Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Bramborový dort

10. dubna 2008 v 20:21 | Šárka |  Brambory
Dejte starým bramborám glanc a nový šmrnc! Proč si neudělat bramborový dort? První nové brambory s tenoučkou slupkou vykukují z každého obchodu a vy máte černé svědomí z toho, že doma jsou zásoby ještě těch loňských. Staré brambory se slupkou připomínající vrásčitou tvář nepálského šerpy už žádné kouzlo z prvního dojmu nevykouzlí. Takovým bramborám se v předjaří rozproudila bujná druhá míza a brambory nenápadně vytančily z košíků. Dlouhými šťavnatými klíčky se derou ven za světlem. Je nejvyšší čas rozhodnout o jejich osudu. Zkonzumovat nebo vyhodit? Rozhodněte se jak chcete, zde najdete jeden tip, který vás zavede do kuchyně.
BRAMBOROVÝ DORT
  • staré brambory, které ještě vypadají k světu
  • množství zvolte podle velikosti hrnce, který hodláte použít
  • 1 velký pórek
  • hrst mletých ořechů
  • balkánský sýr
  • hrst rukoly nebo jarních svěže zelených (jedlých) lístků
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 3 vejce
  • hrst černých oliv
  • máslo na vymazání formy
  • strouhanka na vysypání formy
  • kousek chutného tvrdého sýru na strouhání (ementál, gouda, eidam - co je komu libo)
Brambory uvaříme ve slupce v dostatečném množství vody a vodu osolíme. Jsem toho názoru, že osolená voda se i přes bramborové slupky umí do samotného díla velmi pozitivně zasáhnout a ovlivní výsledek. V případě starých brambor můžeme přidat do vroucí vody citrónovou šťávu a stonek celerové natě či libečku. Vylepší se jejich chuť.
Uvařené brambory necháme vychladnout, oloupeme a propasírujeme krájecím kolečkem do mísy. Pokud kolečko s ostrými drátky nemáme, můžeme klidně nakrájet na menší kostky. Ve vodě ovaříme pórek. Po uvaření ho propláchneme studenou vodou, aby si zachoval barvu a křehkost. Svrchní zelené listy si dáme stranou na ozdobu a zbytek nakrájíme do brambor.
Pórek má příjemnou lehce oříškovou chuť, kterou zvýrazníme přidáním malého množství strouhaných ořechů (nezáleží na druhu; vlašské, piniové, pekanové - o zvelebení chuti bramborového dortu se postarají všechny).
Osolíme, opepříme a nadrobíme balkánský sýr. Pozor na jeho slanost, se kterou je třeba počítat. Černé olivy nakrájíme na kolečka. Olivová černá očka na nás budou mrkat z každého rozkrojeného kousku. Nejen pro ten pohled, hlavně pro tu jejich chuť!
Do bramborové směsi zapracujeme 3 vyklepnutá vejce a jako poslední chutnou ingredienci zvolte hrst zeleného lupení. Rukola se svou peprnou chutí se hodí opravdu dobře, ale nezkazí se nic ani čerstvými špenátovými lístky nebo hrstí petržele. Proč nepoužít třeba čerstvé kopřivové lístky? Zde se meze vaší fantazii nekladou. Bude to váš bramborový dort, tak ať chutná přesně tak, aby byl po chuti vám.
Dortovou formu vymažeme máslem, vysypeme jemnou strouhankou a do předehřáté trouby na 180 °C odložíme na ¾ hodinky. Co k takovému dortu zvolíte jako přílohu je jen na vás, ale v příštím receptu prozradím, co jsem si k bramborovému dortu dala já. Ono to vlastně bylo přesně naopak. Bramborový dort byl vytvořen k tomu, aby doplnil ty nejšťavnatější a nejkřehčí řízky co znám. V ten moment nebyly po ruce žádné nové brambory a s těmi starými už to nebyla žádná sláva. Musela jsem vymyslet malé kouzlo, jak je proměnit v chutnou přílohu. Myslím, že kouzlo se povedlo. Takhle ty staré brambory vypadaly docela k světu.
Všechny ingredience jsou pryč a zůstaly jenom odložené svrchní listy ovařeného pórku a kousek sýru na strouhání. Když dort, tak ho musíme ozdobit! Nastrouháme sýr a ještě teplý dort jím posypeme.
Na sýr naaranžujeme pórkové plátky, ty se v roztékajícím sýru pěkně přilepí a bramborový dort se nám bude pěkně krájet a svrchní ozdoba nebude padat. Když vás nenapadne efektnější dortová výzdoba, použijte můj nápad, který fungoval.
Dnes za mě vařila improvizace, ale vy klidně zneužijte tu vaši :-) Rozhodujícím faktorem může být to, co se nachází momentálně po ruce. Pamatujte však, že hodně naklíčené brambory již ke konzumaci vhodné nejsou, protože obsahují rostlinný jed glykosid solanin, který odolává vysokým teplotám a nezničí ho ani proces vaření. Takové brambory rovnou vyhoďte a pochutnejte si raději na těch nových. Třeba jen tak s máslem a se solí.
Brambory nejsou žádná Popelka, která by měla zůstat v koutě. Jsou plné bílkovin, minerálů a vitamínů a dokonce se pyšní hormonem štěstí, zvyšují hladinu dopaminu v mozku. Jejich konzumací předejdeme stresu a špatná nálada nedostane šanci. Brambory vařte pokud možno se slupkou, protože nejcennější látky jsou uloženy přímo pod ní.

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 rachad rachad | E-mail | 10. dubna 2008 v 20:52 | Reagovat

Šárko - mám z tebe komplexy! Asi zahodím vařečku a půjdu prodávat ryby :-))) Nechceš si otevřít restauraci?

2 Dv Dv | Web | 10. dubna 2008 v 21:01 | Reagovat

Báječné, nejvíc mě dostala ta ozdoba, to je opravdu dort par excellence! Smekám před Vaší invencí :)

3 DědaLebeda DědaLebeda | E-mail | Web | 10. dubna 2008 v 21:22 | Reagovat

Vrásčitá tvář nepálského šerpy změněná v dortík , no SUPER. Už vím, co bude až přifrčí za týden raubíři. Mňamka od Šárky - no už to vidím jak to mizí.  Ani jednu návštěvu zde jsem nebyl zklamaný.

Hodně zdravíčka Ti přeje  DL.

4 kolíček kolíček | Web | 10. dubna 2008 v 22:42 | Reagovat

ach jo, vy mi zas dáváte, člověk by takový věci neměl číst v půl jedenácté večer, to pak podniká nálety na ledničku jen aby nějak zahnal chuť na ty vaše dobroty.... Mňam :o)

5 aida aida | 10. dubna 2008 v 23:06 | Reagovat

Teda Šárko, každý Váš recept je tak fajn... Už vím, co udělám v sobotu, taky se mi ve spíži nějaké ty starší brambory ještě krčí. Možná ještě přidám trochu kapie, čistě jen pro oko.

6 jednorožec jednorožec | 11. dubna 2008 v 1:35 | Reagovat

Šárka jako zručná kouzelnice.

Každý je (právem!) unesen nápaditou pórkovou mřížkou a takto vůbec nepozoruje, že je zde potichoučku, jakoby vedlejším vchodem, presentován ryze vegetariánský pokrm. Tleskám!

Je to výborný recept, schopný vzít na sebe mnoho variací. Mému osobnímu vkusu by například nevadilo i víc pórku v náplni (pórek s brambory jsou velcí kamarádi).  Vejce bych možná rozdělil a bílky ušlehal na sníh, pro větší kyprost?

Ale to jsou už jen malé obměny solidního receptu. Díky za inspiraci!

7 pixy pixy | E-mail | 11. dubna 2008 v 11:09 | Reagovat

Ha, teď jsem trochu překvapen a zmaten. Měl jsem až do dneška za to, že jedovaté jsou jenom ty klíčky a případně slupka - ale ne samy ty brambory. Tzn. nevařit naklíčené brambory ve slupce, nepéct, nejíst slupku, klíčky vůbec. Ale hlízy samotné? Vždyť dřív se jedly ještě zjara brambory, co byly celou zimu ve sklepě, mnohé obrašené klíčky delšími než prst. Klíčky se ulámaly, i ty scvrlé brambory se oloupaly, a pořád byly ok.

Tak teď vážně nevím, jestli se mýlí moje paměť, nebo Šárka. Nebyl by nějaký zaručený zdroj informací?

8 rachad rachad | E-mail | 11. dubna 2008 v 11:25 | Reagovat

7: já tedy zaručený zdroj informací nejsem, ani si nevzpomenu odkud moje informace pochází, ale naklíčené brambory podle mě jedlé jsou, klíčky a slupka ne a je údajně dobré odstranit klíčky těsně před zpracováním, protože odlomený klíček prý rozjede v bramboře ponechané osudu nějakou špatnost :-) Asi jako gangréna u lidí...Ale nepodepíšu vám to

9 Šárka Šárka | E-mail | 11. dubna 2008 v 12:08 | Reagovat

7: pixy :-)

Informace o škodlivosti naklíčených brambor či zelených brambor, pochází z knihy Ing. Jarmily Mandžukové, specialistky na výživu. Osobně se přiznávám k tomu, že některé klíčky taky olámu a brambory použiji :-) Zatím jsem to přežila, ale asi to bude zrovna tak, jako s nahnilým jablkem, kdy nestačí inkriminované místo odříznout, neboť spóry plísní se dostanou do celého plodu, i když nejsou pouhým pohledem vidět.

10 Šárka Šárka | E-mail | 11. dubna 2008 v 12:16 | Reagovat

1: rachad :-)

Restaurační realita už není taková romantika, jako hrátky v domácí kuchyni :-) Mě osobně imponuje každý chlap, který umí vařit. A jestli někdo říká, že holky to neuměj, tak to bude možná proto, že pánové začali okupovat i domácí kuchyně a my prostě nemáme ten správný prostor se realizovat :-)

-------------------------------------------

2: Dv :-)

Poklona za pěkný komentář

-------------------------------------------

3: Děda Lebeda :-)

Takový dortík by si raubíři zvládli uplácat sami. Každý by tam zakomponoval to, co má rád a byl by v tom čert, aby jim nechutnalo. Díky a pozdrav Tobě i raubířům :-)

11 Šárka Šárka | E-mail | 11. dubna 2008 v 12:21 | Reagovat

4: Kolíček :-)

Vy mě nic neříkejte :-))) Koukala jsem na palačinky před cestou do postele a taky jsem z toho nemohla usnout :-) To je sakra dobrý nápad! Hned bych do receptu ukápla trochu Calvadosu a celou tu dobrotu oflambovala.

-------------------------------------------------------------

5: aida :-)

Kapie tomu jedině prospěje! Já vařila v takovém fofru (což je u mě často pravidlem), že jsem musela použít jenom domácí zásoby a kapie po ruce nebyla. Ty já vždycky hned sním a nikdy nezůstanou na ocet. Pokud se do bramborového dortu pustíš po svém, jistě bude chutnat a krásně vypadat ;-)

12 Šárka Šárka | E-mail | 11. dubna 2008 v 12:25 | Reagovat

6: jednorožec :-) díky

S tímto receptem by se dalo opravdu dobře pracovat. Šlehat sníh jsem byla trochu líná, tak jsem spáchala tuto rychloverzi momentálního nápadu. Dalo by se to hodně obměňovat, ale jak jsem psala v samotném textu, půvabný a chutný bramborový dort byl jenom doprovod ke křehkým řízkům, na které zde zatím chybí recept. Jdu to napravit :-)

13 mish mish | E-mail | Web | 11. dubna 2008 v 16:13 | Reagovat

Výborný nápad. Asi už vím, co budu o víkendu vařit... :-) K tomu solaninu - pokud vím, tak kvůli němu se k bramborám přidává kmín, který pomůže tělu se s malým množstvím  jedu snáz vypořádat... Možná to není vědecky podložené, ale já se tím vždycky při odlamování klíčků z brambor uklidňuju a zatím vesele běhám po světě a připisuju chytré komentáře :-)

14 Šárka Šárka | E-mail | 11. dubna 2008 v 22:55 | Reagovat

mish :-) rozhodně na tom kmínu něco bude! Jak je vidět, tak troška toho solaninu nikoho z nás nezabije :-)

15 aida aida | Web | 12. dubna 2008 v 1:19 | Reagovat

Pokud jde o solanin, měl by být jen v klíčcích a zelených-zezelenalých částech brambor, po okrájení by to mělo být OK. Aspoň tak nám to před cca 22 lety tvrdil doc. Šikula ve cvičeních z předmětu Hygiena vegetabilií. Ovšem, zároveň nám (t.j. nám děvčatům) radil, jak to udělat, aby se ten chlap těma bramborama nakonec opravdu otrávil, pokud budeme chtít. ;-) A na příhodné kulinární využití skočce radši ani nevzpomínat...

P.S. Solanin obsahují veškré plodiny z čeledi Solanaceae, a těch je... ;-)

16 Lenka Lenka | E-mail | 12. dubna 2008 v 22:38 | Reagovat

Teda Šárko, jsem tady na tvých stránkách úplně omylem (původně jsem šla na zahradu...) ale zato tady slintám už pěkně dlouho !!

Je to opravdu pošušňáníčko- ty tvoje repty a k tomu všechny komentáře !

Našla jsem Tě tak, že jsem hledala nějakého dodavatele rýže Arborio, protože náš oblíbený to, k našemu zoufalství , zabalil...

Jen tak mimochodem, viděla jsem v Hypáči malinkatá -jak jednohubky mrňavá kuřátka. Nevíš náhodou co snimi ?

Moji chlapi by z toho byli paf, kdyby dostali na talíř každý celé kuře!

17 Šárka Šárka | E-mail | 13. dubna 2008 v 1:20 | Reagovat

aida :-) doc. Šikula to učil dokonale :-))) jak se neotrávit / jak otrávit solaninem :-) Pořádně okrájet lehce naklíčené brambory skutečně pomáhá, tak jsem se na ty staré vrhla raději hned teď, dokud to s těmi klíčky není tak akutní. Díky ;-)

18 Šárka Šárka | E-mail | 13. dubna 2008 v 1:31 | Reagovat

Lenka :-)

Tak to jsem ráda, že oklikou přes rýži Arborio tě to zavedlo sem :-) Vítej! Malinkatá kuřátka se krčí u nás u ledu a chystám se na ně v dohledné době. Určitě je udělám pečená v troubě na másle se špetkou nádivky, čerstvým špenátem a nové brambory k tomu. Je to úžasně voňavé a křehké maso, myslím že tvoji chlapi budou paf z toho srandovního kuřátka na talíři, zvláště když slíbíš každému jedno celé :-) Měj se hezky a ať to s těmi kuřátky vyjde. Zdravím, Šárka

19 Lenka Lenka | Web | 13. dubna 2008 v 21:22 | Reagovat

Šárko,

tenhle bramborový dort vypadá skvěle. Dnes jsme měli jako vegetariánské jídlo ratatouille a jako další nastoupí tento dort, případně bude Tvůj recept sloužit jako základ pro variaci podle momentální chuti a nálady. Olivy milujeme, tak možná bude v "brortu" vícero druhů oliv.

Ad moje jmenovkyně: nedávno jsem je pekla malá kuřátka se skvělou sýrovo-česnekovou  nádivkou (které jsem dělala víc, neboť moji chlapi vždycky říkají: "A ať je toho dostatek!", a proto jsem ji pekla v kastrůlku zvlášť) a tak dlouho jsem se chystala přidat recept na naše stránky, až se poptávka po receptu objevila na těchto báječných stránkách. Třeba bude recept inspirací pro Lenku, ale i pro Tebe, Šárko. Vložíme jej k nám cobydup.

Hezký nedělní večer :-)

20 Lenka Lenka | E-mail | 13. dubna 2008 v 21:57 | Reagovat

Děkuji za uvítání a tip na kuřátka, hned zítra pro ně zaběhnu.

Dnes jsem jsem si drahouška získala pražmou na rozmarýnu, sice jen na grilovací pánvi-venku dost fičelo.K tomu jsme měli omylem:) jogurtový dip s rukolou, jelikož mi někdo zblajzl okurek na tzaziki, do odcezeného jogurtu jsem nasekala rukolu, která mi zbyla z mrkvového salátu a výsledek - super! Ještě jsme měli jako přílohu ten mrkvový salát s rukolou,rýži a můj ratoul- na sklovité cibulce a česneku podušená cuketka a provařená s drcenými rajčaty,vínem a šalvějí (papriku nesnáším, takže tak), ale tyhle přílohy zapadly v lesku rukolové hvězdy...

Lenko, na receptik se těším, manžel jede na týden do Španěl, takže kuřátkům jen změním adresu, mrazit se můžou zatím u mě doma !

21 Lenka Lenka | E-mail | 13. dubna 2008 v 22:20 | Reagovat

Šárko,

teprve teď mi padl pohled na můj první příspěvek, přímo na místo REPTY - no nevím jestli se z toho dalo vytušit myšlené RECEPTY :)

Předpokládám, že na repty by sem zas až tak moc lidí nechodilo slintat...tímto se omlouvám!

22 Bali Bali | Web | 14. dubna 2008 v 9:42 | Reagovat

Lenko, musíme ale uznat, že Šárka reptá moc hezky :-))

23 Šárka Šárka | E-mail | 14. dubna 2008 v 10:16 | Reagovat

19 - Lenka :-)

Tak se na recept budu těšit! Já ta svá kuřátka ještě byla nucena nechat u ledu, protože se neustále nechávám nalákat na jiné dobroty, které mi padnou do oka :-) Určitě na ně taky dojde řada. Mít tak ten tvůj medvědí česnek !!! To by byla ideální jarní kombinace pro mrňavá kuřátka.

24 Šárka Šárka | E-mail | 14. dubna 2008 v 10:19 | Reagovat

20 - Lenka :-)

U vás se tedy sakra dobře vaří! Manžel je hýčkám doslova královskou stravou. Cítím všechny ty bylinky jak voní až sem :-) Bravo Lenko, tvou kuchyní musí být manžel očarován!

25 Šárka Šárka | E-mail | 14. dubna 2008 v 10:23 | Reagovat

21 - Lenka :-)

Roztomilými chybkami se to tady jenom hemží :-) Já jednou někde utrousila v komentářích místo "recepty" - "kecepty" - řekla bych, že "reptat" je lepší než "kecat" :-) Když to vezmeme kolem a kolem, tak recepty tu jsou stejně od toho, aby se podle nich navařilo a potom se sesedlo co nejvíc lidí u stolu a .... reptalo se, kecalo se, hodovalo se ... ta příjemná konzumace v družném rozhovoru u prostřeného stolu nás baví ze všeho nejvíc :-)

26 Šárka Šárka | E-mail | 14. dubna 2008 v 10:23 | Reagovat

22 - Bali :-)))

27 Jitka Jitka | E-mail | 14. dubna 2008 v 10:40 | Reagovat

Šárko, stejně i tento recept mě nadchnul. Připravuji bramborovou šarlotu, ale tento dort je krásný! Ten pórek nahoře...no vypadá to nesmírně fotogenicky a zajisté to i takto chutná.

Koukám, že se roztrhne pytel s jarními kuřátky, protože na Alenině Chutném zakousnutí jsou už uvařená a připravená před jejím odjezdem na publikaci 16/04 ;o) Osobně mám nepřeberné množství odzkoušených receptů na quail, cornwallské divoké slepičky atd. protože mám štestí i zde na výborného dodavatele.

28 Šárka Šárka | E-mail | 15. dubna 2008 v 10:17 | Reagovat

Jitka :-)

Já s těmi svými mraženými jarními kuřátky budu raději otálet :-) Nestihla jsem je udělat na Velikonoce, měla jsem ten nesmyslný problém s mrazákem a tak jsem musela upřednostnit jiné suroviny. Když už jsou kuřátka u ledu, tak tam ještě nějakou dobu vydrží a až bude chuť, vrhnu se na ně. Chtěla jsem vymyslet nějaký zajímavý recept s bylinkami a nádivkou, ale ani těch bylinek ještě nemám na zahradě tolik, kolik bych potřebovala. Asi si na ně počkám :-)

Tvoje recepty jsou fantastické a s Alenou Vám to na blogu pěkně klape. Je tam už celé pestré defilé dobrot, že jeden neví, co by si dal dříve. Mít výborného dodavatele je prostě výhra. Z čerstvých surovin se vaří senzačně. Měj se fajn Jitko a těším se na další vyzkoušený recept!

29 Lenka Lenka | E-mail | 17. dubna 2008 v 10:21 | Reagovat

Šárka :)

Dík za pochvalu, vařím denně neb mám 3 děti  a velmi mlsného manžela.. :) Hotovky u nás moc nejedou, knedlíky vůbec ne.

A tak vařím FURT ! Taky neumím uvařit nic do zásoby, protože buď jsem nakoupila málo nebo je to prý tak dobré, že se po tom jen zapráší... Bylinky jsou moje lásky, mám na zahradě vše co v Česku přežije a ostatní nakupuji průběžně např. zel. petrželku mám permenentně 2balíčky v ledničce a nikdy se nevyhodí...

Jitko, dík za tip na jarní kohoutky, myslím že tenhle Alenčin recept je můj favorit !

30 Šárka Šárka | E-mail | 17. dubna 2008 v 11:14 | Reagovat

29 - Lenka :-)

Máš můj obdiv! Je z toho cítit, že vaříš moc ráda a s láskou. Kdo nelení, tomu se zelení - bylinky do kuchyně patří! Do kuchyně mohou nakukovat z každého okenního parapetu, aby je kuchař(ka) měl stále na očích. Kdo má vlastní zahradu, ten svou bylinkovou mánii může rozprostřít i venku :-)

31 Lenka Lenka | E-mail | 18. dubna 2008 v 14:42 | Reagovat

Prosím o radu- koupila jsem si sazenici bylinky Santolina, má drobné tříbrné listy jehlicového tvaru a kvete žlutě (dle obrázku), voní trpce -snad pelyňkově...

Poradíte mi někdo, co s ní v kuchyni ?

32 Šárka Šárka | E-mail | 18. dubna 2008 v 15:32 | Reagovat

31 - Lenka

Santolina = svatolina cypřišková. Rostlinu znám, je to keřík, který mám na skalce v okrasné zahradě. Je podobná levanduli, ale není mi známo, že by byla určena ke konzumaci v kuchyni. Pokud vím, má lékárenské využití, ale jinak je velmi hořká. Dokonce se v dobách minulých používala jako odháněč molů a hmyzu z příbytku. Jako dekorativní rostlina je krásná, ale kuchyňské použití pro ni nevidím.

Nejsem odborník na slovo vzatý, rostlinu znám, ale raději si to ještě zjisti z jiných "odborných" pramenů. Na zahradě si Santolina udělá krásu i bez toho, že nebude k jídlu :-) Moc zdravím a když zjistíš něco zajímavého, dej nám všem ostatním vědět. Díky *

33 Lenka Lenka | E-mail | 18. dubna 2008 v 21:01 | Reagovat

Díky za charakteristiku, svatolinu mám zatím malinkou sazeničku- bylo by jí škoda sníst :-) a na tu žlutou krásu už se těším !

34 Ivet Ivet | 22. dubna 2008 v 14:57 | Reagovat

Přeji hezký den Šárko! Původně jsem šla hledat nějaký zajímavý recept na špízy. Jsem tu vlastně omylem, ale velmi mile překvapená. Slintám nad každýn receptem, který jsem otevřela a musím uznat, že jste skvělá kuchařka. Ukládám si Vaše stránky do oblíbených a vždy když nebudu vědět co vařit (to nevím skoro pořád, chybí fantazie :-) tak vím kam se mrknu.

35 Šárka Šárka | E-mail | 22. dubna 2008 v 16:00 | Reagovat

Ivet :-) tak tě tu vítám mezi námi gurmány! Jsem ráda, že se ti tu líbí a doufám, že nějaká tu inspiraci do kuchyně si občas odneseš a použiješ ve své kuchyni. Moc pěkný den a zdravím, Šárka*

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama