Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Losos s horkými citróny a pečeným česnekem

17. dubna 2008 v 16:44 | Šárka |  Ryby
Zakousnout se pořádně do jara můžeme jenom na jaře. Stačí prolétnout zahradou a natrhat všechny zelené výhonky, které na bylinkovém záhonku jsou. Když není zahrada, obejdeme zelinářské pulty a skoupíme co se dá. Bylinky v tomto receptu budeme potřebovat.
Ze všeho nejraději mám lehká jídla, která skvostně voní po olivovém oleji a čerstvých bylinkách. Nejideálnější surovinou je pro tento účel ryba. Přiklonila jsem se k pěknému filetu z čerstvého lososa i s kůží. Nejen pro to, že je to chutná ryba, ale je taky celkem snadno k mání. Ostatní suroviny jsem měla doma, tak věřím, že stejný sortiment se najde i u vás doma. Nemáte-li lepší recept, jak zkonzumovat lososa, s důvěrou použijte můj.
Losos s horkými citróny, pečeným česnekem, rozpečenou bagetkou s bylinkovým máslem a kaparovou remuládou (večeře šitá na míru jarním dnům)
  • čerstvý filet z lososa i s kůží
  • olivový olej
  • 2 citróny
  • 5 hlaviček česneku i se slupkou
  • čerstvé máslo
  • mořská sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • na každého strávníka jedna celá bageta
  • protože má každá ryba plavat, tak určitě i vhodné víno
Filet z lososa omyjeme, osušíme a celý ho položíme kůží dolů do pečící nádoby, do které jsme udělali loužičku z toho nejlepšího olivového oleje, který máme doma. Rybou smýkneme po dně, aby se nádoba i kůže ryby pěkně od oleje umazala. Připravíme bylinkovou krustu. Čerstvé bylinky jemně nasekáme, osolíme mořskou solí, pepřem (pokud máme anglickou práškovou hořčici, přidáme špetku) a zakápneme olivovým olejem. Můžeme podrtit v hmoždíři a potom nanést na celý povrch ryby. Zrovna tak můžeme bylinkovou směs umíchat v ruce. Nejde nám o hladký krém. Bylinková krusta může mít hrubší strukturu. Jaké použít koření? Obešla jsem zahradu a utrhla si čerstvý rozmarýn, snítku tymiánu, bujnou a nezničitelnou šalvěj dvou barev. Použijte to, co máte po ruce. Klidně nedostatek čerstvých bylinek doplňte nějakou sušenou směsí. Provensálské bylinky nezklamou! I já jsem špetku použila. Potom už stačila hrubá mořská sůl a celou rybu korunovat několika čerstvými bylinkami v kuse. Pár plátků másla na rybu, tím neuděláte chybu. Než půjde ryba do žáru trouby, obložíme ji překrájeným citrónem a česnekem vcelku. Geniální je ten jednostroužkový a stačí ho jenom přepůlit, ale neloupat. Troubu předehřejeme na 200 °C a během 30 minut máme rybu hotovou.
Báječnou přílohou je bagetka s bylinkovým máslem, po rozpečení v troubě lehce vonící česnekem. Můžete ji mít připravenou pěkně předem a potom ji položit na pár minut rozpéci do horké troubě přímo k rybě. Položte ji na kraj zapékací nádoby a nenašpiní se tím ani další nádobí. Servírovat můžete z trouby rovnou na vás stůl.
Naservírujte si kus ryby, horké citróny a bagetku a rozhodně si nandejte dostatečnou porci pečených půlek česneku. Z horkého citrónu se uvolní daleko víc šťávy, která pečením malinko zesládla. Olivový olej s máslem nenechávejte v pečící nádobě ladem a pěkně si jím rybku polijte a bagetkou vytřete jeho poslední kapku. Tak úžasně to všechno voní, že vás to stejně samo od sebe napadne. Aby tato ryba byla ještě lahodnější, připravte si jemnou kaparovou remuládu. A pěkně si ji vychlaďte! Jemná omáčka vás po jazyku pohladí.
Horká sousta rybky nebo bagetky prostřídáte s chutí lahodné a studené omáčky s pikantními kaprlaty :-) Stačí dobrá majonéza s créme fraiche či kysanou smetanou, nejlépe v poměru 1 : 4. Kaparové kuličky nám ji báječně ochutí a není potřeba nijak dolaďovat. Pokud budete mít pocit, že není naladěno na vaši notu, podle chuti dolaďte. A na dobré víno nezapomeňte.
Bylinkové máslo můžeme připravit i do zásoby a uložit ho do mrazničky:
  • 250 g nesoleného změklého másla
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 2 lžičky soli
  • ½ lžičky pepře
  • 4 prolisované stroužky česneku
  • velká hrst čerstvé nasekané petrželky
Všechny přísady vložíme do mixéru a důkladně promixujeme. Vzniklou hmotu zabalíme do alobalu (vytvarujeme váleček, který na obou koncích utáhneme) a vložíme na 45 minut do mrazničky, kde ochucené máslo ztuhne. Potom odkrajujeme plátky másla tak, jak potřebujeme. V tomto případě použijeme máslo ještě před zatuhnutím a do bagetky, kterou jsme příčně nakrájeli na dílky (ale nedokrojili) naneseme a každý zářez pěkně vymázneme voňavým máslem. Bagetku přitiskneme k sobě, aby pěkně držela tvar a máme ji připravenu k zapékání. Počkáme až přijde její doba. Můžeme ji klidně zabalit a uskladnit v mrazničce. Výtečnou přílohu pořád po ruce. Ať vám jde každý jarní recept k duhu a přinese kus zdraví i pohodu. Příroda je nejlepší lékárna, tak si noste bylinek do kuchyně plnou náruč. Však budete vědět co s nimi! Když se všechny nevejdou do talíře, i ve váze jim to sluší znamenitě.
Vždy, když jím čerstvou mořskou rybu, je mi líto, že není běžnou součástí našeho jídelníčku a dobré rybárny prakticky vymizely a já pro chutnou rybu musím vážit opravdu dalekou cestu k velkoměstu. Taková výprava stojí za to, když ulovím pěknou čerstvou rybu, jsem zase ráda, když na město koukám ve svém zpětném zrcátku a uháním cestou z města k domovu, s hlavou plnou plánů, co s ní provedu. S čerstvou rybou není radno otálet a sníst se musí hned.
Není vám tento recept po chuti a lososa už máte doma? Trochu inspirace by se dalo vylovit i na tomto blogu. Co zkusit třeba tento?
Losos do trouby a nadívané brambory (když případně kousek ryby zůstane na ocet, takto získá ještě šmrnc).

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Bali Bali | Web | 17. dubna 2008 v 17:17 | Reagovat

achjo  Šárko, copak ty nevíš, že mne bolí žaludek a nemůžu si dát nač mám chuť? A navíc můj milovaný losos, v tvé skvostné úpravě ;-)

2 Mia Mia | 17. dubna 2008 v 17:48 | Reagovat

Slintáááááám, to vypadá božsky, až budu někdy sama doma, tak určitě vyzkouším.

3 Evík Evík | E-mail | 17. dubna 2008 v 17:58 | Reagovat

Tak to je přímý útok na všechny smysly!Už to cítím, hm, MŇAM! Přítel má za pár dnů narozeniny -tuším, co bude k dortu za večeři;-) Díky za inspiraci!

4 luckydina luckydina | E-mail | 17. dubna 2008 v 18:07 | Reagovat

krustičky z bylinek to je moje a pečený citron, limetka nebo pomeranč k rybě nebo drůbeži to je taky dobrota, na jaře miluju estragon a libeček

5 Yva Yva | Web | 17. dubna 2008 v 18:13 | Reagovat

Výborný nápad s těmi bagetkami! (Vítám každou příležitost, kdy nemusím mýt extra nádobí.) Dolaďovat nemusím, všechno zní dobře a sehraně. :o)

"Kaprlata" :o)))

6 Mia Mia | 17. dubna 2008 v 18:28 | Reagovat

Nejhoší je, že s manželem se v chutích neshodneme....citron, limetka jsou pro něj absolutně "out", navíc by tuhle laskominu zapíjel nejradši colou...ach jo

7 pixy pixy | E-mail | 18. dubna 2008 v 0:16 | Reagovat

Hmmm, takové lehké, jednoduché jídlo - a já se tady hodinu a půl mrcasil s musakou... ;-)

8 jednorožec jednorožec | 18. dubna 2008 v 2:45 | Reagovat

Losos je fajn. Před lety tu byl k mání Arctic Char, námi upřednosťnovaný bratranec, ale nějak zmizel z trhu. Nevím proč.

Yva, 5: Kaprlata asi proto, aby se kapary nepletly s Camapri?  ;-)

Mia, 6: Tím víc citronů a limetek zbyde pro vás! Já s chutí "dojíždím"  citrusové půlměsíce z talíře mé milé. Kyselé, to je moje! - včetně dočasné grimasy její jinak sladké tváře, když na mne patří!

9 jednorožec jednorožec | 18. dubna 2008 v 2:50 | Reagovat

Camapri, Campari, vsjo rovno.  Proofreader Urgently Required for Post-midnight Posts...

10 Mánek Mánek | E-mail | Web | 18. dubna 2008 v 8:22 | Reagovat

Moc hezký recept, o obrázcích ani nemluvě. Úplně je z nich cítit tu vůni, mňam!

11 aida aida | 18. dubna 2008 v 8:37 | Reagovat

Šárko, moc pěkný recept, i ty ostatní v odkazech. Odpoledne běžím k Šopíkovi pro lososa. ;-)

12 Papaja Papaja | Web | 18. dubna 2008 v 9:28 | Reagovat

Šárko, nádhera! Hned bych si ho dala. Jen mi chybí ta jarní zahrádka...ale bylinek máme stále dost i v lednici. Naštěstí existují supermarkety, jinde se vůbec nekoupí. A koukám, taky sedmikráskuješ :-) ? Ta finta s bagetkou je bezva, to musím vyzkoušet! Jinak, jak říkáš, kdybychom měli ryby častěji, byla bych šťastná jako blecha :-)

Tak díky za nápady

P.

:-)

13 Šárka Šárka | E-mail | 18. dubna 2008 v 11:04 | Reagovat

Bali :-)

Na jednu stranu je to ideální bezrizikové stravování - namlsat se očima a žaludek zůstane prázdný :-) Ve tvém případě tomu tak není, protože se o tebe stará na slovo vzatý mistr kuchař J.!

------------------------------------------------------------------

Mia - 2 & 6:

Z toho, co čtu, tě trochu lituji :-) Když se partneři neshodnou v chuti u stolu, je to docela mizérie, tak ať se daří nějaké ty kompromisy :-) Mám na kontě pár úspěchů, kdy jsem naučila svého muže konzumovat i to, o čem byl přesvědčen, že nemá rád. Tak ať se ti to taky daří :-)

-------------------------------------------------------------------

Evík :-)

Tak ať to jako narozeninový dárek navíc tvůj partner "s láskou" ocení :-)

-------------------------------------------------------------------

luckydina :-)

Rybě na krásně přidá vždycky jenom jednoduchá úprava. V tom se shodneme :-)

-------------------------------------------------------------------

Yva :-)

Bagetka je to pravé, aby nepřišla na zmar ani kapka té výtečné olivovo citrónové šťávy s lehkých nádech česneku. Na tu se vrhnu vždy dřív než na rybu :-)

14 Šárka Šárka | E-mail | 18. dubna 2008 v 11:10 | Reagovat

pixy :-)

Mrcasit se s musakou vypadá na první pohled dramaticky, ale na druhou stranu se úžasné propečené a provoněné konzistenci musaky nic nevyrovná :-) Taky jsem se s ní nedávno mrcasila :-) I když byla výtečná, nechtělo se mi mrcasit se u pc sepisováním zdlouhavého receptu, ale možná to napravím, protože jsem vykoumala takovou jarní chutnou vegetariánskou verzi, která by mohla získat své publikum. Mě si musaka získala už dávno a v Řecku jsem z ní byla na vrcholu blaha. Samozřejmě to chtělo ignorovat všechny útočící kalorie :-)

15 Šárka Šárka | E-mail | 18. dubna 2008 v 11:25 | Reagovat

jednorožec :-)

Na takovém čerstvém lososu se toho nedá moc zkazit. Nevím proč jsem měla pocit, že před rybami by měl mít člověk v kuchyni velký respekt. Opak je pravdou. Člověk by si ryby v kuchyni neměl moc všímat a snažit se o to, aby ryba zůstala autentickou surovinou se svou pravou chutí, protože jedině to rybě na talíři sluší. Vadí mi akorát to, že ZDE nejsou tak snadno k mání!

Nedávno jsem se zase začetla do Vašeho článku http://www.matesola.com/2007/07/ostroviny-od-jednoroce-3.html

... na klidném ostrůvku dát si lobstra ... jeví se mi jako sen :-)

16 Šárka Šárka | E-mail | 18. dubna 2008 v 11:27 | Reagovat

Mánek :-)

Tak to jsem ráda, že jsem na tuto rybku chytla i zájem velkého milovníka rybářského řemesla! Díky Mánku :-)

17 Šárka Šárka | E-mail | 18. dubna 2008 v 11:39 | Reagovat

aida :-)

Chutného kapříka od pana Šopíka http://www.rybarna.cz/

Tak to je opravdu rybárna par excellence. Tak to tam určitě krom čerstvé rybky ulovíš i nevšední zážitky a dokonce na stránkách pana Šopíka jsou i pro nevědoucí kuchtíky v zásobě recepty. Tuhle rybárnu mám hodně z ruky, ale stránky ještě prozkoumám :-)

Moje nejbližší rybárna jsou jihočeské rybníky. Jen s tou udičkou to tedy fakt moc neumím :-)

--------------------------------------------------------------------

Papaja :-)

Budeme doufat, že se to s nabídkou ryb zlepší. Těším se na léto a pravé nefalšované přímořské hospůdky. Ryby, slunce, víno - na tom se dá hodně dlouho přežít :-) ... a ještě bagetky, na ty bych zapomněla. A rozhodně nesmí chybět příjemná společnost!

18 Papaja Papaja | Web | 18. dubna 2008 v 12:15 | Reagovat

Tak mi řekni, až budeš odjíždět a nech mi malé místo v kufru! :-)))

P.

:-)

19 jednorožec jednorožec | 18. dubna 2008 v 12:20 | Reagovat

Šárka 15  *.. na klidném ostrůvku dát si lobstra ... jeví se mi jako sen*

Není u nás nejlaciněji, ale libra padá a koruna sílí. Skotsko je úžasné, chce to jen štěstí na počasí, v opačném případě teplé spodní prádlo a nepromokavý oděv!

20 Lenka Lenka | Web | 18. dubna 2008 v 12:46 | Reagovat

No teda!

Už z názvu voní mí favorité - losos, olivový olej, bylinky, česnek. A co teprve fotografie! Šalvěj na zahrádce už nabírá dech, ale ostatní bylinky musím, jako čerstvá majitelka zahrady, teprve obstarat. Bylinkovou krustu na lososa taky dělávám, ale je trochu jiná, spíš takový krunýřek. Možná svůj výtvor přejmenuji, když jsem tady četla Tvůj postup přípravy. A pečený neloupaný česnek, to je lahůdka, které není nikdy dost.

Malou útěchou mi zůstává, že dnes večer slavíme synovy narozeniny, takže bude pečená jehněčí kýta (medium, v žádném případě propečená!) a nemusím litovat, že v koloniálu u školy dnes ráno výjimečně neměli celé lososí filety ;-)

P.S. Ale to bylinkové máslo bude, s medvědím česnekem ;-)

21 Šárka Šárka | E-mail | 19. dubna 2008 v 11:50 | Reagovat

19 - jednorožec :-)

Fascinuje mě na tom všem ten fakt, že ještě existuje "klidný" ostrůvek, kde si lze v klidu pochutnat na jemném humřím masíčku. Budu muset vytáhnout směrem na Skotsko. Dokud je tam ten úžasný klid, stálo by to za to!

22 Šárka Šárka | E-mail | 19. dubna 2008 v 12:01 | Reagovat

20 - Lenka :-)

Pořádně vysoká krusta je parádní ozdoba každé ryby i masa. I já mám křupavou krustičku ráda. Ale s těmi bylinkami se člověk musí dostat co nejvíc rybě pod kůži, tak často připravuji takovou rychloverzi. S tímto receptem jsem byla hotova dřív, než jsem stačila odložit kostým a lodičky. Zrovna bylo hezky, tak jsem podstatnou část přípravy odbyla rovnou v zahradě, kam jsem stejně musela pro bylinky. Jen to focení byla trochu práce přesčas, ale víc než pár minut mi to stejně nikdy nezabere. Jde mi o autentické fotky přímo z kuchyně a žádná načančané studiovky :-) Ne že by se mi ty parádní fotky téměř studených jídel nelíbily, ale na něco takového už člověk musí mít opravdu čas a umět si pohrát se světlem.

Tvoje jehněčí kýta musí být báječná, počkám si na recept a na fotky na vašem webu :-) Jehněčí kotletky se taky pěkně snesou s bylinkovou krustou a česnekem. Tam bych tu krustu udělala opravdu křupavější a pěkně vysokou. Bylinkové máslo k tomu, to se rozumí :-) Jen ten medvědí česnek jsem nikde v okolí neobjevila. Ve Švýcarsku nám rostl na v zahradě u jezera, protože miluje mokřiny. Nevzdávám to a hledám místa jeho výskytu :-) Pro každý případ jsem si objednala svazek v mé oblíbené bio prodejně.

23 Karla Karla | 19. dubna 2008 v 12:56 | Reagovat

Dobrý den, přicházím se přiznat, že neumím vařit a začíná se to stávat mým problémem. Na druhou stranu se musím přiznat, že vaše recepty jsou tak srozumitelné a šmrncovní, že jsem se osmělila a ono to vyšlo! Nejen tento losos, ale pár jiných triků a tipů jsem tady odkoukala a už ze sebe nemám tak špatný pocit, jako dřív. Toto je opravdu Šárčina škola vaření a věřím, že nejsem jediná, kdo má po vyzkoušení nějakého receptu tento pocit. Děkuji a tímto receptem na lososa jsem rozhodně neskončila. Strašně moc vám děkuji za pomoc s uspořádáním menu pro domácí oslavu. Všechno bylo geniální a zvladatelné! Dostala jsem pochvalu, která mi vlastně ani nepatří.

Díky Karla, jste úžasná!

24 Šárka Šárka | E-mail | 19. dubna 2008 v 22:52 | Reagovat

23 - Karla :-)

Myslím, že pokud se to nezkusí, tak se člověk nedozví jestli to umí nebo ne :-) Složité kuchařské kousky bych odložila na někdy jindy a ty snadnější recepty se určitě zvládnou :-) Díky za tak velmi pozitivní komentář, ale stále platí, že chvála patří tomu, kdo si s receptem ve své kuchyni skutečně hrál a výsledkem bylo chutné jídlo. Každopádně chválím já vás! Díky ;-)

25 Janina Janina | 20. dubna 2008 v 11:28 | Reagovat

no vypadá to fakt úžasně :)))

26 Dv Dv | Web | 20. května 2008 v 20:44 | Reagovat

Vyzkoušeno! Návštěva byla oslněna, truhlík s bylinkami na balkóně vypleněn:)

27 Šárka Šárka | E-mail | 20. května 2008 v 20:55 | Reagovat

25 - Janina :-)

Když pěkně vypadající jídlo ještě chutná, beru to za naprostou dokonalost ... losos je vždy dokonalý :-)

28 Šárka Šárka | E-mail | 20. května 2008 v 20:56 | Reagovat

26 - Dv :-)

Komu se nelení, tomu se zelení :-) Truhlík zase zaroste, ale jeho řádné vyplenění bylo pro dobrou věc! Spokojená návštěva si to bude ještě dlouho pamatovat :-)

29 Lenka Lenka | 21. května 2009 v 8:20 | Reagovat

Bylo to tak skvělé, že to zde musím napsat :)

30 Šárka Šárka | E-mail | Web | 21. května 2009 v 10:12 | Reagovat

29 - Lenka:

To bylo úžasně řečeno málo slovy mnoho :-) Děkuji Lenko!

31 Šárka Šárka | E-mail | Web | 7. června 2009 v 12:32 | Reagovat

[Smazaný komentář] Lenka

Pokud chcete dělat reklamu na své stránky, domluvte se prosím se mnou mailem a já ji dle uvážení zveřejním.

Díky.

32 Maruška Maruška | 15. března 2010 v 9:49 | Reagovat

Tento recept musim 100% doporučit.Připravila jsem ho svému příteli spolu s polníčkovým salátem (recep jak jinak něž od Šárky :)).A říkal, že si už takhle dlouho nepochutnal a neví, kam mě má vzít na večeři, aby tam vařili aspoň z poloviny tak dobře. Takže dámy (i panove) hurá do vaření a krasný večer máte zaručený!!Jen na závěr opravdu je důléžíté, aby jste měli čerstvého lososa, je sice dražší něž ten mražený,ale za tu chuť to stojí...:)

33 DolceVita DolceVita | Web | 15. března 2010 v 12:01 | Reagovat

[32]: Maruška:

Tak to se krásně poslouchá, Maruško :-) Recept je to jednoduchý a kdo má ryby rád, ten si na něm opravdu pochutná. Tento komentář je pro samotnou recepturu tou nejlepší reklamou. Díky tobě za dokonalé připravení a přítelovi za pochválení, protože bez toho by nemohl vzniknout tak skvělý komentář, který jsem tu právě dočetla :-)

Díky vám oběma!

Šárka ;-)

34 Pepi*** Pepi*** | Web | 4. června 2012 v 13:13 | Reagovat

Jééé, to vypadá pěkně, asi to dnes vyzkouším k večeři

35 digital watches digital watches | E-mail | Web | 31. října 2012 v 14:14 | Reagovat

It exclusively your opinion.
http://www.theirwatches.com/

36 maternity wedding dresses maternity wedding dresses | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 6:01 | Reagovat

Q. When does a cart come before a horse?
http://www.spelldress.net/flower-girl-dresses.html

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama