Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Pštrosí vejce

27. března 2008 v 14:13 | Šárka |  Maso
Jak vykouzlit ze slepičího vejce rovnou pštrosí, to najdete v tomto receptu. Vzpomněla jsem si na tento recept ze dvou důvodů. Možná koledníci neodnesli všechna navařená vejce a vy nevíte co s nimi. Druhý důvod nemá za úkol likvidovat přebytky, ale připomenout si dámu, která se díky vejcím proslavila. Betty MacDonaldová a její prvotina Vejce a já. Kniha, která umí navodit pocit pohody a přemíru úsměvů, kdykoli ji vezmeme do ruky. Tato vtipná dáma by právě slavila sté narozeniny (1908-1958). Když narozeniny s Betty, tak stylově! Vejce na stole nesmí chybět.
(Ač jsou domácí vejce na mém stole naprostou samozřejmostí, tak k pošetilosti mít vlastní slepičí farmu jsem se milou Betty strhnout nedala, i když nátlak na mou osobu vyvíjen byl, statečně jsem odolala a na slepice se chodím koukat přes sousedčin plot :-)
Pštrosí vejce
Název tohoto jídla mě fascinoval už v dětství. Nejdřív jsem měla zvláštní pocit, že jím opravdu pštrosí vejce. Nikdy mi nebylo jasné, kde se vlastně pštrosí vejce v naší domácnosti berou? Každé kouzlo pomine, tak jsem i já přišla na to, že jsou to jen obyčejná vejce slepičí, pěkně zabalená v mletém mase. Později jsem se s tímto jídlem setkala pod názvem skotská vejce a s chutí jsem si na nich pochutnala (nejspíš to bylo ve školní jídelně). Dávné vzpomínky vyprchaly a na tuto dobrotu jsem si vzpomněla díky přebytku velikonočních vařených vajec a dílem kvůli jarní oblevě mého mrazáku (co honem s kilem mletého masa?). Recept nenabízí nic nového pod sluncem, ale možná i vás tohle jídlo vrátí zpátky do dětství nebo dostanete po letech zase chuť vytáhnout ze své knihovny úsměvnou knihu od Betty.
  • 1 kg mletého masa
  • 1 vejce syrové
  • mladá jarní cibulka i s natí
  • 1 větší cibule
  • lžíce hořčice
  • špetka majoránky
  • drcená chilli paprička
  • malá naběračka vody
  • malá naběračka smetany
  • hrst strouhanky
  • sůl a pepř
  • vařená vejce
Do 1 kg masa se zabalí asi tak 8 až 9 vajec. Použila jsem poměrně velký skleněný pekáč, ale tam se mi jich vešlo tak akorát 6. Velikost každého pštrosího vejce je srovnatelná s tenisovým míčkem.
Mleté maso je nejlépe použít směs hovězího a vepřového. Zaděláme si masovou směs podle zvyklostí. Na pštrosí vejce jsem dělala jemnější versi bez česneku. Vařila jsem pro "dospěláky", tak špetka chilli pro chuťový půvab tam našla své místo.
Stačí osolit, opepřit, okyselit lžící hořčice, spojit jedním syrovým vejcem a osvěžit nasekanou mladou cibulkou i s natí. Důležité je těsto dobře spojit, aby kolem vajec pevně drželo a nerozpadlo se při pečení. Na to je dobrá přidaná malá naběračka vody a smetany do masa. Maso tekutinu nasaje a je to znát na jeho textuře, která se stane velmi soudržná a tvárná. V každém případě je potřeba trochu zahustit strouhankou a masovou směs propracovat pěkně v rukách. Nejlépe poválet a poházet na pracovní desce. Potom v dlani rozmáčknout dostatečně velkou masovou placku. Doprostřed posadit vařené vejce a v dlani ukoulet pštrosí vejce. Oválet ve strouhance a můžeme sázet do připraveného pekáče jedno pštrosí vejce za druhým. Do pekáče je dobré rozkrájet jednu syrovou cibuli na kolečka a na cibulovou výstelku maso posadit. Máme záruku, že se nám nepřichytne a masové koule zůstanou i po upečení neporušené. Potom stačí podlít malým množstvím vody a zasunout do horké trouby. 45 minut ve 190°C bude dostačující doba pečení. K samotnému pečení chci říct, že není potřeba nikterak podlévat ani pečící nádobu přikrývat. Vypeče se chutná šťava, kterou můžete nechat ladem (bude to dietnější) nebo závěrem přelévat své porce rozkrojených pštrosích vajec, protože tak vypadají nejpůvabněji.
Mezitím stihnete připravit třeba jarní salát s nějakým tím čerstvým lupením (rukolou a listovým salátem, cukrovou kukuřicí, strouhaným ementálem a nepostradatelným oblíbeným dresinkem). Potom stačí uvařit brambory a je komplet hotovo.
Obyčejné vařené brambory s máslem a natí z cibulky dokáží nadchnout nejedno labužnické srdce i oko. Stačí jenom bylinková sůl a nese se na prostřený stůl. Dokonalé požitky bývají často velmi prachobyčejné.
Kdo dá před jídlem přednost potravě ducha, tak zde je jeden citát od Betty MacDonaldové:
Život, blahobyt a štěstí každého z nás a těch, jejichž životy s našimi souvisí, jsou závislé na tom, jak známe pravidla hry daleko složitější a obtížnější než jsou šachy.
Dobrou chuť! Pokud vás recept navnadil, tak případná nesnědená velikonoční vejce si zaslouží nějaký dobrý způsob, jak se s nimi rozloučit. Nabízím jednu možnost, jak s nimi rozumně zatočit :-) Snězte je!
Máte-li chuť na mleté maso bez vajec, pár dalších nápadů se na mých stránkách najde. Usnadním hledání a přidám recept na domácí sekanou pečeni nebo švédské masové kuličky. Než vyndáte svou oblíbenou kuchařskou knihu z poličky, můžete si vzít rychlou inspiraci přímo zde.

Jarní sezóna přeje nové svěží zelenině a zelenému lupení, ale v neposlední řadě též vejcím, která získávají s jarním obdobím na chuti. Samozřejmě mám na mysli ty domácí. Kdyby někdo opravdu nevěděl co s nimi, v knize "Vejce a já" od Betty MacDonaldové najde inspirace tolik, že nebude vědět, kam v kuchyni dřív skočit. Všiml si toho i Pan Kolíček :-)
Betty MacDonaldová se narodila v Colaradu v městečku Boulder 26. 3. 1908 a zemřela padesátiletá (7. 2. 1958) v Seattlu ve státě Washington. Kromě románu Vejce a já vydala ještě tři další autobiografická vyprávění, česky pod názvem Co život dal a vzal, která si stejnou bezprostřední upřímností a vtipem získala velkou čtenářskou oblibu. Je to kniha, ke které se budete neustále vracet. Ale to vám říkat nemusím, protože mnohým z vás v knihovně rozhodně nechybí :-) Jsou knihy které nestárnou. Prvním vydáním v roce 1945 si získala srdce všech čtenářů a daří se jí to i dnes. Z obyčejných věcí dokázala učinit cosi výjimečného. Díky knize a tomuto receptu jsem se vrátila zase trochu zpátky do dětství :-) Přemýšlím marně, kdo za to může? Betty, vejce, slepice nebo pštros?

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Lásková Lásková | 27. března 2008 v 15:13 | Reagovat

Dobrý den,

nevím jak to děláte, ale opět jste mi kápla do noty! Jednak pokud jde o vejce resp. jejich spotřebování po svátcích, tak i pokud jde o paní MacDonaldovou. Její knížky patří mezi těch několik, kterých se nevzdám a vzala bych si je  na opuštěný ostrov. Jinak vajíček mi zbylo "neúrekom", část se snědla s koprovkou, část padla do vajíčkového salátu, ale ta Vaše kombinace je pro ty mé masožravce jako dělaná.

Díky za tip:-))

2 Olivovník Olivovník | Web | 27. března 2008 v 15:53 | Reagovat

Jé, tak na to už se těším! :)

3 Papaja Papaja | Web | 27. března 2008 v 15:59 | Reagovat

Krása!

Já o Velikonocích (pokud jsme doma) vařím křepelčí vajíčka. Ráda se na ně dívám v osení (které tentokrát nahradila řeřicha). Tahle malinká vajčíka mám nejraději do aspiku-také už se chystám...

P.

:-)

4 Papaja Papaja | Web | 27. března 2008 v 16:00 | Reagovat
5 Mme Verdurin Mme Verdurin | E-mail | 27. března 2008 v 16:01 | Reagovat

Jediny "problem" Betty McD byl jeji zcela otevreny a nezastreny rasismus vuci Indianum - puvodnim obyvatelum jejiho milovaneho Severozapadu. Jeji knihy jsou jinak i po letech velmi zabavne cteni, ale tech par pasazi venovanych odpornym, spinavym, alkoholem pachnoucim Indianum - jimz bili osadnici "nastesti" tuto krasnou zemi ukradli - cloveka i bez politivky korektni prupravy trochu zarazi.

6 Šárka Šárka | E-mail | 27. března 2008 v 20:31 | Reagovat

Lásková :-)

Z problému "co s vejci?" jsem se přesunula k příjemnému. Vzpomínka na starý recept a starou dobrou knihu dokáže vyjasnit náladu. Vůně čerstvého kopru mě vždy přivede k myšlence uvařit koprovku. Tu bylinku nenechám bez povšimnutí. Víc než s vařeným hovězím mám raději versi s vařenými vejci. Máme stejný vkus :-) Díky za komentář ke knize i receptu.

7 sigrid sigrid | E-mail | 27. března 2008 v 20:32 | Reagovat

Bohužel tyhle knížky mého mládí mi v knihovně chybí. Někdo si je půjčil a cestu zpátky už nenašly...

Nejhorší na tom je, že dokonce vím kdo a stejně s tím nic nenadělám. Ani nevím, jestli se ještě dají koupit, měla jsem je v ruce, ale ten nový překlad mě moc nenadchnul.

Co se Indiánů dotejče, jestli si to dobře pamatuji, Betty McDonaldová mluví o nepoměru svých idealistických představ a skutečnosti. Ona ta doba, kdy je kniha psaná, byla méně politicky korektní, ale tak nějak pravdivější. Mezi námi děvčaty, 90% Indiánů holduje alkoholu, leč hygieně podstatně méně :-).

Ta skotská vejce mi připomněla jinou historku z Vejce a já. Betty dělá smažené koule a chce je plnit šlehaným kondenzovaným mlékem, jenomže koule už jsou plné tuku ze smažení. A končí památnou větou: "A jestli to nevíte, šlehané kondenzované mléko chutná jako spálená guma." Vzpomenu si na to pokaždé, když mi někdo vnucuje do kávy nebo čaje kondenzované mléko ;-).

Šárko, promiň. Je to dlouhé a OT, omlouvám se.

8 Šárka Šárka | E-mail | 27. března 2008 v 20:34 | Reagovat

Olivovník :-)

Já zase na tu čokoládu s olivovým olejem. Charisma olivového oleje se jistě velmi pozitivně promítne do chuti čokoládové polevy na nějakém parádním dortu. Zrovna jsem upekla piškotový korpus (bohužel bez čokolády). Mám v plánu maliny a bílou čokoládu. Je to pokus, jsem zvědavá na výsledek :-) Korpus vypadá báječně, tak ho doufám následně nezkazím :-)

9 Šárka Šárka | E-mail | 27. března 2008 v 20:41 | Reagovat

Papaja :-)

Křepelčí vajíčka jsou noblesní surovina a sem tam si s nimi něco připravím. Nejčastěji s dobrým kouskem lososa na titěrné chlebíčky nebo bliny je posadím. Kdyby moje sousedka chovala křepelky, nevěděla bych co s nimi :-) Pořád řeším problém, co s těmi slepičími. Výživu sousedčiných slepic jsem zahrnula do svého domácího rozpočtu a nebohá žena má pocit, že musím každé ráno mít alespoň ošatku čerstvé snůšky. Připadám si jak ta Betty McD :-) Ještě že máme doma tolik návštěv. Nedělní snídaně s pánví smažených vajec uprostřed stolu se stala rutinou :-)

10 Šárka Šárka | E-mail | 27. března 2008 v 20:42 | Reagovat

Papaja :-)

Ještě k tomu loupání - když vaří chlap, tak si u toho prostě umí i hrát. V tom jsou nedostižní. Mé loupání vajec vypadá poněkud nudně, ale nakonec se i já dopracuji ke stejnému výsledku :-)))

11 Šárka Šárka | E-mail | 27. března 2008 v 20:45 | Reagovat

Mme Verdurin :-)

Svědčí to o tom, že nic není dokonalé. Těžko posoudit tu její aversi, kterou si neodpustila ani v tak zábavné knize. Za tuto její upřímnost ji mnozí soudí.

12 Šárka Šárka | E-mail | 27. března 2008 v 20:51 | Reagovat

sigrid :-)

Nevracet půjčené knihy je odporné! Samozřejmě mám tak trochu podobnou historku a stal se ze mě lakomec :-) Některé knihy prostě nehodlám dát z ruky, mám k nim osobní vztah. Historka s Betty a kondenzovaným mlékem se mi tak jasně nevybavuje, ale mám tu knihu zase po letech na nočním stolku, tak se k tomu pročtu. Pro jistotu si kondenzovaným mlékem kávu nekazím :-)

13 kolíček kolíček | Web | 27. března 2008 v 22:20 | Reagovat

Holt máme každý nějakou aversi, já třeba, než bych roztloukal vlašský ořechy (i když je jinak miluju), tak raději loupu mandle :o) jinak moc díky za připomenutí tohoto báječnýho receptu, asi jste mi dala tip na nedělní oběd :o) A k těm zanáškám od sousedky - úplně vám závidím, já bych mohl mít vejce tak leda od kanára z protějšího balkonu! (jenže ho, potvoru, nevypouštějí:o)

14 Alena Alena | Web | 27. března 2008 v 23:06 | Reagovat

Kombinace koření a jarní cibulky v mletém mase je určitě velmi chutná. Mleté maso máme rádi, takže Šárko díky za inspiraci. :-)

15 Yva Yva | Web | 28. března 2008 v 0:45 | Reagovat

Šárko, díky za připomenutí té zábavné knížky. Při nejbližší příležitosti ji vyprostím z nánosu prachu a (nejméně po čtvrté) přečtu. Ta Bettina (z dnešního hlediska rasistická) upřímnost se musí brát s rezervou stejně jako filmy pro pamětníky, kde bílí herci nosili načerněné obličeje. I ty se dnes stále hrají, jen se na ně díváme z jiného úhlu. A ani nepamatuji, kdy naposledy jsem měla Scottish Eggs! :o)

16 rachad rachad | E-mail | 28. března 2008 v 6:50 | Reagovat

Achjo, to je taková krása! Hned cítím nutkavou potřebu jít a koupit někde pěknej kus masíka na mletí. Časem snad dojde na jednu velmi speciální specialitu z mletého - kibbeh. Je to vlastně něco podobného, jen si uprostřed tenkého smaženého masového kabátku hoví dušené jehněčí s piniemi. Ale ty tvoje obrázky a povídání...Člověk má hned chuť praštit s prací a jet vařit někam na venkov :-) p.s. moje maminka tvrdí že jsem jedinej mužskej kterýho zná, kterej přečet celou Betty. Kdykoliv se sejdem opakujeme si naše oblíbené "hlášky" Třeba kdykoliv jde taťka šlechtit stromky, mrkneme na sebe a hlásíme: Samí vlci, samí vlci...:-)

17 Mánek Mánek | E-mail | Web | 28. března 2008 v 7:17 | Reagovat

Hezká knížka, hezký recept i hezké povídání. O knížku jsem taky kdysi kdesi přišel, ale receptík v hlavě zůstal. Takže aspoň něco. :-D

18 Šárka Šárka | E-mail | 28. března 2008 v 12:36 | Reagovat

Kolíček :-)

Kanár z protějšího balkonu jistě zpívá po ránu lepší písničku než kohout ze sousedního dvorku :-)

-----------------------------------------------------------------

Alena :-)

Na jaře mě láká všechno zelené a kam můžu, tam to přidám :-) Nejraději mám medvědí česnek, ale ten mi v blízkosti neroste, což je škoda. Do mletého masa či do paštiky je to naprosto božský dar.

-----------------------------------------------------------------

Yva :-)

Otočit se do minulosti, najdeme toho mnoho, s čím se dnes nemůžeme ztotožnit. Betty jsem to odpustila a utkvělo mi v hlavě víc z jejího humoru a všech těch prostých věcí okolo. Scottish Eggs není žádná exotická receptura a docela by mě zajímal její původ. Tipuji to na malou záhadu, která se dá připodobnit záhadě kolem španělských ptáčků a francouzských brambor :-)

19 Šárka Šárka | E-mail | 28. března 2008 v 12:47 | Reagovat

rachad :-)

Kibbeh mahshiyeh (Syrský nadívaný smažený kibbeh) !!! Dočetla jsem se o tomto receptu velkou zajímavost. Ženy při jeho přípravě riskovaly svou pověst dokonalých manželek - pokrm je opředem doslova mystickými taji. Prý se žena nemohla vdát, dokud nevěděla, jak se vaří kibbeh :-) Výhodné jsou dlouhé prsty a ženy takto vybavené se považovaly za šťastné :-)))

Tak to se tedy za tento recept přimlouvám :-) Musíš nás ho naučit !!! Kolegiálně se přimlouvám za ty neprovdané ;-)

P.S.

Ještě že tyhle mýty neplatí u nás tak doslova a můžeme se klidně vdát bez talentu udělat domácí svíčkovou s knedlíkem :-)

20 Šárka Šárka | E-mail | 28. března 2008 v 12:49 | Reagovat

Mánek :-) na hezkém receptu si člověk hezky pochutná, ztracené knihy je ovšem škoda!

21 Mlsná Mlsná | E-mail | 28. března 2008 v 13:28 | Reagovat

Jak příjemné překvapení -netušila jsem, že se setkám s receptem na "scotch egg" na českém serveru. V UK je to populární snack a jeho mini verze je nedílnou součástí talířů s jednohubkami. Mimochodem, o Skotech se vtipkuje, že tepelná úprava jakéhokoli skotského pokrmu spočívá v obalení ve strouhance a následném fritování (ve  Skotsku mají nadprůměrný výskyt obezity a kardiovaskulárních chorob). Legendární je fritovaná tyčinka Mars, přestože ji prodávají v místním fish&chips, nikdy jsem se neodvážila tuto "lahůdku" pozřít. P.S. Ta ilustrační fotografie se slepicí a kuřátky je dokonalá.

22 Šárka Šárka | E-mail | 28. března 2008 v 13:35 | Reagovat

Mlsná :-)

Nevýhodou všech na pohled dokonalých a lákavých receptur je jejich vysoká kalorická hodnota :-( Recept má za úkol potěšit oko, osvěžit pamět, ... a kdo nemá těchto nehmatatelných požitků dost, může se chopit realizace :-) Zpravidla to dělám tak, že když vařím, nechybí u našeho stolu nějaký ten host navíc. Zmenší se tím výčitky spojené s konzumací a hlavně jsem ráda, když nic nezbude. Jak už to tak bývá, kdo vaří, ztratí cestou ke stolu chuť a potom si toho výsledného díla moc neužije.

Fritovaná tyčinka Mars = gastronomická perverse :-)

23 rachad rachad | E-mail | 28. března 2008 v 13:57 | Reagovat

19: To už dneska neplatí . To by byla populační sebevražda :-)) Nejsem v nich mistr ale co vím a umím, dám rád k lepšímu...Na to by se dal udělat jeden vééélikáánský kurz!

24 Jitka Jitka | E-mail | 28. března 2008 v 13:59 | Reagovat

Paní Šárko, tak jste mě potěšila a to nejenom jednou, ale dvakrát. Vzpomínka na knihy Betty McDonaldové je živá a skotská vejce , alias pštrosí našla několikrát místo na našem stole. Recept je takřka stejný, až na to, že v případě skotských vajec se používá klobásková směs. Váš recept je zdravější, ančto ten co vlastním já se smaží v hlubokém oleji. Prý tradičně se k nim podává nějaká omáčka.

Klobou dolů, máte opravdu pěkné a poučné stránky, které si odedneška nanechám ujít ;o)

25 Šárka Šárka | E-mail | 28. března 2008 v 14:14 | Reagovat

23: rachad :-)

Sem s ním !!!! :-) Už se těším, až sním první ručně a zručně uválený kibbeh. To není vůbec špatný nápad, co tě napad!

26 Šárka Šárka | E-mail | 28. března 2008 v 14:23 | Reagovat

Jitka :-)

Snažila jsem se zlikvidovat nějaké nadbytečné kalorie právě samotnou přípravou, tak jsem pekla v troubě, ale od pohledu jídlo vypadá "pěkně vypečeně". Tradiční omáčka by byla jistě báječný doprovod, ale zase malý kalorický nárůst k tomu. Zvolila jsem pro tento případ brambory, ale to přidané chutné máslo jim nepřidalo jen na kráse, ale bohužel zase na té nemilé kalorické hodnotě.

Kulatá masová dobrota, snědená u kulatého stolu, servírovaná na kulatém talíři, podávaná v kruhu rodinném, to je recept na domácí pohodu a rodinnou soudržnost. Kruh je sám o sobě velmi pozitivním symbolem a všechny kulaté tvary položené na talíř mají úspěch zaručen ;o) Zdravím a budu se těšit zase někdy příště na kus řeči u prostřeného stolu s jinou dobrotou. Snad i zdravější :-)

27 Bali Bali | Web | 28. března 2008 v 15:04 | Reagovat

dala bych si i obyčejný karboš ;-)

Mleté maso mám moc ráda, "pštrosy" vypadají nádherně a už jsem je neměla x let :-(

Aspoň, že tu Betty mam na poličce nad postelí.

28 burmajones burmajones | E-mail | 28. března 2008 v 15:17 | Reagovat

hele dotaz: proč v tom není to bramboro jako ve švédských kuličkách?

a proč píšete slovo verse se s? to je nějaká nová móda psát verse,averse a perverse?

29 Šárka Šárka | E-mail | 28. března 2008 v 15:33 | Reagovat

burmajones :-)

hele odpověď: nějak se mi to plete ještě s tou švýcarskou němčinou, ale nahlédla jsou do nových pravidel českého pravopisu a jsou tam povoleny oba výrazy verze/verse :-)

hele dotaz: proč se píše burmajones s malým? :-)

K receptu na mleté maso bych řekla asi tolik, že toto je jemnější verse (pardon verze :-) a tak stačí smetana a zelená cibulka na dobrý šmak. Do švédských masových kuliček přidávám brambory proto, že se tam dávají též slané ančovičky a brambory jim umějí parádně srazit ten slaný hřebínek. Navíc se to těsto s vařenými brambory moc dobře v ruce modeluje.

Nic není v receptech dáno, vše je jen doporučeno. Svou cestu si musí kuchařský mistr vybrat vždycky sám. A stále platí, že když dva dělají totéž, není to totéž ;-)

30 evča evča | 28. března 2008 v 16:10 | Reagovat

Díky za inspiraci do kuchyně a ještě jednou díky za připomenutí Betty McDonald. Mám její knížky a občas se k nim vracím, když potřebuji "nabít", její humor je mi blízký a  kritiku původních obyvatel chápu tak, že měla prostě takovou zkušenost.  

:-)

PS: Ten, kdo nevyzkoušel  sekanou podle Vašeho receptu dělá velkou chybu!

31 Šárka Šárka | E-mail | 28. března 2008 v 17:40 | Reagovat

evča :-)

Díky za milý komentář, za vzpomínku na veselou Betty a za důvěru v recept na sekanou :-) Tak zase někdy příště na brzkou shledanou!

32 burmajones burmajones | E-mail | 29. března 2008 v 16:56 | Reagovat

šárko,burmajones se píše s malým,protože jsem to tak před drahně lety začal na nějakém chatu používat a už mi to zůstalo :-)

(mimochodem,je to podle Burmy Jonese z knížky Spolčení hlupců)

za ty brambory díky,mně to fakt zachutnalo,včetně té ančovičky

33 rvhp rvhp | E-mail | Web | 29. března 2008 v 19:18 | Reagovat

Tolik povyku pro nic. Obyčejná vajíčka obalená mletým masem. To je toho.

Ale může mi někdo vysvětlit, proč jsem při dnešním nákupu přidal do košíčku vejce (sousedka má jen psa) a mleté? Zřejmě je v článku obsažena nějaká podprahová informace:-)

34 Šárka Šárka | E-mail | 29. března 2008 v 23:24 | Reagovat

burmajones :-)

Já vím! to bylo jenom malé pošťouchnutí :-) S těmi bramborami jsme na stejné lodi / na tu kombinaci nedám dopustit, jen stále zkouším něco nového a ke starým a osvědčeným receptům se stěží dostávám zpátky :-)

35 Šárka Šárka | E-mail | 29. března 2008 v 23:27 | Reagovat

rvhp :-)

To je to NIC, co se často nedá přehlédnout :-) U mě podprahové bezvýznamné informace taky dokáží ovlivnit situaci :-)

36 Tea Tea | 30. března 2008 v 14:07 | Reagovat

Šárko, díky, mám přerovnanou knihovnu, zase všechno najdu, a to díky Tobě a panu Kolíčkovi -viz komentář tam :-))

37 Šárka Šárka | E-mail | 30. března 2008 v 19:30 | Reagovat

Tea :-)

Potřebovala bych se taky stěhovat, abych konečně knihovnu přetřídila tak, aby se v ní všechno během chvilky našlo :-)

38 yannka yannka | 16. května 2008 v 21:46 | Reagovat

Milá paní Šárko,

před pár dny jsem narazila na Váš blog a od té doby nevycházím z úžasu - a obdivu.  Z Vašich receptů cítím dokonalou kombinaci lásky k dobrému jídlu a kvalitním ingrediencím a na druhé straně rozumného přístupu k faktu, že prostě žijeme v ČR a ne v Itálii, a že z toho že tu některé ingredience nejsou není třeba se zbláznit a improvizující kuchaře lynčovat (kterýžto přístup čiší z některých nejmenovaných foodblogů:), ale naopak české suroviny využít - viz např. Vaše petrželkové pesto.

Narůstající pocit, že asi budete moje krevní skupina, se pak změnil v jistotu ve chvíli, kdy jste tu připomněla Betty, mou milovanou a nenapodobitelnou autorku. Hrozně moc - a určitě nejen za sebe - děkuju za čas, který tomuhle všemu očividně musíte věnovat, a za to, že se s námi obětavě dělíte o neocenitelné rady. Děkuju a stávám se Vaší pravidelnou a na každý nový příspěvek se těšící čtenářkou.

39 Šárka Šárka | 17. května 2008 v 11:34 | Reagovat

38 - Milá yannko,

děkuji za krásný kompliment a jsem ráda, že jste přesně pochopila můj cíl. Mám ráda všechna chutná jídla, bez ohledu na jejich původ, ale přeci jenom se snažím upotřebit všechny suroviny, které máme na dosah ruky v naší zemičce české. Je to nejlepší způsob, jak si česká kuchyně zachová svou tvář a staročeská kuchyně bude v našich moderních kuchyních mládnout. Nesnažím se obejít Itálii ani Francii, protože tyto dvě kuchyně daly evropského vaření skutečný základ. Myslím si však, že mnoho českých jídel stojí za to, abychom je nezatracovali a dali jim nový věhlas :-) I z obyčejných surovin se dá navařit neobyčejně dobře. Díky za tak pozitivní slova a vítám vás na mém blogu a ve velmi dobré společnosti těch, kteří mě sem chodí navštěvovat :-)

40 skaz skaz | E-mail | 21. června 2008 v 0:04 | Reagovat

Mám dotaz - možná mimo mísu:) - jsou ještě jiní ptáci,mimo slepice,kteří snáší vejce pravidelně,bez ohledu na páření,kohouta a pod ?

41 Šárka Šárka | E-mail | 21. června 2008 v 10:56 | Reagovat

skaz :-) To je dotaz pro zoologa :-) Já se domnívám, že ne ;-)

42 dup dup | 31. října 2008 v 9:10 | Reagovat

Re: [6] Šárka, 27.3.2008 20:31

koprovku jedině s vepřovým jazykem :)

43 Šárka Šárka | E-mail | Web | 31. října 2008 v 10:09 | Reagovat

42 - dup :-)

Proč ne :-) Jemný vepřový jazyk je dokonalý a zastíní i vařené hovězí maso, pokud se nejedná zrovna o nějaký extra kvalitní kousek.

44 Henrieta Henrieta | E-mail | 27. června 2009 v 19:43 | Reagovat

Mila pani, Betty je moje oblibena autorka z detstvi diky Detem z Bullerbynu, a pstrosi vejce jsou me oblibene jidlo od maminky. Bohuzel jsem ji nevidela od svych 11 let, ale recept od Vas chutna uplne stejne jako od mamky. Proto - moc moc dekuji!!

45 Šárka Šárka | E-mail | Web | 28. června 2009 v 12:12 | Reagovat

[44]: Milá Henrieto,

jsem moc ráda, že jsem tímto receptem přivolala vzpomínky na ty nejúžasnější okamžiky života. Dětství / Matku / nejoblíbenější jídlo a nejoblíbenější knihu. Za všechno může Betty, kterou i já miluji a její laskavý humor je mi opravdu velmi milý, proto její knihu tak ráda beru do ruky ... rok co rok ... ta kniha prostě nestárně ;.-)

Moc děkuji za milý komentář a za návštěvu na mém blogu.

S pozdravem
Šárka ;-)

46 Sandra Sandra | E-mail | 21. listopadu 2009 v 21:59 | Reagovat

Jak souvisí Děti z Bullerbynu s Betty?

Recepty jsou skvělé, od doby, kdy jsem objevila Šárčinu školu vaření, mám velké úspěchy....:-)

47 Šárka Šárka | Web | 24. listopadu 2009 v 0:49 | Reagovat

[46]: Sandro, z té zprávy mám radost :-) Díky!

48 fake rolex watches fake rolex watches | E-mail | Web | 31. října 2012 v 14:22 | Reagovat

A. He wanted to make up his mind!
http://www.writewatches.com/

49 2012 elegant ball gowns 2012 elegant ball gowns | E-mail | Web | 24. listopadu 2012 v 9:01 | Reagovat

A. They wear snow caps.

50 womens watches womens watches | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 6:06 | Reagovat

Very Interesting Blog! Thank You For Thi Blog!.
http://www.shoesfloor.com/

51 cheap christian louboutin shoes cheap christian louboutin shoes | E-mail | Web | 2. května 2013 v 8:07 | Reagovat

Q. Why did the teacher jump into the lake?
http://www.shoesfloor.com/

52 Kamca Kamca | 6. dubna 2014 v 16:22 | Reagovat

Zhubněte i bez trápení! Stačí navštívit http://www.xjidelnicek.cz.

53 mccowan mccowan | Web | 19. června 2015 v 8:08 | Reagovat

půjčky nebankovní české budějovice :-|

54 bejade bejade | Web | 19. června 2015 v 8:40 | Reagovat

půjčka bez příjmu ihned :-(

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama