Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Polévka z podmáslí s krevetami

11. února 2008 v 19:40 | Šárka |  Polévky teplé & studené
Originální studená polévka zahřeje vaši gurmánskou duši. Krevetám to v ní náramně sluší. Užijte si darů moře podle Mořské kuchařky. Nalistujte stranu 121 a můžete se pustit do vaření tohoto báječného a zdravého receptu. Pokud zaměníte zmíněnou šalotku za běžnou cibuli, nic se nestane. Recepty tu jsou proto, abychom se nechali inspirovat. Oproti originálnímu receptu jsem musela v některých surovinách trochu slevit, neboť čerstvý kopr ani brutnák nebyl zrovna po ruce. Polévka byla tak zajímavá, že na stranu číslo 121 jsem vložila záložku a v sezóně čerstvého kopru se k ní znovu vrátím a připravím ji tak, jak ji doporučují autorky knihy :-) I tak si dovolím vás na ni lákat. Stojí rozhodně za vyzkoušení!


Polévka z podmáslí s krevetami
  • 100 g předvařených krevet (dala jsem jich jednou tolik)
  • 500 ml podmáslí
  • 1 salátová okurka
  • 1 šalotka (vyměněna za obyčejnou cibuli)
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička vinného octa
  • 1 střik omáčky tabasco
  • cukr
  • mořská sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • kopr a brutnák (čerstvé bylinky nebyly k mání, ale receptu to na půvabu ani chuti neubralo)


Česnek a šalotku nakrájíme nadrobno, zesklovatíme na olivovém oleji a necháme vychladnout. Okurku oloupeme, podélně rozpůlíme, vyškrábneme semínka, nakrájíme na kostičky a rozmixujeme s podmáslím. Nyní je čas na bylinky (které v mém případě nebyly), nadrobno je nasekáme, trochu kopru si necháme na ozdobu, zbytek přidáme spolu se šalotkovo-česnekovou směsí k podmáslí a ještě jednou rozmixujeme. Ochutíme cukrem, solí, tabaskem, octem a pepřem. Dobře vychladíme v chladničce. Studenou polévku rozdělíme do talířů, vhodíme porci krevet, ozdobíme snítkou kopru a podáváme.

Nemáte-li chuť na studenou polévku nyní, rozhodně si na ni vzpomeňte v parném létě. Je skvělá a s minimem kuchařského úsilí si vysloužíte pořádnou pochvalu a obdiv. Pro každý případ je dobré mít po ruce Mořskou kuchařku, protože dobrých receptů se v ní najde víc než dost. O tom se přesvědčíte hned, jak v ní prvně zalistujete.

Receptu uděluji plný počet bodů. Fotografiím uděluji nedostatečnou :-) Jednou se v tom kuchyňském mumraji muselo stát, že zapomenu fotoaparát nastavit na ten správný režim. Fotografovat talíř polévky s nastavením do dálky nebyl nejlepší počin.

I když fotky jsou leda tak pro kočku, pořád máte možnost si polévku uvařit a třeba i vyfotografovat na vašem domácím stole. Budete z toho mít lepší požitek :-) V budoucnu určitě foto vyměním či doplním, protože jsem tuto dobrotu nevařila naposledy. Bylo to vůbec vaření? :-) Konec konců nejde vždy o to, aby jídlo prošlo varem.

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Alena Alena | Web | 11. února 2008 v 20:31 | Reagovat

Taky musím uvařit něco z mořské kuchařky.

Mně se všechny fotky nepovedou. Někdy jsem spokojená, jindy méně. Profíci ví, z kterého úhlu je to nejlepší. My musíme hledat, fotit víckrát a většinou je oběd již studený.  Ale fotečky máš krásné, úplně profesionální.

2 Yva Yva | Web | 11. února 2008 v 20:39 | Reagovat

Mořskou kuchařku nevlastním :o( ale na mé příští návštěvě Čech se na ni určitě dostane. Prozatím se nechám inspirovat Tvou interpretací receptu. Krevety tady patří k nejoblíbenějším darům moře. Ještě, že je těch mršek v moři tolik!

3 luckydina luckydina | E-mail | 11. února 2008 v 20:43 | Reagovat

na léto parádní polívčička, brutnáku mám plnou zahradu, když se mu trošku povolí tak zaplevelí všechno a těm nádherným modrým květům se odolat nedá. Zajímalo by mě co kdo dělá  s vyškrábnutými semínky u okurek, já je vždycky sním, ten vnitřek mně u okurek nevíc chutná. Fotografie se náhodou povedly, hlavně ta poslední, tam už je asi krevetka v bříšku.

4 Julie Julie | Web | 11. února 2008 v 20:47 | Reagovat

Proč mi letos Ježíšek nenadělil i tuhle kuchařku? Ale ne, vůbec si nestěžuji, kuchařku si co nevidět koupím a nadělím si k ní i kartu do Makra. A díky, Šárko, za další a báječnou inspiraci :)

A vidíme i kocourka! Tak ho drbu za ouškem...pokud se nechá...

5 Šárka Šárka | E-mail | 11. února 2008 v 22:37 | Reagovat

Alena :-)

Nepovedené fotky skončily v propadlišti pc koše :-) Barva polévky byla lehce zelenkavá a koupající se růžové krevetky ji rozveselily. Být tam ještě kousek voňavého kopru, bylo by to polévkové veledílo. Příště budu pozornější, protože recept s fotem má lepší vypovídací hodnotu. Dík *

------------------------------------------------------------------

Yva :-)

Krevety jsou famózní surovina. Nejraději mám krevetový koktejl :-) Byla jsem zvyklá nakupovat jen čerstvé mořské plody, ale už jsem se naučila v těchto končinách netoužit po nemožném :-) I když sem tam se mi poštěstí nakoupit i čerstvé mořské ryby a plody. Tentokrát to byly mražené krevety se špetkou medvědího česneku. Dobré byly mršky ;-)

-------------------------------------------------------------------

luckydina :-)

Naprosto přesný odhad s těmi semínky od okurek :-) Dělám to s nimi zrovna tak. Slupnu je hned. V podstatě bych je ani z okurky nevydlabávala a klidně je tam u okurek hadovek nechala. Určitě by se ta droboučká semínka rozmixovala taky. Kocour taky nepřišel o krevetové představení a nějakou tu růžovou potvůrku s chutí slupnul :-)

---------------------------------------------------------------------

Julie :-)

Co nestihl Ježíšek, stihne možná Valentýn :-) Je to mimořádně povedená kniha a kdo má ryby rád, ten ocení recepty i informační část. Rybí polévky jsou zanedbávaná kapitola celé české kuchyně. Nebýt té rybí vánoční, která se vaří stejně jen někde, tak hrnec s rybí polévkou na českých plotnách nikomu moc nevoní. Škoda :-)

P.S. Kocour vrní blahem ;-)

6 Papaja Papaja | E-mail | 12. února 2008 v 7:42 | Reagovat

Tohle je něco pro mne! Ne recept, ale Matýsek! Ten je krásnej, vypadá spíš jako: "Když jsem dostal jen málo ochutnat, tak mne už nefoť!" :-))) Má nádherný pohled a růžové polštářky...

Naše kočky syrové ryby ani mořské potvory nejedí. Rybičky z konzervy berou i s kouskem lidského prstu - vždycky mne kousnou. Snad z obavy, abych s tou dobrotou necouvla :-) V poslední době mají hit - kyselé okurky - o ty se perou. Jinak ten nejmladší občas sní i jablko, nejstarší miluje vařenou mrkev z polévky a odmítá jakékoliv uzeniny! Chytrý kocourek... :-) Ti ostatní si uzeniny berou rovnou z nákupní tašky, pokud je máma nestačí dost rychle dát do lednice. :-) Nevidím je moc často, tak je to pro mne vždy "divadelní představení".

Mořskou kuchařku mi přinesl Ježíšek a dokonce jsem s předstihem dostala dárek k Valentýnu: terinku na paštiku :-) Takže, Šárko, už mne ta paštika čeká opravdu brzo.

P.

:-)

7 Šárka Šárka | E-mail | 12. února 2008 v 9:50 | Reagovat

Papaja :-)

Matýsek byl zakoupen s naším domem, tak je to domácí pán :-) Ani přesně nevím, kolik let tomu holomkovi je, ale faktem zůstává, že je bezproblémový a pohodový, tak má volné pole působnosti. To, že ho akceptuje náš lovecký pes, byl trochu víc můj trpělivý manévr, ale nakonec se snesou i dva protiklady v jednom domě. Z toho mám radost :-)

Terinka na paštiku se jistě bude hodit :-) Paštikářské umění je samostatná kapitola. Kdo se do toho jednou pustí, už ho to neopustí. Už se těším na tvé recepty a zkušenosti :-) Š.

8 radka radka | 12. února 2008 v 12:11 | Reagovat

rybi filt s krustou jsem dělala dneska na oběd je mi 15 a vareni me bavi skoda ze ti to vam nemuzu vyfotit vypadalo to vyborně a tak to i chutnalo :-)) mamka na vareni moc neni :-(

9 Janina Janina | 12. února 2008 v 12:39 | Reagovat

to je ale milá polévka :)))

10 Janina Janina | 12. února 2008 v 12:40 | Reagovat

a 50 lidí online je tady zřejmě na denním pořádku, co se tak blbě divim :))

11 žufanka žufanka | Web | 12. února 2008 v 13:32 | Reagovat

Kočička nebo kocourek? A dostal/a krevetku? :) Poradíš, kam a jak na krevetky?

12 Šárka Šárka | E-mail | 12. února 2008 v 14:00 | Reagovat

radka :-)

Tak to před tebou smekám :-) Když tě vaření baví, tak tvé pokusy budou vždy úspěšné. Jsem ráda, že do toho jdeš s odvahou. Když mamka na vaření moc není, tak kuchyňské žezlo můžeš v ruce pevně třímat ty! Kuchyně je říše jen pro jednoho vládce :-) Jak jsou dva, vládne chaos. Tak ať tě to pořád baví a přeji ti kuchařské úspěchy. Zdraví Š.

13 Šárka Šárka | E-mail | 12. února 2008 v 14:07 | Reagovat

Janina :-)

Celá ta kuchařka je tak nějak milá :-)

--------------------------------------------------------------------

Žufanka :-)

Kocour Mates se zúčastňuje veškerého dění v naší kuchyni, tak vlastně sem i právem patří. Krevetku si vyloudil nejednu :-) Má talent a praxi, jak být neodbytný a dosáhnout svého cíle. Vždycky těm jeho praktikám podlehnu :-)

Kam na krevetky? Čerstvé v Makru, mražené např. v Globusu, Tescu, Hypernově. Nemám hypermarkety zrovna v lásce, ale bohužel se staly nepostradatelnými. Dobrých rybáren je pomálu a tak nezbývá nic jiného, než se zapojit do toho nákupního šílenství a s drátěným vozíkem se prohánět kilometrovými cestami mezi regály. Občas se tam uloví zajímavé produkty :-)

14 Major Milčák Major Milčák | E-mail | 12. února 2008 v 19:10 | Reagovat

Šárko, to jste hodní, že jste koupili dům i s "věcným břemenem". A že se o něj hezky staráte, o holomka zděděnýho ;-).

15 Šárka Šárka | E-mail | 12. února 2008 v 20:03 | Reagovat

Major Milčák :-)

Některých nájemníků se člověk prostě nezbaví ;-)

16 Bali Bali | Web | 14. února 2008 v 12:46 | Reagovat

ráno jsme  koupili mušle, budu na večeři. Asi jen tak jednoduše po námořnicku ;-)

17 Šárka Šárka | E-mail | 14. února 2008 v 14:10 | Reagovat

Bali :-)

Já za mušlema jezdím do Makra, tam jsou i v čerstvém stavu. Jinak kousek to mám do Rakouska, ale nákupní cesty tam moc nepodnikám. Jseš ve výhodě! Do Německa je to jenom kousek a tam se mořské potvůrky všeho druhu nakupují báječně. Tak dobré pochutnání ;-)

18 pan kolíček pan kolíček | 15. února 2008 v 20:04 | Reagovat

recept je Šárko úžasně jednoduchý a hotové jídlo vypadá fakt lákavě - hlavně tabasco mě dostalo, určitě to musím vyzkoušet :o) a kocourek se ve vaší kuchyni musí mít královsky, ty oči mluví za vše!

19 Šárka Šárka | E-mail | 18. února 2008 v 11:19 | Reagovat

pan Kolíček :-)

Recept za vyzkoušení stojí, hlavně v horkých letních dnech musí být naprosto báječný! Ona celá ta Mořská kuchařka za prostudování stojí taky. Myslím, že kocour si svůj královský život uvědomuje o to víc, protože jeho původ královský není :-) Ne všechny kočky v našem okolí mají taková privilegia.

20 Cedric Cedric | E-mail | Web | 12. října 2011 v 23:20 | Reagovat

Třídní původ? Moji předkové byli neandrtálci, takže díky za info:-)

21 marek marek | E-mail | Web | 1. října 2012 v 12:29 | Reagovat

super :)

22 christian laboutin christian laboutin | E-mail | Web | 31. října 2012 v 13:19 | Reagovat

Q. What is the center of gravity?
http://www.shoesgreat.com/

23 marek marek | E-mail | Web | 1. prosince 2012 v 0:33 | Reagovat

O-O tlakové hrnce pro každou příležitost http://www.tlakovyhrnec.eu/ jedině hrnce značky fagor nebo tescoma sou super.

24 evening cocktail dresses evening cocktail dresses | E-mail | Web | 2. května 2013 v 9:10 | Reagovat

people with scrambled thoughts think like this:I join told all above. Let's discuss this question.
http://www.untildress.net/

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama