Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Hovězí na provázku "Boeuf a´la ficelle"

1. února 2008 v 1:16 | Šárka |  Maso
Hovězí na provázku je luxusní kousek mimořádně šťavnatého hovězího masa, pořádně uškrcený provázkem a potom krátce ovařený v dobrém voňavém hovězím vývaru. Tato gurmánská pochoutka se podává na tenké plátky nakrájená a posypaná hrubou mořskou solí. Nezbytná je pikantní hořčice a sklenka červeného robustnějšího vína, k tomu dobrý voňavý chléb. Tak velí stará francouzská tradice.

Pro tuto recepturu je důležité připravit si předem poctivý domácí hovězí vývar. Můžeme na něj použít morkové kosti, kořenovou zeleninu a kousek hovězího masa na polévku. Vývar aromatizujeme kořením. Nechceme-li se připravovat z domácím vývarem, poslouží masoxová kostka. Za ten poctivý vývar bych se přimlouvala :-) Přidáte-li o pár kuliček celého pepře víc, získá navíc pikantní chuť.


Potřebujeme pěkný kousek roštěnce nebo biftekového masa. Není to nejlevnější záležitost, ale výsledkem bude plný talíř báječně připraveného masa s růžovým středem, který se vyrovná dobře připravenému rostbífu.

(tukovou blanku na roštěnci ponecháme; snadno ji odřízneme až při servírování)
Velmi důležité je maso pevně svázat ze všech světových stran a provázkem nešetřit. Budeme ho potřebovat na to, abychom maso mohli zavěsit na vařečku, kterou položíme na hrnec kouřícího se vývaru. Maso potopíme na krátkou dobu do vývaru a potom už čekáme s ostrým nožem a prkýnkem velmi nedočkavě, jak tato "krátká procedura" dopadne. Než otevřeme láhev vína a připravíme talíře, je čas vytáhnou maso z vývaru.
Chceme-li kousek krvavější, postačí doba varu 15 minut. Chceme-li medium, ponecháme 20 minut ve vařícím se vývaru. Zásadně do masa nepícháme. Všechna šťáva musí zůstat uvnitř. Když maso z vývaru vytáhneme, necháme ho ještě takzvaně dojít, tzn. uložíme ho do nádoby, aby se šťáva v mase usadila. Na to stačí něco málo přes 5 minut.


Nyní už jenom nedočkavě přestřihneme provázek, trochu si popálíme prsty až budeme odmotávat a nařežeme ostrým nožem tenké plátky. Vyskládáme na nahřátý talíř, posypeme lehce hrubou mořskou solí a připravíme si steakový příbor, aby ostrý nůž masem hladce projel jako po másle. Máme-li chuť, obložíme si maso zeleninou z vývaru a čirý vývar si můžeme nalít do šálku. Možná se bude hodit horký doušek na spláchnutí dijonské hořčice, která tak ráda stoupá do nosu. Báječnou přílohou byla též karamelizovaná cibule. Můžete si na stůl dát přesně to, co k masu máte rádi. Určitě bych nezapomněla k takovému delikátnímu soustu na víno.

K hovězímu dobré červené.
Musím konstatovat, že starofrancouzská receptura přípravy kvalitního hovězího masa na provázku je na talíři opravdu zajímavá a nevšední záležitost. Francouzská kuchyně má neotřelý charm a tak se k ní velmi ráda vracím. K takovému jídlu nejde jinak, než otevřít víno z vinic francouzských.
"Dělat průvan" v domácím mrazáku mě stále baví a jsem moc ráda, že se k tomu předjarnímu úklidu přidal i můj muž a začal dělat pořádek ve vinném sklípku :-) Jsem pro, aby žádné "staré lahve" nezabíraly místo nové vinné úrodě. Letos bude dobrý vinný rok a nač hledat marně příležitosti, kdy otevřít své skvosty z vinic? Díky za to, že na věc máme stejný názor ;-) Však to taky byla večeře hodná krále!

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Jana Jana | 1. února 2008 v 2:17 | Reagovat

Ach Bože, vypadá to dobře, ale asi si na to netroufnu, protože to vypadá dost krvavě. I když... Argentinu mám za rohem a nějaké dobré hovězí by se určitě sehnat dalo. Hm...

No nic, promyslím to. Teď jsem se hlavně přišla pochlubit, že se mi krásně povedl tento koláč: http://dolcevita.blog.cz/0707/snadny-boruvkovy-kolac-pro-narocne

Bez borůvek a s broskvemi. I ta vůně je nááááááádherná.

2 Yva Yva | Web | 1. února 2008 v 3:17 | Reagovat

Pěkné poklady skrývá ten tvůj mrazák! Tuhle přípravu stejků jsem jestě nezkoušela (upřímně řečeno, na stejky je tady odborník můj muž a jeho kuchyně na kolečkách -- gril), ale mrkla jsem se na tvůj impulz do mrazáku a co tam nevidím -- tři parádní kusy roštěnce. Gril je momentálně zapadaný sněhem, tak mám dojem, že vaření doma v hrnci bude mnohem příjemnější. P.S. My se přikláníme spíše k těm 15 minutám :o)

3 Šárka Šárka | E-mail | 1. února 2008 v 6:24 | Reagovat

Jana :-)

Věřím, že broskvový koláč je stejně působivý, jako jeho letní borůvková verse. U nás dnes ráno voní tvarohový (švédský sypaný) - tedy doufám, že ho během noci nezkonzumovali naši čtyřnožci! Nechala jsem ho chladnout na stole :-) Hovězí maso na stole denně mít nemusím, ale občas pěkným, kouskem nepohrnu. Recept se mi zase někdy příště může hodit :-)

4 Šárka Šárka | E-mail | 1. února 2008 v 6:26 | Reagovat

Yva :-)

Ta moje bílá pokladnice je mé "černé svědomí" :-) Příklad toho, co všechno jsem chtěla udělat a nestihla jsem v danou chvíli. Radost ze sebe nemám :-) Ale docela si to užívám. Maso na grilu a posezení na čerstvém vzduchu mi už sakra chybí. Neznám nic lepšího. Něco si tam pro ten případ nechám. Venku už to bude brzy vypadat jarně, tak se dočkám :-)

5 Bali Bali | Web | 1. února 2008 v 8:13 | Reagovat

achjo, další francouzská klasika. V dnešní době už člověka ani nenapadne tuto dobrotu udělat a musím říct, že jsem se  s ní nesetkala ani ve Francii. My to vařili asi jen jednou a už je to hodně dávno! Při prohlížení tvých fotek mám chuť jet nakoupit dobré maso a stoupnout si k plotně. Ale u nás je dnes pro nedostatek času naplánována rychlovka. Ale určitě se dotoho pustím v blízké době ;-)

6 J.Č. J.Č. | E-mail | Web | 1. února 2008 v 8:36 | Reagovat

Díííky! Tohle vypadá skvěle, zkusíme jak jen to půjde. Jen více podobných receptů :)

7 Lásková Lásková | E-mail | 1. února 2008 v 9:57 | Reagovat

Dobrý den,

pěkný recept, trochu mi to připomíná italské carpaccio (to se děla ze syrového masa). Určitě vyzkouším, mí dva chlapi - manžel a syn jsou pravověrní masožravci. K tomu vývaru - po letech, kdy jsem vývar nahrazovala různými kostkami a Vegetami, jsem se vrátila k poctivému vývaru a musím říci, že se mu nic nevyrovná. Dnes začínám každé vaření tím, že připravím dostatek vývaru, ať už hovězího, slepičího, kuřecího a až pak začnu uvažovat, co vlastně dobrého uvařím. Používám k tomu tzv. pomalý hrnec, který mohu klidně nechat pracovat celou noc a ráno už voní celý dům chutným vývarem. A propos, nebyly by nějaké recepty právě na vaření pomalým tzv. americkým hrncem?

8 Lásková Lásková | E-mail | 1. února 2008 v 10:34 | Reagovat

Zdravím a přeji pěkný den,

opět něco dobrého, určitě to vyzkouším, protože mí dva chlapi - muž a syn - jsou pravověrní masožravci. Musím se přiznat, že po letech, kdy jsem vývary nahrazovala různými kostkami a Vegetami, jsem se vrátila k dobrému silnému vývaru. Dnes to řeším tak, že k tomu používám tzv. pomalý hrnec, který zapnu večer, dám do něj maso, veškerou možnou zeleninu a příslušné koření, a ráno už dům voní příjemnou vůní, kterou si pamatuji z dětství - tak to u nás vždy vonělo v neděli ráno.

A propos, nebyly by nějaké recepty právě na pomalý "americký" hrnec?

9 Lásková Lásková | E-mail | 1. února 2008 v 10:35 | Reagovat

omlouvám se, opět zřejmě zafungoval nějaký šotek:-))

10 Lieselotte Lieselotte | E-mail | 1. února 2008 v 11:55 | Reagovat

Pěkný den, v nejbližších dnech si tento recept vyzkouším. O dobré maso nemám nouzi, poněvadž syn podniká v bourání a dovozu masa. Tak krásně to popisujete, což mne vždy fascinuje na Vašich receptech a fotografie jsou také velmi kvalitní a lákají k tomu, hned se zakousnout. Vaše stránky mám mezi oblíbenými a vždy se k nim vracím, když potřebuji nějakou inspiraci. Děkuji Vám mnohokrát.

11 Lenka Lenka | Web | 2. února 2008 v 10:51 | Reagovat

Moc hezké :-)

Díky za inspiraci, Šárko. Až fotky uvidí můj muž, zamíří asi sám do řeznictví, ačkoli maso nikdy nekupuje (snad s výjimkou hovězí svíčkové, ze které připravuji steaky). Myslím, že francouzská klasika nezklame, vypadá na talíři krásně a samozřejmě báječně chutná. Přimlouvám se za krátkou dobu vaření, neboť, jak říkají "dvě dámy při těle": "Kdo si objedná dobře propečený steak, má co chtěl".

12 Šárka Šárka | E-mail | 3. února 2008 v 8:06 | Reagovat

J.Č.

Za pokus to stojí :-)

Lásková:

Domácí vývar se zdá býti přežitkem, ale ono to vaření "s ním" je opravdu mnohem voňavější. Taky se snažím být důkladnější a geniální polévkové kostky pana Maggiho nechávám v kredenci častěji a častěji :-) Pomalý hrnec bohužel nevlastním, ale slýchávám na něj už delší dobu chválu, tak možná rozšířím o tento kousek svou kuchyňskou výbavu. I když opravdu nemám naprosto žádné místo :-) Mám hodně parádních měděných kousků a začínám si jich zase víc vážit, protože jsou báječnými vodiči tepla.

13 Šárka Šárka | E-mail | 3. února 2008 v 8:12 | Reagovat

Bali :-)

Je to zajímavý recept a hlavně i po letech stále originální. Navíc dietka, tak za vyzkoušení to stálo :-) Když jsem jako malá listovala ve starých kuchařkách, maso na provázku mi připadalo tajemné a fascinující. Záhadě jsem přišla na kloub :-) Určitě se to dnes běžně nepřipravuje ani v domácí francouzské kuchyni. Ale nakonec, co my víme? Návraty k tradicím jsou velkým trendem a platí to všude.

14 Šárka Šárka | E-mail | 3. února 2008 v 8:19 | Reagovat

Lieselotte :-)

Mít vlastní zdroj masa je naprosto k nezaplacení. To se to potom vaří :-) Receptů je tolik, že asi nikdy nestihnu všechny vyzkoušet, ale kvalitní kus hovězího a krátká tepelná úprava je asi tím nejlepším, do čeho se můžeme pustit. V posledních dnech jsem zrealizovala dost masových dobrot a několik jich leží ještě v mém archivu, tak možná s nějakým nápadem přijdu příště. Díky za pěkný komentář. Mít syna v tomto oboru je moc fajn (z mého pohledu "mít syna" je vůbec tak nějak fajn, protože mám dvě dcery :-)

15 Šárka Šárka | E-mail | 3. února 2008 v 8:23 | Reagovat

Lenka :-)

"Dvě dámy při těle" jsou fascinující osoby gastronomického světa :-) Co řeknou, to platí. Francouzská kuchyně má stále co nabídnout a když se propojí s tou naší českou, přijde si každý na své. Kus masa bez přílohy rozhodně není hladová večeře :-) Nemusí to být hovězí, může to být klidně ryba! V senzační MOŘSKÉ KUCHAŘCE je inspirace na celý rok - díky za ni!

16 Bali Bali | Web | 3. února 2008 v 9:33 | Reagovat

u nás je zvyk jíst ke všemu knedlík nebo brambor. Ale ve Francii si vychutnají mnoho pokrmů jen tak s bagetou. Tak to často praktikujeme i u nás doma. K masu stačí i trochu lehce povařené nebo orestované zeleninky. K bifteku nebo opečené kotletě si rádi dáme jen na másle podušenou mladou mrkvičku s hráškem, topinambur, ... Mňam ;-)

17 matesola matesola | Web | 3. února 2008 v 18:48 | Reagovat

Je to hovězí utopenec nebo oběšenec? Pokusím se tomu hned zítra přijít na kloub. Díky za další inspiraci Šárko :)

18 Šárka Šárka | E-mail | 3. února 2008 v 22:19 | Reagovat

matesola :-)

Princip dokonalé jistoty = oběsit, utopit, nakrájet a sníst :-)

19 žufanka žufanka | Web | 4. února 2008 v 10:15 | Reagovat

No to je teda dílo! S přítelem hovězí nejíme vůbec, takže velká část tohoto receptu (morkové kosti, roštěnec) ve mě vyvolává ostych... Nicméně už jsem tento rok prolomila mnohá tabu (segedínský guláš), tak proč ne... Jen ten vývar z morkových kostí mi mozek nebere. Máš Šárko nějaký tip, jak se toho zbavit? :)

20 Šárka Šárka | E-mail | 4. února 2008 v 10:22 | Reagovat

žufanka :-)

Použít vynález pana Maggiho a vhodit do vody jeho báječnou masoxovou kostku :-) To funguje vždycky. U nás je hovězí maso ze všech mas na stole asi nejméně. Když už se rozhodnu pro vaření z hovězího masa, sáhnu pro nějaký kvalitní kousek. Ale žít se dá i bez něj :-)

21 Papaja Papaja | E-mail | 4. února 2008 v 16:08 | Reagovat

Tedy tohle je bomba! Dieta nedieta se na to co nejdříve vrhneme. Hovězí miluju ve všech podobách. Maso nejíme doma moc často (ryby do masa moc nepočítám :-) ), v létě ještě méně (kuřecí v létě skoro vynecháváme), ale krvavý biftek, tatarský biftek atd. si ujít nenechám. Ještě chlebíček s roastbeefem. Stejně jsem někde četla, že hovězí v syrovém stavu je nejlépe stravitelné maso (ale to už jsem tady nebo na Labu psala v souvislosti s těmi babičkami a syrovým hovězím).

Další moje oblíbené je vepřová panenka, krůtí a králík. Bohužel jsem zatím nenašla (a moc jsem se snažila) cestu k jehněčímu. Třeba někdy.

Tak díky, Šárko. Tohle je výzva :-)

P.

:-)

22 Šárka Šárka | E-mail | 4. února 2008 v 20:12 | Reagovat

Papaja :-)

Návrat ke starým tradičním receptům má svůj půvab. Obzvláště jsou-li původem francouzské :-) Brala jsem to taky jako výzvu! Bylo mi jasné, že takto připravené hovězí maso mi jen tak někde nepředloží, tak jsem se té realizace chopila sama. S masem je to u nás asi tak nějak podobně, jak píšeš ty. Cestu k jehněčímu jsem si hledala obtížně a musím se přiznat, že nejraději mám jehněčí filátka. Škoda jen, že tady nejsou snadno k mání. Co není snadno k mání, nezevšední :-) Díky *

23 Jarmila Jarmila | E-mail | 5. února 2008 v 10:18 | Reagovat

Šárinko,ty jsi prostě jednička,máš  talent.Tolik lákadel a opravdu dobrých receptů.Sama jsem tvé dobrůtky ochutnala,tvojí ručičkou uvařené,vím o čem píšeš.Mladé dámy opisujte!!!!vařte!!!pečte!!!Je to "výborné!!!Jarmila

24 Šárka Šárka | E-mail | 5. února 2008 v 12:49 | Reagovat

Ahoj Jarmilo :-) Doufám, že se nám zase naskytne příležitost sejít se u společného stolu. Je jedno kde :-) U tebe se taky vaří skvěle. Díky za komentář a za znovunalezený kontakt *

25 Jarmila Jarmila | E-mail | 6. února 2008 v 12:33 | Reagovat

ŠÁRINKO,určitě se to povede,já tomu věřím,bylo nám fajn,vyměníme zase nějaké recepty,popovídáme.UŽ SE TĚŠÍM!!!!pa-pa Jarmila                VŠEM PŘEJI HODNĚ ZDRAVÍ A DOBRÝ APETIT.

26 Janča Janča | 2. března 2008 v 11:15 | Reagovat

Zajímavá diskuze jak upéct koule nebo zadečky na kari :

http://ona.idnes.cz/diskuse.asp?iddiskuse=A071210_102815_recepty_ves

27 evening dresses evening dresses | E-mail | Web | 31. října 2012 v 13:19 | Reagovat
28 fake cartier tank solo watches fake cartier tank solo watches | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 5:22 | Reagovat

Why didnt I find this post earlier? Keep up the good work!.
http://www.latewatches.com/cartier-la-dona-de-cartier.html

29 wholesale bridesmaid dresses wholesale bridesmaid dresses | E-mail | Web | 2. května 2013 v 10:23 | Reagovat

Q. Why did the teacher write the lesson on the windows?
http://www.threedress.net/

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama