Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Zeleninové řízečky

14. dubna 2008 v 12:47 | Šárka |  Zelenina
Možná máte raději řízek od řezníka, ale občas je dobré na řízky nakoupit u zelináře. Zelená je barva jara, tak ať má zelenina chvilku zase zelenou :-)
Co s jogurtovou marinádou, která zůstala z předešlého receptu? Zbylo-li jí málo, není nic snadnějšího než zase udělat novou. Kdo je se zeleninou kamarád, může ji zužitkovat tímto příjemným způsobem a určitě si pochutná. Je jedno, jak toto jídlo nazveme: řízečky, krokety, medailónky? Na tom pranic nezáleží. Záležet si dejte na správném ochucení, protože jedině tak zelenina dokáže překvapit i ty, kteří ji (jak se mylně domnívají) nemají zrovna v oblibě a mají pocit, že biftek je potěší víc. Dokažte jim, že se mýlí. Na tento recept potřebujeme malou chvíli.
Zeleninové řízečky
  • vařená "oblíbená" zelenina
  • 1 malý bílý jogurt
  • 1 vejce
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • lžíce parmazánu
  • sekaná petrželka nebo jiné čerstvé bylinky
  • jemná strouhanka na zahuštění i na obalení
  • olej na smažení
Vařenou zeleninu pokrájíme na kostičky, smícháme se všemi uvedenými ingrediencemi a pomocí dvou lžic vytvarujeme malé křehké medailónky, které obalíme ve strouhance a osmažíme v horkém oleji po obou stranách. Servírujeme je teplé, ale chuť neztratí ani studené.
Použila jsem kořenovou zeleninu, tedy mrkev, celer, petržel. Samozřejmě lze použít naprosto cokoli. Výborné jsou třeba celerové řízky se šunkou a ořechy. Nebo květák, brokolice, kedlubny, uspokojit dokážou naprosto všechny druhy zeleniny. Jen je nutné citlivě vzájemně kombinovat, aby nevznikl žádný chaos v chuti, ale uhlazená harmonie.
(jemné zeleninové medailónky můžeme obalit ve strouhance ochucené sýrem, kukuřičnými lupínky nebo sezamem)
Jako nepostradatelnou přílohu si vykouzlete nějaký pikantní jogurtový dip. Můj tip je thajská ostrá mango sauce. 2 lžíce rozmíchané v jogurtu dělají divy. Čím je venku slunečnější počasí, tím větší chuť mám na víno v barvě růžové.
Z naprosto všední zeleniny vznikne docela nevšední lehká večeře. Přidáte-li na talíř ještě pár zelených lístků jarem probuzené přírody, bude to dokonalé. Možná jsou členové vaší rodiny raději, když je týráte sekanou či biftekem! Stejně si myslím, že se nikdo nenavzteká, když ho občas oblafnete zeleninovými řízky. Základem spokojené rodiny je i chuťová harmonie :-) Ať ani vás jídlo nerozděluje!

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Jitka Jitka | E-mail | 14. dubna 2008 v 13:09 | Reagovat

Šárko, několik zeleninek se na mě smutně kouká, kdykoliv otevřu lednici a tak dnes večer je vysvobodím a už se na to nesmírně těším. Opravdu někdy přivítáme změnu od masa a zeleninové pokrmy jako tento jsou opravdu vděčné. Děkuji za nápad ;o)

2 Šárka Šárka | E-mail | 14. dubna 2008 v 13:14 | Reagovat

Jitka :-)

Tak to jsme na tom byly podobně. Té kořenové zelenině bych asi taky jinak nedala šanci a nechám se oslňovat vším čerstvým a zeleným. Tak ať se to tvé zeleninové vysvobození povede. Já o tom nepochybuji ;-)

3 sigrid sigrid | E-mail | 14. dubna 2008 v 14:22 | Reagovat

Jé, Šárko, tohle a podobné "schované" zeleniny jsem vařila celé roky, když byly děti malé. Jak známo, většina dětí nešílí radostí, když má na talíři kupu vařené nebo dušené zeleniny. A tak než si na ni zvykly, schovávala jsem ji do různých řízečků, kroket, placek a taky do nákypů a pudingů.

Dnes už je to bez problémů a zeleniny se dožadují všichni, ale pořád si pamatuju šok, který jsme způsobili manželově mamince, když se dětí zeptala, co měly k obědu a ony unisono odpověděly, že květákový puding s rajskou omáčkou ;o).

4 lukas ;) lukas ;) | E-mail | 14. dubna 2008 v 15:17 | Reagovat

Na karbanatky je místo strouhanky prima Hraška, je to zdravější než strouhanka, ale dodá to tomu specifickou chuť ... doporučuju vyzkoušet ...

5 jednorožec jednorožec | 14. dubna 2008 v 16:31 | Reagovat

Hraška bude něco z hrachu? Dedukuji.

Indové dělají podobné zeleninové smaženky namáčené v těstíčku z mleté cizrny (gram flour). Říkají jim pakora.

7 rachad rachad | E-mail | 15. dubna 2008 v 8:43 | Reagovat

5: Přesně tak.Tady u nás se právě hraška začala vyrábět jako aternativa indické cizrnové moučky. Je skvělá na smažení, hodně ji používali v alternativních reauracích právě na cuketové,cibulové a další a další druhy pakory.

8 Papaja Papaja | Web | 15. dubna 2008 v 9:58 | Reagovat

Lehké řízečky - to je bezva finta. Však ty kuřecí v jogurtu také, jsou báječné a myslím, že už jsem měla možnost podobné i ochutnat.

Jako zužitkování různých mražených zeleninek nebo jako blesková večeře je tohle zase bezva nápad!

P.

:-)

9 Šárka Šárka | E-mail | 15. dubna 2008 v 10:06 | Reagovat

sigrid :-)

Do dětské jídelníčku se zelenina musí propašovat stůj co stůj. Toto je vhodný způsob, jak ji zamaskovat a nevzbudit podezření na první pohled :-) Přesně tady platí, že co se v mládí naučíš, ve stáří jako když najdeš! Já se zeleninou sympatizuji a pochutnám si na ní často víc než na mase. Květákový puding s rajskou omáčkou zní podezřele, ale umím si představit, že je to dobrota :-)

--------------------------------------------------------------------

lukas :-)

Hraška už je na seznamu domácích nepostradatelností. Vyzkouším! Díky za tip :-)

--------------------------------------------------------------------

jednorožec :-)

Hrách je sám o sobě zajímavá potravina. Jedla jsem čínské císařské sladké řezy, které byly připraveny z hladce uvařené hrachové kaše.

--------------------------------------------------------------------

basak :-)

Díky! Začala jsem tu hrašku brát vážně :-)

--------------------------------------------------------------------

rachad :-)

Široké spektrum použití je víc než lákavé a jdu do toho! V kuchyni je pořád co objevovat a s "hraškou" nemám zatím žádnou zkušenost, tak to mohu napravovat. Díky za profesionální rady!

10 Šárka Šárka | E-mail | 15. dubna 2008 v 10:10 | Reagovat

Papaja :-)

Není to žádný světový recept, který člověka dostane do kolen, ale zeleninové řízky mám fakt ráda v jakékoli podobě :-) Je to jenom taková drobná inspirace, že "zimní kořenová zelenina" nemusí nutně patřit do koše. Je jasné, že každý dá přednost té svěže zelené jarní zelenince, ale když už se doma krčí pár starších exemplářů, dá se z nich vyrobit celkem slušná večeře.

Kdybych já bývala o Hrašce věděla, tak tento recept dostal zajímavější rozměr ;-)

11 Vlaďka Vlaďka | E-mail | 15. dubna 2008 v 18:23 | Reagovat

Hraška mi leží už týden ve spíži a ještě jsem se k ní nedostala, ale od chvíle, co jsem ji koupila, je naplánovaná přesně jako zeleninové karbanátky. A teď už jsem si říkala, že by nám zeleninový týden vážně neuškodil... A pak jsem se podívala na marinované kuřecí řízečky:) Tak teď jen řeším dilema co dřív  a jestli ještě dneska, nebo až zítra.

...

Dřív karbanátky, hraška rozhodla, fakt je výborná a těším se na ni:)

12 Šárka Šárka | E-mail | 15. dubna 2008 v 19:06 | Reagovat

Vlaďka :-)

Tak to jsem s tou hraškou pozadu, ale už ji mám na seznamu věcí, bez kterých se nemohu obejít :-) Brzy bude ve spíži a potom už se uvidí na co ji dřív použiji. Slyšela jsem o ní jen samé superlativy, tak je mi jasné, že si ji taky oblíbím. Díky :-)

13 aida aida | 15. dubna 2008 v 23:26 | Reagovat

Šárko, pěkné a určitě i chutné, příležitostně vyzkouším, možná i s tou doporučovanou Hraškou - sice o ní vím, ale ještě jsem neměla tu čest.

P.S. Na druhé straně, smažené moc nemusím a "pašovat" tímhle způsobem zeleninu do stravy zrovna dětem (viz. diskuse kousek výš - já vím, myslela jste to dobře), to mi nepřijde moc šťastné. Pokud děcka neznají umělé a "dospělácké" chutě a jídla (klasika - naše babička dětem už v cca roce nutila "párečky"), syrová, podušená nebo jen na páře vařená zelenina jim zpravidla chutná.

PP.S. Jestli jsem se někoho v této diskusi nějak dotkla, tak se moc omlouvám, je to jen můj názor a nikomu ho nenutím.

14 Šárka Šárka | E-mail | 16. dubna 2008 v 1:09 | Reagovat

aida :-)

Samozřejmě, že zelenina v páře vařená je zdravá a není důvodu si ji kazit strouhankou a následným smažením v oleji. To s tebou Aido absolutně souhlasím. Na druhou stranu vím, jak to někdy v praxi chodí, když doma jsou děti na zdravé stravě a potají chodí na hamburgra. Všechno smažené je přitahuje :-) Opravdu se nesmí diskuze spojovat s propagací toho, co je nejlepší servírovat dětem. Tento recept nebyl vytvořen jako nejvhodnější strava pro děti ani se v něm nepraví, že je bůhvíjak zdravý. Jen a pouze zeleninová inspirace. Vkládáme-li něco do úst, činíte tak na vlastní nebezpečí  :-) O tom, co hodláme konzumovat, rozhodujeme jenom my!

Máš rozhodně pravdu a základem dobré chuti k jídlu je získat si vztah k potravinám ve své přirozené podobě. Do dětského jídelníčku patří zelenina bez příkras. Jedině tak si na tu chuť patřičně zvyknout a budou se zdravě stravovat. Ovšem ta pověstná výjimka potvrzuje pravidlo a drobný hřích v podobě tohoto receptu rozhodně neublíží :-)

15 aida aida | 16. dubna 2008 v 8:08 | Reagovat

Šárko, omlouvám se za nedorozumění, moc mě to mrzí, moc. Nevyjadřovala jsem se k receptu jako takovému (výš píšu, že vypadá lákavě a příležitostně jej vyzkouším), ale k tomu "propašovávání".  Je mi líto, pokud to vyznělo tak, že chci někomu něco nutit - to v žádném případě. Ještě jednou se omlouvám.

16 Cutie Cutie | 16. dubna 2008 v 9:26 | Reagovat

Tak hlásím zužitkování marinády v brokolicových řízečcích, které mi včera po desáté hodině večerní posloužily jako pozdní večeře. Pravda, některé se mi trochu rozpadaly, neb jsme neměla trpělivost u nich "uplácat" dokonalé medailonky, ale na chuti to ve finále stejně nic nemění:-)

17 jednorožec jednorožec | 16. dubna 2008 v 11:21 | Reagovat

Aida, 13:

Abyste neměla pocity osamělosti - mám velmi podobné názory jako vy. Šárce se za to nepotřebuji omlouvat, ví, že jsem (a zůstávám!) její fanoušek. Je dobré podívat se na věci z jiného úhlu.

Smažení, zejména obalované potravy, se u  nás také pokud možno vyhýbáme, či bereme to jako něco co je OK jen jednou za dlouhý čas.

18 Šárka Šárka | E-mail | 16. dubna 2008 v 13:40 | Reagovat

15 - aida :-)

Vůbec se neomlouvej! Nezlobím se ani trochu, docela ráda žertuji a hraji si se slovíčky, proto ten výraz "propašovat". Přiznám se taky, že zdravou kuchyni respektuji a často vařím tak, že by ani nestálo za to si dát práci s tím, abych recept popisovala :-) Ovařenou brokolici sním jenom tak samotnou a nepotřebuji ji ničím přikrášlovat. Na druhou stranu sem tam spáchám dietní chybu a ještě si troufnu říct, že si pochutnám :-) Jsem ráda za tvůj názor! Měj se hezky aido a ať tě ani nenapadá, že se tu někdo zlobí :-)

19 Šárka Šárka | E-mail | 16. dubna 2008 v 13:40 | Reagovat

Papaja :-) rozhodně na tom něco bude!

20 Šárka Šárka | E-mail | 16. dubna 2008 v 13:41 | Reagovat

Cutie :-)

Brokolice je moje oblíbená zelená kráska. Rozhodně věřím tomu, že to bylo dokonalé!

21 Šárka Šárka | E-mail | 16. dubna 2008 v 13:48 | Reagovat

18 - jednorožec :-)

Díky za správný přístup k věci. Pokud se někdo rozhodne udělat si receptový archiv, je víc než jasné, že se tam objeví i potraviny, které ve skutečnosti nemají tolik preferencí v reálné kuchyni pisatele :-) Snažím se vytahovat staré české receptury z hlubin zapomnění a to často opravdu moc zdravé počtení není. Některé recepty hodlám uvařit jen pro zjištění té pravé chuti, protože jsem zvědavá, co v dobách minulých našim předkům chutnalo :-)

22 jednorožec jednorožec | 16. dubna 2008 v 15:01 | Reagovat

Re: 22 - Když se mi dostane do ruky nějaká "normální" česká kuchařka, tak asi třetinu receptů ani nemusím číst, neb jde o smažené věci. (Konkrétní příklad: Juliana A Fialová: Česká kuchařka, jinak spolehlivá kniha z r 1969.)

Ale není to jen česká záležitost. Nedávno jsme dostal dárkem Spanish Country Kitchen, Traditional Recipes for the Home Cook a k mému překvapení je to tam ještě hustější!  Autorkou je Linda Tubby.

Nomen omen?

23 Jitka Jitka | E-mail | 17. dubna 2008 v 10:03 | Reagovat

Tak jsem zeleninu vysvobodila a placičky připravila. Použila jsem pórek, mrkev a přihodila tam hrst zmraženého hrášku. Strouhanku jsem použila tu z japonské kuchyně Panko, kterou mám ve velké oblibě pro její křupavost a další výbornou vlastnost, že ji lze použít i bez hlubokého smažení v tuku, tedy přímo v troubě na plechu.  Někdo se zde zmínil o indických Pakora a jejich podobnost s tímto receptem, avšak osobně ji neshledávám.

Ta hraška, není to spíš těstíčko? Zní zajímavě...

Šárko, děkuji za pěknou inspiraci, pochutnali jsme si na prostším jídle, protože ne každý den může člověk konzumovat osmichodovou  večeři ;o)

24 Šárka Šárka | E-mail | 17. dubna 2008 v 10:34 | Reagovat

jednorožec :-)

Smažení je nešvar, kdy se bez velkého snažení kuchař dopracuje v krátkém čase ke konzumovatelnému výsledku. Horší kvalitu prvotní suroviny přetluče tatarkou či majonézou. Je to šílenost, kterou asi nejde vymýtit.

Když hřeším a smažím doma, tak kladu velký důraz na použitý tuk a preferuji přepuštěné máslo. Takový vídeňský řízek na másle je hřích, který si odpouštím :-) Dobrých kuchařských knih, které pokročilého kuchaře nadchnou a přijdou s něčím novým, je opravdu jako šafránu. Je to dané tím, že současný čtenář není žádný nováček v kuchyni, ale téměř profesionál s vyhraněným stylem, kterého lze jen těžko uspokojit a mnozí autoři kuchařek by se od čtenářů mohli mnohému učit :-) Na druhou stanu je málo profesionálních kuchařů, kteří mají čas psát knihy. Je moc fajn, že i takové knihy jsou!

25 Šárka Šárka | E-mail | 17. dubna 2008 v 10:42 | Reagovat

Jitka :-)

Je fajn, proložit svůj jídelníček prostým jídlem. Mám ráda takové ty kontrasty chutí a dokážu si pochutnat na obyčejném jídle neobyčejně. Bez nadsázky si pamatuji časy, kdy jsem měla luxusního jídla dnes a denně plné stoly a toužila po obyčejném českém chlebu s máslem a míchaných vejcích. To je problém rodinného restaurantu, kde se z ekonomických důvodů vaří z toho, co je doma :-) Bývalo to nesnesitelné a člověk vždy touží po tom, co zrovna nemá. Dnes bych to zase chvilku vydržela :-)

Smažení v troubě na plechu je ideální způsob, jak ušetřit nadbytečné kalorie. Klasická strouhanka se dá opravdu nápaditě nahradit :-)

26 lukyn lukyn | 10. ledna 2009 v 19:38 | Reagovat

trapné

27 Ivana Minářová Ivana Minářová | E-mail | Web | 8. února 2009 v 19:34 | Reagovat

I můj "masožravý" manžel řekl, že je to vynikající :-) Pokud uvařím něco bez masa, pod vousy pronese "dobrý, ale chtělo by to maso". A jak se tentokrát olizoval. Děkuji za inspiraci. Možná bych přidala ještě nějaké koření.

28 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 8. února 2009 v 20:05 | Reagovat

28 - Ivana Minářová :-)

Zelenina si opravdu žádá koření. Nejlepší jsou čerstvé bylinky, ale i sušená směs umí opravdové zázraky. Maso mám ráda, ale když se povede dobré zeleninové jídlo, klidně ho za kus masa vyměním. I když ... dnes jsem ještě nestačila umýt nádobí od šípkové omáčky a kančí špikované kýty. Zítra bude zdravý zeleninový den :-)

29 thajská kuchyně thajská kuchyně | E-mail | Web | 12. března 2010 v 16:33 | Reagovat

Zajímavý článek o koření které používá thajská kuchyně. http://www.modryzubrestaurant.cz/clanky/tajne-koreni-thajske-kuchyne

30 Daniela Daniela | E-mail | 5. května 2014 v 20:28 | Reagovat

MOhu se zeptat kolik té zeleniny asi má být?

31 Eva Eva | E-mail | Web | 24. října 2016 v 15:41 | Reagovat

Zkusím a zeleninku asi nejprve podusím v parním hrnci. Parní hrnec a já jsme se staly nerozlučnou dvojkou :-) http://parni-hrnec.cz/

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama