Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Švédské masové kuličky, Köttbullar

7. prosince 2007 v 0:08 | Šárka |  Maso



Z mletého masa se tradičně dělají dobroty, které vedou žebříček oblíbenosti snad všude na světě. Dobrá sekaná nebo karbanátky, co voní majoránkou a česnekem - kdo ucítí, neodmítne. Mleté maso je materiál pro kuchaře s fantazií. Švédské masové kuličky jsou toho důkazem. Není v nich česnek ba ani špetka majoránky, přesto ta jejich chuť přitáhla pozornost všude tam, kam vstoupil Ingvar Kamprad a jeho IKEA.

Narodit se ve Švédsku, tyto masové kuličky by možná nechyběly ani na vašem vánočním stole. Co se týče oblíbenosti, jsou na tom asi tak, jako naše báječná svíčková. Dokonce brusinky jsou v obou případech naprosto nepostradatelná příloha. Köttbullar se těší tak velké oblibě, že Švédové tyto malé masové koule koulejí po jazyku v zimě v létě. Nemohou se jich nabažit a já tomu kouzlu podlehla taky. Proto nemohl chybět recept :-)


Švédské masové kuličky Köttbullar
  • 1 kg mletého hovězího masa (nebo směs hovězí a vepřové)
  • odpovídající množství soli
  • větší špetka jemně mletého pepře
  • 1 větší jemně nasekaná cibule
  • 2 čajové lžičky škrobu (Solamyl či Maizena)
  • vařené strouhané brambory (4-5 ks)
  • chlebová strouhanka (1 plná dlaň stačí)
  • 3 ančovičky (nejsou-li, dobrá sardelová pasta v zastoupení)
  • 3 žloutky
  • ¼ litru šlehačky
  • na smažení olej (pečící papír nám však postačí ;)
NA OMÁČKU
  • trochu hovězího vývaru nebo vývaru z bujónové kostky
  • 200 ml smetany
NAPROSTO NEZBYTNÉ jsou BRUSINKY


Smícháme strouhané brambory se solí, pepřem, cibulí, jemně nasekanými ančovičkami a škrobem. Přidáme jemně mleté hovězí maso a za pomoci žloutků a smetany, chlebové strouhanky (ideálně z tmavého chleba) propracujeme prsty ve tvárnou hmotu pro tvoření pravých švédských masových kuliček (držte se průměru 2,5 cm).


Nyní máme několik možností, jak pokračovat dál. Můžeme masové kuličky osmažit na pánvi v oleji. Nebo velký plech vyložit pečícím papírem a kuličky upéct v horké troubě! Což je naprosto báječný způsob a dělám to tak docela často. Upečou se všechny najednou a nejsou mastné. Takové kuličky jsou potom dobré na party a podávat k nim můžeme např. jenom salát, pikantní dip, pečivo. Možností je bezpočet. Ale vrátím se k tomu kompletnímu pokrmu s omáčkou, kterou ještě musíme vytvořit, pokud chceme originál pana Kamprada.


Pokud nám jde i o omáčku, je vhodné použít zapékací mísu a kuličky naskládat jednu vedle druhé do mísy, kterou lehce zakápneme olivovým olejem. Vložíme do horké trouby rozpálené na 200 °C a za necelých 30 minut je hotovo.

Maso pustilo šťávu, kterou budeme potřebovat na omáčku. Máme-li hovězí vývar, rozředíme šťávu právě tímto vývarem. Nemáme-li, pomůže nám bujónová kostka. Nejprve vyndáme opečené maso a uložíme ho tak, aby vydrželo teplé. Společně prošleháme v zapékací míse a přidáme smetanu. Osolíme nebo ještě lépe přidáme rozmačkanou ančovičku. Lžička hořčice umí takovou omáčku taky báječně doladit. Naskládáme do mísy s omáčkou znovu všechny opečené masové koule a šoupneme ještě na chvilku do horké trouby, aby se pokrm prohřál a mísa nám vydržela dlouho horká. Teplotu snížíme, protože smetanová omáčka si v žáru moc nelibuje a mohla by se srazit. Chvilka v horké troubě jí však neublíží. Na stůl servírujeme rovnou v míse.


Co k takovému jídlu podávat jako přílohu? Vařené brambory nebo když přivřeme očko, můžeme si dopřát opečené bramborové kostky nebo hranolky. Brambory oloupeme nakrájíme na menší pravidelné kostky a vhodíme do hrnce s osolenou vodou. Necháme přejít varem a povaříme 5 minut. Potom brambory scedíme, osušíme na utěrce a vkládáme do hlubší pánve s rozpáleným olejem. Osmažíme ze všech stran, osušíme od přebytečného oleje na savém papíru a můžeme nést na stůl. K tomu pořádnou porci brusinek a můžete přemýšlet třeba v kruhu rodinném u kulatého stolu: "Proč všechno, co síla Země dělá, se odehrává v kruzích? Proč Slunce na obloze vystupuje a klesá opět v kruhu?" Lidský život tvoří kruh od dětství k dětství a tak je to se vším co síla ovládá. Mám pocit, že tato švédská kulatá dobrota si mnohé z nás získala na svou stranu.





IKEA obydlela český trh v roce 1991. Majitel impéria IKEA Ingvar Kamprad a nejoblíbenější švédské jídlo přišlo s ním. Toto centrum bytové kultury v severském stylu je rozlehlé a než všechna patra projdeme, vyhládne nám. Pro tento případ je připravena restaurace s nabídkou teplých i studených pokrmů (rodinné menu, složené z 30 masových kuliček Köttbullar, přílohy v podobě vařených brambor či fritovaných, brusinek a smetanové omáčky + mnohé další severské speciality. Pokud toto jídlo milujete a IKEA je pro vás přeci jenom z ruky, co to nezkusit doma? Každý Švéd si s tím v kuchyni poradí a je to dílem chvilky. S tímto receptem to jde snadno :-) Dobře ochucené kvalitní mleté maso nemá mezi masy konkurenci. Může být opravdu pokaždé jiné. Umí být svůdné, proto nikdy nebude nudné.

Připravíte-li tyto masové koule jen tak bez omáčky na pečícím papíru v hodně rozpálené troubě, ušetříte moře času a nakrmíte partu kamarádů celkem královsky. Masové kulaté jednohubky budou příjemná změna.

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

20 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 jednorožec jednorožec | 7. prosince 2007 v 0:53 | Reagovat

Opět jeden recept, který inspiruje. Ančovičky my rádi a ten fígl s pečením v troubě je eminentně použitelný.

Zvláštní ocenění paní Šárce za "2 čajové lžičky škrobu (Solamyl či Maizena)".  Bravo! Takhle se píšou recepty!!

Pak tomu rozumí a mohou podle toho vařit domácí i přespolní.  Nesnáším návody, kde je uveden pouze místní obchodní název výrobku. Přespolní pak musí nejen hádat, co se za neznámým názvem skrývá, ale jak asi velká byla "celá kostka", nebo "půl sáčku" onoho. Není to jen český nešvar, dost často takhle hřeší například Američani.

2 Šárka Šárka | E-mail | 7. prosince 2007 v 10:26 | Reagovat

Jednorožec:

Díky za milý kompliment :-) Opravdu je jednodušší samotné vaření, než následné popisování jednotlivých kroků po kuchyni s těmi špetkami soli a hrstmi ostatních nezbytných ingrediencí, aby z toho nakonec vzešel srozumitelný recept :-) Pokud se mi to alespoň trochu daří, mám z toho radost. Ančovičky dokáží osolit a jako bonus zanechají po sobě opravdu příjemnou chuť. Vařené brambory dodají mletému masu kyprost a lehkost. Severské recepty mají své kouzlo :-)

3 Major Milčák Major Milčák | E-mail | 7. prosince 2007 v 10:42 | Reagovat

Díky za recept, určitě ho zkusím. Miluju mleté hovězí a je to jedno z mála mas, které dostanu přímo před domem v Albertu. Kupuju to méně tučné balení (desetiprocentní), ale zjistila jsem, že za mírně delší trvanlivost (asi tři dny) se hned platí přídavkem "éček".

Jednou jsem sledovala přípravu tohohle jídla v televizi (myslím, že to byla Prima vařečka) a tam do omáčky přidávali sójovou omáčku. Ančovička mi připadá jako čistší a sofistikovanější řešení.

4 Šárka Šárka | E-mail | 7. prosince 2007 v 10:55 | Reagovat

Major Milčák :-)

S mletým masem se dá dělat opravdu cokoli. V případě použití pouze čistého mletého hovězího masa je rozhodně dobré maso spojit nějakou tekutinou (ztratí rozpadavou drobivou konzistenci). V tomto případě je to smetana, která celou práci zastane. Jindy se dává sklenka vína, piva, vývaru, vody. Ančovička (sardelka) místo soli bývala používána v zemi zdejší už za dob M.D.Rettigové; jsem pro se zase vrátit k tomuto sofistikovanějšímu řešení. Díky :-)

Pořídila jsem si elektr. mlýnek na maso, tak ho musím sem tam oprášit. Když mleté maso má tolik rozmanitých možností, není to špatný nápad. Éčka mohou zůstat za dveřmi naší kuchyně. Co si do masa nedáme, to tam mít nebudeme :-)

5 Míša Míša | 7. prosince 2007 v 11:53 | Reagovat

V Ikei lze v potravinářském obchůdku koupit omáčku ke švédským masovým kuličkám - v prášku (rozmíchává se ve smetaně). Pro správného kuchaře je použití instantních prostředků barbarstvím, ale když se chvátá... A navíc, ta omáčka je opravdu vynikající. Akorát asi bude obsahovat ta éčka :-)

6 Axl Axl | E-mail | Web | 7. prosince 2007 v 12:21 | Reagovat

Také jsme masovým kulačkám s tou jejich omáčkou v IKEA uplně propadnul. Jednu dobu byly doma k večeři skoro obden. Ta instantní omáčka z IKEA je opravdu dobrá, má strašně zvláštní chuť. Jako přílohu ale já osobně volím vždy bramborovou kaši. Ta když se smíchá s tou omáčkou, tak je to prostě fantazie a je to (jak říkají kluci v akci)  "luxusní". :)

7 Šárka Šárka | E-mail | 7. prosince 2007 v 12:52 | Reagovat

Míša :-)

Nikdy jsem tu instantní omáčku nezkoušela, ale jsem ochotná věřit tomu, že je dobrá! Pokud už někdo masové kuličky dělá doma sám, tak ta domácí omáčka je opravdu minutková záležitost (šťáva z masa - ta se nám vytvoří tak jako tak, trochu vývaru (z Masoxu stačí), kápnout smetanu, doladit chuť lžičkou hořčice nebo nechat jenom tak. Možná to tak na první pohled nevypadá, ale já se v kuchyni zdržuji taky jen nezbytně nutnou dobu :-) Tu kupovanou omáčku si nenechám ujít a vyzkouším. Díky za tip Míšo :-)

8 Šárka Šárka | E-mail | 7. prosince 2007 v 12:55 | Reagovat

Axl :-)

Kluci v akci a jejich "luxusní" dobroty jsou opravdu "luxusní" a když mám čas, tak se tímto pořadem ráda nechám pobavit a pokochat jejich neotřelými nápady :-) Bramborová kaše nikdy nezklame! V kombinaci s tou chutnou šťávou to je opravdu luxusní záležitost :-)

9 Lenka Lenka | 7. prosince 2007 v 13:45 | Reagovat

Hmmmm, tak jste mě nakazili. Zrovna včera jsem si nechala namlet super masiko. Tak jsem z půlky udělala původně plánovanou sekanou, která bude na zítra a z půlky kuličky. Nedržela jsem se ale šárčinýho recoptu, protože moc nemusím v mletém cibuli. Ale přidala jsem větší lřičku hrubozrnné hořčice a vyštrachala v lednici zbytek eidamu, tak jsem ho strouhla...a přidala pomerančový pepř.

Upekla v troubě,udělala omáčku, br. kaši. A jiné slova než LUXUSNÍ nemám :D

10 Hanka Hanka | Web | 7. prosince 2007 v 14:22 | Reagovat

Výborný recept (nejen) pro ty, co mají IKEu z ruky. A při pohledu na fotografie se vařečka téměř sama nutí do ruky, nádhera! Moc se mi také líbí, že jsou tu představeny různé varianty téhož jídla, takže se člověk necítí při tvoření svázán, ale naopak volný jako pták. Děkuji.

11 jednorožec jednorožec | 7. prosince 2007 v 14:39 | Reagovat

El mlýnek na maso je něco, o čem uvažuji - přehazuji z ruky do ruky občasnou užitečnost versus permanentní nutnost to někde skladovat. Kuchyně není gumová...

Mleté maso má další, zatím zde nevyzdvihnutou výhodu: nedává zabrat lidem, jejichž chrup už není kvality modelů v reklamách na zubní pastu. Myslím tím starší příbuzenstvo - ale ani moje zuby už také nejsou to, co bývaly, když mě bylo 18.  Zub času si zahlodal! :-))

12 Bali Bali | Web | 7. prosince 2007 v 17:16 | Reagovat

ještě jsem neuvařila ty závitky z Pangase ( a ani neuvařím,protože ho v Německu neměli. Taky asi četli Šárky blog) a už mě chytá mlsná u kuliček! Mleté máme rádi. Jean peče např. skvělá plněná rajčata (k nahlédnutí na mém blogu).Maso si meleme doma.

Tento receptík se mi zamlouvá a určitě někdy vyzkouším. Zítra né, to bude zajíc. Šárko, ty mi ale dáváš zabrat! ;-)

13 renata renata | 7. prosince 2007 v 22:36 | Reagovat

Jupííí!! Na kuličky už nemusím do Ikea, konečně si je mohu udělat doma!!! Skáknu tam akorát pro brusinky. Také jsem tam už jednou zakoupila omáčku v prášku, opravdu je výborná, ale to složení!!! Lepší je někdy nevědět.

Až se mě někdo zeptá, na nejlepší kuchařku roku, tak směle nahlásím Vaše stránky, tolik dobrot jsem za poslední dobu podle nich uvařila!!!

Díky moc.

14 Šárka Šárka | E-mail | 7. prosince 2007 v 23:24 | Reagovat

Lenka :-)

To je přesně ono! Recept má sloužit jako inspirace a prostor pro vlastní fantazii tam je vždy. Jsem ráda, že to byla "luxusní" dobrota :-)

15 Šárka Šárka | E-mail | 7. prosince 2007 v 23:30 | Reagovat

Hanka :-)

Díky za milá slova. Recept inspiruje, ovšem do ničeho nenutí. Už mám v hlavě kombinace koření, které použiji příště. Minimum práce, maximální chuťový požitek. To je to, co mě na vaření baví :-)

16 Šárka Šárka | E-mail | 7. prosince 2007 v 23:36 | Reagovat

jednorožec :-)

Taky jsem dlouho přemýšlela, kam ten mlýnek ubytuji, ale nakonec jsem místečko našla a v tomto receptu i důvod ho zase použít. Tak snad ho budu protěžovat častěji, aby nebyl jenom na parádu.

S mletým masem člověk začíná na svém dětském talíři, potom se zamiluje do bifteku a steaků a když mu zuby neslouží, skončí zase tam, kde začal :-)

17 Šárka Šárka | E-mail | 7. prosince 2007 v 23:39 | Reagovat

Bali :-)

Taky mlsně koukám na tvé stránky, co že zase ten Jean dobrého vařil? Vyřiď mu, že mi taky dává pěkně zabrat :-)

18 Šárka Šárka | E-mail | 7. prosince 2007 v 23:43 | Reagovat

renata :-)

Díky za všechny ty uvařené dobroty, které se povedly tak, jak měly! Je moc fajn, když zdejší recepty inspirují k reálnému vaření v domácích podmínkách. Tu hotovou IKEA omáčku musím vyzkoušet, když se na ni pějí takové ódy :-) Ovšem ta doma uvařená taky není k zahození. Budu moci srovnávat. Moc díky za velmi milý komentář!

19 Rudka Rudka | 9. prosince 2007 v 13:19 | Reagovat

No, tak to je moc zajímavý recept. Škoda, že dnes v mé kuchyni není ani trochu místa na vyzkoušení receptu, protože ji obsadilo cukroví, kterého je všude, kam se podívám. Už bych si dala zase nějaké masíčko, jsem nějak přeslazená.

20 Šárka Šárka | E-mail | 9. prosince 2007 v 22:23 | Reagovat

Rudka :-) to ti věřím! Cukroví vytěsňuje z kuchyně naprosto vše :-)

21 Mánek Mánek | E-mail | Web | 10. prosince 2007 v 8:03 | Reagovat

Tak. Přes víkend jsem spotřeboval poslední šupinu z lednice a protože se blíží dlouhá doba volna, nové pořídím až po Novém roce. Takže mám důvod koupit čuňátko, kravku, kuře nebo jiného opeřence a zkusit vařit zase chvíli z něčeho  jiného. A čím začnu? o to dá rozum, přece TÍMHLETÍM!!! :-D

22 Lásková Lásková | E-mail | 10. prosince 2007 v 10:28 | Reagovat

Dobrý den Šárko,

přesně jste mi kápla do noty, dost často chodím s vnoučaty do IKEY a to nejenom kvůli nákupům, ale také kvůli božským masovým kuličkám a dalším dobrotám. Už jsem mockrát pátrala po receptu na kuličky, zatím bezvýsledně, takže Váš recept mi přímo spadl z nebe. Takže asi tušíte, co bude v naší kuchyni v nejbližší době číslo 1:-)))

23 Šárka Šárka | E-mail | 10. prosince 2007 v 22:10 | Reagovat

Mánek :-)

Doufám, že tato volba nezklame :-) Je to vděčné téma a má tisíce podob. To schvaluji :-D

24 Šárka Šárka | E-mail | 10. prosince 2007 v 22:13 | Reagovat

Lásková :-)

Tak to budu moc ráda, když bude doma chutnat tak, jako v místě, kde prezentují ten mimořádně dobrý originál. Možná výsledek bude ještě lepší. V každém případě to není nikterak náročné vaření, tak držím palce, aby se premiéra vydařila a bylo potom ještě moře repríz :-) Díky a zdravím

25 Mánek Mánek | E-mail | Web | 11. prosince 2007 v 7:35 | Reagovat

Šárko, bylo to SUPER!!! A to jsem tedy doma nějak postrádal ty nezbytné brusinky, fňuk!

http://manek.bloguje.cz/629254-koulelo-se-koulelo-ale-po-cesku.php

26 Šárka Šárka | E-mail | 11. prosince 2007 v 10:31 | Reagovat

Mánku, věděla jsem, že si s tím poradíš absolutně bravurně a jinak než "super" to dopadnout nemohlo :-)

Jsem ráda, že se mi podařilo originální recepturu tak trochu rozšifrovat, protože to je to, co mě osobně na tom celém vaření baví ze všeho nejvíc. Díky za odborný test!

27 Šárka Šárka | E-mail | 11. prosince 2007 v 10:41 | Reagovat

Mánek :-)

Čerstvý či sušený kopr je pro švédskou kuchyni opravdu celkem nepostradatelný a např. do rybích lososových kuliček se ho chystám dát taky :-) Já osobně jeho vůni miluji, ale naše malá zemička je rozdělena do dvou kategorií:

- pojídači koprovky

- odpůrci koprovky

Já jsem pro kopr všemi deseti a to nejen v této omáčce. Až budou první jarní výhonky vystrkovat hlavy, tak nezapomenu ladně vyhodit do záhonu taky pár koprových drobných semínek. Dají se s ním dělat kouzla :-)

28 Mánek Mánek | E-mail | Web | 11. prosince 2007 v 11:56 | Reagovat

Šárko, já jsem se ještě nerozhodl, jestli jsem či nejsem pojídač koprovky. Nevadí mi, ale nějak zvlášť ji nevyhledávám. :-D

29 Šárka Šárka | E-mail | 11. prosince 2007 v 12:42 | Reagovat

Mánek :-))) ještě nerozhodl :-)

Můj muž před dávnými časy věděl, že patří do skupiny odpůrců. Zasáhla jsem a přešel do skupiny pojídačů :-) Ovšem brání se příloze v podobě vařeného hovězího masa, ale upřednostňuje ke koprovce filet z lososa. Doporučuji :-D (v tomto případě knedlík nechat ležet ladem, ale s bramborem nebo divokou rýží je to skvělá kombinace).

30 Bali Bali | Web | 11. prosince 2007 v 16:33 | Reagovat

já bych mohla mít z kopru i parfém ;-)

31 edy edy | E-mail | 11. prosince 2007 v 17:19 | Reagovat

Bali / No to by jsi pak byla úplně k "sežrání". Není to nebezpečné:-)) Když já teď patřím do té skupiny pojídačů!

32 Šárka Šárka | E-mail | 11. prosince 2007 v 17:51 | Reagovat

Že kopr povede až ke kanibalismu, to bych si nikdy nepřipustila :-)))

33 Bali Bali | Web | 11. prosince 2007 v 19:52 | Reagovat

:-))

kopr fakt milujuuuuuuuuuuuu a navíc ve spojení s rybou nebo smetanou ááááách ;-)

Kdy já začnu myslet taky na něco jiného než na lahůdky!?

34 bradhal bradhal | 8. června 2008 v 14:12 | Reagovat

Dneska jsem je dělala se špenátem. Bez česneku a bez majoránky a tak skvělé. Jsou na seznamu domácích stálic. Díky.

35 Šárka Šárka | E-mail | 9. června 2008 v 14:18 | Reagovat

34 - bradhal :-) Kombinační schopnosti surovin jsou nekonečné a když se nějaké koření vypustí, tomuto jídlo to rozhodně neublíží. Ostatně ve špenátu kousek česneku byl taky, tak se to (předpokládám) báječně chuťově doplnilo a výsledkem bylo mistrovské dílo :-) Díky za zprávy *

36 Coubine Coubine | E-mail | 24. dubna 2009 v 16:20 | Reagovat

Tak jsem navštívla ALbert a padl mi do oka polotovar Švédské masové kuličky. Ačkoli jsem normálně odpůrce polotovarů, tak jsem zkusila a doma si vzpomněla na heslo "Kdo nekoulí, není Švéd" a doladila je omáčkou dle Vašeho recepisu. sice nebyly ani ančovičky, ani sardelová pasta, ani brusinky :-) ale i tak to bylo veeeeeeeelice chutné. Šárko, Vaše recepisy jsou prostě držáky jako blázen a nikdy si s nimi netrhnu ostudu!! Zatím bezkonkurenčně vede Wellmi přitažlivá panenka (jak jsem si ji dovolila přejmenovat :-) , pak hned ptáčci, mnou poprvé dělaní dle Vašeho recptu a drahou polovičkou vynášení do nebes (což je, přiznejme si to milé dámy, pro nás to hodnocení nejzásadnější :-) ), taky sekaná...no je toho mnoho!! Příště se chystám na to maso v mléce. Díky, že máte chuť psát, kuchařku už doma mám, moji přátelé ode mě taky, a určitě to nebylo objednávka jediná a poslední :-) Lucie

37 Šárka Šárka | E-mail | Web | 26. dubna 2009 v 1:37 | Reagovat

36 - Coubine

Děkuji za takhle mimořádně velikou pochvalu :-) Jsem fakt ráda, že mé recepty jsou napsány tak, aby fungovaly. Sám recept nestačí, chce to mít ještě tu správnou chuť do vaření. Díky za zkoušení a za opravdu milý komentář. Ten si založím a budu se s ním chlubit :o)Díky Lucko

38 Aaja Aaja | E-mail | 9. května 2010 v 18:18 | Reagovat

Děkuji mnohokrát za tento perfektní recept, zkusila jsem a byl to úspěch! Masové kuličky prostě milujeme! Díky, díky, díky :)

39 Jana Jana | 6. srpna 2010 v 12:08 | Reagovat

Dobrý den Šárko,váš recept mě zaujal,ale zajímalo by mě,kolika asi ml vývaru z kostky budu rozřeďovat  tu omáčku?Děkuji

40 Jana Jana | 25. června 2011 v 16:30 | Reagovat

Šárko, váš recept vypadá naprosto báječně. Hned zítra vyzkouším. Hledala jsem recept na kuličky už dlouho a jediné, co mě zaráží, je přidání brambor. Opravdu tam mají být? V jiných receptech jsem je nenašla, ale zas tam byly jiné podivnosti.. Díky!

41 Zuzka Zuzka | E-mail | 26. června 2011 v 19:56 | Reagovat

Dobrý den Šárko, tento víkend jsem se dala do masových kuliček dle Vašeho receptu. Musím po dlouhé době opět mooooc pochválit nějaký recept. Všem doma hodně chutnal a hlavně dvěma malým drakům 2,5 a 4r. Dělala jsem pouze z hovězího a ta jemná a nepřehnaně kořeněná chuť byla okouzlující. Jediné, co se mi po upečení stalo, že se mi kuličky dost rozpadali. V Ikea jsem je nejedla, takže neznám jejich správnou "tuhost". Vaše stránky opět ráda navštívím přeji pěkný večer! Z.

42 DolceVita DolceVita | Web | 28. června 2011 v 10:44 | Reagovat

[40]: Jana:

Přidání brambor je vychytávka, která se opravdu používá :-) Vyzkoušejte a můžete sama posoudit. Vařené brambory dckonce i pečivo dělají vláčnější. Mletému masu prospějí :-)

43 DolceVita DolceVita | Web | 28. června 2011 v 10:46 | Reagovat

[41]: Zuzka:

Díky za zprávu! Mám radost, že kuličky chutnaly. Pokud se rozpadaly, chce to lépe vypracovat masovou směs tak, aby v ní nebyly vůbec žádné vzduchové bubliny. Pěkný pondělek a děkuji jednak za návštěvu a hlavně za vyzkoušení receptu a v neposlední řadě za milý komentář. Šárka

44 Marie Marie | E-mail | 31. července 2011 v 20:18 | Reagovat

Kdysi jsem kupovala masové kuličky v koprové omáčce, byla to sice konzerva, ale chuť vynikající a tak mne Vaše recepty inspirují vyzkoušet kuličky nejen se švédskou omáčkou ale i s nasládlou koprovkou.....mňam

45 DolceVita DolceVita | Web | 3. srpna 2011 v 21:05 | Reagovat

[44]: Marie:

Mohu vyzkoušení jen doporučit :-) U nás doma dobře upravené a kvalitní mleté maso hraje dost významnou roli. Možná z toho důvodu ho tak často nedělám, ale když už ano, tak na tyhle švédské kuličky si vždycky vzpomenu s láskou a velkou chutí :-)

46 Veronika Veronika | E-mail | 21. září 2011 v 10:04 | Reagovat

Moc děkuji za Vaše úžasné stránky, celá rodina se jen olizuje a dnes hurá na kuličky z mletého masa :D doporučuji Váš blog všem kamarádkám, aby si taky užili gurmánské orgie

47 Dáša Dáša | 3. února 2012 v 14:46 | Reagovat

Právě jsem recept vyzkoušela a zařadila do své kuchařky.Moc nám to všem chutnalo..:-)doporučuji všem a určitě vyzkouším ještě nějaké recepty

48 DolceVita DolceVita | Web | 6. února 2012 v 7:48 | Reagovat

[47]: Dáša:

Díky za zprávu :-) Tohle jídlo považuji za fenomenální úpravu mletého masa a udělala jsem si na něj zase po delší době čas.

49 Zdena Zdena | 20. února 2012 v 0:47 | Reagovat

Vyzkoušela jsem tenhle recept-je to opravdu mňamka  :-) a troufla bych si říci, že i chutnější než z Ikei.Čerstvé maso je čestvé maso,to jsem si nechala umlýt u ochotného řezníka.

50 DolceVita DolceVita | Web | 20. února 2012 v 13:26 | Reagovat

[49]: Zdena:

Takovým komentářem jsem vážně moc potěšena :-) Čerstvé maso je čerstvé maso a domácí strava je domácí strava! Tak to holt v dnešní době je a je moc fajn, když mé oblíbené recepty zafungují i jinde. Když bychom nechodily za ochotnými řezníky, mohli by nám chlapci jednoho dne vymřít a to by byla velká škoda. Já jednoznačně čerstvé maso v hrnci upřednostňuji. Díky za zprávu :-) Šárka

51 DolceVita DolceVita | Web | 20. února 2012 v 13:27 | Reagovat

[46]: Veronika:

Je mi líto, že jsem zprávu přehlédla, ale moc děkuji za slova chvály a především za doporučení :-) To je ta nejlepší reklama! Šárka ;-)

52 Katka Katka | 19. června 2012 v 14:49 | Reagovat

Dobry den,
moc vas zdravim ze Svedska. Kulicky jsou vazne fenomen, neznam tu nikoho, kdo by je nemel rad, kdyz jde clovek do restaurace, vsechny deti si bud daji palacinku, nebo kulicky =oD Zkusila jsem je tentokrate po Vasem...a manzelovi (Svedovi) moc chutnaly! Dekujeme za napad s jejich upravou a zase malinko jiny recept =o)
Katka

53 buchtalin buchtalin | 30. listopadu 2012 v 20:39 | Reagovat

Kulicky milujeme a tak jsme dnes meli podle vaseho receptu. Jen jsem je mela malo slane a omacku hodne ridkou. Ale ta chut ancovicky a vypecene stavy v omacce byla famozni. Dekuji za skvelej recept.

54 DolceVita DolceVita | Web | 3. prosince 2012 v 0:46 | Reagovat

[52]: Katka:

Jé, to mám velikou radost, že zachutnaly i ve Švédsku. To je pro recept ta největší pocta! Zdravím a přeji krásný adventní čas :-) Šárka

55 DolceVita DolceVita | Web | 3. prosince 2012 v 0:48 | Reagovat

[53]: buchtalin:

Se solí to musí citlivě odhadnout každý sám. Lépe málo slané než přesolené. A řídká omáčka se dá trochu zahustit vždycky. Je fajn, že chutnalo a příště se vám podaří určitě tak, že budou dokonalé :-) Děkuji za prima zprávu. Šárka

56 Vero Vero | E-mail | Web | 3. ledna 2013 v 16:45 | Reagovat

Včera objeveno, uvařeno a dnes už skoro snězeno...děkuju moc! Super recept, kuličky jsou snad ještě lepší než originál IKEA ;)

57 Eva Eva | 12. ledna 2013 v 12:57 | Reagovat

Výborný recept, děkuji :)

58 Markéta Markéta | E-mail | 18. června 2013 v 9:20 | Reagovat

Dobrý den, chystám se na tento Váš recept a mám dotaz k té šlehačce, kterou máte napsanou v surovinách u masa, ale pak v postupu už tam není. Je to ta smetana, která přijde do omáčky?? Děkuji

59 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 20. června 2013 v 2:05 | Reagovat

[56]: Vero:

díky za kompliment :-)

60 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 20. června 2013 v 2:05 | Reagovat

[57]: Eva:

Díky za zprávu :-)

61 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 20. června 2013 v 2:08 | Reagovat

[58]: Markéta:

Kouknu se hned na text rcp, jak je to tam celé formulované, ale i tak mohu povědět, že trochu smetany dávám jak přímo do masa při jeho zadělávání a ochucování, tak potom přijde i trochu smetany v závěru i do omáčky. Děkuji za dotaz a ať se jídlo povede! :-)

62 Iva Iva | 6. března 2014 v 13:48 | Reagovat

Maso se peče a začíná vonět. Jako přílohu jsem zvolila bramborovou kaši. U masa se však nevytvořila vůbec žádná šťáva..čím to a co s tím? Díky

63 Natalie Natalie | E-mail | 14. července 2014 v 11:58 | Reagovat

Dobrý deň,
podľa Vášho receptu robím guličky už druhý krát a musím povedať, že sú úplne famózne... Ďakujem za recept :)

64 sylvans sylvans | Web | 17. června 2015 v 19:59 | Reagovat

Jsem přesvědčen, že Se mýlíte. Doporučuji to probrat. :-|

65 fisette fisette | Web | 17. srpna 2015 v 15:50 | Reagovat

Viber pro android http://ddriver.cz/viber-pro-android.html Windows 7 ultimate 64bit cz download :D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama