Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Losos do trouby a nadívané brambory

27. ledna 2008 v 0:39 | Šárka |  Ryby
Chvilka na přípravu a za 20 minut je slavnostní večeře na stole. To vám zaručí tento jednoduchý recept. Připravte v zapékací nádobě a můžete rovnou servírovat na stůl. Nemáte-li čerstvého lososa, nechte vyplout třeba mraženého jako já. V rámci akce provětrání zásob v domácím mrazáku jsem vylovila tento pěkný velký kus. Předjarní úklid starých zásob jsem vzala z gruntu. Vinný sklípek je taky třeba provětrat! Přestávám "dobrá vína" šetřit na vhodnou příležitost a začínám je nosit na stůl. Nejlepší důvod je rozhodně "dnes" ... a neznám důvod, aby zítra nebyl zas.


Losos do trouby

  • potřebujeme samozřejmě rybu - filet z lososa s kůží
  • 2 lžíce olivového oleje
  • hrubá mořská sůl
  • citrón (z ½ šťávu, druhou ½ nakrájíme na tenké plátky)
  • větvičky tymiánu
  • máslo
  • plátky mandlí

Filet z lososa s kůží je naprosto ideální pro úpravu v troubě (v létě na grilu). Filet prořežte na díly a snažte se řez nedokrojit. Rybí maso pokapeme citrónovou šťávou a osolíme hrubou mořskou solí. Losos je nejchutnější, když ho moc nekořeníme a nesnažíme se zamaskovat jeho přirozenou chuť. Stačí si ho všímat jen minimálně :-) Do každého zářezu v rybě vložíme tenčí plátek citrónu a máme-li, tak větvičku čerstvého koření. Použila jsem tymián, který mi roste v zahradě a na ryby je báječný. Zapékací misku (např. z jenského skla nebo keramiky) zakápneme olivovým olejem. Na tento základ položíme rybu kůží dolů. Za každý plátek citrónu přidáme ještě plátek másla a můžeme lehce posypat mandlovými plátky. Zde práce s rybou končí. Necháme chvilku odpočinout a uvaříme brambory ve slupce.


Nejideálnější jsou stejně velké kusy. Vařím vždy ve slané vodě, neboť sůl se i přes slupku dostane do brambor a jsou tím pádem chutnější. Uvařené brambory přepůlíme a vydlabeme v nich jamky, které budeme plnit nádivkou. Vydlabanou bramborovou směs si dáme stranou, protože ji upotřebíme do nádivky.


Nadívané brambory
  • 4 brambory (pro 2 osoby dostatečné množství! vy dejte klidně víc)
  • sterilovaná cukrová kukuřičná zrna
  • mladá cuketa ( ½ nastrouhat)
  • mladá naťová cibulka (1 svazek)

Na nádivku do brambor, které hodláme podávat k rybě, je potřeba použít suroviny lehčího rázu. Nedoporučuji žádnou slaninu či kousky salámu ani tučných sýrů. Vymyslela jsem lehkou a zajímavou kombinaci surovin, která k lososu moc dobře sedla. Potřebujeme kousek mladé cukety, máslo, jarní cibulku, kukuřici. Cuketu nastrouháme na větších struhadlových očkách a osmahneme ji na másle společně s naloženou kukuřicí a mladou cibulkou (doporučuji dát jen bílé konce a šťavnaté zelené natě nechat až na závěr).

Krátce osmahneme, přidáme vydlabanou bramborovou směs a nakrájenou cibulovou nať. Osolíme, opepříme a naplníme touto nádivkou půlky brambor. Naplněné brambory vyskládáme do zapékací misky a v troubě vyhřáté na 220 °C necháme 20 minut zapékat.

Podávat můžeme s jemným česnekovo jogurtovým dresinkem nebo s provensálskou česnekovou majonézou aioli.
V rámci průvanu ve vinném sklípku došlo i na chutné bílé víno zn. Chablis. Láhve byly 2, udělali jsme si doma soukromou degustaci.

Myslím, že losos byl důstojným způsobem zlikvidován. Kus upečené ryby zůstal na ocet, ale o jeho osudu rozhodnu až zítra. S chutnou rybou není problém v kuchyni pracovat a zabere nám to vážně jen minimum času. Nakonec ani víno se nestihlo dopít, tak zítra v lososovém duchu můžu pokračovat. Úklid mrazáku mi jde celkem k duhu :-)

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 žufanka žufanka | Web | 27. ledna 2008 v 0:46 | Reagovat

Tak tomu říkám inspirace :). Ty brambory jsou supr zdravý nápad! Losos v mém minimražáku už se klepe radostí, že na něho konečně dojde! Jen toho luxusního vínka se nám jaksi nedostává. Ale to brzy napravím...

2 Šárka Šárka | E-mail | 27. ledna 2008 v 1:17 | Reagovat

žufanka :-)

Někdy si říkám, že bych potřebovala mít tolik času co inspirace. Každou minutu bych uměla prohýřit nejméně 2x :-) Brambory v této úpravě jsou moc fajn a dají se obměňovat podle toho, co je zrovna po ruce. Rybě jemná bramborová nádivka jenom prospěla a vínko takovou večeři dokázalo příjemně prodloužit. Kouzlo vína není jen v jeho původu, stáří a ceně ... mnohem víc záleží na tom, s kým ho popíjíme. U stolu ve dvou chutná vždy o mnoho lépe ;-) Přeji ti, ať máš vždy toho nejmilejšího hosta u svého stolu! Nechť i ten tvůj losos brzy vypluje do talíře :-)

3 luckydina luckydina | E-mail | 27. ledna 2008 v 15:31 | Reagovat

tak ta cuketa do brambor je supr nápad, vyzkouším při letní nadúrodě, každý rok slibuji, že tykve na zahradě omezím, ale při nákupu semen vždy nakupuji jak divá

4 Bali Bali | Web | 27. ledna 2008 v 16:57 | Reagovat

nádhera!Jak ta ryba (z té mám radost), tak ty originální brambůrky a nemůžu opomenout ty nádherná vína!

Začinám mít hlad!

5 J.Č. J.Č. | E-mail | Web | 27. ledna 2008 v 21:03 | Reagovat

Přiznám se, že lososa mám nejraději s co nejmenší tepelnou úpravou. Syrový nejlepší :)

Jaké bylo to víno? S Chablis z M&S mám celkem fajn zkušenosti, ale nikdy jsem nezkoušel ty vyšší 1er Cru řady...

6 Petruška Petruška | E-mail | 27. ledna 2008 v 21:45 | Reagovat

Hmmm, co říct. Já jsem tento víkend strávila o párku a o chlebu, navíc sama, takže dívat se na fotografie tvého úžasného receptu, se sklenkami vína pro dva, mě rozesmutňuje.

Ale zase mám inspiraci na to, jak připravím plátky ryby, které mám v mrazáku:-)-udělám je na způsob tvého lososa.

Ahoj mami

7 Bali Bali | Web | 28. ledna 2008 v 8:32 | Reagovat

J.Č.

máme rádi pečeného lososa co je uvnitř ještě syrový, jako na fotografii zde:

http://olivovakucharka.webgarden.cz/image/2821208

Jíst zcela syrové ryby si nějak v Čechách netroufám. To jsem si užila v Singapuru a užívám ve Francii.

8 sigrid sigrid | E-mail | 28. ledna 2008 v 10:02 | Reagovat

Bali, dost často marinuju chlazeného lososa koupeného v Makru a nikdy nám nic nebylo.  Myslím, že tam, kde je velký obrat zboží, nic zlého ani nehrozí.

9 Bali Bali | Web | 28. ledna 2008 v 10:37 | Reagovat

Hm, Makro a třeba Seafood bych riskla ;-)

10 Lucie Lucie | E-mail | 28. ledna 2008 v 15:10 | Reagovat

Mila Sarko,presedlala jsem z prace barmanky na nanny na plny uvazek a zrovna vcera jsem memu "adoptivnimu" prckovi pekla lososa,jen s cintronkem a morskou soli a pekne si pochutnaval.Jen me tak napadlo,ze opravdu plati prislovi o jinem kraji a mravu,protoze ja si nepamatuji,ze bych jako bezmala trilete ditko dlabala lososa:)

11 Bali Bali | Web | 28. ledna 2008 v 15:55 | Reagovat

ani já si nepamatuji, že bych jako dítě jedla lososa, krevety, atd.

Ale můj malý synovec (5 let) jí takové věci od mala a nejradši má krevety a žabí stehýnka. Ty ode mne žádá vždy, když jedu do Francie. Pak to vykládá ve školce a učitelky zděšeně říkají: prosím tě, žáby? Nevymýšlej si! To se nejí!  

A ten náš malý gourmet se nedá a tvrdě jim odporuje! Jojo, je asi po mě :-))

12 Janina Janina | 28. ledna 2008 v 18:25 | Reagovat

takže jsem dneska koupila půl kg čerstvýho lososa:)) byl za hubičku :(, ale už se na něj strašně těším, s těma tvýma bramborama....

13 Šárka Šárka | E-mail | 28. ledna 2008 v 22:35 | Reagovat

Petruška :-)

Mě rozesmutňuje to tvé víkendové menu :-) To je ta strašná nevýhoda toho, že jsme od sebe tak daleko. Být blíž by mělo jisté výhody ;-) Nejen ty kalorické!

14 Šárka Šárka | E-mail | 28. ledna 2008 v 22:37 | Reagovat

Bali :-)

Sem tam se to risknout dá i tady :-) Ale nikdy se to nevyrovná místům, kde od moře na pult prodavače je to jenom kousek. Ve Francii se mi nakupovalo naprosto snově. Bydlet na hranici CH a F mělo své velké výhody. Pomalu se to lepší i tady ;-)

15 Šárka Šárka | E-mail | 28. ledna 2008 v 22:45 | Reagovat

Lucie :-)

Napadá mě jen jediné: "co se v mládí naučíš, ve stáří jako když najdeš" :-) Bude se mu to jednou hodit. Gurmána je třeba vychovávat od plenek. Až bude umět pořádně uchopit příbor, tak bude vědět, co si do svého talíře nechat servírovat. Přirozeně si vybere to nejlepší :-) Myslím, že je to ta nejlepší výchova "dítek v Čechách" :-)

Co na tom, že nemáme moře? I tak si můžeme na pořádné rybě pochutnat. Tvé výchově fandím ;-)

16 Šárka Šárka | E-mail | 28. ledna 2008 v 22:48 | Reagovat

luckydina :-)

Cukety jsou moc fajn. Mám je ráda na všechny způsoby. Když se sklidí ještě ve fázi mladých křehkých plodů, dají se během léta celkem úspěšně zkonzumovat. Ke grilování je to parádní příloha a mám pár dobrých receptů, které u nás nikdy nezklamou. Až přijde jejich sezóna, nějaký na blog dodám. Brambory byly chutné! Doporučuji ;-)

17 Šárka Šárka | E-mail | 28. ledna 2008 v 22:49 | Reagovat

Janina :-)

Tak to ti popřeju dobrou chuť :-)

18 Martik Martik | Web | 29. ledna 2008 v 17:02 | Reagovat

Ahojky, prosím hlásněte pro mě na http://happy-crazy-mood.blog.cz/0801/soutez-o-nej-blog-zacala . Všem, kdo mi dají hlásek mocinky děkuju pááááááááááá

PS: klááásnej blog

19 Lenka z Lulea Lenka z Lulea | E-mail | Web | 29. ledna 2008 v 18:39 | Reagovat

Představte si, že Švédská škola kdysi v padesátých letech vydala nařízení, že losos smí být v jídelně maximálně 4x do týdne. Tady je to skoro jako vepřové. Ty bramborky mne nadchly, to budu muset zkusit...

20 Šárka Šárka | E-mail | 29. ledna 2008 v 18:58 | Reagovat

Lenka :-)

Maximálně 4x do týdne :-) To je krásné nařízení. Já se snažím v případě ryb o pravidelnost a v každém případě je připravuji vždy v pátek. Ovšem někdy i několikrát v týdnu. Nad vepřovým u nás vedou :-) Ale koupit zde čerstvé ryby není zrovna jednoduchá disciplína. Nadívané brambory jsou moc fajn :-) Vůbec brambory jsou fajn surovina!

21 luxuska luxuska | 2. března 2008 v 17:30 | Reagovat

vyzkoušeno, díky za inspiraci, bylo to výborné! asi se tady budu zastavovat častěji:)

22 Šárka Šárka | E-mail | 2. března 2008 v 22:33 | Reagovat

luxuska :-) díky

23 MIrka MIrka | 18. března 2008 v 20:02 | Reagovat

Šári,

dnes jsem dle tohoto receptu improvizovala, losos nebyl, tak jsme vzali za vděk Pangasiem, kukuřice taky nebyla, tak holt byla nádivka z toho, co lednice dala...ale bylo to výborný, děkuju za inspiraci.

Recept dle tvého nápadu ze surovin dle mé lednice je tady ke zhlédnutí:

http://www.baby-cafe.cz/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&p=1160293#1160293

Mirka (alias Diny na BC)

PS: Z lososa to musí být něco, určitě vyzkoušíme příště :)

24 Šárka Šárka | E-mail | 18. března 2008 v 20:30 | Reagovat

Mirko, vypadá to úžasně :-) Pangasius je chutná ryba a myslím, že děti si na ní pochutnají lépe než na lososovi. Pangasius nemá žádný rybí zápach a to každé dítko ocení :-)

25 Ruda Ruda | E-mail | 16. dubna 2008 v 12:22 | Reagovat

Je to zkrátka vynikající! Samozřrjmě i ty nadívané brambory. Když jsem lososa připravil, udělal jsem pár fotek a rozeslal známím. Všichni už to s úspěchem vyzkoušeli. Dík

26 Šárka Šárka | E-mail | 16. dubna 2008 v 13:51 | Reagovat

Ruda :-)

Tak to mám velkou a nefalšovanou radost :-) Pro milovníky lososa chystám další snadnou chutnou recepturu, která by mohla též zabodovat v domácím repertoáru. Snad se brzy dostanu k tomu samotnému literárnímu dotvoření, protože ryba je již snědena a zůstaly na ni jen dobré a chutné vzpomínky.

Díky ;-)

27 Carla Carla | E-mail | 27. dubna 2008 v 15:06 | Reagovat

Recept vyborny, jen bych rada upresnila co se tyce ALIOLI- to neni zadna provensalska omacka, dokonce s provence nema nic spolecneho- pochazi z Katalanska, tradicni je i v Comuninad Valenciana, tedy Spanelsko... :)

28 Šárka Šárka | E-mail | 27. dubna 2008 v 23:24 | Reagovat

27 - Carla :-)

Díky za vyzkoušení receptu :-) Původ receptur je často velmi sporný, ale o mnou zmíněné česnekové majonéze se skutečně v kuchařských lexikonech traduje toto (viz níže) - jedla jsem ji často ve Francii a skutečně se těší velké oblibě. Tím se nevylučuje to, že Španělé ji též milují a postupem doby si ji vzali za svou :-)

AIOLI - provensálské máslo nebo česneková majonéza. Je oblíbená na jihu Francie k pečením, sekaninám, rybám i studenému masu. Ingredience jsou – koření, citronová šťáva, česnek, žloutek a olivový olej. Tuhá konzistence másla. Podle ingrediencí známe ochucené majonézy – buď „aioli“ (s česnekem a pepřem), nebo „rouille“ (v ní je navíc paprika), „anchiade“ (pasta ze sardelek, olivového oleje a česneku) a „tapenade“ (pasta ze sardelek, černých oliv, kaparů a česneku).

29 Helenka Helenka | 1. prosince 2008 v 10:30 | Reagovat

Šárko, v sobotu jsem vyzkoušela váš recept na lososa a měl kardinální úspěch. Všichni se olizovali až za ušima a jen pomlaskávali. Ostatně nic jiného jsem ani nečekala ;-) Vždycky, když potřebuji v kuchyni návštěvu oslnit, neomylně vybírám z receptů tady. Vždycky to je trefa do černého a ani tentokrát to nebylo jinak. Díky Vám!

30 Šárka Šárka | E-mail | 3. prosince 2008 v 0:55 | Reagovat

29 - Helenko, to je dobrá zpráva :-) Čím kvalitnější ryba, tím méně s ní je práce v kuchyni, což je velmi pozitivní zjištění. Díky moc za důvěru v mé recepty!

31 Evik Evik | E-mail | 17. ledna 2009 v 13:05 | Reagovat

Tak dnes jsem udělala Vaše plněné brambory-jen tak. K podávání sloužil tvarohovo-česnekový dip s provensálskými bylinkami. Výtečné, losos ani není třeba;-)

Jako zákusek se už pečou dvojctihodné koláčky, v úpravě od Terezky. Už to tu báječně voní, mňam!

32 Sweetsue Sweetsue | E-mail | 18. června 2009 v 13:39 | Reagovat

Tak jsem objevila tento úžasný recept a dneska ho vyzkouším. Tchýně mi totiž donesla veliký kus mraženého lososa a já nevím co s ním. Tak jsem zvědavá jak se povede.Díky za super inspiraci. :o)

33 Šárka Šárka | E-mail | Web | 19. června 2009 v 9:02 | Reagovat

[32]: Sweetsue:

Věřím tomu, že se povede :-) Losos je tak dobrý, že moc naší péče nepotřebuje. Tento recept je přesně v takovém duchu. Přeji dobrou chuť a vůbec nepochybuji o tom, že se dílo podaří :-) Zdravím!

34 Sweetsue Sweetsue | E-mail | 19. června 2009 v 15:11 | Reagovat

Šárko,děkuji za super recept.Moc to všem chutnalo.Můj 3letý syn se nejvíce oblizoval nad těmi plněnými bramborami :o) Manžel si taky pochutnal. Máte skvělý blog o vaření,hned jsem poslala odkaz mámě.Jen tak dále. Určitě vyzkouším i další pochoutky. Díky,díky,díky... Zuzka

35 Šárka Šárka | E-mail | Web | 19. června 2009 v 16:48 | Reagovat

[34]: Sweetsue:

Díky za potěšující zprávy :-)

36 ArkadijPopov26 ArkadijPopov26 | E-mail | Web | 27. prosince 2011 v 1:48 | Reagovat

Элитарные <a href="http://elitemodels.com.ua/blog/modelnoe-agentstvo-kiev">модельные агентства киева</a> только тут

37 lukasklejna lukasklejna | E-mail | 3. ledna 2012 v 22:58 | Reagovat

]
Sarko jak dlouho ho pecete a na kolik stupnu? dik

38 DolceVita DolceVita | Web | 5. ledna 2012 v 0:12 | Reagovat

[37]: lukasklejna:

V horkovzdušné troubě nastavené na 180 °C peču cca 40 až 45 minut.

39 authentic watches authentic watches | E-mail | Web | 31. října 2012 v 12:54 | Reagovat

A. One more crack like that and I'll plaster you!
http://www.writewatches.com/

40 a line empire waist sweetheart 2012 a line empire waist sweetheart 2012 | E-mail | Web | 24. listopadu 2012 v 7:57 | Reagovat

Q. If Mr. and Mrs. Bigger had kids, who would be the biggest of the three?

41 christian louboutin sale christian louboutin sale | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 5:05 | Reagovat

You certainly have some agreeable opinions and views. Your blog provides a fresh look at the subject.
http://www.shoesfloor.com/

42 purple Bridesmaid Dresses purple Bridesmaid Dresses | E-mail | Web | 2. května 2013 v 9:40 | Reagovat

Quite interesting arguments made but have you been discovering the same complications that IE 8 shows in your blog format?.
http://www.caredresses.org/wedding-dresses-plus-size-wedding-dresses.html

43 Šárka Šárka | E-mail | 18. ledna 2014 v 10:58 | Reagovat

! :-)

44 janka janka | 21. března 2015 v 14:31 | Reagovat

Genialny recept :)

45 Michala Michala | E-mail | 16. listopadu 2015 v 23:34 | Reagovat

Výborne, mám z toho radosť! Lososa môžem!! Dokonca som našla aj návod, ako pripraviť lososa, pravdepodobne od nejakých šéfkuchárov. http://www.foodfest.sk/ako-na-to/ako-pripravit-lososa/ Posúďte

46 Jitka Jitka | Web | 5. února 2016 v 11:50 | Reagovat

Naprosto souhlasím s tím o tom víně - sušit si doma dobrá vína na slavnostní příležitost může někdy skončit tak, že se zkazí. To jsem samozřejmě zažila a je to škoda.

Jen se zeptám - jak dlouho losos vydrží v mrazáku? Mám trochu obavu z toho, jestli se nezmění chuť. Lososa dělám sotva jednou ročně a maso vždycky kupujeme ve velkém balení několik rodin společně, pokud možno čerstvé.

47 Andrea Andrea | Web | 24. února 2016 v 13:21 | Reagovat

Já dělám lososa zásadně na másle a také je vynikajicí. Ale zítra zkusím i¨Váš recept, vypadá určitě zajímavě.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama