Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Šťouchané brambory

8. ledna 2008 v 14:05 | Šárka |  Brambory
Máte rádi brambory? V tom případě není možné, aby vás šťouchané brambory zklamaly. Však je to staročeská klasika a jejich obliba je přivádí na jídelní lístky i těch nejnoblesnějších restaurantů. Nechte se malinko pošťouchnout a připravte si doma šťouchané brambory tak, jak vám to bude vyhovovat. Je to pokrm ve stylu "hodně muziky za málo peněz". A to ani neříkám, jak snadná je samotná příprava. Tento recept vám neukradne čas ani nezruinuje rozpočet.

Na jaře můžeme šťouchané brambory dělat z nových brambor se slupkou. V únoru si musíme vystačit s uskladněnými bramborami a tak nás nemine jejich loupání. Kupodivu je to činnost, která mě nezatěžuje :-) Pokud loupání brambor nesnášíte, překonejte se, výsledek bude stát za to. Oloupané brambory překrájíme na čtvrtky a ve slané vodě (bez kmínu) uvaříme doměkka. Vodu z brambor slijeme a trochu vody z vaření necháme na dně hrnce nebo odchytíme do jiné nádoby. Oloupeme cca 6 velkých cibulí (na 1 kg brambor používám asi tak tento poměr). Cibuli nakrájíme na kolečka nebo klínky a osmahneme ji v pánvi na másle s přidáním několika lžic olivového oleje. Máslo se nepřepaluje a chuť je výtečná. Nedoporučuji žádný nekvalitní olej, neboť ta jeho chuť by jídlu uškodila. Staročeši smažili na domácím sádle. Rozhodněte se sami, na čem hodláte smažit. Hlavně cibulku nepřipalte. Zhořkla by. Doporučuji od pánve raději neodcházet a tuto proceduru pečlivě ohlídat.



Osmahnutou cibuli do světle karamelové barvy přidáme k bramborám i s poslední kapkou tuku z pánve. Osolíme, opepříme a šťouchadlem rozmělníme na hrudkovitou kaši. Žádný hladký bramborový krém se nesnažíme vytvořit. Rustikální podoba těmto bramborám náramně sluší. Přidáme mladou cibuli s natí, která je k dostání i v tomto zimním období docela běžně. Nemáme-li, postačí trochu sušené petrželky. Nikdy nezapomenu okořenit pepřem z mlýnku. Máte-li pocit, že brambory by chtěly trochu zvlhčit, máme trochu vody z vaření, přidáme ji tam malou naběračku a promícháme. Voda se natáhne do brambor, všechny chutě se spojí ve voňavý celek a luxusní příloha z obyčejných brambor je na světě. Připravovat toto jídlo na jaře je naprosto skvělá záležitost a dobrý trénink pro vaši kreativitu. Tolik zelených bylinek přichází s jarem do kuchyně, že by byla velká škoda nechat je mimo hru. Pošťouchněte svoji kreativitu a vymyslete ty nejlepší kombinace pod sluncem.


  1. šťouchané brambory se sýrem cottage a jarní cibulkou
  2. šťouchané brambory s mladými kopřivovými výhonky a lučinou
  3. šťouchané brambory s rozmarýnem a balkánským sýrem
  4. šťouchané brambory s čerstvým špenátem a česnekem
  5. šťouchané brambory s medvědím česnekem a tvarohem
  6. až nekonečno :-) myslím, že zvládnete doplnit podle své chuti dalších nejméně 100 nápadů.

Šťouchané brambory jsou báječné a velmi kreativní téma. Zvolila jsem únorovou variantu s použitím takových surovin, které máme běžně doma. Jen je třeba mít na paměti, že do této úpravy brambor nejsou nejvhodnější tvrdé lojovité odrůdy brambor, jaké používáme s oblibou na salát (tedy varný typ A). Kupte si varný typ B nebo C!. Pokud se týká vařeného uzeného masa, hodí se na jeden talíř se šťouchanými bramborami naprosto dokonale. Bez ohledu na fotografie si pamatujte, že před hosta se maso na talíři servíruje vždy "vpravo", tzn. blízko nože :-) Přeji dobré bramborové pochutnání. V duchu můžete plánovat, co letos s těmi novými jarními bramborami podniknete. Já už své plány mám :-)

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.

19 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Bali Bali | Web | 8. ledna 2008 v 14:55 | Reagovat

máš to pěkně našťouchané ;-)

já si vždy točím talíř tak abych maso měla k levé ruce a nůž mám v pravé :-))

2 Šárka Šárka | E-mail | 8. ledna 2008 v 15:01 | Reagovat

Bali :-)

Doma si člověk může točit jak chce a čím chce :-) Já kvůli fotce točím talířem klidně proti gastronomickým správným zásadám :-) Pořádek musí být a pokud se týká stolování, platí to dvojnásob :-)

3 Lásková Lásková | E-mail | 8. ledna 2008 v 15:20 | Reagovat

Recept nemá chybu, mám brambory ráda na všechny možné způsoby, ale tahle "skorokaše" s cibulkou a kyselou okurkou či houbami, to je pohádka. A maso klidně oželím...

4 Jindra Jindra | E-mail | 8. ledna 2008 v 15:49 | Reagovat

Zrovna v neděli jsem je "šťouchala" Mňam !

A ještě Vám milá Šárko přeji se zpožděním vše nej.... do roku 2008.

5 Papaja Papaja | E-mail | 8. ledna 2008 v 17:05 | Reagovat

Brambory na všechny způsoby miluju! A šťouchané s opečenou cibulkou, jarními cibulkami nebo pažitkou a ještě lepenici - to jsem schopna prasknout - vše bez masa. Nebo - jak tady zaznělo - kyselá okurka nebo cibulky. A tak když už mne ta chuť popadne, pak nejsem vůbec líná brambory škrábat. Mám na ně šikovnou škrabku, se kterou to jde skoro samo :-)

Ty Tvoje kombinace jsou bezva, tvaroh s brambory mi nejede :-(, ale ty ostatní vyzkoušíme.

Kdysi jsem napsala tento recept:

http://recepty.labuznik.com/recipe.php?ID=16573

Jen ta fotka byla tehdy nic moc, už kvůli ní to asi vyzkouším brzo.

Je fajn, že připomínáš starou klasiku, to zahřeje.

P.

:-)

6 Bali Bali | Web | 8. ledna 2008 v 17:21 | Reagovat

Lásková: je vidět, že máte brambory fakt oblíbené :-))

7 Šárka Šárka | E-mail | 8. ledna 2008 v 20:16 | Reagovat

Lásková :-)

S čerstvými houbami lehce orestovanými na másle je to pohádka :-) Ani já k tomu maso mít nemusím. S těmi komentáři to poněkud zazlobilo, ale už jsem to vše smazala. Díky za komentář a snad už provozovatel tohoto serveru se naučí technické problémy řešit :-)

8 Šárka Šárka | E-mail | 8. ledna 2008 v 20:17 | Reagovat

Jindra :-) díky za přání. Nápodobně! Šťouchaných brambor není nikdy dost. I když jich je plný hrnec, zmiznou dřív než maso.

9 Šárka Šárka | E-mail | 8. ledna 2008 v 20:23 | Reagovat

Papaja :-) nad klasiku není. Ta nikdy z módy nevyjde. Je to chuť, kterou máme usazenou v podvědomí. Já osobně na brambory nedám dopustit a daří se mi vždy je trochu povznést do kategorie delikatesy :-) Brambory mě baví! Tvaroh se zdá ne moc "in", ale když se třeba vyměni za ricottu a k tomu se dá hrst mladého cukrového hrášku, je to další skvělá kombinace. Určitě z brambor budu vařit víc i zde na blogu. Trochu mě to komplikuje to fotografování. Všechna jídla nejsou tak fotogenická a v tom rychlém procesu domácího vaření není čas na nějaký studiový foodstyling. Jdu kouknout na tu tvou fotku :-) Dík za milý komentář pod touto prachobyčejnou bramborovou dobrotou * Š.

10 jednorožec jednorožec | 8. ledna 2008 v 21:13 | Reagovat

Tohle je asi klasika globálního rázu. Moje anglická manželka vzpomíná se zamženýma očima, že jim to vaříval jejich tatínek. Pochopitelně si to doma čas od času připravíme.

Moc se mě líbí Šárčin poměr 6ti velkých cibulí na kilo zemáků. Žádná půl-lžička šalotky. Tak to má být. Neslevit! Bacily, třeste se!

11 mari mari | 8. ledna 2008 v 21:35 | Reagovat

Šťouchané brambory jsou naše nejoblíbenější !  Je to dobrota a nabízí  mnoho variací  - takže  - šťouchané brambory 100x jinak !

12 Evča Evča | E-mail | 8. ledna 2008 v 21:59 | Reagovat

Vařením brambor  vlastně  vždy vzdávám hold španělským dobyvatelům. :-)

My  je máme rádi na všechny myslitelné způsoby ( salát, zapečené, ve slupce, pyré, bramborák,  halušky, knedlíky , v polévkách, a samozřejmě i  šťouchané...

P.S.

Řada TESCOMA President  je fajn.

13 Šárka Šárka | E-mail | 8. ledna 2008 v 22:18 | Reagovat

jednorožec:

Brambory jsou hit skoro ve všech koutech světa. Úžasně tvárný materiál pro slané i sladké dobroty. Která druhá zelenina tohle umí? Když se to s nima v kuchyni umí, tak nemohou zevšednět téměř nikdy. V zimní variantě šťouchaných brambor s cibulí nešetřím :-) Těch 6 cibulí se na pánvičce umí po chvilce pěkně zneviditelnit a zbude sotva voňavá hromádka a cibulová vůně prozradí i u sousedů, že se vaří něco dobrého.

Tak jako paní Jednorožcová vzpomínám i já ... na sladké bramborové koláčky mojí babičky.

14 Šárka Šárka | E-mail | 8. ledna 2008 v 22:19 | Reagovat

mari :-)

V jednoduchosti je krása. O tom tento recept je a jeho obliba je zřejmá všude na světě :-) Dík za sympatie k bramborám. I já je mám nejoblíbenější.

15 Šárka Šárka | E-mail | 8. ledna 2008 v 22:22 | Reagovat

Evča :-)

Receptů z brambor je bez debat nejvíc na světě! Je to nekonečné téma pro inspiraci. Noblesní surovina! A Tescoma ta je nejen fajn, ale taky naprosto nezničitelná a nepostradatelná :-)

16 Dan Dan | Web | 8. ledna 2008 v 23:22 | Reagovat

jee, ty jsou jak od babicky.. mnam :)

17 Šárka Šárka | E-mail | 8. ledna 2008 v 23:44 | Reagovat

Dan :-)

Vzpomínky na babiččinu kuchyni v nás nikdy neumřou :-) Některé české staré dobroty nejsou k zahození a je potřeba zase oprášit ty staré recepty z babiččiny kuchyně. Už jenom proto, že každá taková vzpomínka je bezstarostný výlet do dětství :-)

18 Perchta Perchta | 9. ledna 2008 v 5:50 | Reagovat

Pri cteni vasich receptu me, Sarko, napada vzdycky jen jedno:"Mnam!!".  Ja brambory miluju, ale chudak muj muz je musel asi v detstvi jist uplne ke vsemu (teda tak to aspon chapu z jeho strasidelnych historek o testovinach s bramborou ;)), takze je musim ted ruzne maskovat a rozstouchavat do nenapadnych podob, aby to vubec jedl...  Uspechy slavim s bramborovo-fenyklovou kasi, to je lahudka.  Takze v sobotu jdu na ty s cibuli!!

PS: Dbala jsem vasich rad a stedrovecerni rizecky byly dokonale! Diky :)

19 Papaja Papaja | E-mail | 9. ledna 2008 v 8:35 | Reagovat

Je tady řeč o řadě Tescoma Prezident? Tak tuhle škrabku na brambory jsem přesně měla na mysli. Je bezva tak jako ostatní většina věcí od Tescomy. Jinak to je moje oblíbená řada, která mi úspěšně zaplňuje kuchyň.

P.

:-)

20 Florentyna Florentyna | E-mail | Web | 9. ledna 2008 v 9:00 | Reagovat

Mmmmm! Vůni a chuť smažené cibulky miluju a v kombinaci s bramborami to už je úplné labužnické porno. Ještě tě, Šárko, nikdo kvůli fotkám nenařkl z ohrožování mravní výchovy kuchařů? :-)))

21 Šárka Šárka | E-mail | 9. ledna 2008 v 10:40 | Reagovat

Florentyna :-))) i nemravný kuchař by měl mít dobré mravy a nenechat se tak lehce zmanipulovat k tomu, aby jeho mravy klesly ještě hlouběji než je ta únosná míra. Koho nezkazil drsný nemravný kuchař a jeho "neřesti z kuchyně" Anthony Bourdain, toho já mravně nenaruším :-) Leda že ... se naučím ještě lépe fotografovat a začnu vařit "sexy recepty" tak, jak to s oblibou dělá Jamie Oliver :-) Pánem "Kuchyně zlých snů" je Gordon Ramsay. My holky už nemáme šanci v tomto oboru nikoho zkazit :-) Pánové jsou jednoznačně v přesile. A když se tak na to nyní koukám, tak z toho vyplývá jediné ... za veškeré narušené mravy a neřesti v kuchyni mohou jenom chlapi!

Flo, je fajn, že si troufáme alespoň provokovat :-) Ten tvůj zajíc musel dostat na scestí nejednoho chlapa s loveckou duší :-) Díky za komentář i za tvé úžasné recepty!

22 Šárka Šárka | E-mail | 9. ledna 2008 v 10:47 | Reagovat

Perchta :-)

Maskované brambory, to zní opravdu úžasně :-) Není to lehká práce, ale s použitím těch správných surovin se to zvládnout dá. Já osobně mám moc ráda vařené brambory s mladými kedlubnami v poměru 1:1 a ledabyle prošťouchnuté s máslem. Dobře osmažená cibulka dá bramborám naprosto nový rozměr a možná to projde i u pana manžela :-) Taky si říkám, že Perchta (Bílá Paní) v kuchyni dokázala čarovat nejenom s tou sladkou kaší, kterou vařila v té nejstarší černé kuchyni na jindřichohradeckém zámku. Držím palce ať se podaří s bramborami všelijaká kouzla.

P.S.

Jsem ráda, že to s těmi řízky zafungovalo. U nás jsem to praktikovala stejně, neboť se sešla celá velká rodina a bez těchto malých kuchařských triků by to ani jinak nebylo možné :-)

23 Rudka Rudka | 9. ledna 2008 v 10:48 | Reagovat

Tak tady se sešli všichni labužníci, kteří milují brambory a to já se samozřejmě k Vám všem přidávám. Je faktem to, že nejsou vždy chutné, jak by měly být, ale když mluvíme o těch správných, tak s nimi se dají dělat zázraky i bez masa. S tím musím souhlasit, jenom mít inspiraci. Není to tak dlouho, když jsme listovali v Tvých stránkách a hledali, jak jinak udělat přílohu.

24 Šárka Šárka | E-mail | 9. ledna 2008 v 10:51 | Reagovat

Papaja :-) souhlasím. Ve Švýcarsku jsem si kuchyň vybavovala profesionálně a ve všech sférách jsem uspěla v místních obchodech. Jen tato šikovná udělátka od Tescomy jsem nakoupila v ČR (jsou bezkonkurenční) a mám je dodnes v nezměněné podobě. Dokonce tu nerezovou nožíkovou škrabku používám asi 7 let a ona se fakt ani neztupila! To oceňuji a tak mohu jedině doporučit :-)

25 Lásková Lásková | E-mail | 9. ledna 2008 v 10:53 | Reagovat

Ještě k bramborám, pamatuji si, že jsem jako dítě na prázdninách u babičky s oblibou baštila jakýsi závin z bramborového těsta, který babička pekla. Chutnalo to božsky a přitom to bylo obyčejné bramborové těsto (z vařených brambor), omaštěné sádlem a posypané sladkou nebo slanou strouhanou houskou, upečené dokřupava to nemělo chybu (už slintám na klávesnici:-))

Nemáte nějaký podobný recept?

26 Šárka Šárka | E-mail | 9. ledna 2008 v 10:53 | Reagovat

Rudka :-)

Na sobotu chystám pro vás jednu degustační lekci přímo bramborovou :-) Nebudu prozrazovat, budeš mít možnost ochutnat přímo z talíře - kdo mi bude asistovat v kuchyni, tak rovnou z plného horkého pekáče. Tak v sobotu u mě doma v kuchyni :-)

27 Šárka Šárka | E-mail | 9. ledna 2008 v 11:00 | Reagovat

Lásková :-)

Tato vzpomínka je ta správná voda na můj mlýn! Recept mám a chystám jeho realizaci. Možná někdy kolem oslav Masopusta zkusím zrealizovat a pokud to projde u mé domácí poroty, tak se tu objeví ve své funkční podobě. Už se na to sama těším :-) Začínám sbírat místní krajové receptury od zdejších pamětníků a nestačím se divit, co všechno zajímavého se v dobách nedávno minulých peklo a vařilo na jihu Čech. Určitě se o každou zajímavost ráda rozdělím. Je škoda nechat českou tradiční kuchyni živořit jenom na knedlo vepřo zelu, když je toho tolik jiného, co lze i dnes (z hlediska zdravé výživy) nabídnout a přiblížit se tím do dob, kdy se nechodilo na fast food, ale k babičkám na nějakou tu domácí dobrotu.

28 Rudka Rudka | 9. ledna 2008 v 11:09 | Reagovat

Budu asistovááááááááááááááááááát !!!!!!!!!!!!!!!

29 Šárka Šárka | E-mail | 9. ledna 2008 v 11:17 | Reagovat

Rudka :-) Beru na vědomí !!!!!!!!!!!!!!!!! :-)

30 Lásková Lásková | E-mail | 9. ledna 2008 v 12:51 | Reagovat

Myslím, že v poslední době lze zaznamenat návrat ke kuchyni našich babiček, což je jenom dobře. Už konečně přichází ke cti tato jednoduchá kuchyně víceméně ve stylu "co dům dal" - brambory, zelenina, luštěniny... I když jsem masožravec, nemusím maso mít každý den (i když faktem je, že nejjednodušší a nejrychlejší je - jak říkávala moje babička - fláknout maso do hrnce. Dříve se hodně vařilo z králičího masa, drůbeže, skopového či kůzlečího, a to pouze v neděli a o svátcích. Pokud si vzpomínám, základem vždy byla vydatná hustá polévka, ve které musela stát lžíce, dodnes  takové vařím, hlavně k večeři to úplně stačí.

Přeji hodně úspěchů ve hledání a realizaci starých dobrých receptů.

31 Kanibrk Kanibrk | E-mail | 9. ledna 2008 v 13:09 | Reagovat

Šárko, tady na Slovensku se dělá jedna velmi zajímavá a chuťově vynikající varianta šťouchaných brambor. Začátek je stejný jako u klasiky. Po částečném slití vody (nechá se asi třetina) se na brambory nasype hrubá mouka (na 1 kg brambor asi 5 - 6 lžic), nechá se to propařit asi jako na škubánky, dobře se to rozmíchá a dá se to do pekáčku, který je vymazán dietním vepřovým sádlem. Hezky se to uhladí, navrch se přidá opět to dietní sádlo a dá zapéct až to má takovou krásnou kůrčičku. Jmenuje se to Fučka. Jako příloha k masu skvělé. Doporučuji vyzkoušet.

32 Šárka Šárka | E-mail | 9. ledna 2008 v 15:02 | Reagovat

Lásková :-)

Shodou náhod dnes u nás budou luštěniny. Hustá polévka, ve které bude lžíce stát. Přiznám se, že luštěniny tak nějak zanedbávám a zimní měsíce přímo vybízejí k tomu, abychom nějakou tu hodně hustou a příjemně horkou polévku uvařili. Nyní je na to ten správný čas. Až začne jarní rovnodennost, už dostávám chuť na salát a první jarní brambory vařené ve slupce. Tělo si samo určí, na co má chuť a když ho dobře poslouchám, tak 7x v týdnu si maso nežádá. Potvrzuji názor, že vařit z masa je jednodušší procedura! Ale dát si sem tam práci se zeleninou může být dobrá odměna pro nesprávným stravováním namáhaný zažívací trakt. Pro tělo je to balzám :-) Díky za komentář.

33 Šárka Šárka | E-mail | 9. ledna 2008 v 15:06 | Reagovat

Kanibrk :-)

Moc se mi líbí užití dietního sádla :-) Po pravdě řečeno je sádlo pro náš organismus menší zlo než průmyslově vyráběný margarín. Sádlo je přírodní produkt a co je z přírody, s tím si tělo dokáže lépe a přirozeně poradit. Myslím si, že uvedený recept na propařené šťouchané brambory s hrubou moukou a následně zapečené, si sádlo jednoznačně žádá. Ač preferuji olivový olej kde mohu, zde místo nemá :-) Recept na FUČKU určitě vyzkouším a moc za něj díky !!! Za komentář (za sebe i za ostatní) taky!

34 Míša Míša | 9. ledna 2008 v 15:36 | Reagovat

Tak přesně takto připravuju šťouchané brambory i já, jenom místo jarní cibulky dávám syrový pórek - pokrájenou zelenou nať (ale to pochopitelně není podstatné). Pomocí oválného tvořítka pak z brambor vytvořím komínky, do kterých nastojato vetknu dva uzounké proužky červené papriky - a vypadá to jako neskutečná delikatesa, kterou vytvořil slovutný šéfkukař (a přitom jsem to byla jen já: česká matla-patla) :-)

Tento úžasný blog postupně (žel pomaleji, než bych chtěla) prozkoumávám, a tak jsem se taky dostala k informacím o autorce. Šárko, chtěla bych se zeptat, jak to vypadá o zamýšleném vzpomínání na vaše působení ve Švýcarsku? Myslím, že by to bylo velmi poutavé čtení a přimlouvám se, aby nějaký ten váš příběh spatřil světlo světa. Jinak vám musím složit poklonu jednak za milé texty doplňující recepty, druhak za podaní zajímavých informací z gastronomie poutavou formou a třeťak za naprosto skvělá fota nabádající k olizování monitoru  :-)

35 luckydina luckydina | E-mail | 9. ledna 2008 v 22:10 | Reagovat

brambory mám ráda, ale nerada je loupu, poslední dobu ujíždím na bramborách vařených ve slupce, šťouchaný brambory s cibulkou a vyškvařenou slaninkou to je lahůdka, velice zajímavé kuchařky o stravě našich předků píše paní Magdalena Beranová. Taky se připojuji s prosbou o vzpomínky na vaření ve Švýcarsku. Sleduji pořady o vaření na satelitu a vaření šéfkuchařů už mě někdy nudí, většinou to je všechno stejný. Poslední roky je stále více pořadů o tom jak vaří normálni lidi, krajový jídla a místní speciality.

36 Jitka Jitka | 10. ledna 2008 v 6:37 | Reagovat

Nikdy jsem nešťouchala, začala jsem teprve nedávno.  

První byly to vařené brambory i se šlupkou a šťouchané s česnekem a hořčicí a všem to chutnalo. Šťouchnula jsem si i minulou neděli, jenom mi nějak nevyšel čas a brambory byly dřív než maso a tak už rozšťouchané (sádlo, medvědí česnek, petrželka) přistály v troubě vedle masa a lehce se zapekly - slavila jsem u rodiny úspěch na otevřené scéně ;)))

37 Šárka Šárka | E-mail | 10. ledna 2008 v 11:34 | Reagovat

Míša :-)

Do těchto brambor se hodí všechno zelené. Delikatesní komínky s paprikou, to je opravdu už umělecké dílo z kuchyňského ateliéru "U Míši". Povídání o Švýcarsku by jistě bylo zajímavé, ale musel by tomu předcházet ten čas navíc - bylo by to jako začít psát román :-) Nemyslím si, že bych to uměla. Ale kdo ví :-) Zatím mám radost, že ve volných chvilkách mezi svou prací nacházím čas na tento blog a moc mě těší, že to má pozitivní ohlas od těch, kteří o vaření už vědí své. Je tu příjemná společnost stejně naladěných lidí. Já ti moc děkuji za moc milá slova a možná budu uvažovat o tom, jak všechny ty jedinečné okamžiky mého života, které souvisely se Švýcarskem a gastronomií dát dohromady. Díky za podporu a hlavně, za tento prima komentář. Třeba mě to pošťouchne k větší iniciativě :-)

38 Šárka Šárka | E-mail | 10. ledna 2008 v 11:47 | Reagovat

luckydina :-)

Pokud máš ráda brambory ve slupce, mám pro tebe opravdu dobrý tip! Koukni se na tento můj starší recept v kategorii "Brambory", pod názvem "rozmarýnové brambory" je jeden úžasný recept, kteří patří mezi stálice mé kuchyně od jara až do konce léta, kdy jsou na trhu brambory v té nejlepší kondici a je opravdu škoda je loupat. Třeba se ti bude taky líbit tak, jako mě :-) Byla to taková má dobrá receptová idea, kterou jsem vykoumala pro grilovací menu ještě v mých "švýcarských dobách". Dnes se ve vaření již nedá vymýšlet nic převratně nového. Všechny receptury již spatřily světlo světa, ale je tu prostor pro lepší technologii přípravy. Trendem doby je používání těch nejkvalitnějších surovin, upřednostnit místní produkci a v neposlední řadě návrat do kuchyně našich předků. I staré tradiční jídlo se dá při troše kuchařské zkušenosti zmodernizovat a odlehčit jeho kalorickou hodnotu. Chtěla bych se tomu trochu víc věnovat :-) A taky nezapomenout na to, že i když nejsme přímořský stát, nemusíme dary moře mít na talíři jenom o naší dovolené. Dnes je dostupné téměř vše a je potřeba se jenom k těm exotičtějším surovinám umět postavit :-) Kdekdo již tu odvahu má, ale ten kdo ji nemá, tomu bych ji chtěla prostřednictvím svého blogu dodat :-) Díky za moc hezký komentář. Ve všem s tebou souhlasím :-)

39 Šárka Šárka | E-mail | 10. ledna 2008 v 11:53 | Reagovat

Jitka :-)

To je právě na těch bramborách "všeobecně" nejlákavější. Dají se zpracovávat nadstavbově :-) Když se uvaří a náhodou vychladnou, tak se dají ještě zapéct a výsledek bude pořád výtečný, ne-li lepší. Jinak takový malý opravdu babičkovský tip je ten, že brambory se dají uchovat v peřinách a vydrží neskutečně dlouho ve své horké podobě :-) Hodinu a půl spolehlivě se dá horký hrnec plný vařených brambor pod pokličkou uchovat pod peřinou. Péřová i jiná dobrá peřina neudělá žádný zázrak, ale uchová předmět ve stejné teplotě, tzn. že brambory nám jen tak nevychladnou :-) Jsem nucena to sem tam použít a zrovna včera se mi tento babičkovský trik hodil taky :-) Přeji ti ještě hodně úspěchů na otevřené scéně :-))) Díky za dobrý bramborový tip a za komentář *

40 Jitka Jitka | 10. ledna 2008 v 17:00 | Reagovat

Pod peřinu se u nás dávala "dojít" rýže :)))

41 luckydina luckydina | E-mail | 10. ledna 2008 v 19:35 | Reagovat

Šárka

rozmarýnové brambory taky dělám, vynikající je  čerstvá šalvěj nebo estragon,  bylinky pěstuji a při vaření hodně používám, jenom ten rozmarýn častým oštipováním občas zajde, tak se musí koupit nový keříček a občas lituji, že se u nás nedá pěstovat celoročně venku. A pořádné rozmarýnové větvičky na špízy tady taky nenarostou.

42 Šárka Šárka | E-mail | 10. ledna 2008 v 22:47 | Reagovat

Jitka :-)

Dobrá peřina je víceúčelové vybavení každé správné domácnosti :-)

43 Šárka Šárka | E-mail | 10. ledna 2008 v 22:52 | Reagovat

luckydina :-)

S bylinkami taky experimentuji a dokonce mám už 3 rokem rozmarýnu, která je otužilá a venku přezimuje. Ovšem žádná nádhera ten keřík není :-) Chodím kolem něj zahradou do garáže a daří se mu letošní mírnou zimu přečkat "zatím" zase ve zdraví. Máš pravdu, že větvičky na špízy tady nenarostou. Nejsou dostatečně silné, aby se jim mohla nožem seříznout špička. Vařit bez čerstvých bylinek je docela nuda, tak je fajn, že většina se u nás pěstovat celkem zdárně dá.

44 ren ren | 11. ledna 2008 v 0:50 | Reagovat

já si pod peřinou nechávám dojít manžela... :-) Ale i na ty brambory někdy dojde... I na rýži...

Ale šťouchané brambory jsou fakt skvělá věc, dá se do nich dát téměř všechno, kromě karamel, žužu nebo tureckýho medu. S česnekem, mladou cibulkou, petrželkou, i s majoránkou jsou bezvadný. Dá se experimentovat do alelujá!

Když jsem byla malá, tak tohle babička taky často dělávala, ale bezkonkurenčně nejlepší bylo její knedlo vepřo zelo, a vývar s domácíma nudlema, u jejichž krájení a sušení jsem vždycky asistovala. Ty dětské vjemy jsou snad věčné...

45 Šárka Šárka | E-mail | 11. ledna 2008 v 9:39 | Reagovat

ren :-)

Cokoli lákavého pod peřinou míti je fajn :-))) Manžel jasně vede :-))) I když to možná ve všech domácnostech neplatí :-) Když o tom tak přemýšlím, možná ani tomu karamelu by se brambory nebránily. Receptů ve sladké versi je mnoho a fungují báječně. Jak správně říkáš, v babiččině kuchyni byla tak trochu větší legrace a senzační pokoukání. Moderní babičky dnes fungují s mraženými produkty, fritézou a mikrovlnkou :-) Opravdové babičky nás ve své kuchyni ještě rozmazlují, ale když to od nich neokoukáme tak, to žádná Vitana ani Dr.Oetker neudělají.

46 Orange Orange | 12. ledna 2008 v 17:15 | Reagovat

Jejda, co nejdřív si taky budu muset šťouchnout, takovou mám na ně chuť.. i když dnes naprosto výjimečně se vařečky chytl můj muž a uvařil výborný segedínský guláš, za což mu patří dík :-)

47 jednorožec jednorožec | 13. ledna 2008 v 3:09 | Reagovat

Re 38:  *Dnes se ve vaření již nedá vymýšlet nic převratně nového. Všechny receptury již spatřily světlo světa, ale je tu prostor pro lepší technologii přípravy. Trendem doby je používání těch nejkvalitnějších surovin, upřednostnit místní produkci a v neposlední řadě návrat do kuchyně našich předků. I staré tradiční jídlo se dá při troše kuchařské zkušenosti zmodernizovat a odlehčit jeho kalorickou hodnotu. Chtěla bych se tomu trochu víc věnovat :-)*

Šárko, máte přesné pochopení současných trendů. Přeji mnoho elánu k uskutečnění všech předsevzetí. Rok 2008 je ještě mladý - do toho!

Re 44: *já si pod peřinou nechávám dojít manžela... :-)*

Coby akt-i-v-ní manžel vždy ocením patřičný příděl peřiny. Pro muže je záhodno mít krytý týl a  předejít tak houseru. :-)

48 Šárka Šárka | E-mail | 13. ledna 2008 v 23:13 | Reagovat

Orange :-)

Jejda, muž v kuchyni ... to bude mimořádné pochutnání :-)

Ono to těm mužskejm tak nějak s tou vařečkou sluší a mají pro to opravdu patřičný cit. Segedínský guláš ti zcela upřímně závidím! Dík za vzpomínku na toto nepřekonatelně dobré jídlo :-)

49 Šárka Šárka | E-mail | 13. ledna 2008 v 23:26 | Reagovat

Jednorožec :-)

Díky za pěkné přání. Návrat ke kořenům a původním recepturám bude jistě zajímavý exkurs. Pokud vezmu své plány vážně, neměla bych se v tomto roce nudit ani minutu :-)

Re 44: akt-i-v-ní manžel je vždy vystaven vysokému riziku :-)

50 sigrid sigrid | E-mail | 13. ledna 2008 v 23:51 | Reagovat

Vlastně jsem chtěla přispět už někdy kolem páté, jenomže zavolal syn, že se na mě jede podívat a jestli by nebyla nějaká mámí večeře. Tak jsem ty šťouchané brambory rovnou vyrobila, protože je máme všichni rádi a už jsem je dlouho nedělala. Normálně se receptů nedržím, ale tentokrát jsem to udělala přesně jak psáno, snad jen poměr cibule - brambory mírně převážil ve prospěch cibule. Syn je ortodoxní masožravec, takže jsem přihodila poslední krůtí plátek (ne do brambor, na pánev po cibuli) z lednice zející prázdnotou a sobě na páře uvařila kapustičky, z nichž měl být původně  níže zmiňovaný salát. Večeře to byla úžasná. Syn trávil weekend s kamarády, byl by polykal i hřebíky. Nejprve se na komentář nezmohl, protože se, hltoun, málem zalknul. Když chytil dech, prohlásil: "Teda, mámo, to je luxusní." A bylo... Málem neodjel, protože se po večeři málem nevešel za volant :-)).

Takže Vám, Šárko, děkuji za pohodový rodinný večer, protože málo platné, přes veškeré duchovno a intelektuálno, rodinná pohoda začíná u talíře něčeho dobrého.

51 Šárka Šárka | E-mail | 14. ledna 2008 v 0:53 | Reagovat

sigrid :-)

Jsem ráda, jestli jsem trošku málo přispěla k té rodinné pohodě, která se u plného talíře vytvořila :-) Celý víkend jsme proseděli s přáteli u prostřeného stolu a tak musím souhlasit, že tam se ta rodinná pohoda a přátelská atmosféra vytváří asi nejsnadněji :-) Staré recepty nevyjdou nikdy z módy, tak jsem ráda, že šťouchané brambory se zase stávají dobrým a pohodovým rodinným receptem. U nás dnes byly bramborové noky. U mě brambory ve všech podobách vedou jasně prim. Díky za moc milý komentář a vážím si toho, že zbyla ještě před spaním chuť ho tak pěkně napsat :-) Přeji dobrou noc a mám radost, že tento recept za to stál. *

52 sigrid sigrid | E-mail | 14. ledna 2008 v 1:15 | Reagovat

Milá Šárko, nejde ani tak o chuť před spaním (ostatně myslím, že ani jedna z nás asi nepatří mezi skřivánky), jde spíš o okouzlením Vaším blogem a Vaším přístupem k němu. Například to, že odpovídáte osobně na každý příspěvek v diskusi, je naprosto neuvěřitelné a velmi milé (i když nechci ani myslet na to, kolik to musí stát času :-)). Takže děkuji, přeji hodně a hodně sil a také dobrou noc.

53 Zdeněk Zdeněk | E-mail | 17. ledna 2008 v 2:24 | Reagovat

Milá Šárko,

náhodou jsem našel Vaše stánky,pochvalu jsem vyjádřil na jiném místě.Také můžu brambory hodně často,vůbec česká kuchyně je bezkonkurenční,nějaké hloupé názory - že je moc kalorická...,často jezdím do Italie - kuchyně? - polévka někdy- někde,pizza,dary moře a těstoviny na 300?!? způsobů.Ke všemu je na stole bílé,nebo křupavé pečivo...Snídaně v hotelu zpravidla - dolce,kde převládá sladké,jinak káva super - capucino,ale to jsem se rozepsal,tak příště:-)

                                Noční můra Zdeněk

54 Šárka Šárka | E-mail | 17. ledna 2008 v 9:43 | Reagovat

Zdeněk :-)

Každá kuchyně má to své nezaměnitelné kouzlo :-) Chuťová paměť se vytváří někde v dětství a tak česká klasika bude mít pro Čecha to nemizející kouzlo vždy a všude. Ať jsme třeba na konci světa, čas od času se nám po tradičním knedlíku a jiných dobrotách zasteskne. Mám ráda lehkou italskou kuchyni, rafinovanou francouzskou a vůbec celé to vaření přímořských států je pro nás "suchozemce" moc příjemná a "zdravá" změna. V kuchyni se člověk může přenášet z kontinentu na kontinent pomocí tradičních receptur a to je na vaření moc zábavné :-) Díky Šárka *

55 Zdeněk Zdeněk | E-mail | 17. ledna 2008 v 15:35 | Reagovat

Šárko,                                                                                                          ještě doplněk k mému příspěvku.Je to o tom,že trochu šikovná česká kuchařka zvládne široké spektrum jídel z celosvětové kuchyně a my jako turisté při cestách rádi poznáváme místní speciality té které oblasti.Ovšem když přijedou moji známí z Italie,tak zamíří výhradně do italsky laděných restaurací,nejen naše,ale jiná kuchyně je nezajímá...

                                                                        Zdeněk

56 Šárka Šárka | E-mail | 17. ledna 2008 v 23:22 | Reagovat

Zdeněk :-)

S tím mám své zkušenosti :-) Část nejbližší rodiny mám v Itálii a když přijedou k nám, existují naše tradiční jídla, na která se dokonce těší :-) Zůstanou-li týden, každý třetí den je potřeba proložit těstovinami. U snídaně zůstávají beze změn, tedy káva & dolce. Jak se říká: "zvyk je železná košile". Š.

57 myšpulinka myšpulinka | E-mail | Web | 30. ledna 2008 v 17:21 | Reagovat

Pošlu recept na email na cokoli co se týče gastronomie stačí jen napsat jakej nebo jakou představu by jste měli   př. chtěla bych sladký recept na oběd ale nenáročný      apod.

pár receptů najdete i na mém webu  

web - www.cook.blog.cz

email - s.o.s.cook@seznam.cz                   a vše samozřejmně za dáčo dělám to plotože mně to baví.

58 anife anife | E-mail | 6. února 2008 v 12:29 | Reagovat

Nás vždycky učili, že příloha patří k vidličce a maso k noži, abychom si při jeho krájení nemáchali pravý rukáv právě v příloze..

59 Šárka Šárka | E-mail | 6. února 2008 v 12:47 | Reagovat

anife :-) přesně tak o tom hovořím :-) vše má své logické důvody.

60 Marťa Marťa | 13. února 2008 v 13:01 | Reagovat

hm tenhle recept fakt stojí za jejich loupání  dobrota,vyzkoušejte

61 Šárka Šárka | E-mail | 13. února 2008 v 14:17 | Reagovat

Marťa :-) taky si myslím, že to za to stojí :-)

62 Zdenka Zdenka | 26. února 2008 v 15:18 | Reagovat

taky mám ráda štouchané  brambory  ,cibulku špek a pak dát i těstoviny  k tomu kys, okurku je  opravdu mňamka  zdravím Zdenka

63 Šárka Šárka | E-mail | 26. února 2008 v 21:45 | Reagovat

Zdenka :-)

Velmi jednoduché jídlo, které opravdu sedne na kdejaký mlsný jazyk.

64 Zuzi Zuzi | 25. února 2009 v 17:16 | Reagovat

Jste mě teda pošťouchli, jdu na ty brambory, už tu slintám do klávesnice.:-))

65 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 26. února 2009 v 0:06 | Reagovat

64 - Zuzi :-)

Takové pošťouchnutí není k zahození :-)

66 Verča Verča | E-mail | 12. září 2009 v 13:10 | Reagovat

Šárko, jednoznačně Váš recept je nejlepší, co jsem hledala na celém netu...=)

Je to lehká příprava a chutnala celé rodině...=)

Jen tak dál=)...

67 Šárka Šárka | Web | 23. září 2009 v 23:58 | Reagovat

[66]: Verčo, tak to děkuji za pochvalu :-)

68 Anička Anička | Web | 26. prosince 2010 v 2:32 | Reagovat

Včera jsem si udělala tu verzi s cibulkou a je to výtečné. Máma se sestrou se olizovaly až za ušima. A moc se mi líbí všechny ty variace, které jsi uvedla. Moc se těším, až vyzkouším špenát a česnek! :)

69 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 6. ledna 2011 v 2:31 | Reagovat

[66]: Verča:

Potěšení na mé straně :-) Šťouchané brambory prostě nikdy nezklamou! U nás taky bodují a mají je všichni rádi.

70 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 6. ledna 2011 v 2:32 | Reagovat

[68]: Anička:

Někdy i obyčejné jídlo umí udělat radost :-) Člověk se u toho moc nenadře a ještě dostane pochvalu. To je pěkné :-) Šťouchané brambory se dají stále vylepšovat a uplatnit při přípravě své kreativní nápady. To mě baví :-)

71 Kristen20Townsend Kristen20Townsend | E-mail | Web | 28. listopadu 2011 v 13:51 | Reagovat

Lots of specialists argue that <a href="http://goodfinance-blog.com/topics/credit-loans">credit loans</a> help a lot of people to live the way they want, just because they can feel free to buy necessary stuff. Moreover, different banks offer college loan for different persons.

72 cheap beach dresses cheap beach dresses | E-mail | Web | 31. října 2012 v 13:17 | Reagovat

You make a lot of fine arguments with this blog post however it is tricky in my opinion to focus on the content because of the broken page design!.
http://www.threedress.com/

73 HuMorous :O) HuMorous :O) | E-mail | 3. listopadu 2012 v 12:03 | Reagovat

prostě Šárka!!! :O) díky / povedly se....

74 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 4. listopadu 2012 v 9:51 | Reagovat

[73]: HuMorous:

I do krátkého komentáře se vejde špetka humoru :-) Díky!

Pošťouchnuté brambory většinou nemají chybu :-)

75 dr.Azbest dr.Azbest | E-mail | 23. prosince 2012 v 21:50 | Reagovat

[72]:S tímhle se nám, APARÁTE, do českejch šťouchanejch brambor nekakej!

76 evening dress gowns evening dress gowns | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 5:20 | Reagovat
77 yarn wedding gowns yarn wedding gowns | E-mail | Web | 2. května 2013 v 8:14 | Reagovat
78 eligie eligie | E-mail | 22. května 2013 v 22:39 | Reagovat

Jednou se mi šťouchané brambory nepovedly a dlouho jsem je nedělala. Zkoušela jsem spoustu receptů z brambor, o cibuli nemluvě (vozí mi je sem nějaký farmář a vždycky mě ukecá, ale nemám ideální podmínky na uskladění). Tak jsem znovu zkusila šťouchané brambory podle tohoto receptu a mňam!! I chlapi se olizovali.

79 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 24. května 2013 v 11:50 | Reagovat

[78]: eligie:

Šťouchané brambory mohou mít mnoho podob. Od těch tradičních se spoustou cibulky a sádla až po lehčí a dietnější varianty s bylinkami. Já osobně je mám moc ráda a hodně s nimi experimentuji. Jsem ráda, že jste na šťouchané brambory nezanevřela :-) Díky za zprávu a přeji prima víkend. Šárka

80 Jirka Jirka | Web | 5. června 2013 v 9:22 | Reagovat

Velmi pěkný recept na přípravu. Šťouchané brambory miluju zvláště v tomto ročním období neboť s pažitkou a jarní cibulkou jsou super bašta.

81 Kundice chlupatice Kundice chlupatice | E-mail | Web | 12. února 2014 v 9:51 | Reagovat

Fuj

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.