Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Chlebíčky, jaké nečekáte

14. ledna 2008 v 0:44 | Šárka |  Studené předkrmy
V oblíbenosti chlebíčky u nás prostě vedou. Plochý plátek veky, na který můžeme namazat a naaranžovat téměř cokoli, co nám chutná. Není nutná žádná obava, že by existoval někdo, kdo by chlebíčky neuměl připravit. Stačí máslo, šunka, salám, salát, sýr, okurka, vajíčko a budou vypadat k světu. Jsou chutné, úžasné a tato základní kombinace nás neomrzí asi nikdy. Ale proč na ně nejít jinak? Třeba se podaří, že budou ještě úžasnější a k tomu vašim hostům vyrazí dech :-)
Mascarpone: řekl někdo, že tento sýr je materiál jen a pouze pro cukráře? Jestli ano, tak se mýlil. Báječné je do rizota, těstovin i jinde najde své uplatnění. Tento italský sýr se prosadil i na českém chlebíčku. Přidávám recept jako malý důkaz.
  • 1 chlebíčková veka
  • 250 g mascarpone
  • 2 uvařená vejce
  • čerstvé restované žampióny na másle
  • špenátové listy krátce osmahneme se žampióny a necháme vychladnout
  • sůl
  • čerstvý pepř z mlýnku
  • lžíce majonézy (rovná polévková dostatečně stačí)
  • 150 g uzeného strouhaného sýru
Není třeba mazat chlebíčky máslem, tento hladký mascarpone krém se žampióny, špenátem a uzeným sýrem se krásně usadí na suchém chlebíčku a stanou se z nich "šťavnaté".

(Chlebíčkovou smes připravíme z vychladlých restovaných žampiónů se špenátem, které přimícháme do základu z mascarpone, nasekaných vařených vajec, uzeného sýru atd.) Příprava snadná, chuť překvapivá.

Mascarpone je čerstvý sýr, který je přiřazován k tvarohovým sýrům, ačkoli je vyrobený stejným způsobem jako jogurt; říká se mu pro jeho smetanovou chuť "smetanový krém". Italské tajemství, jak připravit nejsametovější bramborovou kaši na světě zní: "přidejte pár lžic mascarpone". S tímto italským sýrem se nejčastěji potkáme ve slavném dezertu zvaném tiramisu. Je vidět, že pozvedne i chlebíček.

Tyto netradiční chlebíčky se vepsaly do mé gurmánské paměti a staly se "u nás" hitem. Co vy a chlebíčky?

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

6 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Bali Bali | Web | 14. ledna 2008 v 8:03 | Reagovat

chuťovky a chlebíčky dělám často ve Francii a vždy mám úspěch. A to nedělám žádné extra jako ty. Spíše takové ty klasické, ale bez salátu.

Když máme v Čechách na dovolené Francouze, tak pár chlebíčků koupím a oni žasnou ;-)

Máme zde fajn výrobnu a tam mají chlebíčky naprosto skvělé.

2 Lásková Lásková | E-mail | 14. ledna 2008 v 9:53 | Reagovat

Myslím, že ty naše klasické chlebíčky jsou takovým rodinným stříbrem, nikde jinde ve světě jsem se s ničím podobným nesetkala. U nás je připravuje manžel, já jsem spíš na teplou kuchyni. Přiznám se, že mne nenapadlo mascarpone použít na chlebíčky, ale určitě vyzkouším, v kombinaci se špenátem a žampiony to bude určitě lahůdka.

3 Rudka Rudka | 14. ledna 2008 v 9:54 | Reagovat

Dobrým chlebíčkem uctíme snad každého a neznám nikoho, kdo by odolal a nevzal si aspoň jeden kousek. Na těchto chuťovčičkách je výhoda, že se můžou dělat různé varianty a každá hospodyňka je má jiné. Tyto tvoje netradiční chlebíčky jsou zajímavé.

4 Šárka Šárka | E-mail | 14. ledna 2008 v 13:24 | Reagovat

Bali :-)

Chlebíček je malé veledílo! České tradiční chlebíčky se salátem či bez jsou něčím opravdu extra. Neošizený chlebíček vytře zrak i velkému gurmánovi. Ve Švýcarsku jsou chlebíčkové bary, kde si lze vybrat z nejméně 30ti druhů obtěžkaných plátků bílého chlebíku (většinou toastového, protože česká chlebíčková veka se peče jenom u nás) s čerstvým lososem, krevetami, tuňákem, chřestem, vejci, sušeným salámem a šunkou, kaviárem, sýry, ..... a k tomu sklenka šampaňského. Chlebíčky jsou tak velkoryse obložené, že se jedí steakovým příborem. Do toho chlebíčkového báru v Basileji se zase jednou musím podívat a najít taky čas odložit příbor a vzít do ruky fotoaparát :-)

5 Šárka Šárka | E-mail | 14. ledna 2008 v 13:28 | Reagovat

Lásková :-)

Český chlebíček je opravdu taková naše originalita a měla by se jí proto věnovat zvláštní pozornost. Na pultech jsou k vidění mnohdy velmi ošizené exponáty. A to je velká škoda! Proto takový domácí chlebíček za každé situace vede. Přiznám se, že mascarpone mělo plnit jiný úkol, ale nějak na všechny mé plány nedošlo a tak jsem řešila, co s chutnými použitelnými zbytky provést, aby na konci té cesty experimentu bylo i pochutnání. Tento jemný sýr se osvědčil, ale kdo hlídá kalorickou hodnotu, ten se mu raději vyhýbá. Dietní potravina to zrovna není :-)

6 Šárka Šárka | E-mail | 14. ledna 2008 v 13:33 | Reagovat

Rudka :-)

Nejraději jsem měla chlebíček s půlkou vajíčka a majonézovým přelivem :-) 2 kousky bývaly mou nejoblíbenější svačinou (mnohdy obědem) cestou do tělocvičny, kde jsem tu jejich kalorickou hodnotu vždy vycvičila tak, že se ta léta nesprávného stravování na mě nikterak nepodepsala :-) To byly ještě doby, kdy se chlebíčky připravovaly dle jednotné normy a vždy a všude chutnaly stejně báječně. Dnes je to otázka loterie, zda dobře vypadající chlebíček na pulte bude i dobře chutnat. Nejlepší chlebíčky jsou s tím tvým krevetovým salátem !!!! :-)

7 Evča Evča | E-mail | 14. ledna 2008 v 16:46 | Reagovat

Já bych  se nejraději krmila obloženými chlebíčky denně- mám je moc ráda :-), ale nejde to, jinak by stav tuku na ( mých )moravských bocích v 7 hodin ráno byl  přímo katastrofální!

Až budu kupovat Mascarpone na tiramisů,  vezmu 2, druhý použiju na slané mlsání.

Díky za tip. :-)

8 Vlaďka Vlaďka | E-mail | 14. ledna 2008 v 17:03 | Reagovat

Tak to je skvost:) Jsem naprosto nadšená, chlebíčky jsou úžasné i v zapečených variantách, tyhle mi podle obrázku připomněly naše oblíbené zapečené s pomazánkou z čehokoliv a sýra (kysaná smetana, strouhaný sýr, šunka, vajíčko zatím vede), ale vypadají ještě o něco líp. A protože žampiony u nás nikdy nejsou krok vedle, vydám se do obchodu hned zítra a zatím budu litovat, že dneska už máme uvařeno;)

9 marek marek | Web | 14. ledna 2008 v 20:37 | Reagovat

Tak se zase po delší době vracím a najednou tohle...  :)  

Nedá se ale nic dělat, nejlepší chlebíčky má přítelkyně :)

10 Šárka Šárka | E-mail | 14. ledna 2008 v 23:38 | Reagovat

Evča & Vlaďka :-)

Za pokus tato mírná chlebíčková extravagance stojí. Jsem zvědavá, jak případná premiéra dopadne :-)

marek :-)

S tím rozhodně souhlasím! S láskou připravené jídlo je naprosto bezkonkurenční :-)

11 Jindra Jindra | E-mail | 15. ledna 2008 v 9:18 | Reagovat

V sobotu se do nich pustím, už teď se mi sbíhají sliny !

12 Bali Bali | Web | 15. ledna 2008 v 19:53 | Reagovat

taky se asi do nich brzy pustím. A přidám i piniová jádra, ty této krásné směsi nemůžou uškodit ;-)

(nebudeš tyto chlebíčky dělat na pátek?)

13 Vlaďka Vlaďka | E-mail | 15. ledna 2008 v 22:19 | Reagovat

Byl to důstojný konec pro uzený sýr zastrčený v nepoužívané části lednice:) Tříletý syn snědl nejen pomazánku, ale dokonce i veku a prohlásil "mmm, dobý", zbytek mých chlapů si stěžoval jen na listový špenát, prý chuťově je to fajn, ale ten špenát mezi zuby není to pravé. Takže převážně úspěch, příště to bude s drobnými úpravami. Já sama jsem mooc spokojená a zítra si s Danýskem někam zalezeme, kde nás nikdo nenajde, vyškrábeme zbytečky a s nikým se nebudeme dělit:) Piniová jádra do toho určitě půjdou skvěle, ale ty už jsem neměla.

14 Janina Janina | 15. ledna 2008 v 23:20 | Reagovat

ježiši mňam, ještě že na to teď nic nemám.....

15 Šárka Šárka | E-mail | 16. ledna 2008 v 10:21 | Reagovat

Jindra :-)

Tak jsem zvědavá na sobotní dojmy. Díky :-)

Bali :-)

Určitě se to dá ještě různě obměňovat a piniová jádra jsem měla v úmyslu tam dát taky. Potom jsem si řekla, že tomu ponechám jemnost a křupavě osmahnuté plátky žampiónů hrály decentní prim. O pátku ještě přemýšlím, pokud seženu čerstvé ingredience, není to vyloučené. Něco už mám v plánu. Písnu ti do mailu :-)

Vlaďka :-)

Taky jsem si říkala, že uzený sýr našel důstojné uplatnění v tomto receptu. Čerstvého špenátu jsem milovník, tak mi tam nevadil, ale je mi jasné, že každý ho nemusí :-) Snad se ti tvoji chlapi moc nad tím zeleným doplňkem neofrňovali? :-))) Jsem ráda, že ti chutnalo.

Janina :-)

To je komentář plný silné vůle :-)))) Já si to taky často říkám, když koukám na chutné inspirace :-) Je opravdu moc dobře, že nemáme některé ingredience hned po ruce ;-)

16 Alena Alena | E-mail | Web | 16. ledna 2008 v 11:45 | Reagovat

Pěkný recept a moc pěkné psaní. Je to profesionální, ale takové člověčí, vždycky to pohladí. Ráda sem budu chodit. Alena

17 Šárka Šárka | E-mail | 16. ledna 2008 v 12:55 | Reagovat

Alena: Díky a nápodobně :-)

18 vlaďka vlaďka | E-mail | 16. ledna 2008 v 15:43 | Reagovat

Když oni ten špenát ve formě protlaku jo, ale jako listy moc ne. Ale žampionky nadchly všechny, tak příště bude zelenina jen jako volitelný doprovod. Mezitím se chystám na čekanku, ta bude mít zaručeně úspěch:)

19 Alena Alena | E-mail | Web | 16. ledna 2008 v 18:38 | Reagovat

Chlebíčky u nás také frčí, ale takhle jsem je ještě nepřipravovala. To musí být dobrota. Ta kombinace se žampióny je báječná. To musím vyzkoušet.

20 Šárka Šárka | E-mail | 16. ledna 2008 v 23:21 | Reagovat

Vlaďka :-)

Žampióny stejně mají na tomto chlebíčku hlavní roli :-) Roli špenátu může klidně alternovat jiná zelená bylina. Na to, jak u vás doma projde čekanka jsem docela zvědavá :-) Přeji pochutnání *

21 Šárka Šárka | E-mail | 16. ledna 2008 v 23:25 | Reagovat

Alena :-)

Já na tento nápad taky přišla náhodou. Bylo mi líto toho báječného mascarpone a ty ostatní suroviny ležely v lednici opodál. Ráda vymýšlím novoty a tato uspěla. Čerstvé žampióny na másle mě osobně nikdy nezklamou. Určitě vyzkoušej. Chlebíček je tvárný materiál a dají se vymýšlet nekonečné inspirace. Hravě si s tím poradí každý a to je na něm to báječné :-)

22 Zdeněk Zdeněk | E-mail | 17. ledna 2008 v 16:16 | Reagovat

Šárka,

sakra - ženské,vy mi tady děláte chutě,běžím pro Mascarpone...

                                                                            Zdeněk

23 Jindra Jindra | E-mail | 19. ledna 2008 v 13:54 | Reagovat

Tak jsem nevydržela do soboty, byly v pátek a stálo to opravdu za to. A ještě se přiznám k tomu, že zrovna neměli mascarpone a já, protože jsem je chtěla udělat v každém případě (sliny se sbíhaly víc a víc), jsem použila smetanový tvaroh a i tak byly báječné. Brzy budu opakovat s mascarpone. Trochu pomazánky mi zbylo a dnes jsem zjistila, že je to i báječná náplň do palačinek. Díky Šárko !!!!!

24 Šárka Šárka | E-mail | 21. ledna 2008 v 0:03 | Reagovat

Zdeněk :-) je vidět, že článek zafungoval tak, jak měl :-)

25 Šárka Šárka | E-mail | 21. ledna 2008 v 0:05 | Reagovat

Jindra :-)

S palačinkami je to dobrý nápad! Jsem ráda, že se to setkalo s nadšením. Tvaroh je dietnější řešení :-)

26 gabi gabi | 6. dubna 2008 v 22:43 | Reagovat

myslim si, ze chlebicky nie su ciro ceska specialita...robili sa...aj robia tiez na Slovensku...a to mascarpone je ucite chutne, ale prilis kaloricke...raz za cas sa ale zhresit moze :)

27 Šárka Šárka | E-mail | 7. dubna 2008 v 8:46 | Reagovat

gabi :-)

Obložené chlebíčky je starodávná specialita a kořeny této receptury sahají do jiného koutu světa. Faktem zůstává, že chlebíčky jsou oblíbenou českou (československou) stravou již hodně dlouhou dobu. Pamětníci vzpomínají na staropražská lahůdkářství a jejich bložené chlebíčky a každý má svůj vlastní recept, jak je nejlépe obložit a načinčat :-) Mám ráda dietnější verse, ale tyto s hebkým mascarpone krémem jsou úžasné a nemohu jim nic vytknout ;-)

28 Gustav Gustav | E-mail | 15. dubna 2008 v 13:13 | Reagovat

Víte, že chlebíčky jsou typicky českou pochutinou? Stejně jako hot dog a hamburger pro Američany. Jak se u nás vzaly? Kdo je vymyslel? Objevil jsem článek, kterej by mohl každému kulináři přidat na vzdělání na stránkách http://www.gambrinus.cz/naex/on-line/lifestyle/1569-co-cech-to-chlebicek/

Zdraví Gustav

29 Šárka Šárka | E-mail | 15. dubna 2008 v 17:09 | Reagovat

Gustav :-)

Díky za odkaz na článek! Faktem zůstává, že chlebíčky v zemi zdejší vedou co do oblíbenosti již léta. Tam, kde je umějí dobře připravit a chutně obložit, dlouho se neohřejou. Jdu studovat Vámi doporučenou literaturu :-)

30 Petr Petr | 28. dubna 2010 v 23:48 | Reagovat

Naprosto souhlasím, že tam, kde umějí chlebíčky dobře připravit, tak v nabídce dlouho nevydrží. U této pochutiny se velmi snadno pozná, zda byla připraveno s láskou a z kvalitních a čerstvých surovin. Já osobně nakupuji v pár vybraných lahůdkářstvích, ale asi nejvíc spokojen jsem se Z Praha - www.chlebicky-online.cz.

31 cheap formal prom dresses cheap formal prom dresses | E-mail | Web | 31. října 2012 v 13:11 | Reagovat

I happen to enter your blog with the help of Google search. To my sheer luck I got what I was searching for. Thanks.
http://www.threedress.com/

32 wedding square 2013 wedding square 2013 | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 5:16 | Reagovat

Q. What do you call artificial spaghetti?
http://www.caredresses.org/prom-dresses.html

33 replica rolex cellini watches replica rolex cellini watches | E-mail | Web | 2. května 2013 v 9:08 | Reagovat

I have recently been searching all over for this info. Luckily I just discovered this at Google. Robert.
http://www.latewatches.com/iwc-classic.html

34 Škubánek Škubánek | Web | 20. července 2014 v 16:09 | Reagovat

obložené chlebíčky tak jak je popisujete jsou prostě mazec. Dík za fakt hodně dobrý recept, ozkoušeno včera na oslavě - sklidily úspěch.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama