Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Jak vaří Kuchař roku 2007-2008?

23. února 2008 v 22:46 | Šárka |  Gastronomické zajímavosti
Osmý ročník prestižní gastronomické soutěže "Kuchař roku", kterou jednou za dva roky vyhlašuje Asociace kuchařů a cukrářů České republiky (AKC ČR) a Unilever Foodsolutions, proběhl dnes, 23. února 2008 v hotelu Crowne Plaza Prague v Praze. Sešla se zde česká kulinářská špička. Ochutnávka z předešlého ročníku Kuchař roku 2005-2006 Vám představí účastníky minulého ročníku v akci. Budete mít možnost porovnat kuchařské kreace s ročníkem letošním.

Kulinářské klání se skládá ze tří kol a je rozčleněno do kategorií Juniorů a Dospělých, které rozděluje 23. rok věku kuchaře. Do soutěže se přihlásilo 35 soutěžících. Do finále postoupilo pouhých 6 nejlepších kuchařů z obou kategorií. Finalisté museli bez cizí pomoci připravit v časovém limitu 4 hodin 5 porcí tříchodového menu (předkrm, hlavní chod s přílohou a dezert). Junioři připravovali dvouchodové menu (předkrm a hlavní jídlo s přílohou). Soutěžilo se metodou "utajeného koše", tzn. že mohli použít pouze těch surovin, které jim pořadatelé připravili.
Degustační porota:
  • M. Sahánek - mezinárodní rozhodčí WACS, ČR, předseda poroty
  • J. P. Manzac - šéfkuchař Brasserie M v Praze, pravidelný člen poroty KR, Francie/ČR
  • U. Hagedorn - rozhodčí, člen světově úspěšného soutěžního týmu Let´s go magic, Německo
  • P. Carmichael - šéfkuchař Meze restaurace v Praze (síť restaurací G. Ramsaye, UK/ČR)
  • J. Král - šéfkuchař Obecní dům v Praze, vítěz Kuchaře roku v minulosti, ČR
  • V. Krofta - šéfcukrář Corinthia Tower Praha, rozhodčí cukrářských soutěží, ČR

Technická porota:
  • J. Václavek - předseda poroty, předseda pobočky AKC ČR - Karlovy Vary
  • O. Pítra - šéfkuchař hotel Srní, místopředseda pobočky AKC ČR - Šumava
  • M. Havel - šéfkuchař hotel ParkHoliday-Benice, předseda pobočky AKC ČR - Mariánské Lázně
  • M. Husák - šéfkuchař hotel International, předseda pobočky AKC ČR - Brno
  • J. Sedláček - obchodní manažer ČR a SR Retino s. r. o., předseda pobočky AKC ČR - severní Morava a Slezsko
Soutěžní jídla prošla porotou degustační i technickou. Kdo tam byl, viděl své. Kdo se nedostavil, alespoň touto cestou si vrcholnou českou gastronomii užije. Nápad a kombinace nemusí být vždy spojovány s nejdražšími surovinami!

Souběžně probíhal první ročník soutěže Knorr Press Culinary Cup 2008.
Zkuste se vžít do nelehké role poroty a ocenit předvedené kreace alespoň pohledem. Je to jen malý zlomek toho, co bylo k vidění. Za pozornost stály rozhodně všechny gastronomicky zaměřené semináře!
Postřehy KR 2007-2008 & Knorr Press Culinary Cup 2008
KR 2007-2008 & Knorr Press Culinary Cup 2008
KR 2007-2008 & Knorr Press Culinary Cup 2008
Jedno za druhým šlo soutěžní kuchařské dílo před porotu. Při nejlepší vůli nebylo možné zachytit optické provedení a název soutěžního pokrmu zároveň. Aby i toto bylo autentické, některé názvy prezentovaných uměleckých děl najdete na konci článku. Milovník dobrého jídla a znalec gastronomie si dokáže přinejmenším část z nich doplnit.
KR 2007-2008 & Knorr Press Culinary Cup 2008
KR 2007-2008 & Knorr Press Culinary Cup 2008
KR 2007-2008 & Knorr Press Culinary Cup 2008
KR 2007-2008 & Knorr Press Culinary Cup 2008
KR 2007-2008 & Knorr Press Culinary Cup 2008
KR 2007-2008 & Knorr Press Culinary Cup 2008
KR 2007-2008 & Knorr Press Culinary Cup 2008
KR 2007-2008 & Knorr Press Culinary Cup 2008
Těžké rozhodování bylo na porotě!
Byly představeny tyto pokrmy (uvádím jenom část, kterou jsem stihla zaznamenat):
  • Pečený jelení hřbet doplněný špeclovo-zelnými placičkami proloženými liškovo-ořechovým ragú a zvěřinové glasé
  • Kuřecí prso smažené v jablíčku
  • Telecí váleček v bylinkách s raviolkou plněnou konfitem z hovězího líčka doplněný šalotkovo-špenátovou sedlinou, cibulovou marmeládou a telecím demi glace
  • Marinovaná kachní prsíčka s domácími tagliatellemi, grilovanou zeleninou, čekankovými puky s fenyklovým želé a pomerančovo-mangovým saucem
  • Vepřová panenka ve dvou úpravách, pěna z foie gras, tymiánový demi glase. Konfitovaná šalotka s karamelovými jablky Grany Smith se slámovým vínem, artyčokový koláček, pažitková bramborová kaše
  • Marinovaná telecí panenka v lahodném koření, pečená na růžovo a kladená na plátky kořene lotos, doplněná o nákyp z brambor a sušených rajčátek, plněná cibule grilovanou zeleninou, baby fenykl doplněn o dip z česneku
Jména zúčastněných kuchařů finálového klání:
Junioři
Senioři
JMÉNO
JMÉNO
Beneš Jan
Červenka Pavel
Hájek Vladimír
David Radek
Koráb Ondřej
Dufek Josef
Rhein David
Horký Jan
Souček Jan
Paulus Roman
Šebánek Jaroslav
Svatek Martin
náhradník
Koubek Ondřej
náhradník
Macháček Milan
Co jsem nestihla v tomto případě, budu kompenzovat prezentací ze dvou naprosto báječných seminářů, kterých jsem se stihla zúčastnit a pár zajímavostí z akce ještě dodám k tomu. Jak vaří kuchař roku 2007-2008? Samozřejmě mistrovsky!
Kuchařem roku 2007-2008 se stal Jan Horký (26), první místo v kategorii juniorů obsadil Jan Souček (20).

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 cuk cuk | Web | 24. února 2008 v 1:14 | Reagovat

jejda, to jste měla říct, to bychom se potkali. byl jsem přes oběd cca hodinku a půl + půlku jednoho semináře, ale ve všeobecné mačkanici  jsem vás nezahlídl.... ;)

2 Šárka Šárka | E-mail | 24. února 2008 v 8:04 | Reagovat

Cuk :-)

Měla jsem cukání se zmínit, ale jeden seminář navazoval na druhý (měla jsem je přes oběd) a tak jsem to viděla spíš černě. V té mačkanici jsem měla štěstí něco málo vyfotit, ale bylo to náročné :-) S mojitem v ruce jsem se tam potulovala mezi půl jedenáctou a  dvanáctou. Poté dva semináře a cesta domů. Taky jsem koukala po známých tvářích, ale cuketkoodchyt se mi nepodařil :-)

3 Bali Bali | Web | 24. února 2008 v 8:40 | Reagovat

teda Šárko, to je rychlovka! Co ty všechno nestihneš!? Škoda, že ležím, taková sobota by se mi také zamlouvala.

Snad někdy příště ;-)

4 Šárka Šárka | E-mail | 24. února 2008 v 10:16 | Reagovat

Bali :-)

Stihnout se to nedalo, ale pár střípků pro ty, co se tam dostat nemohli, jsem dala dohromady. Bylo toho mnohem víc a semináře byly tím nejlepším. Příště si to naplánujeme lépe ;-)

5 Míša Míša | 25. února 2008 v 10:07 | Reagovat

Teda to je nádhera! Při uvědomění si toho, že mám dnes k obědu nachystaný nízkotučný jogurt a jeden celozrnný rohlík, jsem musela zamáčknout slzu v oku :-(

Šárko, nebudete náhodou vědět, z čeho je připravovaná taková ta ozdůbka u vícero pokrmů - takový tenký pláteček něčeho s dírami jak u ementálu? Je například zasazená do toho bramborového nákypu u plněné cibule. A docela by mě taky zajímalo, jaká bylinka právě u tohohle pokrmu prochází tím jedním očkem ozdoby - nic známého mi to nepřipomíná.

6 rachad rachad | E-mail | 25. února 2008 v 10:27 | Reagovat

5 : Je to kořen lotosu (Nelumbo nucifera) protknutý čertsvým tymiánem. Oblíbená a dekorativní ozdůbka..

7 Lásková Lásková | 25. února 2008 v 11:26 | Reagovat

Dobrý den paní Šárko,

nad tolika dobrotami musím (s prominutím) skoro slintat na klávesnici. Tento víkend byl tak nějak po všech stránkách smutný, neměla jsem čas vařit, protože jsem ošetřovala našeho nemocného jezevčíka a tak jsme museli vzít zavděk tím, co dům dal.

Díky Vám jsem alespoň potěšila oko a duši:-)))

8 Šárka Šárka | E-mail | 25. února 2008 v 11:35 | Reagovat

Míša :-)

Bylinka se jmenuje tymián a rachad správně doplnil kořen lotosu :-)

No jo, i tu bylinku zmínil ! Nejsem tu k žádnému užitku. Díky ;-)

9 Šárka Šárka | E-mail | 25. února 2008 v 11:38 | Reagovat

Lásková :-)

V Praze jsem se nabažila taky dostatečně a chuť na vaření mě na čas docela přešla :-) Páni kuchaři to válejí mistrovsky! Někdy je dobře potěšit oko a duši a zapomenout na žaludek :-)

10 rachad rachad | E-mail | 25. února 2008 v 12:02 | Reagovat

8: To bych neřekl!:-) Jen jsem hledal na netu reakce na Kuchaře roku.

11 Míša Míša | 26. února 2008 v 9:47 | Reagovat

Tak tymián? A já mám doma v květináči takové titěrné řídké lístky na tenkých stoncích, ach jo. Jak se dá vypěstovat taková silná rostlina s téměř dřevnatým stonkem?

12 rachad rachad | E-mail | 26. února 2008 v 10:18 | Reagovat

11: Tu vozí z Izraele. Stejně jako tu krásnou mátu, rozmarýn a jiné bylinky. Takže to neposloužím.

13 Míša Míša | 26. února 2008 v 10:58 | Reagovat

Aha. Tak tím se to vysvětluje.

Ale rozmarýn mám krásnej úplně stejně jak z Izraele :-)

14 Šárka Šárka | E-mail | 26. února 2008 v 11:52 | Reagovat

rachad & Míša:

K tomu tymiánu jen malou poznámku, že přesně takový silný tymiánový keřík roste u mě na zahradě a vypadá fakt k světu. Dokonce rozmarýn přezimoval v záhoně a je taky v pohodě. Vlivem oteplování se možná dočkáme toho, že tradiční středomořské bylinky nebudou pro nás exotickou surovinou, ale budeme je mít opravdu na dosah ruky. Což já mám :-) Bylinky se dovážejí hojně a vesele, ale ty květníkové druhy v obchodech jsou určeny k rychlé spotřebě a zpravidla se nevyplatí je udržovat při životě na okenním parapetu.

Určitě nejsem sama, kdo má v zahradě rozmarýn nebo tymián, který je schopen v této chvíli udělat na talíři parádu. Přiznejte se! :-)

15 rachad rachad | E-mail | 26. února 2008 v 11:56 | Reagovat

14: No, jestli se mamce udrží ta pidipalmička co jí vyrazila z datlové pecky z Tuniska, možná se dočkáme i datlových hájů okolo Prahy?:-)))

16 Míša Míša | 26. února 2008 v 12:38 | Reagovat

Šárko, vy bydlíte v okolí Budějovic (jestli se nepletu), ale já žiju na Vysočině a když přes Budějovice projíždím na Šumavu, tak můžu jen obdivovat a závidět, jak vám tam v těch končinách všechno bujně roste a kvete. Nadsazeně by se dalo říci, že u vás už kvetou klematisy a u nás teprve vyráží tulipány. :-) Ale třeba to oteplování vbrzku dorazí i na Vysočinu (co bych za to dala).

Já bych si asi u nás vysadit ven rozmarýn a tymián nemohla lajznout. I levanduli musím hojně na zimu přikrývat, aby nevymrzla. Jinak rozmarýn přechovávám v květináčích v zimní zahradě, ale s tymiánem mám problém. Přes zimu se mi ho nikdy nepodaří uchovat. Takže mi pak nezbývá než si ze semene pěstovat nový (a to jsou ty neduživé lístky s tenkými stonky) anebo jej kupovat v marketech, ale ten je bez výrazné vůně a chuti.

Ještě bych se chtěla zeptat - kvete vám ten tymián a rozmarýn? Já mám rozmarýn krásný, hustý, bohatý, ale nevykvete - parchant - a nevykvete.

17 Šárka Šárka | E-mail | 26. února 2008 v 15:55 | Reagovat

Míša :-)

Prevít rozmarýn dokonce i kvete a tymián taky :-) Poslední roky byly dost velké zimy, tak už jsem ty bylinky otužila. Jednoznačně jim svědčí zasazení do zeminy a čerstvé povětří. Vysočina je trochu jiný kraj, zima je tam delší a chladná rána nejsou tak veselá, ale ta krajina má opravdu velké kouzlo. Moc ráda tam jezdím. Pokud se týká těch bylinek, tak bych doporučila koupit nějaké pěkné kousky rovnou v květníkách, ale zeptat se v zahradnictví. Mají zpravidla lepší kořenový bal a nejsou tak neduživé. Bylinky do kuchyně patří, ať už jsou jakékoli. Jejich jedinečná chuť se nedá ničím nahradit ;-)

18 Šárka Šárka | E-mail | 26. února 2008 v 15:56 | Reagovat

rachad :-)))

19 sigrid sigrid | E-mail | 27. února 2008 v 22:36 | Reagovat

Míšo, žiju na Šumavě (cca 800m nm.), rozmarýn sice pěstovat nemůžu, ten vymrzne, ale tymiánu to náramně svědčí. Někdy ho i zapomenu přikrýt. Jenom je potřeba ho posadit někam, kde moc nefouká - do rohu mezi dům a stodolu nebo do klína živého plotu. Taky se přes ty choulostivky dá na zimu překlopit květináč a teprve ten zakrýt chvojím. Kamarádka, která bydlí na Horské Kvildě, což je nejdrsnější místo Šumavy (alespoň na té naší straně) pěstuje bylinky ve velkých dřevěných bednách a na zimu jí je mužští přivláčejí na izolovanou verandu. Jenom musí dávat pozor, aby nezmrzly v létě.

Držím palce, ať se vede i na Vysočině.

20 Míša Míša | 28. února 2008 v 9:08 | Reagovat

Sigrid: díky za info, tak já to s tím tymiánem risknu. Jinak zdravím na Šumavu, kterou naprosto miluju :)

Jó, Horská Kvilda, to je nářez. Pamatuju, jak jsme jednou na konci května vyjížděli z Volar, kde jsme chodili v tričkách a kraťasech, přijeli jsme na Kvildu a tam v lesích leželo sněhu jak v lednu. Zajímavý kraj... :-))

21 Šárka Šárka | E-mail | 28. února 2008 v 16:21 | Reagovat

sigrid:

U nás je pouze 478 m.n.m., proti Šumavě opravdu teplý jih :-) Šumava je taky moje srdeční záležitost. Kdyby bylo tenkrát štěstí víc na naší straně, byly jsme téměř sousedky :-) Ať se ti daří a bylinkám taky!

22 rolex replica watches rolex replica watches | E-mail | Web | 31. října 2012 v 13:12 | Reagovat

A. With cabbage patches!
http://www.writewatches.com/

23 sole shoes sole shoes | E-mail | Web | 31. října 2012 v 14:13 | Reagovat

Q. What disappears when you stand up?
http://www.shoesgreat.com/

24 ball gowns 2012 ball gowns 2012 | E-mail | Web | 24. listopadu 2012 v 8:11 | Reagovat

I happen to enter your blog with the help of Google search. To my sheer luck I got what I was searching for. Thanks.

25 christian louboutin shoes sale christian louboutin shoes sale | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 5:17 | Reagovat

A. Because he wanted to work over-time!
http://www.shoesfloor.com/

26 tea length beach wedding dresses tea length beach wedding dresses | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 5:58 | Reagovat

You certainly have some agreeable opinions and views. Your blog provides a fresh look at the subject.
http://www.threedress.net/

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama