Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Nejlepší vanilkové rohlíčky na světě

17. prosince 2007 v 0:07 | Šárka |  Sladká kuchyně

Recept s kouzlem pravé vánoční atmosféry nenajdete v žádné kuchařské knize. Bez vanilkových rohlíčků nejsou vánoce. Bez dobrého receptu zase nejsou nezapomenutelné vanilkové rohlíčky. Stoprocentně máte ten svůj jediný nejlepší domácí maminčin. Pokud recept nemáte, vyzpovídejte ženskou část své rodiny (možná se v archivu něco najde). V opačném případě zkuste tento můj, léty prověřený.

Nabízím recept, který není levný ani dietní. Rohlíčky jsou tvarované ručně a dělala je podle tohoto receptu už moje babička. Rohlíček se na jazyku jenom rozplyne. Vanilkové rohlíčky jsou tradiční a nejoblíbenější vánoční cukroví každé české rodiny. Ale jak říkám, chcete-li vanilkové rohlíčky ty nejlepší na světě, vezměte si váš rodinný recept. Vsadím se, že se stejně od toho mého moc lišit nebude.

Vanilkové rohlíčky
  • 150 g hladké mouky
  • 20 g moučkového cukru
  • 100 g másla
  • 50 g mletých lískových oříšků
  • 1 žloutek
  • vanilka a moučkový cukr na obalení
  • vlastníte-li vanilkovou esenci, pár kapek do těsta přidejte
Tato dávka je na 1 plech ručně tvarovaných vanilkových rohlíčků.
Smícháme mouku, cukr, žloutek, mleté oříšky s plátky másla a ručně propracujeme a uhněteme těsto. Můžeme přidat kapku vanilkové esence, pokud ji máme k dispozici. Necháme ho v chladu odpočinout (stačí půl hodiny, ale není problém těsto dělat den předem). Troubu rozehřejeme na mírnou teplotu a pečeme do růžova. Ještě horké obalujeme v moučkovém cukru, do kterého můžeme vyškrábnout semínka z vanilkového lusku.

Pečeme-li při teplotě trouby 150 °C, potřebujeme 20 minut času na upečení. Můžeme péct při teplotě 170 °C, ale tím se nám čas pečení zkrátí. Hlídat troubu je naprosto nezbytné. Mletých oříšků nedávejte méně, neboť ony se postarají o křehkost pečiva, které chceme docílit. Podle mé zásady se máslo v těstě nedá jiným tukem nahradit.



Tak ať se vám pečení povede. S největší pravděpodobností už máte napečeno, ale já se držím zásady, o které jsem se zmiňovala už loni. Vánoční pečení bez zbytečného jančení :-) Tak v duchu této tradice jednám i letos. Už víte jaké vanilkové rohlíčky jsou ty nejlepší na světě? Přece ty vaše domácí! Je jedno podle jakého receptu se co vaří, ale s jakou láskou se to dává dohromady :-) Šťastné a veselé!

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

43 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

Zobrazit vše (128)
Zobrazit starší komentáře

101 Hedvika Hedvika | E-mail | 12. prosince 2012 v 12:55 | Reagovat

Výborný recept, jen ještě doporučuji před samotným zapracováním do těsta lískové oříšky trochu na sucho osmahnout buď v troubě nebo na panvičce, mají pak výbornou chuť a aroma...

102 DolceVita DolceVita | Web | 16. prosince 2012 v 21:44 | Reagovat

[101]: Hedvika:

Souhlasím :-) Po upražení se oříšky ještě lépe rozvoní a mají báječný šmak. Díky :-)

103 angelka angelka | E-mail | 24. prosince 2012 v 16:37 | Reagovat

Uzasny recept! Rohlicky su krehke a chutnucke. Pouzili sme lieskove oriesky a naozaj s vlasskymi by asi neboli take dobre ako s lieskovymi. Vianoce bez rohlickov uz nikdy! Kazdy je nimi nadseny. Niektore sme obalili v cokolade, mnam :) Dakujeme za receptik.

104 Jana Jana | E-mail | 26. listopadu 2013 v 9:11 | Reagovat

Šárko, občas k Vám zabrousím na stránky pro inspiraci a dneska jsem "objevila" tohle téma. Ten recept máte ale úplně stejný jako moje maminka (a její maminka atd. atd. :-) ). Je fakt skvělý. Jen my ty rohlíčky děláme pidi, takže vyjde víc plechů (2,5).
Díky za Váš blog :-)
Jana

105 lucia lucia | 5. prosince 2013 v 12:41 | Reagovat

Ďakujem za super recept, práve som ich dopiekla. Len neviem, ako zbalím dcére niečo tak krehké, aby to vydržalo cestu, ale niečo vymyslím. Piekla som prvý raz a som pyšná, ale to vďaka Vám. pekný deň

106 Jana Jana | 5. prosince 2013 v 14:39 | Reagovat

No musim rict, ze tyhle rohlicky chutnaji i memu manzeli, ktery cukrovi skoro vubec neji :-) ja si z detstvi pamatuju jen vanilkove rohlicky bez orechu, ale jednou jsme meli i z vlasskych orechu a vim, ze mi moc chutnaly. Tak jsem si rekla, ze zkusim tyhle a fakt mi moc chutnaji, udelala jsem rovnou z dvojite davky a ted mi v lednicce odpociva testo z trojite davky :-)) mnam, diky za recept, rozhodne si ho ukladam na pristi roky :-) Jana

107 chmeli chmeli | E-mail | 8. prosince 2013 v 9:11 | Reagovat

My děláme z vlašáků, neb na lískové oříšky máme alergii, ale i tak jsou výtečný. Super recept díky D.

108 Joina Joina | Web | 8. prosince 2013 v 10:15 | Reagovat

Vypadají velice, dobře, už se těším na Vanoce. My jsme letos místo klasické mouky vyzkoušeli špaldovou a musím říct, že to je taky dobrota.

109 derek derek | Web | 28. února 2014 v 22:59 | Reagovat

To vypadá mňamózně! :)

110 bellatrix bellatrix | Web | 12. března 2014 v 18:16 | Reagovat

vyzeraju naozaj vyborne :)

http://beautybybellatrix.blogspot.sk/

111 Disneyland Disneyland | Web | 13. března 2014 v 14:32 | Reagovat

Woow, dobrota.

112 eva eva | 11. listopadu 2014 v 10:00 | Reagovat

Domácí vánoční cukroví již několik let objednávám přes http://suroviny-polotovary.hyperinzerce.cz/potravinarske-suroviny/, a to vždy od různých výrobců a jsem vždy moc spokojena.

113 Vladka Vladka | E-mail | 4. prosince 2014 v 22:18 | Reagovat

Zitra vyzkousim, bohuzel u nas se nikdy moc nepeklo, vse kupovalo, nebo nejaka teta napekla.Tudiz jsem patrala az jsem se dostala sem a libi se mi vase stranky, tak je zkusim, snad se povedou i zacatecnici:)) Dekuji

114 hagridihratkysestiflercimcapem hagridihratkysestiflercimcapem | Web | 19. prosince 2014 v 20:22 | Reagovat

vynikající! už jich mám plnou krabici

115 Eva Eva | 4. ledna 2015 v 22:35 | Reagovat

Súhlasím, sú naozaj najlepšie. Tieto Vianoce som prvý raz vyskúšala túto verziu rohlíčkov a už pri nej zostanem. Boli famózne :-) Vďaka za recept!

116 Kača Kača | Web | 19. ledna 2015 v 15:16 | Reagovat

To vypadá moc dobře, vyzkouším. :-)  :-)

117 DolceVita, www.Gurmanka.cz DolceVita, www.Gurmanka.cz | E-mail | Web | 21. ledna 2015 v 0:58 | Reagovat

Děkuji VŠEM za vyzkoušení receptu a za milé komentáře :-) Bez vanilkových rohlíčků by nebyly ty opravdové české Vánoce :-)

118 Maravi Maravi | Web | 20. června 2015 v 6:10 | Reagovat

diskuse pujcka ge money bank :-!

119 Lucka Lucka | E-mail | Web | 2. prosince 2015 v 17:10 | Reagovat

Vyzkoušela jsem a super. Tedy s úpravou ale poměry zachovány. Použila jsem mandle s vlašáky, polovinu špaldové a polovinu pšeničné mouky, obě celozrnné a krásně to fungovalo.
Vyšší podíl ořechů by asi způsobil, že by se rohlíčky úplně rozpadaly, že?

120 Janička Janička | 8. prosince 2015 v 9:07 | Reagovat

Ahoj holky,
musím se podělit o nejúžasnější video - nejromantičtější požádání o ruku v kině. Je to nejlepší video, které jsem kdy viděla.
To musíte vidět. Odkaz zde:

https://www.youtube.com/watch?v=11v5dQzUyZg&index=1&list=PL3ht8uelp-gqO_tRQ_cSGwS_sipcyJo6-

PS: Pokud chcete aby se vám také něco takového splnilo, pošli to minimálně 5 lidem. Já rozdhodně sdílím :-*

121 Petra Petra | 10. prosince 2015 v 15:21 | Reagovat

Vyzkoušela jsem recept a rohlíčky jsou úplně fantastické. Jen jsem dala méně mouky a více lískových oříšků a tři dávky do Vánoc rozhodně nevydrží.

122 Filmy a Seriály online Filmy a Seriály online | Web | 13. prosince 2015 v 2:59 | Reagovat

Filmy a Seriály online na http://www.befa.cz/

123 dan dan | 13. prosince 2015 v 6:44 | Reagovat

[111]:Jdi do haje Ty kravko  z Orlanda bez si koupit Little Debbie

124 Patrik Patrik | Web | 14. prosince 2015 v 15:21 | Reagovat

Mmmm mám obrovskou chuť na takovouhle pochoutku :)

125 Vlasta Vlasta | Web | 14. prosince 2015 v 20:47 | Reagovat

Jojo těsto děláme každoročně skoro stejné jako to tvoje, jen ten tvar u nás doma vypadá méně úhledně. Fakt pěkné a tvarování určitě stojí čas a umění.

126 Viktorie Viktorie | 21. prosince 2015 v 11:44 | Reagovat
127 M2K M2K | Web | 25. listopadu 2016 v 9:51 | Reagovat

Super, tohle se bude hodit, díky za recept :).

128 Gabika Ollivierre Gabika Ollivierre | 11. prosince 2016 v 19:11 | Reagovat

Ja som objavila tento recept pred 3 rokmi a je NAJLEPSI zo vsetkych, ake som kedy robila a skusala. Ani moja maminka uz ine nerobi. DAKUJEMe za uzasny recept! 😘

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama