Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Víte, za jak dlouho můžete za volant?

22. ledna 2008 v 16:25 | Šárka |  Víte, že ...

Následující výpočty odbourávání alkoholu počítají s mužem o hmotnosti 85 kg a se ženou vážící 60 kg. Doba odbourávání alkoholu závisí samozřejmě na druhu nápoje (sladké a studené se vstřebávají pomaleji, perlivé a bylinné rychleji), na množství a složení zkonzumovaného jídla, na stáří a metabolismu konzumenta. Berte to orientačně, ale vážně :-)

Druh alkoholu
Množství
Muž cca 85 kg
Žena cca 60 kg
Pivo 10°
0,5 litru
2,15 hod.
3,42 hod.
Pivo 10°
1 litr
4,30 hod.
7,24 hod.
Pivo 10°
5 litrů
22,30 hod.
37 hod.
Pivo 12°
0,5 litru
2,45 hod.
4,31 hod.
Pivo 12°
1 litr
5,30 hod.
9,12 hod.
Pivo 12°
5 litrů
27,3 hod.
45 hod.
Víno přírodní
0,2 litru
2,3 hod.
4 hod.
Víno přírodní
0,4 litru
4,5 hod.
8 hod.
Víno přírodní
1 litr
12,2 hod.
20,2 hod.
Lihovina 40 °
0,5 dcl
3,2 hod.
3,4 hod.
Lihovina 40 °
1 dcl
4,3 hod.
7,3 hod.
Lihovina 40 °
5 dcl
22,3 hod.
37 hod.


Sklenka vína či kvalitního tvrdého alkoholu pomáhá udržovat cévy a krevní oběh v dobré kondici. Je-li alkoholu přes míru, kardiovaskulárnímu systému škodí. Sklenka piva či vína po jídle vám nedovolí nejméně 2 ½ hodiny sednout za volant.

"Všeho s mírou" hlásal již v 6. století př. n. l. aténský státník a filozof Solón. Opilci byli odsuzováni k nejtěžším trestům. Ve středověku císař Karel Veliký (800-814) stanovil za opakované opilství dokonce trest smrti. Víno jako lék proti různým chorobám doporučoval už Hippokrates, Plinius, Celsus a další. Pouze ženám bylo pití tohoto božského nápoje zakázáno! Aegnatus Maetennus svou ženu za to, že odpečetila schránku klíčů od vinného sklepa, dokonce zabil. Cato zjišťoval políbením, zda rty jeho ženy nenesou vůni vína. Přesto se sortiment opojných nápojů rozšiřoval a nestačila už jen medovina a víno :-) Kdo si s alkoholem schůzku často dává, nechť si na svou "opičku" pozor dává. Jen rozumný doušek osvěží, rozváže jazyk a povzbudí intelekt, máme-li jaký. Bez alkoholu by pití ztratilo svůj interesantní šmak, nenechme se jím však za žádné situace ovládat :-) Kulturnost je nátěrem, který lze snadno rozpustit v alkoholu (G.B.Shaw).
Darwinova teorie naruby: Nejprve byla švestka, ze švestky slivovice, ze slivovice opice a z opice vznikl člověk :-) Nemá smysl alkohol zatracovat, ale je potřeba se ho naučit požívat! Přeci jenom nám skýtá jisté rozkoše.
Nepsaný zákon pití praví: Kdo pije sám - opíjí se! Kdo pije ve společnosti - oslavuje! Co vy a alkohol?

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Bali Bali | Web | 22. ledna 2008 v 17:12 | Reagovat

nikdo nepíše, tak je tu asi plno abstinentů.

My máme k alkoholu vztah velice kladný.

Apéro před obědem i večeří je u nás pravidlem.

K jídlu víno. Červené či bílé podle pokrmu.

Když máme návštěvu, tak dlouhý oběd proložíme tzv. Trou normand. Což je frťánek, nejlépe Calvadosu, mezi jídly ;-)

Tato "díra" má vždy velký úspěch.

Někdy takové hody zakončíme digestivem, jindy ulehnutím ke krbu.

Oblíbené nápoje: Pastis-Ricard, Whisky, bílý rum s juicem, Becherovka, Pineau. Víno, nejlépe z oblasti Bourgogne, Bordeaux, Languedoc-Roussillon. Pivo, nejlépe z Plzně.

A votre santé ;-)

P.S. játra máme stále v pořádku!

2 Šárka Šárka | E-mail | 22. ledna 2008 v 17:24 | Reagovat

Bali :-)

Snoubení jídla a vína je základní znalostí každého milovníka dobrého jídla :-) Díky za první a báječný komentář. Alkoholu není třeba se bát. U nás se vína "k jídlu" vypije opravdu hodně. Jsou pokrmy, které se neobejdou bez piva. Neznám ani jedno jídlo, ke kterému by sedla Coca Cola nebo některá jiná sladká voda :-) Nakonec ani ten čaj si znalci nesladí a o kávě platí totéž. Díky za dobrou reklamu alkoholu :-)

A votre santé ;-)

3 Alena Alena | Web | 22. ledna 2008 v 17:33 | Reagovat

Pěkně děsivá tabulka, to aby ženská raději nesedala za volant. -:)))

4 Sklenička Sklenička | E-mail | Web | 22. ledna 2008 v 18:40 | Reagovat

V době prohibice za volantem se hodí zvyky z dob socialismu (nepít na veřejnosti, pít jen doma), ale jinak k jídlu víno patří. Závidím Italům a Francouzům, "est tibi Francia summa potentia, copia rerum." Baliina Trou normand, díra mezi jídly, mi připomněla slavný slogan Coca-Coly: "a teď malá pauzička, která osvěží!" O toleranci alkoholu za volantem jsem psala tady:

http://vins.blog.cz/0708/vino-a-ridicak

ale nic to nepomohlo...

5 Bali Bali | Web | 22. ledna 2008 v 19:19 | Reagovat

ale Šárko, coca-cola jde určitě perfektně k hamburgeru ;-)

Ale ke cole mám nejradši rum, ale to už jsem sakra dlouho nepila!

(Skleničko, koukni ke mě, máš tam fotky z Bourgogne.)

6 Šárka Šárka | E-mail | 22. ledna 2008 v 19:31 | Reagovat

Alena :-) Taky si to říkám. Asi zase vezmu roli spolujezdce :-)

7 Šárka Šárka | E-mail | 22. ledna 2008 v 19:38 | Reagovat

Sklenička :-)

Moc hezká úvaha na téma "alkohol za volantem". Historicky první, který napsala "Sklenička" :-)

Mohli by k nám řidičům "gurmánům" být tolerantnější! Naděje si ovšem žádné nedělám :-(

8 Šárka Šárka | E-mail | 22. ledna 2008 v 19:45 | Reagovat

Bali :-)

Hamburger není jídlo! V neděli jsem si zase ověřila, že jíst z papíru a na plastikovém tácku, bez příboru mě vlastně nebaví :-) Můj žaludek však neprotestuje a je spokojen. Tam tou colou tak nějak spláchnu ty chmury z toho, že jsem se zase nechala nalákat. Cola s rumem je naprosto jiná kategorie a nemám výhrad :-)

9 Bali Bali | Web | 22. ledna 2008 v 20:00 | Reagovat

no hamburger opravdu nemusím. Měla jsem ho 1x v životě, ochutnala a nechutnalo. Hlavně, ta brrrrrr, sladká houska k tomu karbanátku či co je to!

10 ren ren | 23. ledna 2008 v 0:55 | Reagovat

Teď piju sama, kapitána povolalo moře, takže se "opíjím", ale až přjede, budeme pít ve dvou, takže budeme slavit. Dobrým červeným... Toho není nikdy dost.  A navíc nikdy neřídím :-)  Já sem věděla, proč si nedat obnovit "vodičiak"!

11 Yva Yva | Web | 23. ledna 2008 v 4:30 | Reagovat

Jelikoz ma lepsi polovicka se mnou nedrzi krok, popijim obcas sama, ale mam tu vyhodu, ze zakon nam tady povoluje ekvivalent jednoho piva ci sklenicky vina bez uhony na penezence. Nemusim se tak po dobrem obede, doprovazenem sklenickou italskeho Pinot Grigio, bat muzu zakona. A koneckoncu, udrzovani meho kardiovaskularniho systemu v top kondici je preci jen nutnost ;o)

12 Papaja Papaja | E-mail | 23. ledna 2008 v 8:01 | Reagovat

Šárko,

mluvíš mi z duše! S těmi sladkými vodami (jinak také :-) ). Je to hrůza, jak to pořád lidem vnucují. A když jde člověk na oběd do restaurace a chce opravdu jen dvě deci - málokdy je rozlévané víno dost kvalitní. Tohle prostě ještě u nás tak "daleko" není :-( Tedy většinou a z mé zkušenosti.

Bali to vystihla - já měla hamburger "z nouze" někdy asi před sedmi lety, potom jsem si připadala jak ten vlk, co mu zašili do břicha kamení. A byl to McD...  Na to se snad ta kola pít musí, protože jedině taková žíravina dokáže rozpustit a spláchnout takovou věc.

Jinak k vínu: u nás doma proteče také dost vína - hlavně k jídlu. Máme rádi dobrá moravská, ale občas máme makedonské nebo australské (na to mám speciální zdroj :-) ) Pijeme spíše červené, přítel občas bílé, já občas bublinky.

Když vyrazíme do přírody (někdy i na noc), tak dobrou pečínku v alobalu v ohni samozřejmě zapijeme "pravým točeným", pokud je v dosahu (pokud ne, poslouží cestovní zásoba červeného). Jinak se ráno zastavíme v nejbližším výčepu a to je ten pravý snídaňový nápoj na cestách :-)))

P.

:-)

Všem na zdraví!

13 Šárka Šárka | E-mail | 23. ledna 2008 v 11:46 | Reagovat

ren :-)

Pokud se alkoholu týká, na pevnině platí jiné zásady "alkoholové" - pro neřidiče ty nejmírnější. Opíjet se mohou jak chtějí :-) Ve dvou je to přeci jenom trochu lepší :-) Červené víno v přiměřených dávkách je odnepaměti lék.

Na moři jsou podmínky dané. V dobách, kdy koráby brázdily moře měli kapitáni se svými opilými námořníky dost problémů. Proto vzniklo nařízení, že rum je třeba ředit. Historicky vzato, poměr byl nařízen takto: 2/3 sklenky horké vody a 1/3 rumu! Ani o chlup alkoholu víc :-) Podepsán sám víceadmirál Edward Vernon. Protože se mu říkalo "Grog", ředěný rum nese tento název do dnešních dob. Morálka posádky se zvedla a sudy s rumem vydrželi o pár týdnů (a o pár námořních mil) déle.  Ať se ten tvůj kapitán z moře brzy vrátí :-)

14 Šárka Šárka | E-mail | 23. ledna 2008 v 11:51 | Reagovat

Yva :-)

Nemáme zde ty správné zákonodárce :-( Taky jsem byla zvyklá na sklenku vína k jídlu zcela běžně, ale tam kde jsem žila, zákony neměly absenci zdravého rozumu :-) Jak správně říkáš, udržovat kardiovaskulární systém je třeba a tak 2 deci vínka & polední siesta je něco, co každému prospěje. Po 2,5 hodinách po požití už můžeme zase klidně otočit klíčkem v motoru :-) Není to tak zlé, jak to na první pohled vypadá ;-)

15 Šárka Šárka | E-mail | 23. ledna 2008 v 12:05 | Reagovat

Papaja :-)

Máš pravdu s tou žiravinou :-) Ten hamburger by se opravdu jinak z těla ven asi nedostal. Coca Cola je nutnost :-) Je to nevysvětlitelný jev, ale tak 2x do roka mě nějaká magnetická síla vtáhne do McD rovnou ze silnice a kupodivu nikdy není parkoviště tak plné, abych tam nemohla zaparkovat. Skoro pravidelně se tak děje ve směru Praha - Tábor. Já ty hamburgry fakt nesnáším :-) Ovšem proti dobrému karbanátku nic nemám. Když s tím v Americe dávno tomu začal jistý emigrant z Čech, jménem pan Kroc, měl dobrý úmysl do housky šoupnout chutný karbanátek a obložit ho ještě chutnější zeleninou a dresinkem. Jeho úmysl byl naprosto báječný a to, že je z toho něco, co fakt nenadchne ... ovšem stojí se na to fronty 24 hodin denně = úspěšný obchodní tah. McD nás přežije.

Vztah k alkoholu a jídlu máme stejný :-) Když je pečínka v alobalu, pivo je ideální společník. Jinak víno má u nás dveře otevřené. Na zdraví Papajo ;-)

16 Papaja Papaja | E-mail | 23. ledna 2008 v 12:23 | Reagovat

Vlastně jsem se nezmínila o daném tématu: alkohol x automobil.

Za volantem sedím dost často, takže pokud jakékoliv jídlo zapíjím, pak pouze vodou s citrónem nebo zeleným čajem. Po ochutnání všech nealko-náhražek mi z toho vychází vítězně jedině malá modrá orosená plechovka Radegastu. Tou nepohrdnu pouze v parném létě u grilu, ale také pouze občas.

P.

:-)

PS: Teď jsem četla o nealko-Bohemia sektu, tak jak ho uvidím v obchodě, ochutnám. Doufám, že to odstraní moje předsudky k nealko-náhražkám...

17 Sklenička Sklenička | E-mail | Web | 23. ledna 2008 v 13:39 | Reagovat

Šárko, smekám před tvými encyklopedickými znalostmi, to o grogu jsem ještě neslyšela, a to se o to dost zajímám. Jen připomínku: tehdy se ještě možná destiláty neředily na 40 % jako dnes, počáteční "plná verze" rumu mohla mít 60 i víc procent ?

18 Šárka Šárka | E-mail | 23. ledna 2008 v 13:54 | Reagovat

Mrs. Sklenička :-)

To je pravda Skleničko :-) O to to bylo s tou posádkou horší. Doma mám original "Stroh Rum" 80 % a přemýšlím, nač vlastně je? Originální uzávěr je za těch pár let prožraný a nikdo nemá odvahu tento nápoj použít :-) Možná by se s ním daly vybělit staré železniční pražce. Suverénně nejmenší lahvička na našem baru a pořád plná! Už jsem jí chtěla diskvalifikovat ze hry a z domácnosti ji odstranit. Ale za ty roky společného života jsem si na její přítomnost zvykla a hledám dál pro ni upotřebení :-) Poraď Skleničko. Je to vůbec určeno k lidské spotřebě?

19 Šárka Šárka | E-mail | 23. ledna 2008 v 14:02 | Reagovat

Papaja :-)

Nemůžu jinak, než souhlasit! Nealko pivo zn. Radegast se pít dá :-) Proti zelenému čaji též nic nenamítám a je to nápoj, který nejčastěji ve svém voze otevírám nebo si ho někde v motorestu dám. Pokud nezůstanu u čisté minerálky nebo si neobjednám jídlo, ke kterému sklenka piva sedne víc.  Naposledy jsem zkusila ledový jasmínový čaj a zrovna nadšená jsem nebyla. Voňavé aróma, které mi sedlo na jazyk jsem si vybavila z místnůstek, do kterých chodí i císařpán sám :-) Ovšem proti gustu žádný dišputát :-)

Příště nebudu experimentovat a zůstanu u svých osvědčených značek nápojů pro motoristy :-)

20 Papaja Papaja | E-mail | 23. ledna 2008 v 14:39 | Reagovat

STROH znám. Opravdu se to samotné pít nedá, ale "voní hezky". Je to určeno především k přípravě míchaných nápojů...

P.

:-)

21 Sklenička Sklenička | E-mail | Web | 23. ledna 2008 v 16:50 | Reagovat

Stroh: taky myslím, že do míchaných nápojů nebo i v kuchyni tam, kde je předepsán destilát (bábovka...)

22 sigrid sigrid | E-mail | 23. ledna 2008 v 19:54 | Reagovat

Večera dobrého. Že abych si také omočila - 80% Stroh je moc dobrý na flambování. Po mírném nahřátí chytá i od zlého pohledu :-D.

23 Šárka Šárka | E-mail | 23. ledna 2008 v 20:01 | Reagovat

Papaja & Sklenička :-)

Díky za připomenutí, že bych mohla oprášit barmanské náčiní a něco dobrého v šejkru umíchat s tím záludným rumem :-)

24 Šárka Šárka | E-mail | 23. ledna 2008 v 20:05 | Reagovat

sigrid :-)

Že mě to nenapadlo dřív :-) Naposledy jsem flambovala Calvadosem králíka po normandském způsobu. Stroh rum chytne v momentě, kdy na něj pomyslím :-))) Už si o něj nedělám starosti! Oflambuji co se dá. Díky *

25 Bali Bali | Web | 24. ledna 2008 v 8:19 | Reagovat

pozor na účes ;-)

26 Radeczech Radeczech | 24. ledna 2008 v 21:28 | Reagovat

Nejen jídlem je člověk živ- jsem dost na pivo a v poslední době dávám přednost, pokud mohu, menším pivovarům. Musím pochválit např. Černou Horu nebo Svijany, i když to už nejsou úplně malé výrobny.

Co se týče zlatého moku, jsme bezesporu velmocí, s vínem je to horší,ale výjimky ale naštěsti jsou. Naposled mě oslovilo např. Chardonnay ročník 2005 z Tereziánských sklepů nebo Balounův Vlašský ryzlink 2005. Ze zahraničních Pinot Noir někde od Vosne Romanée v Bourgogne (nemusí jít nutně o Romanée Conti, ale kdyby hostitel nabízel, nepohrdnul bych).

Jako aperitiv doporučuju vyzkoušet, hlavně přítomným milovnicím Burgundska, Créme de Cassis (sladký likér z černého rybízu pro nezasvěcené) s bílým vínem (cca 1:4), Dijonskou specialitu- u nás k dostání od výrobce Monin.

Takový je můj vztah k pití ve zkratce...

P.S.: Za volantem Starobrno nealko nebo zelený čaj, proti spánku kamikaze, na desinfekci a jiné zdravotní slivovička...

27 Šárka Šárka | E-mail | 25. ledna 2008 v 10:23 | Reagovat

Radeczech :-)

Dobrý výčet alkoholických oblíbenců! Créme de Cassis mám taky moc ráda, hlavně s alsaským vínem (nebo dobrým sektem). Chardonnay je všeobecně vzato mým nejoblíbenějším bílým vínem taky :-) Pokud se týká piva, ve světě je dost oblíbené "panaché", tj. pivo s tonikem v poměru 1:1 - v létě je to hodně oblíbené pití pro kolaře a i řidiče (kde mají tu výhodu, že alkohol je v té přijatelné míře v toleranci). Slivovička je taky dobrá medicína :-)

28 Bali Bali | Web | 25. ledna 2008 v 13:13 | Reagovat

v listopadu jsem v Provence měla možnost ochutnat Creme de chataigne. Kam se hrabe Cassis!

Šárko, ještě mi doma trochu zbylo, nechám ti ;-)

29 Šárka Šárka | E-mail | 25. ledna 2008 v 13:39 | Reagovat

Bali :-)

Creme de chataigne neznám, ale musím říct, že Creme de Cassis se o svůj věhlas již postaral míchaným nápojem Kir Royal. Už navždy tento nápoj bude mít punc královské urozenosti. Ráda tu dobrotu z Provance ochutnám. Člověk se pořád má co učit :-) Důležité je, mít od koho! Díky Bali *

30 Bali Bali | Web | 25. ledna 2008 v 19:49 | Reagovat

já ho také dřív nikdy nepila ani neviděla. Také ho měli jen v obchodě v Provence!

Lituji, že jsem si koupila jen jednu lahev! Všem to totiž chutná a já dám ráda ochutnat všechno a všem!

Tož zbytek uklízím hluboko do baru a čekám na tvou návštěvu ;-)

31 Šárka Šárka | E-mail | 25. ledna 2008 v 20:02 | Reagovat

Bali :-)

Tak to tu návštěvu nebudu dlouho odkládat :-) Určitě to na jaře vyjde a ráda zajedu. Díky ;-)

32 Radeczech Radeczech | 4. února 2008 v 13:24 | Reagovat

Dámy, zkusím se na créme de chataigne (hádám dobře, je to z kaštanů?) zeptat, až budu za 3 týdny u bráchy v Paříži. Uvidíme, zdali bude k dostání či ochutnání. Potom dám vědět, jak jsem pochodil.

33 Šárka Šárka | E-mail | 4. února 2008 v 14:32 | Reagovat

Radeczech :-)

Užij si sladkou Paříž a všechny její svůdnosti /nejen gastronomické ;-)

34 Iris Iris | 10. března 2008 v 4:05 | Reagovat

Ta tabulka je děsivá,při mých 100 kilech mám asi lepší spalování. Chodíme na pivo s kolegy pokud máme druhý den volno.Občas nám dají dýchnout do trubičky a to si jako řidiči nemůžeme dovolit. Jeden kolega tvrdí,že na jedno pivo (10%) stačí 2hodiny. Asi záleží také na výšce a váze,si myslím.

35 Šárka Šárka | E-mail | 10. března 2008 v 10:04 | Reagovat

Iris :-) Určitě to hraje podstatnou roli. Tabulka mě taky děsí! Když řídím, dám si občas nealkoholické pivo, Radegast mě celkem chutná.

36 Iris Iris | 11. března 2008 v 2:42 | Reagovat

Souhlasím s nealkoholickým pivem Radegast,také si ho občas dám,když na některé akci dělám řidiče a rozvážím své kolegy domů.  Chutnala jsem i jiné nealkoholické piva a Radegast je opravdu nejlepší.

37 katerina katerina | E-mail | 14. srpna 2010 v 15:55 | Reagovat

Mně sedí ondrášovka. Ze široké nabídky vod mi připadá ideálně vyoptimalizovaná!

38 KATIE19Schmidt KATIE19Schmidt | E-mail | Web | 14. března 2012 v 5:38 | Reagovat

I had got a desire to make my business, however I didn't have enough amount of money to do this. Thank heaven my mate proposed to use the <a href="http://goodfinance-blog.com/topics/business-loans">business loans</a>. Thus I received the secured loan and realized my dream.

39 wedding dresses online wedding dresses online | E-mail | Web | 31. října 2012 v 13:45 | Reagovat

Clearly your open minded and receptive to other ideas. Many people in the online community are a little more totalitarian. im gonna bookmark ur site ;D Of courseC and I probably shouldnt even have to say thisC people are free to run their own websites as they see fit. But I get the highest value from blogs where either the authors writing is so outstanding that the lack of comments isnt material a combination of good writing and good comments.
http://www.standdress.com/wedding-dresses-off-the-shoulder-wedding-dresses.html

40 red party dress red party dress | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 5:39 | Reagovat

I have to say, I enjoy reading your blog. Maybe you could let me know how I can subscribing with it ? Also just thought I would tell you I found your page through google.
http://www.queweddingdresses.org/

41 http://www.psp-dans-les-etoiles.fr http://www.psp-dans-les-etoiles.fr | Web | 26. listopadu 2015 v 3:04 | Reagovat

Víte, že královna Kleopatra, milenka Caesarova a Antoniova, když chtěla zvýšit svůj půvab, vyjmula prý z náušnice perlu a rozpustila ji ve vinném octě. Potom tento nápoj zředěný vínem vypila.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama