Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Špenátový závin se šunkou a sýrem

21. ledna 2008 v 14:07 | Šárka |  Slané pečení


Báječně se snoubí s pivkem i vínem. Slané záviny z listového těsta jsou hitem moderní kuchyně. Vždy se doma najde kousek něčeho exkluzivního, co se do závinu může schovat. Kvalitní listové těsto není kumšt sehnat. Můžeme ho mít k dispozici po celý rok. Co si do těsta schováte je jen na vás. Mělo by to spolu chuťově harmonizovat :-)
V tomto případě padl los na špenát. Kdo je milovník špenátu, nikdy ho neuvaří málo. Není divu, když zbude. Přesně takový slušný zbytek se hodí do jemného špenátového závinu. Zde je návod, jak ho elegantně zlikvidovat.
Špenátový závin se šunkou a sýrem

  • 1 balíček listového těsta
  • špenátu tolik, aby se vešel do jedné polévkové naběračky střední velikosti
  • 1 kysaná smetana (250 g)
  • 3 vejce
  • 100 g strouhaného sýra (ementál)
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • kousek čerstvé červené papriky
  • 150 g plátků šunky (silnější jsou lepší)
  • 1 žloutek na potření závinu
  • hrst mandlových plátků


Špenát lehce ochucený česnekem a solí necháme vychladnout (nejlépe je použít právě ten zbytek, který je studený a odpočívá někde v chladničce). Ve smetaně rozmícháme špenát, 3 celá vejce, osolíme, opepříme čerstvě mletým pepřem a přidáme nastrouhaný tvrdý sýr (není-li ementál, vezměte ten, který vám vyhovuje) a na drobné kostičky nakrájenou půlku červené papriky. Listové těsto vyválíme a připravíme slaný závin. Střed těsta vyložíme plátky šunky a na ně lžící naklademe špenátovo smetanový krém se sýrem. Těsto přehodíme do podoby závinu a lehce přitiskneme, aby se nám v troubě neotevíralo. Závin pomažeme žloutkem a posypeme plátky mandlí. Troubu předehřejeme na 180 °C a pečeme 40 minut. Necháme vychladnout a potom snadno krájíme i na velmi tenké řezy. Je jen na vás, co zvolíte za nápoj. S červeným vínem to nechutná věru špatně.
Když náplň vychladne, můžete ostým nožem krájet centimetrové slabé plátky. Zkuste podávat kamarádům k aperitivu. Mám tento závin raději vychladlý, ale proti teplému a voňavému se nedá absolutně nic namítat :-) S důvěrou se do něj zakousněte.

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

5 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 J.Č. J.Č. | E-mail | Web | 21. ledna 2008 v 14:51 | Reagovat

Potvrzuji kvality závinu a díky moc za recept! :) Nejsem si jist, zda "interblogová" varianta byla přesně tahle, každopádně to chutnalo skvěle. Výborné studené ráno po tahu :-D

2 Papaja Papaja | E-mail | 21. ledna 2008 v 15:43 | Reagovat

Slané záviny miluju a špenát také. Slané záviny jsou geniální nápad! Za 20 minut je hotovo. Pro mne báječná finta, jak se vyhnout výrobě chlebíčků :-)

P.

:-)

3 renata renata | Web | 21. ledna 2008 v 16:29 | Reagovat

tak toto vypadá "ďábelsky" dobře... ;-)

4 jana uherová jana uherová | E-mail | 21. ledna 2008 v 17:39 | Reagovat

Závin vypadá nádherně a určitě bude výborně chutnat. Dělávám ho bez šunky, ale tento zkusím taky. Jinak děkuji za fantastický blog. Krásné fotky, báječné recepty. Teď zpětně koukám i na jiné měsíce a inspirovalo mně to moc!!! Už se těším na jaro! A chřest... a jahody. Mlsám ve fantazii s vaším blogem. Děkuji.

5 sigrid sigrid | E-mail | 21. ledna 2008 v 18:09 | Reagovat

Sbíhavé myšlení je zvláštní věc, ale že by fungovalo i u lidí, co se párkrát prošli ve stejném cyberprostoru :-o? Včera večer jsem dávala na Labužníka skoro tentýž recept, jenomže s pórkem. Ale tenhle vypadá moooooooc dobře a navíc to bude příjemná změna. Díky za inspiraci.

6 Šárka Šárka | E-mail | 21. ledna 2008 v 20:00 | Reagovat

J.Č.

Je to přesně ono :-) Ráno a po tahu to funguje skoro jako lék :-) Dík za prima páteční tah !!! Nemělo to chybu :-)

Papaja:

Je to přesně tak :-) Slané záviny a koláče jsou rafinovaná zbraň.

renata:

Díky :-) Engadinský koláč taky! Chystám se na něj taky. Mám doma nekončící zásobu ořechů a ke Švýcarsku s jeho kuchyni chovám velké sympatie :-)

jana uherová:

Díky za pochvalu blogu i špenátovému závinu. Na jaře se nám všem bude vařit o poznání líp. Čerstvé bylinky mi chybí. Jahody, chřest ... raději ani nedomýšlím :-) To zase bude jarních dobrot. Jsem ráda, že se ti tu líbí, díky.

sigrid:

Na sbíhavé myšlení věřím :-) To se na ten tvůj recept musím podívat. Pórek mám ráda a ve slaném závinu se taky musí báječně vyjímat. Díky za inspiraci ;-)

7 Bali Bali | Web | 21. ledna 2008 v 20:07 | Reagovat

mě taky v pátek moc chutnal ;-)

dík za recept, to mi můžeme a tak si ho ukládám!

8 Šárka Šárka | E-mail | 21. ledna 2008 v 22:14 | Reagovat

Bali :-)

Já zase musím pochválit masové dobroty, co se ocitly na stole mezi těmi všemi lahvemi červeného vína :-) Od paní domácí báječné hovězí a "rijet" od tebe. To ani nemluvím o tvých lanýžích a pralinkách od Lindta, které jsem si před chvilkou otevřela. Jak by řekl Troška: "bylo to nebe v hubě" :-)

9 Bali Bali | Web | 22. ledna 2008 v 11:17 | Reagovat

prostě ten páteční večer byl celý chutný ;-)

Jo a rijet je  Jeanův, ne můj!

10 renata renata | Web | 22. ledna 2008 v 13:11 | Reagovat

Och, děkuji. Engadinský koláč byla "láska na první pohled", čokoláda Lindt ostatně taky a pak spoustu jiných věcí. Pak ale nastal problém, co s těmi kily navíc... ;-)

11 Bali Bali | Web | 22. ledna 2008 v 14:03 | Reagovat

renata: nejde mi dat komentar na tve stranky! Musim byt registrovana na Blogger? Jinde nemusim ;-)

12 Lásková Lásková | E-mail | 22. ledna 2008 v 16:01 | Reagovat

Opět jste mi kápla do noty, jak to děláte? Lístkové těsto mám vždy doma, je to skvělá základní surovina pro přípravu pohoštění pro nenadálé návštěvy (nebo když nás honí mlsná), u nás jsou velmi oblíbené "kremrole" plněné krabími tyčinkami a posypané různými semínky a pak košíčky (slepené jedno plné kolečko a dvě s vykrojeným středem), které se dají plnit skoro vším co dům dal. Opět děkuji za inspiraci:-))

13 Šárka Šárka | E-mail | 22. ledna 2008 v 16:34 | Reagovat

Bali :-)

Ale nebýt tebe, tak se kuchařské umění Jeana mezi nás nedostane! To by byla škoda :-)

14 Šárka Šárka | E-mail | 22. ledna 2008 v 16:38 | Reagovat

renata:

To číhající nebezpečí nelze přehlížet :-) Zrovna si užívám spojení kávy a čokolády od Lindta a uvažuji, že tuto rozkošnou kombinaci půjdu trochu vyběhat ven. Švýcarská kuchyně je v mnohém překvapivá a na prvním pohled celkem jednoduchá a nekomplikovaná. Ovšem taková kvalitní švýcarská čokoláda nám ten život umí taky pěkně zkomplikovat :-)

(Vzkaz pro Bali: ten tvůj čokoládový dárek je nebezpečný! Nestřihneme si ten květnový maratón? :-)

15 Šárka Šárka | E-mail | 22. ledna 2008 v 16:41 | Reagovat

Lásková :-)

To zní úžasně! "Krabí kremrole" ... hned mi ten název vehnal do hlavy tolik nové inspirace, že budu přemýšlet o tom, kdy to vyzkouším. Domácí kremrole jsem ještě nedělala, ale asi si pořídím ty kovové trubičky a pustím se do toho. To jsou opravdu luxusní laskominy a je moc fajn, že listové těsto "kvalitní" se dá koupit. Těžko ho doma připravit a nakonec, která z nás má na to čas? Díky ;-)

16 Bali Bali | Web | 22. ledna 2008 v 16:41 | Reagovat

:-))

jak jsem už řekla, klidně si ho střihnu, ale budu na tebe čekat v cíli s tím buřtem! Já fakt nejsem sportovec :-(

17 Zina Zina | E-mail | 23. ledna 2008 v 11:39 | Reagovat

Tyhle slane zaviny miluju, no ty sladke ostatne taky, asi jsem strudlovy maniak.

Uz mi v lednicce odpociva testo i spenat, mam ale jednu technickou, ma tam ta sunka i jiny vyznam nez chutovy? Myslim tim, jestli se bez ni to testo nebude treba "rozmacet" apod. A pokud ano, nenasla by se nejaka rada, jak tomu zabranit?

18 Šárka Šárka | E-mail | 23. ledna 2008 v 12:15 | Reagovat

Zina :-)

Šunka krom chuťového efektu též celý závin zpevní, ale pokud tam nebude, v zásadě by to mělo fungovat i bez ní. Důležité je, aby špenát neměl v sobě příliš vody, což se někdy u toho mražené mletého polotovaru stává. Je potřeba vodu skutečně dobře vydusit a potom ve spojení se smetanou a vejci se celá konzistence vlivem žáru trouby a samotného pečení zpevní. V podstatě by to mělo být identické, jako když pečeme např. štrůdl tvarohový, který já osobně mám moc ráda. Tak ať se dílo povede! Zdravím ;-)

19 iveta iveta | E-mail | 21. června 2008 v 13:34 | Reagovat

slane dobroty

20 snoubenka snoubenka | 3. října 2008 v 13:19 | Reagovat

díky tomuhle receptu mě budoucí manžel vždycky nosí na rukou - jednou i doslova kolem stolu. díky za něj.

21 Šárka Šárka | E-mail | 3. října 2008 v 21:36 | Reagovat

20 - snoubenka :-)

Kdo řekl, že láska prochází žaludkem, ten se nemýlil :-)

22 Madla Madla | E-mail | 13. ledna 2009 v 12:17 | Reagovat

Hm, tak slané záviny taky můžu. Pekla jsem tenhle (jen jsem špenát ochudila o vejce a smetanu na špenátovou vrstvu nakladla plátky sýra, které celou náplň pěkně zpevnily) a na narozeninové oslavě mého muže jsem byla za hvězdu :-) Lístkové těsto je neocenitelný pomocník a dají se z něj vykouzlit všemožné a expres rychlé dobroty.

23 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 13. ledna 2009 v 15:38 | Reagovat

22 - Madla :-)

Kvalitní polotovary do kuchyně patří! Mít doma chlazené těsto, je rozhodně dobrý nápad. Takový slaný závit každá návštěva ocení. Kde se dá ušetřit vajíčko, ušetříme i cholesterol. Dobrý nápad :-)

24 Martina Martina | 14. července 2009 v 20:31 | Reagovat

Dobrý den, nevíte, proč mi ten můj závin pukl? Jestli jsem dala moc náplně nebo těsto bylo moc tenké? Ale až závin vychladne, tak jistě bude výborný :-)

25 Šárka Šárka | E-mail | Web | 15. července 2009 v 13:54 | Reagovat

[24]: Martina:

Těžko takhle na dálku najít příčinu nezdaru. Moc tenoučké těsto náplň nemusí udržet a mohlo by se stát, že závin pukne. Vada na kráse neubírá na chuti, tak bych se pro to nermoutila :-)

Zdravím a přeji úspěšný další pokus.
Šárka

26 Ela Ela | 10. října 2010 v 20:43 | Reagovat

Asi je to hrozně hloupý dotaz, ale má se hotový (zchladlý) závin uchovávat v ledničce, nebo mu delší "pobyt na vzduchu" neuškodí?

27 DolceVita DolceVita | Web | 11. října 2010 v 0:01 | Reagovat

Ela:

Uchování v chladnu mu určitě prospěje. Myslím si, že tento závin dlouho nevydrží ;-)

28 Dominika Dominika | 5. dubna 2012 v 22:15 | Reagovat

Ďakujem za recept. Tie madle super nápad! Sedelo to k tomu :-)

29 wedding dresses 2012 wedding dresses 2012 | E-mail | Web | 31. října 2012 v 13:40 | Reagovat

A. He wanted to get to the second-hand shop!
http://www.standdress.com/mother-of-the-bride-dresses.html

30 Kristýna Kristýna | E-mail | 30. prosince 2012 v 17:24 | Reagovat

Úžasný recept, a ta dobrota, akorát mi vytekl ten spenát s tou smetanou, ale jdu do něj i po druhé :)

31 silk wedding dresses silk wedding dresses | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 5:36 | Reagovat

A. She couldn't control her pupils!
http://www.queweddingdresses.org/pink-color.html

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama