Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Hřebenatky, šampaňské a těstoviny

8. února 2008 v 14:13 | Šárka |  Ryby

Několik luxusních zbytků stojí za to, abychom popřemýšleli o vhodném spojení této trojice. Nedopité šampaňské a pár hřebenatek co zbylo od poslední "domácí oslavy" rozhodně nemusí být určeno k likvidaci. Máte důvod sáhnout do spíže pro ty nejlepší těstoviny, které máme doma. Nechci vás ponoukat k tomu, zanořit ruce do díže a těstoviny si uválet doma. Pokud jinak nedáte, proč ne? :-)


Práci s těstovinami za mě udělal italský mistr a tak jsem mohla zužitkovat další vánoční gastronomický dárek. Těstoviny v bio kvalitě s chutí pomerančové šťávy a sicilských citrónů. Lahodná to surovina hodná šampaňského doprovodu.

Těstoviny uvaříme klasickým způsobem, tzn. 3 minuty nechat přejít varem, ocedit. Zapékací ohnivzdornou misku vymáznout máslem a horké těstoviny umístit do nádoby vhodné k zapékání v troubě. 3 vejce rozšlehat se sklenkou šampaňského, jemně osolit a nalít na těstoviny. Vložit do horké rozpálené trouby a nechat zapéct do momentu, kdy těstoviny chytají jen lehce zlatou barvu a vejce se šampaňským utuhnou. Necelých 15 minut při rozpálené troubě na 200 °C stačí. Předpokládám, že těstoviny s výraznou chutí i barvou citrusů doma mít nebudete, ale tu chuť i jiným těstovinám není problém dodat. Rozpustit kousek másla a přidat pomerančovou či citrónovou šťávu, ochutit cukrem, solí, medem, javorovým sirupem - s tím si poradí každý hravě. Ochucené máslo vmíchat do těstovin před vlastním pečením a těstoviny s novou originální chutí jsou na světě. Těstoviny jsou v tomto případě jenom doplněk k úžasným hřebenatkám, tak bych se věnovala právě receptu na tuto mořskou lahůdku. Zakoupit je v našich končinách čerstvé sice jde, ale může to být docela problém. Ovšem vyloupané maso hřebenatek ve zmraženém stavu je k mání. Pokud lastury hřebenatek nemáte jako suvenýr od moře, dají se koupit samostatně. Pokud je někdo ještě neochutnal, měl by to rozhodně zkusit. Jsou báječné. Za mražené plody moře se stydět nemusíme :-) Nikdo z nás nemohl ovlivnit loudavý krok Praotce Čecha, který nedošel dál než k hoře Říp.


Hřebenatky s petrželkovým máslem a česnekem
Chutný a jednoduchý recept, kterým se můžete blýsknout.

  • Několik čerstvých (mražených) hřebenatek
  • Petrželkové máslo s česnekem

Bylinkové máslo můžeme připravit i do zásoby a uložit ho do mrazničky:
  • 250 g nesoleného změklého másla
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 2 lžičky soli
  • ½ lžičky pepře
  • 4 prolisované stroužky česneku
  • velká hrst čerstvé nasekané petrželky

Všechny přísady vložíme do mixéru a důkladně promixujeme. Vzniklou hmotu zabalíme do alobalu (vytvarujeme váleček, který na obou koncích utáhneme) a vložíme na 45 minut do mrazničky, kde ochucené máslo ztuhne. Potom odkrajujeme plátky másla tak, jak potřebujeme. V tomto případě použijeme máslo ještě před zatuhnutím a do lastury vložíme 2 kousky masa hřebenatek a pomázneme vyšlehaným máslovým krémem, který voní po česneku a petrželce. Takto připravené plody moře klademe do trouby na horký rošt a při teplotě 220 °C krátce grilujeme. Dobu tepelné přípravy zbytečně neprodlužujeme, neboť by delikátnímu a velmi jemnému masu hřebenatek neprospěla. V případě těchto "malých" mořských plodů 8 minut stačilo. Začne-li se bylinkové máslo na krajích lastury barvit tmavě, je čas transportovat pokrm na stůl.


U nás doma přebýval ještě zbytek pomerančové zavařeniny, který se přeměnil na pánvičce s kapkou koňaku v báječnou netradiční polevu, se kterou si těstoviny docela dobře sedly do noty. Nejsou-li těstoviny k mání, stačí i kousek čerstvé bagety. I tato kombinace ukojí choutky po něčem delikátním a nevšedním. Máte-li hřebenatek moc, můžete je i s lasturami a ochuceným máslem zamrazit. Nikdy nevíte, kdy se tato dobrota bude hodit. Jako malý předkrm je to nepřekonatelné. V kombinaci se zapečenými těstovinami nebo rozpečenou bagetou, můžete pohodlně připravit v rozehřáté troubě najednou.
Pokud se necítíte ve společnosti mořských produktů jako "ryba ve vodě", je čas to napravit. Prvním krokem k nápravě je opatřit si dobrou literaturu, která je právě na pultech knihkupců. S MOŘSKOU KUCHAŘKOU se odborně ponoříte do hlubin slané vody a najdete v ní moře receptů a důležitých informací, které vás ostychu z přípravy mořských ryb zbaví. Autorky této knihy neradí jen ve své knize, ale máte příležitost se svými dotazy vplout i do vod internetových. Vplujte na tuto adresu a ptejte se na vše, co vás napadne :-)

Za sebe mohu slíbit, že v této knize je hřích jenom "listovat" a bude se tu taky již brzy i vařit. Recept jíž je nalistován :-) Dobrá kuchařka nepatří do knihovny, ale do kuchyně!

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.

 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Olivovník Olivovník | Web | 8. února 2008 v 14:35 | Reagovat

No teda! :) Už pár dnů mám chuť zkusit nějakou exotiku, ale jestli si troufnu na toto, to fakt nevím. Začnu tím petrželkovým máslem. A pak se uvidí. Každopádně to vypadá k nakousnutí!

2 Papaja Papaja | E-mail | 8. února 2008 v 15:05 | Reagovat

Tohle bude můj konec! Jen ty hřebenatky se špatně shání. To je krása... a díky, Šárko, za ty těstoviny :-)

P.

3 Yva Yva | Web | 8. února 2008 v 16:20 | Reagovat

Ty hřebenatky vypadají jak perly v těch jejich lasturkách. :o)

4 Janina Janina | 8. února 2008 v 16:31 | Reagovat

v klidu si tady brouzdám, slitnám u toho a koukám na návštěvnost a v jednu chvíli on line 51 lidí? To je kvalita docela :)))

5 Šárka Šárka | E-mail | 8. února 2008 v 17:27 | Reagovat

Olivovník :-))) Některá jídla jsou nerealizovatelná. Scénář tvoří momentální zásoby, ale bylo to fakt skvělé. Těstoviny měly výjimečnou chuť a k tomu to česnekovo petrželkové máslo z hřebenatek ... těžko tu dobrotu popsat. Opět k tomu bylo báječné víno i společnost, tak nevím, co z toho všeho hrálo prim a čemu vděčím za ten skvostný zážitek :-) Experimenty mě baví, ale jen stěží se dají opakovat. Jsou to vždy nové a nové premiéry. Tobě nemusím o domácích specialitkách vůbec nic říkat :-))) Máš je dnes a denně na stole!

Abych nazapomněla :-) Dobrý nick!

6 Šárka Šárka | E-mail | 8. února 2008 v 17:28 | Reagovat

Papaja :-)

Díky :-) Díky tobě měl šanci vzniknout tento recept, který je jen těžko realizovatelný, ale ty hřebenatky za to "sakra" stojí. Člověk si je zamiluje pro tu jejich mimořádnou jemnost.

7 Šárka Šárka | E-mail | 8. února 2008 v 17:30 | Reagovat

Yva :-)

Vypadají působivě, to je fakt :-) Pokud si dobře pamatuji, tak Bali povídala, že dokonce v lastuře u večeře nějakou tu perlu našla. Taková večeře s překvapením, to bych si nechala líbit každý den!Hřebenatky jsou každopádně vzrušující pokrm :-)

8 Šárka Šárka | E-mail | 8. února 2008 v 17:32 | Reagovat

Janina :-)

Taková parta už by se těžko vešla k jednomu stolu :-)

9 Major Milčák Major Milčák | E-mail | 8. února 2008 v 18:07 | Reagovat

Ahoj, Šárko, mohla bys aspoň přibližně popsat, jak chutnají těstoviny s příchutí pomerančů a citronů? Já vím, že je to nadlidský úkol, jako popisovat slepému barvy, ale přece: Je tam jen ta citrusová vůně nebo i chuť?

10 Šárka Šárka | E-mail | 8. února 2008 v 18:39 | Reagovat

Major Milčák :-)

Opravdu tam byla i silná chuťová stopa, která nepůsobila vůbec nepatřičně. Přemýšlela jsem, jak s tak netradičními těstovinami naložit a troufám si říct, že tento způsob byl víc než příjemný :-) V kombinaci s česnekovým máslem to bylo celé působivé. Těžko to k něčemu přirovnat :-) Intenzivní vůně těstovin se varem vytratila do decentních jemných tónů a rozvoněla se až na jazyku, kde rozprostřela zvláštní střídající se chuť dokonalého objetí pomerančů a citrónů. Tyto těstoviny měly "kouzlo osobnosti" :-) ... Dokonalá harmonie vůní i chutí.

11 renata renata | Web | 8. února 2008 v 20:14 | Reagovat

pomozte mi, prosím: před časem jsem tu četla recept na v troubě rozpečené bagetky s máslem a bylinkami a teď to nemohu najít :-((

Omlouvám se, že nereaguji k článku...

12 Bali Bali | Web | 8. února 2008 v 20:34 | Reagovat

vyměním hřebenatky za citrusové těstoviny ;-)

ty jsem opravdu ještě nejedla!

13 Šárka Šárka | E-mail | 8. února 2008 v 21:24 | Reagovat

renata :-)

Přiznávám se, že ani já to nemohu najít :-) Pod nějakým receptem jsem ji zmiňovala, ale v podstatě souvisí i s tímto receptem. Česnekovo petrželkové máslo se hodí! Bageta se příčně nakrájí, ale snažíme se jednotlivé dílky nedokrojit. Do každého zářezu mázneme připravené ochucené máslo a takto namáznutou bagetu zabalíme do alobalu. Potom už jenom stačí vložit do horké trouby a nechat pár minut rozpékat. Máslo se vsákne do bagetové střídky a na stole odlamujeme jednotlivé předkrájené dílky. Náplň bagetky namusí být vždy s česnekem, třeba můžeme zvolit místo česneku chilli. Bagetka je vhodná k salátům, rybám, polévkám, grilovaným pokrmům atd. Je dobrá, tak cestu na náš stůl si vždycky nějak najde :-)

14 Šárka Šárka | E-mail | 8. února 2008 v 21:26 | Reagovat

Bali :-) taky to byla moje první ochutnávka! Skoro jsem si je chtěla nechat jen tak na parádu. Ovšem produkt bio se má prohnat trávicím traktem, abychom ocenili snahu výrobce :-)

15 renata renata | Web | 8. února 2008 v 22:45 | Reagovat

och, děkuji, zachránila jste mi zítřejší večeři ;-)

16 jednorožec jednorožec | 9. února 2008 v 19:04 | Reagovat

Šárka, 13

Recept je přesný. Pouze dodám, že dvě či tři bagetky je zaručený způsob, jak úspěšně a rychle zasytit bandu dorostu, která se jako mračno hladových kobylek snese znenadání na domácnost.  :-)

17 Bali Bali | Web | 9. února 2008 v 20:18 | Reagovat

Šárko, myslím, že jsme ještě nejedli věcí! Ale jsme ještě mladé, tak... ;-)

18 ren ren | 10. února 2008 v 2:25 | Reagovat

tak ať se rozhlížím po domácnosti, jak chci, mám tu z potřebných surovin akorát úžasnou pomerančovou marmošku, zato se šampaňským uvnitř... tak si to asi ráno namažu na chleba, a tenhle recept zrealizuju, až si nalovím něco hřebenatek... Ale krása!!!

19 Bali Bali | Web | 10. února 2008 v 8:00 | Reagovat

Šárko, po ránu opravuji na "nejedly" ! Jak jsem zase přišla na "i" mi hlava nebere :-(

20 Šárka Šárka | E-mail | 10. února 2008 v 14:50 | Reagovat

renata :-)

----------------------------------------------------------------

jednorožec:

V tom je ukrytý půvab zdánlivých kuchařských banálních receptů! Jsou rychle hotové, zvládne je každý a dokáží nadchnout :-) Zapečené či rozpečené bagety by si zasloužily samostatný prostor, tedy recept.

-----------------------------------------------------------------

Bali :-)

To máš pravdu! O některých věcech si myslím, že na seznamu mých neochutnaných pořád zůstanou :-)

-----------------------------------------------------------------

ren :-)

Hřebenatky a všechny další mořské potvůrky stejně nejlépe chutnají u moře! Těším se na to, až si je zase někde dám "čerstvé". Marmoška se šampaňským zní královsky dobře :-) To chce snídani rovnou do postele!

21 Míša Míša | 11. února 2008 v 11:26 | Reagovat

Těstoviny s příchutí pomerančů a citronů u mě vyvolaly Pavlovův reflex. To je asi dárek od dcery, že? Nebo se to nechá koupit v ČR?

22 Lásková Lásková | 11. února 2008 v 13:44 | Reagovat

Dobrý den,

přiznám se, že jsem dlouho neměla odvahu pustit se do přípravy darů moře, jsem z těch dříve narozených a nic podobného tady jednoduše nebylo k sehnání.Takže mne nikdo ani nemohl naučit tyto lahůdky připravovat. Učím se za pochodu, protože jsem jim přišla na chuť  a uvítám každý recept.

P.S. Ty těstoviny vypadají božsky, a ten Váš popis jejich chuti nemá chybu.

23 Šárka Šárka | E-mail | 11. února 2008 v 19:59 | Reagovat

Míša :-)

Byl to dárek :-) Tady jsem tyto těstoviny neviděla, ale dobrých těstovin je tu už víc než dost. Klidně bych riskla nějaké jiné z kategorie "pasta fresca".

24 Šárka Šárka | E-mail | 11. února 2008 v 20:03 | Reagovat

Lásková :-)

Vaření s mořskými plody je chutné, efektní a jednoduché :-) Na stole je to vždy příjemná změna. Další můj recept bude přesně v tomto duchu / zdravý, jednoduchý, mořský, chutný - podle Mořské kuchařky, která inspirací jenom čiší. Díky za komentář a k mořským rybám se i já budu velmi ráda vracet :-)

25 Cenda Cenda | Web | 18. června 2008 v 10:54 | Reagovat

mno téda, slintám :)) ještě, že je čas oběda

26 Šárka Šárka | E-mail | 20. června 2008 v 13:06 | Reagovat

Cenda :-) toto jídlo doporučuji raději na večer, neboť je potřeba přihlížet k jeho afrodiziakálnímu naladění :-)

27 Karfigolka Karfigolka | E-mail | Web | 19. listopadu 2015 v 11:29 | Reagovat

Šampaňské jsme pili ve vaně :) Teď máme sprchový kout, ale o to více si užijeme romantiku při večeři se svíčkami ;-) http://www.levna-koupelna.cz/17839-ATHILA-90-Well-Ctvrtkruhovy-sprchovy-kout-s-vanickou

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama