka jemně zavoní a ještě nestačí přeměnit svou barvu, přidáme do základu mléko a omáčku za stálého míchání provaříme do zhoustnutí. Nakonec omáčku lehce osolíme a okořeníme čerstvě nastrouhaným muškátovým oříškem. Máme bešamel v takové podobě, v jaké ho miloval i sám francouzský král Ludvík XIV. A že byl objevem omáčky nadšen natolik, že za ni udělil tvůrci královský řád, to asi nikoho z vařících nadšenců nepřekvapí. Vždyť bez této základní omáčky by nebyla koprová, houbová a "kdovíjakáještě" slavná česká omáčka. Řecká kuchyně se bez ní už vůbec neobejde a připravit pravé italské lasagne bez bešamelu je nemožné.
Malá poznámka závěrem: mnohdy jsou mylně za bešamel vydávány omáčky, které sice tvoří světlá jíška, ale namísto mléka jsou ředěny vývarem. Tyto výtečné omáčky se nenazývají Béchamel nýbrž Velouté.

Na bešamelu v jakékoli podobě si rozhodně pochutnáte prvotřídně. Zařaďte ho alespoň jednou za čas do svého domácího repertoáru. I když použijete velmi obyčejné suroviny, výsledek bude neobyčejně lahodný.
Pokud si chcete připravit opravdu hutný "bešamel" po řecku, použijte na něj 3/4 litru mléka, 5 lžic mouky, 3 lžíce přepuštěného másla, sklenku strouhaného sýra, 2 žloutky, sůl a špetku muškátového oříšku. Chutná to skvěle, ale dietní to pochopitelně moc není ;-) Kouzlo tohoto hutného bešamelu tkví v tom, že celý zapékaný pokrm se dá krájet na úhledné kostky, které se na talíři moc pěkně vyjímají. Poctivě připravená musaka se velmi často před pečením posype ještě na povrchu strouhaným sýrem se strouhankou a pokape vydatně máslem. V Řecku se kalorie nepočítají :-) Ve vaší kuchyni velíte vy, tak zbytečné kalorie si do talíře nepouštějte.

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Tommy Tommy | Web | 10. června 2008 v 12:52 | Reagovat

tak tenhle bešamel vypadá lákavě - určitě vyzkouším...

2 Papaja Papaja | Web | 10. června 2008 v 15:12 | Reagovat

Nádhera! S těmi zbytky salátu v lednici máš pravdu. Někdy se to tam zelená :-) Ale do zapečeného čehokoliv by mne to nenapadlo dát. :-)))

Lilek jsem ještě nikdy (a že ho máme docela často) "vyplakat" nenechala a na výsledek to nikdy nemělo vliv - vždy to dopadlo tak, jak mělo. Jednou to do nějaké kuchařky napsali a teď už to každý píše. Ale málokdo to udělá. V Tvém případě jde však o "připečenou" vůni a to je moc fajn.

Jsem pro jakoukoliv bezmasou variantu dobrého jídla, letní odlehčení je tělu příjemné...

P.

:-)

3 Shira313 Shira313 | E-mail | 10. června 2008 v 15:23 | Reagovat

Už musím pregĺgať, takú chuť som dostala na Vašu netradičnú musaku, že sa do jej prípravy čo najskôr pustím. A dík za ďalší milý príspevok z histórie gastronómie :o)))

Mylne som sa domnievala, že velouté je označenie pre krémové polievky. Je jasné, že časom sa názvy začnú používať hlava-nehlava.

4 Rudka Rudka | 10. června 2008 v 15:28 | Reagovat

Takové různé zapečené pochutinky mám moc ráda a bešamel musím tedy někdy použít. Třeba zrovna v tomto letním jídle.

5 maxjana maxjana | E-mail | 10. června 2008 v 16:54 | Reagovat

Šárko, kdes byla tak dlouho? Každý den otevírám Tvůj blog a čekám na nový příspěvek...! Děkuji za musaku, se salátem by mě to nenapadlo, ale vyzkouším. Pro Papaju jenom poznámka: dnes se pěstují druhy lilků, které nemají v sobě hořkost, tak se nemusí nechat vyplakat, ale není to tak dávno, co jsem v Bratislavě na trhu kupovala doma pěstované, nebyly tak pěkné a stejně, ale dobrý byly... jenomže taky nahořklé. A ty jsem raději dala na síto vyplakat.

6 Jirka Jirka | Web | 10. června 2008 v 16:56 | Reagovat

Hmmm, to vypadá zajímavě!Mńam.....

Ps: Kdyžtak mrkni na můj blog-jestli čteš knihy!

7 Bali Bali | Web | 10. června 2008 v 17:03 | Reagovat

To vypadá zajímavě! Další rcp, který si ukládám! S bešamelem děláme zapečené čekanky se šunkou a nebo  zapečený květák, hmmm, to jsou také lahůdky ;-)

Jen doplním, že pan Bešamel se správně jmenoval Béchameil, později se název "zkomolil" na Béchamelle až nakonec vznikl Béchamel.

8 rachad rachad | E-mail | Web | 10. června 2008 v 17:34 | Reagovat

Jako vždy. Potlesk na otevřené scéně! Skvělé zpracování a hlavně - po třech řádcích už mám hlad a sto a jednu chuť vstát a jít si to okamžitě uvařit!! V mých začátcích mě zaskočila třeba i na přepuštěném másle opečená čekanka, nebo frisee. Ledový salát umí být příjemně nasládlý - proč to nezkusit?

9 luckydina luckydina | 10. června 2008 v 17:50 | Reagovat

nádhera, tak to já jako zdatný pěstitel vyhazuju zbytky salátů na kompost nebo k sousedům kačenkám, holt seju a sázím víc než stačíme spotřebovat

10 Yva Yva | Web | 11. června 2008 v 4:48 | Reagovat

Nikdy jsem nevěřila, že vařený salát by mohl chutnat znamenitě, dokud jsem neochutnala klasický francouzský recept -- vařený hrášek se salátovými listy. Tohle je ve stejném duchu a dovedu si představit, jak výborně to chutná. Škoda jen, že si to musím představovat v deset hodin večer, to je jak mučení! ;o)

11 Míša Míša | 11. června 2008 v 9:08 | Reagovat

Hmm, lákavý recept využiju pro dceru vegetariánku. A sama jsem vděčná za nové báječné informace. Ten bešamel po řecku mě opravdu zaujal.

12 J.Č. J.Č. | Web | 11. června 2008 v 9:44 | Reagovat

Úplně se mi sbíhají sliny, díky! V tyhle horké dny by se nějaká volná variace na našem stole objevit mohla :o)

13 Šárka Šárka | E-mail | 11. června 2008 v 19:56 | Reagovat

Tak to jsem ráda, že má bešamel tolik příznivců. Díky :-) I když to není zrovna dietní verse, je to jídlo pro chladnější letní večery jako stvořené. Podle meteorologické předpovědi bude do konce června pro bešamel to nejlepší klima. Tohle jídlo spolehlivě zahřeje.

14 Mánek Mánek | E-mail | Web | 12. června 2008 v 7:13 | Reagovat

Konečně vím, co se zbytky salátu, který je pro mě moc velký na snězení najednou! Díky, dovedu si představit, jak je to dobré!

15 marmelada marmelada | Web | 12. června 2008 v 8:46 | Reagovat

Vypádá to náramně letně. Snad se k tomu počasí přizpůsobí, když to uvařím:)). Určitě vyzkouším, jsou tam samé věci, které mám ráda.

16 Pivli Pivli | E-mail | Web | 12. června 2008 v 20:58 | Reagovat

Krásný receptík, jako ostatně vždy!

V šuplíku lednice odpočívá jeden krásný lilek. Původně jsem ho chtěla ogrilovat a rozňahňat s česnekem, citronovou šťávou a troškou tahini, ale asi půjdu do musaky.

Z toho ledového salátu jsem úplně perplex!!!

17 jednorožec jednorožec | 16. června 2008 v 1:33 | Reagovat

Pivli 16, právě jsem Kubovi jinde (U Cuketků) sprdnul češtinu. Jak jsem v ráži, tak vás musím upozornit, že nemůžete být perplex.

Můžete si, průhledně, hrát na to, že jste perspex, což je česky plexisklo.

Ze salátu můžete být jedině perplexed.

:-)

Abych nebyl pouze off topic - na moussaku mám zálusk zítra. Salát mě bují na zahradě, sousedi už byli obdarováni, tak je třeba vystupňovat aktivitu.

Nebude to poprvé, co salát tepelně zpracovávám. Podobně i okurky, když je jich nadúroda.

Existuje opak pořekadla "Nouze naučila Dalibora housti"?  "Přebytek.....

18 Shira313 Shira313 | E-mail | 16. června 2008 v 14:55 | Reagovat

Včera som sa konečne vrhla na prípravu a neostáva mi nič iné, iba poďakovať za ďalší recept do zbierky - Super jednoduché a pritom efektné.

Ďakujem :o)

19 Šárka Šárka | E-mail | 16. června 2008 v 20:17 | Reagovat

14 - Mánek

Aby to nebylo pro tebe moc zeleninové, místo lilku bych tam šoupla kousek rybky :-)

15 - Marmelada

Dobré jídlo nechá zapomenout i na špatné počasí :-)

16 - Pivli

Lilek rozňahňaný s česnekem a citrónem ochuceným olivovým olejem ... většinou takhle ty lilky u nás končí :-) Že to ale vůbec nejsou špatné konce, co?

17 - jednorožec

Salát byl u nás rychlejší než hospodyně a přes víkend, kdy jsem opustila a dům a na pár dnů pustila skleník ze zřetele, vykvetl a tím pádem putoval nekompromisně do kompostu. Dušené okurky mi připomněly okurkovou omáčku, po které jsem se vždycky olizovala až za ušima. Když jsou nápady, je vaření zábavná hra. Díky za připomenutí!

P.S.

Ať to na Vaší zahradě všechno bujně roste ;-)

20 Šárka Šárka | E-mail | 16. června 2008 v 20:19 | Reagovat

18 - Shira313 :-)

Jupí :o) Radost na mé straně! Bešamel ve všech možných i nemožných podobách jednoznačně miluji.

21 Šárka Šárka | E-mail | 16. června 2008 v 20:22 | Reagovat

Nějak to poslední dobou na blogu flákám /dovolená, výlety, pracovní povinnosti/, ale neznamená to, že se nepolepším. Vehementně na tom pracuji. Díky za komentáře, které zůstaly dlouho bez mé odezvy. Pár minut nudy, které jsem během dneška vyšetřila, jsem ráda věnovala odpovědím. Díky ;-)

22 Pivli Pivli | E-mail | Web | 16. června 2008 v 23:33 | Reagovat

19.: to tedy ano, úplný happyend.

17.: Teď jsem nějak mimo mísu. Sum perplex! (jsem zmatena)

Řekla bych, že je to adjektivum lll. deklinace jednovýchodné, jako příkladně slovo simplex...

Tedy v nominativě singuláru by měla být koncovka  -ex

Ale už je to dlouho, co jsem měla latinu, nějakých 19 let...

23 jednorožec jednorožec | 17. června 2008 v 0:12 | Reagovat

Pivli, 22, 16: Mea culpa. Myslel jsem, že váš výraz míníte anglicky, pak by to muselo být "perplexed".

Latinsky to perplex vypadá věrohodně. Umím sice prdlajs maximus, ale vím,  že senex je "stařec nebo stařena, osoba přes 45 let"!

Šárka, 19: Na mé zahradě je vše přichystáno, k opravdu bujnému růstu nám tu chybí vaše teploty. Půda tu ještě nedostala šanci se pořádně ohřát. Zejména choulostivější rostliny jako rajčata pořád  zakrněle čekají na startérovu pistoli. To budou na podzim zase tuny zelených rajských jablíček!

24 Pivli Pivli | E-mail | Web | 17. června 2008 v 0:20 | Reagovat

23.:

To nic, perplexed po anglicku je také dost dobré!:-)

Ad zelená rajčata...nedělá se z nich marmeláda?

25 Pivli Pivli | E-mail | Web | 17. června 2008 v 0:24 | Reagovat

ano, ano senex, senis (ale je to maskulinum, tak bych to viděla jen na toho starce, o stařeně nic nevím) :-))))

Ale ten věk? Myslím, že v tomto věku to ještě nebude senilita. Někteří jsou "momentálně zaostalí od přirození"  přeloženo: mentálně zaostalí od narození a někdo je prostě jen blbej. Věk nehraje roli. :-)))))

26 jednorožec jednorožec | 17. června 2008 v 1:18 | Reagovat

Pivli, 25: Ten věk mám z Collins Gem Latin Dictionary: senex = old (over 45).

Třeba to tak kdysi (když byla latina universálnější) platilo, lidé se dožívali kratšího věku?

Ze zelených rajčat se dá dělat chutney (čatní); také jsou docela fajn v zeleninovém curry. Někdo je má rád osmažené, coby součást "fry-up" spolu s bacon, sausage a volským okem (vajíčkem!)

Sama o sobě zelená rajčata nemají velkou chuť ani vůni, to se jim musí dodat. Poskytují texturu a "bulk" (objem? výplň?).

27 Bali Bali | Web | 17. června 2008 v 7:17 | Reagovat

moje fr.kamarádka dělá marmeládu ze zelených rajčat ;-)

A je docela dobrá. Určitě jí mám ještě ve špajzu.

28 Pivli Pivli | E-mail | Web | 17. června 2008 v 8:43 | Reagovat

27. : dělá se, že? Četla jsem o ni, ale nikdy nekoštovala.

26.: chutney je chutné. Občas koupím nějaké origoš indické, nejčastěji mangové.

29 jednorožec jednorožec | 17. června 2008 v 11:23 | Reagovat

27, 28: Jak jsem předeslal, silně nedozrálé ovoce (zelená rajčata) nutně postrádá výraznou chuť i vůni. To vše se tam musí dodat jinými prostředky: cukrem, octem, cibulí, kořením (chutney).

Ale je známo, že rajská jablíčka (zralá!) byla považována za ovoce (což, de facto, jsou) a podávána / zpracovávána na sladko.

30 Pivli Pivli | E-mail | Web | 17. června 2008 v 11:42 | Reagovat

Jojo, je to bordel...rajčata jsou ovoce a meloun zelenina...

Však taky Adam s Evou podle všeho neutrhli ze stromu poznání nějaký ten Idared či Renetu, ale rajče.

31 Jandule Jandule | E-mail | 17. června 2008 v 13:10 | Reagovat

Když se to utrhne s větvičkami, tak někde za oknem na lísce většina rajčátek dojde. Jak jinak to dělají třeba ve Španělsku či jinde, aby to přežilo cestu? Inu podtrhnout se musí vše, co cestuje. Pak samozřejmě to nemá tu chuť. Ale pro nedozrálá rajčátka je to postup dobrý. Mimochodem, takhle jsem ještě za socialismu dávala dětem v listopadu k svačině rajče - to bylo divení, kde se vzalo.

32 kolíček kolíček | Web | 18. června 2008 v 16:38 | Reagovat

super nápad paní Šárko, zapékat něco se salátem mě vůbec nenapadlo - a přitom je ho teď všude tolik....škoda to nevyzkoušet. Děkan!!

33 Šárka Šárka | E-mail | 20. června 2008 v 14:09 | Reagovat

S ovocem i zeleninou se dá opravdu dobře vyřádit. Meruňky s chilli, hrušky s plísňovým sýrem a ořechy, cibule ve sladkém karamelu. Člověk už se tomu ani nediví :-) Nedávno jsem ochutnala kandovanou hlívu ústřičnou. Kdybych nevěděla, že jím houby, tak jsem instinktivně přemýšlela, co to je za cukrovinku. Na vaření je krásné to, že nic není přesně dané, ale určitá kombinační umírněnost platit musí :-) Díky za důvěru v zápékaný salát!

34 karminek karminek | E-mail | 22. června 2008 v 11:08 | Reagovat

Šárko nikdy nezaškodí zopakovat si základy.

35 Šárka Šárka | E-mail | 23. června 2008 v 15:02 | Reagovat

34 :-)

Ahoj Karmínku! To rozhodně nezaškodí nikdy a ve všem :-)

36 Šárka Šárka | E-mail | 24. června 2008 v 10:10 | Reagovat

... nikdy a v ničem :-) Tak je to správně. Zdravím!

37 Maci Maci | 30. června 2008 v 15:40 | Reagovat

no tak to je paráda... celé odpoledne v práci jsem trávila pročítání Tvých stránek a mlaskáním si nad receptíkama... MACHR!! Hned večer se vrhnu na musaku .-) ...

38 Šárka Šárka | E-mail | 1. července 2008 v 18:14 | Reagovat

37 - Maci :-) Tak budu držet palce, aby se musaka povedla a chutnala! Díky za poklonu, jsem ráda, že mé stránky poslouží pro dobrou věc :o) Musaka mezi dobré věci patří. Prima léto ;-)

39 viliam viliam | E-mail | Web | 31. července 2008 v 18:10 | Reagovat

hned sa pustam do pripravy musaky :) som velmi zvedavy ako to dopadne :) mimochodom toto je obsahovo nepochybne jeden z najlepsich blogov ake poznam!

40 Šárka Šárka | E-mail | Web | 1. srpna 2008 v 14:56 | Reagovat

39 - viliam :-)

Já jsem zvědavá, jak bude musaka chutnat :-) Díky za pochvalu!

41 viliam viliam | E-mail | Web | 1. srpna 2008 v 20:04 | Reagovat

bola vynikajuca :) zledol som 2/3 pekaca :) a 1/3 mi ostala na dnesnu veceru... aj ked besamel sa vobec nepodaril, bol riedky a zlial sa na spodok pekaca a pripalil sa...

42 Walters33MONA Walters33MONA | E-mail | Web | 5. prosince 2011 v 16:10 | Reagovat

I had got a desire to make my firm, but I didn't earn enough of money to do it. Thank heaven my close colleague suggested to utilize the <a href="http://goodfinance-blog.com/topics/mortgage-loans">mortgage loans</a>. Thence I used the sba loan and realized my dream.

43 fake rolex watches for women fake rolex watches for women | E-mail | Web | 31. října 2012 v 14:54 | Reagovat

Great post, great topic, I am always amazed by this.
http://www.writewatches.com/

44 a line lace empire waist wedding dress a line lace empire waist wedding dress | E-mail | Web | 24. listopadu 2012 v 9:24 | Reagovat

Quite interesting arguments made but have you been discovering the same complications that IE 8 shows in your blog format?.

45 womens watches womens watches | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 6:27 | Reagovat

I happen to enter your blog with the help of Google search. To my sheer luck I got what I was searching for. Thanks.
http://www.shoesfloor.com/site/watches

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama