Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Čerstvé jahody parfémované mátou, cukrem, koňakem

19. května 2008 v 14:19 | Šárka |  Sladká kuchyně
Čerstvé jahody se červenají na pultech již od zimy, ale nejchutnější jsou stejně ty, které uzrají pod naším nebem. Už brzy jich budou plné košíky a začne sháňka po osvědčených receptech. Jahodové knedlíky, koláče, nákypy nebo jen tak se smetanou. Jen ať nám jahodové zásoby nezůstanou na ocet. Když nevím co s nimi, nastrkám je pod víčka zavařovacích sklenic a kousek jahodového léta si zakonzervuji v podobě marmelády, kterou užívám jako báječného medikamentu proti podzimní ospalosti a nenáladovosti.
Od doby, co znám recept na jahodový tataráček z čerstvých jahod, s mátou a koňakem, zbývá mi jich na konzervaci opravdu jenom malounko. Do pikantního tataráčku se pustí všichni dospělí, dokonce tvrdší chlápci se nestydí za svou slabost pro sladké jahody, když voní koňakem.
Tataráček z čerstvých jahod s mátou a koňakem
  • jahod tolik, kolik sníte
  • čerstvé lístečky máty
  • kapka citrónové šťávy
  • moučkový cukr
  • kapka koňaku
Jahody omyjeme a odstopkujeme a překrájíme na menší kousky. Smícháme s moučkovým cukrem, citrónovou štávou, kapkou koňaku a nasekanými mátovými lístky. Tekutiny v jahodách by mělo být jen malounko, protože jahodový tataráček budeme tvarovat do úhledných hromádek. Ani s cukrem není potřeba to nikterak přehánět. Vezměte si k srdci, že všeho má být "přiměřeně". Před vlastním tvarováním necháme jahodovou směs odpočinout v chladničce, protože potřebuje čas, aby se jahody naparfémovaly mátou, cukrem a koňakem.
Kulatým tvořítkem uděláme uprostřed talířů jahodové hromádky. Ozdobíme několika lístečky svěže zelené máty. Protože s jahodami kvetou i jedlá kvítka, nezapomeneme si je přihodit na talíř taky. Kdo je nemá odvahu jíst, nechť nechá letním dojmem zapůsobit tento velmi jednoduchý, ale efektní recept. Když si k tomu dáte ještě kopeček dobré zmrzliny (citrónovou či vanilkovou), vykouzlíte si výtečný chlazený dezert pro letní odpoledne. Nebude vůbec vadit, že jste nestihli upéct pro návštěvu jahodový koláč. Jednoduše jim nabídnete chlazený jahodový dezert ještě jahodovější než by čekali :-) Víc jahodovější recepturu už neznám. Samozřejmě když vynechám situaci, kdy si sedneme doprostřed jahodového záhonu a transportujeme jahody z keře rovnou do pusy oběma rukama. Jahodová extáze se dostaví velmi brzy :-) I když na začátku jahodové sezóny máte dojem, že jahod se přejíst nedá, záhy zjistíte ten velký omyl.
Není tajemstvím, že lesní jahody jsou ještě o chloupek lepší. Když by měly soutěžit s těmi krásně rudě vymalovanými zahradními, vyhrály by na celé čáře. Lesní jahody mají tu nejúžasnější chuť a vůni. Těžko se vám stane, že dostanete šanci se na pasece u lesa těmi drobnými jahodovými plody přejíst. Než natrhám do druhé dlaně, začnou mě u toho bolet záda a celou tu lesní hostinu vzdávám a jdu o kus dál. Je to tak dobře, protože zbude pro dalšího lesního labužníka. Buďte z jahod v příjemném vytržení a užijte si je ve všech parádních recepturách. Ty první určitě sníte jenom tak. Letošní úroda bude velmi bohatá. Kde chutnají jahody nejvíc? Venku, v právě posekané trávě.
Krásné jahodové léto ťuká na dveře vaší kuchyně. Nenechte se vylekat, i když budou rudé plody v přesile. A za žádnou cenu si nenechte tento recept rozmluvit ani v případě, že vám na zahradě chybí důstojná madam Máta. Vzorně ji zastoupí křehká slečna Meduňka. Voňavá pusa od jahod přece stojí za to!
P.S.
Několik dní poté: ... zdá se mi, že lívanečky s jahodami byl pro středeční odpoledne ten nejlepší nápad. A můžou za to komentáře pod tímto článkem. Díky Pivli za báječnou inspiraci :-)
Věřím, že jsem nebyla sama, kdo se nechal horkými lívanečkami, co se vejdou tak akorát do dlaně, zlákat.

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Bali Bali | Web | 19. května 2008 v 14:57 | Reagovat

dobroučké, znám něco podobného, není tam koňak (ten tomu ale nemůže uškodit ;-)), a jsou tam pistácie.

2 Šárka Šárka | E-mail | 19. května 2008 v 15:23 | Reagovat

1 - Bali :-)

Koňak je tam proto, aby jahody zmužněly a okouzlily i pány :-) Funguje to!

3 Rudka Rudka | 19. května 2008 v 15:51 | Reagovat

Ano, přesně tak, doba jahod a pochoutek z nich se sice letos nějak pomalu, ale jistě blíží. Právě proto nabírám cukrářské inspirace, než to všechno vypukne. Bylinky už mám na zahrádce, koňak taky, ale na jahůdky si budeme muset nějakou chvíli ještě počkat.

4 Šárka Šárka | E-mail | 19. května 2008 v 16:14 | Reagovat

3 - Rudka :-)

Máš pravdu, ještě to chce chvilku trpělivosti, ale letos budeme mít jahod opravdu požehnaně. Do té doby se jistě uvidíme, tak si piš, že nějakou jahodovou dobrotu společně sníme přímo u nás na zahradě. Když na to přijde, jahod trochu ubereme a přidáme o sklenku víc koňaku :-) Je potřeba zapít tu novou letní kuchyň. Nyní už to chce jenom čas a počasí!

5 Yva Yva | Web | 19. května 2008 v 16:54 | Reagovat

Jahody už tu na pultech kralují několik týdnů díky raným odrůdám z Kalifornie. Nejdříve se (v obrovském množství) pojídají jen tak, ale pak přijdou na řadu všechny ty nádherné recepty, které jahodovou chuť nechají ještě víc vyniknout. Knedlíky s jahodami jsou téměř povinností, jahody se šlehačkou nostalgickou vzpomínkou. Každý nový recept je radostně vítán! Šárko, krásná prezentace na talíři uprostřed chladivého jarního trávníku. Vůně jahod s pozadím vůně čerstvě posekané trávy je ztotožněním vrcholícího jara. :o)

6 Bali Bali | Web | 19. května 2008 v 16:55 | Reagovat

manža si jahody nakládá do vína, ale nevím jestli to jsou jahody ve víně nebo víno s jahodami ;-)

7 mish mish | E-mail | Web | 19. května 2008 v 17:26 | Reagovat

Vypadá to opravdu nádherně. Moje nejoblíbenější zpracování jahod je sice rozmačkat je s cukrem a smetanou a přelít s nimi palačinky natrhané na kousky, ale tohle zkusím. Už se vidím na terase s nožkama nahoře a rudou pusou, blaženě zahleděná do dáli... :-)

8 Pivli Pivli | E-mail | Web | 19. května 2008 v 17:37 | Reagovat

To je krása!!!! na balkoně očima popoháním jahody, aby pořádně rostly. Některé už vykukují zpod listí a samým studem se červenají. Máty i meduˇ%nky je v truhlíku dost, citron a cukr by se také našel, koňak taky...hm...už se nemůžu dočkat.

9 jednorožec jednorožec | 19. května 2008 v 19:59 | Reagovat

Voňavé lesní jahody lze pěstovat i na zahrádce. Já jsem kdysi dávno koupil semínka a nyní mi lesní jahody "cestují" po zahradě. Objeví se sami od sebe na různých skromných místech, i ve škvírách. Nejsou agresivní, nemají šlahouny.

Mám tu i žlutou variantu, která totálně zmate ptactvo - nechají slaďoučké jahůdky na pokoji!

Já se těším na letní snídaně - jdu si s miskou na jahody a maliny, v kuchyni k tomu přidám nějakou obilovinu (třeba Weetabix) a jogurt.

10 jednorožec jednorožec | 19. května 2008 v 20:07 | Reagovat

Jednou jsem zkusil recept Jamieho Olivera: Jahody s balsamickým octem.

Jak mám Jamieho rád, tak musím říci, že toto stálo za starou belu. Škoda jahod, i octa.  :-((

11 Tommy Tommy | Web | 19. května 2008 v 20:59 | Reagovat

to je recept pro mě, miluju jahody:)

12 trikolka trikolka | Web | 19. května 2008 v 21:52 | Reagovat

Ahoj Sarko,

koukam na tvuj blog malo, ale libi se mi moc. No povaz! :) Tenhle recept se mi moc libi a hned, jak tady za dva mesice budou zrat jahody, tak si ho doma dame ... Ale jedna opravicka. Ac ziju mnoho let mimo CR, vedu soukromou valku proti "preci". Spravne je totiz "prece". Dokonce jsem se tuhle informovala v Ustavu pro jazyk cesky a sdelili mi, ze me matersky jazyk jeste uplne neopousti :) Tak mi promin pravopisne rypani. Posledni fotka je moc krasna.

13 Pivli Pivli | E-mail | Web | 19. května 2008 v 22:45 | Reagovat

Jednorožec: jahody s trochou hnědého či vanilkového(nikoliv vanilinového) cukru, zastříknuté balsamicem jsou mana nebeská! Dávám je na tvarohové rychlolívanečky podle Nigelly. Rychlá a velice chutná snídaně pro nedělní letní ráno.

14 Shira313 Shira313 | E-mail | 19. května 2008 v 22:49 | Reagovat

Pre 10) Jahody s balzamikovým octom

Objavila som  jahodový balzamikový ocot a ten úplne dokonale zvýrazní chuť jahôd. Je mierne sladkastý :o) Dajte, prosím, tomu receptu ešte šancu ;-)

15 Pivli Pivli | E-mail | Web | 19. května 2008 v 22:49 | Reagovat

"sami" od sebe? Ti jahodové? nebo samy od sebe, ty jahody?

Přidávám se do party rýpalů. Omluva veliká!!!

Mluví ze mne závist ohledně cestovatelské odrůdy jahůdek. Takže tak!

16 Šárka Šárka | E-mail | 19. května 2008 v 22:50 | Reagovat

12 - trikolka :-)

Chtě nechtě jsem musela odpovědi na všechny předešlé komentáře přeskočit a vzít na vědomí pravopisnou výtku :-) Představ si, že mě o této nepřesnosti v textu informoval před hodinkou můj muž a já to přišla zrovna opravit. Myslela jsem si, že jahody odvedou pozornost jiným směrem :-)

Český jazyk ctím, ale většinu článků píši fofrem a trochu lajdácky vynechávám svou vlastní kontrolu. Okamžitě opravuji a díky za milou korekturu. Stejně si říkám, že mi tu chybu udělal nějaký šotek. Přece vím, že "přeci" se neříká :-)

17 Šárka Šárka | E-mail | 19. května 2008 v 23:08 | Reagovat

5 - Yva :-)

Musím přiznat barvu, že na mé české zahradě tyto první španělské jahody nevyrostly, ale o tom žádný krajan v tomto čase nepochybuje :-) Jak se začne klubat jaro (což poznám na tom, že poprvé vyběhnu v botách bez punčoch), určitě potkám jahody z dovozu, které na mě udělají daleko silnější dojem než v lednu a vezmu si jich domů rovnou celou bednu. Potom honem řeším co s nimi. I jahodové knedlíky už byly. Až budu trhat na svých vlastních záhonech, budu je nejspíš všechny proměňovat v sladké zavařeniny a hrst si jich nasuším pro kuchyňské experimenty :-)

Jahody se šlehačkou "Romanoff" je téměř povinnost si během jahodové sezóny několikrát dát.

18 Šárka Šárka | E-mail | 19. května 2008 v 23:11 | Reagovat

6 - Bali :-)

Já bych to viděla podle nálady. Jednou jahody s vínem, podruhé víno bez jahod. Jedno i druhé přijde vhod :-)

19 Šárka Šárka | E-mail | 19. května 2008 v 23:14 | Reagovat

7 - mish :-)

No jasně! Na smetanu s rozmačkanými jahodami se nesmí zapomenout. Určitě najdeme ještě pár nápadů, co s jahodami podniknout :-) Když dozrají jahody, stojí léto na startovní čáře. Tohle ovoce má nádhernou atmosféru.

20 Šárka Šárka | E-mail | 19. května 2008 v 23:25 | Reagovat

8 - Pivli :-)

Doma vypěstované jahody jsou těmi nejlepšími :-) Já budu mít letos svou vlastní první pořádnou úrodu. Loni to byla taková skromná jahodová omladina, ale letos jahodové keříky dospěly a bujně se na nich plody rozmnožily. Když se sází, jsem v záchvatu pilnosti. Když je potřeba zalévat, mám chuť se ulévat :-) Velká zahrada dá jednomu zabrat, proto obdivuji malé zahrádky velikosti dlaně.

21 Motýl Motýl | 19. května 2008 v 23:30 | Reagovat

Šárko, delší dobu jsem u Tebe nebyla, ale polepším se slibuji.Jahody -a nejen jahody, to vše co tady předkládáš je kouzlo samo. Prostě, všechno co se umí má svoje kouzlo, barvu, chuť, ale ta noblesa s jakou se to nabízí, to je ono. Děda Lebeda někde psal, že když odchází z Tvojeho blogu, odchází rovnou do kuchyně - to je také vizitka, ano Tvoje dobrá, ale jeho ne, protože prý mu moc pracují chuťové buňky. A to je určitě nějaké to kilíčko navíc.  Ale vůbec se mu nedivím, je to tak, jak to píše.  Děkuji opět za dobré nápady a zase přijdu.Měj se hezky a hodně tvůrčí práce Ti přeji...Motýl.

22 Šárka Šárka | E-mail | 19. května 2008 v 23:33 | Reagovat

9 - jednorožec :-)

Krásné žluté jahody ... o těch jsem zatím jenom slyšela. Loni jsem se opřela pořádně do malin a ostružin a tak mi žlutá odrůda maliníku nechybí. Tyhle maliny jsou úžasné ke zvěřině. Opatřila jsem si 5 různých druhů a mám radost, jak se jim daří. To budou panečku letní snídaně :-) Lesní jahody by se taky ještě někam vešly. Asi přehodnotím zahradní zasedací pořádek a vedle kanadských borůvek posadím lesní jahody. Ale jak říkáte, jahody s balsamikovým octem jsou pro mě trochu chuťové ródeo, tak jsem ani tuto kombinaci nezkoušela. Že ale ten Jamie na tento recept napěl chvály, co?

23 Šárka Šárka | E-mail | 19. května 2008 v 23:35 | Reagovat

11 - Tommy :-)

Ani ten koňak není v tomto receptu k zahození :o)

24 Šárka Šárka | E-mail | 19. května 2008 v 23:40 | Reagovat

13 - Pivli :-)

15 - Shira313 :-)

No teda! S tvarohovými lívanečky se to hned staví do jiného světla. Mám balsamikových octů celou řádku chutí i různého stáří. Tomu říkám provokace :-) Proti druhým šancím většinou nic nemám.

25 Šárka Šárka | E-mail | 19. května 2008 v 23:49 | Reagovat

21 - Motýl :-)

To jsou potěšující zprávy, když recept zafunguje tak, že milého nebohého čitatele odvede do kuchyně. Za hříchy, které tam spáchá, nese odpovědnost on sám :-) Doufám jen, že se na mě Děda Lebeda nezlobí, když mu ničím nevědomky tělesnou schránku :-) Jahodová receptura nikomu neublíží (pokud bude respektovat potřebnou "kapku" koňaku). Díky za milou motýlí návštěvu a za ještě milejší slova. Vše kolem jídla je velmi poetická záležitost, proto nás všechny umí očarovat a vlastně se tomu ani nebráníme :-)

26 gemma gemma | 20. května 2008 v 0:03 | Reagovat

Moje představa nebe je dřevěná terasa vybělená slaným vzduchem, židle nakloněná v nebezpečném úhlu a nohy opřené o zábradlí. Na klíně velká, skleněná mísa plná úplně tmavě červených jahod, ještě teplých od slunce.

Ten Tvůj recept na jahodový tatarák by mohl následovat v těsném závěsu.

27 Bali Bali | Web | 20. května 2008 v 8:30 | Reagovat

to by mne zajímal ten recept od Jamieho ;-) Jahody s balsamico karamelem znám, chutnají mi a podobný recept máme i v Morkuchu. Ale určitě záleží i na kvalitě octa, není ocet jako ocet ;-)

28 lucianka lucianka | E-mail | Web | 20. května 2008 v 9:33 | Reagovat

Šárko,

úplně mě dostala tvá poslední fotka. Je prostě nádherná!

A při té příležitosti - opravdu se předem omlouvám - vznesu také jeden jazykový dotaz... Nějak mě tahá za oči slovíčko "Scháňka". Nepřebývá tam jedno písmenko?

29 jednorožec jednorožec | 20. května 2008 v 9:46 | Reagovat

Bali, recept od Jamieho (z knihy The Return of the Naked Chef), s připsanou mojí poznámkou

http://i28.tinypic.com/29m91dv.jpg

Pivli, 14:

Díky za opravu. Chtěl jsem poděkovat už včera, ale byl tu náhlý výpadek proudu. (Svíčky dovedou být velmi romantické...)

gemma, 26:

Krásná vidina. Večer se tam svítí jistě pouze svícemi, že? :-)

30 Šárka Šárka | E-mail | 20. května 2008 v 9:50 | Reagovat

26 - gemma :-)

Tvá představa nebe je nebetyčně dokonalá :-) Ne všechny ingredience mám zrovna po ruce. Ten opravdový mořský vzduch chybí a bez něj to není ono. Koncem měsíce si za takovou idylkou na chvilku odskočím a nechám se inspirovat mořem, sluncem, jižním krajem. Až se vrátím, bude tu na mě čekat SLUNCE-SENO-JAHODY :-) Na letní počasí věřím, tak slunce v červnu budu očekávat. Seno v ovocném sadu nás nemine, to nikdo jiný dobrovolně hrabat nebude. Jahody se mají k světu, tak mě vyvedou z případné deprese.

K absolutní dokonalosti moře opravdu chybí.

31 Šárka Šárka | E-mail | 20. května 2008 v 9:59 | Reagovat

27 - Bali :-)

Někdy mám pocit, že balsamico ocet je v naší domácnosti v početnější skupině než italské víno. Sakra, to není jenom pocit! Je to fakt :-) My na italské víno moc nejsme a tak se ve vinném sklípku najde jen pár lahví (Merlot, Barolo) a nepostradatelná Grappa.

Aceto balsamico di Modena v různých ročnících vede. Malinový ocet a jiné ovocné octy mám ze Švýcarska a taky ten tvůj báječný domácí ocet od Jeana nezůstane u nás na ocet. Bez octa není dobré kuchyně :-)

32 Šárka Šárka | E-mail | 20. května 2008 v 10:04 | Reagovat

28 - lucianka :-)

Mě to snad vytáhne zpátky do školních let a budu se muset polepšit :-) Díky za kamarádské korektury.

Do poslední fotky se vešlo i dost z krásného počasí, které ten den panovalo. Dnes se to změnilo a mám chuť si zase zatopit v krbu. Kdepak ty slunečné květnové dny jsou? Nestihla jsem si je moc užít a venku řádí déšť.

33 Bali Bali | Web | 20. května 2008 v 10:40 | Reagovat

ocet používáme dost často a tak jich taky máme požehnaně. Nejvíc stejně používáme náš domácí. A moc ráda mám malinový, který je supr na rajčatový salát.

Šárko, já topila v krbu včera, dnes máme sluníčko (zatím).

Jednorožec: thanks, koukám, že Jamie ty jahody dělá jinak než my :-(

34 Pivli Pivli | E-mail | Web | 20. května 2008 v 12:09 | Reagovat

gemma: to není nebe, to je ráj!!!!!

Šárka: v lednu také jahodám nedůvěřuji, ale ty španělské v bedničkách chutnají a voní opravdu skvěle. Ale už se těším, až se kolem metra objeví velké koše těch našich českých. na balkoně máme jen tak pro radost dva závěsy, je to tak max. do šampáňa nebo uzobnout pro chuť.

Jednorožec: to nic, jak jde na úplněk zlobí lidi, zvířata i technika...pokud je přítomna nějaká čarodějnice, zajisté mi to potvrdí.

35 Pivli Pivli | E-mail | Web | 20. května 2008 v 12:12 | Reagovat

Dovolím si vložit recept na ty lívanečky a pokusím se vyštrachat někde foto. Děkuji.

Božské a hlavně jednoduché lívanečky podle Nigelly Lawson

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

2 větší (nebo 3 menší) vejce, vanička tvarohu(250g), trošku nastrouhané kůry z chemicky neošetřenéhocitronu nebo pomeranče, vanilková esence( přírodní, ne chemie), 2PL cukru krupice, asi 5PL hladké mouky, 250g čerstvých jahod, hnědý cukr dle chuti, ocet balsamico, javorový sirup (nemusí být)

POSTUP PŘÍPRAVY

Jahůdky si pokrájíme na kousky, zasypeme troškou hnědého cukru a zakápneme pár kapkami balsamico octa (ten je velice důležitý, dá jahodám fantastickou chuť!!!)

Oddělíme si žloutky od bílků, přidáme k nim cukr krupici, kůru z citrusu, pár kapek vanilkové esence(vozím si jí z Anglie, ale dá se sehnat třeba v Culinarii ve Skořepce - tip pro Pražáky).Prošleháme - hezky růčo, klidně jen lžící, žádné stroje nejsou potřeba.

Potom přidáme vaničku tvarohu, kupuji v Normě nízkotučný, sice je německý, ale utěšuji se, že je jistě

z českého mléka, navíc je velice jemný a na chuti nepoznáte, že je bez tuku.Určitě nepoužívejte tvaroh kostku, balený ve stříbře.Ten je super na pečení, ale jemné lívanečky neumí.:))))

Zamícháme,přidáme hladkou mouku - bajvočko tak asi 5 lžic a hezky vymícháme.

Bílky, které jsme měli stranou jen tak prošleháme vidličkou, zase bez strojů, stačí, když hezky zbělají, není potřeba dělat sníh (ale klidně můžete, když se vám chce).

Přidáme k těstíčku a pěkně mícháme, aby se vše spojilo v hlaďounké těstíčko.

Rozpálíme pánev - teflonovou a hezky bez tuku na sucho opékáme.Nezoufejte když budou lívanečky každý jiný, chuťově jsou božské,uvnitř zůstanou nádherně vláčné a chutnají skoro jako cheesecake!

Na lívanečky nandáme jahůdky, kdo chce může pokapat ještě javovrovým sirupem a baštíme a slastně vzdycháme.

Doporučuji dělat tak z dvojité dávky, je to vážně ňamka.

Celé to trvá asi tak 15 minut, takže báječné nedělní překvápko pro rodinku k snídani!:)))

37 jednorožec jednorožec | 20. května 2008 v 12:34 | Reagovat

Bali, Šárka, et al: Vůbec nic proti octům, naopak!

Jen jsem toho názoru, že jahody samY o sobě obsahují dostatečné množství přírodních kyselin a žádný ocet navrch nepotřebují.

38 Šárka Šárka | E-mail | 20. května 2008 v 12:41 | Reagovat

35 - Pivli :-)

Božské lívanečky vypadají pekelně dobře :-) Tomuto pokušení se jen těžko odolá. Přemýšlím o tom, že osedlám své koně pod kapotou a vyrazím v tom dešti někam pro jahody. Díky za foto na webu. Prozkoumala jsem je všechny a takový dort Citronella taky není k zahození :-)

Díky za inspirativní recepturu, po které člověk nenabere kila, ale obohatí se o nové chuťové zážitky. S balsamico octem to bude fungovat tak, že všechny chuťové buňky budou mít pocit, že je bereme na hodně exotický výlet. A jak už to tak bývá, exotiku si každý snadno zamiluje.

39 Šárka Šárka | E-mail | 20. května 2008 v 12:44 | Reagovat

37 - jednorožec :-)

Ten názor zastávám taky! Pociťuji nutkání se o tom přesvědčit na vlastní chuť. Mám jeden archivní balsamikový ocet s přídavkem sušených švestek a ten je opravdu tak báječný, že si do něj jen tak namáčím kousek chleba a mám pocit, že nic lepšího jsem nejedla. Lidské chutě jsou nespoutané a stále nás to nutí něco nového zkoušet :-) Samozřejmě za předpokladu, že jedna surovina neublíží druhé.

40 Míša Míša | 20. května 2008 v 13:01 | Reagovat

Áááách...

To není recept, to je kulinářská poezie.

Šárko, skláním se před vaším mistrovským perem. Tedy respektive klávesnicí :-)

41 Pivli Pivli | E-mail | Web | 20. května 2008 v 17:03 | Reagovat

Než jsem balsamico ocet (nemám s příchutí, jen klasický z Modeny - dávám ho do spray lahvičky) zkusila dát na jahody, měla jsem obavy - co to udělá, ale když se fakt jen tak 2x stříkne, je to bomba!

Mám zálusk na nějaký ten ochucený ocet, brzy zakoupím, když to tu čtu...:-)

42 J.Č. J.Č. | E-mail | Web | 20. května 2008 v 17:13 | Reagovat

Hmmm, to vypadá více než pěkně! Díky za tip, bude se velmi brzy hodit :)

43 Dv Dv | Web | 20. května 2008 v 20:40 | Reagovat

Tak to je dezert podle mé chuti - maximální efekt, minimum práce. Jen nemáme zahrádku, takže na slasti jako když už nevím ci s tím, tak to zavařím, bohužel můžu zapomenout. Ale třeba jednou...

44 aida aida | 20. května 2008 v 22:15 | Reagovat

Pivli,

dík za recept - dom jsem dorazila až hodně po osmé a lívanečky narychlo splichtila našemu puberťákovi (recept jsem četla už odpoledne, takže jsem nemusela nic dlouho vymýšlet). Radši hned z dvojnásobné dávky, znám ho. Snědl skoro všecko, na snídani už mu toho moc nezbylo. Bohužel to bylo bez jahod, jen s babiččinou zavařeninou a jogurtem.

Šárko,

taky moc díky za recept, určitě se časem bude hodit. Jahůdky my rádi (s rebarborou jsem doma ale narazila - jakoukoli pochoutku z ní mi rodina jednoznačně zamítla).

Pro Jednorožce - toho balsamica se nebojte, jak tady dámy píšou, je to opravdu dobré.

45 Martin Martin | 20. května 2008 v 22:15 | Reagovat

Maso... kde je MASO?

jahody "u me dobry" ale...

ale ze by jamie mel neco nedobreho se mi nezda... jdu najit jeho recept a az bude jahod jako smeti, tak to zkusim

jinak me zde dnes fascinuje jazykovy koutek, nepouzivam diakritiku, nejsem zvykly z prace, snad ti jazykozpytcum nebude vadit

...

nebo alespon ryba kdyz ne MASO...

nebo

ted nevim jestli kuskus nebo salat nebo - uz vim mam chut na susi... ale to varit doma nebudu ... never say never

46 jednorožec jednorožec | 21. května 2008 v 1:20 | Reagovat

aida, 44 a předchozí ct. dámy: Balsamico se nebojím - jednou jsem to, a la Jamie,  zkusil - a zavrhl.

OK, slibuji místopřísežně, že tomu dám, až budou jahody v plném proudu (tj někdy kolem Wimbledon tenisového tournamentu, konec června),  ještě jednou šanci. Tentokrát začnu menší dávkou, než 10 PL! Ofafrně! :-)

- - - -

Ohledně přece/přeci, 12, 16:

Přelétl mě hlavou text Jiřího Suchého (Marnivá sestřenice), kde je "přeci". Ale dnes večer jsem se na to podíval na netu. JS tam, ale až v poslední sloce (!) najednou sjede na hovorovou češtinu: "Vidí plno jinejch věcí a to za to stojí přeci, a to za to stojí přeci jé, jé, jé."

Takže to, přece jenom, není žádný důkaz pro "přeci".

http://www.cz-milka.net/zpevnik/marniva-sestrenice/

47 Papaja Papaja | Web | 21. května 2008 v 7:58 | Reagovat

Na jahody už se moc těším! U mne přejedení nehrozí v žádném případě - nejraději je mám jen tak nebo se šlehačkou, ale s koňakem? To určitě vyzkouším... i s těmi kytičkami - krása!

P.

:-)

48 trikolka trikolka | Web | 21. května 2008 v 9:47 | Reagovat

46 jednorozče, přeci se ve všech šeskžch mediích začalo objevovat tak často, až jsem si myslela, že jsem v zahraničí něco zameškala. proto jsem psala do Ústavu. ale nezameškala jsem nic a jsem ráda, protože moje séérce ňák to přeci nemůže zkousnout teda :)

49 trikolka trikolka | Web | 21. května 2008 v 9:49 | Reagovat

bože ujely mi ruce na klávesnici kousek stranou ... českých médiích .... jsem měla samozřejmě na mysli :) a lívanečky budou dneska večer jako přesnídávka

50 Šárka Šárka | E-mail | 21. května 2008 v 9:55 | Reagovat

40 - Míša :-) Jahody jsou poetický materiál :-)

--------------------------------------------------

41 - Pivli :-) Ty ochucené doporučuji! Je jich tak široká paleta, jako vína. V Miláně mi přecházel zrak v jednom octovém krámku a s prázdnýma rukama jsem neodešla :-)

---------------------------------------------------

42 - J.Č. :-) Když bude doma překážet koňak, je to dobrý důvod, proč po něm sáhnout :-)

---------------------------------------------------

51 Šárka Šárka | E-mail | 21. května 2008 v 10:04 | Reagovat

43 - Dv :-) Kdo nemá zahradu, má víc času na letní radovánky - nemusí zalévat :-) A jahod je v létě všude dost. Dokonce i v zimě, ale kdo o ně mimo sezónu stojí? Pro mě jahody v lednu ztrácejí kouzlo a všechny půvaby.

---------------------------------------------------

44 - aida :-)

Rebarbora nás dělí na dva tábory: milovníky a odpůrce :-) Ale to umí i kopr, špenát, křen. U nás vládne naprostá symbióza chutí a tak se nad jídlem vždycky shodneme. Což beru za malý zázrak :-)

52 Šárka Šárka | E-mail | 21. května 2008 v 10:07 | Reagovat

45 - Martin :-)

Do tohoto receptu se maso opravdu nevešlo :-) Není problém skočit si do patřičné rubriky, kde je masa i ryb plno.

"Hrách a kroupy nejsou hloupý a maso nemusí být 7x za týden" :-) Klidně si nechám na chvilku jahodami zamotat hlavu.

53 Šárka Šárka | E-mail | 21. května 2008 v 10:11 | Reagovat

46 - jednorožec :-)

Připomněla jsem si text jedné básničky: "přeci přecičko, má drahá matičko ... " :-) Poslední dny jsem se začetla do starých českých knih a to potom člověku udělá v hlavě poněkud zmatek a je schopen zapomenout na gramatiku poplatnou dnešní moderní době. Tolik změn, kterými český jazyk prošel za posledních několik desetiletí, možná nemá nikde jinde obdoby. Je moc fajn, že nám všem na češtině záleží. I když to dá jednomu zabrat :-) V mém případě by stačilo větší soustředění a závěrečná důsledná kontrola. Snad se polepším!

54 Šárka Šárka | E-mail | 21. května 2008 v 10:16 | Reagovat

47 - Papaja :-)

Jahody se nenechají ničím omezovat. S cukrem či pikantním balsamicovým octem, vždy mají šmrnc :-)

---------------------------------------------------

49 - trikolka

Lívanečky dnes zaplaví svět :-) Já se na ně taky chystám! Pivli mě naprosto dostala s tím svým receptem a ještě večer v dešti jsem jela pro jahody k místnímu zelináři :-) Tak ať si ty lívance užijem!

55 jednorožec jednorožec | 21. května 2008 v 10:18 | Reagovat

3K, 48: *ve všech šeskžch mediích*

Mně se to líbilo; bral jsem to jako vaše popíchnutí kvality jejich ortografie.  :-)

56 Bali Bali | Web | 21. května 2008 v 10:26 | Reagovat

taky bych si dala lívanečky, ale vaničku tvarohu jsem včera rozmíchala s pažitkou,...

Ale udělám si je o víkendu. Konečně upotřebím borůvky z mrazáku ;-)

57 Pivli Pivli | E-mail | Web | 21. května 2008 v 10:58 | Reagovat

Tedy koukám, že setu rozjela lívanečko-jahodová párty. Doufám, že nebudete zklamaní, jsou docela obyčejné, ale nám chutnají.

Jahody teď doma nemám, ale koupím co nejdříve a ovoním je mátou i koňakem.

když nic jiného, jdu uzobnout trošku Häagen-Dazs Strawberry Cheesecake. tam jahody jsou. Šetřím si ten kelímek a až ho dojím budu mít veeelikou lítost.

Pro nějaký ten dobrý ochucený balsamico ocet asi vyrazím do Olympie. Stejně potřebuji doplnit i ten "obyčejný"...:-)))

58 Pivli Pivli | E-mail | Web | 21. května 2008 v 10:58 | Reagovat

se tu. nee setu...:-)

59 Šárka Šárka | E-mail | 21. května 2008 v 14:07 | Reagovat

57 - Pivli :-)

Lívanečko-jahodová párty u nás právě proběhla :-) Důkazní materiál se nachází na konci článku. Byl to vážně dobrý nápad. Zlákala jsem i sousedku, tak na jahodové párty bylo u nás poměrně živo :-) Jdu si dát polední siestu s kávou a nohami na stole.

60 Pivli Pivli | E-mail | Web | 21. května 2008 v 14:56 | Reagovat

jéééé, ty jsou krásné!!!!

Jsem moc ráda, že chutnají.

Budu si muset poslat nějakou Marušku nebo Marouše pro jahody...

V neděli budou k snídani, koupí se celá bedýnka a vidím to i na knedlíky, jahodový tataráček a něco lupnu do šampáňa až přijde návštěva.

To se nedá vydržet!

61 Bali Bali | Web | 21. května 2008 v 15:30 | Reagovat

nééé, tos mi neměla dělat, Šárko jedna. Takovou jsem na ně měla chuť a musela jsem jí nechat zajít!!!

Už jsem si napsala, že mám zítra koupit tvaroh, a pak se ulívancuju ;-)

62 jednorožec jednorožec | 21. května 2008 v 19:51 | Reagovat

59: Šárko, to je nádhera. Lívanečky by zde šly určitě na odbyt..."like hot cakes!"  :-)

63 Šárka Šárka | E-mail | 22. května 2008 v 9:15 | Reagovat

66 - Pivli :-)

Bylo to moc dobré! Zbytek jsem měla k dnešní snídani. Přestávám s jahodami otravovat, ať z toho nedostane někdo (u nás doma) jahodovou otravu :-) Dát si je do šampáňa je taky jedna z příjemností, kterou si nenechám ujít. Už se chladí na večer!

---------------------------------------------------

61 - Bali :-)

Tak si to lívancování užij :-) Dlouho jsem nesmažila na starém litinovém lívanečníku a připadala jsem si jako v černé kuchyni :-) Digestoř nestačila mé rychlosti pečení a obracení a trochu kouře ve vzduchu zůstalo. Po lívancích se to dobře čmuchá :-) Ještě že tak!

64 Šárka Šárka | E-mail | 22. května 2008 v 9:19 | Reagovat

62 - jednorožec :-)

Je s podivem, že všechny "placky" mají velké osobní kouzlo. Je jedno, zda pečeme lívance, bramboráky, palačinky, zelné placky ... Než vychladnou, zmizí z talíře. Lívance jsem velmi dlouho nedělala, tak jsem si to zase po hodně dlouhé pauze vyzkoušela. Nezklamaly a chutnaly jako od babičky :-)

65 Janina Janina | 22. května 2008 v 16:59 | Reagovat

ten poslední obrázek ne a ne se mi otevřít. Chodím sem na něj mlsně čumět už asi 3 dny a vždycky se stáhne jen kousek a lívance nejde vidět. Asi to znamení abych na ně furt nemyslela :((

66 Bali Bali | Web | 22. května 2008 v 18:55 | Reagovat

Janino, buď ráda, že je nevidíš :-)))

Já je vidím a od té doby na nic jiného nemyslím ;-)

67 Šárka Šárka | E-mail | 22. května 2008 v 20:02 | Reagovat

65 - Janina :-)

Tak to nevím, kde je chyba. Obrázek se mi načítá bez problémů. Já mám z lívanců zase výčitky svědomí, protože jsem jich měla rozhodně sníst o polovic méně :-)

68 Šárka Šárka | E-mail | 22. května 2008 v 20:03 | Reagovat

66 - Bali :-)

69 Diny Diny | 23. května 2008 v 13:22 | Reagovat

Šárko, nádhera, už se nemůžu dočkat prvních jahod na zahrádce, drze je dětem urvu od ručiček a naložím:) Budu macecha, pod dojmem tvého jahodového receptu nemůžu jinak:))

Diny (anebo Mirka, co už nějakou dobu nekomentovala, ale čtu stále a slintááám:) )

70 Šárka Šárka | E-mail | 23. května 2008 v 14:55 | Reagovat

Diny :-) ... drze dětem urvu od ručiček :-))) To zní úsměvně. Já zase své děti provokuji tím, že jim ty obrázky posílám emailem a lákám je domů :-) Trochu se mi ty holky rozprášily po světě, tak je musím motivovat domácí stravou, která většinou zabere. Včera jsme si povídaly v Bistru o těch "pracholepkách" :-) To je výstižné slovo! A taky musím konstatovat, že všechny chytré domácí mašinky překážejí všude, kam je postavím. Měj se prima Mirko a užívej si dětiček. Zase přijdu na kus řeči. Ty debaty se tam příjemně rozjely díky pilným dopisovatelkám. Přeji ti hodně nových nápadů a zajímavých témat! Ahoj a pozdravuj doma mrňata ;-)

71 Pivli Pivli | E-mail | Web | 23. května 2008 v 15:30 | Reagovat

To mám radost, že Nigelliny lívanečky měly úspěch. na balkoně už odpočívá dvoukilová bednička španělských (ale voňavých a sladkých) jahod. Zítra bude tataráček dle Šárky, možná podávaný s čokoládovou mousse a v neděli dojde i na lívanečky. Jdu zvážit šěňata. Sebe raději ne, mám pocit, že přibírám už jen čtením těch skvělých receptů a prohlížením fotek.

Přítel mi koukal přes rameno a prý: "Jééé, ta slečna v klobouku na mne mrkla! A má v ruce pivo!"

Ti chlapi  :-)))

72 Bali Bali | Web | 23. května 2008 v 15:51 | Reagovat

Šárko, ty neprovokuješ jen tvé dcery :-))

Na lívanečky vlítnu zítra, protože dnes jsem už vařila http://olivovakucharka.webgarden.cz/recepty/brambory-syr-a.html :-))

a když je doma člověk sám, tak se mu nechce tolik vyvařovat.

73 Pivli Pivli | E-mail | Web | 23. května 2008 v 16:08 | Reagovat

Bali: nádhera, už jsem okomentovala.

Fakt jdu koupit fettu. Musím pro tvaroh, tak to vezmu jedním vrzem...

74 Bali Bali | Web | 23. května 2008 v 16:32 | Reagovat

já taky musela ráno pro tvaroh; na lívance :-)))

75 Major Milčák Major Milčák | E-mail | 23. května 2008 v 16:46 | Reagovat

Tak jsem dneska konečně jako malý mraveneček dovalila domů až z Milady Horákové celou bedýnku jahod. Slavné lívanečky, na které už od středy stále myslím, jsem k těm jahodám usmažila po obědě. Byly moc dobré, nadýchané, s nakyslou tvarohovou stopou. Kromě jahod mi k nim právě pro jejich mírnou nakyslost chutnal javorový sirup. Ale musím si postěžovat na kvalitu jahod: Na spodu bedničky už byly potlučené, na vyhození. Od té doby, co po ulici M. H. nejezdí kvůli výluce tramvaje, chodí do místních zelinářství asi míň lidí a zboží už nebývá tak čerstvé jako dřív.

76 filmy online filmy online | Web | 24. května 2008 v 23:39 | Reagovat

Koukněte na nejnovější filmy na

www.filmy-online.com

77 Bali Bali | Web | 25. května 2008 v 11:49 | Reagovat

Pivli, díky za recept ;-)

Důkaz, že jsem neodolala je zde:

http://olivovakucharka.webgarden.cz/recepty/bajecne-livanecky-la-nigella.html

78 žufanka žufanka | Web | 25. května 2008 v 15:17 | Reagovat

Tak koukám, že lívanečková mánie je nakažlivá :). Nemůžu se dočkat českých jahod, ty španělské jsou sice dobré, ale není to úplně ono :). Ta fotka se sedmikráskama je ale přepůvabná :)

79 Pivli Pivli | E-mail | Web | 25. května 2008 v 16:05 | Reagovat

Bali: nááádhera!!!! U nás byly dnes k snídani. Plná mísa a nezbyl ani jeden.

Včera jsem dělala Šárčiny voňavé jahůdky, podávala jsem je na nadrcených digesty sušenkách a čokoládové mousse a bylo to skvělé! Hezky jsem si to všechno vyfotila, kupodiu to byly i povedené fotky a pak jsem šoupla kartu do PC a taky hezky všechny omylem vymazala. Grrrrrrr! Což nemění nic na tom, že recept měl ohromný úspěch.

Sláva jahodám a to ještě nevypuklo to správné jahodové šílenství!

80 Bali Bali | Web | 25. května 2008 v 18:46 | Reagovat

taky se těším až je udělám s jahodami. A ty Šárky jahody dám taky příště na mousse au chocolat, to je povedená kombinace ;-)

81 renata renata | E-mail | 25. května 2008 v 20:27 | Reagovat

Milé dámy, díky za skvělý recept na lívanečky!!! Právě jsme je dojedli... Škoda jen, že jich bylo tak žalostně málo... ;-)

82 Pivli Pivli | E-mail | Web | 25. května 2008 v 21:29 | Reagovat

Njo, však je dělám z dvojité dávky. :-))))

83 renata renata | Web | 26. května 2008 v 9:21 | Reagovat

Pivli: také jsem již poučena :-)))))))))))

84 Rudka Rudka | 26. května 2008 v 11:19 | Reagovat

Recept na ty vychvalované lívanečky už mám delší dobu připravený na lednici  a čekám, až budou jahody dostatečně vyzrálé, ale ptactvo je zatím rychlejší. Aspoň jsem se zatím dozvěděla, že musím pracovat z dvojité dávky.

85 DědaLebeda DědaLebeda | E-mail | Web | 26. května 2008 v 14:05 | Reagovat

JASNÝ - ŽE OVOCE JE TAKÉ ZDRAVÉ.

jo jo koňáčkem prolité... jahodový tataráček, ale až po nějakém dobře ugrilovaném masíčku.

Taky se vždy podívám při vstupu sem, jestli na mne Šárka mrkne a jestli jí v ruce pívko perlí a pak hned šup mezi tu krásu dobrochuťovoučkovou.

---(:-§o)))   ,.DL.

86 Šárka Šárka | E-mail | 26. května 2008 v 15:34 | Reagovat

Kdo by neměl rád LÍVANCE?

Průzkumem bylo zjištěno, že je nás většina :-) DÍKY VŠEM, kteří se k této lívancové mánii připojili. Ovoce dozrává jedno po druhém, tak ať nevyjdeme ze cviku. Chtělo by to ještě nějakou sladkou dobrotu. Momentálně řeším otázku: "Co s hlávkovým salátem?". Od pondělí do pátku bude nejspíš salátová večeře. Ze salátu se toho moc udělat nedá :-)

87 Šárka Šárka | E-mail | 26. května 2008 v 15:40 | Reagovat

85 - DědaLebeda :-)

V levém kraji blogu jsem použila lživou reklamu :-))) Věčně usměvavá a dobře naladěná dáma. Ve sklence chmelový mok, kterému nikdy neslehne pěna :-) Úsměv i pivní pěna mají svou omezenou trvanlivost, ale pozitivní naladění tohoto blogu nepopírám :-) Dobrá nálada je nakažlivá, tak jsem ráda v roli bacilonosiče.  Jahodový recept je vždycky dobrý nápad ;-)

88 DědaLebeda DědaLebeda | E-mail | Web | 1. června 2008 v 2:05 | Reagovat

Šárko, je Ti odpuštěno, \ lživá reklama \ .... hlavně to neměň, už by to nemělo ten nádech přivítání na jaký jsme si zvykli. ONO kouzelné mrknutí a pivka perlivost - to k jídlu patří.

Roly bacilonosiče zastáváš skvěle a ještě musím podotknout že se stávám závislákem na Tvém krásném blogu.

"Komu čest, tomu sláva",

   pak na řadu přijde káva,

   i k té Šárka nápad dává,

   krásným fotem doplní,

   jeden si slastně zafunííííí.

   ---(:-§o)))   jinak se to nerýmovalo   ,.DL.

89 Šárka Šárka | E-mail | 9. června 2008 v 13:54 | Reagovat

88 - DědaLebeda :-)

Krásná slůvka jako korálky na nitce, jsou navlečena v této básničce :-) Nejsem mistr rýmu (což je mi docela líto), ale skládám poklonu až ke kotníčkům a rýmuji jak umím/neumím :-))) Díky *

90 Themis Themis | E-mail | Web | 24. října 2011 v 21:02 | Reagovat

Info jsem vstřebal - Třídní původ? Moji předkové byli neandrtálci:-))

91 ShafferTaylor31 ShafferTaylor31 | E-mail | Web | 28. března 2012 v 16:37 | Reagovat

I propose not to wait until you earn enough amount of cash to buy goods! You should get the <a href="http://goodfinance-blog.com/topics/credit-loans">credit loans</a> or just collateral loan and feel yourself fine

92 tribal print dress tribal print dress | E-mail | Web | 24. listopadu 2012 v 8:25 | Reagovat

It posts like this that keep me coming back and checking this site regularly, thanks for the info!.

93 Andover Andover | Web | 20. června 2015 v 18:50 | Reagovat

online pujcky bez registru desná 8-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama