Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Rohlíky nejen na neděli

7. března 2008 v 11:44 | Šárka |  Sladká kuchyně
Rohlíky nemusí být vždy sypané mákem a solí, ale naprosto vždy musí mít jedno společné. Ostré dva růžky a být pěkně zamotané. Nedělní rohlíky mají být ještě teplé, třeba sladké, ale vždy v doprovodu voňavé ranní kávy. Když jsou servírované z lásky, tak rovnou do postele. I když neděle by měla být blízko "sladkému nicnedělání", s těmito rohlíky to musíte porušit. Jsou totiž domácí. Šálek horké ranní kávy je skoro podmínkou :-)
Nedělní sladké rohlíky
  • 11 lžic vlažného mléka
  • 1 vanilkový cukr
  • 60 g droždí
  • 500 g polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • 250 g másla (nebo tuku na pečení)
  • špetka soli
Zpracujeme těsto a rozdělíme ho na 6 bochánků. Přikláním se k moderní variantě, kdy droždí rozdrobíme do těsta. Necháme odpočinout v lednici (půl hodiny stačí). Z každého bochánku vyválíme placku o velikosti talíře a rozkrájíme na osminy. Rohlíky naplníme tvarohem, mákem, povidly, zavařeninou, čokoládovou nuttelou, ořechy nebo jen skořicí a zavineme od širší strany ke špičce. Ohneme rohy a rohlíky přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Na plechu pomažeme rozšlehaným vajíčkem, necháme ještě chvilku nakynout na teplém místě a dáme do předehřáté trouby upéct. Při teplotě 180 °C pečeme 40 minut. Když se pěkně nafouknou a zezlátnou, je čas je z trouby přendat na velký talíř, pocukrovat a servírovat k nedělní snídani.
Růžový květ bramboříku uprostřed talíře vypovídá o tom, že takové rohlíky se dají připravit i z těsta bramborového a v tomto případě jim maková náplň sluší zrovna tak dobře, jako voňavá švestková povidla. Recept na bramborové sladké dobroty třeba zase někdy příště. Zatím mě baví nedělní rána právě s tímto křehkým a voňavým rohatým pečivem. Tento způsob neděle jen tak neomrzí.
Pokud někomu chybí rady, jak správně připravit kvásek, najde je ZDE!. Starší kuchařské recepty doporučují zadělávat kynuté těsto s kváskem, tzn. s droždím rozmíchaným ve vlažném mléce. Modernější kuchařské postupy na kvásku netrvají a doporučují přidávat droždí přímo do mouky. Výše uvedený odkaz vám zodpoví naprosto všechny otázky.
Napadlo vás někdy, proč má rohlík dva rohy? Tak jako vše, má i rohlík své malé zákulisní tajemství. Rohlík by mohl být označován symbolem záchrany Vídně. Jeden vídeňský pekař našel v době tureckého obležení Vídně tajné materiály Turků na dobytí města. Zburcoval včas obyvatelstvo k obraně a tak město zachránil před nepřítelem. Za svůj hrdinský čin mohl žádat libovolnou odměnu. Požádal o privilegium péci pečivo ve tvaru "tureckého" půlměsíce - rohlíky.

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Eva Eva | 7. března 2008 v 11:58 | Reagovat

Aha, takže pro ty natvrdlejší jako já, nejdřív uděláme kvásek, pak těsto nakynout a pak teprve rozdělit na bochánky. Protože znám i těsto, kam se sice droždí přidává, ale těsto se kynout nenechává.

2 Eva Eva | 7. března 2008 v 11:59 | Reagovat

Chybí tam za první větou "?". Protože to je sím můj dotaz, ne konstatování :-)

3 Šárka Šárka | E-mail | 7. března 2008 v 12:11 | Reagovat

Eva :-)

Přikláním se k moderní variantě, kdy droždí rozdrobíme do těsta. Ovšem tradičním způsobem připravit kvásek taky nebude chyba. O kvásku a droždí všeobecně je připojen zajímavý odkaz, který doporučuji přečíst :-) Většinou je to tak, že s kynutým těstem se nechá zdržovat pouze ten, kdo opravdu peče rád :-)

4 Vladěna Vladěna | E-mail | 7. března 2008 v 12:13 | Reagovat

Dobrý den, dovoluji si položit impertinentní otázku: těsto na tyto rohlíky zaděláváte s kváskem nebo bez?

Určitě brzy vyzkouším, zrovna přemýšlím, co bych tak uhnětla, neb mám nový robot :). Hezký víkend.

5 Šárka Šárka | E-mail | 7. března 2008 v 12:24 | Reagovat

Vladěna :-)

Zkoušela jsem droždí do těsta rozdrobit, fungovalo to. Jinak klasický způsob velí, rozdělejte kvásek tradičním způsobem :-) Koukněte na ty doporučované odkazy. Je tam i způsob, jak na droždí, když zaděláváte v robotu. Hezký víkend a dobrou zábavu (i mimo kuchyni :-)

6 rachad rachad | E-mail | 7. března 2008 v 20:52 | Reagovat

:-)) Mám dotaz! Mám si na ty rohlíky udělat kvásek? ;-) Moc hezké...

7 Sklenička Sklenička | E-mail | 7. března 2008 v 22:20 | Reagovat

Zírám a sliním...

8 sigrid sigrid | E-mail | 8. března 2008 v 10:18 | Reagovat

Zítra je neděle, že bych rodinu trochu rozmazlovala :-)? Mám jen jeden dotaz, nějak mi to z receptu nevyplynulo. Těsto se zadělá (to už je jedno, jestli s kváskem nebo bez) a dá se na půl hodiny do lednice. Tzn., že kynutí na teple odpadá? Zadělám, dám do lednice, vyndám a rovnou tvaruju rohlíky? Chápu to správně?

Moc děkuji za recept i za odpověď, Šárko.

9 šárka šárka | E-mail | 8. března 2008 v 12:12 | Reagovat

sigrid :-)

recept se mi zdál taky trochu podivný a chtěla jsem mu přijít na kloub. Když se těsto vyndá z lednice, připravíme rohlíky s náplní a potom necháme na teple (již na plechu) trochu vykynout. Máslové těsto s droždím má kynoucí proces trochu líný, těsto svůj objem moc nezvětší, ale po upečení je vše OK. Jak říkám, tímto receptem jsem si nadrobila mnoho otázek ;-) Prima víkend a báječnou nedělní snídani ... at už je jakákoli :-)

10 šárka šárka | E-mail | 8. března 2008 v 12:14 | Reagovat

rachad :-)

sklenička :-)

rohlíkama jsem si nadrobila, ale co jsem si nadrobila, to jsem si taky snědla ;-)

11 Jana Jana | E-mail | 8. března 2008 v 12:36 | Reagovat

Dobrý den Šárko, rohlíčky vypadají moc krásně a lákavě. A také se zdá, že při troše cviku a zkušenosti by s jejich upečením neměl být problém. Budu si tento recept pamatovat a někdy vyzkouším. Jenom mě trošku zarazilo, že přidání droždí rovnou do mouky je považováno za moderní variantu postupu. Moje babička tak dělala kynuté těsto běžně (vánočky, záviny, koláče). Asi si tak usnadňovala práci. Přeji hezký víkend.

12 sigrid sigrid | E-mail | 9. března 2008 v 1:24 | Reagovat

Moc děkuju za odpověď, Šárko. Rohlíky jsou v troubě a vypdají moc pěkně (ono je to světýlko vždycky tak hezky přibarví ). Zítra, vlastně už dnes, mi tu všichni všechno nadrobí a sní. A já to po nich vyluxuju :-). Dobrou noc

13 mari mari | 9. března 2008 v 8:33 | Reagovat

Sigrid - klobouk dolů - o půl druhé v noci péct rodině rohlíčky k snídani !! Ještě, že to nečte nikdo z té mojí - určitě by chtěli taky:-)))

Jinak doufám, že se Ti povedly !

14 janka janka | E-mail | 9. března 2008 v 9:13 | Reagovat

Ahoj Šárko, já jsem sice pochopila jak je to s droždím, ale zajímalo by mě to vajíčko. To se vrazí do těsta, nebo je to na potření? Takže bychom potřebovali vajíčka 2? Nechci být hnidopich, promiň, jenom nevím...  Jinak Ti děkuji za všechny dobré recepty a nápady, vždy velmi netrpělivě čekám na novinky od Tebe. Hezkou neděli všem.

15 sigrid sigrid | E-mail | 9. března 2008 v 10:15 | Reagovat

Mari, rohlíčky byly jedna báseň, můžu fakt každému doporučit. Už po nich právě zbylo jen to nadrobeno. A neber to jako výraz mojí přehnané mateřské lásky. Pro mě je mnohem přirozenější jim to upéct ve dvě než v sedm ráno :-D.

16 Pavla Pavla | E-mail | 9. března 2008 v 18:33 | Reagovat

MIla Sarkko,

Tvoji webovou stranku mi ted priposlala ma sestra - stranka prisla otevrena na rohlickach - urcite upecu. Jsem v USA a nase Ceske dobre pecivo mi tu opravdu chybi!!! Dekuji

17 Šárka Šárka | E-mail | 10. března 2008 v 10:23 | Reagovat

Jana :-)

Co se dnes označuje za moderní variantu zpravidla pochází z trochu pozapomenutých historických pramenů, které časem trochu vyschnou a potom se zase rozproudí a inspirují :-) Platí to v módě i kuchyni.

18 Šárka Šárka | E-mail | 10. března 2008 v 10:25 | Reagovat

sigrid :-)

To jsou přímo obětní rohlíčky, když se pečou v tuto časnou ranní hodinu :-) Dobrý lék na nespavost je kouzlení v kuchyni. Taky si to tak někdy naplánuji :-)

19 Šárka Šárka | E-mail | 10. března 2008 v 10:27 | Reagovat

mari :-)

To je důkaz té nevyšší náklonnosti ke všem členům rodiny :-)

20 Šárka Šárka | E-mail | 10. března 2008 v 10:32 | Reagovat

janka :-)

To je dobře, že jsi hnidopich :-))) TAK TEDY S PRAVDOU VEN :-) Přesně takto je recept popsán v kalendáři na letošní rok jednou dámou (dobrou herečkou, možná i dobrou kuchařkou, ale popis receptu je totálně zavádějící a v žádném případě si s ním neporadí nikdo méně zkušený). Z vlastní zkušenosti vím, že jsem se nějaký čas kynutému těstu vyhýbala. Původně byl celý pracovní postup popsán pouze 4mi větami. Zajímalo mě, zda je to vůbec uskutečnitelné. Ještě víc jsem byla zvědavá, jak si s takovým receptem poradí ten, kdo se do pečení pustí. Správně říkáš, že vejce tam jsou přeci 2 !!! Autorka zapomněla spočítat :-) Je to názorný příklad toho, jak by recept vypadat neměl!

Díky janko :-) Taky jsem nad tím kroutila hlavou a byl to takový test, kolik otázek se v komentářích objeví.

21 Šárka Šárka | E-mail | 10. března 2008 v 10:36 | Reagovat

Pavla :-)

Tak tě vítám mezi námi všemi, kterým dobré jídlo není lhostejné a najdeme si čas (i když ho nikdo z nás nemáme) na občasné domácí vaření a potom přijdeme na kus řeči :-) Doufám, že se zde nebudeš nudit - doporučuji nakouknout ještě na další mnou doporučené výborné adresy, kde se o gastronomii dozvíš úplně vše :-) Měj se hezky, zdraví Šárka *

22 Olivovník Olivovník | Web | 10. března 2008 v 18:17 | Reagovat

Šárko, šlo by to s instantním droždím?

23 Šárka Šárka | E-mail | 10. března 2008 v 19:35 | Reagovat

Olivovník :-)

Určitě ano. Až mě zase popadne chuť motat rohlíky, vyzkouším :-)

24 Pavla Pavla | E-mail | 12. března 2008 v 5:50 | Reagovat

Ahoj Sarko,

Tak se mi  v nedeli povedly skvele rohlicky! Nenaskla jsem cerstve drozdi tak jsem pouzila susene, zadelala jsem si kvasek v teplem mlece a slo to taky. Vune Cech se nesla po cele ctvrti - musela jsem dat ochutnat par sousedum a diky tobe jsem slavna:-)!!! Jeste jednou diky a preji prijemny den. Pa.

25 Šárka Šárka | E-mail | 12. března 2008 v 15:40 | Reagovat

Pavla :-)

Gratuluji k výkonu :-) Recept není tentokrát moc srozumitelný a poradí si jenom zkušenější kuchař či kuchařka. Ta sláva ti patří právem :-)

26 Naďa Naďa | E-mail | 4. dubna 2008 v 16:15 | Reagovat

dobrý den, chtěla jsem poděkovat za dobrý recept, rohlíčky už dělám podruhé, jen bych měla malou připomínku pro méně zkušené,tuk nerozpouštět, jak je pro obecně kynuté těsto zvykem,já jej poloztuhlý strouhám na hrubém struhadle, těsto se dobře zpracovává.

27 Šárka Šárka | E-mail | 4. dubna 2008 v 20:06 | Reagovat

Naďa :-)

Děkuji za "zlaté rady"! Méně zkušení pekaři ocení každou dobrou radu, protože sladká kuchyně je přeci jenom trochu těžší disciplína než se na první pohled zdá. Díky za vyzkoušení :-)

28 Jana Jana | 18. dubna 2008 v 19:12 | Reagovat

Šárko, chtěla bych se zeptat, co znamená "ohneme rohy". Myslela jsem, že se tím myslí vytvarování pečiva do tvaru C, a taky jsem to tak poprvé udělala. Ale ty Tvoje rohlíčky na obrázku jsou rovné a esteticky mnohem hezčí než ty moje. Takže jsi ty rohy nějak vmáčkla dovnitř?

29 Šárka Šárka | E-mail | 19. dubna 2008 v 11:33 | Reagovat

28 - Jano, na těch fotografiích to je nejspíš optický klam, protože jsem fotila tak trochu z boku a potom se ty rohlíkové rohy zdají mnohem hezčí než ve skutečnosti jsou :-)

30 Jana Jana | 24. dubna 2008 v 2:09 | Reagovat

Estetickou otázku jsem vyřešila takto: Místo na osm trojúhelníčků jsem těsto krájela na šest. Rohlíky nebyly tak titěrné, lépe se balily a neutikala z nich náplň. Holt nejsem tak šikovná, abych dělala malinké. :)

31 Šárka Šárka | E-mail | 24. dubna 2008 v 11:48 | Reagovat

Jana :-) Větší rohlík má rozhodně své velké půvaby :-)

32 Janinna Janinna | 3. září 2008 v 11:57 | Reagovat

tenhle recept dělám s mamkou už dlouho a jsou to fakt moc dobrý rohlíčky

33 Šárka Šárka | E-mail | 3. září 2008 v 13:41 | Reagovat

32 - Janinna :-)

Jedná se skutečně o starou recepturu, kterou jsem objevila v domácím archivu jedné staré milé dámy, která peče asi ty nejlepší koláče a nadívané rohlíky na světě :-) Mám radost, že mamka má stejnou recepturu!

34 Šárka Šárka | E-mail | 3. září 2008 v 13:41 | Reagovat

32 - Janinna :-)

Jedná se skutečně o starou recepturu, kterou jsem objevila v domácím archivu jedné staré milé dámy, která peče asi ty nejlepší koláče a nadívané rohlíky na světě :-) Mám radost, že mamka má stejnou recepturu!

35 ptacicek ptacicek | 22. srpna 2009 v 21:28 | Reagovat

Dobrý den paní Šárko. Váš recept je naprosto úžasný!!Jsem v Německu kousek od Hamburku a včera večer jsem měla "pečící náladu",tak jsem se do nich pustila. Plnila jsme je naším domácím povidlím z Čech, pudnikem, skořičí s cukrem a byly úžasné!!! Dneska jsme je povídali u Severního moře - bohužel bez kávy, ale přesto to bylo fajn. Děkuji a těším se na další skvělé recepty

36 Šárka Šárka | Web | 23. srpna 2009 v 11:28 | Reagovat

[35]: ptacicek:

Dobrý den,
jsem moc ráda, že recept zafungoval a opatřil trochu příjemna a pohody :-) Ve sklenici s domácím povidlím z Čech bylo určitě i hodně pěkných vzpomínek na domov a na ty, kteří je s láskou chystali :-) Mějte se tam kousek od Hamburku moc krásně a díky za váš čas, který se zhmotnil v tomto komentáři. Krásnou neděli a pozdrav k tomu posílá Šárka ;-)

37 modest wedding gowns modest wedding gowns | E-mail | Web | 31. října 2012 v 13:47 | Reagovat
38 fake audemars piguet automatic watches fake audemars piguet automatic watches | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 5:42 | Reagovat

Q. When do you stop at green and go at red?
http://www.latewatches.com/rolex-gmt-master-ii.html

39 mahoe mahoe | Web | 15. ledna 2016 v 17:12 | Reagovat

nebankovní půjčka z prahy doporučená :-x

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama