Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Staromódní záležitost, co nevyjde z módy

2. ledna 2008 v 22:41 | Šárka |  Sladká kuchyně
Nejlepší dárek pro gurmána je ten, který se dá sníst. Naprosto dokonalý gurmánský dárek je takový, který snese odklad konzumace a pochutnat si na něm můžeme až v klidnějším období povánočním a posilvestrovském. Dokonalým dárkem může být nevšední marmeláda. Nad domácí pomerančovou marmeládu ze sevillských pomerančů skutečně není. Snad jen ta od firmy F. Duerr & Son´s z anglického Manchesteru jí může konkurovat.

Pro své nejbližší si ráda vezmu čas a nějaký ten dárek rovnou z kuchyně přibalím k ostatním vánočním dárkům. A nemusí to být jen na vánoce. Narozeniny se slaví po celý rok a trefit se do chuti "chutným" dárkem je vždy trefa do černého. O jeden recept na jednu vskutku luxusní marmeládu se s vámi rozdělím.

Marmeláda ze sevillských pomerančů
(Zakonzervované slunce a sytá barva a vůně pomerančů projasní i naprosto šedý zimní den. Budete mít potěšení ze vstávání a snídaně všedního dne se stane svátečním okamžikem). To vše vám tento recept slibuje, ale je k tomu potřeba jedna maličkost. Musíte mít rádi pomerančovou zavařeninu :-)

  • 1 a ½ kg sevillských pomerančů
  • 2 citróny
  • vložíme do hrnce s 2 a ½ litrem vody a vaříme 3 hodiny
  • dále budeme potřebovat 3 kg cukru

Pomeranče i citróny necháme vcelku, ale před vařením pořádně omyjeme jejich kůru. Po třech hodinách vaření v hrnci s 2 a ½ litrem vody pomeranče vyjmeme a nakrájíme na čtvrtky. Oddělíme dužinu od kůry. Dužinu dáme do čistého kastrolu, zalijeme 2 naběračkami vody, ve které se pomeranče vařily a povaříme 10 minut. Mezi tím si nakrájíme pomerančovou kůru na tenké nudličky. Citrónovou kůru vyhodíme. Kůru vrátíme do zbylé pomerančové vody, ve které jsme vařily pomeranče. Připravíme si cedník s malými otvory (nebo ho vyložíme tkaninou) a nalijeme do něj povařenou a vychlazenou dužinu. Propasírujeme do poslední kapky a tuto jemnou pomerančovou dřeň vmícháme do hrnce s pomerančovou vodou a kůrou. Necháme odstát přes noc a nezapomeneme přikrýt hrnec pokličkou a nechat na chladnějším místě. Příští den znovu zahřejeme, přidáme 3 kg cukru a mírným varem necháme na kamnech probublávat 3 hodiny. Horkou zavařeninu lijeme do parádních zavařovacích skleniček, zavíčkujeme a obrátíme víčkem dolů do doby, než vychladne. Tato marmeláda se dá vyrobit i z mandarinek! Neseženete-li sevillské pomeranče, vezměte za vděk i těmi ostatními. Před samotným sléváním marmelády do skleniček zkuste přidat kapku whisky nebo pomerančového likéru. I když to neuděláte, pomerančová marmeláda tím nikterak neutrpí. Je výtečná a honosí se báječnou a plnou chutí. Tento staroanglický recept na zavařeninu již po staletí nevyšel z módy. Ač vypadá procedura přípravy komplikovaně, výsledek dokáže nadchnout. Je dobré vědět, že tato pikantní zavařenina má daleko širší uplatnění a mazat ji jen na ranní pečivo by byl počin bez fantazie. Své uplatnění najde i při vaření. Můžete jí ochutit grilovací marinádu na ryby nebo použít pro zvýraznění chuti omáčky. Určitě ji pro nějaký budoucí recept zde použiji. Když nebudete vědět jak zahnat zimní nudu, zkuste si ji doma navařit. Sezóna pomerančů je v plném proudu.



Pochoutka za 210 tisíc
Zvláštní řadu marmelád vyrobila britská potravinářská společnost F. Duerr & Son´s z Manchesteru u příležitosti svého 125. výročí. Jedno balení vyjde zájemce v přepočtu na 210 tisíc korun. Původně měly být tyto výrobky vydražené na charitativní aukci. Představitelé firmy se ale rozhodli, že luxusní zboží budou vyrábět dál a nabídnou jej movitým zákazníkům. Základem nejdražší marmelády na světě jsou sevillské pomeranče. Lahodnou chuť doplňuje whisky Dalmore 62 z lihovaru Whyte & Mackay, přičemž láhev pálenky stojí v přepočtu 1,4 miliónu korun, a také šampaňské Pol Roger Cuvée Sir Winston Churchill, ročník 1996. Jiskru marmeládě dodává čtyřiadvacetikarátové zlato v šupinkách a rovněž křišťálová sklenice v hodnotě cca padesáti tisíc korun. Zavařenina je opravdu vynikající, whisky v chuti jasně vyniká a šampaňské vytváří spíše noblesní dochuť. Myslíte, že bude chutnat o mnoho lépe než ta vaše s láskou doma připravená?




Pomeranče jsou plody pomerančovníku (Citrus sinensis) z čeledi routovitých. Je to stálezelený keř, původem z Číny, pěstovaný v subtropickém pásmu, v Evropě hlavně ve Středozemí. V tropických oblastech se pomerančům nedaří a plody se špatně vybarvují. Přestože je známo 400 druhů pomerančů, pro obchodní síť jsou zajímavé dvě hlavní skupiny - pomeranče bledé, se světlejší kůrou a světlou dužinou a pomeranče krvavé se zabarvenou dužinou i kůrou. Představiteli bledých pomerančů jsou pomeranče Navel s vrostlým druhým menším plodem, dále Shamnuti a Jaffa. Bledé pomeranče jsou v prodeji po celý rok. Krvavé pomeranče (Blood ovals, Sanguinas redondas, Navels sanguinas, Sanguinelli, Double fines, Washington sanguines, velké Sanguines a Portugalské) od prosince do března. Sevillské pomeranče (plody druhu Citrus aurantium) patří do skupiny hořkých a používají se především k zavařování. Pokud nemáte na citrusové plody alergii máte možnost si z citrusů vzít mnoho zdraví prospěšného. Obsahují významné množství dietní vlákniny a jsou vynikajícím zdrojem vitamínů a minerálů. Sklenka čerstvě vymačkané pomerančové šťávy nechť se stane vaším nejlepším kamarádem.

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

8 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Cutie Cutie | 2. ledna 2008 v 23:41 | Reagovat

Dobrý večer Šárko,

předně bych vám chtěla popřát vše nejlepší v novém roce!

Dnes jsem přišla na váš blog s očekáváním, jaký bude letošní první recept a opět jste mě příjemně překvapila a inspirovala :-)! Nejsem sice v zavařování nijak zběhlá (účastnila jsem se ho většinou coby dítě, kdy zavařovala maminka, příp. babička) , ale tento recept určit stojí za vyzkoušení! Jen mám dotaz: dají se sevillské pomeranče sehnat v běžné obchodní síti?

2 jednorožec jednorožec | 3. ledna 2008 v 4:22 | Reagovat

Pravou marmalade mám rád, třeba že ne každý den.

Pupkaté navel pomeranče, zbavené kůry a pokrájené -  naprosto miluji v salátech. Duří se mezi zelenými listy a cibulkou, podpořeny pár kapkami pravého balsamic octa z Modeny, pepřem,  solí a extra oliváčem.

3 Lenka Lenka | 3. ledna 2008 v 6:25 | Reagovat

Teď jsem si úplně připoměla Holandsko, kde jsem tuto marmeládu ochutnala poprvé (domácí) Zajímavé, že ač mám atopický ekzém a citerusové plody mi projevy výrazně zhoršují, tak tepelně upravené už mě nevadí. Akorát do výroby se asi nepustím. Jedině by s přípravou pomohl manžel :D a toho asi bohdá nebude, takže si asi někde skleničku pomerančové budu musel koupit :(

4 Papaja Papaja | E-mail | 3. ledna 2008 v 8:00 | Reagovat

Ahoj Šárko,

přeji vše nej... v novém roce! Jsem ráda, že už zase listuješ v našich kuchařských duších! :-)

P.

:-)

5 J.Č. J.Č. | E-mail | Web | 3. ledna 2008 v 8:33 | Reagovat

Mohu se umlátit po kandované pomerančové kůře (vzpomínky na babičku) a tohle vypadá šíleně lákavě! Škoda, že marmelády vlastně moc nepoužíváme... i když nějakou příležitost si vymyslím :)

6 Šárka Šárka | E-mail | 3. ledna 2008 v 9:26 | Reagovat

Cutie :-) I já přeji pohodový nový rok! Recept na zavařeninu nechť není návodem, jak promarnit čas, ale jenom malou připomínkou toho, že staré tradiční receptury na konzervaci ovoce fungují i dnes :-) Sehnat se tyto pomeranče naprosto běžně nedají, ale nemožné to není. Dnes se dá sehnat absolutně vše. Použít se dají i jiné druhy pomerančů.

jednorožec :-) Pravou marmeládu mám i já ráda, i když nemusí to být dnes a denně. Když si zakonzervuji kus léta v podobě ovoce z našeho ovocného sadu, zdá se mi ta zima snesitelnější. A taky by byla škoda zapomenout na staré tradiční postupy zavařování (i když je třeba mnozí z nás nikdy nebudou potřebovat :-) Kdo ví!

Lenka :-) Snídaně ve dvou s koupenou skleničkou pomerančové zavařeniny je taky jedinečná :-) Ani já bych manžela nenutila do výroby. Mého muže tento článek donutil ke konzumaci :-) Ještě loňský rok měl utkvělou představu, že tuto marmeládu opravdu nemusí. Dnes ví, že je to delikatesní záležitost :-)

Papaja :-) Ahoj! Každý den nového roku by měl začínat dobrou snídaní. Taková marmeláda je její nedílnou součástí, tak proto jsem zvolila tento článek jako symbol příjemně prožitého dne již od samého rána. Já osobně na sladké snídání moc nejsem, ale sem tam výjimku udělám. V případě chutné marmelády docela ráda změním svůj zaběhaný rituál a fakt si na ní pochutnám. Přeji ti krásná labužnická rána :-)

J.Č.

Zavařenina je pochoutka s proměnlivou duší. Už jen ta možnost, že se ovoce může v chuti snoubit se šampaňským, vínem, koňakem či whisky mi dává důvod to sem tam zkusit :-) Výsledek otestují znalci kamarádi a já mám radost, že taková staromódní domácí konzerva je přivádí ke gurmánskému vytržení :-)

7 Shira313 Shira313 | E-mail | 3. ledna 2008 v 9:42 | Reagovat

V roku 2008 nech Vám zdravie dobre slúži, láska sa Vás pevne drží, práca nech Vás neťaží a rodinná pohoda vždy oblaží. Na tanieri nech u Vás vládnu samé dobroty a v pohári nech žblnká iba nápoj hoden kráľovskej komnaty. To Vám a Vašim blízkym  zo srdca vinšuje Tereza  a pridáva sa aj Shira vďačná to konzumentka psích sušienok

Pomarančovú marmeládu zbožňujem na palacinkách. Naposledy som ju kúpila od Turkov na charitatívnom Christmas bazáre organizovanom diplomatickými misiami v Bratislave - veľmi vydarená akcia. Pomáhate potrebným a objavujete kulinárske špeciality z celého sveta :o)

Marmeláda si našla miesto na vianočných mrkvových šatôčkach a verím, že si pochvaľovala.

Na zahodenie nie je ani marmeláda z kumquatov ...

Inak ďalší tip na gurmánsky darček z Vašich stránok - vanilkový extrakt pripravený doma s láskou (rozrezané vanilkové lusky zaliate kvalitnejšim bielym alkoholom) ;-)

8 Šárka Šárka | E-mail | 3. ledna 2008 v 11:20 | Reagovat

Shira :-)

Děkuji za krásné přání a přeji samé dobré věci v tom novém osmičkovém roce, kdy stojíme na samém jeho prahu. Nechť je cesta tímto rokem velmi úspěšná a potká nás jen to, co si přejeme. To přeji Vám všem (dvounožcům i čtyřnožcům :-)

Díky na vzpomínku na Turecko. V létě jsem si dokonale užila atmosféry pravého orientálního bazaru a na zajímavou reportáž jsem v tom loňském roce nenašla čas. Voňavého koření mi ještě špetka zbyla, ale láká mě sklenice zavařeniny z růží, kterou jsem si jako nezbytný suvenýr dovezla taky. Člověk tu zvláštní chuť růží cítí přímo na jazyku.

Gurmánské dárky jsou těmi nejlepšími, co znám. U mě se jich sešlo opravdu hodně a hodně jsem jich i sama darovala. To je nesporná výhoda toho, když je rodina roztroušená po světě a scházíme se u jednoho vánočního stolu. Nepovede se to každý rok, ale letos to tak parádně vyšlo. Jen nevím, který lump mě podaroval virózou, s kterou se trápím již od vánoc a ne a ne se jí zbavit :-) Přeji všem, aby se jich žádné bacily nechytly!

9 Bali Bali | Web | 3. ledna 2008 v 11:26 | Reagovat

Šárko, jsem ráda, že nemáš předsevzetí zhubnout, tudíž nevařit dobrůtky a ochudit nás tak o tvé kulinářské umění!!

Já si takové nesplnitelné předsevzetí už dávno nedávám, jelikož si ráda užívám radostí života mezi které právě dobré jídlo a pití patří ;-)

10 Šárka Šárka | E-mail | 3. ledna 2008 v 11:36 | Reagovat

Bali :-)

Já se svými vlastními předsevzetími taky nestraším :-) Podle hesla, že štěstí přeje připraveným se snažím vždycky ten uplynulý rok zhodnotit a musím říct, že nebyl špatný. Něco se mi podařilo a ještě je mnoho toho, co bych chtěla zvládnout. Každý má takový svůj pomyslný Mount Everest a já si přeji, aby se na něj dostal :-)

11 Vedma Vedma | 3. ledna 2008 v 20:29 | Reagovat

Ahoj Šárko,

vše nejlepší do Nového roku. Veřím, že nás tento rok opět potěšíš spoustou chutných a nádherných receptů. Mám malý dotaz, jaké množství marmelády asi vznikne?

12 Šárka Šárka | E-mail | 3. ledna 2008 v 21:10 | Reagovat

Ahoj Vedmo :-)

Díky za novoroční přání a s přáním všeho dobrého se připojuji. Pokusím se i letos něco z mé kuchyně přenést na stránky a snad vnesu i do jiných kuchyní trochu inspirace a radosti z vaření. Pokud se týká množství marmelády dle výše uvedeného receptu, je jí asi tak akorát do devíti skleniček o obsahu 200 ml.

13 liba pinelli liba pinelli | E-mail | 4. ledna 2008 v 22:46 | Reagovat

dobrý den Šárko,

hned na počátku roku musím použít jedno sprosté slovo....Vaše stránky jsou kurvadrát tak dobrý, že snad není dne, abych je neotevřela..

Jen tak dál a těším se na to naše setkání

Hodně štěstí

Líba

14 Šárka Šárka | E-mail | 4. ledna 2008 v 23:22 | Reagovat

liba pinelli :-)

Zdravím Líbo a přeji famózní rok 2008 :-) Dobré jídlo samo o sobě umí zaujmout, tak jsem ho využila jako prostředek k tomu, abych si prostřednictvím tohoto blogu ulovila na svou stranu nějakou tu nebohou gurmánskou duši :-) Je fajn vědět, že je nás tolik na stejné lodi :-) Říká se, že Bůh vymyslel jídlo - Ďábel koření. Zmítáme se mezi pokušením a uměním odepřít si ty ďábelsky božské pochoutky, které jsou na nás nastraženy na každém kroku. Každý nechť najde ten svůj recept na Dolce Vita! V provedení každého z nás může chutnat jinak, ale rozhodně nesmíme ztratit chuť k životu takovému, jaký je. Dobré jídlo je jeho přirozenou a tou nejchutnější součástí :-) Na setkání se taky těším, Šárka

15 olu olu | 5. ledna 2008 v 20:25 | Reagovat

Milá Šárko,

nevím, jestli jste marmeládu připravovala z bio pomerančů, jinak si totiž dost dobře nedovedu představit vyvařovat citrusy i s kůrou a ještě je konzumovat. Na tom je tolik svinstev, že i kolečko citronu do čaje si radši dávám bez kůry! A důkladné omytí je sice pěkná věc, ale kůru chemie nezbaví.

Nedal by se recept zjednodušit na vaření citrusové dužniny s cukrem, dokud se to nerozvaří? Nebo třeba pomoci mixérem? Mám marmeládku ráda i s kousíčkama :-)

16 Šárka Šárka | E-mail | 5. ledna 2008 v 22:39 | Reagovat

olu :-)

Bohužel tradiční pomerančová marmeláda se vaří i s kůrou. V receptu je zmínka, že před přípravou pomerančovou kůru důkladně omyjeme. Sevillské pomeranče se pěstují za účelem toho, aby z nich vznikala luxusní pomerančová zavařenina. S tím je počítáno i při jejich pěstování a řekla bych, že s chemií se to nepřehání. Chemie v potravinách je děsivý problém a je jí všude tolik, že je to až k nevíře. Pomerančová kůra je v této zavařenině opravdu nepostradatelná a dělá ji labužnicky dokonalou :-)

17 liba pinelli liba pinelli | E-mail | 6. ledna 2008 v 16:38 | Reagovat

přeji hezký den,

mám dnes pro vás takový malý tip  na očistu chemicky ošetřovaného ovoce a zeleniny....nasype se troška sody bicarbony do vlažné vody a ovoce se do ní na pár minut ponoří....nakonec se opláchne vlažnou vodou...to mě naučili tady na Sarďošce :o))

Já se na tu marmeládu už taky  chystám, myslíte, že mohu použít cukr třtinový? Já totiž bílý cukr vůbec nepoužívám, ale kdyby to bylo nezbytně nutné, tak se samozřejmě podřídím ?o))

Taky přeji skvělý celý rok,

Líba

18 Rudka Rudka | 6. ledna 2008 v 18:03 | Reagovat

Také já Vám všem přeji do nového roku nejvíce zdraví a všichni víme, že ostatní se přidá. Šárko, děkuji za Tvůj strávený a drahocenný čas, který nám všem věnuješ. Chci abys věděla, že to není jenom fráze, ale v dnešní uspěchané době, která nám nedovoluje nadbytek času, to není jen tak k nepovšimnutí. Ještě jednou díky moc.

19 Šárka Šárka | E-mail | 6. ledna 2008 v 19:15 | Reagovat

liba pinelli :-) díky za tip! Třtinový cukr se rozhodně použít dá a já se musím přiznat, že toho rafinovaného bílého je v mé domácnosti opravdu jen pomálu. Taky ho používám skoro všude. Někdy javorový sirup a med. Máme na věc naprosto stejný pohled :-) Rafinovaný bílý cukr do našich žaludků nepatří.

20 Šárka Šárka | E-mail | 6. ledna 2008 v 19:21 | Reagovat

Rudka :-) Toho zdravíčka přeji já tobě dvojnásob (však víš proč!). Doufám, že ten nový rok ještě dodatečně oslavíme o příštím víkendu! S tím časem máš naprostou pravdu, je ho pořád čím dál míň a platí to tak nějak všeobecně pro nás všechny. Proto bude fajn, když se tentokrát "u nás" sejdeme a trochu toho času prohýříme společně! Duševní regenerace je potřeba :-) O devastaci vašich těl se postarám a něco dobrého uvařím :-)

21 Rudka Rudka | 7. ledna 2008 v 13:21 | Reagovat

Jejda, to si zase pochutnáme. Já se tedy mám. Jsem si vědoma toho, že možnost vyzkoušet Tvé jedinečné recepty nemá každý a samozřejmě si uvědomuji, jaké mám štěstí. Už se na Vás moc těšíme.

22 Šárka Šárka | E-mail | 7. ledna 2008 v 13:32 | Reagovat

Rudka :-) už plánuji, co připravím pro tak vzácnou návštěvu :-) Na dodatečnou silvestrovskou oslavu se chladí dostatečná zásoba šampaňského! Jasně že se taky těšíme :-)

23 Lenka Lenka | 14. ledna 2008 v 8:05 | Reagovat

Šárko, prosímtě ještě jedna otázka. Při tom posledním vaření s cukrem se tam marmeláda nemíchá?

24 Šárka Šárka | E-mail | 14. ledna 2008 v 10:10 | Reagovat

Lenka: není potřeba nikterak míchat, neboť se jedná o mírný var /jen takové probublávání/. Je vhodné použít dobrý silnostěnný hrnec či kastrol.

25 Alena Massara Alena Massara | E-mail | 17. února 2008 v 16:11 | Reagovat

Sarko, diky za inspiraci, na Tvuj web jsem narazila poprve vcera ,pri hledani receptu na pomerancovou marmeladu.Ziju v Syrii,takze materialu mam habadej.Dotaz: pri vareni se kastrol neprikryva? Zde se z horkych pomerancu dela jen kandovana kura a pomerance se pred pouzitim oskrabou, maci ve vode a pak vari s cukrem. Bude-li zajem o recept ,predam, ale podminkou jsou opravdu horke pomerance.Zdravim a tesim se na dalsi inspiraci. Alune

26 Šárka Šárka | E-mail | 18. února 2008 v 11:12 | Reagovat

Alena Massara :-)

Ahoj do Sýrie! Díky za nabídku receptu, byla bych za něj moc ráda.

Při vaření pomerančové marmelády se kastrol nepřikrývá (alespoň já jsem to tak dělala a výsledek byl opravdu dobrý). Jsem ráda, že jsi našla cestu na mé stránky, určitě tvé domácí recepty musí být velmi zajímavé. Moc tě zdravím a těším se na další návštěvy a případné komentáře. Měj se moc fajn a vítám tě na mých stránkách. Šárka

27 Míša Míša | E-mail | 27. února 2008 v 13:57 | Reagovat

Ahoj,strašně ráda vařím marmelády a tak určitě pomerančovou zkusím, nedávno jsem vařila marmeládu z kiwi a je úúúžasná. Díky za recept. Míša

28 Martin Martin | 4. května 2008 v 11:34 | Reagovat

Mila Sarko,

kde se taji koupit Sevillske pomerance (v Cechach...)

dik

29 Šárka Šárka | E-mail | 4. května 2008 v 19:28 | Reagovat

Martine, tak to je opravdu poněkud zapeklitá věc. Koupila jsem je v Makru, ale víceméně náhodně, protože běžně v nabídce nejsou. To opravdu neporadím :-( Ten recept na zavařeninu tu mám jako zajímavost, ale jistě by šla připravit i z jiných pomerančů.

30 Martin Martin | 5. května 2008 v 10:22 | Reagovat

dik, neva. Dobre umyte jine by mohly stacit...

:-))

31 Shira313 Shira313 | 9. února 2010 v 14:57 | Reagovat

Momentálne horké (okoštovala som a môžem horkosť potvrdiť:D) pomaranče ponúka firma, čo v Bratislave rozváže biodebničky.
Mám zatiaľ za sebou iba 1.krok (t.j. uvarila som celé horké pomaranče s citrónmi), ale celý dom už nádherne rozvoniava.
Dnes stihnem 2.krok a zajtra to, dúfam, dobojujem :o)
Na výsledok som nesmierne zvedavá ...

Ešte mi zostali nejaké horkasté zlaté poklady aj na druhú várku, na francúzskych stránkach som presnorila aj iné postupy a tak na porovnanie skúsim nejakú obmenu ;-) asi "aux épices".

32 Shira313 Shira313 | 11. února 2010 v 11:47 | Reagovat

Tak hotovo! Tesne pred polnocou sa zavrelo posledné viečko na pohári a neskôr aj moje viečka od únavy :D
Počas poslednej fázy som pravidelne degustovala a je to famózne! Veľké dík za ďalšiu inšpiráciu a pekný deň :)

33 Shira313 Shira313 | 12. února 2010 v 9:13 | Reagovat

Ešte jedna malá poznámka, pre moje budúce "džemovanie"m prípadne pre iných "nádejných marmeládnikov", vody stačí menej. Aj po pár dňoch je moja marmeláda veľmi tekutá. Jasnačka, že to nevadí, ale nabudúce vyskúšam hustejšiu variantu ;-)

34 DolceVita DolceVita | Web | 12. února 2010 v 15:54 | Reagovat

[33]: Shira313:

Trochu té námahy v kuchyni se díky této neotřelé zavařenině určitě vyplatí :-) Je fajn zkoušet a nacházet nové způsoby, jak si recept vylepšit. Díky moc za pozitivní zprávy ;-)

Já vždy vařím zavařeniny v hodně širokém kastrolu se silným dnem, ze kterého se tekutina dobře odpařuje a tak konzistence zavařenin vychází dobře a má vždy tu správnou hustotu a pěkně rosoluje.

Zdravím Shiro a přeji krásný víkend se skvělou nedělní snídaní ve společnosti té nejlepší pomerančové zavařeniny :-) Šárka

35 Shira313 Shira313 | 13. února 2010 v 15:25 | Reagovat

Dobrý hrniec by sa mi určite zišiel, aj keď ako valentínka by to bolo asi prehnané ;-) No šak raz si naň našporím :)

Práve sa vrhám na druhý pokus, aby som si tými voňavými slniečkami spríjemnila zachmúrený deň.

36 DolceVita DolceVita | Web | 13. února 2010 v 16:13 | Reagovat

[35]: Shira313:

Neznám lepší činnost v tomto zimovřivém počasí, než je vytváření něčeho ukrutně dobrého, co rozveselí naše chuťové pohárky. U nás se lenoší u krbu a v troubě se peče tvarohový koláč. Už to krásně voní a den se zdá býti hezčím :-)

37 Lenka Lenka | 25. dubna 2010 v 12:05 | Reagovat

Dobrý den. Recept vypadá báječně a určitě ho ráda zkusím :) Jen bych se chtěla pro upřesnění zeptat, možná jsem to v receptu jen přehlédla, ale co se děje s citrónovou dužinou? Vrací se pak k pomerančům? Díky za odpověď :-)

38 Léna Léna | E-mail | 4. prosince 2010 v 17:09 | Reagovat

Tak zatepla přidám svoji zkušenost, teď jsem dovařila marmeládu a jsem středně těžce zklamaná. Ad 1)kůra je zatraceně hořká (pomeranče to byly obyčejné), seškrabávala jsem před krájením na proužky to vnitřní bílé - v tom ta hořkost je největší, moc jsem neřešila chemii, namočila jsem pomeranče napřed do horké vody a okartáčkovala, biopomeranče mi na experiment přišly drahé. Ad 2)fáze vaření 3 kodiny s cukrem je hrozně dlouhá, na konci je výsledný produkt tmavě hnědý, protože cukr za tři hodiny zkaramelizuje. Ale co je nejhorší - marmeláda je tekutá, mírným varem se neodpaří zdaleka tolik vody, aby to ztuhlo a pomeranče moc pektinu nemají. A vařit zprudka se kvůli cukru nedá, připaluje se i v silnostěnném kastrolu. Pokus napravit to přidáním želírovacího prostředku nefunguje, protože Pektogely a spol. se přidávají PŘED cukrem. Tak bych se chtěla, Šárko, zeptat, zda své recepty máte i osobně vyzkoušené (jako například pan Čermák ve své "Dadalově kuchařce", mimochodem asi nejkvalitnějším webem na toto téma, co se týče receptů a obsluhy stránek). Protože prásknout na svůj web cokoli někde staženého a nevyzkoušeného mi nepřipadá moc košer. Takže pro sebe si recept upravuji podle této zkušenosti. Souhlasím, že povedený produkt je jistě vynikající - pikantně nahořklá marmeláda, v obchodech bývá pomerančový džem většinou se zázvorem, který zase tak moc lidí nemusí.

39 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 5. prosince 2010 v 12:21 | Reagovat

[38]: Léna:

Děkuji za Vaši osobní zkušenost a za komentář. To je mi líto, že se vám marmeláda nepodařila tak, jak měla. Výsledek tohoto receptu je patrný z fotografie, který ho doprovází. Na kvalitě pomerančů určitě záleží, protože kůra dělá výslednou chuť. Vařit pomerančovou marmeládu je dlouhý proces, v tom je její jedinečnost a kvalitní marmeláda tohoto druhu bývá též patřičně drahá. Výsledná barva marmelády je taková karamelová, viz. mé foto. A jestli recepty před publikováním osobně zkouším? O tom snad nemůže být žádných pochyb, když je doprovázím vlastními fotografiemi :-) Jaký by mělo smysl čtenářům předkládat něco, co jsem sama nevyzkoušela. To opravdu není můj styl. Zde může platit jen jedno rčení. Když dva dělají totéž, nemusí to být totéž. Víc vám k tomu nemohu takhle na dálku povědět.

Pokud jde o stránky Jury Čermáka, jsou úžasné. Dadalova kuchařka je pojem a ani autorovi nezazlívám to, že recepty osobně nezkouší, ale velká většina z nich je převzatá a doplněná odkazem na zdroj původu. Jsou to krásné encyklopedické stránky a člověk se z nich opravdu hodně dozví.

"Prásknout na svůj web cokoli někde staženého a nevyzkoušeného .... " :-)
V případě Dadalovo kuchařky mi to nevadí, ale já sama to nikdy nedělám, proto si dovolím tuto vaši větu přejít bez dalších poznámek.

Foodblog je krásné propojení realizace funkčního receptu ve vlastní kuchyni a čtenář tak může dostat jako bonus i fotografii. To je to, co nás na tom celém počínaní baví. Autenticita.

Myslím si, že podobně to cítí i ostatní majitelé stránek o dobrém vaření a nikdo z nás se nesnaží dělat podvody na svém čtenáři a okrádat ho o čas jen proto, že mu předhodí nefunkční a nevyzkoušený recept :-)

Přeji vám pěkný adventní čas a pokud se marmeláda nepodařila, určitě je ještě hodně příležitostí blýsknout se nějakými jinými vánočními dobrotami, které se jistě povedou. Budu držet palce a v každém případě děkuji za komentář. Šárka ;-)

http://www.gurmanka.cz/2009/12/staromodni-zalezitost-co-nevyjde-z-mody

40 Monika Monika | 5. prosince 2010 v 18:43 | Reagovat

Milá Šárko,
tak jsem se do marmelády v pátek pustila a dnes mám nachystané skleničky převázené zlatým papírkem a pořádně velkou mašlí. Letos rozdávám kamarádům jedlé dárky. Díky za hezké povídání a za marmeládový nápad. Hodně pohodičky přeje Monča.

41 Léna Léna | 6. prosince 2010 v 18:03 | Reagovat

[39]:Děkuji za vaši reakci. Pravda je, že jsem svoji reakci psala s horkou hlavou, jenže teď, po vychladnutí stejně shledávám svůj problém hlavně v tom, že nevím, jak správně ta marmeláda má chutnat. Taková ta hořko-sladká až lehce jakoby pálivá chuť je správně? Anebo důsledek chemie ve slupkách, nedejbože? Nebo chuť dlouho vařeného, zkaramelizovaného cukru? Ten taky dlouhým varem hořkne. A jaké tedy pomeranče jsou správné, když sevillské zde neuvidím. A ještě jedna věc, na experiment je to docela velká dávka, stačila by bohatě polovina. Ale jinak také přeji pokud možno klidný předvánoční čas a děkuji. Léna

42 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 6. prosince 2010 v 19:56 | Reagovat

[41]: Léna:

Při vaření je třeba mít horkou hlavu i horké srdce :-) Jsem ráda za každý názor. Ten váš byl naprosto oprávněný. Když se pár hodin vaří marmeláda a potom to nechutná tak, jak jsme čekali, je to přeci k vzteku :-) Brala bych to zrovna tak. V tom máte mé sympatie.

Možná to opravdu bude tím, že ty chemicky ošetřené slupky udělaly zlou službu a výsledek notně pokazily. Faktem je, že chuť pomerančové marmelády je velmi specifická a ne každý ji musí mít rád. Doporučuji vyzkoušet nějaký koupený produkt (např. od firmy Schwartau - ta dělá božské zavařeniny všeho druhu) a ujasnit si fakt, zda nám pomerančová marmeláda chutná natolik, že se vyplatí investovat čas a udělat si ji doma. Sevillské pomeranče se dají sem tam sehnat, ale na každém rohu je neuvidíme, to je fakt.

Jinak dobrá pomerančová marmeláda opravdu chutná hořko-sladce. Pro každého to není hit.

Taky přeji krásný předváční čas a hlavně pohodu :-) Není třeba to v kuchyni s ničím přehánět, alespoň nepřibereme a budeme mít víc času na to správné vánoční lenošení, protože i o tom ta vánoční atmosféra je :-)

Díky! Šárka ;-)

43 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 6. prosince 2010 v 20:01 | Reagovat

[40]: Monika:

Tak doufám, že to kamarádi pořádně ocení a odmění se něčím neméně sladkým :-) Jedlé dárky jsou od srdce, kdo by je neměl rád. Jsou to určitě pěkné a nafintěné skleničky se zlatými mašlemi, ty musí každého obdarovaného vzít rovnou za srdce ;-)

44 treza treza | E-mail | 3. února 2011 v 11:45 | Reagovat

DObrý den, moc Vás prosím, kde by se v čr daly sehnat hořké pomeranče ( klidně i ty chemické). Jsem teď na rok ve Francii, kde jsme se stala naprosto závislou na domácí marmeládě z hořkých ( sevillských) pomerančů. Pochybuju však, že až se budu vratet zpět do Čech, budu si moct kufr narvat právě touto zavařeninou. Normální pomeranče mi pak budou na prd, protože právě to , co  na této zavařenině miluju nejvíc, je její hořkost. Moc Vás prosím o jakékoli tipy, kde by se v ČR daly hořké pomeranče sehnat. Děkuji Tereza

45 cocktail dresses 2013 cocktail dresses 2013 | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 4:50 | Reagovat

Q. Why did the baby strawberry cry?
http://www.untildress.net/bridesmaid-dresses.html

46 Jana Jana | Web | 3. června 2013 v 16:25 | Reagovat

Ha, další zajímavý recept, zrovna na něm pracuju, jen do vaření dužiny jsem mrskla pár hřebíčků, kousek badyánu a pár kousků celé skořice, tak jsem zvědavá, pak dám chladit a uležet přes noc na balkon a zítra se ukáže.

47 Jana Jana | 4. června 2013 v 16:26 | Reagovat

Tak marmeláda je výtečná, jemně nahořklá, ale ne moc, ještě jsem přidala k vaření malý kousek zázvoru, použila jsem kombinaci bílého a třtinového cukru a marmeláda má krásnou oranžově nahnědlou barvu, dala jsem ale menší množství.

48 Lenja K Lenja K | E-mail | 23. prosince 2013 v 22:30 | Reagovat

Právě marmeládu dokončuji a musím se přiznat, že včera jsem v ní neměla moc důvěry, ale dnes po přidání cukru se už nemůžu dočkat, protože chutná úžasně :-) Mám na závěr připravenou i kapku pomerančového likéru Cointreau... ;-) Přeji krásné vánoce!

49 DolceVita, www.Gurmanka.cz DolceVita, www.Gurmanka.cz | E-mail | Web | 24. prosince 2013 v 3:20 | Reagovat

[47]: Jana:

Kombinace se zázvorem je určitě moc zajímavá! Omlouvám se za pozdní reakci, ale v tom množství komentářů jsem to musela nějak přehlédnout. Je mi lít :-(

50 DolceVita, www.Gurmanka.cz DolceVita, www.Gurmanka.cz | E-mail | Web | 24. prosince 2013 v 3:23 | Reagovat

[48]: Lenja K:

S přípravou marmelády je dosti práce, ale výsledek stojí za to :-) Jsem ráda, že jste to nevzdala a dostala se až do zdárného konce, kdy si chuť vynikající marmelády můžete pěkně užívat. A Contreau? Opravdu výborný nápad použít pomerančový likér na doladění chuti. Přeji také krásné Vánoce a hodně štěstí v Novém roce! Šárka

51 radek radek | E-mail | 1. února 2014 v 13:10 | Reagovat

Dobrý den ,marmeláda je super ale při dnešních cenách za energie -no nevím....

52 Lenja K Lenja K | E-mail | 25. března 2014 v 22:24 | Reagovat

Tak marmeláda mě ohromě překvapila, strašně mi totiž připomíná pampeliškový med, který často dělávala naše babička :) Ráda bych se podělila o výtvor, který jsem dnes s touto marmeládkou upekla. Měla jsem na něco chuť a řekla jsem si, že upeču z toho "co dům dá". Byla to rychlovka, ušlehala jsem 4 žloutky s asi třemi velkými lžícemi marmelády, do toho jsem přidala polovinu rozpuštěné a vychladlé Hery. Přidala jsem asi půl balíčku rozinek namočených v rumu. Pak jsem postupně vmíchala asi 140 g hladké mouky s půlkou prášku do pečiva. Nakonec přišel na řadu sníh z bílků. Těsto jsem nalila do vysypaného srnčího hřbetu a dala péct na 160 °C na 50 minut. Vznikl jakýsi biskupský chlebíček. A je moooc dobrý! :)

53 Marci Marci | E-mail | 10. února 2015 v 19:47 | Reagovat

Šárko,marmeláda je výborná jen se mi zdá ,že mi to mooooc zhoustlo.Vařila jsem  dokonce  o 20 minut méně.Když mi to vychladlo je to takové tvdré!Kde je chyba??Moooc děkuji za radu.Marci

54 DolceVita, www.Gurmanka.cz DolceVita, www.Gurmanka.cz | E-mail | Web | 10. února 2015 v 21:32 | Reagovat

[53]: Marci:

Marci, tak to je mi líto, ale vidím to tak, že se vařilo zřejmě na vyšší teplotu a tím vznikl větší odpar vody a následně se zavařenina stala hutnější. Takhle na dálku nemohu nic poradit, je mi líto. Moje marmeláda vyšla přesně tak, jak jsem ji nafotila. Byla opravdu zahoustlá tak akorát.

To je mi líto, Marci, že to nedopadla lépe, protože s tím bylo plno práce. Děkuji za zprávu, i když jsem moc nepomohla. Zdravím, Šárka

55 Marci Marci | E-mail | 10. února 2015 v 22:03 | Reagovat

Dobrý večer Šárko,ano máte pravdu!!Vše jsem dala zpátky do hrnce(šlo to velice těžko)přidala vodu(jakoby naředila)nechala přejít varem a SUPR!!!!!MARMELÁDA NAKONEC DOPADLA VÝBORNĚ!ˇPříště už budu vědět.
Šárko,myslíte ,že se takto může dělat marmeláda i s jiným ovocem??Moc děkuji.M.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama