Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Agnolotti, ručně vyráběné těstoviny

31. března 2008 v 14:22 | Šárka |  Těstoviny & Rýže
S italskou kuchyní nebudete v kuchyni přesčas. O to víc času vyšetříte pro sebe, když se ke stolu posadíte a naservírujete si doma připravený italský oběd či večeři. Je to jedna z mála kuchyní, kdy "polotovary" se dají sehnat opravdu v báječné domácí kvalitě. Není třeba se jich bát a doporučuji experimentovat. Objevila jsem před časem Agnolotti (ručně vyráběné famózní těstoviny) a nedám na ně dopustit. Ač jsem majitelkou domácího strojku na nudle a svým založením jedinec, který v kuchyni na čas "přesčas" nekouká, troufám si říct: Proč se s tím patlat doma, když nabídka je prvotřídní?
Své zvláštní jméno dostaly po monferratském kuchaři jménem Angelotu (Angiolino), který prý tento chutný pokrm na bázi plněných těstovin vymyslel, "piat d´Angolot" se časem změnil na "agnolot" a poté na dnešní AGNOLOTTO.
Tyto čerstvé italské těstoviny Agnolotti jsou v nabídce v několika druzích:
  • s artyčoky (carciofi)
  • s gorgonzolou a ořechy (gorgonzola e noci)
  • s pravými hřiby (funghi porcini)
  • s chřestem (asparagi)
  • s lososem a sépiovým barvivem (nero di sepia con salmone)
  • se slaninou a čekankou (radicchio e speck)
  • se špenátem a ricottou (ricotta e spinachi)
Jejich předností je mimořádná chuť a rychlá příprava. Za 3 až 5 minut je vařeno. Agnolotti můžete podávat s rozpuštěným máslem a parmezánem nebo s nějakou hotovou italskou omáčkou (rajčatovou s feferonkami, se sýrem ricottou a ořechy, tuňákovou či janovským pestem). Na jednu porci postačí 5 až 6 kusů. Rozhodně si můžete pro osvěžení vykouzlit nějakou domácí lehkou omáčku, ale Agnolotti by se v ní neměly koupat. Mělo by jí být jen tolik, aby se těstoviny mohly lehce smočit. Jejich kouzlo je ukryté ve středu lahodného nudlového těsta a když plněnou kapsičku překrojíte, v ten moment pochopíte, proč se dají jíst jen tak.
Oříšek másla, sýru malý kousek & lehký poprašek parmazánu otevírá bránu k požitku z konzumace. Mám ráda, když jsou těstoviny umouněné od čerstvě strouhnutého pepře z mlýnku (a nemusí to být jen v případě špaget po uhlířsku). Italská kuchyně je jasná linie chutí, tak není potřeba si tak výtečné těstoviny ničím navíc komplikovat.
Pochutnala jsem si na versi se slaninou a čekankou (radicchio e speck) a přidaných pár plátků čerstvých žampiónů celou chutnou kompozici nenarušilo, ale ani nikam nepatřičně neposunulo. Ručně vyráběným těstovinám může jen máloco uškodit, spolehněte se na to, že sólo na talíři bude vždycky jejich. Čím méně péče takto připraveným těstovinám věnujeme, tím lépe se nám odmění. Žádný recept není potřeba. Na těstoviny jděte vlastní cestou a intuitivně. Připlete-li se vám do cesty takto svěží a křupavý hrášek, vezměte si ho domů. Určitě ho nenecháte v koutě a budete hned vědět, co s ním. V tomto případě nešlo jen o příjemnou barevnou kompozici (i když těm Agnolottám zelená barva opravdu sluší).
Není to báječné, když někdo ručně a zručně pro vás domácí těstoviny vyrobí? Tím ovšem nechci říct, že s domácí přípravou těstovin to u nás doma končí. K tématu se určitě vrátím. Jedině s rukama od semoliny vykouzlíte opravdové vaše domácí těstoviny :-) fatti corraggio e non aver paura - seberte odvahu a nemějte strach!
Bez čeho se však neobejdete, je pořádný hrnec. Nejlépe rovnou těstovinový s děravou pokličkou. Nemáte-li doma podobný hrnec, chce to mít dobrý cedník. Nemáte-li cedník, stačí děrovaná naběračka. Nemáte-li ani tu, doplňte svou domácnost o tento kousek nádobí :-) Něco vás to bude stát, ale rozhodně to stojí za to :-)
Na kolik vyjde takový originál hrnec vám nepovím, protože ten můj už není žádný krasavec, ale obouchaný letitý pomocník. Nejspíš seženete daleko lepší a pohlednější kousek nádobí. Mohu vám jen prozradit, že za 1 kg báječných AGNOLOTTI RADICCHIO E SPECK vydáte 125,00 Kč a to je suma, která naprosto nikoho nedostane do kolen. Půjdete-li kolem plné krabice těchto těstovin, nenechávejte ji ležet ladem. A kde Agnolotti mají skladem? Ukořistila jsem je v Makru, ale potkat se dají i v Tescu. Jste-li na těstoviny, určitě si pochutnáte. Jsou lehce stravitelné a díky svému složení, bohatému na škrob, dodávají energii na dlouhou dobu, podle italských zvyklostí musí být na stole rozhodně každý den, jako lehký chod před hlavním jídlem, tzv. primi piatti. Pravé italské těstoviny hýří nápaditými tvary a pojmenování všech si jen těžko zapamatujeme. Ovšem chuť pravých a správně připravených těstovin je nezapomenutelná.

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Shira313 Shira313 | E-mail | 31. března 2008 v 15:16 | Reagovat

Túto značku zatiaľ nepoznám, ale určite sa po nej u nás poobzerám.

Dík za fajn tip :o)

V poslednej dobe som si vďaka domácej pekárni a strojčeku na cestoviny zvykla občas pripraviťnejaké cestovinové výtvory sama a výsledok bol super (objavila som aj múku z tvrdej pšenice) :o))

2 DědaLebeda DědaLebeda | E-mail | Web | 31. března 2008 v 15:37 | Reagovat

Teda Šárko, Ty mi dáváš.

Ať sem zaskočím kdykoliv, v noci jsem si to už zakázal, abych nehřešil po té návštěvě v kuchyni, je to tu suprový. Nyní po konzumaci halušek s uzeným a zelíčkem , jsem stejně zase dostal na něco chuť.

Moc krásně podané - a ty fotky, no jo oči nakupují a předávají dál.

Krásný slunečný den Ti přeji a stejně zase přijuchám - nedá mi to.

---(:-§o)))       ,.DL.

3 Romana Romana | 31. března 2008 v 17:13 | Reagovat

Letos na horách v Itálii jsem se setkala s tím, že ve všech restauracích servírovali těstoviny štědře polité přepuštěným máslem. Rozdíl v chuti oproti jen rozpuštěnému máslu byl neuvěřitelný. Od té doby si vždycky přepustím kostku másla, naleju ho do dózy v ledničce a průběžně používám.

4 Papaja Papaja | Web | 31. března 2008 v 21:03 | Reagovat

Šárko,

těstoviny už jsou skoro moje úchylka. A říkáš, TESCO nebo MAKRO? Tak to už tam letím! Zásoby parmazánu z Itálie ještě stále jsou... ale ubývají :-(

A s tou nádobou: Kvůli malinké kuchyňce (jak víš) člověk pořád uvažuje, ale vzhledem k četnosti těstovinových večeří už se uvažovalo i nahlas :-)))

Je to krása, je dobře, že teď máme hodně inspirace. A pořád se těším na tu reportáž z víkendu :-)))

P.

:-)

5 Alena Alena | Web | 31. března 2008 v 21:21 | Reagovat

Šárko díky! Vydávám se na nákupy Agnolotti ! Těstoviny jsou u nás prudce oblíbené :-)

6 jednorožec jednorožec | 31. března 2008 v 22:16 | Reagovat

*těstoviny umouněné od čerstvě strouhnutého pepře*

*obouchaný letitý pomocník*

Mlsám - nejen těstoviny! Grazie mille.

7 Šárka Šárka | E-mail | 31. března 2008 v 22:16 | Reagovat

Shira313 :-)

Jakékoli čerstvé těstoviny stojí za to přinést domů. Ještě lépe je, když se umí vyrobit a to ty umíš! Gratuluji :-)

8 Šárka Šárka | E-mail | 31. března 2008 v 22:18 | Reagovat

Děda Lebeda :-)

Halušky s uzeným a zelíčkem, to je taky pro mnohé gurmánské nebe! Dobré těstoviny jsou příejmnou změnou té naší české kuchyně. Já na ně nedám dopustit a ty čerstvé jsou opravdu prvotřídní surovinou, nenakrmí jenom tělo, ale i duši :-)

9 Šárka Šárka | E-mail | 31. března 2008 v 22:22 | Reagovat

Romana :-)

Přepuštěné máslo je prastará výtečná surovina, která nechyběla v žádné domácnosti. Dnes uzrál čas se k němu zase vrátit a naučit se v domácích podmínkách máslo přepustit, což není až taková věda. Ono potom vydrží dosti dlouho v chladu a hlavně bude pořád při ruce. Opravdu se mu nic na světě nevyrovná :-) A to nemusíme ani zdůrazňovat to, že se nepřepaluje. Doma přepuštěným máslem se taky zásobuji, díky za připomínku královské suroviny na smažení :-)

10 Tea Tea | 31. března 2008 v 22:24 | Reagovat

Kdyby se našel vynálezce těstovin, tak by si zasloužil určitě "nobelovku". :-) Pro majitele strojku, co vyvaluje těsto, jeden úžasný tip: těsto vyválíme na tloušťku 1cm, polovinu poklademe lístky celeru, hladkolisté petrželky a kopru, druhou půlku potřeme lehce vodou a překryjeme polovinu s lístky. Přitiskneme a uhladíme, abychom neměli bubliny, šoupneme znovu do strojku, vyválíme na 1mm, nakrájíme na čtverce ( já mám vždy, jak tvrdím, tvary v rustikální podobě, každý jiný), uvaříme a promícháme s předem připraveným šalotkovým máslem . Vzniknou nám nádherné, skoro průsvitné plátky s báječnou bylinkovou mozaikou. Mezitím se grilují třeba jehněčí kotletky........salátek k tomu...Nedáte si :-))

11 Šárka Šárka | E-mail | 31. března 2008 v 22:25 | Reagovat

Papaja :-)

Na tu reportáž si musím vzít zvláštní čas, ale zase to nemůže být moc dlouho, aby vzpomínky nevychladly :-) Jako první jsem potřebovala, aby mi po tom víkendu pořádně vytrávilo! Bylo to náročné, ale poučné :o) Fotografie už jsem zpracovala, nyní zbývá náležitě je slovně doprovodit.

12 Šárka Šárka | E-mail | 31. března 2008 v 22:26 | Reagovat

Alena :-) dobré pořízení! Určitě vymyslíš, jak je báječně připravit a recept chybět nebude :-)

13 Šárka Šárka | E-mail | 31. března 2008 v 22:34 | Reagovat

Jednorožec :-)

Vaření je poezie :-) Každý kuchař má jiný přednes a to je sakra dobře, protože nás tím pádem tohle umění nikdy neomrzí.

14 Šárka Šárka | E-mail | 31. března 2008 v 22:40 | Reagovat

Tea :-)

To je provokace! Už cítím jak se z komentáře zvedá oblak vůně, kdo má v tuto hříšnou hodinu hlad, ten jistě stůně :-)

Rafinované italské těstoviny neznají mezí :-) Člověk by ani nevěřil, že jejich přípravu vymysleli znali již ve staré Číně. Marco Polo dovezl v těstovinách nejvzácnější dar, který ovlivnil italské dějiny a nakonec i svět.

15 Papaja Papaja | Web | 1. dubna 2008 v 8:15 | Reagovat

Šárko: Těším se!

Teo: To je tedy pokušení! Prostě se potvrzuje i to, co tady Šárka píše: že dobré těstoviny ani omáčku nepotřebují...

P.

:-)

16 Bali Bali | Web | 1. dubna 2008 v 9:05 | Reagovat

můj manžel si těstoviny přelije jen máslem a lehce osolí Fleur de sel.

Nesmí je mít ale moc často, připomíná mi, že není Ital :-))

Já těstoviny miluji, příště si místo Francouze klidně nabalím Itala ;-)

Nejradši mám těstoviny Carbonara, ale musí být správně udělané. Ne jako v jedné místní pizzerii, kde mi donesli těstoviny s jakoby vejci smaženými. Pokrm jsem vrátila a tuto pizzerii obcházím obloukem.

17 sigrid sigrid | E-mail | 1. dubna 2008 v 10:23 | Reagovat

Šárko, to už je moc. Pomoc!

Včera jsem strávila celý den v Praze, takový ten hnusný, hektický, bez jediného potěšení výstavnického, nákupního či kavárenského. Domů jsem dorazila k půlnoci - zpocená, zmačkaná a hladová. Barák studený, Psi vzteklí, protože sousedka na ně zapomněla.

No, asi v jednu jsem se dostala k hrnku čaje a jedné suché topince a rozebírala jsem hromadu pošty. V letácích z Makra jeden obzvlášť vyvedený, na těstoviny Agnolotti. Slintala jsem jak Pavlovův pes.

Teď jsem dala dopolední kafepauzu, otevřu sladký život a co na mne nevybafne - zrovna ty krásné, růžové, ozubené kuličky. To není fér, přece se hned zas nepoženu přes šedesát kilometrů do Plzně nebo sedmdesát do Budějovic ;-).

Ale dala bych si, moc bych si dala. Děkuji za hezké psaní a krásné obrázky.

18 Shira313 Shira313 | E-mail | 1. dubna 2008 v 10:50 | Reagovat

Pro Teu

Veľmi zaujímavý tip, ďakujem :o)

Tie bylinky treba posekať? A tenké cestoviny sa nepotrhajú? Treba použiť viac vajec?

19 Tea Tea | 1. dubna 2008 v 11:59 | Reagovat

Shira313: Těsto dělám od oka, ono záleží na mouce a velikosti vajec. Zkus 170-200g hrubé mouky nebo polohrubé mouky, 2 vejce a 1 lžíci oleje. Musí vzniknout vláčné těsto. Já míchám hrubou a hladkou, proč, vlastně ani nevím, kdysi mi to poradil jeden kuchař na vlasové nudle, že prý se to lépe vyvaluje. :-)..A ty lístky se dávají právě celé, hezky rozložené, ony se tam zalisují. Uvařené těstoviny dáme do pánve se šalotkovým máslem a lehce prohodíme či něžně promícháme, a pak se nepotrhají. :-)...Šárko promiň, snad jsem příliš nezahltila komentáře, ale hlavně jsem se odklonila od tématu. To je teda hamba.:-)

20 olu olu | Web | 2. dubna 2008 v 20:46 | Reagovat

těstovinky vypdají nádherně... taky nám došel leták z Makra, ale 1 kg tam stál přes dvě stovky. Tak nevím... To už je fakt dost :-(

21 Lásková Lásková | 3. dubna 2008 v 10:51 | Reagovat

Právě těstoviny jsou příčinou našich domácích hádek. Můj šetřivý manžel chce nakupovat různé ty Tesco či jiné hrůzy a já mu je tvrdošíjně a tvrdohlavě vždy vyhazuji z nákupního košíku:-)) Nakonec si ale stejně pochvaluje, že ty italské jsou lepší a chutnější, opravdu stačí je jenom přelít máslem nebo malinko dochutit bylinkami a je to paráda...

22 Shira313 Shira313 | E-mail | 3. dubna 2008 v 14:19 | Reagovat

Díky Teo :o))

23 sigrid sigrid | E-mail | 3. dubna 2008 v 18:25 | Reagovat

A už je mám doma...:-D

24 Kačenka Kačenka | 3. dubna 2008 v 18:27 | Reagovat

Děkuji za zajímavé stránky, na které chodím často a ráda. Tip na těstoviny AGNOLOTTI o kterých jsem před tím neslyšela mě nadchnul.

Shodou okolností jsou v nabídce MAKRA od 2.4.2008 do 15.4. - speciální leták na těstoviny (epikure). Balení je 1kg, náplní asi 8 druhů, jen cena je poněkud odlišná od shora uváděné. Všechny druhy za 271 Kč - balení 1kg.

Cena mě tedy velice rozladila, ale asi je stejně vyzkouším.

Katka

25 sigrid sigrid | E-mail | 3. dubna 2008 v 19:54 | Reagovat

Kačenko, měli tam dnes i půlkilová balení za 59,90 tuším. Byla to jiná firma, ale vypadaly moc dobře.

26 šárka šárka | E-mail | 4. dubna 2008 v 10:55 | Reagovat

Papaja :-)

Naprosto si člověk vystačí s dobrou solí a kapkou olivového oleje. Když je v zásobě pesto, je to naprosto "presto" a dokonalé.

-----------------------------------------------------

Bali :-)

Já bych si vytáhla z kuchyně kuchaře, dala mu malou lekci a příště bych ty jeho Carbonara šla zkontrolovat :-)

-----------------------------------------------------

Sigrid :-)

Hezky popsaný Tvůj hektický den :-) Mám to do Budějek taky nějakých 50 km, ale občas na cestu vyrážím s nadšením, protože tam zpravidla narazím na něco moc chutného. Nakonec si tam někdy můžeme dát rande u kávy a zabijeme takříkajíc 2 mouchy jednou ranou :-)

27 šárka šárka | E-mail | 4. dubna 2008 v 10:56 | Reagovat

Tea - každá dobrá rada nad zlato! Díky ;-)

28 šárka šárka | E-mail | 4. dubna 2008 v 10:59 | Reagovat

Lásková :-)

Přesvědčovací manévr s horkými čerstvými těstovinami na talíři je opravdu velmi účinný. Na obyčejné vařené nudli těžko chlapa utáhnout, ale na opravdové italské těstoviny to jde snadno :-)

29 šárka šárka | E-mail | 4. dubna 2008 v 11:02 | Reagovat

olu & Kačenka!

Leták se mi dostal do ruky taky a musím říct, že ta cena je trochu šokézní! Kupovala jsem je asi před měsícem a z účtu opsala i cenu, která byla podstatně nižší! Nová cena je opravdu výrazně vyšší a tak chápu, že si ten nákup bude kdekdo zvažovat. To jsou mi tedy obchodní praktiky :-)

30 šárka šárka | E-mail | 4. dubna 2008 v 11:03 | Reagovat

Mám pocit, že nezbývá nic jiného, než si je začít doma vyrábět :-)

31 Bali Bali | Web | 4. dubna 2008 v 12:29 | Reagovat

Šárko, můžeš si být jista, že jsem jim to vysvětlila :-))

A kde mi jednou nechutná nebo nejsem jinak spokojená, tam už žádné příště není ;-)

32 olu olu | Web | 4. dubna 2008 v 16:40 | Reagovat

tak cena v akci je vyšší než původní? to mi jdou oči kolem :-D

domácí výroba mě taky láká, člověk má aspoň kontrolu nad tím, co všechno se do toho nastrká. Navíc ta jistota, že je to 100% čerstvé! Ale chce to hodně dobrou náladu na takovou piplačku...

33 Šárka Šárka | E-mail | 4. dubna 2008 v 20:14 | Reagovat

olu :-)

Tak připojuji přesný opis z faktury, který zní:

Agnolotti radicchio - slanina 1 kg = 119,00 Kč (bez DPH), tj. 124,95 kč ve finále u pokladny. Tak to je tedy doslova zlodějina, co nám Makro se svou akcí předvání v těchto dnech! Článek jsem připravila bez toho, aniž bych tušila, že akce na tyto těstoviny bude a budou je prezentovat v letáku. Začátkem roku byla cena taková, jak ji uvádím. To mi jde z toho hlava taky kolem :-)

34 olu olu | Web | 4. dubna 2008 v 23:30 | Reagovat

můj brácha takovýmto akcím říká : Kup dva, zaplať tři! :-D

35 sigrid sigrid | E-mail | 5. dubna 2008 v 13:27 | Reagovat

Šárko, do Budějek zas tak často nejezdím, ale na kávu bych jednou zašla, alespoň bych Tě poznala a ještě zjistila, kde tam mají dobrou ;o).

To Makro je tedy podraz. Jen by mě zajímalo, zda ta nová cena už zůstane :-(.

36 Šárka Šárka | E-mail | 5. dubna 2008 v 21:00 | Reagovat

sigrid :-)

Nápad s kávou se mi líbí! Posvítit si na Českobudějovické kavárny by někdo měl :-) Třeba ještě někoho vezmeme do party. Kdo je Jihočech, nechť zvedne ruku :-) Nakonec tu kavárnu si můžeme udělat i u mě doma! Dobrou kávu i kafemašinu mám stále v pohotovosti.

S tou cenou je to fakt rána pod pás a docela si lámu hlavu nad tím, co je k tomu vedlo? Tyto těstoviny jsem kupovala ještě v předvánočním čase, protože jsem měla doma návštěvu z Itálie a nechtěla jsem jim ničit žaludky naší českou vánoční krmí :-) Alespoň 2x čerstvé těstoviny jsem jim dopřála a byla to právě takováto krabice. Samozřejmě za cenu, kterou uvádím v článku. Až pojedu do Makra, tak si to nenechám pro sebe :-)

37 Šárka Šárka | E-mail | 5. dubna 2008 v 21:01 | Reagovat

olu :-) naprosto přesné pojmenování!

38 sigrid sigrid | E-mail | 7. dubna 2008 v 22:21 | Reagovat

Já se ozvu, třeba to jednou vyjde ;o), ale myslím, že setkání v Písku bude dřív. Hezký večer.

39 Šárka Šárka | E-mail | 8. dubna 2008 v 14:44 | Reagovat

sigrid :-) Písek je za dveřmi :-)

40 Hanz Hanz | Web | 14. října 2009 v 19:40 | Reagovat

dal bych si

41 cheap short prom dresses cheap short prom dresses | E-mail | Web | 31. října 2012 v 12:39 | Reagovat

I have been following your blog for three days now and I should say I am starting to like your post. Now how do I subscribe to your blog?.
http://www.threedress.com/

42 wedding dresses wedding dresses | E-mail | Web | 31. října 2012 v 12:39 | Reagovat

Simply want to say your article is as tonishing. The clearness in your post is simply spectacular and i can assume you are an expert on this subject. Well with your permission allow me to grab your rss feed to keep up to date with forthcoming post. Thanks a million and please keep up the gratifying work.
http://www.standdress.com/wedding-dresses-princess-wedding-dresses.html

43 white wedding dresses white wedding dresses | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 4:53 | Reagovat

It posts like this that keep me coming back and checking this site regularly, thanks for the info!.
http://www.queweddingdresses.org/hunter-green-color.html

44 wedding dresses a line wedding dresses a line | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 4:53 | Reagovat

My partner and i am not convinced if you actually be sure to take the time period to resolution peoples inquiries; but My husband and i will make an effort in either case. What kind of options would you generate regarding an individual who is trying to get get going in internet marketing promotions?.
http://www.caredresses.org/evening-dresses.html

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama