Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Špagety podle Sylvestera Grahama

6. března 2008 v 11:42 | Šárka |  Těstoviny & Rýže
Hledáte zdravější konkurenci klasickým italským špagetám? Američan Sylvester Graham ji našel za vás. Grahamová mouka dostala jméno podle amerického kazatele Sylvestera Grahama, který bojoval proti prosívání mouky za účelem získání její bílé varianty, která jak známo, má z výživového hlediska nemalá negativa. Grahamová mouka je celozrnná mouka, ve které jsou navíc pomleté otruby (vnější obal zrna). Výrobky z této mouky mají vynikající chuť s lehkým nasládlým tónem. Zdravá špagetová konkurence zaútočila na mou kuchyni a bez boje jsem podlehla. Nesnažila jsem se přetvořit originální italské receptury, ale nechala jsem se inspirovat asijskou kuchyní. Rozhodně vám doporučuji nějaký lehce zdravý grahamový experiment.
Druhou základní surovinou byly Kešu oříšky z fair trade projektu HAND IN HAND. Jsou lehce stravitelné a vynikají obsahem výživných látek. Jejich jedinečná chuť se doplňuje se zdravými těstovinami. Navíc tyto chutné ořechy jsou běžnou součástí asijských receptur. Krátce osmahnuté na palmovém oleji (nejspíš vaše domácnost bude disponovat olivovým; klidně použijte) svou chuť ještě intenzivněji rozvinou.
Samotný recept je velmi jednoduchý. Postačí pár fotografií a každý kuchař začátečník si s tím hravě poradí. Základem jsou těstoviny, které doporučuji uvařit dle uvedeného návodu na obalu. Grahamové se vaří v dostatečném množství vody 6 až 8 minut. Odstředíme vodu a těstoviny uchováme v hrnci pod pokličkou. Můžeme kápnout trochu kvalitního oleje a promíchat.
Pokud použijete kešu ořechy a osmahnete je v pánvi na oleji, tu samou pánev s olejem použijte na osmahnutí ostatních surovin (žampiónů, paprik, pórku). Nejlépe se vám bude pracovat s hlubokým wokem. Když je vše osmahnuté, vyjměte z pánve. Olej plný vůní jsem ještě jednou rozpálila a rychle na něm osmahla ještě horké těstoviny a prohodila je s pár kapkami thajské rybí omáčky (nemáte-li, použijte např. kvalitní sójovou).
Potom už stačí servírovat na nahřátou mísu těstoviny, obložit je osmahnutou zeleninou a přidat kopeček pražených kešu ořechů. Promíchat a servírovat. Kdo má rád jednoduchou asijskou kuchyni, ten to ocení! Kdo netíhne k asijské, může si s těstovinami zahrát na jinou notu a určitě své chuťové buňky pobaví taky.
Co vy a výrobky Fair Trade? Mají u vás dveře otevřené? Nebo je zatím ještě objevujete? Počátky Fair Trade hnutí sahají do období po druhé světové válce. I když největšího úspěchu dosahuje v prodeji káva (na evropském kávovém trhu zaujímá asi 3 %) nabídka výrobků je dosti široká. Čím větší bude poptávka po Fair Trade výrobcích ve vyspělých zemích, tím více producentů se bude moci do Fair Trade programu zapojit. Dejte šanci se svou troškou do mlýna přispět na lepší život dalším výrobcům a jejich rodinám. Vrhněte se do fairového dobrodružství a kvalitu výrobků si vyzkoušejte na vlastní triko ;-) Chyťte za kliku fairtraidového obchůdku a nemusíte přitom ani "triko provětrat" … nestane se nic horšího, než že si něco dobrého koupíte. Vstupte! www.fairove.cz

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 pixy pixy | E-mail | 6. března 2008 v 14:42 | Reagovat

Škoda, že pšenici nemůžu vůbec, grahamové pečivo býval můj favorit, celozrnný rohlík lepší bílého... Ale fair trade dávám přednost. kdykoli mám na výběr. Bohužel toho výběru u nás zatím pořád moc není - i když najít se dá. Třeba při nákupu na biosfera.cz - přinejmenším to kafe je dobré.

2 olu olu | Web | 6. března 2008 v 18:26 | Reagovat

špagety mám víc spojené s italskou než asijskou úpravou, takže tady na mě působitý spíš nudlovitým dojmem (v nejlepším slova smyslu). Věci z fair tradu mám ráda, třeba tu malou čokoládku s kokosem nebo bonbónky...

3 Janina Janina | 6. března 2008 v 18:38 | Reagovat

no ale s čínskýma nudlema by to taky nemuslo obecně být špatné :))

4 pixy pixy | E-mail | 6. března 2008 v 18:42 | Reagovat

[2] Olu > s ohledem na to, že ty špagety se do Itálie dostaly z Číny... ;-)

5 burmajones burmajones | E-mail | 6. března 2008 v 18:44 | Reagovat

tedy nechci být impertinentní,vono to asi zdravý je.... ale ta barva.... celozrnný rohlík sním,ale špagety?už jsem odsud pár receptů zkusil,švédské kuličky třeba,ale tohle teda ne :-)

6 edy edy | E-mail | 6. března 2008 v 20:07 | Reagovat

Mohu všem opravdu doporučit, je to moc chutné. Záleží stejně na úpravě, kombinaci všech surovin atd...a ne na barvě špaget:-)

7 havlikp havlikp | E-mail | Web | 6. března 2008 v 21:26 | Reagovat

sít obchodů Marks&Spencer nabízí poměrně širokou škálu fair-trade produktů. mám odzkoušenou kávu a čaj; a nemohu jinak než vřele doporučit ;-) !

8 Yva Yva | Web | 6. března 2008 v 22:24 | Reagovat

Graham byl zastáncem zdravé výživy a striktně propagoval vegetariánství. I přestože některé jeho zásady byly už za jeho života veřejně zesměšňovány (hlásal například sexuální abstinenci jako prevenci proti epilepsii, souchotinám, bolestem hlavy a dalším nemocem  nebo že kečup a hořčice vedou k šílenství, aj.), další z nich mají uplatnění i v dnešním životě (mezi jinými dostatek spánku, pohyb na čerstvém vzduchu a výroba pečiva z celozrnné pšeničné mouky s otrubami). I dnes je v pekárnách k dostání tzv. Graham chleba, založený na jeho vlastním receptu a v obchodech jsou v prodeji Graham crackers (nasládlé sušenky, které mají v oblibě hlavně děti a ano, jsou to ty sušenky, které se melou jako podklad pro cheesecake). Kdyby ale Graham věděl, že ty se dnes vyrábí s přídavkem bílé mouky, kterou považoval za škodlivou, asi by se otáčel v hrobě.

Šárko, na thajskou rybí omáčku mám mírnou závislost. Já vím, všem "nevoní", ale jídlům dodává takový ten šmrnc, co by tam jinak ve finiši chyběl. Díky!

9 rachad rachad | E-mail | 6. března 2008 v 22:41 | Reagovat

8Yva: Kdyby věděl že já jsem strouhal na cheesecake amaretti :-)

10 Šárka Šárka | E-mail | 6. března 2008 v 23:12 | Reagovat

pixy:

Bohužel nejběžnější potravinové intolerance, kterými jsou alergie na pšenici dokáží život znepříjemnit. Fair trade u mě boduje taky kávou a tradičně vynikající čokoládou :-)

olu:

Podle starých pramenů těstoviny vynalezli Číňané a Marco Polo je transportoval do Itálie :-) Špagety zůstanou pro Itala špagetami (a nejspíš se bude přiklánět k historickým pramenům, že původ těstovin spadá do období antického Říma, neboť o nich psal ve své knize již Apicius). Název je jen slovní hříčka. Kdo chce vidět nudle, nechť si to nenechá vymluvit ;-)

11 Šárka Šárka | E-mail | 6. března 2008 v 23:23 | Reagovat

Janina :-)

Číňan by možná z hrdosti špagety nepozřel a vystačí si s nudlemi :-)

pixy :-)

Jsem taky toho názoru :-) V každém případě všechno jsou to "těstoviny" a vládnou světu (někde v podobě špaget, jinde nudlí). Ovšem jen Italové z nich udělali poezii na talíři, protože vymyslet tolik rozmanitých tvarů a barev, to chce umělecké nadání.

12 Šárka Šárka | E-mail | 6. března 2008 v 23:43 | Reagovat

burmajones :-)

Taky si dovolím být impertinentní: pokud jde o barvu - v bílém Ferrari se sedí hůře než v tom červeném? Rozhodně těstoviny chutnají lépe než na první pohled vypadají. Já bych se toho nebála a většinou se nenechám tak rychle odradit :-) Ale bez grahamových těstovin se dá žít :-)

Řecký lékař Piké vyslovil myšlenku, že člověk by měl jíst to, co jeho tělo potřebuje, ale většinou jí to, co mu chutná. Zdraví si však udrží jenom tehdy, když mu bude chutnat to, co potřebuje ;-)

13 Šárka Šárka | E-mail | 6. března 2008 v 23:46 | Reagovat

havlikp :-)

Marks&Spencer umí labužnické choutky ukojit. Díky za dobrý tip! Já mohu doporučit zavařeninu z karamelizovaných cibulek - naprosto úžasná věc, kterou jsem tam naposledy koupila. Zdravím ;-)

14 Šárka Šárka | E-mail | 6. března 2008 v 23:47 | Reagovat

edy :-))) objevovat skrytá kouzla je ze všeho nejzábavnější. Řekla bych, že to bylo překvapivě dobré ;-)

15 Yva Yva | Web | 6. března 2008 v 23:48 | Reagovat

9 rachad:

Pokud byste splňoval všechny jeho ostatní (mnohdy svérázné až kuriózní) požadavky, možná by Vám odpustil ;o)

16 Yva Yva | Web | 6. března 2008 v 23:50 | Reagovat

12 Šárka:

Krásný citát :o)

17 Šárka Šárka | E-mail | 6. března 2008 v 23:54 | Reagovat

Yva :-)

On to ten chudák Graham myslel dobře. Ještě že se to s těmi sušenkami nemá šanci dozvědět :-) Pošlapané ideály bolí dvojnásob. Thajská rybí omáčka je zázračný elixír, ale nechtěla bych vidět její výrobu :-) Asi by mě ta hromada nakvašených ančoviček neodradila, protože znám všechna pozitiva této pikantní omáčky, která opravdu umí vykouzlit ty nejdůležitější závěrečné chuťové tóny všude tam, kam svým charakterem patří. Když ji používám, tak vlastně již nesolím.

18 Šárka Šárka | E-mail | 6. března 2008 v 23:59 | Reagovat

16 Yva :-)

Krásný leč skoro neproveditelný :-)

19 Yva Yva | Web | 7. března 2008 v 0:10 | Reagovat

Bohužel. Chutná pokušení číhají na každém rohu.

20 jednorožec jednorožec | 7. března 2008 v 0:32 | Reagovat

*bojoval proti prosývání mouky*

na sýtu, až se boje nasitil, sičák.  :-))

Graham bread je záludný. Někdy obsahuje celá tvrdá zrna skrytá ve střídce. Jeden si spokojeně pošmakovává, čte si v Pravidlech českého pravopisu či jiné poutavé knížce, když v tom "Au!" Zubaři z toho musí mít radost.

Paní Šárko, vyjímka potvrzuje pravidlo. Moc rád vařím a peku dle vašich inspirativních receptů; tentokrát to ale asi bude návštěva nejbližší místní Fish&Chips smažírny. Taky musí být z něčeho živi...

21 sigrid sigrid | E-mail | 7. března 2008 v 1:29 | Reagovat

Kdyby nebylo těch úžasných fotek, možná bych se i připojila k pochybujícím Tomášům, ale takhle není o čem diskutovat. Jen co je někde uvidím, vyzkouším.

K chvále MS se připojuji a můžu moc doporučit také fair-trade marmeládu z červených pomerančů. Na ranní toastík je moc dobrá. Protože jsem velký ctitel dobrého černého čaje s mlékem (a je mi jedno, že ty zelené jsou zdravější) jsem tam častým hostem. Jejich čaje nejsou možná lahůdkové, ale jsou to velmi dobré čaje na každodenní spotřebu za naprosto bezkonkurenční ceny.

22 Šárka Šárka | E-mail | 7. března 2008 v 7:50 | Reagovat

jednorožec :-)))

To byl nějaký grahamovský šotek - ta tvrdá zrna dělají své a dramaticky se odrazila i gramaticky :-)

Občas musí dostat šanci zdravá strava (odkaz na komentář č. 12) Příště budu vařit něco inspirativnějšího a "tělozničujícího"  :-)

23 Šárka Šárka | E-mail | 7. března 2008 v 8:02 | Reagovat

sigrid :-)

Zde je názorný příklad, jak vizuelní vjem rozhoduje o tom, zda dostaneme odvahu ochutnat :-) Občas mám chuť na totálně zdravou stravu a tak se nebráním ani tofu a jiným (pro mnohé nepoživatelným) potravinám. V tomto případě to nebyla večeře za trest :-) Je důležité nenechat se utáhnout na každou vařenou nudli, bylo mi jasné, že recept není z těch, před kterými se musí padnout na kolena :-)

MS a marmelády jsou samostatná kategorie, kterou taky nenechávám bez povšimnutí. Čaj nezavrhuji, ale v mém případě ho vytěsňuje láska ke kávě, tak čajové dýchánky pořádám jenom dost sporadicky, což je škoda! Mám slušnou zásobu sypaných čajů, ale některých jsem na chuť zatím nepřišla (ty s přídavkem zázvoru se teprve učím ocenit :-) Černý čaj na mě působí nejpřirozeněji.

24 Papaja Papaja | E-mail | 7. března 2008 v 9:09 | Reagovat

Ahoj Šárko,

o programu a výrobcích Fair Trade jsem poprvé slyšela loni v létě na kurzu angličtiny. U nás v obchodech se ale tyto věci moc nevidí. Pokud bych na ně narazila, neváhala bych.

Co se týká tmavých špaget - jsou vynikající! Nikdo nemůže čekat, že budou chutnat stejně jako světlé. Měli jsme je někdy v lednu - asi s nějakou "rajdou" a parmazánem. Připadá mi, že nějak lépe kloužou do krku :-))) Trochu mi připomínají japonské nudle Soba.

PS: V Itálii bylo moc krásně a nákup se docela vydařil. V penzionu i na svahu jsme měli možnost ochutnat, že italská kuchyně je úúúžasná. :-)))

P.

25 Shira313 Shira313 | E-mail | 7. března 2008 v 9:53 | Reagovat

Občas nás niečo odrádza výzorom, ale pod povrchom sa schováva cenný obsah :o)

Čo sa týka Fair-Trade produktov, u nás majú zelenú, hlavne veci, ktoré sa nedajú dopestovať v tejto zemepisnej šírke (zatiaľ): čokoláda (tá je neporovnateľná s bežnou na varenie!), káva, čaje a pravidelne zásobujem mlsný jazyk mojej polovičky rôznymi druhmi arašidového masla a orieškovými delikatesami.

Cena je vyššia, ale dobrý pocit na nezaplatenie :o)

Želala by som si, aby boli do produkcie Fair-Trade zapojení aj naši producenti, ktorí výrábaju super veci ale v malom množstve. Často sa k ich výrobkom nevieme dostať a oni sa nevedia dostať do obchodnej siete.

26 Lásková Lásková | 7. března 2008 v 9:58 | Reagovat

Dobrý den,

zjistila jsem, že Fair Trade má i webové stránky a e-shop (www.fairove.cz), několik věcí jsem vyzkoušela - rýži, těstoviny, kávu, čokoládu - a v objevování dalších lahůdek hodlám pokračovat... vřele doporučuji.

27 Hivrys Hivrys | 7. března 2008 v 10:07 | Reagovat

to jednorožec - a což si takhle ještě zamést před vlastním prahem?

28 Šárka Šárka | E-mail | 7. března 2008 v 11:02 | Reagovat

Papaja :-)

Vítej doma! O Fair Trade výrobcích toho již bylo napsáno hodně. Je fajn, že je bereme na vědomí :-) Japonské nudle Soba to opravdu připomíná. Mám dojem, že celozrnná mouka a produkty z ní mají prostě lepší šmak než z mouky bílé.

P.S.

Budu se těšit, že o Itálii napíšeš něco zajímavého na Labu :-)

29 Šárka Šárka | E-mail | 7. března 2008 v 11:09 | Reagovat

Shira313 :-)

Hezky napsáno: cena je vyšší, ale pocit k nezaplacení :-) Taky to tak beru.

Osobně se snažím podporovat lokální zdroje (od souseda med a vejce od sousedky, ryby z místního rybářství a maso z farmy, zelenina a ovoce ze zahrady - to všechno je de facto můj nejbližší supermarket :-) Praktikovat se to dá jenom v případě, že to jde! Ne každý má tu možnost, ale na druhou stanu ne každý má tu vůli.

30 Šárka Šárka | E-mail | 7. března 2008 v 11:13 | Reagovat

Lásková :-)

Je to pohodlný nákup rovnou z domu :-) Ráda a často to praktikuji a člověk se na některé zajímavé produkty doslova těší. Na co bychom tu poštu měli, když místo dopisů si píšeme emaily?

Hodlám v tom taky pokračovat ;-)

31 Šárka Šárka | E-mail | 7. března 2008 v 11:15 | Reagovat

Hivrys :-)

Beru to od jednorožce jako upozornění :-) Kdo z nás chybu neudělá? Je to otázka soustředění, budu ho muset zlepšit.

32 Jana Jana | E-mail | 7. března 2008 v 11:47 | Reagovat

Grahamové těstoviny jsem jedla poprvé někdy koncem 80. let coby studentka, a od té doby se jim čas od času pokouším přijít na chuť. Marně. Stejný problém mám i s pohankou, ze sójovými výrobky (ale uvařená sója mi moc chutná), a tak to "zdravé" doháním u zeleniny a ovoce. Je to zvláštní, ale moje chuťové pohárky tyto chutě prostě nejsou schopny ocenit. A tak se utěšuju, že jíst něco, co mi nechutná, je vlastně hodně nezdravé.

33 jednorožec jednorožec | 7. března 2008 v 13:29 | Reagovat

Re: 31

Jsem rád, že paní Šárka moji poznámku vzala sportovně. Určitě jí též potěšil příjezd Hivryse na bílém koni. :-)

Re: 27

Česky, na malé a krátké vyjímky, nekomunikuji už 39 let. Milerád zametu, vážně. "Pošmakovává", "peku", nebo obojí?

34 Žofa Žofa | 7. března 2008 v 14:01 | Reagovat

On měl asi Hivrys na mysli spíš tu vyjímku. Nemravná mnemotechnická pomůcka: nejdřív dlouhý tvrdý, potom krátký měkký. Takže vÝjImka! Pošmakovává je roztomilý, peku sice archaický, ale správný tvar.

35 jednorožec jednorožec | 7. března 2008 v 18:45 | Reagovat

Žofo, mnohé díky!

To jsem vážně nevěděl. Třeba jsem zrovna měl spalničky, když se to ve škole probíralo, nebo nám zapomněli sdělit tu výbornou mnemotechnickou berličku. Nemravnost bych si určitě pamatoval, natolik se znám!

36 Sklenička Sklenička | E-mail | 7. března 2008 v 22:33 | Reagovat

20, 34 - vyjímka. Paní učitelka Karlová nás učila "vyjímka," tehdy to tak bylo správně. Nevím, jestli pak následovalo přechodné období, vím, že dnes je správně "výjimka," ale dopřávám si ten luxus a na protest proti novým pořádkům a překotně se měnícímu světu píšu postaru vyjímka. Skleničková má praxi s korekturami, tak mi to opravuje, já si to vracím zpátky k tomu tvaru, který nás učila paní učitelka Karlová. (Tehdy ještě nemravnosti nepomáhaly ;-)

37 jednorožec jednorožec | 8. března 2008 v 0:56 | Reagovat

Skleničko,  "Slovník spisovné češtiny pro školu a veřejnost" vydaný v roce 1978 dává za pravdu Žofě.

Budu-li priste na pochybach, prepnu na psani bez diakritickych znamenek a bude vymalovano.

38 Vlaďka Vlaďka | E-mail | 8. března 2008 v 12:49 | Reagovat

Špagety vypadají krásně, načasování ideální, mezi mými včerejšími úlovky ze Salimy jsou i soba nudle:) Tak už se těším. Rybí omáčku sice zrovna nemám, ale než se k tomu dostanu, ještě ji i stihnu koupit. Teď mi v lednici konečně čeká ta čekanka, kterou plánuju už dva měsíce.

39 Šárka Šárka | E-mail | 10. března 2008 v 9:58 | Reagovat

Jana :-)

Co mi nechutná, tomu se vyhýbám jako čert kříži :-) Naprosto chápu!

40 Šárka Šárka | E-mail | 10. března 2008 v 10:01 | Reagovat

Vlaďka :-)

Rybí omáčku doporučuji, je to taková zázračná ingredience se zajímavou barvou chuti. Její chuť se nedá ničím nahradit. Chutná úplně jinak sama o sobě a poté v jídle samotném. Soba nudle jsou chuťově hodně podobné :-)

41 olu olu | Web | 10. března 2008 v 17:11 | Reagovat

děkuji, že jste mi připomněli, jak to s těma nudlama a špagetama je :-)

celozrnné těstoviny jsem si dřív kupovávala, ale vzhledem k tomu,že sáček bio vrtulí vyjde o dost dráž než bílé semolinové těstoviny, teď už si je dořávám jen velmi zřídka. Rozhodně chutnají úplně jinak než obyč a občas jsem při přípravě nevychytala tu správnou dobu mezi nedovařené a rozvařené :-) naposledy jsem od kamarádky dostala totální šílenost - těstoviny z rýžové a kukuřičné mouky. Měly i po uvaření nádherně sluníčkovou barvu a příjemně kukuřičnou chuť ;-)

42 Šárka Šárka | E-mail | 10. března 2008 v 19:33 | Reagovat

olu :-)

Rýžová a kukuřičná mouka je téměř pro polovinu světa běžnou surovinou, tak bych se jí nebála. Chce to vyzkoušet a pak se rozhodnout, zda přibrat do svého jídelního repertoáru či nikoli :-)

43 Janča Janča | 12. března 2008 v 9:19 | Reagovat

Zajímavá diskuze k članečku:

Lenka Požárová: Píšu kuchařky k sežrání

http://ona.idnes.cz/je-jim-pres-tricet-a-jsou-stale-svobodni-proc-f3l-/diskuse.asp?iddiskuse=A070628_183247_ona_ony_ves

44 Šárka Šárka | E-mail | 12. března 2008 v 15:42 | Reagovat

Janča :-)

Díky, kouknu na to :-) Kuchařka k sežrání :-))) Tak nějak by to mělo fungovat!

45 DědaLebeda DědaLebeda | E-mail | Web | 22. března 2008 v 0:06 | Reagovat

Krásné Velikonoce :

pro Šárku vodu odraženou

NÉ TEPLOU - NÉ STUDENOU

Všechno NEJ  a hodně zdraví

D.Lebeda se zase staví.

---(:-§O)))

46 Šárka Šárka | E-mail | 23. března 2008 v 10:19 | Reagovat

DědaLebeda :-)))

To je krásná velikonoční "polévačka" :-) Tak krásně a ve verších to nesvedu, ale dědu Lebedu tu zase ráda uvidím. Prima Velikonoce!

47 Motýl Motýl | 24. března 2008 v 13:53 | Reagovat

Jsem tady dneska poprvé a zírám co je tady dobrot. Určitě si brzo přijdu pro inspiraci na naše příchozí rodinné oslavy. Ale nejen kvůli oslavám, ale kvůli tomu velkému výběru pamlsků a nápadů. Přeji krásný den.. Motýl.

48 Šárka Šárka | E-mail | 24. března 2008 v 15:07 | Reagovat

Motýl :-)

Bude mi ctí, když zase přiletíš. Přeji lehký přelet nad dnešním dnem na křídlech motýlích. Šárka

49 Tereza Tereza | Web | 27. března 2008 v 19:54 | Reagovat

Krásn stránky,smekám.A špagetky miluji.

50 Šárka Šárka | E-mail | 27. března 2008 v 21:00 | Reagovat

Tereza :-) tvým stránkám přeji hodně inspirace a výdrž. Díky :-)

51 amanda amanda | Web | 4. listopadu 2009 v 23:33 | Reagovat

hneds em dostalal chut

52 Martin Martin | E-mail | Web | 6. září 2010 v 16:50 | Reagovat

Sice opožděně, děkuji umístění odkazu na www.fairove.cz. Je fajn vědět, že máme fanoušky, kteří nás z vlastní vůle propagují ;)

Fairtrade těstoviny existují a není problém je začít dovážet. Neděláme to ale ze dvou důvodů:
a/ prodejní cena - nepředpokládám, že by si někdo koupil balíček špaget za sto korun.
b/ chuť - všechny produkty, které uvádíme na trh, nejprve testujeme. Fairtrade těstoviny jsou takové "rustikální". Nevím, jestli je to právě pro dobro věci. Za danou cenu by člověk očekával luxusnější pochoutku.

Síla Fairtrade je spíš v koření, omáčkách, čokoládě, kávě, atd. Do těstovin máme třeba výborná sušená rajčata z Palestiny.

53 DolceVita DolceVita | Web | 11. září 2010 v 17:37 | Reagovat

[52]: Martin:

Rádo se stalo :-)

Fairtrade produkty registroji již pár let a moc jim fandím a nakupuji je. Rustikální výraz jídla je báječný v tom, že přírodní původ se v něm nedá popřít. Za tu naturální autentičnost se holt musí něco připlatit :-) Ať se daří!

54 allure wedding gowns allure wedding gowns | E-mail | Web | 31. října 2012 v 12:28 | Reagovat

You certainly deserve a round of applause for your post and more specifically, your blog in general. Very high quality material.
http://www.felldress.org/

55 lavender bridesmaid dress lavender bridesmaid dress | E-mail | Web | 31. října 2012 v 13:32 | Reagovat

Q. What do you call a surgeon with eight arms?
http://www.threedress.com/

56 white ball gowns white ball gowns | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 5:30 | Reagovat

A. Three clothes-pins held up two shirts!
http://www.caredresses.org/cocktail-dresses.html

57 mother of the groom dresses mother of the groom dresses | E-mail | Web | 2. května 2013 v 8:47 | Reagovat

Q. Why did the one-handed man cross the road?
http://www.spelldress.net/bridesmaid-dresses.html

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama