Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Šťavnaté kuřecí řízky

11. dubna 2008 v 14:36 | Šárka |  Maso
Tyhle řízky chutnají úžasně a je s nimi doslova minimum práce. Nemá smysl další slova ztrácet, jdu rovnou na recept, který jsem slíbila.
Na šťavnaté kuřecí řízky potřebujeme:
  • kuřecí prsíčka (kolik strávníků, tolik řízků)
  • smetanový jogurt (na 4 řízky tak 300 g bílého jogurtu)
  • pepř a sůl
  • grilovací či jiné pikantní koření (použila jsem směs garam masala, sušenou petrželku, špetku chilli)
  • 1 lžíce strouhaného parmazánu
  • 1 vejce (stačí na uvedených 300 g bílého jogurtu)
  • strouhanka na obalení
  • tuk na smažení
Kuřecí prsní řízky lehce naklepeme, osolíme a opepříme a naložíme do jogurtové marinády. V marinádě necháme uležet, tak naložíme dnes, ale osmažíme zítra. Rozhodně žádný spěch, protože rozležení přes noc masu prospěje. Jedině tehdy budou řízky křehké a šťavnaté.
Řízky z marinády vyjmeme (marinádu z masa neotíráme) a protáhneme strouhankou. Ze strouhanky je pošleme rovnou na pánev plnou horkého oleje a osmažíme po obou stranách. Potom je už jenom na nás, co si k nim dáme a můžeme hodovat. Strouhanku podle chuti můžeme vylepšit drobnými kousky oříšků nebo sezamovým semínkem.
Jako příloha se u nás podával Bramborový dort, ale rozhodnete-li se pro nové brambory nebo hebkou bramborovou kaši, nic se tím nezkazí.
P.S. Pokud zbyla marináda, tak ji nevyhazujte. Tento recept bude mít malé pokračování a marinády bude potřeba.

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

9 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Yva Yva | Web | 11. dubna 2008 v 15:25 | Reagovat

Dort a řízek na jednom talíři? Tak to je parádní kombinace! ;o) Řízeček na fotce vypadá nejenom šťavnatě, ale ještě se třpytí, jako bys ho právě vytáhla z horkého oleje. (Čemuž tak asi bylo.) Moc hezká rychlovka, vedle které pro tentokrát kraluje na talíři příloha. :o)

2 Bali Bali | Web | 11. dubna 2008 v 15:28 | Reagovat

ještě jsem se nestačila vyjádřit k "Brortu" a už je tu řízek. Nevím co dřív, obojí vypadá skvěle ;-)

3 aida aida | Web | 12. dubna 2008 v 0:56 | Reagovat

Jo, to jsou ony, ty "nejůžasnější kuřecí řízky", oblíbená dobrota naší rodiny. Ten sýr i koření do marinády vypadají lákavavě, určitě vyzkouším; já je jen solím a pepřím a do marinády navíc přidávám jeden utřený malý stroužek česneku.

Hned jsem na ty řízky dostala chuť, ale už je rozhodnuto - v sobotu bude "dort" - i ruccolu jsem kvůli tomu koupila - a v neděli kuře na paprice podle jednoho zajímavého receptu (je pod www, abych to tady zas nezmrvila jako posledně, s tím odkazem na Nespeky).

4 Iris Iris | 12. dubna 2008 v 2:44 | Reagovat

Velice zajímavé a navíc mé oblíbené koření "Garam masala", to určitě zítra vyzkouším i s bramborovým dortem. Díky moc za zajímavou inspiraci.

5 jana uherová jana uherová | E-mail | 12. dubna 2008 v 12:53 | Reagovat

Milá Šárko, ani nevíš, jak netrpělivě čekám na každý tvůj nový příspěvek. Velmi jsem si tvůj blog oblíbila. Včera úžasný dort a už dnes křehké řízky. Já je dělávám a mají obrovský úspěch. Akorát dávám jenom sůl, pepř a česnek, občas trochu kari. A obaluji v strouhance smíchané s rozmělněnými kukuřičnými lupínky. Je to křupavé a trošku jiné. Ale i strouhanka samotná je výtečná.

6 DědaLebeda DědaLebeda | E-mail | Web | 12. dubna 2008 v 13:42 | Reagovat

JÉÉÉÉÉÉjej

Paráda, krása, mňam.

Opět jsem se napásl očima a \jak by řekla moje polovička\- "už máš připravenou kyselinu na trávení, že jo??"

Řízečky, i ty den předem naložené, obaluji ve strouhance z čerstvých rohlíků. Jsou nadýchané, nenasáknou tolik oleje a na chuti to nijak neubere. I strouhanku z čerstvých rohlíků je možné promýchat s kukuřičnými lupínky.

Třeba vyzkoušet.

Tak všem - dobrou chuť a já jdu smažit.

---(:-§o)))       ,.DL.

7 Janina Janina | 13. dubna 2008 v 10:42 | Reagovat

tak ale co to je tohle? Člověk je smířenej s tím, že bude k obědu krkovice a dostane neodolatelnout chuť na řízek. příště sem budu chodit až po jídle :))))

8 Cutie Cutie | 13. dubna 2008 v 21:38 | Reagovat

Milá Šárko,

tento recept mi velmi přišel vhod - dělala jsem si k večeři pikantní kuskus s kuřetem a na talíři si ho zjemnila bílým jogurtem a zbylý kuřecí řízek + jogurt jsem zužitkovala díky tomuto receptu;-) Mám naloženo ve směsi jogurt-tandori masala-chilli-vajíčko a o zítřejší večeři mám postaráno....Jsem zvědavá na další využití marinády!

9 geoseth geoseth | 14. dubna 2008 v 3:08 | Reagovat

vše to vypadá lákavě ... ale Šárko ... Vy píšete rychleji, než stačíme čííííst!

10 Jitka Jitka | E-mail | 14. dubna 2008 v 10:09 | Reagovat

Šárko, na marinování kuřecího vesměs používám kyšku, což je jižanský způsob a tomu odpovídá také použité koření. Tvoje volba je spíš s indickým nádechem ;o) Příště ji vyzkouším a jsem zvědavá na rozdíl. Díky za pěkný nápad...

11 Šárka Šárka | E-mail | 14. dubna 2008 v 10:35 | Reagovat

1 - Yva :-) dort s řízkem zní jako krásné šílenství :-)

------------------------------------------------------

2 - Bali :-) Samotný dort by byl poněkud fádní, řízek je ta třešnička na dortu a nebýt naložených řízků, nevymýšlela bych si ten dort :-)

-----------------------------------------------------

3 - aida :-) Tento recept není nic nového pod sluncem, ale by škoda na něj zapomenout, tak jsem ho zrealizovala tak trochu po svém a vhodně zvolené koření celému dílu jenom prospěje. Podle sezóny se chuť může měnit donekonečna. Příště udělám taky s česnekem! Díky za tip :-)

-----------------------------------------------------

4 - Iris :-) Díky za odvahu vyzkoušet. Garam masala nikdy nic nezkazí :-)

-----------------------------------------------------

5 - Jana Uherová :-) Díky za další dobré tipy, jak se s těmito řízky vypořádat. Tady se opravdu fantazii meze nekladou a když dáme hlavy dohromady, vyjde nám z toho inspirace na rovných 365 dní. Dík za komentář a zdravím :-)

----------------------------------------------------

6 - Děda Lebeda :-) Kdo nezkusí, neuvěří! Kukuřičné lupínky budou opravdu skvělá volba. Kouzlo tohoto receptu je v tom, že je to raz dva hotovo. Kdo by nyní na jaře a v létě chtěl trávit hodně času v kuchyni, když může běhat venku :-) Jsem všemi deseti pro snadné vaření, alespoň pro tuto teplejší polovinu roku. Díky za sympatie s receptem :-)

---------------------------------------------------

7 - Janina :-) Tak to jsme na tom stejně! Já taky koukám všude okolo a potom nejsem spokojena s tím, co mám na svém vlastním talíři :-) Na každý dobrý recept jednou přijde řada!

---------------------------------------------------

8 - Cutie :-) tak to musím dodat ten recept na pokračování ještě dnes, aby jogurtová marináda vydržela :-) Výborná skladba koření ve tvém podání! Díky za další prima tip :-)

12 Šárka Šárka | E-mail | 14. dubna 2008 v 10:40 | Reagovat

9 - geoseth :-)

Ale pořád píši pomaleji, než si stačím již snědená jídla "literárně" vybavit :-) Potřebovala bych zrychlit tempo, jinak mnoho receptů padá do propadliště zapomnění. Já sama jsem si zvykla ve svém blogu listovat jako v kuchařské knize :-)

13 Šárka Šárka | E-mail | 14. dubna 2008 v 10:41 | Reagovat

10 - Jitka :-)

Je to přesně tak! Díky volbě koření se člověk může toulat světem a exotickými kuchyněmi :-)

14 denisa cabukova denisa cabukova | E-mail | 16. dubna 2008 v 20:59 | Reagovat

ty recepty jsou uchvatne rizky urcite vyzkousim.kdyz jsem to cetla dostala jsem na neco chut ,ze jsem si sla upect rajcata s cesnekem a do oleje namacela tvuj chleba ,ktery jsem pekla pred par dny

15 Šárka Šárka | E-mail | 17. dubna 2008 v 0:09 | Reagovat

denisa cabukova :-)

Tak to je bezva zjištění! Recepty tu jsou od toho, aby navodily chuť. Jsem ráda, že se to daří :-)

16 burmajones burmajones | E-mail | 20. dubna 2008 v 19:17 | Reagovat

vyzkoušel jsem a povedlo se :-)

17 Šárka Šárka | E-mail | 20. dubna 2008 v 19:42 | Reagovat

burmajones :-) jupí! Upřímně řečeno se nedivím, protože chlapům se to v kuchyni vždycky povede ;-)

18 iveta iveta | 2. května 2008 v 10:06 | Reagovat

Tak po Vaší sekané a jablečném koláči jsem včera udělala na oběd tyto řízky a k tomu šťouchané brambory podle Vás a byla to neskutečná dobrota. Další super recpt přibyl do našeho jídelníčku. Díky za něj. :-)

19 Šárka Šárka | E-mail | 4. května 2008 v 19:17 | Reagovat

iveta :-)

Potěšení na mé straně! ...  a navrch ještě díky za důvěru v mé recepty :-)

20 nika nika | E-mail | 4. června 2008 v 10:46 | Reagovat

Miluju Geosetha,co mám dělat?

21 Bobesw Bobesw | 5. srpna 2008 v 21:14 | Reagovat

vypadá lákavě,takže vyzkouším

22 Šárka Šárka | E-mail | Web | 5. srpna 2008 v 22:30 | Reagovat

21 - Bobesw :-) Tento recept je zárukou úspěchu, proto ho mám ráda. Vyzkoušej :-)

23 Walter Walter | Web | 27. února 2009 v 18:08 | Reagovat

Vypada to skvele, jiste tenhle recept vyzkousim.

24 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 27. února 2009 v 19:50 | Reagovat

23 - Walter

Díky :-) Prošla jsem váš web a poučila se, jak eliminovat riziko smyku a jak se s ním vypořádat. Škola smyku je užitečná záležitost!

25 Mike Mike | 19. dubna 2009 v 17:51 | Reagovat

místo strouhanky dejte roztlučené corflakes je to mnohem lepší!

26 Šárka Šárka | E-mail | Web | 19. dubna 2009 v 22:59 | Reagovat

25 - Mike

Taky jeden ze způsobů obalování, který jednoznačně oceňuji :-)

27 esmeralda esmeralda | 16. května 2009 v 8:40 | Reagovat

iris, kde je moje žena.
Takhle o ni mluvit nebudeš.....

28 olca olca | E-mail | 11. února 2010 v 16:48 | Reagovat

Vynikající, vyzkoušela jsem a je to supr rychlá bomba pro mlsné jazýčky.

29 DolceVita DolceVita | Web | 12. února 2010 v 15:56 | Reagovat

[28]: olca:

Jsem ráda, že chutnalo :-)

30 spoon spoon | Web | 2. září 2010 v 13:39 | Reagovat

mnaaammm...skoda ze se mi nechce marinovat a cekat do zejtra...smazit se bude po klasicku dnes, ale recept urcite nekdy vyzkousim!!

31 danny danny | E-mail | Web | 15. září 2010 v 19:49 | Reagovat

chutnají mi všechny tvé recepty !!!!!!!! jsi skvělý kuchtík !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

32 Luboš Luboš | E-mail | 9. října 2011 v 13:17 | Reagovat

Super recept. Dobrý nápad. Ušetří čas a práci v obalování. A řízky jsou šťavnaté, skvělé. Díky za to.

33 DolceVita DolceVita | Web | 9. října 2011 v 13:49 | Reagovat

[30]: spoon:

Stojí to za to :-)

34 DolceVita DolceVita | Web | 9. října 2011 v 13:50 | Reagovat

[31]: danny:

:-)

35 DolceVita DolceVita | Web | 9. října 2011 v 13:51 | Reagovat

[32]: Luboš:

Díky za vyzkoušení a za pochvalu :-) Není řízek jako řízek a tento je opravdu šťavnatý a rychle hotový.

36 Luboš Luboš | E-mail | 9. října 2011 v 14:03 | Reagovat

A ještě něco. Moc se těším na to pokračování z P. S. Co s tou marinádou...

37 DolceVita DolceVita | Web | 9. října 2011 v 15:44 | Reagovat

[36]: Luboš:

Ano, pokračování bylo a měla bych článek doplnit :-) Díky za připomenutí, že sliby se mají plnit. To rozhodně ;-)

38 beach wedding dresses gowns beach wedding dresses gowns | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 6:21 | Reagovat

I completely agree with the above comment.
http://www.untildress.net/a-line-wedding-dresses.html

39 prom dress stores prom dress stores | E-mail | Web | 2. května 2013 v 10:08 | Reagovat

Awesome Blog. I add this Post to my bookmarks.
http://www.untildress.net/cocktail-dresses.html

40 Pajuš Pajuš | 13. srpna 2013 v 15:07 | Reagovat

Ahojky. Dnes jsem si dokoupila ingredience a ted zrovna čekám, než se to odleží. :-) Akorát jsem přidala 3 stroužky česneku a trochu majonézy. Místo sušené ptržele jsem dala pažitku a parmezán nemám, tak jsem dala eidam. Vypadá to lákavě. :-) Jinak super recept. :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama