
Tak tenhle moučník vás nadchne. Je absolutně nenáročný na přípravu a v naprosto letním aranžmá. Když ho upečete, necháte ho vychladit. Kdo by v létě stál o horká sousta? V parném počasí tělo touží po jediném. Po něčem lehkém, delikátně dobrém a ledovém. Tento moučník slibuje všechny rozkoše najednou.
Pečený pudink je v mé letní kuchyni opravdovou stálicí. Když jsem se poprvé pustila do pečení sladkých dobrot, koukala jsem si práci zjednodušit. Z ovoce se peče v době hojnosti, tedy v létě. Do pudinkového krému se dá též ideálně schovat pikantně kyselý rybíz a velmi mu to prospěje. Tentokrát jsem se dostala do situace, kdy jsem v pohnutí mysli nakoupila vafle a pomalu se z nich stávala nesmrtelná zásoba, která překážela. Poradila jsem si s nimi takhle.

Do silikonové formy jsem postavila několik plátků vaflí pěkně na výšku a mezi každé dva plátky jsem naházela překrájené čerstvé jahody. Vrhla jsem se na přípravu vanilkového pudinku. Rychlejší by byl vanilkový pudink bez vaření, který se prošlehá se studeným mlékem. Pudinkem se zalije forma plná vaflí a jahod a celý expresní moučník putuje do předehřáté trouby vyhřáté na 170 °C. Pečeme 25 minut (v závislosti na velikosti formy).

Pudink musí pečením zatuhnout, což poznáme tlakem prstu. Když pruží a malinko začne zlátnout po krajích, je hotov. Vyndáme z trouby a necháme ve formě vychladnout. Přesuneme ho do chladničky, aby získal osvěžující a ještě chladivější chuť. Až docílíme dostatečně studené podoby, vyklopíme ho na tácek. Nezůstaly náhodou 3 kousky vaflí na ocet? Můžete jimi vypodložit tácek a moučník vyklopit právě na ně.

Krájíme vroubkovým ostrým nožem šikmé širší kousky. Pocukrujeme a ukrajujeme si studená jahodová sousta. Na jazyku se nám rozprostře vanilkové nebe. Když je nad hlavou ještě modré nebe bez mráčku, je to ten nejlepší letní moučník, jakým jste se mohli odměnit.

Jahodovo vanilkové tóny nechte prolnout s vůní letního kvítí. Na mém stole voněl divoký heřmánek. Každé letní období je ve znamení divokých vůní lučního kvítí. Už někdo kvůli vám vyrazil pro kytici do přírody? Hoďte mu malou nápovědu a takovou květinou ho podarujte vy jako první ;-) To je ovšem lekce pro nenapravitelné romantiky. A tím já jsem ;-)

Měsíc červen je ve znamení červených zrajících plodů. Jahody, třešně, rybíz, maliny. Ani jedno ovoce letní sezóny nevynechejte a užijte si sladkých chvilek nepočítaně. Čerstvé ovoce z našich zahrad je nejkouzelnější právě v těchto sluncem prohřátých dnech. Léto je krátké, tak ať máme na co v zimě vzpomínat. Počítáte snad kalorie? Nastražte sladké svody na někoho jiného! Určitě ho dostanete na svou stranu ;-)
Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.