Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Velmi přitažlivá panenka

10. března 2008 v 15:43 | Šárka |  Maso
Řeč bude o panence vepřové, pečené rovnou na "starém" talíři. Šťavnatý libový kousek masa, který má opravdu co nabídnout. Aby maso bylo přitažlivé, musíme s ním patřičně naložit. Stačí vtipný recept a přitažlivé sousto je během chvilky na stole. Tak jak to bývá nejčastěji, použijeme to, co doma zbylo. Po domácí pijatice často zbude miska slaných chipsů, crackerů, oříšků a sem tam i nějaká ta nedopitá láhev dobrého vína. Zaměřila jsem se na ty slané dobroty, na které nás tak trochu přešla chuť. Kam s nimi? Rovnou do tohoto receptu! K dobrému výsledku potřebujete ještě pár věcí navíc. Není to nic, co by vám mělo zruinovat kapsu nebo ukrást zbytečně moc času při samotném nakupování. Recept je to nejen přitažlivý, ale taky barvou oslnivý, stojí za to ho vyzkoušet (barevné kouzlo z fotografie se umí přesunout i na jazyk). Nevěříte? Zde je důkaz.
Velmi přitažlivá panenka (aneb vepřová panenka s pikantní krustou)
  • 1 slušně velká vepřová panenka (budete-li ji likvidovat ve dvou, je to akorát)
  • plátky dobré slaniny (panenka se do nich musí celá schovat)
  • miska slaných chipsů (použila jsem paprikové, ale vezměte to, co vám doma zrovna překáží)
  • 1 pěkná čerstvá červená paprika (ideálně kapie)
  • kousek chilli (pro tvrďáky klidně víc)
  • 1 stonek svěží zelené cibulky
  • 1 lžíce dijonské hořčice (když použijete jinou, taky se nic nestane)
  • sůl a pepř
  • snítka rozmarýny (když nebude, na kráse panence neubere)
  • starý porcelánový talíř po babičce (není podmínkou, ale je to vtipný kousek do vaší domácnosti; možná se někde válí na půdě, kde je ho fakt škoda)
Začneme vepřovou panenkou, kterou odblaníme a na grilovací pánvi opečeme ze všech stran. Na grilovací pánev je ideální použít olej ve spreji (ale pokud grilovací pánev nemáte, použijte tu, kterou máte po ruce). Opečeme ze všech stran jen krátce, aby se maso zatáhlo a všechna šťáva se uchovala pěkně uvnitř. Zatím jsme nesolili ani nepepřili. Pokud použijete na výrobu krusty hodně slané chipsy, tak solit nemusíte vůbec. Klidně můžete použít i různé slané oříšky, crackery atd. (zde se fantazii meze nekladou, ale já mám zkušenost s bramborovými paprikovými chipsy a na nich jsem postavila celý tento recept). Chipsy je potřeba nadrtit. Je k tomu ideální malý nožový mixér (i když není vyloučeno, že by to šlo i jinak).
Podrcené chipsy vysypeme do misky a v mixéru rozmělníme celou červenou kapii a kousek chilli papričky. Obě směsky společně promícháme a přidáme lžíci dijónské hořčice.
(drcené slané chipsy s pikantní paprikovou příchutí se na krustu hodí ideálně; v tomto případě není potřeba solit maso)
(na chutnou krustu smícháme rozdrcené chipsy s jednou krásně červenou a rozmixovanou čerstvou paprikou a pro lepší šmak přidáme i kousek chilli)
(aby krusta byla pěkně vláčná, stačí spojit lžící ostré dijonské hořčice; pro pěkný vzhled krusty přidáme nasekanou zelenou nať z mladé cibulky rovnou do tohoto základu; zbytek použijeme na dekorování povrchu krusty; viz obrázek v samém úvodu tohoto článku)
(vše se odehrává na starém porcelánovém talíři po babičce; ten nešikovný starý tlustý talíř se ideálně hodí na pečení i zapékání a snese opravdu pořádné teplo vaší trouby či pece; na takovém talíři vše začne a také skončí - ideálně se na něm servíruje a jídlo tím pádem nemá šanci chladnout, talíř sálá teplem ještě dlouho po vyjmutí z trouby)
Nasekáme zelenou naťovou cibulku a přimícháme ji do základu na chutnou krustu. Ochutnáme, je-li potřeba přisolíme, připepříme a navrstvíme pikantní křupavou krustu na připravené maso. Máme-li starý porcelánový a dostatečně silný talíř, můžeme panenku posadit přímo na něj. Budeme péct ve slanině, tak je potřeba slaninové plátky předem připravit na talíř a panenku posadit právě na tento slaninový základ. Talíř nemusí hrát hlavní roli! Vezměte své oblíbené zapékací nádobí.
Máme-li na mase krustu, slaninové plátky objímají celou panenku, je čas na poslední úpravu před cestou do rozpálené trouby. Snítku rozmarýny posadíme na maso jako zelenou bižuterii a šoupneme do žhavé náruče. Doporučuji 200 °C, tam jsem ponechala rovných 30 minut. Zdá se to hodně, ale vzhledem k hutné krustě bylo potřeba maso prohřát opravdu důkladně. V žádném případě výsledkem nebyl vysušený kus masa, ale báječná šťavnatá vepřová panenka v opečeném slaninovém kabátku. Přitažlivý kus masa (panenka s červeným ruměncem na líčku :-)
(po třiceti minutách v horké troubě panenka svádí k nakousnutí)
S tímto přitažlivým masem se naskytla příležitost otevřít láhev dobrého červeného vína. S masem a vínem si klidně vystačíte. Já jsem se spokojila s čerstvým pečivem a karamelizovanými cibulkami od Marks&Spencer. Určitě něco neméně vhodného doma najdete. Nějakou extra přílohou bych se nezdržovala. Co se spálenou rozmarýnovou větvičkou? Nevyhazovat! V prstech nadrobit rovnou na pečínku do talíře. Toto aromatické koření právě v tomto stavu za to stojí :-)
Vyplývá z toho ponaučení, že nedojedené slané dobroty najdou ještě slušné uplatnění :-) Zbude-li vám občas i něco dobrého vína, pro tyto případy jsou recepty, které se bez vína neobejdou. Neexistuje zbytek, který by se nedal v kuchyni zušlechtit ještě jinak a mnohdy lépe. Já zbytky miluji! Nutí mě přemýšlet, jak s nimi naložit. Experiment v kuchyni je tou největší zábavou a zdrojem ponaučení. Cestou vlastních chyb a omylů se dostaneme nejdál a budeme dělat pokroky. Pokrok je, když každá chyba, kterou uděláme, je nová! Užijte si to v kuchyni třeba s touto panenkou podle mého doporučení :-) Za tento recept ručím. Ručím za to, že když se do toho pustíte, přijdete na něco ještě zajímavějšího.
(takto skromná malá porce vám stačit nebude; kupte si tu největší panenku, kterou potkáte :-)
Co s nedojedenými chipsy a crackery (popřípadě slanými oříšky či mandlemi už vím); co s nedopitým dobrým vínem? S tím si poradit lze hravě: třeba BOURGUIGNON si uvařte.

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Papaja Papaja | E-mail | 10. března 2008 v 16:12 | Reagovat

Neznám pojem "nedopité víno" :-))) Ale Bourguignon je báječný, vařili jsme přesně ten Tvůj.

Tohle vypadá lákavě, panenka je moje oblíbené masíčko. V sobotu jsme zkoušeli tento recept a také se moc povedla.

http://muj.labuznik.com/zaznam_denicku.php?c=3859&l=Papaja

P.

:-)

2 Sklenička Sklenička | E-mail | Web | 10. března 2008 v 16:15 | Reagovat

Krása, krá krá krá !

3 Olivovník Olivovník | Web | 10. března 2008 v 18:13 | Reagovat

Velmi půvabné. :) Už mám vybraný talíř a doufám, že to přežije.

4 Šárka Šárka | E-mail | 10. března 2008 v 19:37 | Reagovat

Olivovník :-)

Pokud je to starý poctivý porcelán, můžeš bez obav šoupnout to žáru :-)

5 Šárka Šárka | E-mail | 10. března 2008 v 19:39 | Reagovat

Sklenička :-)

Kouzlo spočívá v tom, že slaná krusta chce naprosto nutně něčím chutným zapíjet :-)

6 Šárka Šárka | E-mail | 10. března 2008 v 19:40 | Reagovat

Papaja :-)

Vypadá to lákavě a čerstvý špenát na tvých fotografiích jenom září :-)

7 luckydina luckydina | E-mail | 10. března 2008 v 20:50 | Reagovat

nádhera, prostě panenka k nakousnutí, před lety když jsem propadla období italské kuchyně jsem pekla kusy masa a zkoušela různé krusty a náplně. O připečené větvičky bylinek se u nás doma vždy málem popereme.

8 rachad rachad | E-mail | 10. března 2008 v 21:20 | Reagovat

Tak to už přeháníte ne?!!! :-))Kdo to má sakra číst? Já mám jen kulajdu a v troubě experiment s kachnou.

9 Šárka Šárka | E-mail | 10. března 2008 v 23:24 | Reagovat

rachad :-)

Jen kulajdu a kachnu? :-)))

Kulajdu vařím o svátek a kachnu o Posvícení :-) Mé pondělky jsou zasvěceny většinou jen zbytkům od neděle.

10 Šárka Šárka | E-mail | 10. března 2008 v 23:26 | Reagovat

luckydina :-)

Krusta je fantastická součást pečeného masa. Líbí se mi, že je to variabilní záležitost a pokaždé může chutnat trochu jinak. Bez bylinek v kuchyni si to taky neumím představit :-)

11 rachad rachad | E-mail | 11. března 2008 v 8:00 | Reagovat

9: Šárka  - No tak jsem si udělal svátek včera,no:-) Takový věci dělám jen občas. Kulajda byla na objednávku pro mou milovanou polovičku a kachnu jsem potřeboval vyzkoušet. Naštve mě, když se to nepovede napoprvé - zase budeme mít kachnu každý týden dokud to nebude ono - já se znám...:-(

12 mike mike | E-mail | Web | 11. března 2008 v 8:36 | Reagovat

no vypada to uuuuzasne. vdaka za namet, prave premyslam co budeme varit v piatok a toto je silny favorit :).

13 Jindra Jindra | E-mail | 11. března 2008 v 9:08 | Reagovat

To je nádhera, už vím co bude u nás dobrého v sobotu :-)

14 Bali Bali | Web | 11. března 2008 v 13:39 | Reagovat

krása nesmírná!!! A fotky jak ze žurnálu ;-)

15 Alena Alena | Web | 11. března 2008 v 16:41 | Reagovat

Vypadá to móóóc jedle. :-) Určitě to bude delikateska. A fotky... nádhera. Bali má pravdu, jako ze žurnálu.

16 Šárka Šárka | E-mail | 11. března 2008 v 18:00 | Reagovat

11: rachad

Určitě zkušební kachna byla výborná; příště bude vynikající :-)

17 Šárka Šárka | E-mail | 11. března 2008 v 18:02 | Reagovat

12: mike / 13: Jindra

Jednoduchá receptura, která zaručeně splní účel, tzn. nadchne - doporučuji realizaci ve vaší kuchyni :-)

18 Šárka Šárka | E-mail | 11. března 2008 v 18:04 | Reagovat

14: Bali / 15: Alena

Ó díky, milé lichotnice :-) Za to může ta panenka, která se tvářila velmi fotogenicky :-)

19 Bali Bali | Web | 11. března 2008 v 18:21 | Reagovat

ta panenka co to fotila?

20 MIrka MIrka | 12. března 2008 v 13:52 | Reagovat

Šárko, vypadá to nááádherně a ještě navíc se skláním před tvým fotografickým uměním (to kuchařské snad ani netřeba chválit, to je u tebe samozřejmost:) )

Určitě vyzkoušíme, pak hodím komentík, jak se povedlo:)

21 Šárka Šárka | E-mail | 12. března 2008 v 15:49 | Reagovat

Mirka :-)

Díky! Na komentář se budu moc těšit :-) Třeba přijdeš ještě na nějaké zajímavé vylepšení a receptu to jenom prospěje. Toto byla první zkušební verse - závislá na tom, co bylo doma k mání :-)

22 Janina Janina | 14. března 2008 v 12:02 | Reagovat

slovo mňam je neskonale málo......BOŽE :))))

23 Janina Janina | 14. března 2008 v 12:02 | Reagovat

a ještě čas oběda, fňuk, no nic jdu si zalít čínskou polívku.....

24 Šárka Šárka | E-mail | 16. března 2008 v 20:08 | Reagovat

Janina :-) příští recepty budou méně provokativní a skoro dietní, ale trochu receptového gurmánského rozptýlení chystám na někdy příště. Absolvovala jsem labužnický víkend, tak se o dojmy a fotografie rozdělím :-)

25 Bali Bali | Web | 16. března 2008 v 21:02 | Reagovat

i ty jedna dietářko ;-)

26 Šárka Šárka | E-mail | 16. března 2008 v 22:09 | Reagovat

Bali :-)

I dietou může být člověk živ :-) Ovšem nebude to nic veselého :-) Po tomto víkendu musím být na sebe tvrdá!

27 iveta iveta | 10. května 2008 v 11:26 | Reagovat

Tak panenka je v troubě a jsem zvědavá na výsledek. Už na pohled to vypadalo dobře a krásně to voní. Vlastně je to moje premiéra vepřové panenky. :-)

28 Šárka Šárka | E-mail | 10. května 2008 v 17:41 | Reagovat

27 - iveta :-)

Tak to jsem upřímně zvědavá, jak se panenka povedla :-) Rozhodně sázím na to, že to byl velmi vydařený oběd. Panenka nikdy nezklame a s tímto krásným masem se velmi snadno pracuje. Držím palce :-)

29 iveta iveta | 11. května 2008 v 6:11 | Reagovat

Šárko chuťově byla moc dobrá, jen jsem udělala jednu chybu a to že jsme si nevšimla, že jste na talíř dala jakoby 2 řady slaniny. Já dala jen jeden proužek a ve finále jsme se divila, proč se mi ta slanina rozjela. Vynechala jsem chilli, protože to jedli i naši dva malí caparti. Jen budu muset vymyslet versi pro sebe. Nemůžu čerstvou papriku. Včera jsem si sice dala taky kousek, ale prostě mi paprika nedělá dobře. Tak přemýšlím, čím jí nahradit. Zatím mě napadlo jen rajče, ale nevím, jestli by se to s tou slaninou netlouklo. A manžel projevil přání, že bynemuselo být špatné polívat panenku během pečení koňakem. :-)

30 brkerez brkerez | 25. května 2008 v 18:08 | Reagovat

Tak sem dnes zkusil, krustu trochu přiohnil větším množstvím chilli a dijonžské a byla to delikatesa, zařazuju do oblíbených jídel, super ! díky ;)

31 Šárka Šárka | E-mail | 26. května 2008 v 15:21 | Reagovat

29 - iveta :-)

Určitě je dobré recept ušít na svou vlastní chuť a vynechat to, co nemáme rádi. I bez papriky se to obejde, jen ta chuť nebude tak pikantní. Představovala bych si například sušená rajčata naložená v oleji, která by se s křupavkou krustou taky báječně snesla a navíc by vykouzlila ten zářivě červený dojem, který mě osobně oslnil. O chuti ani chvilku nepochybuji. Čerstvá rajčata bych nedávala, neboť v tomto receptu je potřeba vyvarovat se přebytečných tekutin. Šťavnatá rajčata nejsou tím pravým, ale jejich sušená verse naložená v oleji je dokonalá alternativa k použité paprice. Jistě něco extrovního a epesního vymyslíš :-) Manžel ti bude nápomocen se svou "kapkou" koňaku.

32 Šárka Šárka | E-mail | 26. května 2008 v 15:25 | Reagovat

30 - brkerez :-)

Ohnivá krusta je rozhodně chlapská záležitost a na výslednou podmaninou chuť a charisma tohoto pokrmu se dá téměř stoprocentně vsadit :-) Chce to potom něčím ostřejším taky zapít! Jsem ráda, že chutnalo a recept prošel chlapskou kritikou. Díky!

33 Schneiderka Jiří Schneiderka Jiří | E-mail | 3. června 2008 v 17:55 | Reagovat

Úžasný recept, zrovna jsem dojedl skvělou panenku podle Vašeho receptu. Jenom chilli jsem nahradil jelapenos, takže trošku výheň, ale jenom maličko.

   K zapití můžu doporučit Cabernet Moravia pozdní sběr 2006 od Balouna.

Ještě jednou dík za skvělou inspiraci ;-)

34 Šárka Šárka | E-mail | 9. června 2008 v 14:02 | Reagovat

33 - Schneiderka Jiří :-)

Díky za dobré zprávy! jalapeňos to je opravdu trochu výheň, ale proč ne, když to chlapská ústa snesou :-) Víno od Balouna jsem měla čest ochutnat a opravdu mu nebylo co vytknout. Díky za komentář a za vinný tip ;-)

35 radeczech radeczech | 3. července 2008 v 21:29 | Reagovat

Milá Šárko, po delší době jsem zavítal na Vaše stránky a zase kopec inspirace... Shodou okolností jsem dnes obědval vepřovou panenku (na bylinkovém oleji), jaká náhoda;o) Ty fotky jsou opravdu skvostné, v tom musím souhlasit s ostatními a doplňují recept na "blbuvzdorný" manuál. Díky...

36 Šárka Šárka | 4. července 2008 v 1:11 | Reagovat

35 - radeczech :-)

Milá náhoda, že jste se nechal svést panenkou ;o) Po dnešní zkušenosti s nepovedeným restauračním biftekem jsem si na ni taky vzpomněla. Díky za milá slova a budu se těšit zase někdy příště, že zajdete na kus řeči. Díky ...

37 Lucie Lucie | E-mail | 13. prosince 2008 v 14:53 | Reagovat

Šárko, něco tak úžasného jsem dlouho nejedla!! Opravdu vynikající!!

Lucie

38 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 13. prosince 2008 v 22:18 | Reagovat

37 - Lucie :-)

Díky za dokonalou poklonu :-) Ráda vymýšlím funkční recepty a toto je jeden z nich, který prošel mým přísným hodnocením a zabodoval i u nás doma. Jsem moc ráda, že chutnalo. Je fajn, že s tím je tak málo práce. Díky moc Lucie

39 eva eva | 4. dubna 2009 v 10:44 | Reagovat

NJN ale mě se tyhle recepty líbí a šárko ty jsi hloupá že si myslíš opak....<3

40 Gavrila Gavrila | E-mail | Web | 24. října 2011 v 18:11 | Reagovat

Good článek, ale nač stahovat kalhoty, když brod je ještě daleko....:D

41 fake rolex watches fake rolex watches | E-mail | Web | 31. října 2012 v 13:58 | Reagovat
42 baby flower girl dresses baby flower girl dresses | E-mail | Web | 24. listopadu 2012 v 8:45 | Reagovat

A. Because he wasn't very hungry.

43 Eva Eva | 1. prosince 2013 v 12:30 | Reagovat

Tak tyčovým mixérem to nejde děvčata .. brambůrky byly ve vlasech, po lince i na podlaze :D

44 DolceVita, www.Gurmanka.cz DolceVita, www.Gurmanka.cz | E-mail | Web | 7. prosince 2013 v 0:14 | Reagovat

[43]: Eva:

:-))) Doporučuji sekat v zakrytém sekáčku s nožíky na bylinky, např. Šlo by to i nadrtit jinak ;-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama