Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Pečené nové brambory

1. května 2008 v 7:00 | Šárka |  Brambory
Ze všeho nejvíc mě na jaře nadchnou brambory a zelené bylinky. Každý lehce pokročilý labužník má po ruce kvalitní olivový olej a nakupovat mořskou sůl se pro něj stalo již dávno rutinou. Pečené brambory zvládne opravdu každý. Kdo je nerad loupe, toho potěší fakt, že loupat se nebude. Těsně pod slupkou mají brambory ty nejsvůdnější vnady, o tu chuť a vitamíny se nebudeme šidit. Stačí když brambory opláchneme od případných nečistot a dobře osušíme. Během chvilky už se mohou povalovat v žáru trouby a vy můžete přemýšlet, co dobrého si k nim dáte.
Pečené nové brambory
  • nové brambory (měly by mít pokud možno stejnou velikost)
  • olivový olej
  • hrubá mořská sůl
  • parmazán
  • bylinka tymián vykouzlí báječnou chuť (ani majoránka či oregano nic nezkazí)
V jednoduchosti je krása! U brambor to platí dvojnásob. Čím méně s nimi provedeme, tím chutněji se nám odmění na talíři. Základem je ta správná odrůda. Když koupíme na jaře krásné křehké nové brambory, nemůžeme se téměř nikdy zmýlit. Když je upravíte podle staré švýcarské receptury, budou se vám líbit.
Brambory i se slupkou omyjeme, osušíme, přepůlíme a vyskládáme do zapékací nádoby, kterou jsme vymazali olivovým olejem. Olej kápneme i na brambory, posypeme lehce hrubou mořskou solí, parmazánem a tymiánem (nemáme-li čerstvý, použijeme sušený). Dáme do předehřáté trouby na 200 °C a pečeme podle velikosti zpravidla 40 minut a pak si na nich můžeme pochutnat. Aby pečené brambory lahodily oku, posypeme je ještě před vlastním servírováním čerstvým tymiánem (majoránkou či oreganem). Máte-li stejnou chuť jako já, pokapejte trochu citrónem a přistrouhněte čerstvě mletého pepře.
Co k takovým bramborám podávat? Rozhodně na jaře něco zeleného. Šťouchanou brokolici s máslem a přírodním sýrem nebo neodolatelný Marinovaný chřest. Zvolíte-li brambory samotné, určitě to žádné fiasko nebude. Je jarní májový den, tak se nikdo nebude mračit na talíř plný obyčejných brambor a nebude obligátní kus masa postrádat. Dobře připravenými bramborami uctíte i krále. Tak si je vychutnejte v celé jejich kráse, chutných receptur je na tisíce.
(Kdo si nechce celou proceduru pečení odbýt v troubě, ten si může brambory jednoduše předvařit a potom postupovat podle receptu. Doba zapékání se tím samozřejmě podstatně zkrátí. Tento způsob bych volila v případě, že vám při nějaké příležitosti uvařené brambory zbudou. To je snadný a vhodný způsob, jak je ohřát a zušlechtit).
Máte snad pocit, že ani na 1. Máje svět nevypadá vesele? Nehledejte růžové brýle, ale nalijte si do sklenky víno růžové. Zvedne vám to náladu a obyčejným pečeným bramborám to přidá na chuti i na vážnosti :-) První květnový den si krásně oslavte a nezapomeňte na sladký dezert. Polibek! Polibek pod kvetoucí haluzí by měl být začátkem měsíce provoněného láskou se vším všudy. Květen, lásky čas si náramně užijte - na to žádný recept nepotřebujete ;-)

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Terezka Terezka | Web | 1. května 2008 v 7:06 | Reagovat

Šárko,

vypadají skvěle, udělám si je zítra. Dnes máme velkou slávu, právě jsem dodělala dort, pošlu ti fotky.

Krásný květnový den. Terezka

P.S. To políbení si budu muset asi vybrat jindy, no...

2 rachad rachad | E-mail | Web | 1. května 2008 v 8:03 | Reagovat

To je tak krásný! Ve vašem provedení se i z "obyčejných" brambor stává lyrická báseň!!Hezké jaro!

3 Bali Bali | Web | 1. května 2008 v 9:02 | Reagovat

dnes hodíme na gril jehněčí kotletky a tyto brambůrky by jim slušely, jen nemám parmazán ;-)

4 Mánek Mánek | E-mail | Web | 1. května 2008 v 13:48 | Reagovat

Bali, já mám parmazán, ale nemám zase ty nové brambůrky, už došly. Že bych se stavil? Jehněčí taky můžu! :-D

5 Bali Bali | Web | 1. května 2008 v 14:07 | Reagovat

nakonec nebyla žádná brambora, ale zelené fazolky :-))

K jehněčímu výborné ;-)

6 Cutie Cutie | 1. května 2008 v 14:10 | Reagovat

Krásný jarní recept! Právě jsem brambory vytáhla z trouby a jdu se do nich pustit :-)

7 Šárka Šárka | E-mail | 4. května 2008 v 19:40 | Reagovat

1 - Terezka :-)

Těším se na fotky úžasného dortu a užij si parádně celé jaro :-) Já jsem poslední dny v jednom kole, tak jsem se nedostala ani k odpovědím.

2 - rachad :-)

Ani jsem nestihla okomentovat parádní seminářovou Sicílii, ale fotografie u Cuketky hovoří za vše. Tomu se říká paráda a i bez špaget je italská kuchyně famózní !!! Doufám, že příště tak parádní seminář neprošvihnu. To bych si vyčítala ;-)

3 - Bali :-) Však ty vymyslíš ještě něco úžasnějšího! Doufám, že to najdu na tvých labužnických stránkách :-)

6 - Cutie :-) Doufám, že jarní brambory vykouzlily tu pravou jarní atmosféru. Výtečnou zeleninou se to jenom všude zelená a brambory obvykle nic nezkazí :-)

8 knedl knedl | Web | 4. května 2008 v 23:13 | Reagovat

pěkný recept:)))

9 estrellka estrellka | 5. května 2008 v 15:19 | Reagovat

Tak tohle je teda super stránka. Už jsem si myslela, že na netu blogují už jen desetiletý holky co probírají samý emmo, a takováhle super praktická stránka je zapomenutá:o), určitě se sem budu vracet.

10 Bali Bali | Web | 5. května 2008 v 15:29 | Reagovat

estrellka: tato STRÁNKA není vůbec zapomenutá!!! Je jedna z nejlepších a nejnavštěvovanějších!

11 Janina Janina | 5. května 2008 v 16:31 | Reagovat

Šárko vy tady v lidech probouzíte tím žrádlem uměleckého ducha :)))))))))))))))))))))))))))

12 Alena Alena | Web | 5. května 2008 v 21:31 | Reagovat

Nové brambory, parmazán a čerstvý tymián - kouzelná kombinace! Díky za prima recept!

13 Šárka Šárka | E-mail | 6. května 2008 v 0:05 | Reagovat

9 - estrellka :-) Blogují i velký holky :-)

10 - Bali :-)

11 - Janina :-)

Tento druh umění je tím nejužitečnějším a nejpříjemnějším způsobem, jak se na umění vrhnout :-)

12 - Alena :-)

Čerstvé bylinky mají dar povýšit i obyčejnou bramboru na delikatesku. Parmazán jenom tiše dotváří atmosféru chuti :-)

14 Shira313 Shira313 | E-mail | 7. května 2008 v 10:40 | Reagovat

Bála som sa, že nezoženiem nové zemiačiky, ale podarilo sa :o) Síce nie domáce ale grécke, no k marinovanej špargli zapasovali excelentne :o))

Ďakujem za nevyčerpateľný zdroj inšpirácie.

15 Šárka Šárka | E-mail | 7. května 2008 v 11:22 | Reagovat

14 - Shira313 :-)

Já díky za odvahu zkoušet mé recepty a za samotné zprávy z realizace :-) Nové brambory se člověku snad nikdy nepřejí.

16 elena elena | E-mail | 29. června 2008 v 15:42 | Reagovat

Vdaka, recept na sekanu a pecene nove zemiaky uzasny nedelny obed.Moji chlapi boli viac ako spokojni.

17 DolceVita DolceVita | Web | 15. února 2012 v 12:58 | Reagovat

[16]: elena:

:-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama