Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Sladká dobrota z rebarbory

12. května 2008 v 16:05 | Šárka |  Sladká kuchyně
Rebarbora má svůj čas. Nepropásněte svůj první koláč! A nemusí to být jenom koláč! Sladká dobrota z rebarbory se obejde bez těsta. Dejte dohromady 20 minut času a pár nezbytných ingrediencí. Odměnou vám bude sladkokyselá pochoutka, které se nic nevyrovná. Rebarbora je úžasná a nemá konkurenci. Je to zelenina (původem z Mongolska a Číny), se kterou zacházíme jako s ovocem a největší uplatnění nachází ve sladké kuchyni. Obsahuje ovšem přemíru kyseliny šťavelové a dostatek vitamínu B, konzumujeme ji jednou či dvakrát v týdnu. Negativní účinek kyseliny š'tavelové zmírníme sklenicí mléka :-)
Na sladkou dobrotu z rebarbory potřebujeme:
  • zapékací misku
  • čerstvé stonky rebarbory
  • cukrářské piškoty (tolik, aby pokryly dno zapékací misky)
  • 2 jablka (šťavnatá kyselá jsou nejlepší)
  • půl kostky másla (125 g)
  • polohrubá mouka
  • cukr krystal (pro lepší chuť sáhněte po třtinovém nebo palmovém)
(oloupané slupky rebarbory se kroutí jako lokýnky; budou se vyjímat parádně i na kompostu :-)
Zapékací misku vymázneme máslem a celé dno poklademe cukrářskými piškoty. Rebarborové stonky oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky a pocukrujeme. Rebarborou zasypeme piškoty a přidáme 2 oloupaná a nastrouhaná jablka.
Ze zbytku másla, polohrubé mouky a cukru připravíme drobenku, kterou hustě posypeme připravenou směs v zapékací misce a vložíme do předehřáté trouby na 190 °C. V horkovzdušné troubě pečeme 25 minut.
(Tajemná drobenka nemá svůj přesný poměr másla/mouky/cukru. Do másla přidáváme stejný díl mouky a cukru. Až se nám směs pěkně drobí mezi prsty, je drobenka ve stavu, v jakém má být :-)
To je přesně doba, kdy povrch drobenky zezlátne. Podáváme ještě horké. Ideální kombinace je, když doplníme horký dezert něčím chladným. Nejlépe zmrzlinou nebo vychlazeným rebarborovým jogurtem (bílý jogurt s medem a kousky čerstvé rebarbory si vyrobíme během chvilky). Ozdobíme meduňkou a za svůj domácí dezert se opravdu nemusíme stydět. Přesně tyto jednoduché venkovské recepty slaví úspěch ve všech špičkových restaurantech. Krása se ukrývá v jednoduchosti a kouzlo osobnosti mají všechny čerstvé sezónní suroviny. Nanoste si je do kuchyně. Pochvala vás nemine a inspirace se dostaví sama :-)
Pokud vaše domácí kuchyně respektujete sezónu, tak rebarboru v zahradě či na pultech zelinářských krámků nemůžete přehlídnout. Budete-li tento rebarborový recept zkoušet, klidně vynechejte cukrářské piškoty. Výsledné dílo se bude podobat oblíbenému "Crumble". Rebarbora má tolik lahodné šťávy, při které se krásně kysele šklebíme. Abychom se netvářili tak kysele, je ji potřeba pěkně prosladit. Piškoty si s nadbytečnou šťávou poradí a pěkně ji nasáknout. Drobenka se nebude ve šťávě topit a bude mít ty nejlepší podmínky upéct se pěkně do křupava a voňava. Ještě horký dezert sníte do posledního drobečku a půjdete schánět novou rebarboru.
Snažím se být sama sobě zelinářem, tak si skočím ze vrátek obytné zahrady do ovocného sadu, kde jsem loni za skleníkem vysázela dvě rebarbory. Letos se mi odměnily první kyselou úrodou. Co lepšího s ní udělat, než ji přeměnit ve sladkou dobrotu? Protože stonky rebarbory budou sílit postupně, ještě pár chutných dobrot upeču. Zde je recept na jednu z nich. Až budou jahody, můžete se těšit na úžasnou jahodovou zavařeninu s rebarborou. Dopřejte si chuť a vůni rebarbory, její sezóna je krátká. Rebarborovou šťávou jde také nahradit citronová šťáva v moučnících nebo salátových zálivkách. Pokud rebarboru pěstujete, má ráda slunce, vodu a přiměřeně výživnou půdu. V suchu se jí nedaří a potřebuje ke svému růstu hodně prostoru. Pokud se ujme a zesílí, nepotřebuje žádnou zvláštní péči a na jednom místě vydrží až dvanáct let. Množí se jednoduše odkopky. Jsem ráda, že se u mě za skleníkem cítí rebarbora dobře :-) Na místě, kde se množily potvory kopřivy je konečně něco užitečného a ještě to parádně chutná.
Přeji hodně kyselých úsměvů s první letošní rebarborou ve vaší kuchyni ;-) Ať tato starodávná rostlina z českých zahrádek nevymizí. Podle receptů babiček se už celé věky pečou ty nejlepší koláče. Tak se do nějakého domácího taky pusťte. Stojí to za to!

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 terka terka | Web | 12. května 2008 v 17:00 | Reagovat

Hmm,vypadá to hodně lákavě.Super!

2 Jana Jana | 12. května 2008 v 17:51 | Reagovat

Protože stonky rebarbory budou sílit postupně, ještě pár chutných dobrot upeču. Zde je recept na jednu z nich.

Já tam žádný odkaz nevidím. :(

3 Šárka Šárka | E-mail | 12. května 2008 v 17:56 | Reagovat

1 - terka

Na rebarboru se nechám vždycky zlákat :-)

4 Šárka Šárka | E-mail | 12. května 2008 v 17:57 | Reagovat

2 - Jana :-) Mám na mysli recept, kterému jsem věnovala tento článek. Někdy příště přidám nějaký další :-)

5 Shira313 Shira313 | E-mail | 12. května 2008 v 22:14 | Reagovat

Dnes som trošku zvelaďovala našu záhradku a pokukovala som po rebarborke  a poriadne som ju zavlažila :o) Lenže moja drahá polovička si zas presadila Váš švédsky tvarohový zázrak, no nabudúce (čo pri našich mlsných hubách bude o pár dní) sa bude servírovať rebarbora. Slávna Nigella pripravovala rebarborový dezert s voňavým muškátovým vínom vo forme želé. Výsledok sa celý triasol a mal neodolateľnú ružovú farbu :o)  a verím, že aj vôňu.

Inak kombinácia rebarbory s jahodami a vanilkovým krémom tiež stojí za to.

Ešte raz dík za pripomenutie tejto skromnej a pritom chuťou výnimočnej rastlinky, ktorá by si mohla nájsť miestočko v každej záhradke.

6 Dv Dv | Web | 12. května 2008 v 22:20 | Reagovat

Rebarbora už mě pěkně dlouho pronásleduje v mlsných snech, stejně jako jahody, jejichž sezóna se rovněž blíží. Jen nevím, kde koupit kvalitní, oschliny na nahnilotiny v Tescu si do košíku nedám a k našim Vietnamcům ještě nedorazila..Tip na dobrého pražského zelináře beru všema deseti! A tehle moučník vypadá nesmírně lákavě:)

7 jednorožec jednorožec | 13. května 2008 v 1:34 | Reagovat

Rebarboru jsme jako děti jedly syrovou, oloupanou. Dal bych si tuto "rhubarb crumble" moc rád, ale s následky. Rebarbora už nemá ráda mne. :-((

Mimochodem, "Rhubarb, rhubarb..." je běžná instrukce pro sbor na jevišti vytvářející zvukovou kulisu davu.

8 jednorožec jednorožec | 13. května 2008 v 1:48 | Reagovat

5: ktorá by si mohla nájsť miestočko v každej záhradke.

No, to "místečko", ruku na srdce, je dost velký flák půdy. Vím ze zkušenosti. Dáme-li pod rebarboru to, co si žádá a potřebuje, tj dobrý uleželý hnůj a kompost, za dva, za tři roky je to rozlehlá rostlina s velkými listy.

Esteticky na výši a oku lahodící, ale zdrobněliny jako *místečko* a *zahrádka* by zde mohly být zavádějící.

9 Papaja Papaja | Web | 13. května 2008 v 7:51 | Reagovat

Tohle bych moc ráda ochutnala. Pamatuji si "z dětství" rebarborový koláč - ten jsem milovala. Byl trochu kyselý, stejně jako rybízový, jen neměl ta zrníčka. Ale babička nic jiného z rebarbory nedělala. Na ty jahody v kombinaci s rebarborou jsem tedy zvědavá. To pečení prostě není moje silná stránka :-(

P.

10 Bali Bali | Web | 13. května 2008 v 8:37 | Reagovat

z rebarbory děláme marmošku a koláč taky, mňam ;-)

11 Lásková Lásková | E-mail | 13. května 2008 v 10:36 | Reagovat

Dobrý de Šárko,

z vaší "školy vaření" se už pro mne stal přímo rituál, každý den si se slovy "copak si zase dobrého uvaříme/upečeme" otevírám vaši stránku a přiznám se bez mučení - slintám jak Pavlovův pes. Musím se vrátit k předešlému receptu - voňavému kuřátku, slavilo obrovský úspěch, olizovala se celá rodina včetně vnoučat, a že jsme všichni pěkně mlsní! Rebarborový koláč určitě zkusím taky, mám rebarboru ráda a hlavně je to jednoduché a rychlé, jako dělané přesně pro mne. Takže vám přeji pěkný den a sobě (sobecky, protože vím, že s tím máte hodně práce) hodně a hodně dalších vašich lahůdek...:-))

12 Jandule Jandule | E-mail | 13. května 2008 v 10:55 | Reagovat

Taky jsem asi před deseti lety sázela jednu rebarboru. Říkala jsem si, že kousek u meruňky to bude akorát a listy jsou i dekorativní. Ale ouha. Přešlo pár let a rebarbora opanovala tento kout zahrady. Byla velká, převeliká. Měřila jsem řapíky - rekordní měl 5 cm objem a 1,1 m délku. Rozdávala jsem, pekla jsem a stále přibývala. Až předloni jsem si řekla, že už dosti bylo rebarbory a kázala vykopat. Kořen byl neskutečný o velikosti středně vzrostlého stromu. Ale abych se nezachovala až tak krutě, tak jsem část přesadila ke kompostu. Teď bych řekla, že nabírá znovu sílu, ale ještě je v normě. Díky za výborný nápad na zpracování.

13 Šárka Šárka | E-mail | 13. května 2008 v 11:22 | Reagovat

5 - Shira :-)

Rebarbora se opravdu častěji připravuje jako ovoce, ale zpracovat ji jako zeleninu taky není nemožné. Jen ta její pikantně kyselá chuť je poněkud neobvyklá. Báječně se dá použít do pikantní ananasové salsy, osladit ji medem a chilli papričkami nešetřit :-) Doprovod ke grilovanému masu opravdu excelentní. Určitě se dá s rebarborou výtečně kouzlit. Dá se parádně zamrazit a taky uchovat v zavařovací sklenici. Jenže upřímně řečeno, rebarborový koláč má pro mě to pravé kouzlo na jaře a v lednu po něm tolik netoužím. Když sterilovat, tak jenom jako přídavek do jahodové zavařeniny :-) Tam mám rebarboru nejraději.

14 Šárka Šárka | E-mail | 13. května 2008 v 11:27 | Reagovat

Dv :-)

Dobrý pražský zelinář se jistě někde najde. Já svou situaci musím řešit radikálně, tzn. vypěstovat si sama :-) Pokud jde o jahody, rebarboru a méně náročné plodiny, celkem se mi to daří :-) Funguje heslo našich předků: "Čím hloupější sedlák, tím větší brambory" - kdybych je pěstovala, určitě by byly parádní :-) Nic není tak příjemně sladkokyselé, jako koláč s rebarborou. Doporučuji, splnit si všechny mlsné sny co nejdřív ;-)

15 Šárka Šárka | E-mail | 13. května 2008 v 11:33 | Reagovat

7 - jednorožec :-)

V případě rebarbory se opravdu nemůže mluvit o zahrádce a místečku :-)) Ona ta potvota potřebuje velmi mnoho prostoru, se kterým naštěstí nemáme jiné vážnější úmysly, tak jsem ji vzala do své zahrady do podnájmu. Když se bude vyznačovat neukázněnou rozpínavostí, kus jí odkopnu a podaruji sousedy :-) Dočetla jsem se o jistých negativních účincích, které rebarbora má, tak koláč si dopřeji jen tak občas a rozhodně se o koláče i úrodu budu dělit s přáteli i nepřáteli :-) Koukám, že kyselých stonků mi vyrostlo víc než dost!

16 Šárka Šárka | E-mail | 13. května 2008 v 11:38 | Reagovat

9 - Papaja :-)

Taky moc nejsem na tu jemnou cukrářskou prácičku, ale takové pečení bez těsta je raz dva hotové a chuť mě nadchne naprosto vždy :-) Můžu ti doporučit vyzkoušet. A nejlepší je, že se dají použít i malé zapékací misky a můžeme si tak udělat jen 2 porce. Kdo není na sladké, nebude řešit problém, co se zbytkem koláče na velkém plechu.

17 Šárka Šárka | E-mail | 13. května 2008 v 11:41 | Reagovat

10 - Bali :-)

Marmoška a koláč, to je to nejlepší, co se může z rebarbory udělat :-)

18 Šárka Šárka | E-mail | 13. května 2008 v 11:46 | Reagovat

11 - Lásková :-)

Tak to je velká poklona, která mě těší :-) Voňavé kuře umí spolehlivě nadchnout i konzervativnější strávníky, kterým o složení receptu vyprávím až ve chvílích, kdy odkládají příbor. Potom už je neděsí ani omáčka s jogurtem a meruňkovou zavařeninou :-) Tohle jídlo i já mám moc ráda. Rebarborový koláč je babičkovská klasika, ale tato moderní verse taky není k zahození. Jen je potřeba počítat s tím, že je to křehoučké a tak je lépe ukrajovat lžičkou nebo dezertní vidličkou :-) Dnes peču znovu, protože včera se po něm opravdu zaprášilo tak rychle, že zapékací místa ještě nestačila ani vychladnout :-)

19 Šárka Šárka | E-mail | 13. května 2008 v 11:50 | Reagovat

12 - Jandule :-)

Na to jsem zvědavá! V zahradě ani ovocném sadu místem šetřit nemusím, ale nechat si rebarboru přerůst přes hlavu taky nemíním :-) Uvidím, jak se jí bude dařit a jak se předvede za pár let. Zatím je to ideální vykrytí hloupého místa za velkým skleníkem a kompostem. Zelené deštníky z listů rebarbory vypadají honosně a mám pocit, jako by tam už dávno byly jako doma. Dříve jsem tam několikrát za rok vyškubávala kopřivy, nyní mám po starostech. Krom rebarbory tam neroste vůbec nic :-)

20 renata renata | Web | 13. května 2008 v 12:10 | Reagovat

dostalo mě spojení: odměnily se mi první kyselou úrodou :-)))

21 Shira313 Shira313 | E-mail | 13. května 2008 v 14:57 | Reagovat

Zdrobneniny som použila zámerne, aby som neodradzovala od výsadby. :o)

Ak je rozrastanie rebarbory neželané, dá sa z nej občas kus koreňov odrýľovať, prípadne ju zasadiť do starého deravého vedra a to zapustiť do zeme.

22 jednorožec jednorožec | 13. května 2008 v 15:19 | Reagovat

Šárka, 15: Listy rebarbory obsahují kyselinu šťavelovou (oxalic acid) ve velkém množství. Je jedovatá.

Mám dojem, že jsem někde četl, že odvar z listů se dá použít jako bio postřik proti mšicím. S trochou mýdla pro lepší smáčivost.

(Ano, potvrzeno gůglováním. Kilo listů na 3 litry vody, vařit půl hodiny. Včelám to prý neublíží.)

23 Šárka Šárka | E-mail | 13. května 2008 v 15:21 | Reagovat

20 - renata :-)

neznám nic kyselejšího, než čerstvou rebarboru v puse :-) Takhle kysele se netvářím ani po citrónech :-)

21 - Shira313 :-)

Bylo mi to jasné :-) Nápad s děravým vědrem není k zahození! Aby rebarbora neutekla z místa, je dobré ji posadit do děravé nádoby, jako křen. To jsem neudělala, tak za pár let budu koukat, jak se její kořeny vydaly na špacír po sadu. Možná mi to zkazí náladu, až s motykou v ruce půjdu situaci napravovat :-)

24 Šárka Šárka | E-mail | 13. května 2008 v 15:25 | Reagovat

22 - jednorožec :-)

Tak to si budu pamatovat, takový přírodní medikament proti mšicím není k zahození! Tohle jsem vážně nevěděla. Loni jsem pořizovala parazitické vosičky. Byly tak miniaturní, že jsem je vlastně vůbec v té koupené zkumavce neviděla. Pochybovala jsem chvilku o tom, že jsem za své peníze nakoupila to, co jsem chtěla :-)

25 jednorožec jednorožec | 13. května 2008 v 16:49 | Reagovat

Vosičky jsou užitečné a roztomilé. Mají rády nektar - doporučuje se zejména kopr a kopr-etiny! (Dill and daisy family of flowers.) Mě se děsně líbí, jak umí stát ve vzduchu na místě.

Také vosy jsou v jisté roční době prospěšné - slídí pilně kolem zelí a kedlubnů po housenkách. Na podzim ale dovedou otravovat, když je zajímá ovoce a také vše, co člověk chce v klidu sám konsumovat "al fresco".

26 Janina Janina | 14. května 2008 v 19:51 | Reagovat

no tak jdu na to..... :)))

27 Terezka Terezka | Web | 14. května 2008 v 21:03 | Reagovat

Milá Šárko, vypadá to moc "jedle". Já jsem akorát vytáhla z trouby Švédský drobenkový koláč s rebarborou, zítra jej vezu tátovi, tak jsem zvědavá, co na něj řekne. Koukni na něj ke mně, teď jsem dopsala recept.

Měj se moc hezky.

28 Janina Janina | 14. května 2008 v 21:26 | Reagovat

je to vynikající, trochu kyselý :)))

29 Šárka Šárka | E-mail | 15. května 2008 v 10:35 | Reagovat

25 - jednorožec :-)

Kopr & Kopretiny, tyhle dvě rostliny velice miluji. Letos mi v zahradě kopretiny nevyrostou, neboť pilný zahradník mi je všechny posekal. Tak alespoň ten kopr bude vonět.

Na včelí píchnutí jsem jako malá měla alergii a dnes mám respekt ze všeho, co je vyzbrojeno žihadlem :-) Téměř neviditelné parazitické vosičky jsem vzala na milost a letos si je do skleníku pořídím znovu. Vosy a sršáni, spásající koncem léta zapomenutou úrodu v korunách vysokých stromů (hlavně hrušní) moji velcí kamarádi nikdy nebudou. Náš neohrožený pes chytá vosy do tlamy. Když vidí, že se panička nepříčetně ohání, přiběhne mi na pomoc a nepřítele zneškodní :-)

30 Šárka Šárka | E-mail | 15. května 2008 v 10:39 | Reagovat

27 - Terezko, nevypadá to vůbec špatně :-) Rebarboru musím likvidovat, tak každý recept na dobrý koláč se mi letos bude hodit. O víkend omámím rodinu i návštěvu rebarborou :-)

31 Šárka Šárka | E-mail | 15. května 2008 v 10:40 | Reagovat

28 - Janina :-)

Kyselost je přímo úměrná naší odvaze pořádně osladit :-) Kyselé rebarborové úsměvy jsou legrační, tak sladím trochu méně záměrně :-)

32 jednorožec jednorožec | 15. května 2008 v 11:23 | Reagovat

Šárko, 29: Třeba se kopretiny vzpamatují z posekání,  pakliže jste jim ponechali kořenovou soustavu?

Parasitické vosičky prý jsou vlastně parasitoidní. Rozdíl má být v tom, že parasit svou oběť nikdy přímo nezabije, pouze z ní tyje. Prasitoid si takové servítky nebere.

"Vosičky - dotoho - vosičky - dotoho!!"  :-)

33 kolíček kolíček | Web | 15. května 2008 v 15:12 | Reagovat

Už přes týden chodím brněnským "Zelňákem" kolem těch zelených proutků a pořád jsem neměl odvahu je vyzkoušet, z dětství si je pamatuji jako "cosi hrozně kyselýho..." Díky vám a Terce za bezva tipy, myslím, že se ve mně něco zlomilo a jdu do nich :))

34 Šárka Šárka | E-mail | 15. května 2008 v 16:34 | Reagovat

33 - kolíček :-)

Já to rozhodně doporučuji. Je to velmi osobitá zelenina, se kterou se zachází povětšinou jako s ovocem. Ta jinakost mě baví :-)

35 Šárka Šárka | E-mail | 15. května 2008 v 16:36 | Reagovat

32 - jednorožec :-)

Důkladná kontrola posečeného sadu mi dala naději, že nějaké kopretinové trosky letošní kvetoucí úrody zůstaly nezlikvidovány :-) O to víc si těch několika květů budu vážit a do vázy nepřijde ani jeden.

36 Pivli Pivli | E-mail | Web | 17. května 2008 v 1:47 | Reagovat

Nádhera, jako ostatně vždy na těchto stránkách! V týdnu jsem od kolegně obdržela plnou tašku rebarbory, chystám na zítra(vlastně na dnešek) udělat koláč. I když tenhle recept je moooc lákavý...

Rebarbora snad ještě bude, tak ho zkusím příště. Koláč dělám z kynutého těsta, je to recept na moravský velký koláč, do těsta se zabalí tvaroh a navrch co kdo chce. Takže bude ještě jeden tvaroh, rebarbora a žmolenka. Loni jsem rebarboru i zavářela, je to něco mezi kompotem a klevelou, skvělé do jogurtu nebo právě s již výše zmíněnými jahodami. A podle Nigely i se smetanou. Božské....

To Jednorožec: v Anglii si na rebarboru dost potrpí, ne?:-)))) Miluju  farmhouse jogurty( nejen s rebarborou)

V Praze bych se po rebarboře koukla na Havelském trhu, případně v Holešovicích -v tržnici.

Tam už řádí i s bylinkami, je to paráda! U nás na Pankráci je to bohužel silně omezené, byť bylinkáři také přijeli. Balkon nám teď jen raší a kvete! Když už není zahrádka, aspoň tak...

37 jednorožec jednorožec | 17. května 2008 v 2:17 | Reagovat

36 Pivli: Ano, v Anglii si na rebarboru potrpí. Já po ní bohužel jen trpím a tak ji více na zahradě nestrpím! :-)

Klevela - krásné to slovo, dík za připomínku. V těchto dnech snídám Powidel od polské fy Krakus, nemá to chybu.

V tuto pozdní hodinu to ve mně vzbuzuje asociaci na Klementa Gottwalda, který vyškrabával zbytky povidel z nějakého sudu, bylo to v nějaké čítance za mé povinné školní docházky.

Nenechte se tím nikdo rušit. Já občas ulétnu od thématu po tangentě někam vedle, povznáším se chvíli nad gothickým chrámem Sv Rebarbory v Kutné Hoře, abych se pak, jako poštovní holub křížený s notoricky splaskávající a leukoplastí vyspravovanou vzducholodí, obloukem navrátil na svou surrealistickou základnu načerpat síly (zrní a helium)  k novým eskapádám.

38 Šárka Šárka | 17. května 2008 v 11:24 | Reagovat

Takový pořádný moravský velký koláč s rebarborou, tvarohem a štědrou drobenkovou posýpkou je velmi příjemná představa. Nic z potřebných surovin mi doma nechybí, nyní už jenom ta potřebná chuť do práce s kynutým těstem. Ostatní už jde samo :-) Bez práce holt nejsou koláče. Když se jarní vzduch plný vůní rozkvetlých stromů, lučního kvítí a bylinek promíchá s teplou vůní čerstvě upečeného koláče, stane se rázem má zahrada místem ještě poetičtějším. Ač jsem milovnice kávy, k tomuto koláči si dám hrnek vychlazeného mléka. Sama sebe jsem právě přesvědčila, že to za trochu námahy a kuchyňské pilnosti stojí. Na kamnech se mi vaří jihočeská kulajda, tak ať trouba nezahálí. Koláč jí bude slušet :-)

39 Šárka Šárka | 17. května 2008 v 11:25 | Reagovat

37 - jednorožec :-)

Klevela a povidla, to je nejlepší způsob, jak si zakonzervovat kus léta na zimu :-)

40 Pivli Pivli | E-mail | Web | 17. května 2008 v 13:52 | Reagovat

38. : Kulajdu zbožňujeme!:-))))

Úplně to vidím a cítím, tu jarní pohodu, s vůní květin a stromů, do toho lehký vánek a skvělá chuť kulajdy a koláče....hmm...

Kulajdu většinou dělám klasicky s koprem, ale jeden čas jsem ho prostě nemohla, ani nevím proč. A tak jsem ho nahrazovala osmahnutou cibulkou (variace na kyselo), je to také bašta.

V míse už  kvásek brumlá a brblá, mám nějaké akční droždí (čerstvé), asi začnu křičet hrnečku dost! Půjdu zadělat na koláč. A dáme si ho s krajáčem mléka - to je skvělý nápad! Navíc, mléčné výrobky se k rebarboře nejen skvěle hodí, ale i doporučují, neutralizují tu kyselost. Ale to všichni víte.

Jednorožec: klevela je skvělá věc!

Povidla též. Z polských výrobků ale preferuji spíš ty kyselé: minižampionky a krásnou červenou řepu.

Marmelády, džemy a podobné buď domácí, nebo pak anglické.

Dnes jsme snídali tousty s máslem a lemon curd a pink grapefruit marmelade, z obchůdku katedrály v Norwichi. A čaj s mlékem, pochopitelně. :-)

Taky skvělá volba.

41 Pivli Pivli | E-mail | Web | 17. května 2008 v 13:53 | Reagovat

Koukám, že to nějak přeháním se "skvělým" slovíčkem. Půjdu do sebe.:-)))

42 Šárka Šárka | 17. května 2008 v 15:46 | Reagovat

40 - Pivli :-)

Pohoda se vším všudy, ale kazí mi to zvuk sekačky ze sousedního dvora. Soused upěkňuje zahradu 7x do týdne :-) To jsou momenty, kdy si přeji bydlet na samotě. Vendeta ho nemine! 2x do týdne nastartuji sekačku taky.

Se "skvělým" slovíčkem bych nespořila :-))) Navíc dneska už neplatí, že u jídla se nemluví.

43 jednorožec jednorožec | 17. května 2008 v 20:13 | Reagovat

Jó, sekačky zde dělají kravál taky. Rozmohly se tu též kničící vysokotlakové stříkačky, kterými sousedstvo do nekonečna omývá patios (dlážděná prostranství).  

Děti vedle mají vrzavou houpačku, musel jsem se přemáhat, abych tam nevtrhl s olejničkou v ruce! Třeba bych jim měl houpačku naolejovat pod rouškou noci.

To víte, že moderní ptactvo, zejména v okolí měst, vlivem námi tvořeného hluku nyní zpívá daleko hlasitěji v porovnání s minulostí?

44 Jana Jana | 17. května 2008 v 22:03 | Reagovat

Zjistila jsem, že rebarbora se tady u nás nedá sehnat, ale na crumble mám obrovskou chuť. :( Myslíte, že kiwi něco pokazí? Je to taky takové kyselé...

45 Pivli Pivli | E-mail | Web | 17. května 2008 v 22:15 | Reagovat

nevím, jestli to ptactvo zpívá hlasitěji, nežli v minulosti, ale vím, že rámusí pekelně. V pů čtvrté ráno nás budí šveholení a čiřikání, anžto spíme s okny otevřenými. Ale je to milé, lepší, než třeba randál z dálnice, ta je od nás zaplaťbůh daleko. Ač bytem kus od rozestavěné pankrácké pláně, jsme celkem v poklidné oblasti.

U nás je zase "trendy" vrtat, bouchat, třískat v neděli a ještě lépe ve svátek. Grrrrrrr!!!

No nic, rebarborový koláč se zadařil, jsou ho(vlastně byly) dva plechy, protože nedělám kulaté frgály, ale rovnou velké plechy. Zítra bude k snídani čerstvě namletá voňavá káva, krajáč mléka(bio, plnotučné - když už, tak už) a koláček.

teda, chodit na tyhle stránky je téměř životu nebezpečné!:-))))

46 DědaLebeda DědaLebeda | E-mail | Web | 18. května 2008 v 15:01 | Reagovat

Pivli - plně souhlasím, že chodit na tyto stránky je téměř životu nebezpečné.

Přesto asi neodoláme a zase a opět se sem vplížíme a rádi. Jen se divím, jak to vše ta Šárka zvládá, ale vždy je to zde super a jako magnet nás to přitahuje.

Šárko - díky za krásné pohodové pobytí u Tebe na blogu -Jako vždy je to zde bezchybné.

Rebarboru mám rád právě pro její nezaměnitelnou chuť a jednoduchost přípravy znásobí požitek z konzumace.

---(:-§o)))   ,.DL.

47 Šárka Šárka | E-mail | 19. května 2008 v 0:20 | Reagovat

43 - jednorožec :-)

S olejničkou v ruce, pod rouškou noci ... představuji si tu výpravu k sousedům :-) Určitě bych taky měla chuť tu vrzavou houpačku umlčet :-) Jsme na tom trochu hůř a jenom olejnička to nevyřeší. My máme velmi hlasitého souseda. Ráno brzy vstává, ale naštěstí chodí se slepicemi spát :-)

S ptactvem jsem si všimla, že s decibely po ránu hodně přitvrdili. Dokonce bych řekla, že letos na naší zahradě bydlí o několik ptačích domácností víc, protože nelida soused pokácel velkou borovici a tím ze starousedlíků nadělal bezdomovce, kteří se usídlili v naší kamenné zdi. Rázem se z ní stala zpívající zeď ptačí omladiny :-)

48 Šárka Šárka | E-mail | 19. května 2008 v 0:22 | Reagovat

44 - Jana :-)

Kiwi si představit neumím, ale nakonec proč ne? Dokud se to nezkusí, tak se to nezjistí. Troufám si ale tvrdit, že rebarbora je jenom jedna. Její jedinečnost jen tak někdo netrumfne, ani kiwi ne :-)

49 Šárka Šárka | E-mail | 19. května 2008 v 0:29 | Reagovat

45 - Pivli :-)

Nechala jsem se inspirovat poněkud příliš a ještě jsem jeden kulatý koláč navíc upekla :-)

Z křehkého těsta, s nadýchanou tvarohovou peřinou, na které se vznášejí kousky rebarbory v záplavě máslové drobenky. Téměř se už po něm slehla zem a na snídani zbyl jenom decentní kousek. Jestli do něj touto dobou kocour nesmočil fousek (je tam v kuchyni holomek jeden bez dozoru!), tak se budu těšit na pondělní ráno s kafíčkem a koláčem. Hned se bude pondělí tvářit veseleji a může klidně celý den pršet :-)

50 Šárka Šárka | E-mail | 19. května 2008 v 0:35 | Reagovat

46 - Děda Lebeda :-)

Jestli se mi daří být takovou dobrou provokatérkou chutí, tak jsem na sebe pyšná :-) Díky za mistrovsky složený kompliment. Rebarbora je opravdu jedinečná a nemohu se jí nabažit. Dnes se mi zmínila návštěva, že koláč s rebarborou již dávno tomu nejedla. Hned jsem tomu udělala přítrž a během chvilky se krájel horký koláč. Vzhledem k nedělnímu upršenému počasí to byla báječná volba. Sedět doma za pecí a na něčem dobrém si pochutnat :-)

51 Shira313 Shira313 | E-mail | 19. května 2008 v 9:22 | Reagovat

U nás cez víkend nepršalo a tak ma záhradka pustila k príprave rebarborovej dobroty až včera večer ;o)

V chladničke na mňa mrkol a tvaroh a vznikla spontánna obmena Vášho Jahodového koláča s crème pâtissière: korpus rovnaký, džem jahodový, ale teplý vanilkový puding som premiešala s tvarohom a navrch som poukladala reberboru s jahodami, predtým mierne podusené v cukrovom sirupe :o))

52 Šárka Šárka | E-mail | 19. května 2008 v 10:08 | Reagovat

51 - Shira 313 :-)

To zní naprosto dokonale! Chuť byla téměř hedvábná a vůně podmanivá. Tak nějak si ten sladký výtvor představuji :o)

53 DědaLebeda DědaLebeda | E-mail | Web | 19. května 2008 v 12:37 | Reagovat

Ano, ano - správný název, nad kterým jsem dlouho přemýšlel pro Tebe  Šárko - \ Dobrá provokatérka chutí \... to je ono. Já ještě přidám, že VÝBORNÁ  Ti bude slušet více.

Zde vždy spokojený a dobře naladěný  Tvojí zásluhou    ,.DL.

54 patric. patric. | 26. května 2008 v 14:20 | Reagovat

Šárko, moc zdravím.

já jsem na Tvých stránkách úplný nováček, našla jsem-díky Tvé píli- spoustu skvělého!!! Byla jsem ještě žádostivá "Nejvoňavějšího kuřete co ...." a ne a ne ho "otevřít".

Dnes si zkusím lákavý rebarborový recept-dík za jeho jednoduchost, přijíždím totiž domů až v 18. hodin anebo "UŽ"?

A malý bonusek pro ty, co by též rádi rebarborku a jsou z Brna a okolí: mohla bych vám šťavnaté řapíky přivézt ze své venkovské zahrádky, chcete?

55 patric. patric. | 26. května 2008 v 14:23 | Reagovat

Už jsem přišla na to kuře: stačilo "sjet víc dolů"!!!

56 patric. patric. | 26. května 2008 v 15:05 | Reagovat

....,ale ještě bych rády viděla obrázky. prosím poraďte!Děkuji moc!

57 mysacinka mysacinka | E-mail | 31. května 2008 v 12:00 | Reagovat

Mila Sarka,

Dakujem za skvelu inspiraciu na rebarborovu dobrotu. vo stvrtok sme mali 10 hosti na veceru a tvoj  recept fungoval na 100%:-) Chutil rovnakom ludom z Noveho Zelandu ako belgicanom.

prajem pekny vikend.

58 cheap plus size prom dresses cheap plus size prom dresses | E-mail | Web | 24. listopadu 2012 v 7:55 | Reagovat

I happen to enter your blog with the help of Google search. To my sheer luck I got what I was searching for. Thanks.

59 yannka yannka | 4. února 2013 v 16:10 | Reagovat

Díky moc za šikovný recept, zkoušela jsem již několikrát, funguje i se zmraženou rebarborou - taková zimní vzpomínka na osvěžující jaro:) K ovoci někdy přidávám kapku malinového octa a do drobenky mleté mandle.

60 DolceVita DolceVita | Web | 8. února 2013 v 12:44 | Reagovat

[59]: yannka:

Takové osvěžující vzpomínky na jaro nejsou k zahození. Škoda jen, že v mrazničce tu rebarboru nemám. I ve své přirozené kyselosti by mi vykouzlila sladkou vzpomínku na jaro :-)

61 Kejm Kejm | Web | 6. června 2013 v 18:41 | Reagovat

jůva!

62 MarijaKes MarijaKes | Web | 28. dubna 2014 v 21:49 | Reagovat

Právě jsem dokončila loupání rebarbory, ale dovezla jsem si jí hodně a ta zapékací miska bude určitě malá. :) Proto hledám recepty, ale tento určitě vyzkouším. Překvapilo mne, že se v receptu nepoužije mletá skořice. Tu kombinaci mám ráda. ještě dělám kompot. Ale chtěla jsem se zeptat, dá se očištěná rebarbora mrazit? Nemáte s tím zkušenosti?

63 HonzaP HonzaP | Web | 2. června 2016 v 15:34 | Reagovat

Dekuju moc za tip, moc pekny recept, urcite ho zkusim :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama