Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Extrémně makový koláč

18. února 2008 v 10:42 | Šárka |  Sladká kuchyně
Křehké těsto a hodně máku, tak zní přesná definice tohoto starého receptu. Kdo chce z máku vykřesat tajemné síly, může se o to pokusit s tímto omamně dobrým koláčem. Pokud selhaly všechny afrodiziakální potraviny a lidské mechanismy, zkuste si naordinovat tento makový extrém. Když přemíra máku v něm neprobudí vaše vášně, věřte moudru našich předků, že po máku se výtečně spí a sní. Je v něm plno medu a ořechů, uklidní se nervy a všechny rozbouřené smysly. Na každý pád, je to koláč pro duševní i tělesnou pohodu. Omamné účinky máku jsou lidstvu známy již od dob antiky. Květ máku byl zasvěcen řeckému bohu spánku Hypnovi. Recept na božský koláč je vám k dispozici.
Extrémně MAKOVÝ KOLÁČ
Na těsto:
  • 250 g hladké mouky
  • 2 lžíce cukru
  • 170 g másla
  • 1 vejce
Mouku smícháme s cukrem a promneme s plátky másla. Přidáme vejce a uhněteme těsto. Pokud nám těsto nedrží pospolu, přidáme lžíci či dvě mléka. Soudržnost závisí na kvalitě mouky. Na pracovní desce prohněteme, přikryjeme fólií a necháme nejméně 30 minut odpočinout. Pokud nemáme chuť těsto doma připravovat, koupíme si těsto hotové :-)
Maková náplň:
  • 150 g máku (klidně i víc)
  • moučkový cukr (může být 1 : 1 v poměru k máku)
  • sklenka mléka
  • 3 lžíce medu
  • mandlové plátky
  • rozinky
  • vlašské ořechy
  • citrónová kůra (kandovaná)
  • 1 vejce
Staré receptury uvádějí použití máku nemletého (já sáhla po čerstvě mletém), rozhodněte se jak chcete :-) Mák vsypeme do kastrolku, zalijeme přiměřeným množstvím mléka (musí ho být jen tolik, aby se mák navlhčil, ale nebyl tekutý! stačí 1 menší sklenka). Mák s mlékem přivedeme k varu a odstavíme z tepelného zdroje. Necháme mák nasát mléko, náplň získá hustější konzistenci. Do teplé makové náplně přidáme mandlové plátky, sekané vlašské ořechy, med a kandovanou citrusovou kůru. Doporučuji spotřebovat všechny vánoční přebytky. Do koláče se jich vejde opravdu mnoho. Když náplň prochladne, přidáme celé vejce a důkladně promícháme. Náplň nalijeme na koláčové těsto a rozhrneme ji do všech stran.
Těsto ve formě nezapomeneme pořádně vidličkou propíchat, aby se nedělaly vzduchové bubliny a koláč se nezvedal z formy. Použijete-li pečící papír, je to absolutně bez práce a koláč se bude lépe transportovat z formy ven. Pečeme v předehřáté troubě, kterou nastavíme na 180 °C a koláč v ní ponecháme 40 minut.
Druhá varianta makového koláče vypadá trochu víc slavnostněji. Pečeme ho v malé dortové formě a na povrch vykrájíme z těsta ozdobné tvary. Je jen na vás, zda k pečení makové koláče přistoupíte. Mezi námi je i dost makových odpůrců! Pro ty je zde uklidňující pohled na rozkvetlé makové lány :-)

Mák setý roste ve dvou druzích - jeden se používá pro potravinářský a farmaceutický průmysl a druhý je zneužíván jako zdroj opia. Pro svůj významný podíl vápníku by měli semena máku jíst hlavně starší lidé ohrožení řídnutím kostí. Pro ty, co v máku našli zálibu, recept na chutný koláč se hodí :-)

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

16 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Lásková Lásková | 18. února 2008 v 11:26 | Reagovat

Dobrý den paní Šárko,

díky za zajímavý recept. I když se musím přiznat, že pečení není právě můj šálek čaje, vypadá to dobře a asi vyzkouším, ale před tím se nechám ještě trochu "ukecávat" od manžela a syna. Já moc na sladké nejsem, ale mák mám ráda, takže další recept do mé sbírky, která díky Vám utěšeně roste.

2 Bali Bali | Web | 18. února 2008 v 11:32 | Reagovat

já jsem na mák a tvaroh. Miluji makovec od Odkolka. A ten tvůj si někdy vyzkouším.

A nebo mi ho můžeš upéct než k nám pojedeš ;-)

3 DAvid DAvid | 18. února 2008 v 11:37 | Reagovat

BTW: V pekařství na náměstí ve Vrchlabí prodávají makové koblihy. Dámy a pánové, naprostá lahůdka.

4 žufanka žufanka | Web | 18. února 2008 v 12:08 | Reagovat

Můj první a poslední (zatím) pokus s mákem dopadl špatně, tohle ale vypadá slibně... ;) Ten mák používáš nemletý?

5 Jindra Jindra | E-mail | 18. února 2008 v 12:09 | Reagovat

No to bomba. Mák mám ráda, ale můj vnuk přímo miluje všechno s mákem, jeho rodiče se diví kde k tomu přišel, že oni ho nemusí. Tak chodí k nám. Upeču mu ho na neděli. Díky !!

6 Šárka Šárka | E-mail | 18. února 2008 v 12:21 | Reagovat

Lásková :-)

Taky se musím přiznat, že pečení není má nejoblíbenější disciplína. Snažím se prezentovat jen bezpracnými sladkými dobrotami. Zpravidla se na nich nedá nic zkazit :-) Rukodělná cukrařina by mě (upřímně řečeno) moc nebavila. Snažím se do receptu aplikovat co nejméně svého času. Tento koláč je bleskovka a když se použije těsto koupená, je to raz dva hotové a po chvilce voní celý dům mákem. Vřele doporučuji :-)

7 Šárka Šárka | E-mail | 18. února 2008 v 12:22 | Reagovat

Bali :-)

Zapisuji si do seznamu tvých slabostí "mák & tvaroh" :-))) Chutě máme podobné. Kombinace tvarohu s mákem je taky božská.

8 Šárka Šárka | E-mail | 18. února 2008 v 12:23 | Reagovat

DAvid :-)

O makových koblihách slyším prvně, ale jsem ochotná uvěřit každému slovu !!! To musí být vážně bomba! Já bych na ně stála frontu hned. Představuji si, jak chutnají ještě horké. To by chtělo rozhodně vyzkoušet. Díky DAvide ;-)

9 Šárka Šárka | E-mail | 18. února 2008 v 12:25 | Reagovat

žufanka :-)

Zmínka o mletém či nemletém máku mě donutila doplnit článek o tuto informaci, která mi v tom pondělním spěchu vypadla. Použila jsem mák mletý, ale staré receptury doporučují použití máku nemletého. V obou případech by to mělo fungovat dobře :-)

10 Šárka Šárka | E-mail | 18. února 2008 v 12:27 | Reagovat

Jindra :-)

Tak si užij to makové opojení :-) Koláč je opravdu dobrý a když se doladí medem, mandlemi a ořechy, je nezapomenutelný. A jak říkám, povánoční zbytky je potřeba z kredence vymést ven. Hlavně ořechy moc dlouho nevydrží, tak zde najdou svou nezastupitelnou roli. Některé jsem odložila do mrazáku a použiji je příště třeba zase na makový koláč.

11 Bali Bali | Web | 18. února 2008 v 12:41 | Reagovat

V Maďarsku dělají supr makový závin s višněma ;-)

12 Šárka Šárka | E-mail | 18. února 2008 v 13:06 | Reagovat

Bali :-)

Na višňovém závinu si smlsnu ráda. Jeho chuť je výtečná. A nakonec tradiční švestkový koláč s mákem taky není k zahození :-)

13 Monika Monika | 18. února 2008 v 13:30 | Reagovat

Dobrý deň,

nedá mi, aby som nenapísala pár slov o Vašich stránkach. Musím sa priznať, že sa mi veľmi páči spojenie receptu a pútavého čítania, nehovoriac o krásnych obrázkoch. Ja som sa pristihla, že si idem kúpiť ingrediencie na jedlo, ktoré by ma v iných kuchárkach neupútalo, ale po Vašom recepte sa to inak nedá :)  Ale je tu výborné,  že aj keď niekto nechce piecť alebo variť, tak si so záujmom prečíta kulinárske perličky.  

Prajem ešte veľa krásnych nápadov :)

14 Šárka Šárka | E-mail | 18. února 2008 v 14:31 | Reagovat

Monika :-)

Díky za zprávy, že mé stránky působí tak pozitivně :-) Já osobně ve vaření vidím též něco víc. Není to jen alchymie ukrytá v hrncích, ale i kus historie, který se v receptech skrývá. Pokud se mi podaří někoho přesvědčit, aby můj článek dočetl až na samý konec a ještě navíc samotnou recepturu zrealizoval, nemohu si přát víc :-) Přesně to bylo záměrem mého blogu o vaření, protože o skutečné vaření zde jde v první řadě. Díky za každou tvou návštěvu ;-)

15 Jitka Jitka | 18. února 2008 v 19:38 | Reagovat

Už se mi sbíhají sliny :o) Mák je můj favorit.

U nás doma se sypal na švestkové  knedlíky, ale když jsem to poprvé uvařila svému muži, tak nevěřil vlastním očím. A bylo to taky naposled - musela jsem přejít na tvaroh. Ale švestkový koláč může mít bohatě mákem zasypaný ;) Vřele doporučuji vyzkoušet - oboje.

16 Šárka Šárka | E-mail | 18. února 2008 v 19:57 | Reagovat

Jitka :-)

Švestkové knedlíky z bramborového těsta, posypané mákem a polité máslem :-) Tuhle dobrotu znám, ale dávno jsem si na ní nepochutnala. Ovšem šišky s mákem se u nás těší celkem velké oblibě u všech členů mé rodiny. Nudle s mákem taky nejsou k zahození. Nad mák není :-)

17 Alena Alena | Web | 18. února 2008 v 23:27 | Reagovat

To je nádhera! Zrovna včera jsem přemýšlela o makovém závinu, nádivku dělám podobně, ale bez mandlí. Tento koláč bude jasný favorit.

18 Yva Yva | Web | 18. února 2008 v 23:32 | Reagovat

Konečně koláč hodný mých zásob máku, které jsem si dovezla z  poslední návštěvy Čech! Mám dojem, že dojde na všechen, co mám, ale to je dobře, on moc dlouho čerstvý nevydrží.

P.S. Ten makový lán je nádherný!

19 sigrid sigrid | E-mail | 18. února 2008 v 23:56 | Reagovat

Milá Šárko, moc děkuji za tu krásnou fotku makového pole ;o). Jak já bych si přála milovat ty svoje lidi natolik, abych se přemohla a upekla jim něco makového. Zatím jenom kupuji. Nějak jsem se nepřenesla přes tu makovou vůni a bojím se, že lepší už to nebude :-(. Ale upřímně říkám, že to na těch fotkách vypadá krásně.

20 Míša Míša | 19. února 2008 v 9:45 | Reagovat

Budu naprosto mimo téma, ale hlásit to musím :-)

V sobotu jsem byla pozvána na večeři k bráchovi, který připravoval lososa pečeného v troubě a gratinované žampióny s Nivou (zabalené ve slanině) a slaninovou strouhankou - obé podle Šárčiných receptů. Bylo to vše vynikající, ale ty žampióny naprosto grandiózní!!! Recept na "žampióny lepší než smažené" se tak zařadil mezi mé favority. Je to bomba! Doporučuju všem vyzkoušet a už nikdy nebudete chtít žampióny jinak :-)

21 Šárka Šárka | E-mail | 19. února 2008 v 9:55 | Reagovat

Alena :-)

Kombinace máku a mandlí je méně tradiční, ale staré recepty tuto kombinaci prezentují v tom nejlepším světle. Musím říct, že koláč byl opravdu skvělý. I sebemenší kousek koláče dokázal zahnat chuť na něco extra dobrého - na jazyku se rozplývaly chutě máku, ořechů, mandlí, medu ...  a splynuly v jeden nezapomenutelný celek. Pořád ovšem platí ta zásada, že kdo rád mák nemá, ten se nenechá nalákat na žádnou makovou reklamu, byť by byla sebevíc extra :-)

22 Šárka Šárka | E-mail | 19. února 2008 v 9:57 | Reagovat

Yva :-)

Je to dobrý způsob, jak vymést domácí makové zásoby z kredence ven. On ten mák opravdu moc dlouho nevydrží, ale je možnost ho uskladnit v mrazničce. Tam mu to svědčí. Za ten koláč se však přimlouvám; bude ti chutnat :-)

23 Šárka Šárka | E-mail | 19. února 2008 v 10:06 | Reagovat

sigrid :-)

Právě pro tento případ jsem zvolila pohled na uklidňující makové pole :-) Kdybych si měla vybrat mísu makových koláčů za cenu toho, že už nikdy neuvidím makové pole, tak bych se hodně rozmýšlela. Takové makové pole mívám za domem a květy máku jsou překrásné. Toto foto je pro tebe :-) Makové buchty a koláče pro ty, kteří víc než umělecký dojem ocení tu makovou chuť.

24 Šárka Šárka | E-mail | 19. února 2008 v 10:42 | Reagovat

Míša :-)

Díky za hlášení! Taky jsem si to označila za houbovou bombu a navíc s ušetřenými kaloriemi, což se rozhodně hodí. Méně tuku - více křupavé chuti. Houbovým receptům se hodlám věnovat víc a aby to nebyly jen mé plané řeči, v sobotu se zúčastním jednoho  zajímavého semináře s ochutnávkou jídel z hub netradičních chutí. Podle hesla, že všechny houby jsou jedlé - některé jen jednou! - jdu s odvahou do toho :-)

25 Shira313 Shira313 | E-mail | 19. února 2008 v 15:52 | Reagovat

Kvôli maku som ochotná ísť demonštrovať pred sídlo EÚ! A myslím to vážne :o)

Keď som bola skoro 2 roky v Belgicku, veľmi sa mi za ním cnelo a prežívala som stavy podobné absťáku. Ťažko potom presvedčiť nejakého cudzinca, že mak sa u nás nepoužíva ako droga. Hlavne, keď sa hovorí, že sa voľakedy dával aj malým deťom aby dobre spinkali :o)

Tento koláč som si súkromne premenovala na "Otvorený makový závin" a keď ho uvidí moja polovička ... Tuším, že asi zamieša poradie koláčov, ktoré sa majú v najbližšej budúcnosti u nás baštiť a kto vie, možno ho postaví vedľa Vášho Švédskeho tvarohového koláča,  ktorý sa u nás vyskytuje už pravidelne :o)

Napriek faktu, že vraj nie ste veľmi na sladké, keď už raz niečo sladké spáchate, stojí to za to - ďakujeme :o)

26 Šárka Šárka | E-mail | 19. února 2008 v 16:05 | Reagovat

Shira313 :-)

Rozumím tomu makovému absťáku po belgicku dost dokonale. Když jsem žila ve Švýcarsku, přivážela jsem jako suvenýr z cest do země české makové koláčky a dostatečnou zásobu máku. Švýcaři taky měli podezření, co že s tím mákem hodlám dělat?

Vzhledem k tomu, že sladkých receptů se tu již nashromáždila pěkná řádka, zní to téměř nedůvěryhodně, že na sladké moc nejsem :-) Ne vždy se účastním konzumace a nerada šidím své blízké a přátele o nějaké to sladké sousto. Držím se však pevně zásady, že pečení nemusí být krutá dřina, která nám vezme všechen volný čas. Peču pokud možno velmi jednoduše a jsem ráda, že výsledek je hodnocen kladně :-) Švédský tvarohový koláč však v těch jednoduchých receptech jednoznačně boduje. Je téměř neuvěřitelné, že i takto se dá upéct. Díky za komentář Shiro :o)

27 luckydina luckydina | E-mail | 19. února 2008 v 19:20 | Reagovat

maková náplň v buchtách mně nechutnala, jsem spíš povidlová, až když jsem ochutnala řepánky tak jsem máku zcela propadla, na pečení taky zrovna moc nejsem, ale po takovém článku jsem plná elánu do pečení

28 Šárka Šárka | E-mail | 19. února 2008 v 23:38 | Reagovat

luckydina :-)

Jsem ráda, že mák dokázal omámit všechny smysly. Tak trochu to má v popisu práce. Makovou náplň v buchtách v mém případě vždy trumfne tvaroh, ale jinak se máku nevyhýbám za žádných okolností :-)

29 jednorožec jednorožec | 20. února 2008 v 1:50 | Reagovat

*staré receptury doporučují použití máku nemletého* (č.9)

Ani nevíte, jak mě, mákomilce, tato zpráva potěšila. Nemám tu totiž mlýnek a zde v Anglii se neprodává.  

Mák tu seženu lehce, v krámu u Pákistánců. Manželka tam byla nedávno a říkala, že dobře rostlé, jinak pohledné a veskrze příjemné dcery majitele se nyní zbavily svých tmavých knírů a la J V Stalin a vypadají jako obrázek. Oni snad mákem zahušťují jejich curry.

Hurá & hurry, půjdem - už po kolikáté? -  péct dle paní Šárky!

PS.: Moje máti vždy vylepšovala mák náprstkem rumu. Zachovám asi rodinnou tradici.

30 Shira313 Shira313 | E-mail | 20. února 2008 v 9:17 | Reagovat

Odkaz pre Jednorožca- tip na mletie maku:

Tiež nemáme elektrický mlynček na mak a ručným je to podľa mojej polovičky "mucho trabajo". Pre vianocami sme sa preto obrátili s prosbou na suseda a div sa svetu, prišiel k nám so starým mlynčekom na kávu a za 5 min boli namleté postupne 2 kg maku :o) Umletý mak tak teraz zaberá trochu miesta v mrazničke, ale je tak poruke na tento skvostný výtvor ;-)

31 Šárka Šárka | E-mail | 20. února 2008 v 10:20 | Reagovat

jednorožec :-)

Z nemletého máku se dříve peklo běžně, tak proč se k tomu dnes zase nevrátit. Vylepšení rumu mákem je taky dobrý nápad :-) Pamatuji si na babiččin makovec z nemletého máku - ten byl úžasný taky.

1 sklenka nemletého máku

1 sklenka oleje

1 sklenka mléka

3 sklenky polohrubé mouky

1 sklenka cukru

1 vejce

1 prášek do pečiva

ořechy, mandle, rozinky, citrusová kůra, (jsem i pro ten rum !! :-)

zamíchat, vymazat formu (dortovou či bábovkovou) a šoupnout do horké trouby. Babička to pekla v remosce.

32 Šárka Šárka | E-mail | 20. února 2008 v 10:20 | Reagovat

shira313 :-)

S tím mlýnkem to potvrzuji, taky jsem to tak praktikovala a ruční mlýnek na kávu byl naprosto spolehlivý nástroj.

33 Jana Jana | E-mail | 20. února 2008 v 12:06 | Reagovat

Když už je tu tak krásný článek o máku, nedalo mi to....Babička nám dělávala palačinky s makovou náplní (čerstvě namletý mák smíchaný s moučk.cukrem, nic se nevaří). Ani dnes si je nedělám jinak. Jen občas mívám potíž s kupovaným mákem. Babička si ten svůj sama pěstovala, prala, sušila..... A pěkně nás rozmazlila. Přeju hezký den, u nás na jižní Moravě je hoodně jarně.

34 Šárka Šárka | E-mail | 20. února 2008 v 15:50 | Reagovat

Jana :-)

V jižních Čechách je taky hodně jarně, což je moc fajn. Palačinky s mákem znějí lahodně. Je vidět, že makové vzpomínky nás přivádějí k zajímavým recepturám našich babiček. V létě roste mák kolem nás, tak příště si nějaký z těch makovic, které suším do velkých váz, taky vysypu do mísy a něco z něj připravím. Kupovaný nemívá vždy tu nejlepší vůni a snadno žlukne. Obyčejné nudle s mákem, moučkovým cukrem a máslem taky nejsou k zahození :-)

35 Eva Eva | 21. února 2008 v 10:49 | Reagovat

Ten koláč vypadá tak exklusivně, že ho hned upeču. Zkusím nemletý mák (nemám doma mlýnek). Ale číst takovýto recept v práci v jedenáct hodin není moc dobré :-) Dostala jsem totiž na něj příšernou chuť a taky mám hlad, ale k jídlu tu nic nemám :-( Tak se budu kochat úžasnými obrázky!

36 Šárka Šárka | E-mail | 21. února 2008 v 13:08 | Reagovat

Eva :-)

Díky! Někdy je výhodou nemít možnost některé nápady realizovat :-) Pokud se týká dobrot, ušetří se kalorie a ta fáze těšení do doby, než nápad zrealizujeme, bývá příjemná. Pokud si to pečení nerozmyslíš, tak ti přeji dobrou chuť :-) Sladké jsem si na čas zakázala, tak se taky kochám pohledem na dávno snědené receptury ;-)

37 sigrid sigrid | E-mail | 21. února 2008 v 20:49 | Reagovat

Tak jsem ten koláč kvůli špatnému svědomí nakonec také upekla. Z nemletého maku - má tu výhodu, že nevoní :-D. Všichni ti, kdo ho během půl hodiny zlikvidovali se shodli, že byl naprosto bááááááááááječný. Takže moc děkuji za recept, kterým mohou i makoví "nemilci" udělat radost svým blízkým.

A ještě k drogovým vlastnostem máku, uspávání dětiček ap. - k tomu je třeba použít nezralý mák, v době kdy má semínka ještě krémová nebo nanejvýš světle narezlá. Ještě účinnější je šťáva zachycená z naříznutých stonků makovic. Ale experimentovat raději nedoporučuji, krom nezákonnosti, je surové opium pěkný sajrajt ;-).

38 Šárka Šárka | E-mail | 21. února 2008 v 21:03 | Reagovat

sigrid :-)

Mám radost, že z nemletého máku byl báááááječný taky :-) Z toho nemletého to prubnu příště! Ty další ve velké míře populární vlastnosti máku jsem raději nezmiňovala :-) Zmiňovala jsem, že náš dům je u lánů s mákem, tak mohu potvrdit, že ve fázi nezralých makovic je na něm dost často vidět partičky různých individuí, jak neúnavně sklízející tu nezralou úrodu ;-)

39 Shira313 Shira313 | E-mail | 28. února 2008 v 11:05 | Reagovat

Včera večer konečne nastala správna konštelácia hviezd na pečenie a Váš makový koláč u nás zažiaril a nie veru naposledy :o)

Do cesta som dala 1/3 špaldovej múky.

Cukor som použila jemný trstinový s melasou.

Len nie 1:1 k asi 280g maku, ale približne 180g a bolo to tak akurát.

Cesto sa mi podarilo vyvaľkať na dosť tenko a tak mi ostalo aj navrch. Nie síce na celú súvislú vrstvu, ale aspoň som vyzdobila koláčik vykrajovátkom vo forme margarétky  :o) Veď jar je tu!

Ďakujem za ďalší recept, aj v mene kolegýň a kolegu, ktorým dnes ráno chutilo ;-)

40 liba pinelli liba pinelli | 28. února 2008 v 11:44 | Reagovat

Konečně jsem dorazila a tak se opět ozývám. Ještě stále platí plán na dovolenou na Sardinii? Jak jsme se domlouvaly, můžeme zajít na kávu, já mám nejraději Café Louvre na Národní třídě, tam ho teda uměj ... a ty dortíčky...

Dnes se vrhnu na tenhle úžasný makový koláč, na Sardinii totiž mák ani neznají, tak mám po roce makový absťák :o))

Dá se použít celozrnná mouka? Já bílou mouku, bílý cukr a bílou sůl vůbec nepoužívám a tak radši ani moc nepeču, bojím se, že to nebude držet pohromadě :o((

Představte si, že mi přes Vaše stránky píšou lidi, co plánujou dovolenou na Sardinii, našli tam někde ten můj příspěvek:o))

Mějte se krásně

Líba

41 Šárka Šárka | E-mail | 28. února 2008 v 16:39 | Reagovat

liba pinelli :-)

To by chtělo otevřít si rovnou cestovku! :-)

Mák je pro mnohé Evropany exotika, tak si to makové opojení hezky užijte :-) Colozrnnou mouku používám dost často a výsledky jsou dobré. Tento koláč byl ovšem z mouky bílé, ale klidně bych to riskla. Na café ráda vyrazím, ale dřív jak koncem března se do Prahy nedostanu. Sardinie mě pořád zajímá! Můžeme to probrat v mailu?

Mějte se fajn, Šárka

42 liba pinelli liba pinelli | E-mail | 28. února 2008 v 20:29 | Reagovat

Dobrý večer Šárko,

já a podnikání, to by to dopadlo :o)) absolutně na to nemám buňky.

Zkoušela jsem  kliknout na odkaz mail, ale neotevřel se mi :o((

posílám tedy svůj, napište mi a probereme to...těším se.

Na koláč se zatím nedostalo, zítra vyrazím do přilehlé zdravé výživy a vyzkouším to s moukou špaldovou.

Hezký večer, taky se mějte pěkně, Líba

43 Eva Eva | 17. března 2008 v 9:00 | Reagovat

Ahojky. Tak jsem koláč pekla v sobotu a dopadl - no, já nevím. Použila jsem nemletý mák (příště použiju mletý), zrníčka jsem měla ještě dlouho mezi zubama, ale hlavně se mi nepovedla ta náplň. Bylo to husté, ale když jsem tam přidala vajíčko, tak to zřídlo a po upečení a vychladnutí se to nedalo krájet, protože se ta náplň drobila a lámala. Příště zkusím bez vajíčka. Nevíte Šárko, čím by to mohlo být, že se ta náplň rozpadala?

44 Šárka Šárka | E-mail | 17. března 2008 v 11:32 | Reagovat

Eva: tak to je mi líto, ale netuším proč výsledek nedopadl identicky s mými fotografiemi. Maková náplň byla opravdu velmi kompaktní a nic se nedrobilo. Ani přidané vejce tomu neublížilo. Nebylo třeba toho mléka mnoho? V každém případě s makovými koláči stojí za to občas experimentovat, protože mák nic jiného nenahradí. Je to velmi specifická a chutná surovina. Zdravím :-)

45 Šárka Šárka | E-mail | 17. března 2008 v 11:38 | Reagovat

liba pinelli :-) Zdravím a poslala jsem mail *

46 Eva Eva | 17. března 2008 v 14:39 | Reagovat

Děkuju, Šárko. Já nevím, možná víc mléka. Ale udělám ho brzy znovu - s mletým mákem a bez vajíčka :-) Rozhodně mě to neodradilo, i tak byl velmi chutný - i se zrníčkama mezi zubama :o)

47 Šárka Šárka | E-mail | 17. března 2008 v 15:12 | Reagovat

Eva :-) kouzlo nemletého máku :-) Mezi zubama ho taky nemám ráda!

48 Kateřina Kateřina | 13. května 2008 v 12:11 | Reagovat

Šárko, děkuji za úžasnou chuť máku, která mě vrátila do dětství. Ujídala jsem ho babičce, když pekla koláč. Moje úchylná záliba v pročítání receptů mě tentokrát dovedla až k realizaci. Olizoval se i manžel a zvládla jsem i asistenci své jinak málo zvládnutelné 16ti měsíční dcerušky:-)

49 Kateřina Kateřina | 13. května 2008 v 12:13 | Reagovat

ještě jsem chtěla dodat, že k medu jsem svévolně přidala i švestková povidla - skvělé!

50 Šárka Šárka | E-mail | 13. května 2008 v 15:13 | Reagovat

Kateřina :-) to mám radost, že koláč potěšil celou rodinu. Kombinace s povidly je vážně skvostná! Díky za dobrý nápad.

51 Lisa Lisa | 9. června 2008 v 11:42 | Reagovat

Zdravim Vas, Sarko,

diky za uzasny recept, vcera jsem ho vyzkousela, protoze muj muz miluje mak, ale mam par otazek:

- pouzila jsem klasickou dortovou formu a kolac byl velmi nizky (cca 3 cm), ne jako na Vasich fotkach. Jak velkou formu pouzivate Vy?

- chtela jsem navrch kolace vypracovat ozdobne tvary, protoze se mi velmi libi ta slavnostni varianta, ale nezbylo mi testo.. To ale zrejme souvisi opet s velikosti me formy, je to tak?

Dekuji za Vasi pripadnou odpoved a tesim se az vyzkousim dalsi z tech mnam receptu :).

52 Šárka Šárka | E-mail | 9. června 2008 v 14:20 | Reagovat

51 - Lisa

První obrázek je koláč pečený ve formě o průměru 27 cm a ten spodní obrázek je ve formě menší. Omlouvám se, že jsem to tam nenapsala. Stejně si myslím, že i když byl koláč nižší, tak každého milovníka máku musel oslovit :-) Zvláště, když jste ho pekla s láskou pro manžela ;-) Díky moc za komentář *

53 Lisa Lisa | 9. června 2008 v 16:04 | Reagovat

Sarko, ted ctu clanek znovu a koukam ze jsem prehlidla tu zasadni informaci: ano, na vyssi kolac a ozdobne tvary je potreba mala dortova forma. Takze se omlouvam, priste budu pozornejsi :)

Stejne se ale moc povedl a muz se jen olizuje!

54 Marcela Marcela | E-mail | 6. září 2008 v 16:35 | Reagovat

Dobrý den, mohla bych se vás zeptat jak je nejlepší uchovávat mák. Rozhoduji se mezi sklenicí nebo plátěným pytlíkem. Děkuji za odpověď.

55 Šárka Šárka | 7. září 2008 v 16:19 | Reagovat

54 - Marcela

Dobrý den,

nejlepší zkušenost mám uchovávat mák v mrazničce v mikrotenových sáčcích. Vzhledem k tomu, že podíl oleje v máku žlukne, je dobré ho na kratší skladování uchovávat bez přístupu světla a na chladnějším místě. Část makové úrody nechávám ve sklenicích s dobře těsnícími víčky, zbytek si dám do mrazničky. Mějte se hezky a přeji hodně makového pochutnání ;-)

56 Sára Sára | E-mail | 22. prosince 2008 v 19:45 | Reagovat

Zdravím všetky makovice,

práve som dopiekla variantu B, teda poviem vám , to je tortička, mňamková , najmakovejšia , rýchlo upečená a najrýchlejšie zbaštená. A i keď do nej dáte len  hrozienka, alebo len máčik aj tak sa za ňou zapráši. Obsah je bez obmedzenia. Ja som k mletému maku pridala  zavárané višne, otvorený zvyšok sa povaľoval v chladničke čakajúc na svoj kontajnerový koniec.  K tomu hrozienka macerované v rume, citrónkovú kôru , no čo vám tu budem slinky dráždiť...Kým so stihla spraviť nejaké to foto, boli tanieriky totalitne vylízané. Podaril sa skvele na prvý pokus, hmmmmm, ani cukrár šesťhviezdičkového hotela by to neukuchtil  lepšie.  

Rovnako slastne sa zalizoval švagor z Chorvátska, aj Amíci kričali po prídavku a chválil aj náš  psík ! A ten má teda gurmánsky stavaný jazýček!!

Pre milovníkov  ópiových guličiek by bol smrteľný hriech  ho nevyskúšať.

Krásne Vianoce  a ladí i k tomu kapríku. Máte ho rýchlejšie ako kysnuté záviny.

Sára z Bratislavy

57 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 29. prosince 2008 v 0:16 | Reagovat

56 - Sára :-)

Díky za pěkný makový komentář :-) Kdo miluje mák, v tomto receptu si přijde na své, to je fakt.

Pěkně jste to v komentáři napsala, to je opravdu óda na mák, která rozvášní každého milovníka opiových kuliček. Milá Sáro, užijte si příjemně zbytek roku a do roku nového vám přeji mnoho dobrého! Šárka ;-)

58 manča manča | 13. března 2009 v 18:50 | Reagovat

do máku dávám vždy trochu rybízové marmelády

59 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 13. března 2009 v 19:16 | Reagovat

58 - manča

Tak to je dobrý nápad. Mák se tím zvlhčí a má lepší soudržnost :-) Zkusím

60 Vlasta Vlasta | E-mail | 18. června 2011 v 12:40 | Reagovat

Já peču makový koláče mnoho let,ale že by se do máku dávalo vajíčko, tak to slyším poprvé a myslím si, že tam vůbec nepatří.Proč taky.

61 DolceVita DolceVita | Web | 20. června 2011 v 14:29 | Reagovat

[60]: Vlasta:

Díky za komentář :-) Není makový koláč jako makový koláč. Tento má tak vysokou makovou vrstvu, že běžně se tak koláče nepečou. Vejce v tomto případě (!) absolutně ničemu neuškodilo, ostatně je to vidět i na fotografiích. Pokud jde o běžné kulaté koláče s nízkou makovou náplní, ani já do nich vejce nepoužívám. Díky za zprávu a přeji krásné voňavé léto provoněné třeba nějakým dobrým koláčem. Šárka ;-)

62 Monika Monika | E-mail | 19. září 2011 v 15:38 | Reagovat

Koláčik bol vynikajúci...akurát som ostala malinko zarazená, keď už som bola rozbehnutá a zistila som, že mi zo surovín uvedených v zozname na prípravu plnky ostalo vajce a práškový cukor...no nakoniec som to tam dala len tak...zmiešala som to s ostatnými prísadami...asi som tým nič nepokazila a koláč chutil :)

63 Václav Václav | E-mail | Web | 21. července 2012 v 7:06 | Reagovat

Konečně jsem se odhodlal a dal se do tvorby makového koláče.Jednalo se o extrém. makový tzn. že jsem použil půl kila máku na Vaše množství těsta . V bývalém NDR v pohraničí až po Dráždany se předkládá totiž koláč slabé těsto a na tom 2 cm. makové náplně zakončené drobenkou. Vynikajíci... Podařilo se. Má to však jeden háček. jednak jsem musel použít 2 vešjce na toto množství a ještě jsem přidal povidla.. Přesto náplň byla pevna , ale trochu při neopatrném přendání na talířek se rozpadala. Otázka čím tento více makový koláč zahustit,,? Dát víc vajec?? jaký máte na to názor....Díky za názor..

64 DolceVita DolceVita | Web | 21. července 2012 v 10:44 | Reagovat

[63]: Václav:

Hezký den,
děkuji za zprávu a za vyzkoušení makového extrému :-) je vidět, že k máku máme stejně pozitivní vztah, protože já jím též nešetřím. Při vyšší vrstvě makové náplně bych doporučila makovou směs zahustit např. jemnou strouhankou z bílého pečiva (možno předem opražit na plátku másla) a vhodné by též bylo přidat pevně ušlehaný bílkový sníh, který makovou nádivku pěkně zpevní. Při upečení je vhodné nechat makový koláč vystydnout. Porcování půjde mnohem lépe. Tolik z mého doporučení :-)

Přeji krásný letní čas provoněný vůní dobrého koláče. I to patří k letní atmosféře.

S pozdravem
Šárka / www.gurmanka.cz

65 charlotte olympia pumps charlotte olympia pumps | E-mail | Web | 31. října 2012 v 13:37 | Reagovat

A. Because it saw a lolly pop!
http://www.shoesgreat.com/

66 wedding dresses wedding dresses | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 5:34 | Reagovat

I happen to enter your blog with the help of Google search. To my sheer luck I got what I was searching for. Thanks.
http://www.threedress.net/

67 Vlaďka Vlaďka | 9. května 2013 v 8:58 | Reagovat

Úžasná lahůdka:-)  místo cukru jsem použila med, mouku celozrnnou, vejce v nádivce vynechala, je moc dobrý. Děkuji za recept.

68 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 10. května 2013 v 15:58 | Reagovat

[67]: Vlaďka:

Experimenty tímto směrem receptům prospívají. Také se snažím běžný cukr eliminovat a nahrazovat ho zdravějšími variantami sladidel. Med nemá konkurenci a s medem si opravdu dobře sedne do noty. Děkuji za zprávu ;-)

69 Esmé Esmé | Web | 29. června 2013 v 15:10 | Reagovat

Vypadá výborně, s mákem experimentuju moc ráda, zrovna aktuálně jsem dělala bezlepkový makový koláč bez cukru, třeba pro inspiraci tady: :-)

http://kulturnikulinarium.blogspot.cz/2013/06/bezlepkovy-makovy-kolac-s-jablicky.html

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama