Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Salát bez salátu

6. ledna 2008 v 23:30 | Šárka |  Těstoviny & Rýže
Nemáme-li po ruce čerstvé zelené lupení, nejsme bez šance připravit si chutný salát. Sáhneme po zimní zelenině a salát je raz dva hotov. Pokud nemáte výhrady proti dietnímu studenému pokrmu a chováte sympatie k růžičkové kapustě, můžete se kouknout na recept.
Těstovinový salát s růžičkovou kapustou
(množství všech ingrediencí volte podle své chuti)
  • tagliatelle (širší dlouhé nudle - ty mé byly čerstvé s pažitkou)
  • čerstvá růžičková kapusta
  • kousek libové šunky
  • bílý jogurt s živou kulturou
  • 2 stroužky česneku
  • špetka mořské soli
  • čerstvě mletý pepř z mlýnku
  • feta nebo jiný slaný bílý sýr
Uvaříme těstoviny dle návodu. Stačí 4 minuty ve vroucí vodě povařit, aby byly al dente. Scedíme a necháme vychladnout. V Itálii platí zlaté pravidlo, že každých 100 g těstovin potřebuje rovný litr vody. Trocha přidaného oleje do vroucí vody zamezí tomu, aby doma vyrobené těstoviny překypěly. Často se proslýchá, že olej se přidává kvůli tomu, aby se těstoviny neslepily. Musím říct, že "opravdové italské" těstoviny se nikdy neslepí (pokud použijete dostatek vody), neboť při jejich výrobě je používána mouka, která slepení zabraňuje. Z toho vyplývá, že je důležité kupovat kvalitní těstoviny. To dnes není problém :-)

Růžičkovou kapustu omyjeme a pokud je potřeba, odstraníme svrchní zavadlé listy. Potom ji po dobu 5ti minut blanšírujeme v horké vodě nebo ji necháme nad parou změknout. Po této krátké proceduře přelijeme změklou zeleninu studenou vodou, aby si zachovala svěží zelenou barvu.

Bílý jogurt rozmícháme s utřeným stroužkem česneku s mořskou solí. Promícháme s těstovinami a vložíme do ploché mísy nebo jiné vhodné nádoby. Na takto připravené těstoviny pohodíme povařené kapustičky a přidáme nakrájenou šunku.



Těstovinový salát posypeme rozdrobeným slaným sýrem (použila jsem pravý feta sýr) a necháme v chladu proležet, aby se všechny chutě dobře spojily. Okořeníme pepřem z mlýnku a můžeme podávat. V teple domova /nejlépe u žhavého krbu/ si na tomto zimním studeném salátu pochutnáme. Drží-li někdo zrovna povánoční dietu, režim mu to nenabourá :-)
Zajímavost k salátu:
Umění přípravy salátů je samostatná disciplína. Ale jedno je třeba vědět. Jméno salát vzniklo z latinského slova "salis". Jednoduše řečeno, salát označuje potravinu posypanou solí. Přidáme-li k potravině sůl, dáme našim chuťovým pohárkům šanci potravinu lépe ocenit. Bez soli jsou všechny potraviny na chutí fádní a těžko si chuť později vybavit. Chuťové pohárky je třeba podráždit potravinou tak slanou, jak je slaná naše krev, což značí asi 8 g soli na litr. Bez špetky soli si prostě žádný vytříbený gurmánský jazyk na své nepřijde :-) Ovšem právě u soli platí, "solit s mírou".

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Papaja Papaja | E-mail | 6. ledna 2008 v 23:49 | Reagovat

A také jsem někde četla, že "správný Ital vaří těstoviny bez pokličky" a asi to tak bude.

Jinak tohle je zase bezva variace. Kapustičky jsem ještě před pár lety nemusela a v jedné super poévce mně začaly chutnat. Od té doby je to OK. Jogurt s česnekem praktikujeme často, ale zatím ne do salátu. Česneku máme velikou spotřebu - je moc zdravý a my ho rádi...

P.

:-)

PS: Dnes se mi naskyla možnost větší kuchyně a tak mám radostné přemýšlení - je to v delším časovém horizontu, ale byla by podle mých představ. Tahle je super vymazlená také, ale malilinká. Dám Ti vědět.

Pa

2 Dívkožena z Jeseníku Dívkožena z Jeseníku | E-mail | 6. ledna 2008 v 23:55 | Reagovat

Paní Šárko,

     hned zítra jdu na to a tento nádherně vypadající salát připravím!Musím Vám mnohokrát poděkovat za Vaši práci..podle Vašeho blogu jsem už připravila několik úžasných jídel, naposledy předevčírem jsem upekla tvarohový "severský" koláč, na silvestra se na náš stůl přikoulely masové kuličky a krásně jemné placičky z kuřecích prsou na našem stole zdomácněly natolik, že je musím připravovat snad každý týden!!

Chci jen napsat, že Vaše úsilí má smysl a popřát Vám do nového roku inspiraci a chuť pracovat, zdraví samozřejmě na prvním místě!!

3 Šárka Šárka | E-mail | 7. ledna 2008 v 0:16 | Reagovat

Papaja :-)

Smazala jsem nadbytečné komentáře, které si tam samovolně skáčou jak chtějí :-))) Tento blog je fakt na zbláznění.

S tím vařením těstovin bez pokličky je to pravda! Mám dobré italské rádce :-) Pochvala od Itala za dobře připravený italský pokrm mě těší dvojnásob! Několik jsem jich zrovna před pár dny dostala. Při té příležitosti vždy vytáhnu nějaká ta domácí kouzla a fígle, jak italskou kuchyni ještě více poitalštit :-) Tato salátová kapustová variace možná po těch vánočních hodech přijde někomu docela vhod. U mě to tak bylo. I když růžičkovou kapustu mnoho lidí nemusí, to jsem si vědoma.

S tou tvou "vymazlenou kuchyní" mám radost :-) To věřím, že je to zdrojem velkého potěšení, protože kuchyně je takříkajíc srdcem domova :-) Já se chystám na letní kuchyň, kterou bych chtěla letos v létě již provozovat v plném proudu :-) Zatím stojí jen nová pergola, ale radost mám již předem a představ tolik, že nevím co realizovat dřív :-) Nejlepší nápady má můj muž, tak to celé nechám na jeho představách. Určitě se shodneme.

4 Šárka Šárka | E-mail | 7. ledna 2008 v 0:23 | Reagovat

Dívkožena z Jeseníku :-)

Díky za tak prima komentář :-) Všechna jídla, která zmiňujete, jsou má favorizovaná! Jsem moc ráda, že se podařila zaujmout a dostala se do repertoáru vašich dobrot. Díky za pěknou a milou pochvalu, opravdu mě to těší a mám radost, že mé ponocování má nějaký smysl :-) Pro někoho jsou to jenom hloupé recepty, ale nebýt dobrých receptur, nebylo by chutného jídla. A nebýt chutného jídla, bylo by málo příležitostí trávit příjemné chvilky u stolu s rodinou a přáteli. A nebylo by o čem povídat :-) Debaty o jídle jsou příjemnější než rozebírat politickou situaci :-) Příjemnou dobrou noc *

5 Julie Julie | 7. ledna 2008 v 9:56 | Reagovat

Milá Šárko, růžičkovou kapustu miluju (i když nevím, jak bych uspěla u svých dětí), ale mě spíš zaujala ta skromná poznámka v závorce o čerstvě připravených těstovinách! Sama vinula? Zajímají mě všechny "pasta" podrobnosti a "nudle" detaily! :)  

PS: co Tvoje chřipka?

6 Bali Bali | Web | 7. ledna 2008 v 10:30 | Reagovat

v pátek jsem měla v ruce balíček nádherných kapustiček, ale na víkend už bylo naplánované srnčí na víně.

Příště je už z ruky nepustím a bude salát ;-)

7 Šárka Šárka | E-mail | 7. ledna 2008 v 10:48 | Reagovat

Julie :-)

Ahoj Julko! Domácí těstoviny to je velká výzva :-) Občas si s tím hraji a mám k tomu všechno potřebné nářadíčko. Tentokrát tuto práci za mě obstaral jeden milánský těstovinový král a čerstvé těstoviny s pažitkou jsem dostala jako dárek :-) Poprat se s tím v domácích podmínkách umím, ale chce to velkou časovou investici a trochu trpělivosti :-) Tak to tedy někdy musíme uskutečnit "pasta fresca" debatu! Kapustičky a děti, to fakt nejde moc dohromady. Taky jsem je neměla ráda. Chřipka je konečně na ústupu :-)

8 Šárka Šárka | E-mail | 7. ledna 2008 v 10:50 | Reagovat

Bali :-)

Tak to je přesně můj případ. Tak dlouho chodím kolem nějaké zeleniny, až to prostě jednoho dne nevydržím a změním své plány a nějaký recept zrealizuji. Růžičkovou kapustu nedělám moc často a přitom je to tak pěkná zelenina, že jo? :-)

9 Bali Bali | Web | 7. ledna 2008 v 10:55 | Reagovat

my jí jíme docela často.Třeba jen s opečenou krkovičkou. Lehce povařenou kapustičku proženeme po pánvičce na másle, přihodíme pár kostiček ang.slaniny, drcený pepř a zastříkneme creme fraiche. Dobrota!

10 Šárka Šárka | E-mail | 7. ledna 2008 v 11:17 | Reagovat

Bali :-) S dobrou anglickou slaninou už se dostáváme do gurmánského nebe! Snažím se v zájmu sebezáchovy zůstat v dietní rovině :-)

11 Julie Julie | 7. ledna 2008 v 15:49 | Reagovat

Už se těším na debatu i ochutnání, musíme zase něco spáchat! Domácí těsto na nudle je jeden střípek do mozaiky rodinného štěstí. Já na jejich výrobu žádná speciální udělátka nevlastním - zatím! :) Po strojku ale tajně toužím :) Krásný a originální dárek Ti nadělil milánský Ježíšek...

PS: Fajn, že je chřipka na ústupu, hladím Jennynku za ouškem a pozdravy Edymu posílám :)

12 Sklenička Sklenička | E-mail | Web | 7. ledna 2008 v 17:08 | Reagovat

Je to trochu off-topic, ale Šárka mi bude rozumět: kdo maže, ten jede!

13 Šárka Šárka | E-mail | 7. ledna 2008 v 17:12 | Reagovat

Sklenička :-)))

Kdo maže, ten jede! Heslo dnešního dne dvou zoufalých blogerů! ;-)

14 Šárka Šárka | E-mail | 7. ledna 2008 v 17:17 | Reagovat

Julie :-)

Rozhodně počítám s tím, že zase něco společně podnikneme :-) Jenny děkuje za něžnost a Edy za pozdravy! Jinak s těmi těstovinami bych byla raději, aby to přeháněli výrobci a my stáli před problémem, které si vlastně koupit raději. Taková situace by se mi líbila. Někdy u vínka to probereme :-)

15 mr. cuketkavý mr. cuketkavý | Web | 7. ledna 2008 v 23:15 | Reagovat

tak vás prý ještě nahání viróza a tady už tolik recepisů? :) nene, doufám, že už jste jako rybička... ;)  (a tužíte se na osmnáctého!!! - bude potřeba veškarých sil)

díky, salát-nesalát vypadá skvostně!!!! ;)

16 Šárka Šárka | E-mail | 8. ledna 2008 v 0:03 | Reagovat

mr. C :-)

Recepisy to jsou samé antivirózní vitamínové, ty mi jdou k duhu :-) Do osmnáctého je ještě daleko, do té doby dám viróze vale! Doufám ;-)

17 sigrid sigrid | E-mail | 13. ledna 2008 v 16:51 | Reagovat

Hm, hm - salátek vypadá skvostně. Už myslím vím, na co mi jde "huba šejdrem".  Mám sousedku, babulku jako obrázek, usměvavou, hezounkou a apetitlich. Ta sousedka je také zahradnice od pánaboha. A jako většina zahradníků i nesmírně štědrá k nám, potrefeným menší šikovností a menší pílí. Včera jsem od ní dostala na uvítanou ošatku kapustiček Je to zelenina k níž mám rozporné pocity podle toho, jestli je někdo koupí čerstvé a hned uvaří nebo jestli je válí rok v mrazáku a pak půlhodiny v hrnci horké vody. Ovšem kapustičky od sousedky jsou zvláštní v tom, že jsou celou zimu v mraze i sněhu na košťálech v zahradě a sklízí se jenom, když mají přijít do hrnce. Myslím, že tak dobré jsem ještě nejedla, opravdu. Takže dnes nebudou v páře s opečenou houstičkou, ale v salátu. Jenom ty čerstvé těstoviny budu muset nějak ošidit.

Moc děkuju za recept a pokud nejsem úplně mimo čas - nestonejte :-).

18 Šárka Šárka | E-mail | 13. ledna 2008 v 23:03 | Reagovat

sigrid :-)

Díky za milý komentář! Kapustičky jsou svérázná zelenina, ne každý je má rád. Ovšem ta zmínka o zahradnici od pánaboha a čerstvých kapustách na záhonku, je naprosto skvělá. V tomto případě je přímo nutné nějaký ten kapustový recept zrealizovat. Já budu doufat, že salát nepřinese jenom porci zdraví, ale také pochutnání. Čerstvá zimní zelenina je tím nejlepším, co by se do hrnce mělo dostat. A usměvavou sousedku bych pozvala na ty její báječné kapustičky v netradiční úpravě :-) Mít dobré sousedy je naprosté terno! Ještě jednou díky a bezva dobrou noc ;-)

19 Lieselotte Lieselotte | E-mail | 16. ledna 2008 v 13:36 | Reagovat

Mám Vaše stránky mezi oblíbenými a když se chci inspirovat nějakým dobrým a perfektně popsaným receptem, tak se podívám.

Již několik receptů jsem vyzkoušela a mohu jenom konstatovat, jsou výborné. Konečně jsem našla také recept na růžičkovou kapustu, který vyzkouším. Přeji Vám v novém roce hodně zdravíčka a hodně plodných a dobrých receptů. Budu se těšit.

20 Šárka Šárka | E-mail | 16. ledna 2008 v 14:48 | Reagovat

Lieselotte :-)

Díky za přání a za chuť mé recepty zkoušet. V novém roce snad budeme mít všichni dostatek inspirace na vše, co hodláme podnikat. Pokud se najde i letos nějaký recept, který dodá chuť k vaření dle popsaných instrukcí, budu mít radost :-) Zdravím a přeji "dobrý rok", Šárka*

21 designer shoes with red soles designer shoes with red soles | E-mail | Web | 31. října 2012 v 12:28 | Reagovat

I have been following your blog for three days now and I should say I am starting to like your post. Now how do I subscribe to your blog?.
http://www.shoesgreat.com/

22 cheap fashion dresses cheap fashion dresses | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 4:44 | Reagovat

Thanks For This Post, was added to my bookmarks.
http://www.threedress.net/

23 earnest earnest | Web | 20. června 2015 v 8:36 | Reagovat

mandikova petra pujcky louny ;-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama