Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Bramborové koláčky z pánve

4. února 2008 v 16:44 | Šárka |  Brambory
Nejedná se o žádné veledílo, ale chutný bramborový rozmar, kdy ani sousto nepřijde "nazmar", tzn. nezbude. Z brambor se dají vymýšlet různé dobroty a tyto bramborové koláčky jsou toho důkazem. Rychlá příprava a dobrý výsledek - to téměř vždy zaručí každé bramborové jídlo. Určitě vám budou chutnat. Třeba k rybímu špízu, jako tomu bylo u nás. Nějaká ta krevetka na špejli pomazaná dobrou marinádou je raz dva hotová. Ale nakonec může to být i jiný kousek ryby. Já zůstanu u receptu na přípravu brambor.

Bramborové koláčky se sýrem

  • několik brambor
  • olivový olej
  • kus pórku (jeho horní zelená část)
  • kus roquefortu (Niva) & 1 ks taveného sýru (nemáme-li nic lepšího po ruce :-)
  • sůl
  • pepř z mlýnku
  • citrónová šťáva

Oloupeme pár brambor a nakrájíme je na drobnější kostičky. Množství volte podle velikosti pánve, kterou máte zrovna po ruce. Budeme trochu vařit a chvilku opékat. Brambory krátce povaříme v osolené vodě. Necháme přejít varem a cca 3 minuty vaříme. K bramborám přidáme i zelené stonky pórku a po uvaření ihned propláchneme studenou vodou, aby zůstal svěže zelený a křehký. Brambory slijeme a osušíme je utěrkou.


Do pánve nalijeme několik lžic dobrého olivového oleje a předvařené kostky brambor opékáme ze všech stran. Čím jsou kostičky menší, tím lepší. Budou křupavé. Když se hrany brambor začínají chutně a zlatě vybarvovat, přidáme kousky sýru a necháme ho jen tak rychle a ledabyle rozpustit. Nesnažíme se ho na oleji rozpékat. Zakápneme pár kapkami citrónové šťávy, osolíme, opepříme čerstvě mletým pepřem a můžeme začít tvarovat koláčky na talíř.


K tomu nám postačí plochá miska, do které vmáčkneme lžící porci orestovaných brambor se sýrem a hromádku vyklepneme na pórkové lupení (to můžete ještě trochu v pánvi na másle nahřát, nebo nahřejte talíř!) Oko estéta ocení barevnou kompozici a pokud má estét i labužnické sklony, neujde jeho pozornosti ani chuť! Může být něco nechutného na dobře opečených brambůrkách s chutí delikátního sýru a vůní citrónové šťávy a čerstvě namletého pepře? Kousek lehké ryby nebo mořské plody se výborně hodí a podpoří svým charakterem jemnou chuť i vůni citrónu.



Čekali jste koláčky s tvarohem nebo povidly? Není nic snadnějšího, než toto zklamání někdy příště napravit, protože z brambor se báječně i peče. Je to surovina par excelence a žádná šedá eminence mojí kuchyně. Věřím, že u vás je to stejné :-) Proč jsem vybrala pro recept název koláčky? Jednoduše proto, že v misce natvarované opečené brambory se sýrem mají skutečně dobrou soudržnost a po chvilce se přesvědčíte, že celý bramborový koláček lze napíchnout na vidličku a přenést ho z jednoho talíře do druhého (použijte jen v případě, že se o svou porci chcete dělit :-)
Rybí špíz patřil do kategorie "tajemné poklady mrazničky" :-) - recept neuvádím, ale nebyl by k zahození. Někdy příště z čerstvých produktů si proceduru přípravy můžu zopakovat a náležitě popsat.

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Kolíček Kolíček | Web | 5. února 2008 v 0:43 | Reagovat

Jednoduché, rafinované, k sežr... :o) Už se těším až tuhle dobrotu vyzkouším, brambory a sýr to je moje!

2 Šárka Šárka | E-mail | 5. února 2008 v 8:19 | Reagovat

Kolíček :-)

Tak to jsme na stejné chuťové vlně. Vítám tě v mých odkazech ;-)

3 Shira313 Shira313 | E-mail | 5. února 2008 v 9:10 | Reagovat

Na tento chutný receptík mám len dve slová: jednoduché a pritom tak rafinované :o)). Dík

4 Kolíček Kolíček | Web | 5. února 2008 v 9:36 | Reagovat

Děkuji Šárko a hezký den přeju :o)

5 Šárka Šárka | E-mail | 5. února 2008 v 10:04 | Reagovat

Shira313 :-)

I zdánlivě jednoduché improvizace z kuchyně musí dostat šanci :-) Takhle nějak asi vaří velká většina z nás a na to "velké vaření" přijde řada jen občas. Dík *

Kolíček :-) nápodobně & dlouhý život novorozenému blogu + hodně gurmánské inspirace :-)

6 Lenka Lenka | 5. února 2008 v 13:45 | Reagovat

Šárko - a ostatní. jelikož tu není diskusní foru m:) píšu dotaz jen tak pod článek. Potřebovala bych poradit jestli můžu zmrazit uzeného lososa. Zbylo mi tu pár plátků a nestihnu je spotřebovat do data trvanlivosti

Jaké máte zkušenosti?

7 edy edy | E-mail | 5. února 2008 v 14:12 | Reagovat

Lenko:-) Šárčin článek z konce ledna - losos do trouby... byl právě takový krásně zmrazený kousek z akce - předjarní detox v kuchyni. Takže mohu jen vřele doporučit, děláme to již léta běžně a nemá to chybu:-)

8 edy edy | E-mail | 5. února 2008 v 14:19 | Reagovat

Lenko:-) Omlouvám se, přehlédl jsem toho - uzeného - ale u něho platí to samé, bez problémů to funguje na 1. - ve Švýcarsku v našem hotelu Moulin Neuf jsme to léta praktikovali.

9 Lenka Lenka | 5. února 2008 v 18:51 | Reagovat

edy: mě šlo právě o toho uzeného, když ho pak rozmrazím aby to byly pořád takové pěkné plátky a nebyl "oblemcaný"

10 Šárka Šárka | E-mail | 5. února 2008 v 19:34 | Reagovat

Lenka: kvalitní uzený losos snese i zamrazení při správném postupu. Čerstvý je nejlepší, ale když jsou nějaké přebytky, jde to tímto způsobem vyřešit. Já bych se toho nebála, mám s tím dobré zkušenosti :-)

11 Janina Janina | 6. února 2008 v 10:49 | Reagovat

a dost !!!  Bereš Sodexho Pass Šárko? :)))

12 Šárka Šárka | E-mail | 6. února 2008 v 11:21 | Reagovat

Janina :-)

V současné době jen Wellness Pass a vařím jenom pro špás (když je čas :-)

13 Janina Janina | 9. února 2008 v 14:44 | Reagovat

Šárka: ten bych taky potřebovala :(

14 Mohcine Mohcine | E-mail | Web | 16. listopadu 2011 v 11:47 | Reagovat

Moc pěkný blogík. Zase někdy mrknu

15 Terry Terry | E-mail | Web | 6. prosince 2011 v 19:13 | Reagovat

Pravdu díš....:-)

16 http://www.pokrmy.estranky.cz/ http://www.pokrmy.estranky.cz/ | Web | 18. července 2012 v 23:33 | Reagovat
17 french sole shoes french sole shoes | E-mail | Web | 31. října 2012 v 14:01 | Reagovat

A. Stop going in circles and get to the point!
http://www.shoesgreat.com/

18 unique wedding gowns unique wedding gowns | E-mail | Web | 31. října 2012 v 14:48 | Reagovat

I happen to enter your blog with the help of Google search. To my sheer luck I got what I was searching for. Thanks.
http://www.felldress.org/

19 tea length wedding dresses tea length wedding dresses | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 5:50 | Reagovat

Q. What goes up when the rain comes down?
http://www.threedress.net/

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama