Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Gratinované těstoviny 100x jinak

29. ledna 2008 v 18:46 | Šárka |  Těstoviny & Rýže
Jednoduchý způsob, jak si těstoviny vychutnat trochu jinak. Zkuste je gratinované! Určitě vám budou chutnat a tento můj recept se stane odrazovým můstkem pro všechny vaše další bujné fantazie. Těstoviny jsou kamarádská surovina, snesou se téměř s čímkoli. Dejte těstovinám v kuchyni zelenou. Pokud to chcete vzít doslova, kupte si těstoviny rovnou zelené. S lososem barevně ladí a chuťové souznění si vychutnejte sami.

V rámci akce likvidace mražených domácích zásob nebylo třeba losovat, co zpracovat dřív. Od včerejška s námi bydlel nedojedený kus lososa. Možná i u vás se řeší problém, co s chutnými zbytky? Možná tento recept poslouží i vám. A nemusíte mít zrovna ani kus ryby. Základním stavebním kamenem receptu jsou těstoviny. Toto je jenom jeden způsob, jak s nimi naložit. Těch zbylých 99 (nebo i klidně víc) si už vymyslíte snadno sami.
(Bez této suroviny se recept na gratinované těstoviny neobejde. Ostatní s klidem nahraďte :-)
Nudlová hnízda s lososem

V tomto případě není potřeba žádný recept. Jednoduchý a rychlý popis s doprovodem fotografií celý postup náležitě objasní. Recept nestojí ani za řeč :-) Jen jedna jediná moje malá vychytávka by vám mohla posloužit. Těstoviny uvaříme obvyklým způsobem (držet se doporučené doby varu je důležité). Těstoviny ocedit a neoplachovat. Přidat lžíci (lžičku; to podle množství) olivového oleje a ještě teplé těstoviny promíchat s jedním vejcem, které jsme rozmíchali v kysané smetaně. V mém případě to bylo ½ kelímku (asi 100 ml), což stačilo na 6 nudlových hromádek. Takto připravenou smetanu okořeníme dle chuti (osolíme, opepříme, přidáme bylinky).

(přidáme hrst hrubě strouhaného sýra; v mém případě byl na skladě okatý ementál)
(Z takto připraveného nudlového základu můžeme vyrobit nudlová hnízda. Není to nic jiného, než hromádka nudlí posazená na pečícím papíru nebo silikonové podložce.)
(Uprostřed uděláme malou jamku a do té uhnízdíme kousky pečeného lososa. Ač si losos žádné hnízdo nestaví :-), tím méně ze zelených nudlí, brala bych ten název jako žert. Pojmenujte si to jak chcete. Nakonec o španělském ptáčku nemá Španěl ani potuchy a zeptat se Francouze na francouzské brambory, nejspíš by taky netušil, co my si pod tímto názvem vybavíme. Název je blábol, ale proč si neudělat u vaření trochu legrace? Humor je tím nejlepším kořením :-)
(Na lososa umístíme ještě čepici ze strouhaného sýra a může se šoupnout na chvilku do rozpálené trouby. Doba pečení je přímo úměrná době, kdy se sýr rozpustí a začne chytat zlatavou barvu.)
(Každé opravdové hnízdo je postaveno tak, že se nerozpadne. Platí to i u těchto nudlových hnízd s lososem. Z plechu na talíř přendejte širší lopatkou (obracečkou) a můžete si pochutnat na křupavě propečeném sýrovém povrchu a podivovat se nad tím, že nudle jsou uvnitř parádně šťavnaté.)
Pečeme na silikonové podložce nebo pečícím papíru. Troubu je potřeba hodně rozpálit předem. Při 200 °C jsem pekla 10 minut. Ovšem losos byl již tepelně opracovaný! Není předepsáno, že musíte vzít kus lososa. Do nudlového hnízda můžete posadit přesně to, co vám chutná a čeho se ve vaší domácnosti vyskytuje momentální nadbytek.
Pokud jste dočetli až sem, jsem přesvědčená, že máte hromadu vlastních nápadů, jak by se s tímto receptem dalo naložit. V mém případě to byla čirá improvizace a ta je závislá na tom, co bylo doma. Zapojte svou vlastní fantazii a do hlavních rolí obsaďte to, čeho se doma chcete zbavit (držte se kategorie jedlých produktů :-)
Tohle vám bude chutnat!

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 OLinQa OLinQa | Web | 29. ledna 2008 v 18:47 | Reagovat

Ahojky,máš moc pěkný blog,jukni se pls na můj ♥

2 J.Č. J.Č. | E-mail | Web | 29. ledna 2008 v 19:08 | Reagovat

Já to říkám furt, že nejlepší jídla jsou vždycky "zbytkovky" :o)))

3 Bali Bali | Web | 29. ledna 2008 v 19:37 | Reagovat

no, manžel si dnes vyndal z mrazaku kus upečeného lososa a snědl ho k večeři s domácí majonézou! Pozdě jsem přišla na tento recept!

Já měla na večeři výborný králičí kaldoun. Tak nevím co je lepší ;-)

4 Dívkožena z Jeseníku Dívkožena z Jeseníku | 29. ledna 2008 v 20:03 | Reagovat

To je veliká nádhera, ostatně, jako obvykle, začala jsem těstovinám také přicházet na chuť....muž je ale bramborový, tak máme doma docela problém:)

5 Yva Yva | Web | 29. ledna 2008 v 22:22 | Reagovat

Tak takove "zbytky" si necham libit! Losos je snad nase nejoblibenejsi ryba a mame ho tak 1x do mesice. Dik za dalsi napad, jak ho v atraktivnim kabatku (dobra... hnizde) nabidnout rodine i druhy den.

6 Šárka Šárka | E-mail | 29. ledna 2008 v 23:23 | Reagovat

J.Č. :-)

A po takové "zbytkovce" už nezůstane ani zbytek :-) To beru jako dokonalý stav :o)

7 Šárka Šárka | E-mail | 29. ledna 2008 v 23:27 | Reagovat

Bali :-)

U vás člověk nikdy neví, co si vybrat dřív :-) Já když jednou vařím, tak druhý den řeším právě ty zbytky. Teď v zimě a po vánocích těch návštěv moc není, tak si svoje zbytky musíme taky sníst pěkně sami. Už se těším na návštěvy. Zbytky jim balím na cestu domů :-)

8 Šárka Šárka | E-mail | 29. ledna 2008 v 23:28 | Reagovat

Dívkožena z Jeseníku :-)

V mé fantazii už vidím lososa na křupavém bramboráčku :-)

9 Šárka Šárka | E-mail | 29. ledna 2008 v 23:31 | Reagovat

Yva :-)

S těmi názvy je to legrace. Losos v hnízdě nebo v kabátku zní tak nějak stejně blbě :o) Ať jsou jídla klidně bezejmenná, hlavně že jsou dobrá. Myslím, že v tomto případě se "zbytky" tváří naprosto suverénně a nikdo by je v talíři nehledal :-)

10 Honza Honza | 30. ledna 2008 v 1:42 | Reagovat

Další "jídelák" www.kramlik.blogspot.com

11 Mánek Mánek | E-mail | Web | 30. ledna 2008 v 7:38 | Reagovat

Šárko, jak se tak dívám, ve tvém mrazáku dříme velká konkurence pro můj blog! Ten losos musel ale být macek! :-D

Vypadá to skvěle, jak vlastně i jinak ve tvém podání.

12 Šárka Šárka | E-mail | 30. ledna 2008 v 8:26 | Reagovat

Honza :-)

Už je nestačím ani číst :-) Tak hodně úspěchu se započatým dílem!

13 Jindra Jindra | E-mail | 30. ledna 2008 v 8:31 | Reagovat

Škoda losos došel, ale zatím vyzkouším s jiným zbytkem.

Dík za nápad.

14 Šárka Šárka | E-mail | 30. ledna 2008 v 8:36 | Reagovat

Mánek :-)

Když učiním upřímné přiznání, tak ryby a jiné rybí dobroty u nás jíme asi ze všeho nejvíc :-) Náš restaurant ve Švýcarsku se na ně specializoval a měli jsme vlastní chov pstruhů. Nyní už mám jenom ty mražené exempláře a čerstvou rybu jenom sem tam. Skočit zase do "knedla vepřa zela" nějak nemáme odvahu (žaludek se brání). Navíc žiji v rybníkářském ráji a vyhnout se dárku v podobě sladkovodní rybky taky nejde :-)

15 Šárka Šárka | E-mail | 30. ledna 2008 v 8:36 | Reagovat

Jindra :-)

Realizovatelné to bude i bez lososa :-)

16 Bali Bali | Web | 30. ledna 2008 v 8:41 | Reagovat

Šárko, to je jak u nás. Každá návštěva jde domů s výslužkou, protože vždy navaříme jak pro regiment.

O víkendu bude opět úspěšný a žádaný cassoulet a návštěvě řeknu, ať si sebou určitě nezapomenou kastrůlek ;-)

17 žufanka žufanka | Web | 30. ledna 2008 v 8:50 | Reagovat

No madam já padám :)))) Recept vypadá naprosto delikátně, ty zelený těstoviny mě vždycky spíš odrazovaly, ale tvoje barevná kombinace mě přesvědčila! Tak já si založím foodblog s tím, že si tam budu dávat své recepty, a namísto toho furt vařím podle jiných foodbloggerů :).

P.S. Švédský koláč dopadl fantasticky!!!

18 Papaja Papaja | E-mail | 30. ledna 2008 v 9:25 | Reagovat

Krásné, geniální... :-)

Ale mám problém: U nás nikdy losos nezbyde, takže ta hnízdečka zkusím někdy naplnit něčím jiným. Zrovna v sobotu jsme měli kus, že se sotva vešel na pánev - a to, myslím, pro dva stačí :-))) Tak akorát...

Ale zase obvyklá příprava - citrónová kůra, citr. šťáva, malinko soli a pak bylinkové máslo (BIO máslo+koření na bylinkové máslo od Antonína). Nic víc. Prostě pro někoho už skoro nudné, pro nás nejlepší. K tomu pytel listového špenátu, který lehce přeběhl přes "ošlehnutý nasekaný česnek, malinko soli a pepře (obojí čerstvě mleté). Už skoro slyším losos a vybaví se mi špenát - barevně i chuťově to je vynikající.

Tvoje láska k rybám se dá vysledovat zde na stránkách - rybích receptů je bezpečně nejvíc... :-) To jsem moc ráda a pro sebe si přeji, ať přibývají :-)

Šárko, měj se fajn

P.

:-)

19 Vita Vita | 30. ledna 2008 v 9:31 | Reagovat

Samozřejmě, že je to nepodstatné, ale dovolil bych si poznámku - lososi (alespoň některé druhy) si opravdu vyhrabávají hnízda ve štěrkovém či pískovém podloží, kam potom kladou jikry.

Ovšem ta Tvoje vypadají daleko luxusněji. :-)

20 Šárka Šárka | E-mail | 30. ledna 2008 v 9:51 | Reagovat

Vita :-)

Tak to je cenná informace :-)) Intuitivní název dokonce koresponduje se skutečnou realitou; což jsem nevěděla a díky za bezva info! Díky ;-)

21 Šárka Šárka | E-mail | 30. ledna 2008 v 10:31 | Reagovat

Bali :-)

Kastrůlek je povinná výbava každé návštěvy :-) Při příchodu i odchodu je plný (jen obsah se vymění :-) Osobně taky nějak neumím vařit v malém. Nakonec nikdy nevíš, kdo se objeví ve dveřích :-)

22 Bali Bali | Web | 30. ledna 2008 v 10:41 | Reagovat

to máš pravdu. V malém umíme vařit jen když se dělá třeba biftek nebo kachní prsa. To se hodí na pánev dvě porce a hotovo ;-)

23 Šárka Šárka | E-mail | 30. ledna 2008 v 11:08 | Reagovat

Žufanka :-)

Dobrý koláčový výsledek mě těší :-) Zelených těstovin bych se nebála; nedávno jsem vařila z těstovin pomerančových a citronových a bylo to úžasné. Docela se nedivím, že Italové si s těstovinami vystačí 7 dnů v týdnu. Připravit je umějí fakt báječně! Co se týče blogů, říkám si, že na ty food... si musím zakázat chodit :-))) Taky nevím co si dřív uvařit! Ještě že bydlím tak trochu mimo civilizaci a mé plány musí být přímo úměrné domácím zásobám. Ovšem zásobím se vydatně a nevynechám k tomu žádnou příležitost :-)

24 Šárka Šárka | E-mail | 30. ledna 2008 v 11:12 | Reagovat

Papaja :-)

Tvůj recept na lososa je konstantní klasika, která naprosto vždy sklidí famózní úspěch. Bylinkové máslo je skvost a taky si ho ráda připravuji z domácích zdrojů. Bylinky se v mé zahradě zabydlely natrvalo a v tomto počasí již venku obrážejí novými výhony! Jsem ráda, že máme podobné chutě a obě vyznáváme lásku k rybám :-) Měj se moc fajn *

25 Alča Alča | E-mail | Web | 30. ledna 2008 v 12:27 | Reagovat

Šárko, tak přesně tohle vaření miluji :-) Improvizace a vymetání lednice a mrazáku :-) Mňam. Předevčery jsme měli obyčejný květák smažený v obyčejném trojobalu, s brkaší. Včera jsem zbytek vařeného květáku nacpala do zbytku brkaše v zapékací míse a zasypala zbytkem debrecínky. Celé jsem to přelila sýrovou omáčkou a bylo to neskutečně dobré :-)

26 Lásková Lásková | E-mail | 30. ledna 2008 v 15:40 | Reagovat

Asi se budu opakovat, ale opět to nemá chybu. Těstoviny jsou skvělé, dají se připravit na mnoho způsobů - nasladko, naslano, s masem i bez, prostě nekonečné množství variant. Navíc může kuchař či kuchařka projevit fantazii, improvizovat a dle mých zkušeností bývají tyto dobroty nejlepší, mají jenom jednu chybu - většinou se nedají přesně zopakovat...

Zdravím a těším se na další skvělé nápady.

27 sigrid sigrid | E-mail | 30. ledna 2008 v 16:29 | Reagovat

Ohlásila se návštěva a krám je zavřený. Protože je mnoho práce a málo času, lednicí věje průvan (mrazák je nacpaný, ale už není čas něco moc rozmrazovat). Našla jsem dva bílé jogurty, dvě mírně ovadlá rajčata, ze všech stran ostrouhaný zbytek parmazánu a hodně oschlý zbytek čedaru. Ve špajzu je přehršel drobných těstovin, špagety a 4 vejce. Tak si říkám, že zkusím připravit hnízda ze špaget, smetanu nahradit jogurtem a navrch nastrouhat zbytky sýrů. Možná v mrazáku objevím ještě nějakou krevetu. Dám vědět, jak to dopadlo :-)).

28 sigrid sigrid | E-mail | 30. ledna 2008 v 21:24 | Reagovat

Tak jsem tomu moc nevěřila, ale výsledek byl sněden s nadšením a dokonce hezky vypadal :-)

29 Líba Líba | E-mail | 31. ledna 2008 v 6:52 | Reagovat

Šárko, opravdu jste kouzelnice a dokážete svojí invencí udělat z mála přednost, opět obdiv a díky. Ale  mám dotaz na ty pomerančové a citronové těstoviny. Byly domácí nebo koupené? Kdyby se k těstu přidala citrusová štáva, nevyplavila by se při vaření?

30 Šárka Šárka | E-mail | 31. ledna 2008 v 7:28 | Reagovat

Alča :-)

V takovém případě vznikají opravdu nenapodobitelné originály :-) Zbytky jsou dobrý tvůrčí materiál a většinou se vyskytují v každé domácnosti :-)

31 Šárka Šárka | E-mail | 31. ledna 2008 v 7:29 | Reagovat

sigrid :-)

Koukám, že vznikla prima dietní odnož tohoto receptu :-) Těstoviny jsou vždy moc fajn! Díky ;-)

32 Šárka Šárka | E-mail | 31. ledna 2008 v 7:35 | Reagovat

Líba :-)

Těstoviny byly dosti specielní a byl to dárek z Milána. Chuť byla opravdu intenzivně citrusová a vytvořila jsem s nimi docela zajímavou recepturu, kterou již zřejmě nebudu nikdy opakovat pro nedostatek stěžejní základní suroviny :-) Takové dárky mi vozí dcera, která tam žije. Na našem českém trhu jsou k mání těstoviny dosti kvalitní a "pasta fresca" není výjimkou. Nějaké další recepty někdy příště budou.

33 Šárka Šárka | E-mail | 31. ledna 2008 v 7:41 | Reagovat

Lásková :-)

Je to přesně tak. Přesná kopie takových jídel je téměř nemožná. I když některé varianty si člověk vryje do chuťové paměti a snaží se o úspěšné zopakování těstovinové premiéry. Tak trochu i mě pomáhá tento můj blog :-) Mé návraty k dávno snědeným jídlům jsou méně namáhavé. Možná každou další snahou o reprízu se dostáváme ještě k lepší chuťové vyváženosti receptu. Kdo rád vaří, ten vlastně přesné recepty nepotřebuje. V případě těstovin je tomu vlastně přesně tak. Je třeba vědět pár základních údajů pro vaření a potom už to jde samo. Díky :-)

34 Míša Míša | 31. ledna 2008 v 10:08 | Reagovat

Tak musím dát vědět: o víkendu jsem pekla hruškový koláč a včera dělala ančovičky pod drnem. Obé se vydařilo, koláč byl přímo grandiózní. Zkušenost se smetanou a vajíčky jsem dosud neměla, takže mě překvapilo, jakou to na povrchu udělalo nádherně lesklou glazuru. Donesla jsem ochutnat i svým rodičům a maminka prohlásila, že to vypadá jak dezert z nějaké luxusní restaurace. Jo, protože hrušky mají trochu fádní chuť, doplnila jsem koláč mixovanými brusinkami a šlehačkou. Dokázala bych si ho představit o zastříknutý čokoládou. Tenhle recept se v mé kuchyni rozhodně usídlí.

35 Šárka Šárka | E-mail | 31. ledna 2008 v 10:30 | Reagovat

Míša :-)

Rozhodně musím říct, že přesně tak si to vaření představuji i já :-) Ochutnat a vylepšovat podle vlastní chuti! Hrušky a čokoláda - to je smrtelně zákeřná kombinace. Sama taky hodně experimentuji a skoro vždy se mi to vyplácí. Hlavní na tom je to, že vaření nás tím pádem bude o mnoho víc bavit a těšení se na finále na talíři je plné napětí a očekávání. Když vařit, tak s chutí a vlastní fantazií! Gratuluji Míšo, umím si představit, že tvůj koláč byl mistrovský kousek :-)

36 Míša Míša | 31. ledna 2008 v 11:47 | Reagovat

Děkuji za gratulaci, ale nemohu se chlubit cizím peřím. To vše je zásluhou tohohle úžasného blogu a skvělých receptů na něm umístěných. Já pouze dodala pomyslnou tečku :-)

37 Šárka Šárka | E-mail | 31. ledna 2008 v 12:20 | Reagovat

Míša :-)

Ta je, jak známo, důležitá :-)

38 Bali Bali | Web | 31. ledna 2008 v 20:00 | Reagovat

a já to prásknu!

Koukněte sem: http://labuznik.com/forum_posts.php?ID=28191

39 Lucie Lucie | E-mail | 1. února 2008 v 13:40 | Reagovat

juu zalovat se nema,ale hlasit se to musi:o)) Gratulace!

40 yannka yannka | 3. března 2009 v 14:10 | Reagovat

Co takhle nasazet ta hnizdecka do silikonove formy na muffiny?

41 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 3. března 2009 v 15:19 | Reagovat

40 - yannka

To by šlo určitě a hnízdečka by měla krásně pravidelný tvar. Já bych nebyla proti :-)

42 Alka&Sisi Alka&Sisi | Web | 29. září 2012 v 8:19 | Reagovat

Zajímavé,  ... proč ne.

43 Jirka Jirka | 4. dubna 2013 v 12:25 | Reagovat

Skvělá inspirace. Tak jsem to zkusil. Ale neměl jsem toho lososa a žena protestovala proti uzené makrele. Tak tam nebylo NIC. Jedli jsme samotné gratinované těstoviny. K obědu jsem dělal francouzskou polévku, a místo opečené bagety se sýrem jsem použil tyto gratinované těstoviny. Je to dobré a na talíři to vypadá naprosto úžasně.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama