Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Silvestrovské krevety

29. prosince 2007 v 17:50 | Šárka |  Ryby
Na prostřený stůl poslední den v roce patří něco nápaditého, rozmanitého, pikantního a chuťově laděného k báječnému šampaňskému. V takovém duchu bude i tento můj závěrečný recept roku 2007. Luxusní leč na přípravu nenáročná kopa grilovaných voňavých krevetek zabere jen málo času. Naprosto ideální pohoštění na důstojné rozloučení se starým rokem. Všechen ušetřený čas vám bude k dobru a můžete se věnovat silvestrovskému veselení a umírněnému popíjení. Nechť se vám ten poslední den opravdu vydaří a náležitě si ho užijte. Je čas popřemýšlet o novoročním předsevzetí.

V ideálním případě nakoupíme čerstvé neloupané krevety. V mém případě to byla krabice krevetek střední velikosti, která čítala odhadem tak 60 kusů. Krevetky můžeme připravovat v pánvi či woku, ale kdo z nás by chtěl u plotny právě v poslední den roku stát? Nabízím variantu trouby s grilem. Stání u kamen jsem zkrátila na 3 minuty potřebné k rozpuštění másla v malém kastrolku. To ovšem zvládneme již ve večerní róbě a lodičkách. Můj poslední recept roku 2007 bude důstojný, bezpracný a dostatečně reprezentativní. Očekávejte mimořádnou pochvalu :-)


Grilované krevety nejen silvestrovské
  • 100 g másla (toho nejopravdovějšího :-)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • šťáva z jedné limetky
  • 2 lžíce medu (javorového sirupu, stačit bude i přírodní cukr)
  • 2 špetky chilli
  • 4 stroužky česneku
  • sůl a hrubě mletý pepř
  • 3x strouhnout čerstvého zázvoru
  • 3x strouhnout limetkové kůry (event. citrónové kůry)

V kastrolku připravíme marinádu. Zahřejeme máslo a přidáme k němu všechny zmíněné ingredience. Vznikne nám pikantní máslová marináda s chutí limetky a česneku. Při přípravě olízneme a klidně dávku chilli či jiných ingrediencí zvýšíme či jinak upravíme. Je to vaše poslední letošní oslava, tak vařte po svém :-) Budete-li se držet mého návodu, nic nezkazíte.


Rozpálíme troubu s grilem na 210 °C. Celé krevetky omočíme v horké marinádě a skládáme je jednu vedle druhé na grilovací plech. Když budeme šikovní, umažeme si u toho jen 2 prsty. Varianta s grilovacím štětečkem špatná není, ale rukama to jde o kus lépe (mám vyzkoušeno). V horké troubě grilujeme 20 minut. Pokud jsou krevetky menší, bude stačit 15 minut. Ogrilované je ještě horké naskládáme na velký tác, obložíme řezy citrónu a podáváme s pečivem, sklenkou šampaňského a vychutnáme si tu možnost jíst zase jednou rukama. Nezapomeneme na stůl postavit širší mísu s vlažnou vodou a plátky citrónu na opláchnutí rukou, neboť to stoprocentně všichni u stolu budou potřebovat :-) Nebaví-li vás krevetky loupat, nakupte již vyloupané. Režisérem vašeho posledního dne v roce jste Vy, tak ať to běží podle vašich instrukcí a plánů. Spát půjdete až k ránu, dobře se na ten den připravte. Je poslední! Žádný druhý se mu už nikdy nebude podobat ... musí být jedinečný ...


Krásné prožití silvestrovské noci!
V letošním roce mé vaření končí a v roce novém se budu těšit na vaši ctěnou labužnicko gurmánskou společnost pod mými novými recepty. Připíjím všem milým hostům, kteří letos prošli mými stránkami, vařili, komentovali nebo jen mlčky proběhli okolo. Bylo mi tu s vámi moc příjemně a těším se, že zase bude. Zvláštní poděkování patří mému muži, neboť on je tím neúnavným degustátorem všech zdejších receptur :-) Doufám, že v této roli statečně setrvá i po celý příští rok! Šťastný nový rok *

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Bali Bali | Web | 29. prosince 2007 v 18:11 | Reagovat

hmm, naše milované krevetky. Taky u nás budou, ale asi jen studené s domácí, pěkně česnekovou majonézou.

Grilované jsou také mňam a nebo takové ty opilé, ale na ty tady není materiál, ty musí být živé ;-)

Tak si užijte pohodově a chutně konec roku 2007 a celý rok 2008 ;-)

2 Papaja Papaja | E-mail | 29. prosince 2007 v 18:39 | Reagovat

Milá Šárko,

já i moje drahá gurmánská polovička Ti ze srdíčka přejeme hodně zdraví, vše dobré, hodně lásky a aby rok 2008 byl podle Tvých představ. Totéž samozřejmě i Tvým zvířecím členům rodiny.

Děkuji za Tvou věčnou inspiraci, chuť, pečlivost a vstřícnost, se kterou komentuješ každý příspěvek a člověk si tak připadá jako Tvůj starý známý. V Tvé společnosti je vždy pohoda a tak si já přeji, aby tomu tak bylo i nadále.

Přeji Ti klidnou oslavu posledního dne v roce a těším se na virtuální shledání v roce 2008.

Pavlína V.

3 J.Č. J.Č. | E-mail | Web | 29. prosince 2007 v 19:28 | Reagovat

Velmi, velmi pěkné! :o) Krevetky nejraději na sushi... někdy bych chtěl zkusit takové to "tančící", tam je krevetka ještě živá :-D

Každopádně tohole vypadá více než chutně, díky!

4 Tonda Tonda | Web | 30. prosince 2007 v 0:11 | Reagovat

J.Č.: a ještě by u toho mohla recitovat ne? :D

5 edy edy | E-mail | 30. prosince 2007 v 8:14 | Reagovat

Jelikož moje největší "hobby" gurmánství, které se svého času stalo i mou profesí, u mě i příští rok zůstane na předním místě, tak se i nadále těším na nová gurmánská dobrodružství, které mě po tvém boku každý den očekávají. Málokdo si umí i jen ve snu představit, jak mě ty Šárko každý den kulinářsky (a i jinak:-) rozmazluješ. Naši přátelé mě dají jistě za pravdu. Proto bych ti chtěl na tomto místě za mě, za naše přátele a i za tvoje "čtenáře" za všechen ten čas (kterého máš tak málo) který nám všem věnuješ od srdce poděkovat. Jsem na tebe hrdý a budu tě i nadále v našem společném "hobby" ze všech sil podporovat. Ať je ten příští rok pro tebe ještě krásnější a úspěšnější jako byl tento.

6 Julie Julie | 30. prosince 2007 v 10:20 | Reagovat

Přeji První Dámě českého foodblogu spoustu dalších inspirativních kulinářských nápadů a všechno dobré do roku 2008 :) Dolce vita!

7 Šárka Šárka | E-mail | 30. prosince 2007 v 20:09 | Reagovat

Bali :-) u vás se to mořskými dobrůtkami jenom hemží :-) Přeji ti dobrý apetit a hodně dalších kulinářských nápadů i v roce příštím!

8 Šárka Šárka | E-mail | 30. prosince 2007 v 20:13 | Reagovat

Papaja :-) Děkuji za moc milé přání a připojuji své poděkování za všechny tvé návštěvy a milé povídání v komentářích. Taková gurmánka, jaká jsi ty, ke mě nemusí chodit pro inspiraci, neboť jí má sama na rozdávání. Jsem ráda, že zajdeš jen tak na kus řeči a pro radost. Tobě i tvé drahé polovičce přeji báječný a naprosto pohodový celý příští rok a hodně příjemných okamžiků u prostřeného stolu. Š.

9 Šárka Šárka | E-mail | 30. prosince 2007 v 20:18 | Reagovat

J.Č :-) Ještě musím trochu dospět do fáze, kdy budu mít odvahu vkládat do úst živé tvory, ale něco mi říká, že možná v tomto ohledu nikdy nedospěju :-) I když ... nikdy neříkej nikdy! Krevetky fakt miluji. Přeji, ať to vyjde s tou "tančící" delikateskou co nejdřív!

10 Šárka Šárka | E-mail | 30. prosince 2007 v 20:28 | Reagovat

edy :-) díky za vřelé přání. Jsem si vědoma, že láska prochází žaludkem, ale nezapomínám, že cesty lásky vedou i jinudy :-) Přeji ti krásný gurmánský rok 2008 - správný gurmán pracuje všemi smysly, tak ať je ten tvůj rok ... chutný, barevný, libozvučný, voňavý a ať se ti podaří chytit každou jeho minutku a náležitě si ho užít. Budu se snažit být pro tebe dobrým parťákem :-))) nejen u prostřeného stolu! Díky lichotníku ;-) Přeji ti bezva 365 nových dnů

11 Šárka Šárka | E-mail | 30. prosince 2007 v 20:32 | Reagovat

Julie :-)

Díky za krásné novoroční přání a přeji ti mnoho dobrých a šťastných okamžiků v roce 2008 a ať se ti splní všechny tvé sny, které ti rozradostní život. Dolce vita ;-)

12 sigrid sigrid | E-mail | 30. prosince 2007 v 23:56 | Reagovat

Někdy během dnešního odpoledne jsem pomocí složité a zamotané série odkazů z Labužníka objevila tento food-blog. Od té doby sedím u počítače a čtu a čtu a čtu, nepozorná k přáním rodiny dvounohé i čtvernohé. Je to úžasné počtení, skvělé recepty a velmi příjemná a inteligentní skupina diskutujících. Moc děkuji a do Nového roku přeji jen a jen vše dobré. Díky!

13 Martin Martin | 31. prosince 2007 v 12:24 | Reagovat

Mila Sarko,

vsechno nej do noveho roku a hlavne at mate dost casu na tenhle super blog!

Krevety mam nakoupene tez, mame stejny odhad na posledni pochoutky roku 2007...

Samo vse nej i ostatnim ctenarum & prispevatelum

14 Šárka Šárka | E-mail | 31. prosince 2007 v 15:16 | Reagovat

sigrid :-)

Jsem ráda, že můj blog dokázal zaujmout další novou milou čtenářku gurmánku! Budu se těšit na nějakou budoucí návštěvu v roce novém a přeji veselou silvestrovskou noc a 365 nových zábavných dnů, ve kterých se jistě nudit nebudeme. Pokud jde o tento blog, přeji každému, kdo tudy letos prošel a na chvilku se zastavil, aby našel cestu i napřesrok. Myslím, že je tu báječná společnost, se kterou bude moc fajn prožít zase další rok :-) Vítám tě tu *

15 Šárka Šárka | E-mail | 31. prosince 2007 v 15:22 | Reagovat

Milý Martine :-) přeji Ti do nového roku mnoho bezvadných zážitků a úspěchů v životě i u prostřeného stolu. Krevety a rybí dobroty na konec roku jsou tak trochu příznačné a mohly by upozorňovat na to, že starý rok odplouvá do vzpomínek a těšíme se na ten připlouvající nový, s kterým si děláme velké plány a chystáme novoroční předsevzetí, ke kterým budeme potřebovat pevnou vůli. Tak ať ji v sobě najdeme co nejvíc a podaří se nám ten novým rok nejen "prožít", ale dostatečně si ho "užít" ;-) Vše nej ... a báječnou silvestrovskou noc!

16 Martin Martin | 31. prosince 2007 v 16:37 | Reagovat

dik za prani, vzhledem k tomu, ze jeste tvrdnu za pracovnim stolem to bude fakt jen noc.

Myslenka s rybimi dobrotami a koncem roku je moc hezka.

jeste jednou hezky a stastny novy rok

17 Lásková Lásková | E-mail | 2. ledna 2008 v 11:23 | Reagovat

Dobrý den paní Šárko,

do nového roku přeji hodně zdraví a štěstí, děkuji za inspiraci a dobré rady a doufám, že i v tomto roce potěšíte všechny milovníky dobrého jídla a pití nějakými těmi "chuťovkami".

18 Šárka Šárka | E-mail | 2. ledna 2008 v 11:44 | Reagovat

Lásková :-)

Díky za milé přání a vynasnažím se některé mé osvědčené recepty zde publikovat. Těším se na všechny dobré rady, tipy, návody od Vás všech a přeji opravdu úspěšný nový rok.

19 Jandule Jandule | E-mail | 7. ledna 2008 v 8:28 | Reagovat

Musím moc pochválit Váš recept na krevety. Přesně podle něj jsem připravila a musím říci, že opravdu nemají chybu. Díky.

20 Šárka Šárka | E-mail | 7. ledna 2008 v 9:06 | Reagovat

Jandule :-) Moc mě to těší! Snadné a chutné recepty jsou těmi nejlepšími. Když zase budu mít chuť na krevety, určitě podle tohoto receptu. V záloze mám ještě chutné a parádně vypadající krevetkové špízy, tak na ně taky dojde řada. Kdybych neměla tento blog, na některé své improvizace bych jistě časem zapomněla :-) Když najdu čas popsat přípravu a použité ingredience, je cesta k opakování receptu snadná. Mé stránky slouží pro mou osobu spolehlivě :-) Slouží-li i jinde, nemohu si víc přát. Díky Jandule *

21 Martin Martin | 8. ledna 2008 v 10:06 | Reagovat

Konecne se v nedeli dostalo na krevety "ala Sarka" - fakt jsou mooooc dobre.

Super recept.

(malem jsem je pregriloval - moc ukolu najednou...)

22 Šárka Šárka | E-mail | 8. ledna 2008 v 10:40 | Reagovat

Martin :-)

Nejlépe by bylo, připravit marinádu předem. Potom ji trochu zahřát, krevety v ní vykoupat a rovnou s nimi do rozpálené trouby. Myslím, že by to byla tak krátká chvilka, že by nalité sklence šampaňského nestihla ani opadnout pěna :-)

23 Jandule Jandule | E-mail | 8. ledna 2008 v 12:02 | Reagovat

Ještě taková malá připomínka. Marináda je tak skvělá, že jsme krevety prostě do ní hodili, jemně promíchali a vše to strčili pod gril. Z marinády se udělala taková dobrá šťávička, kterou jsme ještě rychle slili a trochu zahustili bílým vínem s lžičkou škrobové moučky. Tuto "omáčku" jsme pak servírovali zvlášť a namáčeli do ní vyloupané krevetky. Šlo to dohromady dost dobře.

24 Jandule Jandule | E-mail | 8. ledna 2008 v 12:03 | Reagovat

Omlouvám se, ale maily se stále tisknou několikrát.

25 Šárka Šárka | E-mail | 8. ledna 2008 v 12:55 | Reagovat

Jandule :-) u nás marináda taky skončila do poslední kapky na talíři. Je to grilovací marináda na grilování čehokoli. Na ryby a všechny dary moře bych jí dala přednost. Člověk když jde vařit s chutí, vždy něco nového vymyslí. Díky za tip se zahuštěním. Systém zdejšího blogu poslední dny zlobí - přebytečné komentáře smažu :-) Poslední dny se tomu musím intenzivně věnovat :-) Snad to brzy bude zase OK. Díky!

26 Léňa Léňa | E-mail | 9. ledna 2008 v 20:18 | Reagovat

Děkujeme za recept. Pomohl vyřešit - co na Silvestra k jídlu. Výborné, jednoduché, chutné. Mohli jsme se po nich utlouct :-)

27 Šárka Šárka | E-mail | 9. ledna 2008 v 22:25 | Reagovat

Léňa :-) tak to je moc dobrá zpráva :-)

28 Martin Martin | 19. května 2008 v 8:59 | Reagovat

Neodolal jsem nabidce vyloupanych velkych krevet u lidla a znovu zopakoval tento recept. Vysledek je proste fakt SUPER.

29 Šárka Šárka | E-mail | 19. května 2008 v 10:06 | Reagovat

28 - Martin :-)

Jednoduché vaření mívá zpravidla ty nejlepší výsledky. Základem je dobrá surovina. V případě krevet je to pochoutka delikátní, která prostě nemůže zklamat :-) Díky za pochvalu!

30 Evelina a Petr Evelina a Petr | 16. listopadu 2008 v 12:09 | Reagovat

Milá Šárko, děkujeme za skvělý recept! Ještě po týdnu na tu úžasnou harmonii chutí vzpomínáme:) Těšíme se na vyzkoušení dalších úžasných receptů!!!!

31 Šárka Šárka | E-mail | Web | 16. listopadu 2008 v 12:55 | Reagovat

30 - Evelina a Petr :-)

Díky! Budu se snažit vymyslet něco úžasného, ale nakonec to stejně dopadne tak, že nejúžasnější dobroty jsou ty nejjednodušší a nejobyčejnější :-)

32 Jana Novotná Jana Novotná | E-mail | 7. listopadu 2010 v 20:09 | Reagovat

Milá Šárinko,to je určitě velké překvapení,že si píši o tvůj recept na malé mražené krevetky.Příjde mi návštěva a koupila jsem dva sáčky mražených krevetek a tak bych chtěla nějaký recept na salát,abych k tomu mohla dát bagetky,nebo něco podobného.Jak jsme to u Vás s Ivou papali,bylo to vynikající,ale to je vše co vím.Jinak budu ještě dělat obložené mísy.Honza má 70 let,tak trochu se chci ukázat jeho rodině.MOc dalšího nemohu připravovat,bohužel jsem spadla na pravou ruku a mám už dva měsíce velké bolesti,ještě chvílku budu trpět,mám v ruce stále zánět a na více místech vodu,zatím nic se mnou dalšího nemohou dělat,tak musím čekat,moc Vás zdravíme a vzpomínáme,až se mi bude lépe psát tak napíši.Ještě před týdnem jsem pracovala jen s levou rukou,ted pomalinku píši pravou Zdraví Jana ,Igor,Honza

33 DolceVita DolceVita | Web | 8. listopadu 2010 v 12:14 | Reagovat

[32]: Jana:

Ahoj Jani, ráda tě tady vidím :-) Recept ti určitě pošlu, byl to krevetový koktejl a koktejlovou omáčku dělám dobrou :-))) Eda jí má ze všeho nejraději, tak ji dělám dost často. Ozvu se ti! Napíšeme se email, jo? Mějte se va VM moc hezky a všechny vás zdravím. Š & E

34 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 10. listopadu 2010 v 12:38 | Reagovat

Jani, posílám ti ten receptík na kreveťáček - krevetový koktejl. Edy ho ze všeho nejraději a já taky :-) Ahoj a pozdravy všem! Šárka

Recept na KREVETOVÝ KOKTEJL

Krevety propláchneme vodou, necháme chvíli odstát, odkapat. K majonéze přidáme kysanou smetanu, kečup, ochutíme koňakem, citronovou šťávou, osolíme a opepříme. Dobře prošleháme a tuto koktejlovou omáčku promícháme s krevetkami, které podáváme v misce nebo koktejlové skleničce na listech ledového salátu. A je hotovo, Jani :-) Nejlepší je k tomu teplý toustík nebo bagetka a dobré vínečko nebo šampaňské. Kečupu se dává jenom málo, ale o to kvalitnější by měl být.
Ať ti chutná ;-)

35 WilsonFrancis21 WilsonFrancis21 | E-mail | Web | 8. srpna 2011 v 0:46 | Reagovat

I took my first <a href="http://bestfinance-blog.com">loan</a> when I was not very old and this helped my business very much. Nevertheless, I require the collateral loan again.

36 short wedding dresses short wedding dresses | E-mail | Web | 31. října 2012 v 13:12 | Reagovat

A. Because she wanted to test the waters!
http://www.standdress.com/

37 Luskyč Luskyč | Web | 28. prosince 2012 v 17:28 | Reagovat

No nevím co si o tom mám myslet. Zadala jsem do vyhledávače recept na krevety a asi 3 odkazy nad tímto, je uplně stejný recept i s obrázky..

38 DolceVita DolceVita | Web | 6. ledna 2013 v 12:13 | Reagovat

[37]: Luskyč:

Aha. Tak to tedy také nevím, co si mám myslet. Někdo si vezme moje foto i text, zveřejní to někde jinde a bezostyšně se pod to i podepíše a dává tím na vědomí, že recept vznikl v jeho kuchyni. Hm, nemilé, ale toto je prostě realita, se kterou se setkávám poměrně často. Recepty na mých stránkách jsou tu pro všechny k dispozici, ale zveřejňovat jinde bez mého vědomí a bez poukázání na zdroj původu by se nikde objevit neměly. Díky za upozornění.

39 celebrity prom dresses celebrity prom dresses | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 5:17 | Reagovat
40 fluxion fluxion | Web | 9. září 2016 v 0:43 | Reagovat

půjčky do 40000 :-P

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama