Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Žampióny, lepší než smažené?

6. února 2008 v 12:43 | Šárka |  Houby
Jak se neošidit o křupavou strouhanku a přitom nesmažit? Zkuste zapékat a gratinovat. I když není houbařská sezóna, dopřejte si čerstvé žampióny. Kdo má rád smažené, mohu slíbit, že můj recept bude chutnat zrovna tak dobře a nebudeme muset ani obalovat v mouce, vejcích, strouhance. Nač zbytečná slova? Tento recept můžete snadno zrealizovat u sebe doma. Kupte si čerstvé žampióny, zbytek potřebných ingrediencí možná najdete doma.


Gratinované žampióny s křupavou strouhankou a vůní slaniny
  • čerstvé žampióny
  • plátky dobré slaniny (2 ks na jeden žampión)
  • sýr s modrou plísní (báječně houby osolí)
  • strouhanka (tou nešetříme!)

Žampióny kupte střední velikosti, aby se do kloboučků vešla chutná sýrová náplň. Ulomte nebo vyřízněte houbové nožičky a každou žampiónovou hlavičku obalte plátkem (či dvěma) slaniny. Žampióny podle potřeby oloupejte, ale není to bezpodmínečně nutné. Čerstvý žampión se dá konzumovat i se svrchní slupkou. Plátky slaniny můžete spíchnout párátkem, ale ani to není nutné. Slanina drží obstojně sama a v teplé troubě se ještě pevněji semkne k žampiónové hlavičce. Do každého takto připraveného kloboučku vložíme pár kostiček sýra (roquefort, event. nivu doporučuji - nebudete muset použít sůl).

Troubu rozehřejte na vysokou teplotu, tj. 220 °C a nechte ji pořádně zahřát. Žampióny musí přijít rovnou do horka. Gratinujeme do doby, než se sýr začne rozpouštět. Mezitím si na pánvičce vyškvaříme pár plátků slaniny, které jsme nakrájeli na velmi drobné kostičky a na rozškvařené slanině krátce orestujeme strouhanku.

Získáme neuvěřitelně voňavou strouhankovou posýpku, kterou žampióny pěkně zasypeme a v troubě dopečeme. 12 až 15 minut na celou proceduru pečení bude stačit, ale řiďte se vlastním zrakem. Jak bude strouhanka vypečená a slanině začnou černat kanýrky, je čas vyndat jídlo z trouby ven.


Pokud vezmete v úvahu ještě pár plátků předem vařených brambor na dně zapékací nádoby, máte na stole kompletní jídlo z jedné zapékací misky! V krátkém časovém limitu, s minimálním množstvím zašpiněného nádobí, můžete mít před sebou skvěle chutnající žampióny a nebude vám ani líto, že dnes nejsou smažené :-) Změna je život a neochutnat občas něco jiného je nuda. Vaření není žádná věda a i superrychlá večeře může připravit dobrou pohodu u stolu, od kterého se vám nebude chtít jen tak rychle vstávat :-) K houbám se víno sice moc nehodí, ale jedna sklenka bílého, proč ne? V tomto případě bych si dala s chutí vinný střik.


Abych navázala na článek "předjarní detox v kuchyni" - slaninu mám mraženou téměř vždy. Třeba u vás taky nějaká slanina delší čas překáží :-) Nakonec nemusíte vařit to co já, ale zkusit něco ze své hlavy. Co bych mohla doporučit, jsou tyto skvělé zapékací "jednoporcové" misky. Báječně suplují talíř, jídlo vydrží parádně horké a navíc, je to nádobí, co podněcuje fantazii. Rozhodně do kuchyně patří :-) Receptů v tomto duchu mám mnohem víc. Zrovna zde je jeden oblíbený: mohla by to být třeba nedělní snídaně NA VIDLIČKU, pro vás a drahou polovičku. V případě, že vařit nemáme absolutně žádný zájem, je zde recept na žampióny SYROVÉ, ale velmi chutné. Chcete vědět, jestli nad smažené žampióny není? To si musí každý zjistit sám. Já na tom jednoduše trvám a tento momentální nápad zase někdy příště použiji :-) Žampióny gratinované mě jednou pro vždy nadchly.

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.

6 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Sklenička Sklenička | E-mail | Web | 6. února 2008 v 13:25 | Reagovat

Zrada! V sobotu jsem dopsala recept na Funghi Porcini, který se tomuhle (až na strouhanku) silně podobá :o( budu druhá. Snad ho dám příští týden. Ale nesouhlasím se zavržením vína k houbám, zrovna plněné žampiony mlsáme i s červeným vínem!

2 Šárka Šárka | E-mail | 6. února 2008 v 13:57 | Reagovat

Ahoj Skleničko :-) tomu se říká telepatie! Mezi foodblogery téměř pravidelná :-) Na hříbkový recept se osobně těším! Obhajobu vína v kombinaci s houbami upřímně vítám! Taky si z toho vrásky nedělám a preferuji citlivý experiment "často a ve všem", protože risk je zisk. Negativní zkušenost je taky zkušenost :-)

3 Alča Alča | E-mail | Web | 6. února 2008 v 15:44 | Reagovat

A já se dnes chystám na žampiony plněné nivou (v mém podání tedy Vltavínem) na listech špenátu s česnekem. Mňam. Inspirovali jsme se na obědě v hotelu Abácie ve Valašském Meziříčí.

4 foodmaniačka foodmaniačka | E-mail | Web | 6. února 2008 v 15:55 | Reagovat

Ahoj šárko moc ale moc pěkný blog faktycky good je mi teprve 13 ale děsně ráda vařím a peču ,zbírám kuchařky(ještě pár a bude jich 200).

5 žufanka žufanka | Web | 6. února 2008 v 16:03 | Reagovat

Tak do třetice telepatie, dnes měl kolega k obědu smažené žampíky s bramborovým salátkem a tak jsem si říkala... No co asi. Že udělám žampíky :)

6 Sklenička Sklenička | E-mail | 6. února 2008 v 18:38 | Reagovat

Ad telepatie - jděte se všichni vycpat, hlavně Alča se špenátem, na tom právě spočívala moje inovace italských funghi porcini, že jsem je vystlala špenátem :o(  jdu si telepatycky nalít panáka, to je dneska den!

Ad negativní zkušenost je taky zkušenost - na podzim jsme hojně experimentovali s lesními houbami a fakt jdou dobře dohromady s dobrým burgundským červeným, ať si knihy o houbách a alkoholu říkají co chtějí :-)))

7 Bali Bali | Web | 6. února 2008 v 19:53 | Reagovat

houbičky můžeme.

A vínko k nim taky. Normálně k nim pijeme ponejvíce červené, teda spíš Jean. Navíc Francouz bude pít víno snad i k mléku! Já mám jídla ke kterým víno moc nemusím. K houbám málo a k salátu spíš ne, to mi fakt nechutná.

8 luckydina luckydina | E-mail | 6. února 2008 v 20:31 | Reagovat

zapečené plněné žampiony taky občas dělám, nožičky vykrajuji vykrajovátkem na kuličky, aby se tam vešlo víc náplně, ale ten fígl se slaninkovým nástavcem je supr

9 Alča Alča | E-mail | Web | 6. února 2008 v 21:09 | Reagovat

Sklenička: promiiiiň :-) To kdybych tušila, tak držím pusu :-(

10 Šárka Šárka | E-mail | 6. února 2008 v 22:35 | Reagovat

Alča :-)

Tváří se to víc než zajímavě. Koukám, že dnes mají žampióny zelenou :-) S čerstvými špenátovými listy je to jasný důkaz. Přeji dobré pochutnání :-)

11 Šárka Šárka | E-mail | 6. února 2008 v 22:37 | Reagovat

foodmaniačka :-)

Tak to už je pořádná knihovna! Ať ti do sbírky přibývají jen samé hodnotné knižní kousky :-)

12 Šárka Šárka | E-mail | 6. února 2008 v 22:40 | Reagovat

žufanka :-)

Žampíky nikdy nezklamou! Stačí klidně jenom na másle a je to taky chutný zážitek :-) Ideální a zdravá "celoroční" potravina. Nesnáším jen ty konzervované, ale jinak pro žampióny hlasuji všemi deseti. I když je krátce po vánocích, na bramborový salát dostávám taky zase chuť :-)

13 Šárka Šárka | E-mail | 6. února 2008 v 22:45 | Reagovat

Sklenička :-)

Dobrých receptů není nikdy dost! Funghi Porcini / sem s nimi :-) Vlastní experimenty jsou zábavnější než všechna moudra z knih!

14 Šárka Šárka | E-mail | 6. února 2008 v 22:48 | Reagovat

Bali :-)

Salát & víno / já tuto kombinaci nevylučuji :-) V zimě mě tak moc neláká, ale během léta se hodí zásoba růžového vína a to vždycky s nějakým salátem dost brzy zlikvidujeme. Už aby to salátové období zase bylo tady!

15 Šárka Šárka | E-mail | 6. února 2008 v 22:52 | Reagovat

luckydina :-)

To vykrajovátko je báječný instrument :-) Nejen na vykrajování melounových kuliček! Slanina dá houbám opravdu dobrý šmak. Vyplatí se pořídit kvalitní sušenou slaninu. Tyrolská byla báječná :-) Nejlepší ze všeho byla ta voňavá strouhanka.

16 Yva Yva | Web | 7. února 2008 v 4:28 | Reagovat

Neznám nikoho, kdo nemá rád plněné žampiony samotné, ale se slaninou? To neodmítne nikdo. Souhlas se Skleničkou, vínko k houbám jde! Už jste viděli například Itala, aby jedl houbové rizoto bez vína?

Ad telepatie--tady je rčení, že dobrým hlavičkám to myslí stejně. No není to pravda?

17 Papaja Papaja | E-mail | 7. února 2008 v 8:19 | Reagovat

Tři korunované hlavičky - vypadá to skoro na sváteční jídlo! A zase je to jednoduchost tří ingrediencí a Tvůj nápad, Šárko.

V této podobě jsem žampiony ještě nejedla. Jeden čas mi moc nechutnaly, protože bylo období (cca před 10 lety :-) ), kdy byly i na ulici žampióny ve všem a např. na pizze byly takové usušené. To mi moc nechutnalo. Ale už jim zase přicházím na chuť. Asi tak dvakrát za rok si je dám v práci smažené - ty příjemně křupou. A jinak mi moooc chutnaly v našem Burgundském zázraku (dle Tvého receptu), zde:

http://muj.labuznik.com/zaznam_denicku.php?c=3588&l=Papaja

A pak mne dost překvapily a budu muset znovu ochutnat malinké žampiónky, které jsme si jen tak syrové dělali jako fondue, zde:

http://muj.labuznik.com/zaznam_denicku.php?c=3498&l=Papaja

To byla chuťová bomba a určitě to ještě vyzkoušíme. Tebe by možná napadly další variace. Tak sem s nimi!. :-)

Měj se fajn,

P.

:-)

18 Šárka Šárka | E-mail | 7. února 2008 v 10:16 | Reagovat

Yva :-)

Hlavičky, co se jim honí v hlavou dobré jídlo, mají samé dobré myšlenky, které se více či méně v daném bodě protínají. Je fajn, že nás napadají ve stejný čas stejné věci. S tím vínem je to naprostá pravda! Ital si dá dokonce ke všemu červené a netrápí se ani tak moc s tím, kdy si otevřít víno bílé :-) Italské risoto bez vína je nemyslitelné. Věříš že bych si ho dala? Všechno potřebné mám doma :-)

19 Šárka Šárka | E-mail | 7. února 2008 v 10:26 | Reagovat

Papaja :-)

Nemám ráda pouze žampióny z konzervy. Jinak k houbám mám opravdu vřelý vztah. Fondue a houby je dobrá kombinace. Ve švýcarském Valisu je alpský stylový restaurant, kde různé zajímavé varianty fondue připravují. Dala jsem si tam fondue s bílými hříbky a tomatové. V doprovodu místního bílého vína a s vidinou příjemného víkendu v Crans Montaně to byla nezapomenutelná večeře. Tenkrát jsem to brala jako "služební cestu", protože jsem měla v hlavě jen a pouze restaurant :-) Připravují tam asi to nejlepší fondue, které si lze ve Švýcarsku dát. Lepší než vzpomínky by bylo dobré, zajet se na místo činu zase podívat. Nehledě na to, že tam je fantastické vinařství "Salgesh". Třeba v tom restaurantu vymysleli daleko lepší fondue kombinace, než měli v repertoáru tenkrát :-)

20 Papaja Papaja | E-mail | 7. února 2008 v 10:44 | Reagovat

Jé, to bych ráda ochutnala! A ta Crans Montana? Něco podobného mne za necelé tři týdny čeká - také sjezdové svahy - italské Dolomity :-) Tam určitě také ochutnám, tedy spíše budu denně ochutnávat - času je málo - jen 6 dnů. A pořádně tam prošmejdím obchody. Na to se těším úplně stejně jako na lyže :-) A taky budou fotky... Ale bude to tam bez fondue - Tvůj příběh zní nádherně. Také bych někdy ráda podnikala služební cesty tohoto druhu :-)))

Když mluvíš o tom italském rizotu - jen, co se vrátím, tak bude! Dělám ho podle Ainsley Harriota: Máslo+ nasekaná cibulka+česnek. Pak přidat rýži - 2 hrsti na porci. Trochu "oprásknout", dolít bílým vínem. Pak postupně dolívat zeleninovým vývarem a stále míchat...On říká, že to musí být v hrnci takové "mořské vlny". Pak přidat sušené hříbky (předem namočené). Nakonec hojnou dávku parmazánu a kostičky velmi studeného másla a hned podávat! Je to opravdu báječné! Spousta lidí ale není na toto "tekuté" rizoto zvyklá a nechutná jim. Ale nám doma jede... Dělala jsem ho z rýže "Scotti", vynikající. Teď jsem u nás ještě objevila asi dva druhy vhodné na italské rizoto, tak vyzkouším další.

Ty konzervované žampiony také nemusím... použila jsem je snad jednou. Teď už jsou běžně houbičky čerstvé a my máme od loňska hodně nasušeno :-)

P.

:-)

21 Šárka Šárka | E-mail | 7. února 2008 v 16:35 | Reagovat

Papaja :-)

Celých 6 dnů je dostatečně dlouhá doba na pěknou porci italských zážitků (poznat krásy Dolomit i chuť místního vína, těstovin, rizota a tiramisu :-) Mám pocit, že ty "služební cesty" mi zůstaly tak nějak v krvi a každá návštěva restaurantu je mou hloubkovou sondou do podniku, u kterého překročím práh :-) Profesionální deformace se prostě léčit jen tak nedá :-) Život mi to nikterak neničí, recenze nepíšu, tak si to užívám. Svět gastronomie je zábava, která sice něco stojí, ale hodně nabízí všem, kteří si život dokáží užít i z této stránky. Když někam cestuji, tak mám hned dvojnásobné zážitky. Krásy přírody a gastronomie mě dokáží zaměstnat hned od první minuty na cestách. Zážitky člověk vytřídí na ty mimořádné a zajímavé, zbytek z hlavy (i fotoaparátu) vypustí. Přeji ti hodně těch "mimořádných" zážitků na tvé cestě do Itálie!

Rizoto je opravdu další dobrý nápad, protože i rizotovou rýži ve svých domácích zásobách mám a loni byla nadúroda bílých hřibů, tak by to byl dobrý způsob, jak je zlikvidovat a ještě si pochutnat :-) Dík za nadhozené téma: co s mraženými houbami?

22 Yva Yva | Web | 7. února 2008 v 17:46 | Reagovat

Šárko, s tím červeným vínem  a Italy máš pravdu. Hned jsem si vzpomněla na další verzi rizota, tzv. "špinavé rizoto", do kterého dávají červené víno místo bílého. (Chuťově výborné, ale barvou mě moc nenadchlo.)

Papajo, rizoto dělám stejně, ale také z čerstvých hub a někdy i kombinaci obou. (Pokud nám nějaká dobrá duše pošle sušené z domova ;o)

23 Sklenička Sklenička | E-mail | 7. února 2008 v 20:27 | Reagovat

Alča - já se omlouvám, je to jen divadlo :o)  Jasně že plněné houby nejsou žádné rodinné tajemství, ale já často recepty nepíšu a když už jsem jeden napsala, tak mě překvapilo, že se najednou objevilo tolik podobných. Jen k němu dopíšu Něco o víně :-)

24 sigrid sigrid | E-mail | 7. února 2008 v 21:17 | Reagovat

Tedy, děvčata, rizoto to je moc dobrý nápad. Jenom musím sehnat rýži, došla. A krom houbiček můžu doporučit i hodně mladé cukety, maličké, tenoučké, na lístky nakrájené, jen lehce na másle opražené a zamíchaní až na konci vaření.

25 sigrid sigrid | E-mail | 7. února 2008 v 21:17 | Reagovat

Pardon, "zamíchané".

26 Papaja Papaja | E-mail | 8. února 2008 v 8:27 | Reagovat

Yvo :-) Z čerstvých hub musí být také vynikající. Jenže my jsme se nikdy na konci léta k takovému "hutnému" vaření se spoustou parmazánu ještě nedostali... To ještě doznívají ta lehčí jídla. Ale určitě to zkusím. Když už pak člověk neví, co by s tolika houbami dělal... :-)

sigrid :-) Cukety jsou lahůdka, včera jsem dokonce viděla v Globusu žluté mladé cukety, ale cena byla nestydatě vysoká - to je v ČR největší potíž. Jinde je to skoro běžné a tady nevědí, co za to :-( Jinak mladé zelené cuketky používáme často. Do rizota mne to nenapadlo, ale musí to být také výborné. Jak tak lehounce křupnou...

P. :-)

27 Šárka Šárka | E-mail | 8. února 2008 v 8:30 | Reagovat

Yva :-)

nic naplat, člověk jí i očima :-) tam mi to červené taky moc nesedí

28 Šárka Šárka | E-mail | 8. února 2008 v 8:33 | Reagovat

sigrid :-)

Mladé cukety tomu dají opravdu skvělou chuť. Taky mám ráda ty nedorostlé :-) Opražené na másle jsou křupavé. U nás určitě to rizoto bude!

29 Alena Alena | Web | 8. února 2008 v 13:05 | Reagovat

Skvělý a chutný recept. Olizovali jsme se až za ušima :)

30 Šárka Šárka | E-mail | 8. února 2008 v 13:10 | Reagovat

Alena :-) tak to je velká pochvala! dík :-)

31 Martin Martin | 11. února 2008 v 10:53 | Reagovat

Super (jako obvykle).

k tomu rose... moc moc mnam :-)

32 Šárka Šárka | E-mail | 11. února 2008 v 15:46 | Reagovat

Martin :-)

S přibývajícím slunečním zářením dávám víc a víc šancí růžovým vínům téměř ke všemu. Dík *

33 Karel Černoch Karel Černoch | E-mail | 28. května 2009 v 17:16 | Reagovat

Dobrý den,
mám dotaz, použije se pouze dno zapékací mísy nebo i vršek? Děkuji

34 Šárka Šárka | E-mail | Web | 28. května 2009 v 19:09 | Reagovat

[33]: Karel Černoch:

Použije se pouze dno zapékací nádoby. Jedině tak se žampióny upečou s pěkně křupavou strouhankovou čepicí.

35 komar komar | 4. července 2009 v 16:02 | Reagovat

Skvely! Milluju originalitu! Jeste ze sem je neobalil! Pracham pro slaninu a diiiky :)

36 Šárka Šárka | E-mail | Web | 8. července 2009 v 17:05 | Reagovat

[35]: komar

Proč se zdržoval obalováním, když to jde i touto cestou menšího odporu a bez zbytečně ušpiněného nádobí :-)

37 Standa Standa | 7. prosince 2011 v 22:54 | Reagovat

Tak velice děkuji, přítelkyně mi šla spát tak jsem projížděl net a ejhle všechny suroviny jsme zrovna měli v lednici...Během chvilky hotové a opravdu chutné :-)Mimochodem pil jsem k tomu bavoráka :D

38 Lopatolog Lopatolog | E-mail | 17. srpna 2014 v 0:18 | Reagovat

[4]: Ahoj foodmaniačko. Pořád ráda varis? [4]:

39 DolceVita, www.Gurmanka.cz DolceVita, www.Gurmanka.cz | E-mail | Web | 18. srpna 2014 v 11:33 | Reagovat

A už tu zase máme houbovou sezónu, tak průmyslově pěstované žampiónky můžeme odsunout na doby, kdy hub v našich lesích bude pomálu ;-)

40 http://www.machinepatefraiche.fr http://www.machinepatefraiche.fr | Web | 7. listopadu 2014 v 4:14 | Reagovat

Cestou domů přikupte ještě nějakou mladou cuketku, pórek a samozřejmě sýr s bílou plísní na povrchu. Omeletka se bez vajec neobejde, ale když je ještě vylepšíte hermelínovým krémem

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.