Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Vánoční štóla - recept krok za krokem

5. prosince 2007 v 13:25 | Šárka |  Sladká kuchyně

Oprášit dobré vánoční recepty je v těchto dnech přímo žádoucí. Vanilkové šílenství je tady. Před tou omamně pronikavou vůní opravdu nikdo neuteče. Můžete běhat "stovku" za 9,74 sekundy - stejně vás doběhne! Zavřete okna i dveře, protáhne se klíčovou dírkou. Pronikavá vůně vanilky však dokáže i udat stopu, kam se vydat za ukrytou krabicí vanilkových rohlíčků. Určitě bude na tom nejtajnějším místě ze všech. Pokud jste se nepřestěhovali, nejspíš bude zrovna tam, jako loni. To pro případ, že zrovna máte rýmu a váš nos odmítá pracovat jako spolehlivý navigační systém. Vánoce jsou tak trochu hra na schovávanou. Dejte si pozor, ať vám ji nekazí členové rodiny s vrozeným detektivním nadáním. Ať vánoční překvapení zůstanou pěkně pod pokličkou.

Pokud to letos s vánočním pečením myslíte vážně, tak v těchto dnech již o tom nepřemýšlíte, ale konáte. Kdo má rád bohatě pocukrovanou a v ústech se rozplývající vánoční štólu, ten by ji měl nejpozději v těchto dnech upéct. Toto pečivo potřebuje čas na pořádné proležení. 2 až 3 týdny jsou absolutně dostačující.


Vánoční štóla
(z této dávky se upečou 2 velké kusy)
  • 1 kg hladké mouky
  • 2 kostky droždí (tj. 2 x 42g)
  • 100 g cukru krupice
  • 10 g soli
  • 2 vejce
  • 125 ml mléka
  • 2 kostky másla (1 a ½ kostky do těsta, ½ kostky rozehřejeme na potření upečených štól)
  • 200 g rozinek (nejlepší jsou zlaté velké rozinky - doporučuji předem namočit do rumu)
  • 100 g kandované citrónové a pomerančové kůry
  • 200 g mandlí (nasekané nebo použijte mandlové lupínky)
  • moučkový cukr
  • papír na pečení
  • alobal na zabalení pro dobré uskladnění

V tomto případě si připravte všechny suroviny do kuchyně, aby získaly tu správnou pokojovou teplotu. Začnete nezbytným kváskem. Ohřejeme mléko tak, aby bylo jen lehce vlažné. Do mléka přidáme 50 g hladké mouky (odebereme z předepsaného 1 kg, který máme na samotné pečení) a 10 g cukru. Do této směsi nadrobíme droždí, zamícháme, aby se pěkně rozpustilo a na teplém místě necháme vykynout. Kdo má doma podlahové vytápění, posadí mísu s kváskem někam na teplé místečko na podlaze. Necháme v klidu vykynout kvásek a připravíme se na vítězný boj se štólou.

Zbytek mouky prosijeme do mísy, přidáme cukr a sůl, dobře promícháme. Uděláme v mouce důlek a rozklepneme do něj 2 vejce, rozkrájíme na tenké plátky máslo (1 kostku a ½ ) a do tohoto základu přidáme vykynutý kvásek. Těsto zpracujeme nejlépe v robotu, ale kdo má dost sil, zvládne se to snadno i ručně. Je to trošku posilovna, ale jde to! Z těsta uhněteme kouli, poprášíme ji hladkou moukou a v míse přikryté utěrkou necháme zase pěkně na teplém místě kynout.

Těsto nám celý objem neznásobí, ale má tendenci se o kus zvětšit. Většinou se stane, že na povrchu praskne a trochu se nafoukne. Je to přeci jenom těsto s dostatkem másla, tak nečekejte, že těsto uteče z mísy. Necháme kynout 2 hodiny.


Do vykynutého těsta přidáme rozinky, mandle, kandovanou citrusovou kůru. Těsto znovu dobře zpracujeme a nyní ho rozdělíme na dva oválné bochánky, ze kterých později upečeme 2 štóly. Bochánky necháme ještě pod utěrkou na pracovní desce trochu vykynout, 20 minut stačí. Delší polovinu každého bochánku vyválíme válečkem (řekněme válečkem rozmáčkneme). Vyválenou půlku štóly překlopíme přes nevyválenou polovinu a necháme ještě 30 minut kynout. Tím nám vznikne charakterický tvar štóly, který jistě každý zná. Tvarem štóla připomíná nepletenou vánočku.


Troubu vyhřejeme na 170 °C a pečeme 30 minut. Po této době teplotu snížíme na 140 °C a dopečeme při mírnější teplotě ještě 15 až 20 minut. Horkou štólu vyndáme a ještě za tepla ji natřeme rozpuštěným máslem. Použijeme na to ½ kostky másla (tj. 125 g) a natřeme důkladně obě štóly ze všech stran.

Máslo se hned vsákne a my můžeme pořádně ocukrovat moučkovým cukrem s přidáním pravé vanilky. Necháme prochladnout a zabalíme důkladně do alobalu, aby se ke štólám nedostal vzduch. V tomto stavu je ukryjeme na chladné místo a zapomeneme na ně až do štědrovečerní snídaně. Toto pečivo má nespornou výhodu, že není suché, je voňavé, vláčné, neodolatelné a vydrží neuvěřitelně dlouho.

Recept sám se zdá být možná trochu komplikovaný, ale je to jen zdání. Nic se na tom nedá zkazit a doporučuji vyzkoušet. Vanilkové aróma v celém domě za to jednoduše stojí! První vánoční pečení je neklamným důkazem, že u vás doma už Vánoce tlučou na dveře. Nenechte dveře vylomit a přidejte se k tomu předvánočnímu šílenství taky :-) Kdo začne o trochu dřív, bude mít svátky v klidu. Pokud se někomu do pečení nechce, chápu! :-) Vánočka i štóla se dá běžně koupit ... ale přimlouvám se o nějakou tu chvilku navíc v kuchyni, protože jedině tak se vykouzlí ta pravá atmosféra u vánočně prostřeného stolu.
Pokud někoho tento recept na kynutou vánoční štólu vystrašil, nebo ho vyděsily ty přílišné kalorie z přidaného másla, mám tady jeden recept na báječnou a méně tučnou štólu, která nepotřebuje ani ten oddychový čas na rozležení a může rovnou z trouby usednout na ten váš prostřený stůl. Tím pádem je na ni spousta času, ale pro každý případ by tu ten recept měl být. Vánoční štóla na poslední chvíli je tu :-)

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

9 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Florentyna Florentyna | Web | 5. prosince 2007 v 13:56 | Reagovat

Vanilku cítím až sem k nám!!!

Díky za připomenutí, že je štóly čas, kromě vanilky mě letos dohání taky pořádný vánoční skluz! A to je teprve začátek prosince :-)))

2 Bali Bali | Web | 5. prosince 2007 v 14:17 | Reagovat

u nás vanilka nevoní, asi kápnu esenci na krb.

Štolu nepeču, ale manžel peče výborné vánočky. Jednou mu tak nakynula, že si sama otvírala dvířka od trouby! Něco jako "hrnečku vař" ;-)

3 Dv Dv | 5. prosince 2007 v 14:25 | Reagovat

Paní Šárko, nevíte kde sehnat vanilkovou esenci? Vím, že se koupit tady nedá, ale nemáte někdo zkušenosti třeba s nákupem po internetu?Já bych si pro ni do Karibiku dojela ráda, ale pochybuju, že budu mít to štěstí..

4 jednorožec jednorožec | 5. prosince 2007 v 15:38 | Reagovat

Bali, 2: Hrnečku, vař!  Oversexed kvasnice? :-)))

My kupujeme dobrou Stollen v supermarketu, má vevnitř podélný štráf marcipánu. Mhhm!

5 Rudka Rudka | 5. prosince 2007 v 16:50 | Reagovat

U nás ještě také vanilka nevoní, ale těsta na cukroví jsou připravená v pohotovosti a netrpělivě čekají, až je proměním ve voňavoučké dobrotky. Zatím se pořád držím hesla ...... nepřežeň to s pečením, jako každý rok. Možná pro nedostatek času, poprvé dodržím své předsevzetí.

6 Bali Bali | Web | 5. prosince 2007 v 19:20 | Reagovat

já mám taky ráda tu přeslazenou z Německa.

I když ta Žánova vánočka chtěla utéct,tak byla skvělá. Možná jí bylo moc horko ;-)

7 tereza tereza | 5. prosince 2007 v 19:45 | Reagovat

Já štolu nepeču ale kupuji si jí! Nejraději mám z marcipánu a už se těším na Vánoční den,až si stolu dám s kakaem:) Hezký večer,Terezka.

8 tereza tereza | 5. prosince 2007 v 19:46 | Reagovat

DV. esenci koupíš v Hypernově:).Alespoň u nás v Karviné ji mají.

9 Romana Romana | 5. prosince 2007 v 21:19 | Reagovat

DV: esenci nebo extrakt? Vanilková esence z umělého vanilinu je k dostání všude, extrakt z opravdové mají v Culinarii. Možná se něco objeví v Palladiu, ještě jsem tam nebyla. Jinak u receptu Koláč plný vína jsem dávala recept na výrobu esence. /ale myslela jsem extraktu :))/.

10 Šárka Šárka | E-mail | 5. prosince 2007 v 21:49 | Reagovat

Florentyna :-)

Jsi žena činu! A nakonec je opravdu teprve začátek prosince :-) Na všechno času dost. Měj se fajn ;-)

11 Šárka Šárka | E-mail | 5. prosince 2007 v 21:50 | Reagovat

Bali :-) toho tvého muže ti budeme všechny závidět :-)

12 Šárka Šárka | E-mail | 5. prosince 2007 v 21:53 | Reagovat

Dv :-)

Nechala bych esenci v zapomnění a koupila bych nějaký ten pravý vanilkový lusk. I když se z něj vanilková semínka vyškrábnou, dá se hodit do dózy s cukrem a ten se nádherně naparfémuje. Rady, kde koupit esenci, už tu byly, tak díky za ně :-)

13 Šárka Šárka | E-mail | 5. prosince 2007 v 21:57 | Reagovat

Jednorožec :-)

I kvasnice mají své dny :-)))

Koupená Stollen je vynikající. Já ani vlastně nevím, proč je doma peču, když se dají tak snadno koupit. Myslím, že tím dělám někomu radost, tak mu nechci brát to potěšení :-) Štólu mám raději než vánočku. Doufám, že fan club vánočky mě za to nebude pranýřovat :-)

14 Šárka Šárka | E-mail | 5. prosince 2007 v 22:02 | Reagovat

Rudka :-)

Ani já to nemíním přehánět. Nemám na programu pečení 12ti druhů pečiva, ze kterých vždycky nejméně polovina zbude, protože těch prvních 6 druhů tradičně zmizí hned. Co s tou druhou polovinou, která nikomu moc nejede? :-) Podle hesla: kvalita nahradí kvantitu to zase letos vyřeším. Hitparáda oblíbenosti vánočního cukroví je jasná. Favoritem č. 1 jsou křehké vanilkové rohlíčky - ty uspěly u všech respondentů :-)

15 Šárka Šárka | E-mail | 5. prosince 2007 v 22:06 | Reagovat

Terezka :-)

Já taky důvěřuji cukrářům a jmenovitě štólu i během roku koupím :-) Jen nevím, proč si u nás doma myslí, že bych je ošidila, pokud bych ji neupekla doma? Máme to doma trochu složitější, všude jsou jiné zvyky a tak se u našeho stolu sejde německá štóla i italské panettone. Máme prostě kosmopolitní vánoce :-)

16 Šárka Šárka | E-mail | 5. prosince 2007 v 22:07 | Reagovat

Romana :-) Díky za dobré rady!

17 Lenka Lenka | 6. prosince 2007 v 6:11 | Reagovat

Štolu peču pravidelně tvarohovou a to hned několikrát. Tento týden už mám 2 za sebou :D Chodíme s holkama nacvičovat na živý Betlém a děti se tam na to vždycky vrhají, jako by týden nejedli ;)

Recept mám z vánočního pečení od dr.Oetkera (takový ten malý sešitek) a je hodně podobný tomu od šárky.)

Kupovaná nám nechutná.

A když už jsme u té vanilky, loni jsem labužnicky vyráběla pravý van.cukr, obalovala v něm rohlíčky, ale Zdeňa mrčel, že to není ono, tak jsem musela péct ještě jednu dávku a vyválet ve vanilinu :/ grrrrrrrr

18 Šárka Šárka | E-mail | 6. prosince 2007 v 9:31 | Reagovat

Lenka :-)

No jasně, tvarohová je taky bezvadná :-) Je to trochu paradox, protože já nejsem na sladké 100%ně vysazená, ale vařit bez sladkých dobrot taky nejde. To by bylo polovičaté. Rubrika sladkého pečení se mi rozrůstá :-) Pravá vanilka má intenzivnější chuť, možná může někomu vadit. Ale já ji miluji ve vanilkové zmrzlině. Tam je ta pravá vanilka absolutně nepostradatelná. Bohužel těch dobrých vanilkových zmrzlin na našem trhu moc není a docela se divím, že spotřebitel akceptuje tu podivnou bílou "vanilkovou zmrzlinu" s etylvanilinem ... brrrr, z té mi jde mráz po zádech. Kdo by myslel v zimě na zmrzlinu? :-) To necháme na léto, teď jsou tady vánoce. Díky Lenko za tip na tvarohovou štólu, na kterou se tu recept taky najde :-)

19 Dv Dv | 6. prosince 2007 v 10:18 | Reagovat

špatně jsem se vyjídřila, esencí jsem měla na mysli výluh teda extrakt, nikoli vanilin. Pravý lusk používám jak do cukru  i semínka do sladkého, ale  chtěla jsem to zkrátka zkusit jinak. V Culinarii se kouknu, děkuju za tip.

20 Abeba Abeba | 6. prosince 2007 v 11:50 | Reagovat

Minuly patek jsem se se štooolou peklovala taky. Co si pamatuju, vypadala dobře, i když mě zarazilo, kolik toho masla po upečení je schopna vsaknout. Jenže...jak jsem tak namačela ty rozinky, nějak si nejsem schopna vzpomenout, kam že jsem ji to dala uležet...:)

21 Lenka Lenka | 6. prosince 2007 v 12:49 | Reagovat

Šárka: MY jíme zmrzku i v zimě. Na vánoce po večeři si dáváme Hagen Dasz vanilkovou a jahůdkovou.

I když letos vážně uvažuju že bych udělala trifle

22 Papaja Papaja | E-mail | 6. prosince 2007 v 12:58 | Reagovat

Když tady byla řeč o vanilkovém cukru, tak výborný mají jako tradičně tady:

http://www.koreni.cz/detail.php?pid=431

Mám ho a je výborný.

P.

:-)

23 Šárka Šárka | E-mail | 6. prosince 2007 v 13:15 | Reagovat

Abeba :-))) záludné rozinky v rumu

24 Lenka Lenka | 6. prosince 2007 v 13:15 | Reagovat

papaja: koření od Antonína je naprosto skvělé všechno...už jiné skoro nekupuju. Ale vanilkáče jsem si tam nikdy nevšimla...no, do vánoc už asi objednávat nebudu, jedině že by měli zase nějakou neodolatelnou akci :D

25 Šárka Šárka | E-mail | 6. prosince 2007 v 13:17 | Reagovat

Lenka :-) taky mám dilema ... trifle? ... semi-freddo s nugátem? :-)

26 Šárka Šárka | E-mail | 6. prosince 2007 v 13:18 | Reagovat

Papaja - dík za tuto voňavou adresu! Tam se dá opravdu pohodlně nakoupit a není potřeba nikam běhat :-)

27 Lenka Lenka | 6. prosince 2007 v 13:34 | Reagovat

šárka: hlavně jejich koření je naprosto úžasné a já mám moc ráda i jejich kořenky...

máš nějaký vyzkoušený recept na trifle? Mě teď navnadil ten v Apetitu, tak uvidím. Ale chtělo by to ještě otestovat at to pak na štědrý den nezmrším

28 Ludmila Ludmila | E-mail | 6. prosince 2007 v 20:48 | Reagovat

PRAVOU vanilkovou esenci má firma Aromaterapie Karel Hadek,Předbranská 415,Uherský Brod.Tel 420572630693.

hadekk@seznam.cz.5 ml za 790kč.Mají i 1ml,nebo naopak víc.

A mimo mísu- dostala jsem uzenou papriku,co s ní?Abych při pečení cukroví přikusovala něco z opačného spektra chutí.

29 Šárka Šárka | E-mail | 6. prosince 2007 v 21:50 | Reagovat

Lenka :-)

Taky budu experimentovat :-) S výsledkem se pochlubím až po cenzuře!

30 Šárka Šárka | E-mail | 6. prosince 2007 v 21:57 | Reagovat

Ludmila :-)

Vůně uzené mlété papriky je opravdu mimořádná a to kouřové aroma nechává šmrnc na jazyku hodně dlouho. Samozřejmě se dá použít všude tam, kde jsme zvyklí na sladkou mletou papriku a jídlo se rozehraje novými chuťovými tóny, ale já dávám přednost finálnímu kořenění rovnou na talíři. Na pikantní salát, brambory, jemnou salátovou zálivku, slané pečivo, sýr, slané pečivo .... prostě všude tam, kde mi voní.

Naprosto musím souhlasit s tím opačným spektrem chutí, protože té vanilky je v těchto dnech trochu moc :-) Chodím mlsat dijónskou hořčici.

31 Romana Romana | 7. prosince 2007 v 13:07 | Reagovat

Ještě musím říct, že jsem koupila bio vanilkový  práškový cukr značky Alnatura a byla jsem hrozně zklamaná. Vůbec nevoněl, totálně vyčichlý.

32 Šárka Šárka | E-mail | 8. prosince 2007 v 0:02 | Reagovat

Romana: tak to je pech!

33 Shira313 Shira313 | E-mail | 9. prosince 2007 v 0:46 | Reagovat

Tak už to u nás vanilkou vonia!

Až sa hanbím priznať, že sa mi Vaše stránky stali  takým verným spoločníkom a inšpiráciou. Tento víkend bola u nás filiálka "Šárčiny školy vaření". Výsledkom sú oba druhy štóly a švédsky tvarohový koláč, po ktorom sa len tak zaprášilo.  Zaň Vám ďakujú aj naši milí susedia, ktorým veľmi chutil :-). Tvarohovú štólu si dáme v nedeľu na raňajky (aby som sa úplne neopičila, dala som do nej namiesto hrozienok sušené jahody) a vianočné štóly sú zabalené v alobale a čakajú na svoj deň. Len ma trápi, že nemáme chladnú komoru na uskladnenie. Myslíte, že by sa mohli uskladniť vonku pod prístrešok v krabici kam sa nedostane vlhkosť? Alebo môžu ostať vo vnútri pri izbovej teplote? Vopred ďakujem a želám pekný zvyšok víkendu.

34 Šárka Šárka | E-mail | 9. prosince 2007 v 12:59 | Reagovat

Shira313 :-)

Milá informace :-) Sušené jahody jsou zajímavým nápadem! Vánoční štóly bych asi opravdu uskladnila v tom zmiňovaném přístřešku. Těsto je hodně máslové a máslu chladno svědčí, rozhodně to bude výborné řešení. Pokud je pečivo dobře zabalené, žádné riziko nevidím. Pokojová teplota není ideální. Já hlasuji pro přístřešek :-) Hezkou neděli a zdravím.

35 Evča Evča | E-mail | 9. prosince 2007 v 14:54 | Reagovat

Manžel byl tentokráte konzervativní a neoblomný- štola nee!  :-) a tak nám tu včera voněla klasická vánočka.

.......

Uzená paprika je skvělá věc;  léta ji kupuji U Sindibáda, kde mi ji jednou doporučila prodavačka.  Opravdu skvěle  "dotáhne"  spoustu jídel.

.......

Voňavý zbytek neděle  všem mlsounům. :-)

36 Šárka Šárka | E-mail | 9. prosince 2007 v 22:22 | Reagovat

Evča :-) Je fajn, když muž ví, co nechce :-) Klasická vánočka nikdy nezklame, to je prostě tak. Prima start do nového týdne a zdravím *

37 Falka Falka | E-mail | 10. prosince 2007 v 13:57 | Reagovat

Tak já se taky připojím - štolu nejíme a z vánočkového těsta dělám buď kruhový pletenec, anebo různé uzlíky ve tvaru ptáčků, miminek v povijanu, a tak. A chci letos po dlouhé době udělat vánoční poleno... co umřela babička, nikdo tradici polena nedrží.

38 Falka Falka | E-mail | 12. prosince 2007 v 12:07 | Reagovat

Vánoční poleno (Buche de Noel - omlouvám se, nechce se mi hledat všecky ty divný znaky :-) je moučník tradiční ve Francii, ale dnes už i v anglicky mluvících zemích a taky v Kanadě.

Původně keltský zvyk pálit o zimním slunovratu v krbu ozdobené poleno se změnil v novověku příchodem malých kamínek namísto krbu. Polínko se ozdobilo, ale do kamínek by se nevešlo, tak se ozdobilo ještě svíčkami a dalo na slavnostní stůl. Jenže by to nebyli Francouzi, kdyby měli na stole něco, co se nedá jíst. Vymysleli tedy někdy v 19. nebo 20. století roládu ozdobenou jako poleno. Těsta na roládu jsou různá piškotová, kakaová i světlá, u nás s ořechy. Náplň je krém, bílý nebo tmavý. Z rolády se ukrojí kousek jeko větev, aby byly vidět "letokruhy", vše se napatlá krémem a vidličkou udělá kůra. Zdobí se hříbečky, větvičkami, zajíčky, žaludy - vše je ovšem z marcipánu, sněhu nebo lineckého těsta.

Když zadáte do googlu do obrázků "Buche de Noel ", vyjede spousta inspirace. Na českých stránkách toho moc není, jen zasněžené poleno z loňského Apetitu.

39 Shira313 Shira313 | E-mail | 13. prosince 2007 v 9:30 | Reagovat

Buche de Noël

Mám trochu iný recept, je super čo sa môže pod jedným názvom skrývať :o)

My ho robíme z gaštanov: najprv sa narezané uvaria vo vode, ošúpu, rozvaria v mlieku, prídá sa k nim maslo a horká čokoláda, vyformuje sa pník, nechá sa vychladiť a ozdobí sa kandizovaným ovocím. Osvedčila sa nám kombinácia s jahodami a šľahačkou. Ak ho robíme na jeseň, dáme ho zmraziť. Teší ma, že nám po Keltoch zostala taká chutná delikatesa.

40 Šárka Šárka | E-mail | 13. prosince 2007 v 10:48 | Reagovat

Falka :-) děkuji *

41 Šárka Šárka | E-mail | 13. prosince 2007 v 10:51 | Reagovat

Shira313 :-) chuť kaštanového pyré mám moc ráda! Je vidět, že keltská tradiční delikatesa může mít též mnoho podob. Díky za tuto chutnou variantu.

42 Madla Madla | E-mail | 7. prosince 2008 v 17:53 | Reagovat

Tak štóly už mi leží více než týden pěkně zabalené v alobalu v chladném špajzu. Když manžel viděl to množství mouky a dalších přísad a mě se s nimi peroucí (robot bohužel nevlastníme), naštěsstí mi přišel kavalírsky na pomoc, protože po takovéto posilovně bych asi padla vyčerpáním.

Tak doufám, že se nám štóly po rozležení odmění a že se bude moci manžel pochlubit vlastnoručním výrobkem.

43 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 7. prosince 2008 v 19:54 | Reagovat

42 - Madla :-)

Týmová práce je zárukou úspěchu :-) Pekařina je opravdu chlapská práce, kde se utuží svaly lépe než v posilovně. Obdivuji manžela kavalíra, že se té zodpovědnosti ujal. O to víc mu budou vlastnoručně vypracované štóly chutnat ;-)

44 Madla Madla | E-mail | 20. prosince 2008 v 7:40 | Reagovat

Dobrý den, paní Šárko,

chtěla jsem se Vás zeptat, zda nemáte nějaký zaručený recept na změknutí vánoční štóly.  Štóla dle Vašeho receptu si lebedí již více než čtyři týdny zabalená v alobalu v naší špajzce, avšak změknutí nepřichází, stále je tvrdá jako štolverk. A já se obávám, že do Štědrého dne nezměkne. Nevím, kde jsem udělala chybu, snad je to příliš nízkou teplotou ve špajzu či pozdějším zabalením štóly do alobalu. Nevím. Proto bych Vás chtěla poprosit o nějaké tipy na změknutí či zužitkování tvrdé štóly (korm toho, že by se dala použít jako smrtící nástroj na kapra :-))

Velice děkuji.

45 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 20. prosince 2008 v 11:11 | Reagovat

44 - Madla :-)

Štóla podle tohoto receptu je tak tvrdá, jako jsou všechny běžně nabízené štóly v obchodě :-) Zmáčknout jako vánočka se nedá. Nevím co vám mám poradit, já s tím problém nikdy nemám a dělám ji rok co rok přesně podle uvedeného klasického receptu. To je mi fakt líto, že to se štólou u vás nevyšlo! Snad vám to nezkazí Vánoce :-)

46 Madla Madla | E-mail | 21. prosince 2008 v 19:46 | Reagovat

Paní Šárko, tak se musím omluvit a odvolat svůj předchozí komentář. Štólu jsem nikdy nepekla, tak jsem nevěděla, že bude na povrchu stále tvrdá a to mě trošku zmátlo, asi jsem čekala vánočkovitou měkkost. Ale ráno jsem nevydržela a štólu nakrojila a jaké bylo mé překvapení, když jsem zjistila, jak je jemná a měkká. Sice není pórovitá jako vánočka, ale je vážně opravdu moc chutná a už je z ní jen půlka :-)

takže zabíjet kapra s ní rozhodně nebudu a děkuji vám za další z výborných receptů. Přeju krásné a klidné svátky vše nejlepšího do dalšího roku.

47 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 22. prosince 2008 v 1:57 | Reagovat

46 - Madla :-)

Tak jsem ráda, že se to nakonec v dobré obrátilo :-) Štóla má výhodu, že vydrží dlouho vláčná. U nás se dnes také poprvé vánoční štóla nakrojila a mizí závratnou rychlostí kousek po kousku. I já přeji šťastné a veselé vánoční svátky a mnoho dobrého v novém roce.

48 Pavlinka260583 Pavlinka260583 | 9. prosince 2009 v 14:02 | Reagovat

Dobrý den Šárko, tak dvě štóly už mi leží na vále a čekají až je strčím do "solárka" trochu zhnědnout :-D Zatím se mi všechno povedlo podle vašeho popisu. Teď jen doufám, že mi vyjde i to pečení. Zdá se mi to totiž dost krátké a na málo stupňů. Držte mi palce :-) Pěkný den přeje Pavla

49 Pavlinka260583 Pavlinka260583 | 9. prosince 2009 v 18:24 | Reagovat

O pár hodin později... :-) Štóly jsou upečené, pocukrované a zabalené v alobalu a zachvilku půjdou spinkat na půdu do chládku :-D Měla jsem hrozné nutkání jednu hned nakrojit, ale řekla jsem si, že musím být silná a tak jsem si radši hned upekla tu tvarohovou, abych jí mohla ochutnat. Bohužel mě napadla asi pěkná blbost... dala jsem jí péct do keramické formy na vánočku. A teď když jsem jí rozkrojila, tak jsem zjistila, že je uvnitř ještě neupečená. Zkusím jí teď dát ještě dopéct, ale nevim nevim jak tohle dopadne, když už je rozkrojená. Ach jo... mám na ni takovou chuť :-(

50 DolceVita DolceVita | Web | 10. prosince 2009 v 0:32 | Reagovat

[49]: Pavlinko,
tak to jsou prima zprávy :-) Na jedné straně mám radost, že se to tak úžasně podařilo, ale na druhé straně čtu, že štóla s tvarohem se moc nepovedla. No, možná to dopečení ještě pomůže, ale faktem je, že s tou formou se musela prodloužit délka pečení. V bábovkové formě se štóla upéct dá, tady je na ni dokonce recept od Pivli a vypadá naprosto úžasně!
http://www.gurmanka.cz/2009/11/babovka-vanocne-naladena

Chuť na čerstvě upečenou štólu je vždycky :-) Když ona tak krásně voní ...

Zdravím a přeji krásné adventní dny provoněné čerstvě upečenými dobrotami.
Šárka ;-)

51 Pavlinka260583 Pavlinka260583 | 15. prosince 2009 v 12:45 | Reagovat

Dobrý den Šárko, píši pár dní po tom, co tvarohová štóla zmizela v našich nedočkavých žaludcích :-D To dopečení mi trvalo cca další hodinu a štóla byla ještě dva dny po tom tvrdá jako kámen :-D Ale pak jako zázrakem změkla a byla moc dobrá. Chuťově přímo báječná. Nenechám se odradit a příště ji zkusím znovu, ale tentokrát na plech podle Vás. Teď se jen klepu strachy, aby ty dvě krásky, co spí na půdě, také nebyly uprostřed syrové. Snad ne... :-)
Vám také Šárko krásný adventní čas a kdybych se do konce roku neozvala, tak Vám i Vaší rodině přeji kouzelné Vánoce plné pohody a do nového roku hlavně hodně zdraví. Budu se těšit na další úžasné recepty. Díky moc,
Pavla

52 charlotte olympia charlotte olympia | E-mail | Web | 31. října 2012 v 13:19 | Reagovat

A. When you're eating a watermelon!
http://www.shoesgreat.com/

53 plus size beach wedding dresses plus size beach wedding dresses | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 5:20 | Reagovat

I stumbled on this article on Yahoo despite the fact that I was looking for something similar, but I just wanted to say excellent stuff and I 100 % agree. Is there any way to subscribe to fresh content?.
http://www.threedress.net/

54 mens watches mens watches | E-mail | Web | 2. května 2013 v 8:30 | Reagovat

Hello, just wanted you to know I have added your site to my Google bookmarks because of your great blog layout. But in earnest, I think your site has one of the simplest theme Ive came across. It really helps make reading your blog a lot easier.
http://www.shoesfloor.com/

55 chalton chalton | Web | 20. června 2015 v 23:20 | Reagovat

půjčky inzerce [:tired:]

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama