Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Ohnivá hřejivá zelňačka

23. dubna 2008 v 0:16 | Šárka |  Polévky teplé & studené
Kdy jindy, když ne teď? Počasí na zelňačku je naprosto dokonalé. Chladno, déšť, jarní únava. Tuto nešťastnou kombinaci zákonitě doprovází špatná nálada. Když to na mě doléhá, zatopím v krbu a postavím hrnec polévky na kamna. Když polévka domem zavoní, pryč jsou všechna trápení. Domácí kysané zelí je zásobárnou vitamínů, tak si ho dopřejte i ve stavu syrovém. Stále platí, že polévka je grunt, tak si ji pojďte uvařit. Královsky si pochutnáte, je totiž s klobáskou, houbami i sušenými švestkami.
Královská zelňačka
  • asi tak ½ kg kysaného zelí
  • sušené švestky (10 kousků stačí)
  • sušené houby
  • svěží výhonek libečku
  • brambory
  • 2 bobkové listy
  • 4 kuličky nového koření
  • 4 kuličky černého pepře
  • kmín
  • sůl
  • 1 cibule
  • sádlo na smažení
  • 1 sušená chilli paprička
  • 1 dobrá klobáska
  • kysaná smetana
  • červená sladká paprika
Aby byla polévka opravdu dobrá a voňavá, začneme nakrájenou cibulí. Jako za starých časů ji osmažíme na kousku sádla a přidáme koření, které se nám v horkém tuku parádně rozvoní. Ke koření patří velká dávka kysaného zelí, oloupané a na kostičky nakrájené brambory, předem namočené sušené houby (ty jsou lepší než mražené, protože polévku krásně tmavě zabarví, a co je nejdůležitější! … nádherně voní). Sušené sladké švestky si vezmou do parády kyselé zelí a trochu mu srazí ten jeho kyselý hřebínek. Rázem bude chuť zelňačky příjemně sladkokyselá. Podlijeme vodou a pokud se vaše chuťové buňky nerozčílí, přidáme chilli papričku. Sušená paprička se znovu zapálí do života a na polévkové hladině si zatančí svůj poslední ohnivý čardáš. Až budeme horkou polévku jíst, bude jasné, proč jsem ji nazvala "ohnivá". Nebyla to marnivost - ohně je v ní dost. Doladit chuť kostkou magi? Raději toho vtípku zanechte a skočte si do zahrady pro kousek libečku. Ten silnou chuť magi alternuje tak dokonale, že začnete pochybovat o tom, zda je nutné zásobovat svou domácnost magi polotovarem. (Já vím! Nemá každý po ruce zahradu, v tom případě se nad kostičkou magi dá oko zamhouřit).
Proč ten název královská? Protože se v ní ničím nešetří, je hustá a určitě se neuctíte jen jedním jediným talířem, můžete si královsky přidat a stejně ještě zůstane na zítra. Já zelňačku nikdy nevařím v malém hrnci a ze zásady zelím ani brambory nešetřím, protože tyto dvě ingredience mají ty správné půvaby. Všechno ostatní polévka šarmantně ovoní a pozdvihne na chuti.
Kolečka pikantní kvalitní klobásy v polévce prohřejeme jen krátce, aby polévku ovoněly a vypustily něco ze své pikantní paprikové duše (čím kvalitnější charakter, tím lepší polévka, to nikdy nepodceňujte!) Špetku mleté červené papriky dáme až na samotný závěr, kdy na hladině vzniklo lesklé jezírko z rozpuštěného sádla. V horkém sádle se paprika voňavě rozplyne a ohnivě zazáří. To je ta pravá královská koruna zelňačky.
Nyní už následuje královské hodování. Nechte si šmakovat Výsosti! Kopeček kysané smetany rovnou do talíře a je až k nevíře, že taková obyčejná zelná polévka umí pochmurnou náladu rozzářit. Záměrně nepíši kolik brambor a kolik zelí, protože v té mé zelňačce lžíce pěkně stojí. Máte-li rádi trochu řidší, vodou nesmíte šetřit. Pozorný čtenář si všiml, že tam chybí mouka. Je to záměrně, protože v husté zelňačce už pro ni není místo. Byla by tam zbytečná a nikdo z nás nestojí o zbytečné kalorie navíc. Kdo nechce, nemusí si ani smetanu přidávat, protože polévka i bez ní chutná famózně. Máte možnost vyzkoušet, už žádnou chválu nebudu pět. Dobré jídlo se chválí samo.
P.S.
Pozvěte taky své poddané, tzn. zbytek osazenstva vaší domácnosti. Byla by to pro ně muka, když mohli cítit, ale nedostanou ochutnat. Bydlí-li s vámi malý princ nebo princezna, tak si rozmyslete tu chilli papričku. Pikantnost klobásy by měla být přímo úměrná statečnosti těch nejmladších členů domácnosti. Budete-li na polévku zvát samé tvrdé chlapíky, může být klidně velmi ohnivá. Je to nejtemperamentnější polévka co znám, proto si dovoluji nabídnout ji i vám :-)
Přeji dobré, žhavé a ohnivé pochutnání! Hlavně ať vás zelňačka zahřeje. Jeden by ani neřekl, že venku je jaro.
Nepřehlédněte:
Každý recept mívá svá úskalí a tak díky komentáři č. 2 od Jany, musím se k vaření zelňačky ještě vrátit. Skutečně je pravda, že kyselá voda bramborám nesvědčí a traduje se, že se nedovaří. Na každém šprochu je pravdy trochu, tak je důležité tuto informaci neopomenout. Zpočátku jsem se to snažila respektovat a neváhala vzít jeden hrnec na zelí a druhý na brambory. Zvědavost mi nedala a zkusila jsem vařit vše dohromady. A ejhle, takový problém to nebyl. Základem jsou brambory pokrájené na drobnější kostičky a ve výsledku jsou na talíři brambory, které voní krásně zelím a vším přidaným kořením, nerozpadají se a pěkně v ústech křupou. Nic nedovařeného a nepoživatelného se nekonalo. Od těch dob vařím zelňačku pěkně v jednom hrnci a nesnažím se to nikterak komplikovat. Vy si ji uvařte tak, aby chutnala především vám a vašemu okolí :-)

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

7 lidí ohodnotilo tento článek.

Anketa

Vaříte do zelňačky brambory zvlášť?

ANO 40.6% (119)
NE 59.4% (174)

Komentáře

1 jednorožec jednorožec | 23. dubna 2008 v 1:36 | Reagovat

Dělám zde posunky jako při výhře oblíbeného týmu. Wow!  Yes!

Polévka dle mého gusta! Ty sušené švestky by mě nenapadly, ale příště zkusím.  Za dobrou klobásku používám kvalitní španělské chorizo.

Šárko, padáme si zde do předem nedohodnuté, předehřáté polévkové náruče. Uvěří to čtenáři?

2 Jana Jana | 23. dubna 2008 v 2:32 | Reagovat

Šárko! Jak Ty to děláš, že mi vždy kápneš do noty? Nacházím se pod Jižním křížem a trpím akutním nedostatkem některých důvěrně známých jídel (ale na druhou stranu nadbytkem zcela nových pochutin, třeba tropického ovoce, takže si nestěžuji). Leč před pár dny jsem v supermarketu našla balíček kyselého zelí, naprosto nečekaně! Kilo mě sice přijde skoro na dvě stovky, ale rozhodně si ho dopřeji. Už několik dní přemýšlím, co s ním provedu, takže děkuji za inspiraci.

Sušené švestky jsem do zelňačky ještě nikdy nedávala, ale určitě to zkusím. Překvapuje mne, že vaříš brambory společně se zelím. Já jsem přišla na to, že bramborám kyselá voda nesvědčí a že se nedovaří, i když jsou na kostičky.

Trochu mi ten Tvůj výtvor připomíná polský bigos, na který jsem při pročítání vhodných zelových receptů také narazila. Ať s tím vytouženým balíčkem ze supermarketu naložím jakkoli, přísahám, že zelí bude vonět po celé jižní polokouli. :)

3 Yva Yva | Web | 23. dubna 2008 v 4:06 | Reagovat

Jak ráda v tom hrnci vidím pálivou papričku, kterou taky přidávám. Zato švestky ozkoušeny nemám, ale umím si perfektně představit, jak jejich sladkost nutně vyváží kyselost zelí. Výborný nápad! Z fotek se jen sbíhají sliny. :o)

4 aida aida | 23. dubna 2008 v 8:16 | Reagovat

Šárko, dělám zelňačku dost podobnou, vlastně stejnou, i s těma švestkama (ty přidávám až ve druhé polovině vaření, aby nebyly moc "rozblemtané") a kysanou smetanou. Jediná výjimka - místo klobásy dávám uzené krůtí stehno nebo křídlo. Je to naše oblíbené a vlastně už tradiční jídlo kolem Silvestra - už léta jezdíme ke kamarádům na chalupu, vždycky jí udělám ten největší hrnec, co doma mám - a stejně už druhý den záhadně dojde.

5 JanaK JanaK | 23. dubna 2008 v 9:08 | Reagovat

Zelňačka se švestkami mi přišla jako strašná divočina, dokud jsem ji neochutnala na návštěvě. Vřele doporučuji! Ingredience pokud mohu posoudit odpovídaly tomuto receptu - ta chuť byla vyvážená, navinulá, prostě úžasná!

Šárko, díky za recept.

6 Jindra Jindra | E-mail | 23. dubna 2008 v 9:16 | Reagovat

Díky za připomenutí skvělé zelňačky !!!

Nějak jsem na ní pozapomněla a tak to dnes napravím.

7 Eva Eva | 23. dubna 2008 v 9:44 | Reagovat

Tak nějak jsem přemýšlela, jakou polévku si uvařit. Jsem nemocná a tahle určitě přijde k chuti i zdraví, když mám doplňovat tekutiny a vitamíny. Děkuji za inspiraci, už vím, co budu zítra vařit. Velké díky, Šárko.

8 Jandule Jandule | E-mail | 23. dubna 2008 v 9:47 | Reagovat

Včera ji dojedl švagr na návštěvě u nás. Byla z toho málem rozvodová hádka, protože švagrová zelí nejí a taky moc nevaří, polévky už vůbec ne, tak byla trochu dotčená. Ale všechno se napravilo, a švagra jsem utěšila tím, že na objednávku mohu uvařit další. Jen jsem neměla ty švestky, tak příště nesmím zapomenout.

9 Bali Bali | Web | 23. dubna 2008 v 9:58 | Reagovat

téda, hned bych zabořila lžíci!!!  Ještě, že za dvě hoďky na mne bude bude čekat talíř s nádherným normandským pokrmem "Tripes a la mode de Caen". Uf, už slintám ;-)

10 Lenka Lenka | 23. dubna 2008 v 10:10 | Reagovat

Sušené švestky dávám do kyselice, dělá to tak babička :) Toto vypadá taky super, navoněné libečkem. Hmmm...zítra jdu na to.

Šárko jedna prosba. Loni jsi sem dávala recept na jahodový koláč, cedili se zmražené jahody a paksvařovali...zapoměla jsem si to uložit a teď ho nemůžu dohledat. byl super, tak bych o něj nerada přišla :(

11 Šárka Šárka | E-mail | 23. dubna 2008 v 10:15 | Reagovat

1 - jednorožec :-)

Už odnepaměti dobré jídlo nejen sytí, ale dává našemu bytí také dobré lidské vztahy :-)) Sušené švestky jsou v této polévce jako doma a odnepaměti se velmi dobře snášejí s uzeným masem. Když by měla klobáska v polévce absenci, kousek uzeného ji může krásně zastoupit. (Španělské chorizo je chlapsky pikantní, tak si ho umím velmi dobře představit, jak se vznáší v úhledných kolečkách v každé porci polévky :-)

12 Šárka Šárka | E-mail | 23. dubna 2008 v 10:23 | Reagovat

2 - Jana :-)

Díky za nadhozené téma s bramborami a kyselým zelím! Na samý konec článku jsem ještě něco málo o tomto tématu připsala. To byla od tebe moc dobrá připomínka :-) Ale jak je vidět z mého receptu, moc vážně ji v praxi neberu a na kráse a chuti zelňačky se to nikterat nepodepisuje. Ty sušené švestky určitě vyzkoušej, chutná to výtečně a když rozebereme celou tu chuťovou kompozici tohoto jídla, tak tóny sušených švestek nikterak nešokují. Dokonce s uzeným by si sedly do noty lépe než s pikantní klobásou. Příště to vezmu na zřetel :-) Tak ať zelí voní po celé jižní polokouli a měj se krásně pod Jižním křížem!

Polský bigos je taky zajímavá receptura pro milovníky kyselého zelí, brambor a masa. Strašně dávno jsem ho nedělala, ale asi si jeho přípravu někdy připomenu. Dělávám ho v troubě a je s tím ještě méně práce než s zelňačkou :-) Díky za zmínku!

13 Orange Orange | 23. dubna 2008 v 10:24 | Reagovat

Jé, mám hlad - a ty sušené švestky jsou dobrý nápad, asi to musím zkusit :-), akorát s papričkou budu opatrná, minulý týden jsem dělala lehce pikantního pečeného králíka a výsledek byl hodně "pikantní" - a o vše se postarala malinká lžička feferonkové směsi z Maďarska (myslím, že nám ta malinká lahvička vydrží hodně dlouho...)

Lenka: není to recept na stránkách Florentýny? Já jsem něco takového od ní vloni určitě zkoušela...

14 Šárka Šárka | E-mail | 23. dubna 2008 v 10:34 | Reagovat

3 - Yva :-)

V chuti si spolu rozumíme :-) Každé dobře připravené jídlo se chválí samo a jsem ráda, že jsem na talíř zelňačky nalákala i mého muže, neboť zelí v oblibě moc nemá. Když si sušené sladké švestky padnou do náruče s kyselým zelím a v tom pevném vroucím objetí zůstanou v hrnci hodinku, jsou z nich spojenci. Zelí rázem zdá se sladším být a švestky zkrásní na chuti. Určitě ti to bude po chuti :-)

15 Šárka Šárka | E-mail | 23. dubna 2008 v 10:35 | Reagovat

4 - aida :-)

Tak to je pěkná silvestrovská tradice! Jsem ráda, že potkávám někoho, kdo kombinaci zelí a sušených švestek taky miluje :-) To mě těší.

16 Šárka Šárka | E-mail | 23. dubna 2008 v 10:40 | Reagovat

5 - Jana K :-)

Díky za podporu! Na první pohled se to tváří jako chuťová divočina, ale má to své velké kouzlo, které se pozná až na talíři. Co dnes vypadá jako exotika, to bývalo v dobách dřívějších celkem běžné. Zelňačka se chlubí jen místními českými surovinami, které mívala každá selka ve své spíži :-)

17 Lásková Lásková | E-mail | 23. dubna 2008 v 10:40 | Reagovat

Dobrý den Šárko,

podobná zelňačka, pouze s přidáním kousku uzeného masíčka, sušených hub a bez červené papriky, je u nás (na západním Slovensku-Záhorí) štědrovečerní polévkou. Je to dobrota a nejlepší je na druhý den, tedy pokud zbyde:-))

18 Lenka Lenka | 23. dubna 2008 v 10:43 | Reagovat

Šárka: Jé promiň, to je dost dobře možné...už je to rok, tak zapomínám. Ale na novém bistru Flo žádné starší recepty nejsou a ten původní blog už mi nejde otevřít...tak snad to Flo časem doplní

19 Šárka Šárka | E-mail | 23. dubna 2008 v 10:44 | Reagovat

6 - Jindra

7 - Eva

8 - Jandule

Díky holky za důvěru v tuto prastarou a veskrze českou recepturu :-) Staré recepty se musí oprášit a hned budeme působit dojmem, že jsme děsně inovativní :-) Takhle nějak vařívala zelňačku moje babička, ale nebyla důsledná a recepty si moc nezapisovala. Snažím se je vylovit z paměti a potom ze vzpomínek pěkně poskládat do hrnce patřičné suroviny a nechat se ohromit výsledkem, který mi připomíná časy dávno minulé :-) Funguje to! ... oprášené recepty i vzpomínky

20 Šárka Šárka | E-mail | 23. dubna 2008 v 10:45 | Reagovat

9 - Bali :-)

Užij si Normandie na lžíci a někdy vyzkoušej staré české dobroty, které nemají tak honosná jména, ale umí též velmi potěšit :-)

21 Šárka Šárka | E-mail | 23. dubna 2008 v 10:51 | Reagovat

13 - Orange :-)

Záludná sklenička s namačkanými ostrými papričkami umí být hodně zrádná, protože když ponoříme špičku lžičky a nabereme méně než malé množství ... nikdy nevíme kolik těch palčivých papriček se nám na tu lžičku posadí :-) Já ty směsi moc ráda nemám! Raději použiji jednu sušenou chilli papričku, protože dokážu odhadnout, kolik neplechy umí v jídle udělat a když je potřeba, tak ji usměrním (ulomím z ní jenom kousek). Maďarské papričky a celá maďarská kuchyně je jedním slovem báječná. Tvůj zmiňovaný králík "lehce pikantní" musel za to stát :-)

22 Bali Bali | Web | 23. dubna 2008 v 10:53 | Reagovat

však právě bych si tu krásnou zelňačku dala, tak až bude zase ošklivější počasí, pustím se do ní.

Nejlepší zelňačku jsem zatím jedla od mé kamarádky Vojtěšky, bože, jak ta taky krásně vaří ;-)

23 Šárka Šárka | E-mail | 23. dubna 2008 v 10:57 | Reagovat

10 - Lenka :-)

Slovácká kyselica je tradiční polévka, která se připravuje taky na mnoho způsobů. Kdo má zelí rád, ten takovou polévku miluje. Co třeba taková jihočeská bílá zelnice? Moje stará sousedka (šikovná kuchařka a velká pamětnice) na ty švestky taky koukala trochu nedůvěřivě, ale dozvěděla jsem se, že v zámecké kuchyni u Černínů je dávali ke zvěřině a taky skoro všude :-) Příště si řeknu o ten její recept na jihočeskou bílou zelnici. Vždy se od ní dozvím něco nového :-)

Lenko, ten jahodový dort možná na mých stránkách nebyl. Mám tu jiný, odkaz viz níže, ale ten preferuje jahody ve stavu co nejčerstvějším. Koukni na to a posuď sama.

http://dolcevita.blog.cz/0704/jahodovy-dort-s-creme-patissiere

24 Šárka Šárka | E-mail | 23. dubna 2008 v 11:02 | Reagovat

17 - Lásková :-)

To je moc cenná informace! Tak to je potom velmi slavnostní polévka ze slováckého Záhorí. Došlo k úsměvné podobnosti, tato polévka byla vařena u nás, tedy v jihočeském Záhoří :-) Chladno za oknem mi trošku ten vánoční čas taky připomnělo. S uzeným masem to musí být velmi dobré. Tento recept je tu jenom pro inspiraci a na to zelné naladění potřeba. Jinak si jistě každý tu svou zelňačku uvaří podle rodinné tradice a každý možná trochu jinak. Faktem zůstává, že je to velmi oblíbená česká polévka (taky slovenská :-) Dnes už polévek moc nevařím, ale jednou za čas si takovou hutnou zelňačku pro radost a pro zahřátí udělám s chutí. Děkuji za bezva informace a zdravím :-)

25 Bali Bali | Web | 23. dubna 2008 v 11:53 | Reagovat

Šárko, ono každé jídlo ve francouzštině vypadá honosně, i taková zelňačka alias Soupe aux choux, tak ty Tripes alias obyčejné, ale neobyčejně dobré, držťky ve víně ;-)

Bon appetit ;-)

26 Šárka Šárka | E-mail | 23. dubna 2008 v 12:11 | Reagovat

Bali :-)

Však já vím :-) Ve Švýcarsku má francouzská kuchyně výsostné postavení. Zrovna tak italská. Švýcarská kuchyně je fortelnější, ale neméně zajímavá. Užila jsem si toho tam dost a dost a dnes se nechávám oslňovat zase tou naší českou kuchyní, která není žádnou Popelkou a nemusí se za sebe stydět :-)

27 jednorožec jednorožec | 23. dubna 2008 v 13:10 | Reagovat

Re: Bigos (2, 12)

Brambory do bigose dle mého názoru nepatří. Ptal jsem se kdysi na internetu na recept - přišlo mi mnoho odpovědí anglicky i polsky, bylo vidět, jak jsou Poláci pyšní na toto jejich národní jídlo. Každý recept byl trochu jiný.

Nepůjdu zde do detailů, ale v podstatě to chce co nejvíc druhů masa, včetně uzenin a zelí kyselé i čerstvé.  Důležité je nechat bigos alespoň přes jednu noc v chladu uležet.

Původem je to prý lovecké jídlo - dávalo se tam to, co lovci přinesli domů, plus nějaká ta klobáska a jedlo se to ke snídani.

Vařil jsem bigos mnohokrát - k mému velkému překvapení Angličanům, kteří kyselé zelí normálně vůbec nepoužívají, děsně chutnal. Vím, že to neříkali jen ze zdvořilosti - nechat si dvakrát přidat není předstírání!  ;-)

28 Tea Tea | 23. dubna 2008 v 14:27 | Reagovat

Ach ta zelňačka :-) Sotva jsem pochválila na Chutném zakousnutí asi tu nejčistší variantu - Šči s telecím masem, už tady na mě doráží opačný pól, zelňačka ostrá jako břitva ! Já mám ráda oboje, ale vzhledem k tomu, že chilli papričky, klobásky a švestky bych ráda nastrkala i do dortu, tak teď  nevím kam se přiklonit...:-)))

29 Mánek Mánek | E-mail | Web | 23. dubna 2008 v 14:36 | Reagovat

Právě včera zakoupené kilo kysaného zelí a dvě osvědčené paprikové klobásy, jako by jsi  mi četla myšlenky. Jen ty švestky jsem ještě nikdy nezkoušel, ale myslím, že se mi někde pár kousků potuluje, tak poputují do hrnce. Brambory vařím zároveň se zelím běžně, také jsem přišel na to, že to s tou nedovařeností není tak horké, jak se traduje. Jen ten libeček, ten je pro mne nedostupný, ale jedna kostka hovězího bujónu do třílitrového hrnce je jako nic, ale svoji práci v něm odvede. :-D

30 Papaja Papaja | Web | 23. dubna 2008 v 15:33 | Reagovat

Šárko,

zelňačka je moje tajná láska. Hlavně to nějaké dlouhé noci, to si ji dám s chutí k snídani. A zapíjím obvykle "jedním malým točeným" :-)

Kombinaci: zelí+houby+sušené švestky+klobásu znám z polského Bigosze, který dělá můj přítel. Je to moc moc dobré!

P.

:-)

31 jana u. jana u. | E-mail | 23. dubna 2008 v 15:56 | Reagovat

Milá Šárko, hned zítra se pustím do zelňačky, resp. kapustnice. Já jsem z Bratislavy, máma z Oravy, kde jsem se také narodila a tam neumět dobrou kapustnicu bylo nepřípustné. Je to typická štědrovečerná polévka, to ale bez masa, jenom s brambory. Na Silvestra se vaří téměř v každé slovenské domácnosti, vydrží dlouho, protože je jí vždy kotel a ohříváním nabývá na chuti. Co domácnost, to jiná chuť. U nás se traduje, že buď švestky, anebo sušené houby, obojí je už trochu rozmařilost, ale já to tak mám nejradši. Moje máma ji dělá s třemi druhy masa - vepřové plecko na kostičky podusit na cibulce a paprice, pak vodu a zelí, kousek uzeného masa, nejlepší je krkovička, dobrá klobáska, koření, houby a švestky, vařit...  Nakonec lehce smetany. My nedáváme brambory. Prostě hodně zelí a masa, které se s klobáskou pokrájí na kostky na závěr. V některých krajích se brambory vařily zvlášť, dali se pak na talíř a zalily kapustnicou. Ale jak říkám, co domácnost, to jiná tradice. A nikdo nedá dopustit na tu svou.

32 Papaja Papaja | Web | 23. dubna 2008 v 19:45 | Reagovat

A brambory? No samozřejmě zvlášť (už jsem hlasovala) :-). Společně se zelím by se vařily do měkka věčně...

P.

:-)

33 aida aida | 23. dubna 2008 v 22:15 | Reagovat

Tak jsem se taky zapojila do ankety - brambory vařím zvlášť. Mám je ráda křupavější (taktéž zelí) - a společně se to nepovede. Ještě přidám jeden trik na tu papriku na závěr -  mírně ji opražit na troše tuku, chuť polévky je pak lepší (= tzv. bulharská finta). - Ale tohle tu povídat, to je asi jako nosit dříví do lesa nebo sovy do Athén; většina z diskutujících jsou určitě lepší a zkušenější kuchaři než já, o majitelce blogu nemluvě.

34 ren ren | 24. dubna 2008 v 0:20 | Reagovat

Přesně takovou taky dělám zelňačku, ale jelikož nemám ráda tu "segedín" chuť kyselýho zelí, dělám ji z čerstvého - a to je teprve dobrota. Ani na švestky nezapomínám (i s čerstvým zelím se mají rády), a ráda bych ji někdy nechala odležet do druhého dne, aby se chuť pěkně rozvinula, ale ono z  vyjedeného hrnce se nemá co rozvíjet, že... :-)

35 Jana Jana | 24. dubna 2008 v 2:13 | Reagovat

Off topic: Šárko, nešlo by tady udělat takový rámeček s přehledem nejnovějších diskuzních příspěvků? Třeba jako na cuketka.cz. Je tady obrovská zásobárna receptů a přibývají noví návštěvníci, kteří nebyli u toho, když byly zveřejněny staré recepty. Upozorněním na nové komentáře by se ty letitější recepty zase trochu zviditelnily. A i my, kteří už Tě nějakou dobu sledujeme, bychom určitě ocenili, kdybychom měli možnost si přečíst zkušenosti jiných kuchtíků s Tvými recepty, nové fígle apod. Takhle nám toho hodně uniká. :(

36 Lenka Lenka | 24. dubna 2008 v 7:16 | Reagovat

aida: jsem myslím poměrně zkušená vařička, ale bulharskou fintu jsem neznala :) tak díky za ni

mánek: nechceš poslat kus libečku? Nějak se mě mrcha rozrůstá. Zrovna včera jsem přemýšlela co s ním...

37 Lenka Lenka | 24. dubna 2008 v 7:16 | Reagovat

mánek: a je skvělý i na rybky :D

38 Jitka Jitka | 24. dubna 2008 v 9:35 | Reagovat

Tohle miluju :)))

39 Mánek Mánek | E-mail | Web | 24. dubna 2008 v 10:59 | Reagovat

Lenko, díky za nabídku, ale v Praze ho nemám kde zasadit a doma nám na zahradě sprostě chcípnul...

:-(

A co ho takhle nasušit? Potom bych už problém s použitím a uskladněním neměl!!! :-D

40 luckydina luckydina | E-mail | 24. dubna 2008 v 18:04 | Reagovat

tak tu opraženou papriku na tuku přidanou na závěr používám jako maďarskou fintu, nedávno jsem počítala kolik těch variací receptu na zelnačku vlastně mám-chvilku jsem počtíala a pak to vzdala. Ve vodě s octem vařím polévku s brambor a čerstvého zelí, vaří se to trochu déle, ale brambory i zelí pak mají zvláštní chuť.

41 Janina Janina | 24. dubna 2008 v 22:13 | Reagovat

zelňačku sice nejím, ale tvůj popis receptu ve mě fakt vyvolal úsměv a pohodu, vždycky mě fakt napadne (teda pardon že se zas opakuju), tak co bude s tou knížkou. No a co se týče zelňačky, manžel ji má rád, tak třeba taky přijde na řadu :))

42 Lenka Lenka | E-mail | 25. dubna 2008 v 6:37 | Reagovat

Mánek: mě se nasušený moc neosvědčil. Spíš zmražený, jenomže kdo má nafukovací mražák že jo ...ale něco tam vždycky nastrkám,at mám aspoň do vývarů. Ale jestli ho chceš nasušený máš ho mít. Ovšem to až později,kdyžtak písni na mail ;)

43 Šárka Šárka | E-mail | 25. dubna 2008 v 9:12 | Reagovat

27 - jednorožec :-)

Brambory tam opravdu nepatří, souhlasím bez výhrad :-) Díky za prima informace o tomto nevšedním jídle!

---------------------------------------------------

28 - Tea :-)

Feferonkový dort s klobásou a vůní zelí by byl originální kuchařský kousek :-) I mě feferonky už dávno učarovaly a to jejich pikantní kouzlo barvy i chuti neslábne. Když je jídlo ostré jako břitva, není to až tak můj šálek kávy, ale decentní papriková štiplavost je mi příjemná. Polévka byla výtečná :-)

44 Šárka Šárka | E-mail | 25. dubna 2008 v 9:15 | Reagovat

29 -

Mánku, švestky určitě bez obav vyzkoušej, nemá to chybu :-) S libečkem nezoufej, je to plevel, který se napodruhé jistě chytne a poroste úžasně. On nejen krásně voní, ale taky krásně a impozantně vypadá :-) Zahrada nesmí jenom krášlit, ale taky sloužit. Bylinky splňují tyto dva požadavky dokonale. Ovšem ne vždy má člověk tu svou zahradu po ruce! Já vím :-)

45 Šárka Šárka | E-mail | 25. dubna 2008 v 9:17 | Reagovat

30 - Papaja :-)

Děláš to s těmi brambory důkladně a předpisově :-) Trochu to šidím a vařím to v jednom hrnci a ke špatnému výsledku se nedoberu, vždy si pochutnáme :-)

46 Šárka Šárka | E-mail | 25. dubna 2008 v 9:20 | Reagovat

33 - aida :-) Díky za paprikovou fintu! Maďaři s paprikou kouzlí taky báječně (ono to paprikové kouzlení vlastně v maďarské kuchyni začalo) a nechávají ji rozpustit v sádle, ale jenom krátce, protože se potvora hned dokáže přepálit a zhořknout. Já v této zelňačce používám na osmažení cibulky taky kousek sádla a když se k tomu na závěr přidají i klobásky, všechen tuk se perlí na povrchu polévky a v té jeho teplotě se paprička taky krásně rozpustí a rozvoní. Máš úravdu, že s paprikou se to prostě musí umět. Balkánská kuchyně všeobecně má své velké půvaby! Díky za zmínku :-)

47 Šárka Šárka | E-mail | 25. dubna 2008 v 9:21 | Reagovat

34 - ren :-)

To působí opravdu zajímavě - zelňačka ze zelí nekysaného - budu muset dát na tvé rady a vyzkoušet. Naše kuchařská inspirace nezná mezí. Není zelňačka, jako zelňačka. Každá z nás má recept pěkně originální :-)

48 Šárka Šárka | E-mail | 25. dubna 2008 v 9:27 | Reagovat

35 - Jana :-)

TECHNICKÁ POZNÁMKA: přiznám se, že nešvary tohoto blogu jsou trochu větší a přeskočit je nelze. Ale vždy se najde řešení! Už od nového roku mám registrovanou novou vlastní doménu a tam bude pole působnosti neomzené a v každém případě bych chtěla vyřešit právě tuto lepší orientaci v komentářích. Už na tom pracuji, ale vzhledem k jiným povinnostem se to trochu protáhlo :-) Myslím, že už brzy se dostanu do finále a budu vás moci pozvat na www.GURMANKA.cz / provážu tento starý blog s novou adresou a budu pokračovat nerušeně v započaté reportážní práci z kuchyně :-)

49 Šárka Šárka | E-mail | 25. dubna 2008 v 9:27 | Reagovat

40 - luckydina :-)

I když se to vaří trochu déle, za tu trpělivost to rozhodně stojí :-)

50 Šárka Šárka | E-mail | 25. dubna 2008 v 9:28 | Reagovat

41 - Janina :-)

Já snad začnu uvažovat, že si troufnu :-)

51 Shira313 Shira313 | E-mail | 25. dubna 2008 v 11:17 | Reagovat

Šárko teším sa na novú stránku :o)

Kapustnicu robievame aj tu u nás doma dosť často, ale vo vegetariánskej verzii. Niekedy so zemiakmi, niekedy s ryžou, sušené slivky a hríby nechýbajú nikdy. A veru bez smotany je osviežujúca aj v horúcom lete :o)

Čo sa týka neuvarených zemiakov v polievke, mám túto skúsenosť, keď varievam cesnakovú polievku z kozej srvátky, aj keď som ich nastrúhala ostali chrumkavé - to však nie je na škodu :o))

52 Šárka Šárka | E-mail | 26. dubna 2008 v 9:34 | Reagovat

Shira313 :-)

Vegetariánská verze kapustnice vypadá moc lákavě. Věřím tomu, že tam ta smetana opravdu nechybí. Chrumkavé zemiaky mám taky v oblibě :o))

53 Šárka Šárka | E-mail | 26. dubna 2008 v 9:46 | Reagovat

Dotaz na BRAMBOROVÉ PLACKY ! Recept se ukrývá v tomto článku: http://dolcevita.blog.cz/0612/bramborove-placky-z-cerne-kuchyne

(bohužel dříve ani v lepší formě jsem ho nestihla prezentovat a během víkendu už ani nestihnu :-(

54 Lucka (alias buraci:-) Lucka (alias buraci:-) | 26. dubna 2008 v 11:21 | Reagovat

Šárko, dělám v podstatě podobnou zelňačku, akorát ty švestky tomu chyběly:-) A tak jsem si včera za deštivého dne dopřála talíř polévky podle tvého receptu a pak ještě jeden... a najednou se to ošklivé počasí dalo přežít. A dneska nás čeká k obědu zbytek pěkně odleželé zelňačky... není jí moc, asi se popereme o hrnec:-) Díky za recept a přeji pěkný jarní den.

55 ahoj ahoj | E-mail | Web | 28. dubna 2008 v 15:00 | Reagovat

Ahoj. :)

56 Šárka Šárka | E-mail | 28. dubna 2008 v 21:02 | Reagovat

54 - Lucka :-)

Díky za vyzkoušení zelňačkové verze se švestkami :-) Proti nepřízni počasí je talíř (nebo dva?) horké polévky nejdokonalejší lék. Měj se prima a ať máme počasí, kdy na horké polévky budeme moci zapomenout.

57 evča evča | 29. dubna 2008 v 0:29 | Reagovat

I "moje" zelňačka se příliš neliší, až na ty švestky, ale většinou protože je zapomenu koupit. :-). Teď ji ale nemám v plánu, na Moravě je docela teplo.

Vydatný déšť a slunce zapracovaly na zahrádce- pažitka má už pořádnou kštici a libeček si to taky pěkně uhání nahoru- teď jsou v nejlepší kondici.  U nás právě tedy boduje čerstvý chleba s domácím sádlem,  posypaný do kopce pažitkou. :-)

58 Naďa Naďa | E-mail | 30. dubna 2008 v 21:26 | Reagovat

Vařím zelňačku podle manž. tety od Uh. Brodu, kde jí říkaji "Kyselica",je dosti podobná  té Vaší, jen jsou  tam navíc  vařené fazole a šlehačku naliji na závěr vaření do celého hrnce.Na Vás p. Šárko mám dotaz,zda kysané zelí přeplachujete,něž začnete vařit, či jej použijete rovnou i s lákem.Moc děkuji a zdravím.

59 Šárka Šárka | E-mail | 1. května 2008 v 0:40 | Reagovat

57 - evča :-)

Komu se nelení, tomu se zelení :-) Moje bylinky se taky mají k světu a kam můžu, tam pažitku a další voňavé lupení šoupnu taky. Čerstvý chleba i jen tak s máslem je naprostá lahoda. Posypaný pažitkou, to už je přímo královská laskomina :-)

60 Šárka Šárka | E-mail | 1. května 2008 v 0:45 | Reagovat

58 - Naďa :-)

Kyselica s fazolemi musí být pěkně vydatná a rozhodně chutná polévka. K tomu proplachování zelí bych řekla asi tolik: Pokud je zelí za syrova chutné a kyselé tak akorát, nechám ho tak. Jakmile ho ohodnotím jako "velmi kyselé", doporučuji proplach nevynechat. Kyselost si každý musí doladit na svou chuť, aby mu ta polévka byla po chuti :-) Já mám ráda kyselé, můj muž nikoli - většinou volím takový malý kompromis a kyselost doladím do příjemna pro nás oba. Zdravím :-)

61 jednorožec jednorožec | 1. května 2008 v 1:33 | Reagovat

58, 60: Neproplachovat! (Čistě můj názor.)

Ten nebesky kyselý lák mám nejraději. Mmmm!! Vždy si s chutí loknu. Kdyby ho někdo láhvoval jako samostatný nápoj, hlásím se k odběru.

62 ren ren | 3. května 2008 v 1:44 | Reagovat

to 61 - jednorožec - samotnou šťávu z kyselého zelí prodávají v biopotravinách, ve zdravé výživě, v dm drogerii ji mají 100%, mívali i v delvitě, v bille teď už ne - je vynikající - plná vitamínů a všeho potřebného, očišťuje, zbavuje kocoviny, ale pozor - "trochu" projímá :-) Každopádně je to slast. Jako když vypiješ kyselej lák z dobrých okurek...

63 jednorožec jednorožec | 4. května 2008 v 2:56 | Reagovat

ren, 62, díky za zprávu. Bohužel jsem v Čechách jen málo a na skok. Kdybych byl, tak bych pil!

Kyselý lák z okurek (zde v Anglii často z Maďarska) si dopřávám. Dobré, i když ne to "pravé ořechové", co se dá získat jen a jen mléčným kvašením.

Někdy si též, s opatrností pyrotechnika, loknu ze sklenice nakládaných pálivých papriček z Turecka. Mají nejen potenci ustřelit jednomu patro a dočasně umrtvit rty, ale pronásledují příjemce i příští den.

64 Šárka Šárka | E-mail | 4. května 2008 v 19:26 | Reagovat

Tak jsem poslouchala sousedčino vyprávění o starodávných českých jarmarcích a o tom, že na žádném opravdovém jarmarku nikdy nechyběl prodavač "láčenek", tedy kyselých okurek. Božský okurkový lák šel na dračku a kdo nezapomněl, měl s sebou v kapse plechový hrnek, vyškemral si naběračku láku. Připravit dobrý okurkový lák, to je opravdové umění. Hned bych si sklenku dala taky :-)

65 iveta iveta | 5. května 2008 v 9:13 | Reagovat

Šárko, další recept byl vyzkoušen a musím říct, že tak dobrou zelňačku jsem ještě nejedla. Chlapi a dokonce i můj 6 letý syn mlaskal a tojsme myslela, že bude říkal, že to moc pálí. :-) Neměla jsem ani libeček (nahradila jsem petřželkou kudrnkou) a sušené houby (nahradila jsem houbama z mražáku). S libečkem a sušenými houbami musí být ještě lepší. Už se těším, až ji vyzkouším se sušenými houbami. Takže díky za tyto skvělé recepty, určitě vybereme a vyzkoušíme brzy nějaký další.

66 Šárka Šárka | E-mail | 5. května 2008 v 10:16 | Reagovat

65 - iveta :-)

Pokud "velkým i malých chlapům" v rodině chutná, je to ten nejlepší průzkum kvality kuchařčina umění a hlavně záruka dobré nálady :-) Jsem ráda, že jste si na zelňačce pochutnali všichni a hlavně, že hrnec horké polévky přičaroval trochu dobré a spokojené nálady. Všechna chvála patří tobě! Kdo umí, tomu se dílo vždycky povede :-)

67 Mirka Mirka | 6. května 2008 v 15:59 | Reagovat

Ahoj Šárko, dneska jsem se skoro přikutálela k počítači, protože te "tvé" zelňačky prostě není možné se dojíst. Ještě nikdy jsem ji nedělala s těma švestkama a bylo to fakt skvělé. Navíc jsem použila uzenou papriku a vůně polívky byla úplně dokonalá. Taky jsem poprvé vařila dohromady brambory se zelím a ono to skutečně jde. Brambory nejsou vůbec rozblemcané a tvrdé také ne. Jedním slovem - pohádka.

68 Šárka Šárka | E-mail | 7. května 2008 v 9:04 | Reagovat

67 - Ahoj Mirko :-)

Tak to jsou dobré zprávy. Uzená paprika je nepřekonatelná a hned si uvědomuji, že bych si ji měla domů taky koupit, zásoby už došly. Po téhle zelňačce se u nás taky vždycky zapráší a sušené švestky jdou víc na dračku než kolečka klobásy :-)

69 Pivli Pivli | E-mail | Web | 18. května 2008 v 14:49 | Reagovat

Šárko, to snad není možné, po delší době jsem zavítala na tyto stránky a KAŽDÝ z receptů mne ohromil. Jeden lepší, než druhý a to myslím fakt vážně, na nějaké to prázdné lichocení si nepotrpím!!!

Ale zelňačka vede na celé čáře. Už od dob co jsem rozum brala, je tahle polévka moje nejoblíbenější. Mohla bych jí mít stále.

Dělám ji prakticky stejně, švestky, houby, dobrá klobáska, ideální je kus uzeného(domácího), vařit zelí ve vývaru z něj. Brambory většinou vařím bokem, ale ne vždy.

Schovám si pokaždé tak 2-3lžíce zelí, které k polévce přidám až skoro ke konci vaření. Stejně to dělám i u segedínu.

Klobásku osmahnu zvlášť, ne nezbytně na sádle, někdy klobása pustí dost mastného sosu. Zasypu troškou pálivé papriky, ale úplně nejlepší je csipos pasta v tubičce. Doporučuju všem!!!! Má to fakt grády!

Děkuju za uvedený recept a fotečky, hned mám lepší náladu (a plnou pusu slin)!!!

BTW: když ještě žila naše andulka Pepča, milovala tahání zelí z polévky. Dostala bokem na talířek i kus brambory...ten blažený výraz jaký měla...dožila se skoro čtrnácti let, takže je vidět, že se stravovala zdravě. :-))))

70 Šárka Šárka | E-mail | 19. května 2008 v 15:38 | Reagovat

69 - Pivli :-)

Beru tento kompliment vážně a díky za hřejivá slova! Beru vážně i všechny tvé rady a doporučení, protože jsme v chutích a vztahu (nejen k zelňačce) na stejné vlně :-) Dneska je jedním slovem radost vařit, protože je z čeho a k dostání jsou všechny možné inspirativní roztodivnosti. Když se omezím jen na to, co mám momentálně po ruce na své zahradě, dalo by se s tím taky kouzlit prvotřídně. Sem tam se o něco pokouším a zkouším staré receptury vtáhnout zpátky do mé moderní kuchyně :-)

Andulka Pepča byla labužnice :-) Vzpomínám si na naši Rozelu (s nápaditým jménem Pepíček, i když to byla holka), jak jí chutnalo skoro všechno, co se postavilo kousek od její klece. Zelí je rozhodně elixír mládí, tak taková zelňačka je de facto léčivá polévka :o) Dokonce i duševní pohodu u ní prožívám.

71 Pivli Pivli | E-mail | Web | 20. května 2008 v 17:00 | Reagovat

Děkuji! :-))))

je pravda, že dnes není problém sehnat ingredience z celého světa.

Ale říká se,  že správně bychom se měli držet těch domácích a taková zelňačka je toho skvělým příkladem!!!!

Kolegyně má korelu, je to sice holka, ale jmenuje se Pako. Měl to být Prevít, takže to nakonec vyhrál/a.

Miluje těstoviny a jejího manžela, dělá hnízdo, když mu zrovna nesedí ve vlasech a pískáním ho přivolává k sobě. Říkáme mu pan ing. respektive paní ing. Ta naše bývala paní docentka. :-)))

Kdo nemá zvířectvo, asi nepochopí....

72 Šárka Šárka | E-mail | 20. května 2008 v 20:04 | Reagovat

71 - Pivli :-)

Milovníci zvířat neznají hranic :-) Musím se přiznat, že jsem nikdy neměla v lásce černé psy. Samozřejmě ho mám doma. Celý život jsem měla zásadu, že jeden pes v domě je až dost. Osud mi tuto zásadu naboural ... mám 2 ... černé :-) Ten druhý je roční nalezenec plemene Barbet (French Water Dog). Ležel asi týden u silnice za domem, tak jsme mu otevřeli vrátka. Dneska už druhý týden leží v obývacím pokoji na kožešině u krbu. Až ho dám trochu do lepšího stavu, vyfotím ho :-) Na údržbu asi neexistuje horší srst, než ta jeho. To mám za to, že jsem se rouhala a vykřikovala, že žádného psa s dlouhýma chlupama doma nechci :-) Osud mi ho přihrál pěkně za vrátka a mám to! Ač mám velké auto, začínám mít problém, kam své dva psy složit. Nový přírůstek má v kohoutku téměř 60 cm a tak si přeji, aby nám již nevyrostl.

73 Pivli Pivli | E-mail | Web | 20. května 2008 v 20:22 | Reagovat

Tyjo! Koukla jsem do atlasu...pěkný pejsek, ale mohla´s dopadnout hůř, myslím, že takový puli má srst ještě krapítek horší! Ale psi jsou to nádherní.

My máme od nedělního večera šest jorkšířích miminek. Pět kluků a jednu holčičku. Je to veselé. Ještě tam byl sedmý kluk, bohužel se narodil mrtvý. I tak má Tilly co dělat. A to na sonu byla 3 až 4 štěňata. Však jsem taky vetovi včera na kontrole říkala, tady Vám nesu ukázat ty tři štěňata. Budiž mu na omluvu, že byla fakt vidět jen tři, koukala jsem na to sono s ním...

Hm, myslím, že to jeden Barbet evidentně vyhrál na celé čáře! :-))))

74 Šárka Šárka | E-mail | 21. května 2008 v 10:26 | Reagovat

73 - Pivli :-)

Plemeno Puli, Pumi, Komondor - to je už noční můra :-))) Musím sehnat prořezávací hřeben a potom už to půjde samo. Včera jsem pořídila noblesní pelíšek (extrémní matraci pro aktivní psy od fy Dogman) pro sportovně vytížené psy. Šijí profesionálové z oboru outdoor & climbing. Naprosto ideální matrace k tomu, aby náš sportovně nevytížený hafan na ní ležel v obývací hale u kachlových kamen :-))) Do konce června mám nějakou nutnou prácičku, ale potom se to změní a začne aktivní období - psy nevyjímaje :-)

Jorkšíří miminka jsou kouzelná. Moc si to s nimi užij a hlavně ať přijdou do dobrých rukou, aby ten jejich psí život byl veselý a plný lásky a nepočítaně pohlazení :-) I mistr tesař se někdy utne, tak vetovi bude určitě odpuštěno :-) Není to dobrý matematik, když šel na veterinu!

75 Pivli Pivli | E-mail | Web | 21. května 2008 v 11:06 | Reagovat

Koukala jsem na ty matrace, jsou vážně parádní.

To u nás jede Snoopy. Matrace, taška, bouda.

Tyluš je sice aktivní, ale na outdoorové by se ztratila.

Doufám, že štěňátka přijdou do laskavých rukou, mám podmínku, že o nich chci být informovaná...

Vet byl sám překvapený z té nadílky. Dokonce nám dovolil netradiční stravu, protože granule pro březí a kojící feny ta potvora nechce. Občas k nim sedne v noci a chřoupáním budí půl baráku. Ale to jsou nárazovky. Takže vajíčko, šunka, bílé jogurty, syrové či vařené hovězí (dětičky v Africe mají hlad a náš pes si vybírá, co k žrádlu...stydím se!)

76 Šárka Šárka | E-mail | 21. května 2008 v 14:02 | Reagovat

75 - Pivli :-)

Na roztomilé mrňavé pejsky mají i roztomilejší parádu. To ti svým způsobem závidím. Tyluš je jak princezna :-) S novým psem mám trochu pocit, že jsem si vzala do domu nezbedné medvídě. Je až k nevíře, co všechno ho zajímá. Stihl mi z lásky okousat boty, potom taky návštěvě, zlikvidoval jednu zahradní konev a nyní ho raději nespouštím z očí, abych případné další škody včas eliminovala. Asi mi ho někdo poslal za trest :-) V jídle si taky trochu vybírají, ale jak jsou dva, bez granulí se nelze obejít. 10 kg pytel granulí mi nevydrží ani 14 dnů. Co všechno je člověk schopen pro jejich spokojenost obětovat, to se až divím :-)

Když zapomeneme na tu horu starostí, je s nimi kopec radosti ;-)

77 Pivli Pivli | E-mail | Web | 21. května 2008 v 15:11 | Reagovat

Zapomeneme na tu horu starostí, je s nimi kopec radosti ;-)

Přesně tak!

Jaképak za trest! Ten někdo, kdo vám ho poslal moc dobře věděl, že se u vás bude mít skvěle.

Stejně si vás pejsek vybral sám. Pár dní pozoroval, čekal na příležitost, věděl, že to má v kapse. Ghi.:-)

O granule se venku Tyluš pere se svým ženichem. Kouká, jako by říkala? Cože? To jsou ty samé, co mám doma v misce? No to ani omylem! Tyhle jsou totiž bááječné a já je chci a všechny!

Jsou to hajzlíci a vědí jak na nás!

Jojo...jdu převážit štěňata, sosaj jak zběsilý a rostou před očima...Přijde návštěva, bude focení a natáčení. Bez jahod. A do šampáňa půjde jen rybízový likér. No, kir royal taky není špatný...

78 Brian Brian | Web | 22. září 2008 v 16:23 | Reagovat

Super :-)

79 Michal Michal | E-mail | 20. listopadu 2008 v 13:07 | Reagovat

Zajímavá mňamka, už jsem ji zkoušel a je velmi podobná maďarské "bob léveš jójaj". Hungaristi prominou, napsal jsem to foneticky. Jenže v té maďarské verzi jsou právě ještě dva druhy fazolí. Červené a strakaté.  

Právě jsme v práci dojedli "moji"  zelňačku, kterou jsem spáchal včera a dnes byla pochopitelně odleženější a tím i lepší. Postup je jednoduchý.

Do hrnce dát 6 - 8 ks celé nové koření, 15 ks celý pepř, 4 ks bobkový list, zalít 2 - 3 litry vody a nechat povařit. Může se přidat masox nebo vývar. Přidat 2 ks  kvalitní parikouvé klabásy nakrájené dle libosti na kolečka, půlkolečka nebo kostičky, může být i kousek uzeného, sušené houby (nemusí být) a 3-4 větší brambory nakrájené na kostičky,  osolit, opepřit, přidat sladkou (nebo pálivou) mletou papriku a krátce povařit. Zvlášť si uvařím 15-20 dkg fazolí, které předem namočím. Ale pozor, vařit tak, aby nebyly rozvařené a nepatrně "křupaly" a před koncem vaření je osolím. Fazole i s vodou z nich přendám do připravované zelňačky a nakonec přidám zelí i s malým množstvím zelné vody. Kdo ji má raději zahuštěnou, přidá jížku z 1-2 lžic mouky.

Problém s brambory řeším tak, že dám nejprve vařit brambory a zelí vkládám až potom. Protože si zelí nakládám sám a někdy při kysání poměrně dost změkne, přidám jej až úplně na konci. Potom jenom nechám přejít varem a vypínám.

80 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 20. listopadu 2008 v 13:12 | Reagovat

79 - Michal :-)

Na takovou zelňačku bych se nechala klidně pozvat! V polévce se nesmí nic ošidit, protože se to vymstí. Když klobásku, tak tu nejlepší. Když zelí, tak nejlépe přímo domácí. Díky za autentický recept ;-)

81 Karel Karel | E-mail | 31. ledna 2009 v 16:54 | Reagovat

Tak teda klasika je klasika.Nepřehánějte to s kombinacemi.

82 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 31. ledna 2009 v 19:40 | Reagovat

81 - Karel

Moje řeč.

83 Tomáš Tomáš | Web | 5. září 2009 v 12:00 | Reagovat

No toto je ovšem luxus. Dělám ji pravidelně. Jako klobásu používám Chorizo anebo kvalitní maďarskou čabajku. Švestkama nešetřím, polévka je dobrá i když jich přidáte více. Stejně tak chilli papričky - mám rád ostré a přítelkyně také, takže nám polévka chutná i pěkně ostrá :o)

84 Tomáš Tomáš | Web | 5. září 2009 v 12:01 | Reagovat

Jo a ještě: pokud nemáte po ruce sušené houby, dají se použít i čerstvé žampiony, které jsou běžně dostupné.

85 Bridesmaid Dresses Bridesmaid Dresses | E-mail | Web | 31. října 2012 v 13:33 | Reagovat
86 jirka jirka | 24. března 2013 v 14:31 | Reagovat

Výborná! Polívka je prostě grund. Tahle se dá jíst i ke snídani, nebo k večeři. A ty švestky ...? Zrovna nedávno jsem přemýšlel, že se tak nějak z kuchyně vytrácejí. Babička je užívala hodně a dávala je i do nádivek či pečenému masu. Ale do zelňačky ... výborný nápad. Jinak pro rodinu bez chilli, pro sebe na špičku nože pasty z habanera. Nádherný druhý zářez na vařečce z randění s kuchařkou :-)

87 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 26. března 2013 v 22:48 | Reagovat

[84]: Tomáš:

Nemám námitek, i já mám ostřejší jídla v oblibě :-)

88 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 26. března 2013 v 22:50 | Reagovat

[86]: Jirka:

Zelňačka je inspirativní téma a musím říct, že kombinace se švestkami občas někoho překvapí, ale kdo ji u nás doma ochutná, ten potom jinou nechce :-) Jsem ráda, že se recept setkal s kladným hodnocením. To mě moc těší! Díky za zprávu ;-)

89 Peťka Peťka | 6. prosince 2013 v 20:33 | Reagovat

Padla zima, nalistovala jsem zahřívací polévky a dala se do vaření. Zelňačku miluju, ale většinou ji mám od maminky, takže jsem si raději našla úplnou recepturu, abych něco neošidila. Švetky pro mě byly překvapenín, chvíli jsem váhala a dodávala si odvahu čtením jásavých komentářů, až jsem jich pár také potopila do hrnce. Zelí jsem tentokrát moc neslívala, když to tedy ty švestky vyváží, a taky že se povedlo! Akorát ty švetky zmizely! Nebudete mi věřit, ale dočista se vyvařily! Měla jsem opravdu "sušené" švestky (z Lidlu), ale byly hezky mazlavé, ne jak kámen, tudíž svůj úkol splnily, a na hladině plavou jen půlměsíčky klobásek. :-)
Jinak zelí používám zdejší vyhlášené křimické, hezky roste v mlžném oparu od řeky Mže v té naší plzeňské kotlině.
Děkuji nejen za tento recept, Váš blog je pro mě věčnou inspirací.

90 Martin Martin | E-mail | Web | 26. října 2015 v 12:51 | Reagovat

Máte to krásné, palec nahoru.  U nás je zelňačka ale mnohem, mnohem hutnější jídlo, založené na mase - viz http://www.zabijacky.cz/news/zelnacka-s-klobasou-ala-pohlreich/
Takhle mi to přijde jako hodně zeleninová polévka, co musí být dost hladové jídlo. Začínalo se vždy pořádným masovým základem, a zelí tam bylo spíš kvůli chuti, než kvůli objemu . Dobrý tip jsou ty sušené švestky, příště vyzkoušíme

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama