Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Velmi snadný domácí dort

28. března 2008 v 15:51 | Šárka |  Sladká kuchyně
I když je to dort snadný, zůstává velmi vnadný. Je totiž domácí. Velmi snadný a rychlý recept máte nyní po ruce. Možná máte utkvělou představu, že upéct dort je velký kumšt a proto se raději spoléháte na nejbližší cukrárnu. Jistě to má své velké kouzlo, ale až zkusíte svůj první domácí, budete mít ze sebe ten nejlepší pocit. Netřeba mnoho času ani mnoho slov. Na tento dort potřebujete skutečně 10 minut práce. Mezi prací necelou hodinku si dáte příjemnou pauzu. Jak známo, každý dort začíná korpusem pečeným v dortové formě. Chcete-li dort nízký, upečete korpus jeden. Chcete-li skládat dort do pater, upečete o nějaký ten korpus víc. Nezbytným kusem nádobí je forma na dort a metlový šlehač. Pokud ji nemáte, poslouží i pěkný nižší kulatý kastrol. Šlehač nahradit ručním pohonem není nemožné, ale byl by to trochu kumšt.
Velmi snadný domácí dort
  • 5 celých vajec (ne z lednice! nechte je před samotnou přípravou v pokojové teplotě nejméně hodinu odpočinout)
  • 5 polévkových lžic vlažné vody
  • 100 g cukru krupice
  • 100 g polohrubé mouky
  • 100 g mletých ořechů
  • na vymazání formy oříšek másla a špetka polohrubé mouky
  • byla použita pečící forma na dort o průměru 26 cm
Báječné na tomto dortu je, že použijete vejce celá /žádné dělení žloutků od bílků. Slíbila jsem, že to bude jednoduchost sama, tak tento slib dodržím. Celá rozklepnutá vejce vhodíme do šlehací mísy a přidáme 5 polévkových lžic vlažné vody a celou dávku cukru. Elektrickým šlehačem vyšleháme na vyšší rychlost vaječnou pěnu do podoby hustějšího krému. To trvá cca necelých 5 minut. Objem vajec s vodou a moukou asi tak 2x nabude a za metlou šlehače se nám tvöří zřetelná cestička a z metliček směs líně odkapává. Tím je šlehání hotovo.
Nyní zašleháme jen krátce odváženou polohrubou moukou a mleté ořechy. V ten moment je komplet hotovo a o zbytek se postará rozpálená trouba.
Je nutné piškot vložit do předehřáté trouby na 160 °C (troubu zapálíme raději hned na začátku a zrovna tak si můžeme předem vymazat dortovou formu). Pečeme 45 minut a troubu neotevíráme.
Ušetřený čas využijte k něčemu příjemnému. Pekla jsem dort večer, než se dort upekl, stihla jsem si polenošit ve vaně. Pokud vás trouba poslouchá na slovo a respektuje vaše nastavení na danou teplotu, není třeba vaší asistence v kuchyni. Dostavte se až za 3/4 hodinky a rovnou vyndejte upečený korpus z trouby ven a nechte ho prochladnout. Potom už stačí jenom rozříznout vejpůl a něčím chutným namazat.
Netroufáte-li si na komplikovanější dortový krém, namažte třeba jen chutnou zavařeninou (v mém případě malinovou) a ozdobte třeba cik cak bílou čokoládou. Drobná srdíčka s malinovou příchutí na mém dortu měla symbolizovat stav věci, že i když to bylo v noci (mohla jsem dávno spát), pečeno bylo s láskou a neměl by o tom nikdo pochybovat :-) Na snídani je nachystán pro pana domácího "domácí dort". To se mu nemůže znelíbit.
Tento dort není cukrářským veledílem, ale je to první krok k vaší dokonalosti na téma, jak upéct svůj první domácí dort. Bez pořádného dortového korpusu se z místa nehnete. Pokud jste se dostali až sem, základ máte v malíku. Nyní se můžete zdokonalovat v náplních a klást jedno dortové patro na druhé, třeba až do samého cukrářského nebe.
Rozhodně se mezi čtenáři najde i ostřílený cukrář, který by svými upečenými dorty mohl náměstí vydláždit, ale jak už to tak bývá, i u něj bylo jednou "poprvé". Pokud je s těmi začínajícími kamarád, utrousí možná nějakou tu dobrou radu. Já někdy příště přidám další dortový materiál, protože ač nepeču ráda, vyhnout se tomu nemohu a ve svém archivu pár parádních receptů mám. Pro muže dort Schwarzwald s nezbytnou kapkou kirsche, pro holky nugátový, pro pohodu čokoládový, na chuť pikantní brusinkový. Možná se tu s nějakým ještě potkáte. Základem všech dokonalých dortů je právě ten jednoduchý korpus. Tak se do něj směle pusťte. Tento se vám jistě povede.
A pokud přeci jenom chcete marmeládu vyměnit za chutný krém, zkuste tento úžasný mandarinkový krém. Je ve stylu snadné přípravy a téměř bezpracný. Dokonalý úspěch zaručen. Mandarinky by se daly snadno vyměnit za ananas, jahody, meruňky či jiné zajímavé ovoce. Za experiment to stojí. Buďte první, kdo to vyzkouší! Já se k tomu ještě nepropracovala, ale určitě ten čas jednou přijde.

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

9 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Bali Bali | Web | 28. března 2008 v 16:12 | Reagovat

no, to je teda hezký! Já se ještě kochám "pštrosem" a tady už je koláč!!

Odcházím si dát řez Raffaello ;-)

2 Šárka Šárka | E-mail | 28. března 2008 v 17:32 | Reagovat

Bali :-)

Vypadá to jako koláč, ale je to nefalšovaný piškotový dortový korpus. Jen jsem byla tentokrát líná skládat patra na sebe a zkoušela jsem si zjednodušenou versi piškotového těsta, kdy není třeba šlehat žloutky a bílky zvlášť. Verse pro líné cukráře, která funguje, se může hodit. Dortíku jsem si dala jenom kousek a zbytek odnesla sousedce (to má za nekontrolovatelný přísun cholesterolu, tedy vajec). Ať si těch kalorií pěkně užije :-)

3 Alena Alena | Web | 28. března 2008 v 17:33 | Reagovat

Dortík k nakousnutí! Určitě také báječně chutná.  Já oříškovou kombinaci s marmeládovou miluji. Šárko, díky za inspiraci k nedělní kávě.

4 Bali Bali | Web | 28. března 2008 v 18:30 | Reagovat

koláč nebo dort; buchta jako buchta ;-)

hlavně, že chutná!

5 Šárka Šárka | E-mail | 28. března 2008 v 19:00 | Reagovat

Alena :-)

jednoduchý dortový korpus jistě zvládáš levou zadní a mohla bys tuto začátečnickou verzi minout bez povšimnutí :-) Díky za zastavení u receptu!

6 Šárka Šárka | E-mail | 28. března 2008 v 19:05 | Reagovat

Bali :-)

Kalorie jako kalorie :-) To je nezvratný fakt!

7 Dv Dv | Web | 28. března 2008 v 19:11 | Reagovat

Teda, ten brusinkový nebo třešňový sem prosím někdy dejte! Jinak právě koukám, co upéci kamarádovi jako dort narozenivý, ejhle, inspirace! Ikdyž mazat budu asi něčím "vznešenějším" než jen marmeládou. Jediné, nad čím si vždy lámu hlavu je fakt, že moje  forma má pohých 20 cm v průměru, ještě z ní žádný dort neutekl, ale znervózňuje mě, že u receptů většinou nic o průměru formy nestojí..

8 Šárka Šárka | E-mail | 28. března 2008 v 19:19 | Reagovat

Dv :-)

Dobrá připomínka !!! Doplňuji o průměr dortové formy = 26 cm. Narozeninový dort musí být vznešenější, to souhlasím, marmeláda není tak noblesní, ale ... na dobré marmeládě (meruňkové s nejméně 70% podílem ovoce a chutné čokoládě se ve slávě koupe Sachrův dort  :-) Doporučuji důvěřovat mandarinkovému krému, na který článek odkazuje. Byla jsem jím nadšená!

Toto bylo jenom cvičení, jak si usnadnit práci s korpusem a použito bylo to, co bylo zrovna po ruce.

9 Vlaďka Vlaďka | E-mail | 28. března 2008 v 20:04 | Reagovat

Svůdný dort, ale na ty brusinky se těším daleko víc, taky se přimlouvám, aby příští verze byla brusinková. Ještě týden budeme pojídat rillettes, k němuž (nimž... co já vím jak je správný český tvar k francouzskému slovu...) jsem se odhodlala po velkém jihočeském mrazákovém masakru. Pak, ač to je neuvěřitelně dobré, dostanou i chlapi chuť na sladké. Jinak, Bali, rillettes má jedničku s hvězdičkou i od kamaráda co nejí sádlo a pokrmy, ve kterých je sádlo vidět. Děkuji za recept, budu chválit kudy budu chodit:)

10 Alena Alena | Web | 28. března 2008 v 20:47 | Reagovat

Šárko,

právě v jednoduchosti je krása. Mám podobný recept na ořechové piškotové těsto.  Bali má pravdu, buchta jako buchta, hlavně že nám šmakuje. :-))

11 mish mish | E-mail | Web | 29. března 2008 v 0:02 | Reagovat

Teda kdyby nebyla půlnoc, jdu se do toho pustit. Původně jsem sem přišla hledat tip na nedělní kachnu a do očí mě praští tohle... Žádný dortový korpus jsem sama nikdy neupekla, ale sázím tu kachnu, že zítra se to změní :-) Děkuju za inspiraci...

12 Šárka Šárka | E-mail | 29. března 2008 v 8:56 | Reagovat

mish :-)

Obojí je zrádné, na kachnu i na dort to chce mít u stolu dobré známé a pěkně je všechny podělit. Nechť se ti to povede :-)

13 Jenoféfa Jenoféfa | E-mail | 29. března 2008 v 12:27 | Reagovat

Rozměry forem doporučuji dobře sledovat, při podcenění se může z nadýchaného prokrojeného dortíku vyvinout placka na řezy nebo roládu (nemluvě o rozdílu přiměřené doby pečení, z vysušené placky roládu neuděláš) nebo naopak z předpokládaného plátu bude "vyběhlík" s propadlým polotekutým vnitřkem. V letech svých pekařských začátků jsem si připravila tabulku s poměry různých forem, které jsem měla v kredenci. Kamarádka, která tuto tabulku nedopatřením objevila, si ťukala na čelo a dodnes jsem subjektem zábavných historek o bláznivé ženské, která na to, aby upekla buchtu, potřebuje Ludolfovo číslo (co dělat, když některé předpisy jsou určeny pro plech a já je potřebuji přizpůsobit kulaté formě pro méně osob).

14 Tea Tea | 29. března 2008 v 13:50 | Reagovat

Matematičko Jenoféfo. Nejsi v tom sama. Já zase peču s krejčovským metrem kolem krku, protože jsem náhodou zjistila, že když odkrojím z 250ti g kostky másla 4cm, tak je to přesně deset deka.:-)) No a mouku "odvážím" hrníčkem....Ale jde to jen u něčeho, váhu také musím občas použít..:-))

15 Jindra Jindra | E-mail | 30. března 2008 v 12:42 | Reagovat

Byl výborný, nezbyl ani kousek a těším se na další kulinářské skvosty.

16 Motýl Motýl | 30. března 2008 v 19:13 | Reagovat

Šárko, brzy určitě vyzkouším, budeme mít v dubnu , květnu, červnu  i v červenci stále nějaké oslavence a tak nejdříve na zkoušku a pak naostro i se zdobením určitě. Mňam......Přeji hezký den a hodně nápadů...... Motýl.

17 Šárka Šárka | E-mail | 31. března 2008 v 11:22 | Reagovat

Jindra :-)

Snad i příští recept dokáže zaujmout a vyvolat pocit, že je potřeba ho reálně vyzkoušet :-) Díky

18 Šárka Šárka | E-mail | 31. března 2008 v 11:23 | Reagovat

Motýl :-)

Tak se takový snadný recept může hodit. Prima den a díky, Šárka

19 Šárka Šárka | E-mail | 31. března 2008 v 17:58 | Reagovat

Jenoféfa / Tea :-)

Ludolfovo číslo, Archimédův zákon se svou vztlakovou silou těles ponořených do kapaliny & Teorii relativity není radno při kuchařských experimentech podceňovat :-)

Vypracovaná tabulka od Jenoféfy a krejčovský metr, co má kolem krku Tea, jsou užitečné praktiky :-) Čmárala jsem si poznámečky na kousky papírků a potom se stalo, že papírky se rozutekly a nebylo kam nahlédnout. Dneska chodím pohodlně nakukovat na svůj blog a snažím se každou novou informaci a poznatek přenášet ještě ve stavu žhavém :-) Ovšem není pravidlem, že se mi to vždy podaří v termínu. Občas i zde někdo poradí a utrousí zpravidla "zlatou radu", která má za úkol posloužit všem tápajícím a nejistým.

20 Lenka Lenka | E-mail | 12. dubna 2008 v 23:46 | Reagovat

Když vidím to nadšení z dortíku, nedá mi to a dám do placu můj nejoblíbenější, tzv. PROVĚŘeNý DORT :

5 vajec

200g krystal. cukru

200g pol. mouky

5 lžic horké vody

1lžíce oleje

1lžička pr.do peč.(nejlepší je Allnatura z DM)

špetka soli

Nachystat předem všechny ingredience pěkně na stůl, dále dvě mísy- jednu větší a jednu menší, větší metlu ruční, el. šlehač a formu cca 26 cm- NESMí se VYMAZáVAT-dejte na dno peč.papír a boky formy potom objedete nožem-dort bude rovný jako když střelí, žádné spadlé boky...

Postup obnáší spoustu slov, ale nenechte se odradit, jde to ráz na ráz:

Začněte šlehat bílky-mísa i šlehací metly el. šlehače nesmí být ani trochu mastné, přidejte šp. soli, až je sníh tuhý, zašlehejte opatrně  1/2 cukru až sesníh leskne...

Potom se vrhněte na žloutky- vyšlehejte je se zbytkem cukru přesně 4 minuty do pěny a potom přidejte teplou vodu-5 lžic a šlehejte ještě min. na nejvyšší výkon...

V mouce promíchněte pr.do peč. a spolu s lžicí oleje přimíchejte polovinu do žloutkové směsi...  a teď už míchejte je RUČNí metlou- přidejte 1/2 sněhu a promíchejte velmi lehce, další sníh přimíchávejte společně s e zbylou moukou...

Vznikne krásné nadýchané těsto, rozetřete ho do dortové formy a pečte cca 45 min. nebo dokud se neleí drobečky na vpíchnutou špejli. Vychladlý můžete prokrojit na 3 díly a promazat libovolným krémem, třeba tím mandarinkovým, já jsem naposledy použila tvarohový a prokládala komp. meruňkami, můj muž nejraději máslový s Lemon curdem -kyselý .....atd.

Složení korpusu se dá taky různě měnit- nahr. část mouky kakaem nebo ořechy.

Je to zvláštní, ale tenhle dort se vždycky povedl na 1, přitom peču dorty od svých snad 15 let a o některých jiných se to říct nedá (ale jedlé byly všechny...)

A abych se nechlubila cizím peřím- recept jsem našla na diskuzi na Livingu

http://forum.living.cz/viewtopic.phpf=151&t=2153152&st=0&sk=t&sd=a

,kam chodím péct, kde byl celý nafocený postup,tuším, že od Marušky, budu se snažit ho sem vložit.

21 Šárka Šárka | E-mail | 13. dubna 2008 v 1:34 | Reagovat

Lenka :-) velké díky !!! ten recept se mi moc líbí a určitě nebudu sama. Lemon curd mám v domácích zásobách a taky ho asi použiji na nějaký ten máslový a svěže citrusový krém. Určitě vyzkouším, dík za inspiraci :-)

22 Lenka Lenka | E-mail | 13. dubna 2008 v 21:27 | Reagovat

Díky za pochvalu, ten Lemon Curd si vařím sama doma podle receptu z čas. Apetit, je to rychlé a moc dobré, většinou ho musím bránit aby něco zbylo do toho krému :)

23 Šárka Šárka | E-mail | 14. dubna 2008 v 10:09 | Reagovat

Lenka :-)

Lemon Curd jsem zakoupila u Marc & Spencer a jsem zvědavá, o kolik bude lepší ten domácí. Taky se na něj chystám :-) Ale v mém případě mám tolik plánů, že mi asi jeden život na všechno stačit nebude a hodně toho neuskutečním. Možná zkusím ten recept z Apetitu, když se na něj pěje chvála :-) Díky!

24 katka katka | E-mail | 16. listopadu 2008 v 11:00 | Reagovat

Ahoj urcite je mocinky dobry skusim ho upect je mi sice 10 let ale to neva je pro moji babicku tak mi drzte palce.

25 Šárka Šárka | E-mail | Web | 16. listopadu 2008 v 12:51 | Reagovat

24 - katka :-)

Tak to tedy budu držet palce! :-) Určitě ho zvládneš naparádit jako v té nejlepší cukrárně a babička bude mít radost.

26 Klára Klára | 21. srpna 2009 v 10:17 | Reagovat

Úžasný korpus s dobrým popisem, děkuji. Právě jsem zvítězila nad svým prvním domácím dortíkem a dmu se pýchou. Díky Šárko, vašim receptům se dá důvěřovat. Zdraví Vás Klára

27 Mirquel Mirquel | 23. srpna 2009 v 8:35 | Reagovat

Zrovna včera jsem četla V Reflexu ve sloupku Milana Tesaře jak se snažil v remosce marně zmáknout tenhle Váš dort :)  

28 Šárka Šárka | Web | 23. srpna 2009 v 11:20 | Reagovat

[27]: Mirquel :-)

Také jsem to četla :-))) Mohu říct jen jediné, že když 2 dělají totéž, není to totéž :-) Pobavila jsem se taky. Když je chlap v kuchyni, je to vždy buď dokonalé nebo roztomilé počínání :-) Ale každá snaha se cení!

29 Šárka Šárka | Web | 23. srpna 2009 v 11:21 | Reagovat

[26]: Klára:

K vítězství gratuluji :-)))

30 Zuzka Zuzka | E-mail | 22. listopadu 2009 v 19:26 | Reagovat

Tak.. ted mi stoji dort u okna, aby vychladl.. musim sice rict, ze mi prasknul, ale i tak voni bajecne... pouzila jsem misto mouky obyc. mouku zitnou a spaldovou, protoze bilou doma nepouzivame, tudiz ma dort trochu jinou barvu.. a stejne tak jsem misto cukru pouzila rostlinku stevii, (takze jsem si castecne udelala vlastni recept :D). Ale i tak dekuju moc za napad;)

31 Petra Petra | 12. ledna 2010 v 21:00 | Reagovat

Ach jo, jsem asi úplné nemehlo. Nedošlehala jsem se k pěně, nevím, jestli má být trouba na oba ohřevy nebo jen na spodní, vůbec nevím, co z ní nakonec vyleze.

32 DolceVita DolceVita | Web | 15. ledna 2010 v 14:35 | Reagovat

[30]: Zuzka:

Gratuluji :-) Hlavně k použití vlastní fantazie, ta hovoří ku prospěchu receptu. Se stevií mám chuť též trochu experimentovat, ale zatím se mi nedostala do ruky. Celozrnnou mouku používám též moc ráda. Kam se dá, tam ji dám, když ji doma mám :-)

33 DolceVita DolceVita | Web | 15. ledna 2010 v 14:38 | Reagovat

[31]: Petra:

Sakra! Třeba to příště vyjde. Pokud jde o troubu, peču na horkovzduch téměř vše a je to vždy dobrá volba. Autentické fotografie každý recept představují tak, jak ve skutečnosti fungoval. Když se to někomu nepovede, mrzí mě to za něj !!! Škoda zmařeného času a surovin, jenže ... vaření není vždy tak jednoduché, ale chce to nevzdávat se. Tento recept na dortový korpus je opravdu snadný, příště se rozhodně povede.

34 KytiNikki KytiNikki | 22. května 2010 v 18:33 | Reagovat

Dneska budeme tenhle dort péct s kamarádkou mému tátovi k svátku, tak se nám snad podaří :). Potom napíšu jak to dopadlo.
PS: děkuji za recept :)

35 DolceVita DolceVita | Web | 23. května 2010 v 8:31 | Reagovat

[34]: KytiNikki :-)

Tak to držím palce, aby byl dortík podařený a tátovi udělal radost.

P.S.
Budu se těšit na zprávu :-)

36 KytiNikki KytiNikki | 23. května 2010 v 15:35 | Reagovat

Dort jsme upekly, místo marmelády jsme daly vanilkový krém a dozdobily jsme to podle vkusu.
Tátovi moc chutnal, jen jsme ho udělaly hodně sladký.
Tady je fotka našeho dortu http://img198.imageshack.us/i/p2105220510.jpg/
Díky za recept :)

37 gemi gemi | E-mail | 8. prosince 2010 v 14:56 | Reagovat

pani Šárko, mohla bych vás poprosit jak mám upéct rovný dort? Vždycky se mě upeče bábovka, tedy vypouklý a to dost. Už jsem zkoušela všechno možné ale výsledek byl pořád tentýž. Díky. G.

38 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 9. prosince 2010 v 0:20 | Reagovat

gemi:

Problém může být v teplotě pečení. Dort je třeba vkládat do pouze mírně vyhřáté trouby na 160 °C a po prvních 20 minutách pečení teplotu můžeme i lehce zvýšit (180°C) Pomalým pečením se bublinky vzduchu v těstě (zejména v bílkovém sněhu) zvolna roztahují, těsto rovnoměrně zvedají a povrch zůstane pěkně rovný. Když se dort vloží do hodně vyhřáté trouby, zapeče se těsto na okrajích kolem formy a nestačí správně vyběhnout. Střed dortu se nám peče volněji, těsto se zvedá a uprostřed dortu se utvoří vypouklá boule.

S pozdravem Šárka ;-)

39 gemi gemi | 9. prosince 2010 v 10:41 | Reagovat

Díky. Zkoušela jsem i to dát do trouby na 150st. a pak na 160 st. horkovzdušnou. a zase bábovka. Bylo to těsto s práškem do pečiva. Možná proto.

40 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 9. prosince 2010 v 19:49 | Reagovat

[39]: gemi:

Možná jo. Zkuste to příště jinak, určitě se povede.

41 Marie Marie | E-mail | 20. května 2011 v 9:37 | Reagovat

To jsem zase naběhla! Bylo mi divný, že v receptu není uveden prášek do pečiva, nicméně jsem tomu věřila. Po půl hodině pečení mám tuhou gumovou placku vysokou asi 3 cm a to jsem postup do puntíku dodržela. Chudák kamarádka, na tomhle dortu si moc nepochutná a drahý suroviny na ozdobu můžu vyhodit... Tenhle recept rozhodně nedoporučuju, radši složitější, ale aby fungoval!!!

42 Radka Radka | 20. května 2011 v 22:33 | Reagovat

Díky moc za recept na tento korpus. Upečeno, natřeno krémem a už si vyfešákovaný dort odpočívá pěkně v lednici a čeká zítra na svůj velký den. Dělala jsem čokoládový krém a řekla bych, že bude lepší než z cukrárny. Děkuji za kuchařskou knížku, dnes dorazila dokud ji nedočtu, nepůjdu spát :o) Už si zakládám stránky, co rozhodně budu muset vyzkoušet a je toho požehnaně. Přeji vám hodně dalších nápadů, které nám dělají radost. S pozdravem Radka Voláková

43 Radka Radka | 20. května 2011 v 23:26 | Reagovat

Pro Marii:

Posílám vám odkaz na přípravu snadného korpusu, ale je dost podobný tomu od Šárky.

http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=12308

Najdete tam rady, díky kterým se vám možná na druhý pokus pečení podaří lépe. Já recept od Šárky doporučit mohu, protože funguje přesně tak, jak ho popsala. Zrovna jsem ho pekla. Radka Voláková

44 Momčila Momčila | 20. května 2011 v 23:33 | Reagovat

Jejda holky, to asi všechny pečeme dort na víkend, že jsme se tu tak v rozhovoru potkaly. Já taky peču korpus bez prášku do pečiva. Vždyť ho tam není vůbec třeba. Můj recept je taky snadný, našla jsem si ho na internetu a jsem s ním spokojená.Tak se s váma podělím o recept na korpus a rolády. Dělám ho stejně jako Šárka z celých vajec.

6 celých vajec šleháme ručním elektrickým šlehačem s 6 vrchovatými lžícemi cukru moučka do velmi husté pěny. Měl by být objem tak 3x věstší. Potom vmícháme prosátou mouku a to 5 lžic polohrubé(hrubé) mouky a 1 lžíci hladké mouky. Těsto dáme na plech vyložený pečícím papírem nebo vymazaný a vysypaný a nebo do jakékoliv vymazané a vysypané dortové formy a pečeme asi tak na 120°C přibližně 30-40 minut. Těsto je velmi jemné. A je to jednoduché - na 1 vejce je 1 lžíce cukru a 1 lžíce mouky.

45 DolceVita DolceVita | Web | 24. května 2011 v 11:56 | Reagovat

[41]: Marie

Zdá se, že byla podceněna fáze správného našlehání vajec. Jinak by dortový korpus musel dopadnout tak, jak je ho vidět na mých fotografiích. Popis je identický s vyfotografovaným výrobkem. Prášek do pečiva není třeba použít. Já tento recept rozhodně musím doporučit, protože se snažím na své stránky prezentovat jen takové recepty, které opravdu fungují, tzn. že jsou mnou předem vyzkoušené. Je mi líto, že se nepovedlo, ale u vaření platí jedna malá pravda. Když 2 dělají totéž, nemusí to být totéž. Neúspěchu je mi líto, ale receptem to není. Na druhou stranu, komu se někdy něco nepovedlo, že? ... sama to znám, ale nikdy se nevzdávám po prvním nezdaru :)

46 DolceVita DolceVita | Web | 24. května 2011 v 11:59 | Reagovat

[42]: Radka:

To mám radost, Radko, tento korpus je opravdu jednoduchý a dá ozdobit tak, jak se komu zlíbí. Mám radost, že se knížka líbí :-)

47 DolceVita DolceVita | Web | 24. května 2011 v 12:27 | Reagovat

[44]: Momčila:

Díky za další rady na dortové téma :-)

48 Zuzana Zuzana | 31. prosince 2011 v 19:15 | Reagovat

Tak tedy pěkně děkuji. Prý 10 minut. Já to dělala 3 hodiny. Protože po upečení placky jsem si řekla, že bych to mohla trochu "vytunit", takže jsem upekla placku druhou, aby to bylo všší, udělala pudinkovo máslový krém, rozdělala meruňkovou zavařeninu, rozválela marcipán... V kuchyni jak po výbuchu.

49 DolceVita DolceVita | Web | 2. ledna 2012 v 2:34 | Reagovat

[48]: Zuzana:

I tak někdy "rychlovky" končí :-) Jakmile nám v kuchyni sedne za krk múza, těžko z ní odejít :-)

Ale sladký výsledek stál za to, ne? :-)))

50 Aewyn Aewyn | 11. ledna 2012 v 0:24 | Reagovat

Páni..recept je to určitě výborný, ale já jsem nejspíš někde udělala chybu. Upekla se mi taková nějaká placka, která se po vytažení z trouby ještě srazila a naslédně jsem ji dokonce místo sundání z pečícího papíru, nalámala na malé kousky:D Asi špatně našlehaná vajíčka..holt to musím zkusit ještě jednou:)

51 DolceVita DolceVita | Web | 12. ledna 2012 v 16:28 | Reagovat

[50]: Aewyn:

Sakra :-) Dobré ušlehání vajec se v případě piškotu nikdy nesmí podcenit. Nevzdávala bych to! :-)

52 fake rolex watches for women fake rolex watches for women | E-mail | Web | 31. října 2012 v 13:15 | Reagovat
53 ball dresses auckland ball dresses auckland | E-mail | Web | 24. listopadu 2012 v 8:13 | Reagovat

<a href="http://www.caredresses.com/">2012 designer mother of the bride</a>

54 Violeta Violeta | E-mail | 25. února 2013 v 15:12 | Reagovat

Jses nejlepsi ! Bozi !
Tvuj recept me kucharsky odpanil :-D
:-*

55 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 26. února 2013 v 13:28 | Reagovat

[54]: Violeta:

Tak toto lze považovat za velmi originální kompliment :-)

56 christian louboutin sale christian louboutin sale | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 5:19 | Reagovat

Q. Why do golfers wear two pairs of pants?
http://www.shoesfloor.com/

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama